Subota, 22.12.2018.

10:20

Auto test: Peugeot 308 1.2 PureTech Active (redizajn)

Izvor: B92

Auto test: Peugeot 308 1.2 PureTech Active (redizajn) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

Cojle

pre 2 meseca

@Mix


Hahah zato ecoboost...u Britaniji (gde je generacijama fiesta među najprodavanijim automobilima) zovu ecoBOOM. Ne treba biti Srbin, pa da ti ne deluje logično prdavac od 3 cilindra i 999m3 može da izvuče 115 konja a da ne eksplodira posle nekog vremena.

Mix

pre 5 godina

Kao prvo pametnjakovićima. TSI, Pure tech, ECO boost i u poslednje vreme hyudaiev T-Gdi su motori nove generacije namenjeni smanjenju emisije izduvnih gasova i u te svrhe imaju ugradjenu turbinu kao na dizelima. Zato toliko snage od tih malih motora. Serviser iz jednog Fordovog servisa mi je rekao da sa ECO boost motorom ni jedan primerak nije došao na popravku motora. Sem havarija usled sudara i loših puteva. Inače Fordov ECO boost je 3 puta proglašavan za motor godine. Drugo 308 je proglašena 2014 za auto godine. Nego srbi bolje znaju od evrope. Treće, nova 308ica više liči na Audi A3 nego na Golfa ali ko to zna da primeti.

mighty banana

pre 5 godina

Išao sam do mora pre par godina kumovom 407icom i oduševio se, kao da ploviš lađom, sedišta fotelje, ej bre auto 10 godina star! Odlučim da kupim istu i oduševim se. Mali servis 5.5k, potrošnja 6l, auto preudoban. Francuzi su meni ekstra. Ne razumem ljude koji ih pljuju a takvima su samo Nemačka auta prava sve ostalo je sranje. Ako već nemaš ništa lepo da napišeš preskoči. Za svaki auto se mogu naći i dobra i loša iskustva. Meni se jako sviđa 508 2018. samo treba skupiti para :)

moron

pre 5 godina

@Pero Treger, 23. decembar 2018 20:33

Jedina stvar koja me je iskreno iritirala na starom 2,0 HDI 90 je bila upravo petostepeni menjač i to sa dva razloga:
- imao je "veliki korak" izmedju pojedinih stepeni prenosa, pa se lakše dešavalo da se motor nadje u zoni loših obrtaja/slabog momenta ( pri čemu je taj HDI imao 205 Nm, a taj Tvoj HDI 100 ima 254 Nm) i
- ručica menjača je imala dosta duge hodove.
I baš sam se "preporodio" kada sam prešao na HDI sa 6MT. I hodovi ručice kratki i precizni, a zbog 6 stepeni prenosa motor skoro uvek u zoni dobrih obrtaja.

Hehe

pre 5 godina

@(DR, 23. decembar 2018 22:32)

Bolje da te ostavio negde na putu, pa da ti zamene auto nekim drugim. Voziti taj auto u toj meri je robija i to teska.

padobranac u travi

pre 5 godina

Meni je 308 spolja vrhunski, a unutra mi je suviše futuristički, ili sam ja suviše konzervativan :) Volan ko igračka, desna kazaljka kontra, tabla iznad volana i nula prekidača - sve na ekranu - ne svarljivo mi je. I šta kad hoćeš da promeniš temp klime ili brzinu ventilatora - moraš da se drndaš kroz meni?
Inače mislim da je tehnički auto sasvim ok.

DR

pre 5 godina

Sa službenim Rapidom 1.2 TSI 90KS za dve godine 315000 nikad me nije ostavio niti je bilo kvarova. Set kvačila na 190000km i diskovi na 285000km. O malim benzincima sa turbinom da su ne pouzdani pričaju samo koji ih nisu vozili. Plus ga vozim na metan.

Pero Treger

pre 5 godina

Posedujem 308 sw 2017 sa 1.6 hdi 100 motorom. Ovog leta do Grčke i nazad, oko 2000 km prosečna potrošnja 4.6l, motor se na 130km na sat vrti na malo preko 2000 obrtaja. Do sada sam prešao samo 20000 i prosečna potrošnja (u mešovitoj vožnji) je tačno 5.0. I. Problema nikakvih ali bi bilo i sramota i da ih bude sa obzirom koliko sam presao i koliko je star auto. Udobnost vrhunska, ergonomija odlična, ja se sa svojih 181cm smestim sjajno, volan prelepo leži u rukama, kad sednem u drugi auto kao u šleper da sam seo... Ima li mana? Sigurno da ima, auto ide iznenađujuće dobro ali bi menjač, možda, trebao da ima 6 brzina, ne moze da se vozi ispod 60 u četvrtoj recimo, ali opet, max brzinu, od skoro 190kmh postiže pri nešto više od 3000 obrtaja... Završna obrada je odlična, materijali kvalitetni, zvučna izolacija sjajna, ja sam oduševljen stvarno... Zakljucak vlansika posle 2 godine - Auto za svaku preporuku...

b1321

pre 5 godina

@Ama
Mislim na vvti
https://www.toyota.rs/current-offers/auris_ponuda.json

Ne sporim da je dobar, samo kažem iz ličnog iskustva da srče li srče...

Naki

pre 5 godina

Imao sam 309.306.sad imam 14 godiste 308 1.6 to je za more i put po evropi za posao 307.2.0 benzin ima plin ide ko nevreme imao sam pasata.golfa dzetu venta par pola sve vqm govori sta vozim zadnje 5 godine ne razumem konstruktore koji ubace 1.2 motor u sasiju od 1100 kg mozda po gradu al duzi put gde treba da povuce i da relaciju jagodina pariz ne spustas od 150/160 kroz nemacku autoban plivaju po oglasima u nemackoj svajcarskoj gomila auta 1.0 ili 1.2.gde motori nisu izdrzali ni 100 hiljade ipak motor nisi auto treba naci meru

Petar

pre 5 godina

(Petar, 22. decembar 2018 23:53)
Imenjače,pomisliće neko da je Petar podvojena ličnost.I ja sam veoma zadovoljan sa mojim 307SW,ali očito imamo potpuno suprotno vidjenje vozačke pozicije u sadašnjem 308.Ko može tamo da se udobno smesti,za njega je sigurno dobra kupovina.Za mene nije.
(Over And Out, 22. decembar 2018 13:59)
Imao sam Nissana pet godina. Prvo vozilo novo kupljeno mi je bilo Japanac, Primera 1,8, a do tada samo razni polovnjaci. Možda sam bio potpuni baksuz,ali motor mi je počeo polako da odlazi kvragu na malo više od 60 hiljada,odmah po isteku garancije od 3 godine.Na 100 hiljada sam morao da mu radim generalnu.Skrpio i prodao.Taj Japanac me je ekonomski potpuno uništio.Ne mrzim zbog toga Japance ali se uvek nasmejem na priču o njihovom natprosečnom kvalitetu i kako mi sa njim gost na Slavi neće biti majstor.
Što se tiče Honde,HR-V nije moj san,a i supruga je imala jako loš komentar na enterijer,najviše na izgled one asimetrične ventilacije.Uz to ne da ne postoji u dizel varijanti za 20 hiljada,vec najmanje 23 za osnovnu verziju.A i da hoću povišena kola,za te pare mogu i 3008 koji je unutra značajno veći,pri čemu moj kolega dve godine ima CR-V sa tim dizel motorom i vec dva puta je morao vanredno na servis zbog zapušenja filtera za čađ.

Pera

pre 5 godina

imam ovaj 308 t9 SW (karavan) 1.6 e-HDI nekih 2 meseca i oprema i enterijer su ono što me “kupilo“. Ovaj enterijer po materijalima bih uporedio sa A3 2005-2012. , koga sam imao pre par godina, s tim da su francuzi ubacili svu silu opreme uz veliki ekran osetljiv na dodir. Motor malo troši i solidno povlači , a karavan ima veći osovinski raspon od hečbeka, što daje dosta više prostora na zadnjim sedištima i daje utisak da se radi o za klasu većem automobilu. Na autoputu samo pegla. . Zbog veličine garaže uzeo sam 308 SW a ne 508 koji mi je ponuđen sa slične novce i za sada sam zadovoljan. U međuvremenu u segmentu su izašli nova Astra, Megan kao i Hyndai i30 i KIA Ceed, sve dobri automobili prepuni opreme, tako da očekujemo novog Golfa i Pežoa 308, a ovi su se dobro pokazali i prodali u velikom broju.

vozac

pre 5 godina

mislim da je jako vazno uskladiti tezinu automobila i zapreminu motora. vozim francuza ali sa 1.6 hdi a tezina prilicna, 1700 kila. kupljen nov u srb. nemam nikakve probleme sa elektronikom, otisli mi prednji amortizeri napr na 160k km i to me iznenadilo. ostalo sve normalno, stavise skoro vrhunski, auto sjajan, lepo isao, tih je, lak za voznju. osim turbine. i dizni koje sam morao da sredjujem vec na 120 k km. i sada na 200 k mislim da opet nesto kilavi i zvizdi. do sada sam vozio obrnuto, bila veca kubikaza a manja konjaza i vrvtno turbina nije bila toliko opterecena. hocu da kazem da treba naci meru izmedju tezine i gabarita automobila, stila voznje i motora. u ovoj 308ici to deluje tako. ali za moj je bolji bio 2.0hdi. sad znam.

boki

pre 5 godina

Sestra vozo 2008 koji ima poziciju volana i instrument tablu slično kao ova kola. MEni je to toliko neprirodno, nema šanse da se naviknem na to, pokušavao ali ne vredi. Kao da mi neko gura mali volan u stomak ili da vozim stojeći gliserčić sa volanom u polusagnutom položaju. Instrument tablu ne vidite dobro, uopšte nema pozicije da progutaš ovu glupost što je Pežo uradio. Jedno je što to lepo izgleda ali je nepraktično 100%.

Igor

pre 5 godina

Moja žena vozi 308-cu Allure koja ima više opreme od mog Mercedesa GLC Coupé. Motor je 1.6 eHDI od 115 KS. Taj auto je fenomenalan. Vrlo često joj "ukradem" kola jer mi je stvarno uživanje voziti ga. Ima čak i autonomno uparkiravanje i izparkiravanje, detekciju mrtvog ugla itd. Ako mene može uvek iznova da impresionira kad iz novog Mercedesa uđem u njega, pretpostavljam da je onda realno i objektivno mnogo dobar automobil. Toplo preporučujem, a posebno Allure verziju jer ima opremu koja mora da fascinira svakog ko iole voli kola.

Pas

pre 5 godina

Petre, nije mi jasno sta te je toliko opcinilo kod Pezoa. Imas 20 000 koje namjeravas dati za nov auto, gledas razne Pezoe, nalazis im mane i cekas da izadje novi, pa da onda promislis. Prodjose godine, a toliko fantasticnih automobila koji se mogu uzeti za te pare. A ti vozis i dalje auto, kako sam kazes, sa 290 000 na satu! Svasta.

kako da ne

pre 5 godina

@Seven
Da, da, a eno jedan francuz poput DS5 iz 2015-te 2.0 dizel zagadjuje manje nego najnoviji npr A4 2.0tdi iz 2018. Kako onda to nemac bolji u svemu? Mozda vama nije bitno zagadjivanje, ali u mnogim zemljama to odredjuje cenu registracije ;) Ja npr za taj DS5 placam registraciju u zemlji u kojoj zivim u evrima 150 eura, sto je smesno. Za isti auto u Srb vam treba 320eura npr :) 107 gr cO2 vec u 2015, Audi jos nije spustio npr na manje od 115 gr sa dizelasima. Mercedes C klasa 112 gr takodje sa adblue, rezervoar manji nego kod francuza, manji domet itd. Ne znate puno, a pricate. Idite sednite u premijum francuza DS7 ili DS5, ako hocete premijum. Rucna izrada enterijera, koze, aluminijum uzimaju od iste firme kao i Aston Martin za enterijer. Tehnicki vrhunski, dizajnerski prelepi. Hocete nesto malo jeftinije? Izvolite Klio ili C3. Polo da im parira? Tesko. Poz

kako da ne

pre 5 godina

@moron
Posedujem DS5 2.0 bluehdi 181 ks. Rezervoar za Adblue kao sto ste naveli, kupio sam ga sa 31.000km na satu i radio servis vec sa 35.000km kada je dosipan i adblue. Sada na satu 47.000km i pise da imam adblue za oko 5.000km. To je okej potrosnja tecnosti, plus sto kao sto znamo DS5 je tezak auto, solidno tezi od 308 npr i veći. Pritom, ne mazim ga uopste, sta vise češće ga vozim malo ‘ludje’ nego normalno sto bi rekli, naravno u granicama normale, ovo ‘ludje’ najvise mislim na ubrzanja. Gotivim ove u Premijum nemcima do 180-190ks, nebitno dizel ili benzin kada mi gledaju dupe jer imaju manje nm obrtnog, pa se čude ;) Kolega sa Golf 7 gtd ristajling 184ks rame uz rame do 160 od 50 na autoputu, cak sam malo i u prednosti bio, ja dugme sport i on. Ne veruje, hoce da vidi saobracajnu da li zaista ima 181ks i kaze ‘Ovo je dobar Francuz’. Ljudi zive u zabludi za Francuze da su kao nekada, naravno imaju mana ali ih imaju sve. DS je novi premijum, Audi kupis da ‘cuvas cenu, da se pokazes’, DS5 npr kupis jer vidite sebe u njemu, zelite ga na parkingu, auto za kojim se okrenete kada ga parkirate. Necu reci da jedan A5 nije lep auto, jeste, Bmw 5 npr takodje, ali sve je to ‘deja vu’, sve vec vidjeno, ustaljeno. Sto se tice 308 poznajem neke koji ih imaju od 1.6 benzin do 20hdi. Svi super zadovoljni, meni takodje odgovara ovaj volan ovako. Svako ima svoj ukus.

Petar

pre 5 godina

Vozim 307 1.6 HDI, prešao 210.000 km i mogu da kažem da sam prezadovoljan. Ume elektronika tu i tamo da pobrljavi, ali kvarovi su na nivou drugih brendova. Ni manje ni više.
Ono što je kod Pežoa najbolje, to je HDI motor. Pouzdan, prepun snage, malo troši.
Na proleće je vreme za novi, a ti je ovaj 308 1.5 HDI.
18.000 sa metalikom i senzorima parkiranja, 130 konja, 300 Nm. Ja auto kupujem da ga vozim 10 godina i mislim da je ovo trenutno najbolja kupovina za te pare.

Moca

pre 5 godina

Masa automobila je 1090kg, da li je to stvarno tako? Ako jeste, to je fascinantno za auto ove klase i turbo motor od 1200 kubika i 110 konja je vise nego dovoljan.

Boki

pre 5 godina

Inače, na testu izbegavanja losa, 308ica imala izuzetne rezultate. Među najboljim vozilima ikad testiranim.
Čisto da razjasnim onoma kojima je golf merilo sigurnosti u vožnji.

Igor

pre 5 godina

Vozim ovu 308cu vec godinu dana skoro. motor 1.6 Hdi sa 92 ks i mogu vam reći da je auto vrh vrhova. Dizajn vrhunski, udoban, pouzdan, sa potrošnjom po gradu sa uključenom klimom od 5.7l/100km, a motor skoro nečujan. Auto za svaku preporuku zaista. Čitam neke komentare od ljudi koji nemaju nikakvih iskustava i samo kritikuju. Pustite te priče, pitajte nekoga ko ima iskustva sa ovim modelom. Volan savršeno leži u rukama. Polozaj sedišta u odnosu na kokpit sasvim dobar, a istrument tabla jeste malo zaklonjena od volana, ali nista dramatično. Gepek veliki, prostor za noge na zadnjoj klupi je mogao da bude veći samo. Dizajnerski savršeno odradjen, top 3 u klasi. Auto za svaku preporuku!

Jovan

pre 5 godina

Ovaj pezo je pokusaj da se kopira golf. Na njihovu zalost neispesan, stigli su na tri nivoa ispod golfa. Jedino su se cenom priblizili.
Slicna prica kao sa reno meganom. Tesko je dostici nemacki kvalitet i pouzdanost. Nije uzalud receno, devojka moze biti sa sela ali auto mora biti iz nemacke 🤔

pricate napamet

pre 5 godina

Za one kojima smeta nizak volan (kao zamorno je) jedna informacija: Kod vozila koje voze profesionalci je ergonomija takva da se sedi uspravno a volan je nisko. To je najbolji i najudobniji nacin da vozite dugo bez posledica! Ne verujete? Sedite u bilo koji moderni sleper.

moron

pre 5 godina

@moronov drug

"@moron
Ako mozes da mi kazes posto me veoma zanima jer bih kupio u narednih nekoliko meseci da li 1.5 hdi 130 dovoljna posuda ad blue od servisa do servisa ili mora da se dopunjava ?Veoma me brine ?Da li je 1.5 hdi dobar po tebi ?"

Za sve sadašnje i bivše modele pežoa imaš korisnična upustva na ovom linku:
http://public.servicebox.peugeot.com/APddb/#top
(izaberi srpski jezik, željeni model, tačan period proizvodnje i čitaj)
"Prethodni" BlueHDI (1,6 sa 120 ks) je sa punim Ad Blue rezervoarom (oko 18 litara) mogao da predje oko 25.000 km (piše u upustvu).
Ne nadjoh sada na brzinu za 1,5 BlueHDI 130, ali, imaš ga i u Opel Grandland X, a u njegovom upustvu (za vozila proizvedena posle od 01.10.18.) piše (str. 150):
"Tipična potrošnja AdBlue tečnosti je otprilike dva litra na 1000 km, ali može biti i veća u zavisnosti od stila vožnje (npr. velikog opterećenja ili vuče)."
Drugim rečima, 308 sa novim 1,5 BlueHDI 130 (sa 18 litara uree), ni u idealnim uslovima bez dosipanja uree ne može da predje više od 8-9.000 km.
Pitaš da li je HDI "za preporuku"? Ja ovaj trenutni vozim 10-tu godinu "u sreći i veselju" (bez imalo šale). Prethodni koji sam imao (kupljen pre 15 godina), još se kotrolja (kod "drugog vlasnika") bez problema (koliko je meni poznato, a "drugog vlasnika" srećem redovno).
Sigurno postoje jači, ekonomičniji i potentniji motori. Ali HDI svakako nije "dokazani djubar". I mislim da sa izborom njega nema greške.

Čiča Miloje®

pre 5 godina

Obožavam "volan u krilu" i ne mogu da shvatim uspravan volan, ni u ranijim modelima ferarija... Pa tu ti ruke? otpadnu posle tri, četiri sata vožnje...!

Knjigoslav

pre 5 godina

Besmisleno je kupiti turbaka benzinca sa tri cilindra, nit vuče nit manje troši, pouzdanost upitna. Kao što rekoše ljudi, dizel HDI ako mora Pežo, ili za iste pare npr. auris sa 1,6 VVT, hyundai accent/elantra, radiće duže od životnog veka vlasnika uz minimalna ulaganja. Turbaci sa tri cilindra su baš frankenštajn...

kejt winslet

pre 5 godina

lep auto,moderno izgleda, al ako cu da cepidlacim.... previse glomazan volan, i malo su mi ruznjikavi zadnji farovi sa po dva spica(leva strana levog fara, i desna strana desnog). stvar licnog ukusa

komentar

pre 5 godina

mogli bi popiti tuzbu od vw.
linija - kopija golfa. pogotovo uglovi linija zadnjeg dela c stuba.

inace posle svojevremeno neverovatnih problema sa check-engine 206 benzincem i gasenjem kad je njemu volja - i obilaskom 100 "majstora" , pezo nikad vise u zivotu.

Zoki

pre 5 godina

@Frank Vercauteren

Vidi brate,ovako. Imam 407-icu deceniju, a na poslu sam za to vreme imao najpre oktaviu,pa golfa.
Ne daj Bože da motori i uopšte vozila pežoa ikada spadnu na VW nivo.

Arsenije

pre 5 godina

Ne razumem pljuvace koji se jave samo da bi ispali pametni i rekli kako im Peugeot ne valja. Imate valjda neka pametnija posla nego da na svaku vest o njemu izbacite gomilu bljuvotina jer stalno pljuvajuci Peugeot u isto vreme pisete hvalospeve o vasim golfovima, skodama, audijima ili hondama i tojotama. Nikad mi nece biti jasni takvi likovi, kojima je svaka vest o njemu , odmah frustrirajuca i ispada kao da drugi su bas na nivou pouzdanosti, a bas takvi bar jednom godisnje povlace sa trzista vise stotina hiljada svojih vozila tek izaslih sa trake.Takvi koji ga pljuju su negde stali u razvoju , jos uvek govore o Peugeot od pre 15 - 20 godina kad zaista nije bio pouzdan. U medjuvremenu svidelo se to ovim pljuvacima ili ne, Peugeot se najvise popravio od svih i osvaja nagrade za najbolji motor, najbolji dizajn, najbolji auto i u isto vreme ne odustaje da bude dosledan onom sto jeste: pravi LAV - car zivotinja i Peugeot sa svojim znakom lava - CAR automobila. BRAVO PEUGEOT, ostali mogu da ti samo pljunu pod prozor.

mrsimood

pre 5 godina

Meni je 307 bio divan kad se pojavio i to onaj sa ustima ajkule, redizajn. Isto tako i prvi 308. Ovaj novi 308 je nekako smanjen i ukockan, više liči na Golfa nego na Pežo. I ja hoću dugmiće za klimu a ne tablet.

Goran

pre 5 godina

Uvek mi ovi novi Pezoi deluju dobro i privlačno, ali ne znam, navatao sam se straha od 307-ice. Vozio sam je jedno 2 god i kad je to počelo da se kvari bilo je zapanjujuće, na nedeljnom nivou.

Ahtung

pre 5 godina

Meni ovo vozilo ima više nego odlične specifikacije za prosečne srbske korisnike. Cena je prilično visoka za osiromašenu domaću populaciju, ali takav je trend kod svih prouzvođača, ali oper je jeftiniji od "nemaca". Pre bih uzeo ovo nego golfa.

pera

pre 5 godina

U svakom novom autu se sedi sve više, a volan je sve niže. Neverovatan paradoks, neshvatljivo. Ja sam na novom pasatu B6 kupljenom u Porsche Novi Sad skratio drške sedišta, i konačno seo kao čovek sa svojih 190 cm a da nemam osećaj da udaram glavom u plafon. Sada vozim B8 kupljen nov februara, i iako je podnosljivije, mislim da uradim isto. Što se volana tiče, kad budem želeo da mi isti bude u krilu, položiću za D ili E pa u sleper ili bus.
Nekada su potrošači diktirali resenja, sada proizviđači nameću. O Pežou nemam dobro mišljenje iz raznih razloga (vozio), ali ovo što vidim mi jednostavno ne izgleda kao potez normalnih ljudi.

C i n i k

pre 5 godina

Nzn,bljesnuo je kad se pojavio ali trziste sve to lepo uredi na kraju,kad pogledate VW i ovo, sto bi treblo da je konkurencija,epilog je jasan, VW Golf 7 na oglasima kosta za 3-4000 e skuplje,isto godiste i motor i iako PSA ima ok dizele,svako bi ipak pre kupio sebi VW.
Nzn,francuzi mi ne ulivaju poverenje,nisu im dobri automobili,jesu jeftini ali su i kante.

billy_the_cat

pre 5 godina

Benzinac jedino dolazi u obzir kod mene jer živim u Njemačkoj, zbog problema sa dizelom i zbog osiguranja, poreza itd. benzinac se itekako isplati. Još ovi benzinci su mali potrošači a cijena dizela i benzina je ovdje gotovo izjednačena.
Ono što me vec duže vremena interesuje a slabo mogu naći na netu, kakva su iskustva sa ovim 1.2 motorima, sa 3 cilindra, od koliko kilovata je bolji motor? Kako se auto ponaša na autoputu pri malo većoj kilometraži?

мире

pre 5 godina

Пежо је за мене синоним за приступачан, квалитетан и леп аутомобил са сјајним дизел агрегатима.

moronov drug

pre 5 godina

@moron Malo si me zabrinuo ali pitacu te. Ako mozes da mi kazes posto me veoma zanima jer bih kupio u narednih nekoliko meseci da li 1.5 hdi 130 dovoljna posuda ad blue od servisa do servisa ili mora da se dopunjava ?Veoma me brine ?Da li je 1.5 hdi dobar po tebi ?Prelazim godisnje oko 30 kkm pa mi treba dizel ali ipak da cujem koliko te tecnosti trosi posto to nikad nisam imao u autu.

vozač demokrata

pre 5 godina

Jako lep auto lošom mehanikom i rizičnim motorom. 1.2 motor ima probleme sa vestgejt ventilom na turbini, trokiranjem pri ubrzavanju i deformacijom radilice motora. Ima i više toga o motoru na engleskim i nemačkim forumima. Što se tiće uništenih sinhrona na menjačima i defekta stražnje osovine, nije bilo nekog napredka kod pežoja već 30 godina.
Ako ste ljubitelji evropskih "daunsajzd" turbo benzinaca i niste spremni bacati pare za vanredovne servisne usluge, ostaje vam jedino rešenje: reno-mercedesov 1.3 TCe.
Ako su vam mrski francuzi, onda ostaje jedino još tojota 1.2T i honda 1.0 ili 1.5.
Plašite se auta savršenog dizajna sa preteranim marketingom.

Frank Vercauteren

pre 5 godina

@... a sad pravi VW kopije sa značkom lava...

To je prava(i užasavajuća) istina. Čak i karirana sedišta na slici.
(Bya-Bya, 22. decembar 2018 12:15)

Hahahaha, kamo srece, prijatelju! Ovo ti kazem kao neko ko je vozio razne i razne automobile, i Peugeot i Volkswagen, mnogo MNOGO ce vode proteci Dunavom dok Peugeot jos ponauci sto sta da bi mogao da pridje i BLIZU Volkswagenu! Najpre o mehanickoj pouzdanosti (ne motora, oni su solidni, ali su manuelni menjaci katastrofa - kvar na 50000km za zamenu - licno iskustvo, automatic trza kao da te neko sutira u bubrege - licno iskustvo, kvar na radijatoru grejanja kabine - vodena para ulazi u kabinu plus gubitak rashladne tecnosti i dolivanje vode na 2min do servisa - licno iskustvo, senzori za zatvorenost vrata koji crkavaju posle manje od 2 god na novom autu itd itd). A onda i o ergonomiji i logicnom rasporedu komandi i funkcija instrument-table i vozackog mesta - nakazne nepregledne komande i klimavi plasticni dugmici rasporedjeni protivno svakoj logici zdravog razuma (ukljucujuci i najnoviji pobacaj - "i cockpit" - nesto najgluplje i najruznije sto se u auto-industriji pojavilo u zadnjih 5 godina). A sto se spoljneg dizajna tice, slazem se da hvataju korak sa Nemcima (narocito novi 508) ali to je nazalost za sada sve. A mogao bi da bude odlican auto, samo kad ne bi konstantno i uporno lupali glavom o zid da budu po svaku cenu razliciti od drugih, i kad bi bili bar 50% pouzdaniji nego sto nazalost jesu.

moron

pre 5 godina

(., 22. decembar 2018 13:29)
"E, jedino sto mi se ne svidja i nikada mi se nece svidjati to su ovi mali 1.2 motori. Idu oni, nije sporno, ali kada se stisnu puno trose. A benzin ako vec hocete, ove male nikako bolje Mazda skayactiv 2.0 ili nesto od Tojotinih VVT-i"
Vozim privatno i poslovno HDI, MJ i TSI i VVT-i. Po mom iskustvu, ako se ne divlja, već voziš "u granicama ograničenja" (pa i na auto putu), TSI na otvorenom ne troši značajno više od dizela (do 1 litar).Po gradu je druga priča,tu razlika može da bude ogromna (zavisno od uslova, 2-3-4 litra).
Danas da kupujem PSA i da treba da biram 1,5 HDI ili 1,2 e-THP, mislim da bih kupio 1,2 e-THP, ali sa 8AT. Tek, da malo promenim, iako ne sumnjam da je 1,5 HDI odličan (mada sam siguran i da SCR sistem svakog Euro 6,2 dizel motora troši AdBlue aditiva više nego li veš mašina vode kada ispira veš).
A da treba da biram izmedju atmosferskog i turbo benzinca, izabrao bih turbo. Mislim, nije loš "moment" na savremenim atmosfercima, ali, na savremenim turbašima je on bolji, a uvek je bolje imati više "momenta", nego li manje, zar ne?

....

pre 5 godina

Ja vozim 207icu već par godina i obožavam taj auto iako ima ona 1.4 VTi motor od koga svi "majstori" zaziru i izbegavaju da rade bilo šta na njemu

Hteo sam da kupim 308 ali nije mi legla na srce kao 207

Bobex

pre 5 godina

Ja spadam u mali procenat ljudi koji vole mali volan I gledanje preko istog u cajgere ( vozim 208). E sada, 308 je spolja prelep I mislim da ga je ovaj redizajn dodatno poboljsao. Ono sto mi se nikako ne dopada je da za klimu nemam fizicke dugmice vec sve mora preko ekrana sto je katastrofalno. Ipak, uzivo sam video 2 primerka 308 koji imaju klimu sa standardnim dugmicima ali koliko se secam, ti primerci nisu imali ovaj ekran.

moron

pre 5 godina

Zaista je povoljan, ali, slabo oni idu (ima na PA mesecima par komada, sa 110 i 130 ks i to očito niko neće). A sa doplatom od 500 evra na Active paket dobijete sve parking senzore i maglenke. I oprema je kompletna.
Za mene, trenutni hit na PA su Allure primerci sa još nekim opcionalima. Šteta samo što su HB. Da su SW, mislim da bih otrčao ...

b1321

pre 5 godina

Ovaj kokpit mi se sviđa samo u kombinaciji sa digitalnim tablom. Ovaj u ovoj kombinaciji boja deluje malo zastarelo, dok je druga priča na recimo 3008. Najveće kritike su na račun onog tableta kojim se kontroliše sve i svašta, tačno vidim sebe kako ga lomim u paramparčad kad mi zabaguje, a ja hoću nešto da promenim!

.

pre 5 godina

Ne vozim Pezo ali po dizajnu su mi to mozda i najlepsa kola. Svidjao mi se davno i 306 i 307 a i 308 mi je lep. I ovaj novi, malo nesvakidasnji ali to je Pezo. E, jedino sto mi se ne svidja i nikada mi se nece svidjati to su ovi mali 1.2 motori. Idu oni, nije sporno, ali kada se stisnu puno trose. Nemoj da se lazemo. I ovo govorim kao ljubitelj benzinaca da me pogresno ne shvatite. Za Pezo HDI jedino sve drugo je teska glupost. A benzin ako vec hocete, ove male nikako bolje
Mazda skayactiv 2.0 ili nesto od Tojotinih VVT-i. Za ovaj Pezo samo HDI i meni odlican
auto, kad bih jos mogao da ga kupim...

Over And Out

pre 5 godina

@Petar, 22. decembar 2018 12:43
Mislim da imam rešenje za Vaš problem, ukoliko volite disel motore i imate, kako kažete, "dvadesetak hiljada evra" i želju za novim kolima...
Kupite Hondu HR-V 1,5 diesel....
Kada jednom "udjete" u Japanca (bilo kojeg), "Evrposko auto" Vam više neće pasti na pamet, a prestaćete da zovete i automehaničara na krsnu slavu.
Verujte mi, ja tako mirno živim već 28. godina od kada sam počeo da vozim Japanska kola...

nixon

pre 5 godina

@imam čips

odavno nisam procitao pametniji komentar. Toliko smo poceli da trazimo dlaku u jajetu da bam bitne svrati ispred nosa promicu.
Osim plastike sada se na svakom autu gleda da li moze boca od 1,5 litra da stane u vrata. Kao da do sada nigde nisam mrdao bez flase vode.
Niko nista ne kaze o onim odvratnim tabletima nalepljenim na tablu, pa da za svaku sitnicu moras da skineš pogled sa puta da bi promenio stanicu ili ukljucio grejanje. Uzas.
Vratite mi dugmice....!

Petar

pre 5 godina

Vozim već 12 godina 307SW 1,6 HDI 110. Krajem 2014. odvojim 20-ak hiljada sa namerom da kupim novi pežo,ovaj sadasnji 308SW 1,6 HDI 115. Prikupim par ponuda pre nego se uopšte fizički pojavio u Srbiji, na Sajmu, u martu 2015.
Odem sa porodicom na Sajam, sednemo u kola.
Deca oduševljena onim tabletom,ali i gundjaju što je pozadi obična klupa,a ne 3 odvojena sedišta sa podešavanjem nagiba. Ali, pitaju i kako nema panoramu kao naš.
Supruga se oduševila dizajnom, kvalitetom materijala,sedištima.
Ja seo i ŠOK. Onaj mali volan, ali, instrumente pola ne vidim ako mi je sedište namešteno kako mi odgovara. Ako podesim da ih vidim,onda mi sedište nije udobno podešeno,ni volan tamo gde mi odgovara.Razmišljam šta se njima desilo,ko je taj idiot. Rekoh mojima:BEŽIMO odavde.Žena i deca u čudu,prodavac takodje.
Barem pet puta sam posle dolazio u salon,imao svaki put i testne vožnje,ali,nije pomoglo.Nisam se našao na mestu vozača.
Odložih kupovinu.Moji poludeli.Prodje godina,dve,čujem da dolazi redizajnn,čitam da će možda odseći volan odozgo i odlučim da sečakam.Redizajn došao.Nisu odsekli volan odozgo.I ja ga otpisao iako mislim da nema povoljnijeg.
Sada čekam novi,budući 308 SW.Gori od ovoga valjda ne može da bude. Do tada,bolji mi je od sadašnjeg onaj moj stari 307 SW.Ima preko 290 hiljada na satu,ali, radi i dalje bez greške. Žao mi je što ne kupih prethodnu generaciju 308SW,ali,dok sam skupio pare,bio je povučen iz proizvodnje i to mnogo pre pojave sadašnjeg.

error404

pre 5 godina

Svemirski kokpit, a manuelni menjac u 2018.
(Marko, 22. decembar 2018 11:08) ima i automatski sekvencijalni sa duplim kvacilom sa 8 brzina. To sto je novinar dobio manuelni na probu nine za kritiku!
A i pored toga sto ima, npr, ja sam moji uzeo manuelni. Prosto ne volim drugi tip menjaca!

francuz

pre 5 godina

francuzi su sa 206com, 207com imali najleši dizajn a posebno enetrijer na tržištu bar 5 godina u svojim klasama.
a onda ova glupa ideja sa volanom u krilu.
i sada puno ljudi ne razmatra spolja lep auto i dobre motore jer ne može da gleda u instrument tablu i da drži volančić među nogama.
slično su citroen i reno radili sa onom instrument tablom koja nije ispred vozača.
zašto menjati nešto samo da se razlikuješ kad je jasno da je to regresivna promena.

imam čips

pre 5 godina

Da li može neko da objasni tu opčinjenost plastikom? Zbog čega je to najbitnija stavka. Čitam auto sekciju neko izvesno vreme i plastika je uvek na udaru. Shvatio sam da je na Q8 plastika "zadovoljavajuća", ostali se grčevito bore.

Džej

pre 5 godina

Dizajn ovog auta je takav da konkuriše Golfu. Prethodni modeli su bili mnogo neobičniji i lepši. Inače što se tiče prostora vidim da je maksimalno izvučen iz ne preterano velikog vozila.

Beogradjanin

pre 5 godina

"Unutrašnjost je, bez svake sumnje, ispred svog vremena"

Unutrasnjoscu dominira toliko jeftina plastika izmedju vozaca i suvozaca da se osecate kao u Daciji.

imam čips

pre 5 godina

Da li može neko da objasni tu opčinjenost plastikom? Zbog čega je to najbitnija stavka. Čitam auto sekciju neko izvesno vreme i plastika je uvek na udaru. Shvatio sam da je na Q8 plastika "zadovoljavajuća", ostali se grčevito bore.

nixon

pre 5 godina

@imam čips

odavno nisam procitao pametniji komentar. Toliko smo poceli da trazimo dlaku u jajetu da bam bitne svrati ispred nosa promicu.
Osim plastike sada se na svakom autu gleda da li moze boca od 1,5 litra da stane u vrata. Kao da do sada nigde nisam mrdao bez flase vode.
Niko nista ne kaze o onim odvratnim tabletima nalepljenim na tablu, pa da za svaku sitnicu moras da skineš pogled sa puta da bi promenio stanicu ili ukljucio grejanje. Uzas.
Vratite mi dugmice....!

francuz

pre 5 godina

francuzi su sa 206com, 207com imali najleši dizajn a posebno enetrijer na tržištu bar 5 godina u svojim klasama.
a onda ova glupa ideja sa volanom u krilu.
i sada puno ljudi ne razmatra spolja lep auto i dobre motore jer ne može da gleda u instrument tablu i da drži volančić među nogama.
slično su citroen i reno radili sa onom instrument tablom koja nije ispred vozača.
zašto menjati nešto samo da se razlikuješ kad je jasno da je to regresivna promena.

Petar

pre 5 godina

Vozim već 12 godina 307SW 1,6 HDI 110. Krajem 2014. odvojim 20-ak hiljada sa namerom da kupim novi pežo,ovaj sadasnji 308SW 1,6 HDI 115. Prikupim par ponuda pre nego se uopšte fizički pojavio u Srbiji, na Sajmu, u martu 2015.
Odem sa porodicom na Sajam, sednemo u kola.
Deca oduševljena onim tabletom,ali i gundjaju što je pozadi obična klupa,a ne 3 odvojena sedišta sa podešavanjem nagiba. Ali, pitaju i kako nema panoramu kao naš.
Supruga se oduševila dizajnom, kvalitetom materijala,sedištima.
Ja seo i ŠOK. Onaj mali volan, ali, instrumente pola ne vidim ako mi je sedište namešteno kako mi odgovara. Ako podesim da ih vidim,onda mi sedište nije udobno podešeno,ni volan tamo gde mi odgovara.Razmišljam šta se njima desilo,ko je taj idiot. Rekoh mojima:BEŽIMO odavde.Žena i deca u čudu,prodavac takodje.
Barem pet puta sam posle dolazio u salon,imao svaki put i testne vožnje,ali,nije pomoglo.Nisam se našao na mestu vozača.
Odložih kupovinu.Moji poludeli.Prodje godina,dve,čujem da dolazi redizajnn,čitam da će možda odseći volan odozgo i odlučim da sečakam.Redizajn došao.Nisu odsekli volan odozgo.I ja ga otpisao iako mislim da nema povoljnijeg.
Sada čekam novi,budući 308 SW.Gori od ovoga valjda ne može da bude. Do tada,bolji mi je od sadašnjeg onaj moj stari 307 SW.Ima preko 290 hiljada na satu,ali, radi i dalje bez greške. Žao mi je što ne kupih prethodnu generaciju 308SW,ali,dok sam skupio pare,bio je povučen iz proizvodnje i to mnogo pre pojave sadašnjeg.

error404

pre 5 godina

Svemirski kokpit, a manuelni menjac u 2018.
(Marko, 22. decembar 2018 11:08) ima i automatski sekvencijalni sa duplim kvacilom sa 8 brzina. To sto je novinar dobio manuelni na probu nine za kritiku!
A i pored toga sto ima, npr, ja sam moji uzeo manuelni. Prosto ne volim drugi tip menjaca!

.

pre 5 godina

Ne vozim Pezo ali po dizajnu su mi to mozda i najlepsa kola. Svidjao mi se davno i 306 i 307 a i 308 mi je lep. I ovaj novi, malo nesvakidasnji ali to je Pezo. E, jedino sto mi se ne svidja i nikada mi se nece svidjati to su ovi mali 1.2 motori. Idu oni, nije sporno, ali kada se stisnu puno trose. Nemoj da se lazemo. I ovo govorim kao ljubitelj benzinaca da me pogresno ne shvatite. Za Pezo HDI jedino sve drugo je teska glupost. A benzin ako vec hocete, ove male nikako bolje
Mazda skayactiv 2.0 ili nesto od Tojotinih VVT-i. Za ovaj Pezo samo HDI i meni odlican
auto, kad bih jos mogao da ga kupim...

мире

pre 5 godina

Пежо је за мене синоним за приступачан, квалитетан и леп аутомобил са сјајним дизел агрегатима.

Džej

pre 5 godina

Dizajn ovog auta je takav da konkuriše Golfu. Prethodni modeli su bili mnogo neobičniji i lepši. Inače što se tiče prostora vidim da je maksimalno izvučen iz ne preterano velikog vozila.

Over And Out

pre 5 godina

@Petar, 22. decembar 2018 12:43
Mislim da imam rešenje za Vaš problem, ukoliko volite disel motore i imate, kako kažete, "dvadesetak hiljada evra" i želju za novim kolima...
Kupite Hondu HR-V 1,5 diesel....
Kada jednom "udjete" u Japanca (bilo kojeg), "Evrposko auto" Vam više neće pasti na pamet, a prestaćete da zovete i automehaničara na krsnu slavu.
Verujte mi, ja tako mirno živim već 28. godina od kada sam počeo da vozim Japanska kola...

Zoki

pre 5 godina

@Frank Vercauteren

Vidi brate,ovako. Imam 407-icu deceniju, a na poslu sam za to vreme imao najpre oktaviu,pa golfa.
Ne daj Bože da motori i uopšte vozila pežoa ikada spadnu na VW nivo.

Arsenije

pre 5 godina

Ne razumem pljuvace koji se jave samo da bi ispali pametni i rekli kako im Peugeot ne valja. Imate valjda neka pametnija posla nego da na svaku vest o njemu izbacite gomilu bljuvotina jer stalno pljuvajuci Peugeot u isto vreme pisete hvalospeve o vasim golfovima, skodama, audijima ili hondama i tojotama. Nikad mi nece biti jasni takvi likovi, kojima je svaka vest o njemu , odmah frustrirajuca i ispada kao da drugi su bas na nivou pouzdanosti, a bas takvi bar jednom godisnje povlace sa trzista vise stotina hiljada svojih vozila tek izaslih sa trake.Takvi koji ga pljuju su negde stali u razvoju , jos uvek govore o Peugeot od pre 15 - 20 godina kad zaista nije bio pouzdan. U medjuvremenu svidelo se to ovim pljuvacima ili ne, Peugeot se najvise popravio od svih i osvaja nagrade za najbolji motor, najbolji dizajn, najbolji auto i u isto vreme ne odustaje da bude dosledan onom sto jeste: pravi LAV - car zivotinja i Peugeot sa svojim znakom lava - CAR automobila. BRAVO PEUGEOT, ostali mogu da ti samo pljunu pod prozor.

Goran

pre 5 godina

Uvek mi ovi novi Pezoi deluju dobro i privlačno, ali ne znam, navatao sam se straha od 307-ice. Vozio sam je jedno 2 god i kad je to počelo da se kvari bilo je zapanjujuće, na nedeljnom nivou.

Pero Treger

pre 5 godina

Posedujem 308 sw 2017 sa 1.6 hdi 100 motorom. Ovog leta do Grčke i nazad, oko 2000 km prosečna potrošnja 4.6l, motor se na 130km na sat vrti na malo preko 2000 obrtaja. Do sada sam prešao samo 20000 i prosečna potrošnja (u mešovitoj vožnji) je tačno 5.0. I. Problema nikakvih ali bi bilo i sramota i da ih bude sa obzirom koliko sam presao i koliko je star auto. Udobnost vrhunska, ergonomija odlična, ja se sa svojih 181cm smestim sjajno, volan prelepo leži u rukama, kad sednem u drugi auto kao u šleper da sam seo... Ima li mana? Sigurno da ima, auto ide iznenađujuće dobro ali bi menjač, možda, trebao da ima 6 brzina, ne moze da se vozi ispod 60 u četvrtoj recimo, ali opet, max brzinu, od skoro 190kmh postiže pri nešto više od 3000 obrtaja... Završna obrada je odlična, materijali kvalitetni, zvučna izolacija sjajna, ja sam oduševljen stvarno... Zakljucak vlansika posle 2 godine - Auto za svaku preporuku...

Ahtung

pre 5 godina

Meni ovo vozilo ima više nego odlične specifikacije za prosečne srbske korisnike. Cena je prilično visoka za osiromašenu domaću populaciju, ali takav je trend kod svih prouzvođača, ali oper je jeftiniji od "nemaca". Pre bih uzeo ovo nego golfa.

Igor

pre 5 godina

Moja žena vozi 308-cu Allure koja ima više opreme od mog Mercedesa GLC Coupé. Motor je 1.6 eHDI od 115 KS. Taj auto je fenomenalan. Vrlo često joj "ukradem" kola jer mi je stvarno uživanje voziti ga. Ima čak i autonomno uparkiravanje i izparkiravanje, detekciju mrtvog ugla itd. Ako mene može uvek iznova da impresionira kad iz novog Mercedesa uđem u njega, pretpostavljam da je onda realno i objektivno mnogo dobar automobil. Toplo preporučujem, a posebno Allure verziju jer ima opremu koja mora da fascinira svakog ko iole voli kola.

kako da ne

pre 5 godina

@moron
Posedujem DS5 2.0 bluehdi 181 ks. Rezervoar za Adblue kao sto ste naveli, kupio sam ga sa 31.000km na satu i radio servis vec sa 35.000km kada je dosipan i adblue. Sada na satu 47.000km i pise da imam adblue za oko 5.000km. To je okej potrosnja tecnosti, plus sto kao sto znamo DS5 je tezak auto, solidno tezi od 308 npr i veći. Pritom, ne mazim ga uopste, sta vise češće ga vozim malo ‘ludje’ nego normalno sto bi rekli, naravno u granicama normale, ovo ‘ludje’ najvise mislim na ubrzanja. Gotivim ove u Premijum nemcima do 180-190ks, nebitno dizel ili benzin kada mi gledaju dupe jer imaju manje nm obrtnog, pa se čude ;) Kolega sa Golf 7 gtd ristajling 184ks rame uz rame do 160 od 50 na autoputu, cak sam malo i u prednosti bio, ja dugme sport i on. Ne veruje, hoce da vidi saobracajnu da li zaista ima 181ks i kaze ‘Ovo je dobar Francuz’. Ljudi zive u zabludi za Francuze da su kao nekada, naravno imaju mana ali ih imaju sve. DS je novi premijum, Audi kupis da ‘cuvas cenu, da se pokazes’, DS5 npr kupis jer vidite sebe u njemu, zelite ga na parkingu, auto za kojim se okrenete kada ga parkirate. Necu reci da jedan A5 nije lep auto, jeste, Bmw 5 npr takodje, ali sve je to ‘deja vu’, sve vec vidjeno, ustaljeno. Sto se tice 308 poznajem neke koji ih imaju od 1.6 benzin do 20hdi. Svi super zadovoljni, meni takodje odgovara ovaj volan ovako. Svako ima svoj ukus.

Beogradjanin

pre 5 godina

"Unutrašnjost je, bez svake sumnje, ispred svog vremena"

Unutrasnjoscu dominira toliko jeftina plastika izmedju vozaca i suvozaca da se osecate kao u Daciji.

moron

pre 5 godina

(., 22. decembar 2018 13:29)
"E, jedino sto mi se ne svidja i nikada mi se nece svidjati to su ovi mali 1.2 motori. Idu oni, nije sporno, ali kada se stisnu puno trose. A benzin ako vec hocete, ove male nikako bolje Mazda skayactiv 2.0 ili nesto od Tojotinih VVT-i"
Vozim privatno i poslovno HDI, MJ i TSI i VVT-i. Po mom iskustvu, ako se ne divlja, već voziš "u granicama ograničenja" (pa i na auto putu), TSI na otvorenom ne troši značajno više od dizela (do 1 litar).Po gradu je druga priča,tu razlika može da bude ogromna (zavisno od uslova, 2-3-4 litra).
Danas da kupujem PSA i da treba da biram 1,5 HDI ili 1,2 e-THP, mislim da bih kupio 1,2 e-THP, ali sa 8AT. Tek, da malo promenim, iako ne sumnjam da je 1,5 HDI odličan (mada sam siguran i da SCR sistem svakog Euro 6,2 dizel motora troši AdBlue aditiva više nego li veš mašina vode kada ispira veš).
A da treba da biram izmedju atmosferskog i turbo benzinca, izabrao bih turbo. Mislim, nije loš "moment" na savremenim atmosfercima, ali, na savremenim turbašima je on bolji, a uvek je bolje imati više "momenta", nego li manje, zar ne?

mighty banana

pre 5 godina

Išao sam do mora pre par godina kumovom 407icom i oduševio se, kao da ploviš lađom, sedišta fotelje, ej bre auto 10 godina star! Odlučim da kupim istu i oduševim se. Mali servis 5.5k, potrošnja 6l, auto preudoban. Francuzi su meni ekstra. Ne razumem ljude koji ih pljuju a takvima su samo Nemačka auta prava sve ostalo je sranje. Ako već nemaš ništa lepo da napišeš preskoči. Za svaki auto se mogu naći i dobra i loša iskustva. Meni se jako sviđa 508 2018. samo treba skupiti para :)

Bobex

pre 5 godina

Ja spadam u mali procenat ljudi koji vole mali volan I gledanje preko istog u cajgere ( vozim 208). E sada, 308 je spolja prelep I mislim da ga je ovaj redizajn dodatno poboljsao. Ono sto mi se nikako ne dopada je da za klimu nemam fizicke dugmice vec sve mora preko ekrana sto je katastrofalno. Ipak, uzivo sam video 2 primerka 308 koji imaju klimu sa standardnim dugmicima ali koliko se secam, ti primerci nisu imali ovaj ekran.

Boki

pre 5 godina

Inače, na testu izbegavanja losa, 308ica imala izuzetne rezultate. Među najboljim vozilima ikad testiranim.
Čisto da razjasnim onoma kojima je golf merilo sigurnosti u vožnji.

Igor

pre 5 godina

Vozim ovu 308cu vec godinu dana skoro. motor 1.6 Hdi sa 92 ks i mogu vam reći da je auto vrh vrhova. Dizajn vrhunski, udoban, pouzdan, sa potrošnjom po gradu sa uključenom klimom od 5.7l/100km, a motor skoro nečujan. Auto za svaku preporuku zaista. Čitam neke komentare od ljudi koji nemaju nikakvih iskustava i samo kritikuju. Pustite te priče, pitajte nekoga ko ima iskustva sa ovim modelom. Volan savršeno leži u rukama. Polozaj sedišta u odnosu na kokpit sasvim dobar, a istrument tabla jeste malo zaklonjena od volana, ali nista dramatično. Gepek veliki, prostor za noge na zadnjoj klupi je mogao da bude veći samo. Dizajnerski savršeno odradjen, top 3 u klasi. Auto za svaku preporuku!

Petar

pre 5 godina

Vozim 307 1.6 HDI, prešao 210.000 km i mogu da kažem da sam prezadovoljan. Ume elektronika tu i tamo da pobrljavi, ali kvarovi su na nivou drugih brendova. Ni manje ni više.
Ono što je kod Pežoa najbolje, to je HDI motor. Pouzdan, prepun snage, malo troši.
Na proleće je vreme za novi, a ti je ovaj 308 1.5 HDI.
18.000 sa metalikom i senzorima parkiranja, 130 konja, 300 Nm. Ja auto kupujem da ga vozim 10 godina i mislim da je ovo trenutno najbolja kupovina za te pare.

Frank Vercauteren

pre 5 godina

@... a sad pravi VW kopije sa značkom lava...

To je prava(i užasavajuća) istina. Čak i karirana sedišta na slici.
(Bya-Bya, 22. decembar 2018 12:15)

Hahahaha, kamo srece, prijatelju! Ovo ti kazem kao neko ko je vozio razne i razne automobile, i Peugeot i Volkswagen, mnogo MNOGO ce vode proteci Dunavom dok Peugeot jos ponauci sto sta da bi mogao da pridje i BLIZU Volkswagenu! Najpre o mehanickoj pouzdanosti (ne motora, oni su solidni, ali su manuelni menjaci katastrofa - kvar na 50000km za zamenu - licno iskustvo, automatic trza kao da te neko sutira u bubrege - licno iskustvo, kvar na radijatoru grejanja kabine - vodena para ulazi u kabinu plus gubitak rashladne tecnosti i dolivanje vode na 2min do servisa - licno iskustvo, senzori za zatvorenost vrata koji crkavaju posle manje od 2 god na novom autu itd itd). A onda i o ergonomiji i logicnom rasporedu komandi i funkcija instrument-table i vozackog mesta - nakazne nepregledne komande i klimavi plasticni dugmici rasporedjeni protivno svakoj logici zdravog razuma (ukljucujuci i najnoviji pobacaj - "i cockpit" - nesto najgluplje i najruznije sto se u auto-industriji pojavilo u zadnjih 5 godina). A sto se spoljneg dizajna tice, slazem se da hvataju korak sa Nemcima (narocito novi 508) ali to je nazalost za sada sve. A mogao bi da bude odlican auto, samo kad ne bi konstantno i uporno lupali glavom o zid da budu po svaku cenu razliciti od drugih, i kad bi bili bar 50% pouzdaniji nego sto nazalost jesu.

kako da ne

pre 5 godina

@Seven
Da, da, a eno jedan francuz poput DS5 iz 2015-te 2.0 dizel zagadjuje manje nego najnoviji npr A4 2.0tdi iz 2018. Kako onda to nemac bolji u svemu? Mozda vama nije bitno zagadjivanje, ali u mnogim zemljama to odredjuje cenu registracije ;) Ja npr za taj DS5 placam registraciju u zemlji u kojoj zivim u evrima 150 eura, sto je smesno. Za isti auto u Srb vam treba 320eura npr :) 107 gr cO2 vec u 2015, Audi jos nije spustio npr na manje od 115 gr sa dizelasima. Mercedes C klasa 112 gr takodje sa adblue, rezervoar manji nego kod francuza, manji domet itd. Ne znate puno, a pricate. Idite sednite u premijum francuza DS7 ili DS5, ako hocete premijum. Rucna izrada enterijera, koze, aluminijum uzimaju od iste firme kao i Aston Martin za enterijer. Tehnicki vrhunski, dizajnerski prelepi. Hocete nesto malo jeftinije? Izvolite Klio ili C3. Polo da im parira? Tesko. Poz

moron

pre 5 godina

@moronov drug

"@moron
Ako mozes da mi kazes posto me veoma zanima jer bih kupio u narednih nekoliko meseci da li 1.5 hdi 130 dovoljna posuda ad blue od servisa do servisa ili mora da se dopunjava ?Veoma me brine ?Da li je 1.5 hdi dobar po tebi ?"

Za sve sadašnje i bivše modele pežoa imaš korisnična upustva na ovom linku:
http://public.servicebox.peugeot.com/APddb/#top
(izaberi srpski jezik, željeni model, tačan period proizvodnje i čitaj)
"Prethodni" BlueHDI (1,6 sa 120 ks) je sa punim Ad Blue rezervoarom (oko 18 litara) mogao da predje oko 25.000 km (piše u upustvu).
Ne nadjoh sada na brzinu za 1,5 BlueHDI 130, ali, imaš ga i u Opel Grandland X, a u njegovom upustvu (za vozila proizvedena posle od 01.10.18.) piše (str. 150):
"Tipična potrošnja AdBlue tečnosti je otprilike dva litra na 1000 km, ali može biti i veća u zavisnosti od stila vožnje (npr. velikog opterećenja ili vuče)."
Drugim rečima, 308 sa novim 1,5 BlueHDI 130 (sa 18 litara uree), ni u idealnim uslovima bez dosipanja uree ne može da predje više od 8-9.000 km.
Pitaš da li je HDI "za preporuku"? Ja ovaj trenutni vozim 10-tu godinu "u sreći i veselju" (bez imalo šale). Prethodni koji sam imao (kupljen pre 15 godina), još se kotrolja (kod "drugog vlasnika") bez problema (koliko je meni poznato, a "drugog vlasnika" srećem redovno).
Sigurno postoje jači, ekonomičniji i potentniji motori. Ali HDI svakako nije "dokazani djubar". I mislim da sa izborom njega nema greške.

pera

pre 5 godina

U svakom novom autu se sedi sve više, a volan je sve niže. Neverovatan paradoks, neshvatljivo. Ja sam na novom pasatu B6 kupljenom u Porsche Novi Sad skratio drške sedišta, i konačno seo kao čovek sa svojih 190 cm a da nemam osećaj da udaram glavom u plafon. Sada vozim B8 kupljen nov februara, i iako je podnosljivije, mislim da uradim isto. Što se volana tiče, kad budem želeo da mi isti bude u krilu, položiću za D ili E pa u sleper ili bus.
Nekada su potrošači diktirali resenja, sada proizviđači nameću. O Pežou nemam dobro mišljenje iz raznih razloga (vozio), ali ovo što vidim mi jednostavno ne izgleda kao potez normalnih ljudi.

b1321

pre 5 godina

Ovaj kokpit mi se sviđa samo u kombinaciji sa digitalnim tablom. Ovaj u ovoj kombinaciji boja deluje malo zastarelo, dok je druga priča na recimo 3008. Najveće kritike su na račun onog tableta kojim se kontroliše sve i svašta, tačno vidim sebe kako ga lomim u paramparčad kad mi zabaguje, a ja hoću nešto da promenim!

mrsimood

pre 5 godina

Meni je 307 bio divan kad se pojavio i to onaj sa ustima ajkule, redizajn. Isto tako i prvi 308. Ovaj novi 308 je nekako smanjen i ukockan, više liči na Golfa nego na Pežo. I ja hoću dugmiće za klimu a ne tablet.

pricate napamet

pre 5 godina

Za one kojima smeta nizak volan (kao zamorno je) jedna informacija: Kod vozila koje voze profesionalci je ergonomija takva da se sedi uspravno a volan je nisko. To je najbolji i najudobniji nacin da vozite dugo bez posledica! Ne verujete? Sedite u bilo koji moderni sleper.

vozač demokrata

pre 5 godina

Jako lep auto lošom mehanikom i rizičnim motorom. 1.2 motor ima probleme sa vestgejt ventilom na turbini, trokiranjem pri ubrzavanju i deformacijom radilice motora. Ima i više toga o motoru na engleskim i nemačkim forumima. Što se tiće uništenih sinhrona na menjačima i defekta stražnje osovine, nije bilo nekog napredka kod pežoja već 30 godina.
Ako ste ljubitelji evropskih "daunsajzd" turbo benzinaca i niste spremni bacati pare za vanredovne servisne usluge, ostaje vam jedino rešenje: reno-mercedesov 1.3 TCe.
Ako su vam mrski francuzi, onda ostaje jedino još tojota 1.2T i honda 1.0 ili 1.5.
Plašite se auta savršenog dizajna sa preteranim marketingom.

moron

pre 5 godina

Zaista je povoljan, ali, slabo oni idu (ima na PA mesecima par komada, sa 110 i 130 ks i to očito niko neće). A sa doplatom od 500 evra na Active paket dobijete sve parking senzore i maglenke. I oprema je kompletna.
Za mene, trenutni hit na PA su Allure primerci sa još nekim opcionalima. Šteta samo što su HB. Da su SW, mislim da bih otrčao ...

Pera

pre 5 godina

imam ovaj 308 t9 SW (karavan) 1.6 e-HDI nekih 2 meseca i oprema i enterijer su ono što me “kupilo“. Ovaj enterijer po materijalima bih uporedio sa A3 2005-2012. , koga sam imao pre par godina, s tim da su francuzi ubacili svu silu opreme uz veliki ekran osetljiv na dodir. Motor malo troši i solidno povlači , a karavan ima veći osovinski raspon od hečbeka, što daje dosta više prostora na zadnjim sedištima i daje utisak da se radi o za klasu većem automobilu. Na autoputu samo pegla. . Zbog veličine garaže uzeo sam 308 SW a ne 508 koji mi je ponuđen sa slične novce i za sada sam zadovoljan. U međuvremenu u segmentu su izašli nova Astra, Megan kao i Hyndai i30 i KIA Ceed, sve dobri automobili prepuni opreme, tako da očekujemo novog Golfa i Pežoa 308, a ovi su se dobro pokazali i prodali u velikom broju.

Pas

pre 5 godina

Petre, nije mi jasno sta te je toliko opcinilo kod Pezoa. Imas 20 000 koje namjeravas dati za nov auto, gledas razne Pezoe, nalazis im mane i cekas da izadje novi, pa da onda promislis. Prodjose godine, a toliko fantasticnih automobila koji se mogu uzeti za te pare. A ti vozis i dalje auto, kako sam kazes, sa 290 000 na satu! Svasta.

billy_the_cat

pre 5 godina

Benzinac jedino dolazi u obzir kod mene jer živim u Njemačkoj, zbog problema sa dizelom i zbog osiguranja, poreza itd. benzinac se itekako isplati. Još ovi benzinci su mali potrošači a cijena dizela i benzina je ovdje gotovo izjednačena.
Ono što me vec duže vremena interesuje a slabo mogu naći na netu, kakva su iskustva sa ovim 1.2 motorima, sa 3 cilindra, od koliko kilovata je bolji motor? Kako se auto ponaša na autoputu pri malo većoj kilometraži?

Čiča Miloje®

pre 5 godina

Obožavam "volan u krilu" i ne mogu da shvatim uspravan volan, ni u ranijim modelima ferarija... Pa tu ti ruke? otpadnu posle tri, četiri sata vožnje...!

....

pre 5 godina

Ja vozim 207icu već par godina i obožavam taj auto iako ima ona 1.4 VTi motor od koga svi "majstori" zaziru i izbegavaju da rade bilo šta na njemu

Hteo sam da kupim 308 ali nije mi legla na srce kao 207

Petar

pre 5 godina

(Petar, 22. decembar 2018 23:53)
Imenjače,pomisliće neko da je Petar podvojena ličnost.I ja sam veoma zadovoljan sa mojim 307SW,ali očito imamo potpuno suprotno vidjenje vozačke pozicije u sadašnjem 308.Ko može tamo da se udobno smesti,za njega je sigurno dobra kupovina.Za mene nije.
(Over And Out, 22. decembar 2018 13:59)
Imao sam Nissana pet godina. Prvo vozilo novo kupljeno mi je bilo Japanac, Primera 1,8, a do tada samo razni polovnjaci. Možda sam bio potpuni baksuz,ali motor mi je počeo polako da odlazi kvragu na malo više od 60 hiljada,odmah po isteku garancije od 3 godine.Na 100 hiljada sam morao da mu radim generalnu.Skrpio i prodao.Taj Japanac me je ekonomski potpuno uništio.Ne mrzim zbog toga Japance ali se uvek nasmejem na priču o njihovom natprosečnom kvalitetu i kako mi sa njim gost na Slavi neće biti majstor.
Što se tiče Honde,HR-V nije moj san,a i supruga je imala jako loš komentar na enterijer,najviše na izgled one asimetrične ventilacije.Uz to ne da ne postoji u dizel varijanti za 20 hiljada,vec najmanje 23 za osnovnu verziju.A i da hoću povišena kola,za te pare mogu i 3008 koji je unutra značajno veći,pri čemu moj kolega dve godine ima CR-V sa tim dizel motorom i vec dva puta je morao vanredno na servis zbog zapušenja filtera za čađ.

Moca

pre 5 godina

Masa automobila je 1090kg, da li je to stvarno tako? Ako jeste, to je fascinantno za auto ove klase i turbo motor od 1200 kubika i 110 konja je vise nego dovoljan.

DR

pre 5 godina

Sa službenim Rapidom 1.2 TSI 90KS za dve godine 315000 nikad me nije ostavio niti je bilo kvarova. Set kvačila na 190000km i diskovi na 285000km. O malim benzincima sa turbinom da su ne pouzdani pričaju samo koji ih nisu vozili. Plus ga vozim na metan.

C i n i k

pre 5 godina

Nzn,bljesnuo je kad se pojavio ali trziste sve to lepo uredi na kraju,kad pogledate VW i ovo, sto bi treblo da je konkurencija,epilog je jasan, VW Golf 7 na oglasima kosta za 3-4000 e skuplje,isto godiste i motor i iako PSA ima ok dizele,svako bi ipak pre kupio sebi VW.
Nzn,francuzi mi ne ulivaju poverenje,nisu im dobri automobili,jesu jeftini ali su i kante.

Knjigoslav

pre 5 godina

Besmisleno je kupiti turbaka benzinca sa tri cilindra, nit vuče nit manje troši, pouzdanost upitna. Kao što rekoše ljudi, dizel HDI ako mora Pežo, ili za iste pare npr. auris sa 1,6 VVT, hyundai accent/elantra, radiće duže od životnog veka vlasnika uz minimalna ulaganja. Turbaci sa tri cilindra su baš frankenštajn...

vozac

pre 5 godina

mislim da je jako vazno uskladiti tezinu automobila i zapreminu motora. vozim francuza ali sa 1.6 hdi a tezina prilicna, 1700 kila. kupljen nov u srb. nemam nikakve probleme sa elektronikom, otisli mi prednji amortizeri napr na 160k km i to me iznenadilo. ostalo sve normalno, stavise skoro vrhunski, auto sjajan, lepo isao, tih je, lak za voznju. osim turbine. i dizni koje sam morao da sredjujem vec na 120 k km. i sada na 200 k mislim da opet nesto kilavi i zvizdi. do sada sam vozio obrnuto, bila veca kubikaza a manja konjaza i vrvtno turbina nije bila toliko opterecena. hocu da kazem da treba naci meru izmedju tezine i gabarita automobila, stila voznje i motora. u ovoj 308ici to deluje tako. ali za moj je bolji bio 2.0hdi. sad znam.

padobranac u travi

pre 5 godina

Meni je 308 spolja vrhunski, a unutra mi je suviše futuristički, ili sam ja suviše konzervativan :) Volan ko igračka, desna kazaljka kontra, tabla iznad volana i nula prekidača - sve na ekranu - ne svarljivo mi je. I šta kad hoćeš da promeniš temp klime ili brzinu ventilatora - moraš da se drndaš kroz meni?
Inače mislim da je tehnički auto sasvim ok.

Jovan

pre 5 godina

Ovaj pezo je pokusaj da se kopira golf. Na njihovu zalost neispesan, stigli su na tri nivoa ispod golfa. Jedino su se cenom priblizili.
Slicna prica kao sa reno meganom. Tesko je dostici nemacki kvalitet i pouzdanost. Nije uzalud receno, devojka moze biti sa sela ali auto mora biti iz nemacke 🤔

moronov drug

pre 5 godina

@moron Malo si me zabrinuo ali pitacu te. Ako mozes da mi kazes posto me veoma zanima jer bih kupio u narednih nekoliko meseci da li 1.5 hdi 130 dovoljna posuda ad blue od servisa do servisa ili mora da se dopunjava ?Veoma me brine ?Da li je 1.5 hdi dobar po tebi ?Prelazim godisnje oko 30 kkm pa mi treba dizel ali ipak da cujem koliko te tecnosti trosi posto to nikad nisam imao u autu.

Mix

pre 5 godina

Kao prvo pametnjakovićima. TSI, Pure tech, ECO boost i u poslednje vreme hyudaiev T-Gdi su motori nove generacije namenjeni smanjenju emisije izduvnih gasova i u te svrhe imaju ugradjenu turbinu kao na dizelima. Zato toliko snage od tih malih motora. Serviser iz jednog Fordovog servisa mi je rekao da sa ECO boost motorom ni jedan primerak nije došao na popravku motora. Sem havarija usled sudara i loših puteva. Inače Fordov ECO boost je 3 puta proglašavan za motor godine. Drugo 308 je proglašena 2014 za auto godine. Nego srbi bolje znaju od evrope. Treće, nova 308ica više liči na Audi A3 nego na Golfa ali ko to zna da primeti.

boki

pre 5 godina

Sestra vozo 2008 koji ima poziciju volana i instrument tablu slično kao ova kola. MEni je to toliko neprirodno, nema šanse da se naviknem na to, pokušavao ali ne vredi. Kao da mi neko gura mali volan u stomak ili da vozim stojeći gliserčić sa volanom u polusagnutom položaju. Instrument tablu ne vidite dobro, uopšte nema pozicije da progutaš ovu glupost što je Pežo uradio. Jedno je što to lepo izgleda ali je nepraktično 100%.

komentar

pre 5 godina

mogli bi popiti tuzbu od vw.
linija - kopija golfa. pogotovo uglovi linija zadnjeg dela c stuba.

inace posle svojevremeno neverovatnih problema sa check-engine 206 benzincem i gasenjem kad je njemu volja - i obilaskom 100 "majstora" , pezo nikad vise u zivotu.

moron

pre 5 godina

@Pero Treger, 23. decembar 2018 20:33

Jedina stvar koja me je iskreno iritirala na starom 2,0 HDI 90 je bila upravo petostepeni menjač i to sa dva razloga:
- imao je "veliki korak" izmedju pojedinih stepeni prenosa, pa se lakše dešavalo da se motor nadje u zoni loših obrtaja/slabog momenta ( pri čemu je taj HDI imao 205 Nm, a taj Tvoj HDI 100 ima 254 Nm) i
- ručica menjača je imala dosta duge hodove.
I baš sam se "preporodio" kada sam prešao na HDI sa 6MT. I hodovi ručice kratki i precizni, a zbog 6 stepeni prenosa motor skoro uvek u zoni dobrih obrtaja.

Naki

pre 5 godina

Imao sam 309.306.sad imam 14 godiste 308 1.6 to je za more i put po evropi za posao 307.2.0 benzin ima plin ide ko nevreme imao sam pasata.golfa dzetu venta par pola sve vqm govori sta vozim zadnje 5 godine ne razumem konstruktore koji ubace 1.2 motor u sasiju od 1100 kg mozda po gradu al duzi put gde treba da povuce i da relaciju jagodina pariz ne spustas od 150/160 kroz nemacku autoban plivaju po oglasima u nemackoj svajcarskoj gomila auta 1.0 ili 1.2.gde motori nisu izdrzali ni 100 hiljade ipak motor nisi auto treba naci meru

Hehe

pre 5 godina

@(DR, 23. decembar 2018 22:32)

Bolje da te ostavio negde na putu, pa da ti zamene auto nekim drugim. Voziti taj auto u toj meri je robija i to teska.

b1321

pre 5 godina

@Ama
Mislim na vvti
https://www.toyota.rs/current-offers/auris_ponuda.json

Ne sporim da je dobar, samo kažem iz ličnog iskustva da srče li srče...

kejt winslet

pre 5 godina

lep auto,moderno izgleda, al ako cu da cepidlacim.... previse glomazan volan, i malo su mi ruznjikavi zadnji farovi sa po dva spica(leva strana levog fara, i desna strana desnog). stvar licnog ukusa

Cojle

pre 2 meseca

@Mix


Hahah zato ecoboost...u Britaniji (gde je generacijama fiesta među najprodavanijim automobilima) zovu ecoBOOM. Ne treba biti Srbin, pa da ti ne deluje logično prdavac od 3 cilindra i 999m3 može da izvuče 115 konja a da ne eksplodira posle nekog vremena.

Beogradjanin

pre 5 godina

"Unutrašnjost je, bez svake sumnje, ispred svog vremena"

Unutrasnjoscu dominira toliko jeftina plastika izmedju vozaca i suvozaca da se osecate kao u Daciji.

C i n i k

pre 5 godina

Nzn,bljesnuo je kad se pojavio ali trziste sve to lepo uredi na kraju,kad pogledate VW i ovo, sto bi treblo da je konkurencija,epilog je jasan, VW Golf 7 na oglasima kosta za 3-4000 e skuplje,isto godiste i motor i iako PSA ima ok dizele,svako bi ipak pre kupio sebi VW.
Nzn,francuzi mi ne ulivaju poverenje,nisu im dobri automobili,jesu jeftini ali su i kante.

Frank Vercauteren

pre 5 godina

@... a sad pravi VW kopije sa značkom lava...

To je prava(i užasavajuća) istina. Čak i karirana sedišta na slici.
(Bya-Bya, 22. decembar 2018 12:15)

Hahahaha, kamo srece, prijatelju! Ovo ti kazem kao neko ko je vozio razne i razne automobile, i Peugeot i Volkswagen, mnogo MNOGO ce vode proteci Dunavom dok Peugeot jos ponauci sto sta da bi mogao da pridje i BLIZU Volkswagenu! Najpre o mehanickoj pouzdanosti (ne motora, oni su solidni, ali su manuelni menjaci katastrofa - kvar na 50000km za zamenu - licno iskustvo, automatic trza kao da te neko sutira u bubrege - licno iskustvo, kvar na radijatoru grejanja kabine - vodena para ulazi u kabinu plus gubitak rashladne tecnosti i dolivanje vode na 2min do servisa - licno iskustvo, senzori za zatvorenost vrata koji crkavaju posle manje od 2 god na novom autu itd itd). A onda i o ergonomiji i logicnom rasporedu komandi i funkcija instrument-table i vozackog mesta - nakazne nepregledne komande i klimavi plasticni dugmici rasporedjeni protivno svakoj logici zdravog razuma (ukljucujuci i najnoviji pobacaj - "i cockpit" - nesto najgluplje i najruznije sto se u auto-industriji pojavilo u zadnjih 5 godina). A sto se spoljneg dizajna tice, slazem se da hvataju korak sa Nemcima (narocito novi 508) ali to je nazalost za sada sve. A mogao bi da bude odlican auto, samo kad ne bi konstantno i uporno lupali glavom o zid da budu po svaku cenu razliciti od drugih, i kad bi bili bar 50% pouzdaniji nego sto nazalost jesu.

Jovan

pre 5 godina

Ovaj pezo je pokusaj da se kopira golf. Na njihovu zalost neispesan, stigli su na tri nivoa ispod golfa. Jedino su se cenom priblizili.
Slicna prica kao sa reno meganom. Tesko je dostici nemacki kvalitet i pouzdanost. Nije uzalud receno, devojka moze biti sa sela ali auto mora biti iz nemacke 🤔

komentar

pre 5 godina

mogli bi popiti tuzbu od vw.
linija - kopija golfa. pogotovo uglovi linija zadnjeg dela c stuba.

inace posle svojevremeno neverovatnih problema sa check-engine 206 benzincem i gasenjem kad je njemu volja - i obilaskom 100 "majstora" , pezo nikad vise u zivotu.

pera

pre 5 godina

U svakom novom autu se sedi sve više, a volan je sve niže. Neverovatan paradoks, neshvatljivo. Ja sam na novom pasatu B6 kupljenom u Porsche Novi Sad skratio drške sedišta, i konačno seo kao čovek sa svojih 190 cm a da nemam osećaj da udaram glavom u plafon. Sada vozim B8 kupljen nov februara, i iako je podnosljivije, mislim da uradim isto. Što se volana tiče, kad budem želeo da mi isti bude u krilu, položiću za D ili E pa u sleper ili bus.
Nekada su potrošači diktirali resenja, sada proizviđači nameću. O Pežou nemam dobro mišljenje iz raznih razloga (vozio), ali ovo što vidim mi jednostavno ne izgleda kao potez normalnih ljudi.

Petar

pre 5 godina

Vozim već 12 godina 307SW 1,6 HDI 110. Krajem 2014. odvojim 20-ak hiljada sa namerom da kupim novi pežo,ovaj sadasnji 308SW 1,6 HDI 115. Prikupim par ponuda pre nego se uopšte fizički pojavio u Srbiji, na Sajmu, u martu 2015.
Odem sa porodicom na Sajam, sednemo u kola.
Deca oduševljena onim tabletom,ali i gundjaju što je pozadi obična klupa,a ne 3 odvojena sedišta sa podešavanjem nagiba. Ali, pitaju i kako nema panoramu kao naš.
Supruga se oduševila dizajnom, kvalitetom materijala,sedištima.
Ja seo i ŠOK. Onaj mali volan, ali, instrumente pola ne vidim ako mi je sedište namešteno kako mi odgovara. Ako podesim da ih vidim,onda mi sedište nije udobno podešeno,ni volan tamo gde mi odgovara.Razmišljam šta se njima desilo,ko je taj idiot. Rekoh mojima:BEŽIMO odavde.Žena i deca u čudu,prodavac takodje.
Barem pet puta sam posle dolazio u salon,imao svaki put i testne vožnje,ali,nije pomoglo.Nisam se našao na mestu vozača.
Odložih kupovinu.Moji poludeli.Prodje godina,dve,čujem da dolazi redizajnn,čitam da će možda odseći volan odozgo i odlučim da sečakam.Redizajn došao.Nisu odsekli volan odozgo.I ja ga otpisao iako mislim da nema povoljnijeg.
Sada čekam novi,budući 308 SW.Gori od ovoga valjda ne može da bude. Do tada,bolji mi je od sadašnjeg onaj moj stari 307 SW.Ima preko 290 hiljada na satu,ali, radi i dalje bez greške. Žao mi je što ne kupih prethodnu generaciju 308SW,ali,dok sam skupio pare,bio je povučen iz proizvodnje i to mnogo pre pojave sadašnjeg.

Knjigoslav

pre 5 godina

Besmisleno je kupiti turbaka benzinca sa tri cilindra, nit vuče nit manje troši, pouzdanost upitna. Kao što rekoše ljudi, dizel HDI ako mora Pežo, ili za iste pare npr. auris sa 1,6 VVT, hyundai accent/elantra, radiće duže od životnog veka vlasnika uz minimalna ulaganja. Turbaci sa tri cilindra su baš frankenštajn...

Naki

pre 5 godina

Imao sam 309.306.sad imam 14 godiste 308 1.6 to je za more i put po evropi za posao 307.2.0 benzin ima plin ide ko nevreme imao sam pasata.golfa dzetu venta par pola sve vqm govori sta vozim zadnje 5 godine ne razumem konstruktore koji ubace 1.2 motor u sasiju od 1100 kg mozda po gradu al duzi put gde treba da povuce i da relaciju jagodina pariz ne spustas od 150/160 kroz nemacku autoban plivaju po oglasima u nemackoj svajcarskoj gomila auta 1.0 ili 1.2.gde motori nisu izdrzali ni 100 hiljade ipak motor nisi auto treba naci meru

Over And Out

pre 5 godina

@Petar, 22. decembar 2018 12:43
Mislim da imam rešenje za Vaš problem, ukoliko volite disel motore i imate, kako kažete, "dvadesetak hiljada evra" i želju za novim kolima...
Kupite Hondu HR-V 1,5 diesel....
Kada jednom "udjete" u Japanca (bilo kojeg), "Evrposko auto" Vam više neće pasti na pamet, a prestaćete da zovete i automehaničara na krsnu slavu.
Verujte mi, ja tako mirno živim već 28. godina od kada sam počeo da vozim Japanska kola...

francuz

pre 5 godina

francuzi su sa 206com, 207com imali najleši dizajn a posebno enetrijer na tržištu bar 5 godina u svojim klasama.
a onda ova glupa ideja sa volanom u krilu.
i sada puno ljudi ne razmatra spolja lep auto i dobre motore jer ne može da gleda u instrument tablu i da drži volančić među nogama.
slično su citroen i reno radili sa onom instrument tablom koja nije ispred vozača.
zašto menjati nešto samo da se razlikuješ kad je jasno da je to regresivna promena.

kejt winslet

pre 5 godina

lep auto,moderno izgleda, al ako cu da cepidlacim.... previse glomazan volan, i malo su mi ruznjikavi zadnji farovi sa po dva spica(leva strana levog fara, i desna strana desnog). stvar licnog ukusa

vozač demokrata

pre 5 godina

Jako lep auto lošom mehanikom i rizičnim motorom. 1.2 motor ima probleme sa vestgejt ventilom na turbini, trokiranjem pri ubrzavanju i deformacijom radilice motora. Ima i više toga o motoru na engleskim i nemačkim forumima. Što se tiće uništenih sinhrona na menjačima i defekta stražnje osovine, nije bilo nekog napredka kod pežoja već 30 godina.
Ako ste ljubitelji evropskih "daunsajzd" turbo benzinaca i niste spremni bacati pare za vanredovne servisne usluge, ostaje vam jedino rešenje: reno-mercedesov 1.3 TCe.
Ako su vam mrski francuzi, onda ostaje jedino još tojota 1.2T i honda 1.0 ili 1.5.
Plašite se auta savršenog dizajna sa preteranim marketingom.

Arsenije

pre 5 godina

Ne razumem pljuvace koji se jave samo da bi ispali pametni i rekli kako im Peugeot ne valja. Imate valjda neka pametnija posla nego da na svaku vest o njemu izbacite gomilu bljuvotina jer stalno pljuvajuci Peugeot u isto vreme pisete hvalospeve o vasim golfovima, skodama, audijima ili hondama i tojotama. Nikad mi nece biti jasni takvi likovi, kojima je svaka vest o njemu , odmah frustrirajuca i ispada kao da drugi su bas na nivou pouzdanosti, a bas takvi bar jednom godisnje povlace sa trzista vise stotina hiljada svojih vozila tek izaslih sa trake.Takvi koji ga pljuju su negde stali u razvoju , jos uvek govore o Peugeot od pre 15 - 20 godina kad zaista nije bio pouzdan. U medjuvremenu svidelo se to ovim pljuvacima ili ne, Peugeot se najvise popravio od svih i osvaja nagrade za najbolji motor, najbolji dizajn, najbolji auto i u isto vreme ne odustaje da bude dosledan onom sto jeste: pravi LAV - car zivotinja i Peugeot sa svojim znakom lava - CAR automobila. BRAVO PEUGEOT, ostali mogu da ti samo pljunu pod prozor.

boki

pre 5 godina

Sestra vozo 2008 koji ima poziciju volana i instrument tablu slično kao ova kola. MEni je to toliko neprirodno, nema šanse da se naviknem na to, pokušavao ali ne vredi. Kao da mi neko gura mali volan u stomak ili da vozim stojeći gliserčić sa volanom u polusagnutom položaju. Instrument tablu ne vidite dobro, uopšte nema pozicije da progutaš ovu glupost što je Pežo uradio. Jedno je što to lepo izgleda ali je nepraktično 100%.

Goran

pre 5 godina

Uvek mi ovi novi Pezoi deluju dobro i privlačno, ali ne znam, navatao sam se straha od 307-ice. Vozio sam je jedno 2 god i kad je to počelo da se kvari bilo je zapanjujuće, na nedeljnom nivou.

Ahtung

pre 5 godina

Meni ovo vozilo ima više nego odlične specifikacije za prosečne srbske korisnike. Cena je prilično visoka za osiromašenu domaću populaciju, ali takav je trend kod svih prouzvođača, ali oper je jeftiniji od "nemaca". Pre bih uzeo ovo nego golfa.

Zoki

pre 5 godina

@Frank Vercauteren

Vidi brate,ovako. Imam 407-icu deceniju, a na poslu sam za to vreme imao najpre oktaviu,pa golfa.
Ne daj Bože da motori i uopšte vozila pežoa ikada spadnu na VW nivo.

imam čips

pre 5 godina

Da li može neko da objasni tu opčinjenost plastikom? Zbog čega je to najbitnija stavka. Čitam auto sekciju neko izvesno vreme i plastika je uvek na udaru. Shvatio sam da je na Q8 plastika "zadovoljavajuća", ostali se grčevito bore.

moron

pre 5 godina

(., 22. decembar 2018 13:29)
"E, jedino sto mi se ne svidja i nikada mi se nece svidjati to su ovi mali 1.2 motori. Idu oni, nije sporno, ali kada se stisnu puno trose. A benzin ako vec hocete, ove male nikako bolje Mazda skayactiv 2.0 ili nesto od Tojotinih VVT-i"
Vozim privatno i poslovno HDI, MJ i TSI i VVT-i. Po mom iskustvu, ako se ne divlja, već voziš "u granicama ograničenja" (pa i na auto putu), TSI na otvorenom ne troši značajno više od dizela (do 1 litar).Po gradu je druga priča,tu razlika može da bude ogromna (zavisno od uslova, 2-3-4 litra).
Danas da kupujem PSA i da treba da biram 1,5 HDI ili 1,2 e-THP, mislim da bih kupio 1,2 e-THP, ali sa 8AT. Tek, da malo promenim, iako ne sumnjam da je 1,5 HDI odličan (mada sam siguran i da SCR sistem svakog Euro 6,2 dizel motora troši AdBlue aditiva više nego li veš mašina vode kada ispira veš).
A da treba da biram izmedju atmosferskog i turbo benzinca, izabrao bih turbo. Mislim, nije loš "moment" na savremenim atmosfercima, ali, na savremenim turbašima je on bolji, a uvek je bolje imati više "momenta", nego li manje, zar ne?

мире

pre 5 godina

Пежо је за мене синоним за приступачан, квалитетан и леп аутомобил са сјајним дизел агрегатима.

kako da ne

pre 5 godina

@Seven
Da, da, a eno jedan francuz poput DS5 iz 2015-te 2.0 dizel zagadjuje manje nego najnoviji npr A4 2.0tdi iz 2018. Kako onda to nemac bolji u svemu? Mozda vama nije bitno zagadjivanje, ali u mnogim zemljama to odredjuje cenu registracije ;) Ja npr za taj DS5 placam registraciju u zemlji u kojoj zivim u evrima 150 eura, sto je smesno. Za isti auto u Srb vam treba 320eura npr :) 107 gr cO2 vec u 2015, Audi jos nije spustio npr na manje od 115 gr sa dizelasima. Mercedes C klasa 112 gr takodje sa adblue, rezervoar manji nego kod francuza, manji domet itd. Ne znate puno, a pricate. Idite sednite u premijum francuza DS7 ili DS5, ako hocete premijum. Rucna izrada enterijera, koze, aluminijum uzimaju od iste firme kao i Aston Martin za enterijer. Tehnicki vrhunski, dizajnerski prelepi. Hocete nesto malo jeftinije? Izvolite Klio ili C3. Polo da im parira? Tesko. Poz

.

pre 5 godina

Ne vozim Pezo ali po dizajnu su mi to mozda i najlepsa kola. Svidjao mi se davno i 306 i 307 a i 308 mi je lep. I ovaj novi, malo nesvakidasnji ali to je Pezo. E, jedino sto mi se ne svidja i nikada mi se nece svidjati to su ovi mali 1.2 motori. Idu oni, nije sporno, ali kada se stisnu puno trose. Nemoj da se lazemo. I ovo govorim kao ljubitelj benzinaca da me pogresno ne shvatite. Za Pezo HDI jedino sve drugo je teska glupost. A benzin ako vec hocete, ove male nikako bolje
Mazda skayactiv 2.0 ili nesto od Tojotinih VVT-i. Za ovaj Pezo samo HDI i meni odlican
auto, kad bih jos mogao da ga kupim...

moron

pre 5 godina

Zaista je povoljan, ali, slabo oni idu (ima na PA mesecima par komada, sa 110 i 130 ks i to očito niko neće). A sa doplatom od 500 evra na Active paket dobijete sve parking senzore i maglenke. I oprema je kompletna.
Za mene, trenutni hit na PA su Allure primerci sa još nekim opcionalima. Šteta samo što su HB. Da su SW, mislim da bih otrčao ...

error404

pre 5 godina

Svemirski kokpit, a manuelni menjac u 2018.
(Marko, 22. decembar 2018 11:08) ima i automatski sekvencijalni sa duplim kvacilom sa 8 brzina. To sto je novinar dobio manuelni na probu nine za kritiku!
A i pored toga sto ima, npr, ja sam moji uzeo manuelni. Prosto ne volim drugi tip menjaca!

b1321

pre 5 godina

Ovaj kokpit mi se sviđa samo u kombinaciji sa digitalnim tablom. Ovaj u ovoj kombinaciji boja deluje malo zastarelo, dok je druga priča na recimo 3008. Najveće kritike su na račun onog tableta kojim se kontroliše sve i svašta, tačno vidim sebe kako ga lomim u paramparčad kad mi zabaguje, a ja hoću nešto da promenim!

DR

pre 5 godina

Sa službenim Rapidom 1.2 TSI 90KS za dve godine 315000 nikad me nije ostavio niti je bilo kvarova. Set kvačila na 190000km i diskovi na 285000km. O malim benzincima sa turbinom da su ne pouzdani pričaju samo koji ih nisu vozili. Plus ga vozim na metan.

nixon

pre 5 godina

@imam čips

odavno nisam procitao pametniji komentar. Toliko smo poceli da trazimo dlaku u jajetu da bam bitne svrati ispred nosa promicu.
Osim plastike sada se na svakom autu gleda da li moze boca od 1,5 litra da stane u vrata. Kao da do sada nigde nisam mrdao bez flase vode.
Niko nista ne kaze o onim odvratnim tabletima nalepljenim na tablu, pa da za svaku sitnicu moras da skineš pogled sa puta da bi promenio stanicu ili ukljucio grejanje. Uzas.
Vratite mi dugmice....!

Hehe

pre 5 godina

@(DR, 23. decembar 2018 22:32)

Bolje da te ostavio negde na putu, pa da ti zamene auto nekim drugim. Voziti taj auto u toj meri je robija i to teska.

Čiča Miloje®

pre 5 godina

Obožavam "volan u krilu" i ne mogu da shvatim uspravan volan, ni u ranijim modelima ferarija... Pa tu ti ruke? otpadnu posle tri, četiri sata vožnje...!

kako da ne

pre 5 godina

@moron
Posedujem DS5 2.0 bluehdi 181 ks. Rezervoar za Adblue kao sto ste naveli, kupio sam ga sa 31.000km na satu i radio servis vec sa 35.000km kada je dosipan i adblue. Sada na satu 47.000km i pise da imam adblue za oko 5.000km. To je okej potrosnja tecnosti, plus sto kao sto znamo DS5 je tezak auto, solidno tezi od 308 npr i veći. Pritom, ne mazim ga uopste, sta vise češće ga vozim malo ‘ludje’ nego normalno sto bi rekli, naravno u granicama normale, ovo ‘ludje’ najvise mislim na ubrzanja. Gotivim ove u Premijum nemcima do 180-190ks, nebitno dizel ili benzin kada mi gledaju dupe jer imaju manje nm obrtnog, pa se čude ;) Kolega sa Golf 7 gtd ristajling 184ks rame uz rame do 160 od 50 na autoputu, cak sam malo i u prednosti bio, ja dugme sport i on. Ne veruje, hoce da vidi saobracajnu da li zaista ima 181ks i kaze ‘Ovo je dobar Francuz’. Ljudi zive u zabludi za Francuze da su kao nekada, naravno imaju mana ali ih imaju sve. DS je novi premijum, Audi kupis da ‘cuvas cenu, da se pokazes’, DS5 npr kupis jer vidite sebe u njemu, zelite ga na parkingu, auto za kojim se okrenete kada ga parkirate. Necu reci da jedan A5 nije lep auto, jeste, Bmw 5 npr takodje, ali sve je to ‘deja vu’, sve vec vidjeno, ustaljeno. Sto se tice 308 poznajem neke koji ih imaju od 1.6 benzin do 20hdi. Svi super zadovoljni, meni takodje odgovara ovaj volan ovako. Svako ima svoj ukus.

moronov drug

pre 5 godina

@moron Malo si me zabrinuo ali pitacu te. Ako mozes da mi kazes posto me veoma zanima jer bih kupio u narednih nekoliko meseci da li 1.5 hdi 130 dovoljna posuda ad blue od servisa do servisa ili mora da se dopunjava ?Veoma me brine ?Da li je 1.5 hdi dobar po tebi ?Prelazim godisnje oko 30 kkm pa mi treba dizel ali ipak da cujem koliko te tecnosti trosi posto to nikad nisam imao u autu.

Džej

pre 5 godina

Dizajn ovog auta je takav da konkuriše Golfu. Prethodni modeli su bili mnogo neobičniji i lepši. Inače što se tiče prostora vidim da je maksimalno izvučen iz ne preterano velikog vozila.

Igor

pre 5 godina

Moja žena vozi 308-cu Allure koja ima više opreme od mog Mercedesa GLC Coupé. Motor je 1.6 eHDI od 115 KS. Taj auto je fenomenalan. Vrlo često joj "ukradem" kola jer mi je stvarno uživanje voziti ga. Ima čak i autonomno uparkiravanje i izparkiravanje, detekciju mrtvog ugla itd. Ako mene može uvek iznova da impresionira kad iz novog Mercedesa uđem u njega, pretpostavljam da je onda realno i objektivno mnogo dobar automobil. Toplo preporučujem, a posebno Allure verziju jer ima opremu koja mora da fascinira svakog ko iole voli kola.

b1321

pre 5 godina

@Ama
Mislim na vvti
https://www.toyota.rs/current-offers/auris_ponuda.json

Ne sporim da je dobar, samo kažem iz ličnog iskustva da srče li srče...

billy_the_cat

pre 5 godina

Benzinac jedino dolazi u obzir kod mene jer živim u Njemačkoj, zbog problema sa dizelom i zbog osiguranja, poreza itd. benzinac se itekako isplati. Još ovi benzinci su mali potrošači a cijena dizela i benzina je ovdje gotovo izjednačena.
Ono što me vec duže vremena interesuje a slabo mogu naći na netu, kakva su iskustva sa ovim 1.2 motorima, sa 3 cilindra, od koliko kilovata je bolji motor? Kako se auto ponaša na autoputu pri malo većoj kilometraži?

Petar

pre 5 godina

Vozim 307 1.6 HDI, prešao 210.000 km i mogu da kažem da sam prezadovoljan. Ume elektronika tu i tamo da pobrljavi, ali kvarovi su na nivou drugih brendova. Ni manje ni više.
Ono što je kod Pežoa najbolje, to je HDI motor. Pouzdan, prepun snage, malo troši.
Na proleće je vreme za novi, a ti je ovaj 308 1.5 HDI.
18.000 sa metalikom i senzorima parkiranja, 130 konja, 300 Nm. Ja auto kupujem da ga vozim 10 godina i mislim da je ovo trenutno najbolja kupovina za te pare.

mrsimood

pre 5 godina

Meni je 307 bio divan kad se pojavio i to onaj sa ustima ajkule, redizajn. Isto tako i prvi 308. Ovaj novi 308 je nekako smanjen i ukockan, više liči na Golfa nego na Pežo. I ja hoću dugmiće za klimu a ne tablet.

Petar

pre 5 godina

(Petar, 22. decembar 2018 23:53)
Imenjače,pomisliće neko da je Petar podvojena ličnost.I ja sam veoma zadovoljan sa mojim 307SW,ali očito imamo potpuno suprotno vidjenje vozačke pozicije u sadašnjem 308.Ko može tamo da se udobno smesti,za njega je sigurno dobra kupovina.Za mene nije.
(Over And Out, 22. decembar 2018 13:59)
Imao sam Nissana pet godina. Prvo vozilo novo kupljeno mi je bilo Japanac, Primera 1,8, a do tada samo razni polovnjaci. Možda sam bio potpuni baksuz,ali motor mi je počeo polako da odlazi kvragu na malo više od 60 hiljada,odmah po isteku garancije od 3 godine.Na 100 hiljada sam morao da mu radim generalnu.Skrpio i prodao.Taj Japanac me je ekonomski potpuno uništio.Ne mrzim zbog toga Japance ali se uvek nasmejem na priču o njihovom natprosečnom kvalitetu i kako mi sa njim gost na Slavi neće biti majstor.
Što se tiče Honde,HR-V nije moj san,a i supruga je imala jako loš komentar na enterijer,najviše na izgled one asimetrične ventilacije.Uz to ne da ne postoji u dizel varijanti za 20 hiljada,vec najmanje 23 za osnovnu verziju.A i da hoću povišena kola,za te pare mogu i 3008 koji je unutra značajno veći,pri čemu moj kolega dve godine ima CR-V sa tim dizel motorom i vec dva puta je morao vanredno na servis zbog zapušenja filtera za čađ.

Bobex

pre 5 godina

Ja spadam u mali procenat ljudi koji vole mali volan I gledanje preko istog u cajgere ( vozim 208). E sada, 308 je spolja prelep I mislim da ga je ovaj redizajn dodatno poboljsao. Ono sto mi se nikako ne dopada je da za klimu nemam fizicke dugmice vec sve mora preko ekrana sto je katastrofalno. Ipak, uzivo sam video 2 primerka 308 koji imaju klimu sa standardnim dugmicima ali koliko se secam, ti primerci nisu imali ovaj ekran.

....

pre 5 godina

Ja vozim 207icu već par godina i obožavam taj auto iako ima ona 1.4 VTi motor od koga svi "majstori" zaziru i izbegavaju da rade bilo šta na njemu

Hteo sam da kupim 308 ali nije mi legla na srce kao 207

moron

pre 5 godina

@moronov drug

"@moron
Ako mozes da mi kazes posto me veoma zanima jer bih kupio u narednih nekoliko meseci da li 1.5 hdi 130 dovoljna posuda ad blue od servisa do servisa ili mora da se dopunjava ?Veoma me brine ?Da li je 1.5 hdi dobar po tebi ?"

Za sve sadašnje i bivše modele pežoa imaš korisnična upustva na ovom linku:
http://public.servicebox.peugeot.com/APddb/#top
(izaberi srpski jezik, željeni model, tačan period proizvodnje i čitaj)
"Prethodni" BlueHDI (1,6 sa 120 ks) je sa punim Ad Blue rezervoarom (oko 18 litara) mogao da predje oko 25.000 km (piše u upustvu).
Ne nadjoh sada na brzinu za 1,5 BlueHDI 130, ali, imaš ga i u Opel Grandland X, a u njegovom upustvu (za vozila proizvedena posle od 01.10.18.) piše (str. 150):
"Tipična potrošnja AdBlue tečnosti je otprilike dva litra na 1000 km, ali može biti i veća u zavisnosti od stila vožnje (npr. velikog opterećenja ili vuče)."
Drugim rečima, 308 sa novim 1,5 BlueHDI 130 (sa 18 litara uree), ni u idealnim uslovima bez dosipanja uree ne može da predje više od 8-9.000 km.
Pitaš da li je HDI "za preporuku"? Ja ovaj trenutni vozim 10-tu godinu "u sreći i veselju" (bez imalo šale). Prethodni koji sam imao (kupljen pre 15 godina), još se kotrolja (kod "drugog vlasnika") bez problema (koliko je meni poznato, a "drugog vlasnika" srećem redovno).
Sigurno postoje jači, ekonomičniji i potentniji motori. Ali HDI svakako nije "dokazani djubar". I mislim da sa izborom njega nema greške.

Pas

pre 5 godina

Petre, nije mi jasno sta te je toliko opcinilo kod Pezoa. Imas 20 000 koje namjeravas dati za nov auto, gledas razne Pezoe, nalazis im mane i cekas da izadje novi, pa da onda promislis. Prodjose godine, a toliko fantasticnih automobila koji se mogu uzeti za te pare. A ti vozis i dalje auto, kako sam kazes, sa 290 000 na satu! Svasta.

Igor

pre 5 godina

Vozim ovu 308cu vec godinu dana skoro. motor 1.6 Hdi sa 92 ks i mogu vam reći da je auto vrh vrhova. Dizajn vrhunski, udoban, pouzdan, sa potrošnjom po gradu sa uključenom klimom od 5.7l/100km, a motor skoro nečujan. Auto za svaku preporuku zaista. Čitam neke komentare od ljudi koji nemaju nikakvih iskustava i samo kritikuju. Pustite te priče, pitajte nekoga ko ima iskustva sa ovim modelom. Volan savršeno leži u rukama. Polozaj sedišta u odnosu na kokpit sasvim dobar, a istrument tabla jeste malo zaklonjena od volana, ali nista dramatično. Gepek veliki, prostor za noge na zadnjoj klupi je mogao da bude veći samo. Dizajnerski savršeno odradjen, top 3 u klasi. Auto za svaku preporuku!

pricate napamet

pre 5 godina

Za one kojima smeta nizak volan (kao zamorno je) jedna informacija: Kod vozila koje voze profesionalci je ergonomija takva da se sedi uspravno a volan je nisko. To je najbolji i najudobniji nacin da vozite dugo bez posledica! Ne verujete? Sedite u bilo koji moderni sleper.

Boki

pre 5 godina

Inače, na testu izbegavanja losa, 308ica imala izuzetne rezultate. Među najboljim vozilima ikad testiranim.
Čisto da razjasnim onoma kojima je golf merilo sigurnosti u vožnji.

vozac

pre 5 godina

mislim da je jako vazno uskladiti tezinu automobila i zapreminu motora. vozim francuza ali sa 1.6 hdi a tezina prilicna, 1700 kila. kupljen nov u srb. nemam nikakve probleme sa elektronikom, otisli mi prednji amortizeri napr na 160k km i to me iznenadilo. ostalo sve normalno, stavise skoro vrhunski, auto sjajan, lepo isao, tih je, lak za voznju. osim turbine. i dizni koje sam morao da sredjujem vec na 120 k km. i sada na 200 k mislim da opet nesto kilavi i zvizdi. do sada sam vozio obrnuto, bila veca kubikaza a manja konjaza i vrvtno turbina nije bila toliko opterecena. hocu da kazem da treba naci meru izmedju tezine i gabarita automobila, stila voznje i motora. u ovoj 308ici to deluje tako. ali za moj je bolji bio 2.0hdi. sad znam.

Pera

pre 5 godina

imam ovaj 308 t9 SW (karavan) 1.6 e-HDI nekih 2 meseca i oprema i enterijer su ono što me “kupilo“. Ovaj enterijer po materijalima bih uporedio sa A3 2005-2012. , koga sam imao pre par godina, s tim da su francuzi ubacili svu silu opreme uz veliki ekran osetljiv na dodir. Motor malo troši i solidno povlači , a karavan ima veći osovinski raspon od hečbeka, što daje dosta više prostora na zadnjim sedištima i daje utisak da se radi o za klasu većem automobilu. Na autoputu samo pegla. . Zbog veličine garaže uzeo sam 308 SW a ne 508 koji mi je ponuđen sa slične novce i za sada sam zadovoljan. U međuvremenu u segmentu su izašli nova Astra, Megan kao i Hyndai i30 i KIA Ceed, sve dobri automobili prepuni opreme, tako da očekujemo novog Golfa i Pežoa 308, a ovi su se dobro pokazali i prodali u velikom broju.

Mix

pre 5 godina

Kao prvo pametnjakovićima. TSI, Pure tech, ECO boost i u poslednje vreme hyudaiev T-Gdi su motori nove generacije namenjeni smanjenju emisije izduvnih gasova i u te svrhe imaju ugradjenu turbinu kao na dizelima. Zato toliko snage od tih malih motora. Serviser iz jednog Fordovog servisa mi je rekao da sa ECO boost motorom ni jedan primerak nije došao na popravku motora. Sem havarija usled sudara i loših puteva. Inače Fordov ECO boost je 3 puta proglašavan za motor godine. Drugo 308 je proglašena 2014 za auto godine. Nego srbi bolje znaju od evrope. Treće, nova 308ica više liči na Audi A3 nego na Golfa ali ko to zna da primeti.

padobranac u travi

pre 5 godina

Meni je 308 spolja vrhunski, a unutra mi je suviše futuristički, ili sam ja suviše konzervativan :) Volan ko igračka, desna kazaljka kontra, tabla iznad volana i nula prekidača - sve na ekranu - ne svarljivo mi je. I šta kad hoćeš da promeniš temp klime ili brzinu ventilatora - moraš da se drndaš kroz meni?
Inače mislim da je tehnički auto sasvim ok.

Pero Treger

pre 5 godina

Posedujem 308 sw 2017 sa 1.6 hdi 100 motorom. Ovog leta do Grčke i nazad, oko 2000 km prosečna potrošnja 4.6l, motor se na 130km na sat vrti na malo preko 2000 obrtaja. Do sada sam prešao samo 20000 i prosečna potrošnja (u mešovitoj vožnji) je tačno 5.0. I. Problema nikakvih ali bi bilo i sramota i da ih bude sa obzirom koliko sam presao i koliko je star auto. Udobnost vrhunska, ergonomija odlična, ja se sa svojih 181cm smestim sjajno, volan prelepo leži u rukama, kad sednem u drugi auto kao u šleper da sam seo... Ima li mana? Sigurno da ima, auto ide iznenađujuće dobro ali bi menjač, možda, trebao da ima 6 brzina, ne moze da se vozi ispod 60 u četvrtoj recimo, ali opet, max brzinu, od skoro 190kmh postiže pri nešto više od 3000 obrtaja... Završna obrada je odlična, materijali kvalitetni, zvučna izolacija sjajna, ja sam oduševljen stvarno... Zakljucak vlansika posle 2 godine - Auto za svaku preporuku...

mighty banana

pre 5 godina

Išao sam do mora pre par godina kumovom 407icom i oduševio se, kao da ploviš lađom, sedišta fotelje, ej bre auto 10 godina star! Odlučim da kupim istu i oduševim se. Mali servis 5.5k, potrošnja 6l, auto preudoban. Francuzi su meni ekstra. Ne razumem ljude koji ih pljuju a takvima su samo Nemačka auta prava sve ostalo je sranje. Ako već nemaš ništa lepo da napišeš preskoči. Za svaki auto se mogu naći i dobra i loša iskustva. Meni se jako sviđa 508 2018. samo treba skupiti para :)

Moca

pre 5 godina

Masa automobila je 1090kg, da li je to stvarno tako? Ako jeste, to je fascinantno za auto ove klase i turbo motor od 1200 kubika i 110 konja je vise nego dovoljan.

moron

pre 5 godina

@Pero Treger, 23. decembar 2018 20:33

Jedina stvar koja me je iskreno iritirala na starom 2,0 HDI 90 je bila upravo petostepeni menjač i to sa dva razloga:
- imao je "veliki korak" izmedju pojedinih stepeni prenosa, pa se lakše dešavalo da se motor nadje u zoni loših obrtaja/slabog momenta ( pri čemu je taj HDI imao 205 Nm, a taj Tvoj HDI 100 ima 254 Nm) i
- ručica menjača je imala dosta duge hodove.
I baš sam se "preporodio" kada sam prešao na HDI sa 6MT. I hodovi ručice kratki i precizni, a zbog 6 stepeni prenosa motor skoro uvek u zoni dobrih obrtaja.

Cojle

pre 2 meseca

@Mix


Hahah zato ecoboost...u Britaniji (gde je generacijama fiesta među najprodavanijim automobilima) zovu ecoBOOM. Ne treba biti Srbin, pa da ti ne deluje logično prdavac od 3 cilindra i 999m3 može da izvuče 115 konja a da ne eksplodira posle nekog vremena.