Ponedeljak, 17.12.2018.

15:00

Koje polovnjake smo najviše pretraživali u 2018?

Izvor: B92

Koje polovnjake smo najviše pretraživali u 2018? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

Aloo

pre 5 godina

Naleteo si na dobar auto, a posle samo 12 000km si imao kvarove u vrednosti od 800e! Ja toliko nisam ulozio u golf 5 za devet godina koliko ga imam. Tesi se da si sad miran, klupko je pocelo da se odvrce i tek ces sad da imas fine izdatke. I da, Daciu, Punta poredis sa Golfom po kvalitetu. Druze, nisi ti za bolje od tog bmwa, ulozices ti jos toliko u njega, vrlo brzo.

Pa rodjeni moj, kakva potvrda stereotipa o Golfu, jel si ga terao na ratiste na Kosovo da mu nakace krila i zolje da rusis raptore americke jos? Cuje za 9godina nije dao 800evra, ja vozio Golfa nekada, hehehehehhehehehe.
Pa za 9godina je to 9registracija i tehnickih.
Ako predjes 20 000km godisnje sto je prosek, to je 2mala servisa godisnje, neka bude da je 3mala na 2god.
Na 2.5godine radis veliki servis na tim kolima.
Klima, freon, brisaci, kocnice, silen blokovi, diskovi je sve potrosna roba.
Kocnice menjas na tom modelu na oko 20 000km, znaci 9x si menjao kocnice na pogonskim tockovima.
Gume isto da kazem si morao 5-6puta da menjas.
Znaci 13x malih servisa, 3x veliki servis, 5x gume, 4x kocnice eto tu ja vec vidim oko 3000evra ulaganja u auto, pored 9tehnickih i registracija, sto je jos oko 2000evra!
Pod uslovom da nisu dizne otisle, silen blokovi, diskovi, amortizeri, akumulator, brisaci, nikakva elektronika (to mu je mana inace ali nema veze), ma idemooooo breee 9 godina se vozi golf a ni 800evra nije ulozeno, sav stereotip o vozacima golfa si tu ispunio!

Vivo

pre 5 godina

@cika kure, znaci hvalis se da za 9 godina nisi gume zamenio, kocnice, brisace, hahahaha!!! Registraciju i gorivo si verovatno isto preskocio. Covek sve sto je nabrojao potrosni delovi. @niki, srecno!!!

zaCikaKureta

pre 5 godina

Pa naleteo na odlican ne na dobar. Gume, balasniranje i njihovo menjanje se radi kada dodje ovo vreme, sa centriranjem trapa eto skoro 200e. Mali servis na svim kolima je izmedju 8k do 15k i eto sada je i on potreban. Servis automatskog ide na 50k pa ajde i njega da uradim i tu je otišlo 400e. Kocnice nisu mrtve ali im treba zamena na pogonskim ubrzo. Brisaci isto....to ti je skoro 50e. Ovo su cene za svaki auto na svetu skoro. Remenica radilice je nesto sto nisam ocekivao i to je 33000 sa tim kaisevima. Eto na golfu je to manje od 20 000 i na fiatu ali je ovo drugo sve ista cena. Registracija mi istice za 3dana i to mora i to je ista cena kao za 1.9tdi sva tri crvena (imao ga licno, smeće od auta i sa tih 150ks ne moze priči BMWu od 150ks). Ne znam sta je cudno ovo sto sam ispisao. Da su 14gume, 1.2motor i sta sve ne onda bi u globalu to izaslo manje jer auto manje troši manja reg itd...
Cak je remenica i ti delovu fabricki. znaci od 2004te do danas su trajali.

iz iskustva

pre 5 godina

Ljudi,ko god može treba da se malo stisne i kupi novu Daciu na kredit.Nije neki auto,ali ćete bar da se navozate bez kvarova.

ns ja

pre 5 godina

1. Srbi muškarčine pretražuju samo crni/sivi audi A4, A6, a kad se nagledaju onda pravac na bus...

2. i citroen i vw.. itd, se jednako lažiraju i šteluju! i 99,999% po placevima u Srbiji go krš i sirovina za drobilicu "šreder"

3. "Sandokan SNS" kralju, knjigu napiši, nabo si ga brata Srbina u originalu, to je taj mentalni sklop 3.stepena stručne spreme, tek dovoljno školovan da misli kako nešto zna...a pećina duboka

4. posebno obožavam one što voze najgore krševe ALI sa ogromnom CH nalepnicom, jer "svi znaju" da se odande "uvoze samo vrh polovnjaci" ...

ha, ha, ha, majko moja, koji smo mi idiotski, zatucan, debilni i nepismen narod !! : )))

Pa naravno da nam treba zakonski ograničiti uvoz na makar euro4, jer ko ima tako neškolovan antiekološki i neracionalan narod, koji nakon što kupi audiJa nema leba da jede, ma treba mu i tutora -staratelja nametnuti zakonom, jer osim vlasti i pojedinci sami sebe guraju u soc.slučajeve i predmete za izvršitelja.

5. I nemci/francuzi/holanđani ...itd i oni su isto tako zatucani ali oni imaju najpre ZAKONE i državu, potom i bolji standard

Cika Kure

pre 5 godina

Prosle godine gledao da kupim nesto do 3500evra dobro, pa ajde bacim pogled na e46 BMW,, naravno one koji su kao "casa" i NOV NOV pogledao i video da je cisto smece. Resio da trazim iz uvoza samo sa servisnom knjizicom i da proverim dobro auto, tu vec podignem lestvicu na 4500evra. Nasao sam da stvarno valja, savrsena limarija, mehanika, servisna, nemac sa knjizicom, 257000km na satu i maximalna oprema. Prezadovoljan sam autom, 2.0d ide kao raketa, automatik, grejaci sedista, navigacija, dig.klima, mf.volan, sve sve sve. Naleteo mi sada mali servis, zamena guma, centiranje trapa, servis automatika, remenica radilice vrisnula pa cak i brisaci i kocnice, posteno 12000km nisam nista ulozio u njega do sada. Ovo sve navedeno me kosta skoro 800evra plus registracija i tehnicki jos 280evra. Znaci oko 1100evra ulaganja. Zamislio sam se koliko god voleo BMW da li vredi ovo tih para, pruza luksuz vrhunski, sjajno lezi na putu, zaista je premium auto iako je 2004god. Imao sam para i platio sve ovo ali opet ako ces da vozis te luksuzne nemce onda ne ocekuj da prodjes kao sa puntom. Verovatno sem malog servisa i registracije necu nista imati da ulozim naredne dve godine ali je ovo prejaka cifra bila. Nisam pametan, sednem u Daciu, Punta, Rapida, Golfa i sve su mi kante posle BMW-a ali zato te manje udaraju po dzepu

Naleteo si na dobar auto, a posle samo 12 000km si imao kvarove u vrednosti od 800e! Ja toliko nisam ulozio u golf 5 za devet godina koliko ga imam. Tesi se da si sad miran, klupko je pocelo da se odvrce i tek ces sad da imas fine izdatke. I da, Daciu, Punta poredis sa Golfom po kvalitetu. Druze, nisi ti za bolje od tog bmwa, ulozices ti jos toliko u njega, vrlo brzo.

Laki78

pre 5 godina

Od 1000 do 2000 eura je prava mera za narod koji bira Vodju da ga vodi.Ne zasluzujemo bolje to je sigurno.Brze jace bolje ka dnu evropskog standarda.

Niki

pre 5 godina

Odgovor gospodinu koji vozi c4. Imam jednu strasno zgodnu mladu komsinicu koja vozi taj poslednji najnoviji c4. Vec dva puta sam je gurao. Auto se samo ugasi. Cak smo i brojeve razmenili ako joj sta zatreba. Idemo na kaficu za vikend. Drzite mi palceve. ZIVEO CITROEN!!!!!

Pero

pre 5 godina

"Prema istraživanju koje je sprovela nemačka Savezna ekološka agencija, tokom prethodne godine, razlike koje nastaju u pogledu, u laboratorijskim i realnim uslovima, dobijenih rezultatima štetnih emisija dizel vozila, ogromne su.
Možda je za mnoge iznenađujuć podatak, ali rezultati do kojih je došla pomenuta agencija ukazuju na to da su dizel vozila koja ispunjavaju Euro 5 standarde, bez premca najprljavija generacija “naftarica”. U proseku, vozila iz tog doba, u uslovima realne eksploatacije emituju oko 900 miligrama azotnih oksida po pređenom kilometru, što je za oko pet puta više nego što se to postiže u opitnim uslovima.
Slede, konvencionalna vozila pogonjena dizel motorima, a koja su deklarisana kao kompatibilna spram Euro 4 normi. Njihova “realna” emisija azotnih oksida dostiže nivo od 674 miligrama ovog zla, a što je za oko tri puta više od onog što je proizašlo kao rezultat emisionog testa.
Na trećem mestu, nalaze se, verovali ili ne, Euro 6 dizeli, čija prosečna emisija NoX jedinjenja dobacuje do čak 507 miligrama po prevaljenom kilometru. To je, ni manje – ni više, šestostruko povrh zakonskih limita."

Nebitan

pre 5 godina

Klasika...najcesci opseg 1000-2000 a najtrazeniji A4 i A6.... kompleksi

Kada sam imao oko 2000 vozio sam Punta, sa oko 4000 sam uzeo Alfu 147, sada za 8000 Civic Hatch (bilo ih je jos 3-4 izmedju)

Ne ludujte, vec uzmite nesto sto odgovara parama koje imate.

Ursa Minor

pre 5 godina

Хоћу Ауди за 2000€, да има пређено 120.000км правих. Немам динара одозго за поправке, сервисе, зимске гуме јер су ми све остале паре отишле на леба и паштету.
(комша, 17. decembar 2018 23:31)

A kad dođem na pumpu, opušteno kažem "majstore, daj mi za 'iljadu i po". I još prezrivo gledam vozača nove Dačije koji tankuje do čepa za 7.000...

jer smo tako u mogucnosti

pre 5 godina

Sta fali sto je presao 300k? Ako je odrzavan moze 3x toliko.
Motor je najizdrzljiviji deo auta, sve ostalo se haba i potrosno je. Na svakom.

jer smo tako u mogucnosti

pre 5 godina

(Ja, 18. decembar 2018 11:07)

I svako jutro se budis da proveris da li je jos na parkingu il su ga rasklopili negde u Bajinoj Basti...

Sandokan SNS

pre 5 godina

@Marko G

Ljubi te brat dobro je da ima ovakvih poznavaloca na putevim jos koji cene kvaliteta!

Kad sam usao u prvu lovicu otisao sam da uzmem A6 3.0, kvatro nalepnice na gepeka kao munja brzog, zatamljenog naravno brate moj, auto bez folije je kao dobra zenska bez nauljenih nogu.
I tad mi je prodavac iz Loznice, decko prva liga rekao > matori, pubovi sklanjaju glavu, a ribe se bacaju na haubu!

uzoBemvea

pre 5 godina

Prosle godine gledao da kupim nesto do 3500evra dobro, pa ajde bacim pogled na e46 BMW,, naravno one koji su kao "casa" i NOV NOV pogledao i video da je cisto smece. Resio da trazim iz uvoza samo sa servisnom knjizicom i da proverim dobro auto, tu vec podignem lestvicu na 4500evra. Nasao sam da stvarno valja, savrsena limarija, mehanika, servisna, nemac sa knjizicom, 257000km na satu i maximalna oprema. Prezadovoljan sam autom, 2.0d ide kao raketa, automatik, grejaci sedista, navigacija, dig.klima, mf.volan, sve sve sve. Naleteo mi sada mali servis, zamena guma, centiranje trapa, servis automatika, remenica radilice vrisnula pa cak i brisaci i kocnice, posteno 12000km nisam nista ulozio u njega do sada. Ovo sve navedeno me kosta skoro 800evra plus registracija i tehnicki jos 280evra. Znaci oko 1100evra ulaganja. Zamislio sam se koliko god voleo BMW da li vredi ovo tih para, pruza luksuz vrhunski, sjajno lezi na putu, zaista je premium auto iako je 2004god. Imao sam para i platio sve ovo ali opet ako ces da vozis te luksuzne nemce onda ne ocekuj da prodjes kao sa puntom. Verovatno sem malog servisa i registracije necu nista imati da ulozim naredne dve godine ali je ovo prejaka cifra bila. Nisam pametan, sednem u Daciu, Punta, Rapida, Golfa i sve su mi kante posle BMW-a ali zato te manje udaraju po dzepu.

Vozac

pre 5 godina

Kakve veze sa ovim textom ima sto ti vozis Citroen i sto se VW kvari,pa kvari se i Citroen i sta sad,sta si nam sad ti rekao ?
(ciga, 18. decembar 2018 10:27)

Evo sta sam rekao: VW koji se uvoze su u daleko gorem stanju nego Citroeni skunuti sa lizinga i uvezeni, kao moj. Nadji nekoga ko je prosao lose sa Citrenom C4 2011-2017. Nema. A VW? Problemtican menjac, dizne, lamela, elektrika... E sad, 2+2, ispada da sprski kupac najvse trazi pogresan auto jer je VW najpopularniji. Nacrtano.

nesss

pre 5 godina

"Da smo normalni, da plaćamo prekovremeno, da plaćamo verske i državne praznike, da plaćamo vikende onoliko koliko je potrebno, ko bi gledao mrtvog Passat od deset godina?
(Vaistina, 17. decembar 2018 14:52)"
..a niko ne reče-da smo normalni, da radimo više i kvalitetnije, da se obrazujemo, da biramo prosvećenu vlast, da izvršavamo obaveze..niko! Svi bi prvo prava..e,pa onda Golf 2 u odličnom stanju-toliko si zaradio.

Ja

pre 5 godina

I koji je razlog popularnosti modela audi a4? Ima li neko objasnjenje?
(Slobodan Zika Jalovina@

Razlog je prost. Ja ga kupio sa 4 godine starosti A4 B7 model i za 8 godina voznje i predjenih 130 000 km nista pipnuo nisam sem redovnih servisa. Najzahvalniji brend za odrzavanje, a kvalitet zavrsne obrade da ne pominjem. Auto sa 12 godina starosti utegnut, nema plastika za zveci niti da se raspada trap.



Itekako dobar razlog. Komentar iskreno upucen onome koji planira kupovinu, a ne ovima koji komentarisu nesto sto nisu imali.

NIKOLA

pre 5 godina

Ovi rezultati nesporno ukazuju na slab standard a broj registrovanih automobila godišnje na mentalitet.Kod nas mnogi voze auto a što bi narod rekao nemaju pare za žvake.Koliko samo primera omladine gde se cela uža i šira porodica uključuje da dete vozi a onda daj ćale za čorbu,kevo za delove i majstora,deda za gume,baba za registraciju itd itd a svi vi zajedno stiskajte se po prevozu i cepajte pasulj.

DC

pre 5 godina

Zašto zabrane uvoza? Koja je poenta insistirati na recimo Euro 5 kada se filteri za čestice masovno skidaju? Nije u Srbiji problem što je auto na papiru Euro 3 nego što on realno zagađuje iznad bilo kog Euro propisa. A to se ne rešava ograničavanjem uvoza određenih godišta, nego rigoroznim kontrolama na tehničkom pregledu. A pod time se ne podrazumevaju gluposti u stilu skidanje nalepnica ili vraćanje auta jer mu je retrovizor druge boje, nego se misli na ekološki, bezbednosno i u drugim aspektima potpuno tehnički ispravno vozilo koje se stavlja u promet.
Ja u Švajcarsku mogu da uvezem auto bilo kog godišta pod uslovom da zadovoljava propise koji su u toj zemlji važili u vreme kada je auto proizveden, i naravno da može da prođe njihov tehnički što je već druga priča jer ukoliko auto nije 100% ispravan, teško da će da se to ostvari.

ciga

pre 5 godina

@vozač
Kakve veze sa ovim textom ima sto ti vozis Citroen i sto se VW kvari,pa kvari se i Citroen i sta sad,sta si nam sad ti rekao ?

Nizozemljak

pre 5 godina

Na zalost ja se odselio u siromasniju zemlju bas kad je tu udario prosperitet, ovde se najvise vozi Renault, Volvo i VW. Nema narod para u Holandiji za Audi i BMW sa 3000 kubika tako masovno kao u Srbiji.

kele®

pre 5 godina

U BiH je već par godina zabranjen uvoz Euro3 automobila. Da li moguće da Srbija još uvijek dozvoljava uvoz 18 godina starih polovnjaka?

Milos

pre 5 godina

Ajmo ovako Volvo xc70 od 2400ccm 2007 godiste kosta oko 4500e, registracina zbog "luksuza" 65000RSD.
Audi A4, nov, 2000ccm kosta oko 35000e, registracija i porez na luksuz 40000RSD.
Sad neka mi objasne sve strucnjaci iz agencije i ministarstva po cemu je gore pomenuti Volvo luksuzniji od Audija.

Hehe

pre 5 godina

@(EU Citizen, 18. decembar 2018 07:26)

Deluje, ali nije tako. Uglavnom firme uzimaju nove automobile, a i cifre ne lazu. Dosta automobila se uvozi novijeg datuma, ali sa velikom km, pa se ta kilometraza steluje na 80-150k km. Ponovicu opet, pre nekoliko godina sam iz zezanja gledao automobile sa velikom km i niskom cenom i to su uglavnom taksi vozila, npr Zafira 4g stara je presla skoro 700k km. Taj auto nije gasen, samo su se vozaci menjali. Cena smesna, 1500e. Tako nesto kod nas uvezu, ulickaju za jos 1000e da izgleda ocuvano i napisu 170k km i prodaju ga za mnogo vise. Mentalitet nam je takav da je ljudima bitnije kako ce neko da ih vidi i da misle da su tako bitni, nego da ih auto sluzi dobro. Nemam nista protiv kad se uzme auto 2-3-4godine star sa pravom kilometrazom, ali to kosta.

EU Citizen

pre 5 godina

Ne znam, ali meni se čini da poslednjih godina vozni park u Beogradu dosta bolje izgleda. Udeo novih automobila se dosta povećao, doduše, većinom manjih i jeftinijih, ali opet je to dobro. Ne znam da li ljudi kupuju novo ili uvoze svežije polovnjake, ali glavno da prvi utisak više ipak nije automobilsko groblje u pokretu kao pre deset godina, mada još uvek zaostajemo prilično za skoro svim zemljama po kojima se redovno krećem, s tim što to nisu, recimo, Bugarska, Rumunija ili Bosna, koje su uporedive zemlje, već ipak dosta bogatije države, pa ne znam kako stojimo u poređenju sa neposrednom konlurencijom :)

mile

pre 5 godina

treba jednostavno zabraniti uvoz euro 3 pa i euro 4 vozila. Mogu se naci preko takvi s malo km al Srbi to ne kupuju jer to ima cenu. Zato kupuju taj otpad za 2000 za koji posle nemaju novca da odrzavaju al bitno da se ima za benzin i da se pravi guzva u gradu. Lepo dozvoliti samo od euro 5 ( dovoljno je 8 godina starosti bez obzira na km) pa ko moze neka kupuje i naravno odrzava. Razumem besparicu ali koliko hrabar mozes biti da kupis auto za 1000e??

Vozac

pre 5 godina

Vlasnik sam Citroena C4 iz 2013. U slobodno vreme listam po forumima i zapanjen sam kakve sve probleme imaju sa Folksvagenima na menjacima, lamelama, elektrika, dizne... Ovaj moj auto se prosto ne kvari. Veliki servis 205 Evra. Mali 110. Potrosnja 4,5l za 1,6 dizel 92 KS. Ubo sam, kao lutriju da sam dobio.

комша

pre 5 godina

Хоћу Ауди за 2000€, да има пређено 120.000км правих. Немам динара одозго за поправке, сервисе, зимске гуме јер су ми све остале паре отишле на леба и паштету.

018

pre 5 godina

Zena moze da bude iz sela al auto...mora da je iz Nemacke
(Aca, 17. decembar 2018 19:06)

Dodao bih i džuleta. Žena može da bude iz sela, ali auto i džule moraju da budu iz Nemačke.

Okram "Šejn" Idul

pre 5 godina

@geda

Zato sto bi svi da voze VW, Audi, BMW i Mechku. Delom "fanovi" delom zbog toga sto ih je posle mnogo lakse (brze) prodati. Ford nije interesantan dok malo ne pogledas i skontas da za mnogo manje para mozes da kupis jako dobar auto sa gomilom opreme i da se vozis i uzivas u voznji. Ali bas zbog toga sto nije interesantan, prodaja ide teze. Tako ti je kad ljudi kupuju auto i razmisljaju o buducoj prodaji... Ja sam ove godine trazio da kupim auto, gledao BMW e46 (velika zelja iz mladjih dana). Pogledao ih dosta, od 3 do 6 hiljada evra... uglavnom sve lesevi po oglasima sa dosta skrtom opremom... oni koji su valjali su cenovno bili u rangu sa modelom e90... nisam mogao da svarim to u glavi, bas sam se nervirao. Naletim na Mondea iz 2001, tddi, gomila opreme, 17'' felne, dobre gume, dobro odrzavan, ma sve tip top. Sipaj i vozi bukvalno. 2000e. Ja sam licno jako zadovoljan i ne zalim. I mislim da bolje od forda (focus/mondeo) za 1-2 soma nema. BMW ce sacekati sto se mene tice dok ne budem u situaciji da uzmem nesto mnogo mladje.

Til Ojlenšpigel

pre 5 godina

Ahahaha a najviše na ulici: Škoda, Renault, Prugeot, Citroen, Opel.... Mislim mogu da gledam i tražim i Mc Laren a ovo svaki dan gledam na ulici. Nekad bilo Golfova ko pleve, a pogledajte sad koliko ima novijih modela- mislim 5 , 6 ili 7 . A o Audiu da ne govorimo, na prste da prebrojiš.Da se razumemo govorim o kolima do 10 godina starosti, krševa ko pleve. Ne omalovažavam nikoga , to je realnost na žalost.

Dejan

pre 5 godina

Pa zar je neko i ocekivao da narod u Srbiji pretrazuje automobile od 10-15 hiljada? Ocekivani podatak, a voleo bih da se oglasi neko iz drzavnih organa za ovu statistiku.
(sef strucnog staba, 17. decembar 2018 15:11)

Za >10.000€ je 21% pretraga, odnosno na drugom mestu, odmah iza 1000-2000€ (22%). Hteli su to da polu-sakriju, ni ne pominju u tekstu, samo se vidi na slici, ne znam zašto.

r53

pre 5 godina

Mozda ne mora mnogo da znaci, ali evo licni primer, A4 2004. godiste 1.9TDI uvezen od prvog vlasnika 2007. sa vec tad predjenih 150.000 do danasnjeg dana se pokazao izuzetno. Samo redovan servis, presao jos 200.000 ovde. Druga stvar je sto su kod nas na oglasima uglavnom auti sa 300-400k smanjeno na cuvenih 180k.

znanac auta

pre 5 godina

To što se BMW i audi najviše pretražuju da zahvalite klincima u srednjim školama koji samo gledaju a ne kupuju, a idoli su im nabildovani čelavci iz takvih auta. Realno se najviše kupuju puntići i boranija tipa matiz itd. Ili VW karavan za majstore i zidare.

pedja

pre 5 godina

A ostale cene automobila 21 procenat, s pod ostalim cenama jedino je ostalo one preko 10000, sto znaci da se skupa kola kupuju podjednako kao i ova od 1000 do 2000!

rani

pre 5 godina

Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak
(Marko G, 17. decembar 2018 16:25)

Zahvalio bih se mojim roditeljima što su me izveli na pravi put, suprotan pravac od Markovog crnog TDI sa zatamljenim staklima!

neko

pre 5 godina

Kakav mentalitet... Dobro je neko rekao, nije Sloba kriv... “Imam 1 500€, razmisljam izmedju BMW trice i A4”.
Umjesto da traze neku mladju Corsu, Punta, Daciu, sa nekim atmosferskim benzincem, jeftinim dijelovima i odrzavanjem, ljudi se hvataju raga sa 500k na satu i min. 25 godina starosti.
I onda se pojavi na forumu i kaze ne valja onaj auto, znam imao sam. Naravno precuti koliko je platio krsa i koliko je bio star.
Ljudi uzimajte sto mladja vozila, ne gledajte marku, pustite to “sta ce komsija reci”...

Tamo neki

pre 5 godina

Dodao bih da ovih 19000 I kusur novoregistrovanih automobila u ovoj godini su 70% vozila u vlasnistvu pravnih lica I lizing kuca. Retko ko ima para za polovan auto a kamoli nov.

kimi

pre 5 godina

@Dzej
Ostale zemlje Evrope nisu zemlje dizela ako malo bolje pogledaš dizel jos uvek dominira ali ajd da malo popljujemo Srbe nije na odmet.

rog

pre 5 godina

Svi mi znamo sta je dobro i sta nam odgovara. Niko ne trazi auto od 1000 do 2000 eur sto misli da je odlican, vec sto, na zalost, u ovoj drzavi nema mogucnosti da kupi bolje. I vecina onih koji voze nesto bolje 5000 do 8000 eur nemaju sredstava da odrzavaju kako treba pa tako oko sebe imam ljude koji voze auto od 8000 eur vec godinu dana sa crknutim grejacem (dizel) jer ne mogu da odvoje 100 eur da ga promene. Sve te statistike su bazirane iskljucivo na kupovnoj moci, a cinjenica da su najtrazeniji polovnjaci do 2000 eur je blago receno porazavajuca...
(Argentto, 17. decembar 2018 15:00)

Nije problem sto se trazi auto do 2000eur, narod nema para. Problem je sto takav gologuz insistira na BMW-u i Audiju od 2000eur i 2 litra. To je vec patologija.

Argentto

pre 5 godina

Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak
(Marko G, 17. decembar 2018 16:25)

Da li bi ti kao ti, mogao nama mukicama da objasnis definiciju "najjaci na putu", molim te ?
Cesto tu dediniciju cujem od klinaca, i ovih navozi opasnih momaka koji voze te Audije 10-15 godina stare, a ja kao porodicni covek srednjih godina zaista ne znam kako je to taj Audi "najjaci na putu".. ja to zamisljam nesto kao, ide taj A6 putem i obidje ga recimo BMW.. onda ga taj Audi stigne i prebije BMW-a.. jos ja vidim drugi automobili svi uplaseni kad prolaze blizu Audija (pogotovo Audi servisa, to je valjda oktagon gde Audiji treniraju da budu najjaci) ali nisam znao da je to u pitanju... hvala ti druze puno sto si nam razresio ovu decenijsku nedoumicu...

Mile

pre 5 godina

Cenim da onaj ko kupi BMW za manje od 2000 evra može da ima velike troškove održavanja i popravki u budućnosti. Za te pare se isplati jedino manji auto sa benzincem do 1300-1400 kubika.

C i n i k

pre 5 godina

Porazno je da su se trazili auti do 2000 e. To su krsevi nevidje
eni. Nema veze dal je to Bmw,ako je star 20 i kusur godina to vise nije ni za sta i ne treba kupovati.

stiven

pre 5 godina

a4 i a6 najpopularniji zato što je ista oznaka od 1996 do danas!!!! U srba na prvom mestu golf bez obzira na godine, tri prazna mesta, pa onda ostali!!!

abc

pre 5 godina

Prosle godine je kupljeno 28000 novih vozila za godinu dana, ove godine za 9 meseci 19500 vozila sto znaci da do kraja godine nece dostici ni blizu cifru od prosle godine

Miroslav

pre 5 godina

Normalno da su VW i Audi u vrhu jer se dizel najvise vozi a TDI je najbolji dizel motor ikad. Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak
(Marko G, 17. decembar 2018 16:25)

Odmori malo od hvalospeva. Dobar je tvoj Audi 80 na plin.

mr.wolf

pre 5 godina

Normalno da su VW i Audi u vrhu jer se dizel najvise vozi a TDI je najbolji dizel motor ikad. Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak
(Marko G, 17. decembar 2018 16:25)

Jede, jede, a i ti bi trebalo da jedes, ljutice ti se roditelji ako ne poruckas sve.

komšija

pre 5 godina

Bolje bi statistiku potražnje automobila objasnio prosečan kupac nego Zavod za statistiku... Pre svega loše segmentirano. I bez te segmentacije znamo da se najviše traže automobili stari oko 10 godina. a kupuju ae prema finansijskim mogućnostima...

kele®

pre 5 godina

Normalno da su VW i Audi u vrhu jer se dizel najvise vozi a TDI je najbolji dizel motor ikad. Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak
(Marko G, 17. decembar 2018 16:25)
Izvini, dao sam ti minus onako na prvu, a onda sam shvatio da se zajebavaš. Izvini još jednom.

čika Boki

pre 5 godina

Najviše se traže VW, Audi i BMW za cenu od 1000 do 2000 €.
Za te pare od ponuđenih robnih marki se mogu kupiti samo krševi.
Toliko o standardu i inteligenciji građana!

Marko G

pre 5 godina

Normalno da su VW i Audi u vrhu jer se dizel najvise vozi a TDI je najbolji dizel motor ikad. Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak

Reziel

pre 5 godina

1. A u komentarima na B92 drvlje i kamenje na kriminogeno-estradne nemce i seljački nepouzdani VW.
2. Presek brendova i cene vozila - Srbi žele BMW, Merc i VW ali za 1.000 do 2.000.

Naravoučenije - nije ni čudo da li su nepouzdani.

DROGBA11

pre 5 godina

RZ je dao polu beskorisnu statistiku... Benzinci 1500-3000? Pa dajte od 1500-2000, od 2000 do 2500, 2500-3000...kako je i podeljeno za registraciju...
Isto i kod dizela 1500-2500 od cega verovatno 90 posto 1.9 i 2.0...

Argentto

pre 5 godina

Svi mi znamo sta je dobro i sta nam odgovara. Niko ne trazi auto od 1000 do 2000 eur sto misli da je odlican, vec sto, na zalost, u ovoj drzavi nema mogucnosti da kupi bolje. I vecina onih koji voze nesto bolje 5000 do 8000 eur nemaju sredstava da odrzavaju kako treba pa tako oko sebe imam ljude koji voze auto od 8000 eur vec godinu dana sa crknutim grejacem (dizel) jer ne mogu da odvoje 100 eur da ga promene. Sve te statistike su bazirane iskljucivo na kupovnoj moci, a cinjenica da su najtrazeniji polovnjaci do 2000 eur je blago receno porazavajuca...

sef strucnog staba

pre 5 godina

Pa zar je neko i ocekivao da narod u Srbiji pretrazuje automobile od 10-15 hiljada? Ocekivani podatak, a voleo bih da se oglasi neko iz drzavnih organa za ovu statistiku.

Vaistina

pre 5 godina

Da smo normalni, da plaćamo prekovremeno, da plaćamo verske i državne praznike, da plaćamo vikende onoliko koliko je potrebno, ko bi gledao mrtvog Passat od deset godina?

Argentto

pre 5 godina

Svi mi znamo sta je dobro i sta nam odgovara. Niko ne trazi auto od 1000 do 2000 eur sto misli da je odlican, vec sto, na zalost, u ovoj drzavi nema mogucnosti da kupi bolje. I vecina onih koji voze nesto bolje 5000 do 8000 eur nemaju sredstava da odrzavaju kako treba pa tako oko sebe imam ljude koji voze auto od 8000 eur vec godinu dana sa crknutim grejacem (dizel) jer ne mogu da odvoje 100 eur da ga promene. Sve te statistike su bazirane iskljucivo na kupovnoj moci, a cinjenica da su najtrazeniji polovnjaci do 2000 eur je blago receno porazavajuca...

Reziel

pre 5 godina

1. A u komentarima na B92 drvlje i kamenje na kriminogeno-estradne nemce i seljački nepouzdani VW.
2. Presek brendova i cene vozila - Srbi žele BMW, Merc i VW ali za 1.000 do 2.000.

Naravoučenije - nije ni čudo da li su nepouzdani.

Vaistina

pre 5 godina

Da smo normalni, da plaćamo prekovremeno, da plaćamo verske i državne praznike, da plaćamo vikende onoliko koliko je potrebno, ko bi gledao mrtvog Passat od deset godina?

DROGBA11

pre 5 godina

RZ je dao polu beskorisnu statistiku... Benzinci 1500-3000? Pa dajte od 1500-2000, od 2000 do 2500, 2500-3000...kako je i podeljeno za registraciju...
Isto i kod dizela 1500-2500 od cega verovatno 90 posto 1.9 i 2.0...

rog

pre 5 godina

Svi mi znamo sta je dobro i sta nam odgovara. Niko ne trazi auto od 1000 do 2000 eur sto misli da je odlican, vec sto, na zalost, u ovoj drzavi nema mogucnosti da kupi bolje. I vecina onih koji voze nesto bolje 5000 do 8000 eur nemaju sredstava da odrzavaju kako treba pa tako oko sebe imam ljude koji voze auto od 8000 eur vec godinu dana sa crknutim grejacem (dizel) jer ne mogu da odvoje 100 eur da ga promene. Sve te statistike su bazirane iskljucivo na kupovnoj moci, a cinjenica da su najtrazeniji polovnjaci do 2000 eur je blago receno porazavajuca...
(Argentto, 17. decembar 2018 15:00)

Nije problem sto se trazi auto do 2000eur, narod nema para. Problem je sto takav gologuz insistira na BMW-u i Audiju od 2000eur i 2 litra. To je vec patologija.

sef strucnog staba

pre 5 godina

Pa zar je neko i ocekivao da narod u Srbiji pretrazuje automobile od 10-15 hiljada? Ocekivani podatak, a voleo bih da se oglasi neko iz drzavnih organa za ovu statistiku.

Argentto

pre 5 godina

Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak
(Marko G, 17. decembar 2018 16:25)

Da li bi ti kao ti, mogao nama mukicama da objasnis definiciju "najjaci na putu", molim te ?
Cesto tu dediniciju cujem od klinaca, i ovih navozi opasnih momaka koji voze te Audije 10-15 godina stare, a ja kao porodicni covek srednjih godina zaista ne znam kako je to taj Audi "najjaci na putu".. ja to zamisljam nesto kao, ide taj A6 putem i obidje ga recimo BMW.. onda ga taj Audi stigne i prebije BMW-a.. jos ja vidim drugi automobili svi uplaseni kad prolaze blizu Audija (pogotovo Audi servisa, to je valjda oktagon gde Audiji treniraju da budu najjaci) ali nisam znao da je to u pitanju... hvala ti druze puno sto si nam razresio ovu decenijsku nedoumicu...

rani

pre 5 godina

Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak
(Marko G, 17. decembar 2018 16:25)

Zahvalio bih se mojim roditeljima što su me izveli na pravi put, suprotan pravac od Markovog crnog TDI sa zatamljenim staklima!

neko

pre 5 godina

Kakav mentalitet... Dobro je neko rekao, nije Sloba kriv... “Imam 1 500€, razmisljam izmedju BMW trice i A4”.
Umjesto da traze neku mladju Corsu, Punta, Daciu, sa nekim atmosferskim benzincem, jeftinim dijelovima i odrzavanjem, ljudi se hvataju raga sa 500k na satu i min. 25 godina starosti.
I onda se pojavi na forumu i kaze ne valja onaj auto, znam imao sam. Naravno precuti koliko je platio krsa i koliko je bio star.
Ljudi uzimajte sto mladja vozila, ne gledajte marku, pustite to “sta ce komsija reci”...

mr.wolf

pre 5 godina

Normalno da su VW i Audi u vrhu jer se dizel najvise vozi a TDI je najbolji dizel motor ikad. Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak
(Marko G, 17. decembar 2018 16:25)

Jede, jede, a i ti bi trebalo da jedes, ljutice ti se roditelji ako ne poruckas sve.

znanac auta

pre 5 godina

To što se BMW i audi najviše pretražuju da zahvalite klincima u srednjim školama koji samo gledaju a ne kupuju, a idoli su im nabildovani čelavci iz takvih auta. Realno se najviše kupuju puntići i boranija tipa matiz itd. Ili VW karavan za majstore i zidare.

Til Ojlenšpigel

pre 5 godina

Ahahaha a najviše na ulici: Škoda, Renault, Prugeot, Citroen, Opel.... Mislim mogu da gledam i tražim i Mc Laren a ovo svaki dan gledam na ulici. Nekad bilo Golfova ko pleve, a pogledajte sad koliko ima novijih modela- mislim 5 , 6 ili 7 . A o Audiu da ne govorimo, na prste da prebrojiš.Da se razumemo govorim o kolima do 10 godina starosti, krševa ko pleve. Ne omalovažavam nikoga , to je realnost na žalost.

комша

pre 5 godina

Хоћу Ауди за 2000€, да има пређено 120.000км правих. Немам динара одозго за поправке, сервисе, зимске гуме јер су ми све остале паре отишле на леба и паштету.

Miroslav

pre 5 godina

Normalno da su VW i Audi u vrhu jer se dizel najvise vozi a TDI je najbolji dizel motor ikad. Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak
(Marko G, 17. decembar 2018 16:25)

Odmori malo od hvalospeva. Dobar je tvoj Audi 80 na plin.

Okram "Šejn" Idul

pre 5 godina

@geda

Zato sto bi svi da voze VW, Audi, BMW i Mechku. Delom "fanovi" delom zbog toga sto ih je posle mnogo lakse (brze) prodati. Ford nije interesantan dok malo ne pogledas i skontas da za mnogo manje para mozes da kupis jako dobar auto sa gomilom opreme i da se vozis i uzivas u voznji. Ali bas zbog toga sto nije interesantan, prodaja ide teze. Tako ti je kad ljudi kupuju auto i razmisljaju o buducoj prodaji... Ja sam ove godine trazio da kupim auto, gledao BMW e46 (velika zelja iz mladjih dana). Pogledao ih dosta, od 3 do 6 hiljada evra... uglavnom sve lesevi po oglasima sa dosta skrtom opremom... oni koji su valjali su cenovno bili u rangu sa modelom e90... nisam mogao da svarim to u glavi, bas sam se nervirao. Naletim na Mondea iz 2001, tddi, gomila opreme, 17'' felne, dobre gume, dobro odrzavan, ma sve tip top. Sipaj i vozi bukvalno. 2000e. Ja sam licno jako zadovoljan i ne zalim. I mislim da bolje od forda (focus/mondeo) za 1-2 soma nema. BMW ce sacekati sto se mene tice dok ne budem u situaciji da uzmem nesto mnogo mladje.

Mile

pre 5 godina

Cenim da onaj ko kupi BMW za manje od 2000 evra može da ima velike troškove održavanja i popravki u budućnosti. Za te pare se isplati jedino manji auto sa benzincem do 1300-1400 kubika.

Dejan

pre 5 godina

Pa zar je neko i ocekivao da narod u Srbiji pretrazuje automobile od 10-15 hiljada? Ocekivani podatak, a voleo bih da se oglasi neko iz drzavnih organa za ovu statistiku.
(sef strucnog staba, 17. decembar 2018 15:11)

Za >10.000€ je 21% pretraga, odnosno na drugom mestu, odmah iza 1000-2000€ (22%). Hteli su to da polu-sakriju, ni ne pominju u tekstu, samo se vidi na slici, ne znam zašto.

kele®

pre 5 godina

Normalno da su VW i Audi u vrhu jer se dizel najvise vozi a TDI je najbolji dizel motor ikad. Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak
(Marko G, 17. decembar 2018 16:25)
Izvini, dao sam ti minus onako na prvu, a onda sam shvatio da se zajebavaš. Izvini još jednom.

Niki

pre 5 godina

Odgovor gospodinu koji vozi c4. Imam jednu strasno zgodnu mladu komsinicu koja vozi taj poslednji najnoviji c4. Vec dva puta sam je gurao. Auto se samo ugasi. Cak smo i brojeve razmenili ako joj sta zatreba. Idemo na kaficu za vikend. Drzite mi palceve. ZIVEO CITROEN!!!!!

Milos

pre 5 godina

Ajmo ovako Volvo xc70 od 2400ccm 2007 godiste kosta oko 4500e, registracina zbog "luksuza" 65000RSD.
Audi A4, nov, 2000ccm kosta oko 35000e, registracija i porez na luksuz 40000RSD.
Sad neka mi objasne sve strucnjaci iz agencije i ministarstva po cemu je gore pomenuti Volvo luksuzniji od Audija.

Nizozemljak

pre 5 godina

Na zalost ja se odselio u siromasniju zemlju bas kad je tu udario prosperitet, ovde se najvise vozi Renault, Volvo i VW. Nema narod para u Holandiji za Audi i BMW sa 3000 kubika tako masovno kao u Srbiji.

r53

pre 5 godina

Mozda ne mora mnogo da znaci, ali evo licni primer, A4 2004. godiste 1.9TDI uvezen od prvog vlasnika 2007. sa vec tad predjenih 150.000 do danasnjeg dana se pokazao izuzetno. Samo redovan servis, presao jos 200.000 ovde. Druga stvar je sto su kod nas na oglasima uglavnom auti sa 300-400k smanjeno na cuvenih 180k.

NIKOLA

pre 5 godina

Ovi rezultati nesporno ukazuju na slab standard a broj registrovanih automobila godišnje na mentalitet.Kod nas mnogi voze auto a što bi narod rekao nemaju pare za žvake.Koliko samo primera omladine gde se cela uža i šira porodica uključuje da dete vozi a onda daj ćale za čorbu,kevo za delove i majstora,deda za gume,baba za registraciju itd itd a svi vi zajedno stiskajte se po prevozu i cepajte pasulj.

čika Boki

pre 5 godina

Najviše se traže VW, Audi i BMW za cenu od 1000 do 2000 €.
Za te pare od ponuđenih robnih marki se mogu kupiti samo krševi.
Toliko o standardu i inteligenciji građana!

abc

pre 5 godina

Prosle godine je kupljeno 28000 novih vozila za godinu dana, ove godine za 9 meseci 19500 vozila sto znaci da do kraja godine nece dostici ni blizu cifru od prosle godine

uzoBemvea

pre 5 godina

Prosle godine gledao da kupim nesto do 3500evra dobro, pa ajde bacim pogled na e46 BMW,, naravno one koji su kao "casa" i NOV NOV pogledao i video da je cisto smece. Resio da trazim iz uvoza samo sa servisnom knjizicom i da proverim dobro auto, tu vec podignem lestvicu na 4500evra. Nasao sam da stvarno valja, savrsena limarija, mehanika, servisna, nemac sa knjizicom, 257000km na satu i maximalna oprema. Prezadovoljan sam autom, 2.0d ide kao raketa, automatik, grejaci sedista, navigacija, dig.klima, mf.volan, sve sve sve. Naleteo mi sada mali servis, zamena guma, centiranje trapa, servis automatika, remenica radilice vrisnula pa cak i brisaci i kocnice, posteno 12000km nisam nista ulozio u njega do sada. Ovo sve navedeno me kosta skoro 800evra plus registracija i tehnicki jos 280evra. Znaci oko 1100evra ulaganja. Zamislio sam se koliko god voleo BMW da li vredi ovo tih para, pruza luksuz vrhunski, sjajno lezi na putu, zaista je premium auto iako je 2004god. Imao sam para i platio sve ovo ali opet ako ces da vozis te luksuzne nemce onda ne ocekuj da prodjes kao sa puntom. Verovatno sem malog servisa i registracije necu nista imati da ulozim naredne dve godine ali je ovo prejaka cifra bila. Nisam pametan, sednem u Daciu, Punta, Rapida, Golfa i sve su mi kante posle BMW-a ali zato te manje udaraju po dzepu.

Ursa Minor

pre 5 godina

Хоћу Ауди за 2000€, да има пређено 120.000км правих. Немам динара одозго за поправке, сервисе, зимске гуме јер су ми све остале паре отишле на леба и паштету.
(комша, 17. decembar 2018 23:31)

A kad dođem na pumpu, opušteno kažem "majstore, daj mi za 'iljadu i po". I još prezrivo gledam vozača nove Dačije koji tankuje do čepa za 7.000...

nesss

pre 5 godina

"Da smo normalni, da plaćamo prekovremeno, da plaćamo verske i državne praznike, da plaćamo vikende onoliko koliko je potrebno, ko bi gledao mrtvog Passat od deset godina?
(Vaistina, 17. decembar 2018 14:52)"
..a niko ne reče-da smo normalni, da radimo više i kvalitetnije, da se obrazujemo, da biramo prosvećenu vlast, da izvršavamo obaveze..niko! Svi bi prvo prava..e,pa onda Golf 2 u odličnom stanju-toliko si zaradio.

Hehe

pre 5 godina

@(EU Citizen, 18. decembar 2018 07:26)

Deluje, ali nije tako. Uglavnom firme uzimaju nove automobile, a i cifre ne lazu. Dosta automobila se uvozi novijeg datuma, ali sa velikom km, pa se ta kilometraza steluje na 80-150k km. Ponovicu opet, pre nekoliko godina sam iz zezanja gledao automobile sa velikom km i niskom cenom i to su uglavnom taksi vozila, npr Zafira 4g stara je presla skoro 700k km. Taj auto nije gasen, samo su se vozaci menjali. Cena smesna, 1500e. Tako nesto kod nas uvezu, ulickaju za jos 1000e da izgleda ocuvano i napisu 170k km i prodaju ga za mnogo vise. Mentalitet nam je takav da je ljudima bitnije kako ce neko da ih vidi i da misle da su tako bitni, nego da ih auto sluzi dobro. Nemam nista protiv kad se uzme auto 2-3-4godine star sa pravom kilometrazom, ali to kosta.

Tamo neki

pre 5 godina

Dodao bih da ovih 19000 I kusur novoregistrovanih automobila u ovoj godini su 70% vozila u vlasnistvu pravnih lica I lizing kuca. Retko ko ima para za polovan auto a kamoli nov.

Sandokan SNS

pre 5 godina

@Marko G

Ljubi te brat dobro je da ima ovakvih poznavaloca na putevim jos koji cene kvaliteta!

Kad sam usao u prvu lovicu otisao sam da uzmem A6 3.0, kvatro nalepnice na gepeka kao munja brzog, zatamljenog naravno brate moj, auto bez folije je kao dobra zenska bez nauljenih nogu.
I tad mi je prodavac iz Loznice, decko prva liga rekao > matori, pubovi sklanjaju glavu, a ribe se bacaju na haubu!

pedja

pre 5 godina

A ostale cene automobila 21 procenat, s pod ostalim cenama jedino je ostalo one preko 10000, sto znaci da se skupa kola kupuju podjednako kao i ova od 1000 do 2000!

C i n i k

pre 5 godina

Porazno je da su se trazili auti do 2000 e. To su krsevi nevidje
eni. Nema veze dal je to Bmw,ako je star 20 i kusur godina to vise nije ni za sta i ne treba kupovati.

kele®

pre 5 godina

U BiH je već par godina zabranjen uvoz Euro3 automobila. Da li moguće da Srbija još uvijek dozvoljava uvoz 18 godina starih polovnjaka?

stiven

pre 5 godina

a4 i a6 najpopularniji zato što je ista oznaka od 1996 do danas!!!! U srba na prvom mestu golf bez obzira na godine, tri prazna mesta, pa onda ostali!!!

Marko G

pre 5 godina

Normalno da su VW i Audi u vrhu jer se dizel najvise vozi a TDI je najbolji dizel motor ikad. Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak

Laki78

pre 5 godina

Od 1000 do 2000 eura je prava mera za narod koji bira Vodju da ga vodi.Ne zasluzujemo bolje to je sigurno.Brze jace bolje ka dnu evropskog standarda.

DC

pre 5 godina

Zašto zabrane uvoza? Koja je poenta insistirati na recimo Euro 5 kada se filteri za čestice masovno skidaju? Nije u Srbiji problem što je auto na papiru Euro 3 nego što on realno zagađuje iznad bilo kog Euro propisa. A to se ne rešava ograničavanjem uvoza određenih godišta, nego rigoroznim kontrolama na tehničkom pregledu. A pod time se ne podrazumevaju gluposti u stilu skidanje nalepnica ili vraćanje auta jer mu je retrovizor druge boje, nego se misli na ekološki, bezbednosno i u drugim aspektima potpuno tehnički ispravno vozilo koje se stavlja u promet.
Ja u Švajcarsku mogu da uvezem auto bilo kog godišta pod uslovom da zadovoljava propise koji su u toj zemlji važili u vreme kada je auto proizveden, i naravno da može da prođe njihov tehnički što je već druga priča jer ukoliko auto nije 100% ispravan, teško da će da se to ostvari.

Ja

pre 5 godina

I koji je razlog popularnosti modela audi a4? Ima li neko objasnjenje?
(Slobodan Zika Jalovina@

Razlog je prost. Ja ga kupio sa 4 godine starosti A4 B7 model i za 8 godina voznje i predjenih 130 000 km nista pipnuo nisam sem redovnih servisa. Najzahvalniji brend za odrzavanje, a kvalitet zavrsne obrade da ne pominjem. Auto sa 12 godina starosti utegnut, nema plastika za zveci niti da se raspada trap.



Itekako dobar razlog. Komentar iskreno upucen onome koji planira kupovinu, a ne ovima koji komentarisu nesto sto nisu imali.

018

pre 5 godina

Zena moze da bude iz sela al auto...mora da je iz Nemacke
(Aca, 17. decembar 2018 19:06)

Dodao bih i džuleta. Žena može da bude iz sela, ali auto i džule moraju da budu iz Nemačke.

Vozac

pre 5 godina

Kakve veze sa ovim textom ima sto ti vozis Citroen i sto se VW kvari,pa kvari se i Citroen i sta sad,sta si nam sad ti rekao ?
(ciga, 18. decembar 2018 10:27)

Evo sta sam rekao: VW koji se uvoze su u daleko gorem stanju nego Citroeni skunuti sa lizinga i uvezeni, kao moj. Nadji nekoga ko je prosao lose sa Citrenom C4 2011-2017. Nema. A VW? Problemtican menjac, dizne, lamela, elektrika... E sad, 2+2, ispada da sprski kupac najvse trazi pogresan auto jer je VW najpopularniji. Nacrtano.

Vozac

pre 5 godina

Vlasnik sam Citroena C4 iz 2013. U slobodno vreme listam po forumima i zapanjen sam kakve sve probleme imaju sa Folksvagenima na menjacima, lamelama, elektrika, dizne... Ovaj moj auto se prosto ne kvari. Veliki servis 205 Evra. Mali 110. Potrosnja 4,5l za 1,6 dizel 92 KS. Ubo sam, kao lutriju da sam dobio.

Nebitan

pre 5 godina

Klasika...najcesci opseg 1000-2000 a najtrazeniji A4 i A6.... kompleksi

Kada sam imao oko 2000 vozio sam Punta, sa oko 4000 sam uzeo Alfu 147, sada za 8000 Civic Hatch (bilo ih je jos 3-4 izmedju)

Ne ludujte, vec uzmite nesto sto odgovara parama koje imate.

komšija

pre 5 godina

Bolje bi statistiku potražnje automobila objasnio prosečan kupac nego Zavod za statistiku... Pre svega loše segmentirano. I bez te segmentacije znamo da se najviše traže automobili stari oko 10 godina. a kupuju ae prema finansijskim mogućnostima...

ciga

pre 5 godina

@vozač
Kakve veze sa ovim textom ima sto ti vozis Citroen i sto se VW kvari,pa kvari se i Citroen i sta sad,sta si nam sad ti rekao ?

EU Citizen

pre 5 godina

Ne znam, ali meni se čini da poslednjih godina vozni park u Beogradu dosta bolje izgleda. Udeo novih automobila se dosta povećao, doduše, većinom manjih i jeftinijih, ali opet je to dobro. Ne znam da li ljudi kupuju novo ili uvoze svežije polovnjake, ali glavno da prvi utisak više ipak nije automobilsko groblje u pokretu kao pre deset godina, mada još uvek zaostajemo prilično za skoro svim zemljama po kojima se redovno krećem, s tim što to nisu, recimo, Bugarska, Rumunija ili Bosna, koje su uporedive zemlje, već ipak dosta bogatije države, pa ne znam kako stojimo u poređenju sa neposrednom konlurencijom :)

kimi

pre 5 godina

@Dzej
Ostale zemlje Evrope nisu zemlje dizela ako malo bolje pogledaš dizel jos uvek dominira ali ajd da malo popljujemo Srbe nije na odmet.

mile

pre 5 godina

treba jednostavno zabraniti uvoz euro 3 pa i euro 4 vozila. Mogu se naci preko takvi s malo km al Srbi to ne kupuju jer to ima cenu. Zato kupuju taj otpad za 2000 za koji posle nemaju novca da odrzavaju al bitno da se ima za benzin i da se pravi guzva u gradu. Lepo dozvoliti samo od euro 5 ( dovoljno je 8 godina starosti bez obzira na km) pa ko moze neka kupuje i naravno odrzava. Razumem besparicu ali koliko hrabar mozes biti da kupis auto za 1000e??

jer smo tako u mogucnosti

pre 5 godina

(Ja, 18. decembar 2018 11:07)

I svako jutro se budis da proveris da li je jos na parkingu il su ga rasklopili negde u Bajinoj Basti...

jer smo tako u mogucnosti

pre 5 godina

Sta fali sto je presao 300k? Ako je odrzavan moze 3x toliko.
Motor je najizdrzljiviji deo auta, sve ostalo se haba i potrosno je. Na svakom.

ns ja

pre 5 godina

1. Srbi muškarčine pretražuju samo crni/sivi audi A4, A6, a kad se nagledaju onda pravac na bus...

2. i citroen i vw.. itd, se jednako lažiraju i šteluju! i 99,999% po placevima u Srbiji go krš i sirovina za drobilicu "šreder"

3. "Sandokan SNS" kralju, knjigu napiši, nabo si ga brata Srbina u originalu, to je taj mentalni sklop 3.stepena stručne spreme, tek dovoljno školovan da misli kako nešto zna...a pećina duboka

4. posebno obožavam one što voze najgore krševe ALI sa ogromnom CH nalepnicom, jer "svi znaju" da se odande "uvoze samo vrh polovnjaci" ...

ha, ha, ha, majko moja, koji smo mi idiotski, zatucan, debilni i nepismen narod !! : )))

Pa naravno da nam treba zakonski ograničiti uvoz na makar euro4, jer ko ima tako neškolovan antiekološki i neracionalan narod, koji nakon što kupi audiJa nema leba da jede, ma treba mu i tutora -staratelja nametnuti zakonom, jer osim vlasti i pojedinci sami sebe guraju u soc.slučajeve i predmete za izvršitelja.

5. I nemci/francuzi/holanđani ...itd i oni su isto tako zatucani ali oni imaju najpre ZAKONE i državu, potom i bolji standard

Pero

pre 5 godina

"Prema istraživanju koje je sprovela nemačka Savezna ekološka agencija, tokom prethodne godine, razlike koje nastaju u pogledu, u laboratorijskim i realnim uslovima, dobijenih rezultatima štetnih emisija dizel vozila, ogromne su.
Možda je za mnoge iznenađujuć podatak, ali rezultati do kojih je došla pomenuta agencija ukazuju na to da su dizel vozila koja ispunjavaju Euro 5 standarde, bez premca najprljavija generacija “naftarica”. U proseku, vozila iz tog doba, u uslovima realne eksploatacije emituju oko 900 miligrama azotnih oksida po pređenom kilometru, što je za oko pet puta više nego što se to postiže u opitnim uslovima.
Slede, konvencionalna vozila pogonjena dizel motorima, a koja su deklarisana kao kompatibilna spram Euro 4 normi. Njihova “realna” emisija azotnih oksida dostiže nivo od 674 miligrama ovog zla, a što je za oko tri puta više od onog što je proizašlo kao rezultat emisionog testa.
Na trećem mestu, nalaze se, verovali ili ne, Euro 6 dizeli, čija prosečna emisija NoX jedinjenja dobacuje do čak 507 miligrama po prevaljenom kilometru. To je, ni manje – ni više, šestostruko povrh zakonskih limita."

iz iskustva

pre 5 godina

Ljudi,ko god može treba da se malo stisne i kupi novu Daciu na kredit.Nije neki auto,ali ćete bar da se navozate bez kvarova.

Vivo

pre 5 godina

@cika kure, znaci hvalis se da za 9 godina nisi gume zamenio, kocnice, brisace, hahahaha!!! Registraciju i gorivo si verovatno isto preskocio. Covek sve sto je nabrojao potrosni delovi. @niki, srecno!!!

Aloo

pre 5 godina

Naleteo si na dobar auto, a posle samo 12 000km si imao kvarove u vrednosti od 800e! Ja toliko nisam ulozio u golf 5 za devet godina koliko ga imam. Tesi se da si sad miran, klupko je pocelo da se odvrce i tek ces sad da imas fine izdatke. I da, Daciu, Punta poredis sa Golfom po kvalitetu. Druze, nisi ti za bolje od tog bmwa, ulozices ti jos toliko u njega, vrlo brzo.

Pa rodjeni moj, kakva potvrda stereotipa o Golfu, jel si ga terao na ratiste na Kosovo da mu nakace krila i zolje da rusis raptore americke jos? Cuje za 9godina nije dao 800evra, ja vozio Golfa nekada, hehehehehhehehehe.
Pa za 9godina je to 9registracija i tehnickih.
Ako predjes 20 000km godisnje sto je prosek, to je 2mala servisa godisnje, neka bude da je 3mala na 2god.
Na 2.5godine radis veliki servis na tim kolima.
Klima, freon, brisaci, kocnice, silen blokovi, diskovi je sve potrosna roba.
Kocnice menjas na tom modelu na oko 20 000km, znaci 9x si menjao kocnice na pogonskim tockovima.
Gume isto da kazem si morao 5-6puta da menjas.
Znaci 13x malih servisa, 3x veliki servis, 5x gume, 4x kocnice eto tu ja vec vidim oko 3000evra ulaganja u auto, pored 9tehnickih i registracija, sto je jos oko 2000evra!
Pod uslovom da nisu dizne otisle, silen blokovi, diskovi, amortizeri, akumulator, brisaci, nikakva elektronika (to mu je mana inace ali nema veze), ma idemooooo breee 9 godina se vozi golf a ni 800evra nije ulozeno, sav stereotip o vozacima golfa si tu ispunio!

zaCikaKureta

pre 5 godina

Pa naleteo na odlican ne na dobar. Gume, balasniranje i njihovo menjanje se radi kada dodje ovo vreme, sa centriranjem trapa eto skoro 200e. Mali servis na svim kolima je izmedju 8k do 15k i eto sada je i on potreban. Servis automatskog ide na 50k pa ajde i njega da uradim i tu je otišlo 400e. Kocnice nisu mrtve ali im treba zamena na pogonskim ubrzo. Brisaci isto....to ti je skoro 50e. Ovo su cene za svaki auto na svetu skoro. Remenica radilice je nesto sto nisam ocekivao i to je 33000 sa tim kaisevima. Eto na golfu je to manje od 20 000 i na fiatu ali je ovo drugo sve ista cena. Registracija mi istice za 3dana i to mora i to je ista cena kao za 1.9tdi sva tri crvena (imao ga licno, smeće od auta i sa tih 150ks ne moze priči BMWu od 150ks). Ne znam sta je cudno ovo sto sam ispisao. Da su 14gume, 1.2motor i sta sve ne onda bi u globalu to izaslo manje jer auto manje troši manja reg itd...
Cak je remenica i ti delovu fabricki. znaci od 2004te do danas su trajali.

Cika Kure

pre 5 godina

Prosle godine gledao da kupim nesto do 3500evra dobro, pa ajde bacim pogled na e46 BMW,, naravno one koji su kao "casa" i NOV NOV pogledao i video da je cisto smece. Resio da trazim iz uvoza samo sa servisnom knjizicom i da proverim dobro auto, tu vec podignem lestvicu na 4500evra. Nasao sam da stvarno valja, savrsena limarija, mehanika, servisna, nemac sa knjizicom, 257000km na satu i maximalna oprema. Prezadovoljan sam autom, 2.0d ide kao raketa, automatik, grejaci sedista, navigacija, dig.klima, mf.volan, sve sve sve. Naleteo mi sada mali servis, zamena guma, centiranje trapa, servis automatika, remenica radilice vrisnula pa cak i brisaci i kocnice, posteno 12000km nisam nista ulozio u njega do sada. Ovo sve navedeno me kosta skoro 800evra plus registracija i tehnicki jos 280evra. Znaci oko 1100evra ulaganja. Zamislio sam se koliko god voleo BMW da li vredi ovo tih para, pruza luksuz vrhunski, sjajno lezi na putu, zaista je premium auto iako je 2004god. Imao sam para i platio sve ovo ali opet ako ces da vozis te luksuzne nemce onda ne ocekuj da prodjes kao sa puntom. Verovatno sem malog servisa i registracije necu nista imati da ulozim naredne dve godine ali je ovo prejaka cifra bila. Nisam pametan, sednem u Daciu, Punta, Rapida, Golfa i sve su mi kante posle BMW-a ali zato te manje udaraju po dzepu

Naleteo si na dobar auto, a posle samo 12 000km si imao kvarove u vrednosti od 800e! Ja toliko nisam ulozio u golf 5 za devet godina koliko ga imam. Tesi se da si sad miran, klupko je pocelo da se odvrce i tek ces sad da imas fine izdatke. I da, Daciu, Punta poredis sa Golfom po kvalitetu. Druze, nisi ti za bolje od tog bmwa, ulozices ti jos toliko u njega, vrlo brzo.

Marko G

pre 5 godina

Normalno da su VW i Audi u vrhu jer se dizel najvise vozi a TDI je najbolji dizel motor ikad. Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak

Vozac

pre 5 godina

Vlasnik sam Citroena C4 iz 2013. U slobodno vreme listam po forumima i zapanjen sam kakve sve probleme imaju sa Folksvagenima na menjacima, lamelama, elektrika, dizne... Ovaj moj auto se prosto ne kvari. Veliki servis 205 Evra. Mali 110. Potrosnja 4,5l za 1,6 dizel 92 KS. Ubo sam, kao lutriju da sam dobio.

mile

pre 5 godina

treba jednostavno zabraniti uvoz euro 3 pa i euro 4 vozila. Mogu se naci preko takvi s malo km al Srbi to ne kupuju jer to ima cenu. Zato kupuju taj otpad za 2000 za koji posle nemaju novca da odrzavaju al bitno da se ima za benzin i da se pravi guzva u gradu. Lepo dozvoliti samo od euro 5 ( dovoljno je 8 godina starosti bez obzira na km) pa ko moze neka kupuje i naravno odrzava. Razumem besparicu ali koliko hrabar mozes biti da kupis auto za 1000e??

Ja

pre 5 godina

I koji je razlog popularnosti modela audi a4? Ima li neko objasnjenje?
(Slobodan Zika Jalovina@

Razlog je prost. Ja ga kupio sa 4 godine starosti A4 B7 model i za 8 godina voznje i predjenih 130 000 km nista pipnuo nisam sem redovnih servisa. Najzahvalniji brend za odrzavanje, a kvalitet zavrsne obrade da ne pominjem. Auto sa 12 godina starosti utegnut, nema plastika za zveci niti da se raspada trap.



Itekako dobar razlog. Komentar iskreno upucen onome koji planira kupovinu, a ne ovima koji komentarisu nesto sto nisu imali.

Vaistina

pre 5 godina

Da smo normalni, da plaćamo prekovremeno, da plaćamo verske i državne praznike, da plaćamo vikende onoliko koliko je potrebno, ko bi gledao mrtvog Passat od deset godina?

Vozac

pre 5 godina

Kakve veze sa ovim textom ima sto ti vozis Citroen i sto se VW kvari,pa kvari se i Citroen i sta sad,sta si nam sad ti rekao ?
(ciga, 18. decembar 2018 10:27)

Evo sta sam rekao: VW koji se uvoze su u daleko gorem stanju nego Citroeni skunuti sa lizinga i uvezeni, kao moj. Nadji nekoga ko je prosao lose sa Citrenom C4 2011-2017. Nema. A VW? Problemtican menjac, dizne, lamela, elektrika... E sad, 2+2, ispada da sprski kupac najvse trazi pogresan auto jer je VW najpopularniji. Nacrtano.

r53

pre 5 godina

Mozda ne mora mnogo da znaci, ali evo licni primer, A4 2004. godiste 1.9TDI uvezen od prvog vlasnika 2007. sa vec tad predjenih 150.000 do danasnjeg dana se pokazao izuzetno. Samo redovan servis, presao jos 200.000 ovde. Druga stvar je sto su kod nas na oglasima uglavnom auti sa 300-400k smanjeno na cuvenih 180k.

uzoBemvea

pre 5 godina

Prosle godine gledao da kupim nesto do 3500evra dobro, pa ajde bacim pogled na e46 BMW,, naravno one koji su kao "casa" i NOV NOV pogledao i video da je cisto smece. Resio da trazim iz uvoza samo sa servisnom knjizicom i da proverim dobro auto, tu vec podignem lestvicu na 4500evra. Nasao sam da stvarno valja, savrsena limarija, mehanika, servisna, nemac sa knjizicom, 257000km na satu i maximalna oprema. Prezadovoljan sam autom, 2.0d ide kao raketa, automatik, grejaci sedista, navigacija, dig.klima, mf.volan, sve sve sve. Naleteo mi sada mali servis, zamena guma, centiranje trapa, servis automatika, remenica radilice vrisnula pa cak i brisaci i kocnice, posteno 12000km nisam nista ulozio u njega do sada. Ovo sve navedeno me kosta skoro 800evra plus registracija i tehnicki jos 280evra. Znaci oko 1100evra ulaganja. Zamislio sam se koliko god voleo BMW da li vredi ovo tih para, pruza luksuz vrhunski, sjajno lezi na putu, zaista je premium auto iako je 2004god. Imao sam para i platio sve ovo ali opet ako ces da vozis te luksuzne nemce onda ne ocekuj da prodjes kao sa puntom. Verovatno sem malog servisa i registracije necu nista imati da ulozim naredne dve godine ali je ovo prejaka cifra bila. Nisam pametan, sednem u Daciu, Punta, Rapida, Golfa i sve su mi kante posle BMW-a ali zato te manje udaraju po dzepu.

mr.wolf

pre 5 godina

Normalno da su VW i Audi u vrhu jer se dizel najvise vozi a TDI je najbolji dizel motor ikad. Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak
(Marko G, 17. decembar 2018 16:25)

Jede, jede, a i ti bi trebalo da jedes, ljutice ti se roditelji ako ne poruckas sve.

018

pre 5 godina

Zena moze da bude iz sela al auto...mora da je iz Nemacke
(Aca, 17. decembar 2018 19:06)

Dodao bih i džuleta. Žena može da bude iz sela, ali auto i džule moraju da budu iz Nemačke.

Niki

pre 5 godina

Odgovor gospodinu koji vozi c4. Imam jednu strasno zgodnu mladu komsinicu koja vozi taj poslednji najnoviji c4. Vec dva puta sam je gurao. Auto se samo ugasi. Cak smo i brojeve razmenili ako joj sta zatreba. Idemo na kaficu za vikend. Drzite mi palceve. ZIVEO CITROEN!!!!!

sef strucnog staba

pre 5 godina

Pa zar je neko i ocekivao da narod u Srbiji pretrazuje automobile od 10-15 hiljada? Ocekivani podatak, a voleo bih da se oglasi neko iz drzavnih organa za ovu statistiku.

Argentto

pre 5 godina

Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak
(Marko G, 17. decembar 2018 16:25)

Da li bi ti kao ti, mogao nama mukicama da objasnis definiciju "najjaci na putu", molim te ?
Cesto tu dediniciju cujem od klinaca, i ovih navozi opasnih momaka koji voze te Audije 10-15 godina stare, a ja kao porodicni covek srednjih godina zaista ne znam kako je to taj Audi "najjaci na putu".. ja to zamisljam nesto kao, ide taj A6 putem i obidje ga recimo BMW.. onda ga taj Audi stigne i prebije BMW-a.. jos ja vidim drugi automobili svi uplaseni kad prolaze blizu Audija (pogotovo Audi servisa, to je valjda oktagon gde Audiji treniraju da budu najjaci) ali nisam znao da je to u pitanju... hvala ti druze puno sto si nam razresio ovu decenijsku nedoumicu...

jer smo tako u mogucnosti

pre 5 godina

Sta fali sto je presao 300k? Ako je odrzavan moze 3x toliko.
Motor je najizdrzljiviji deo auta, sve ostalo se haba i potrosno je. Na svakom.

Reziel

pre 5 godina

1. A u komentarima na B92 drvlje i kamenje na kriminogeno-estradne nemce i seljački nepouzdani VW.
2. Presek brendova i cene vozila - Srbi žele BMW, Merc i VW ali za 1.000 do 2.000.

Naravoučenije - nije ni čudo da li su nepouzdani.

EU Citizen

pre 5 godina

Ne znam, ali meni se čini da poslednjih godina vozni park u Beogradu dosta bolje izgleda. Udeo novih automobila se dosta povećao, doduše, većinom manjih i jeftinijih, ali opet je to dobro. Ne znam da li ljudi kupuju novo ili uvoze svežije polovnjake, ali glavno da prvi utisak više ipak nije automobilsko groblje u pokretu kao pre deset godina, mada još uvek zaostajemo prilično za skoro svim zemljama po kojima se redovno krećem, s tim što to nisu, recimo, Bugarska, Rumunija ili Bosna, koje su uporedive zemlje, već ipak dosta bogatije države, pa ne znam kako stojimo u poređenju sa neposrednom konlurencijom :)

kele®

pre 5 godina

U BiH je već par godina zabranjen uvoz Euro3 automobila. Da li moguće da Srbija još uvijek dozvoljava uvoz 18 godina starih polovnjaka?

ciga

pre 5 godina

@vozač
Kakve veze sa ovim textom ima sto ti vozis Citroen i sto se VW kvari,pa kvari se i Citroen i sta sad,sta si nam sad ti rekao ?

Argentto

pre 5 godina

Svi mi znamo sta je dobro i sta nam odgovara. Niko ne trazi auto od 1000 do 2000 eur sto misli da je odlican, vec sto, na zalost, u ovoj drzavi nema mogucnosti da kupi bolje. I vecina onih koji voze nesto bolje 5000 do 8000 eur nemaju sredstava da odrzavaju kako treba pa tako oko sebe imam ljude koji voze auto od 8000 eur vec godinu dana sa crknutim grejacem (dizel) jer ne mogu da odvoje 100 eur da ga promene. Sve te statistike su bazirane iskljucivo na kupovnoj moci, a cinjenica da su najtrazeniji polovnjaci do 2000 eur je blago receno porazavajuca...

nesss

pre 5 godina

"Da smo normalni, da plaćamo prekovremeno, da plaćamo verske i državne praznike, da plaćamo vikende onoliko koliko je potrebno, ko bi gledao mrtvog Passat od deset godina?
(Vaistina, 17. decembar 2018 14:52)"
..a niko ne reče-da smo normalni, da radimo više i kvalitetnije, da se obrazujemo, da biramo prosvećenu vlast, da izvršavamo obaveze..niko! Svi bi prvo prava..e,pa onda Golf 2 u odličnom stanju-toliko si zaradio.

Sandokan SNS

pre 5 godina

@Marko G

Ljubi te brat dobro je da ima ovakvih poznavaloca na putevim jos koji cene kvaliteta!

Kad sam usao u prvu lovicu otisao sam da uzmem A6 3.0, kvatro nalepnice na gepeka kao munja brzog, zatamljenog naravno brate moj, auto bez folije je kao dobra zenska bez nauljenih nogu.
I tad mi je prodavac iz Loznice, decko prva liga rekao > matori, pubovi sklanjaju glavu, a ribe se bacaju na haubu!

Miroslav

pre 5 godina

Normalno da su VW i Audi u vrhu jer se dizel najvise vozi a TDI je najbolji dizel motor ikad. Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak
(Marko G, 17. decembar 2018 16:25)

Odmori malo od hvalospeva. Dobar je tvoj Audi 80 na plin.

Pero

pre 5 godina

"Prema istraživanju koje je sprovela nemačka Savezna ekološka agencija, tokom prethodne godine, razlike koje nastaju u pogledu, u laboratorijskim i realnim uslovima, dobijenih rezultatima štetnih emisija dizel vozila, ogromne su.
Možda je za mnoge iznenađujuć podatak, ali rezultati do kojih je došla pomenuta agencija ukazuju na to da su dizel vozila koja ispunjavaju Euro 5 standarde, bez premca najprljavija generacija “naftarica”. U proseku, vozila iz tog doba, u uslovima realne eksploatacije emituju oko 900 miligrama azotnih oksida po pređenom kilometru, što je za oko pet puta više nego što se to postiže u opitnim uslovima.
Slede, konvencionalna vozila pogonjena dizel motorima, a koja su deklarisana kao kompatibilna spram Euro 4 normi. Njihova “realna” emisija azotnih oksida dostiže nivo od 674 miligrama ovog zla, a što je za oko tri puta više od onog što je proizašlo kao rezultat emisionog testa.
Na trećem mestu, nalaze se, verovali ili ne, Euro 6 dizeli, čija prosečna emisija NoX jedinjenja dobacuje do čak 507 miligrama po prevaljenom kilometru. To je, ni manje – ni više, šestostruko povrh zakonskih limita."

ns ja

pre 5 godina

1. Srbi muškarčine pretražuju samo crni/sivi audi A4, A6, a kad se nagledaju onda pravac na bus...

2. i citroen i vw.. itd, se jednako lažiraju i šteluju! i 99,999% po placevima u Srbiji go krš i sirovina za drobilicu "šreder"

3. "Sandokan SNS" kralju, knjigu napiši, nabo si ga brata Srbina u originalu, to je taj mentalni sklop 3.stepena stručne spreme, tek dovoljno školovan da misli kako nešto zna...a pećina duboka

4. posebno obožavam one što voze najgore krševe ALI sa ogromnom CH nalepnicom, jer "svi znaju" da se odande "uvoze samo vrh polovnjaci" ...

ha, ha, ha, majko moja, koji smo mi idiotski, zatucan, debilni i nepismen narod !! : )))

Pa naravno da nam treba zakonski ograničiti uvoz na makar euro4, jer ko ima tako neškolovan antiekološki i neracionalan narod, koji nakon što kupi audiJa nema leba da jede, ma treba mu i tutora -staratelja nametnuti zakonom, jer osim vlasti i pojedinci sami sebe guraju u soc.slučajeve i predmete za izvršitelja.

5. I nemci/francuzi/holanđani ...itd i oni su isto tako zatucani ali oni imaju najpre ZAKONE i državu, potom i bolji standard

DROGBA11

pre 5 godina

RZ je dao polu beskorisnu statistiku... Benzinci 1500-3000? Pa dajte od 1500-2000, od 2000 do 2500, 2500-3000...kako je i podeljeno za registraciju...
Isto i kod dizela 1500-2500 od cega verovatno 90 posto 1.9 i 2.0...

rani

pre 5 godina

Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak
(Marko G, 17. decembar 2018 16:25)

Zahvalio bih se mojim roditeljima što su me izveli na pravi put, suprotan pravac od Markovog crnog TDI sa zatamljenim staklima!

Cika Kure

pre 5 godina

Prosle godine gledao da kupim nesto do 3500evra dobro, pa ajde bacim pogled na e46 BMW,, naravno one koji su kao "casa" i NOV NOV pogledao i video da je cisto smece. Resio da trazim iz uvoza samo sa servisnom knjizicom i da proverim dobro auto, tu vec podignem lestvicu na 4500evra. Nasao sam da stvarno valja, savrsena limarija, mehanika, servisna, nemac sa knjizicom, 257000km na satu i maximalna oprema. Prezadovoljan sam autom, 2.0d ide kao raketa, automatik, grejaci sedista, navigacija, dig.klima, mf.volan, sve sve sve. Naleteo mi sada mali servis, zamena guma, centiranje trapa, servis automatika, remenica radilice vrisnula pa cak i brisaci i kocnice, posteno 12000km nisam nista ulozio u njega do sada. Ovo sve navedeno me kosta skoro 800evra plus registracija i tehnicki jos 280evra. Znaci oko 1100evra ulaganja. Zamislio sam se koliko god voleo BMW da li vredi ovo tih para, pruza luksuz vrhunski, sjajno lezi na putu, zaista je premium auto iako je 2004god. Imao sam para i platio sve ovo ali opet ako ces da vozis te luksuzne nemce onda ne ocekuj da prodjes kao sa puntom. Verovatno sem malog servisa i registracije necu nista imati da ulozim naredne dve godine ali je ovo prejaka cifra bila. Nisam pametan, sednem u Daciu, Punta, Rapida, Golfa i sve su mi kante posle BMW-a ali zato te manje udaraju po dzepu

Naleteo si na dobar auto, a posle samo 12 000km si imao kvarove u vrednosti od 800e! Ja toliko nisam ulozio u golf 5 za devet godina koliko ga imam. Tesi se da si sad miran, klupko je pocelo da se odvrce i tek ces sad da imas fine izdatke. I da, Daciu, Punta poredis sa Golfom po kvalitetu. Druze, nisi ti za bolje od tog bmwa, ulozices ti jos toliko u njega, vrlo brzo.

kele®

pre 5 godina

Normalno da su VW i Audi u vrhu jer se dizel najvise vozi a TDI je najbolji dizel motor ikad. Audi A4 je ok al zato je A6 sa 3.0 TDI Quattro crn i sa zatamljenim staklima najjaci na putu. Jede bmw i merc kante za dorucak
(Marko G, 17. decembar 2018 16:25)
Izvini, dao sam ti minus onako na prvu, a onda sam shvatio da se zajebavaš. Izvini još jednom.

abc

pre 5 godina

Prosle godine je kupljeno 28000 novih vozila za godinu dana, ove godine za 9 meseci 19500 vozila sto znaci da do kraja godine nece dostici ni blizu cifru od prosle godine

znanac auta

pre 5 godina

To što se BMW i audi najviše pretražuju da zahvalite klincima u srednjim školama koji samo gledaju a ne kupuju, a idoli su im nabildovani čelavci iz takvih auta. Realno se najviše kupuju puntići i boranija tipa matiz itd. Ili VW karavan za majstore i zidare.

Til Ojlenšpigel

pre 5 godina

Ahahaha a najviše na ulici: Škoda, Renault, Prugeot, Citroen, Opel.... Mislim mogu da gledam i tražim i Mc Laren a ovo svaki dan gledam na ulici. Nekad bilo Golfova ko pleve, a pogledajte sad koliko ima novijih modela- mislim 5 , 6 ili 7 . A o Audiu da ne govorimo, na prste da prebrojiš.Da se razumemo govorim o kolima do 10 godina starosti, krševa ko pleve. Ne omalovažavam nikoga , to je realnost na žalost.

Nebitan

pre 5 godina

Klasika...najcesci opseg 1000-2000 a najtrazeniji A4 i A6.... kompleksi

Kada sam imao oko 2000 vozio sam Punta, sa oko 4000 sam uzeo Alfu 147, sada za 8000 Civic Hatch (bilo ih je jos 3-4 izmedju)

Ne ludujte, vec uzmite nesto sto odgovara parama koje imate.

Okram "Šejn" Idul

pre 5 godina

@geda

Zato sto bi svi da voze VW, Audi, BMW i Mechku. Delom "fanovi" delom zbog toga sto ih je posle mnogo lakse (brze) prodati. Ford nije interesantan dok malo ne pogledas i skontas da za mnogo manje para mozes da kupis jako dobar auto sa gomilom opreme i da se vozis i uzivas u voznji. Ali bas zbog toga sto nije interesantan, prodaja ide teze. Tako ti je kad ljudi kupuju auto i razmisljaju o buducoj prodaji... Ja sam ove godine trazio da kupim auto, gledao BMW e46 (velika zelja iz mladjih dana). Pogledao ih dosta, od 3 do 6 hiljada evra... uglavnom sve lesevi po oglasima sa dosta skrtom opremom... oni koji su valjali su cenovno bili u rangu sa modelom e90... nisam mogao da svarim to u glavi, bas sam se nervirao. Naletim na Mondea iz 2001, tddi, gomila opreme, 17'' felne, dobre gume, dobro odrzavan, ma sve tip top. Sipaj i vozi bukvalno. 2000e. Ja sam licno jako zadovoljan i ne zalim. I mislim da bolje od forda (focus/mondeo) za 1-2 soma nema. BMW ce sacekati sto se mene tice dok ne budem u situaciji da uzmem nesto mnogo mladje.

Nizozemljak

pre 5 godina

Na zalost ja se odselio u siromasniju zemlju bas kad je tu udario prosperitet, ovde se najvise vozi Renault, Volvo i VW. Nema narod para u Holandiji za Audi i BMW sa 3000 kubika tako masovno kao u Srbiji.

iz iskustva

pre 5 godina

Ljudi,ko god može treba da se malo stisne i kupi novu Daciu na kredit.Nije neki auto,ali ćete bar da se navozate bez kvarova.

kimi

pre 5 godina

@Dzej
Ostale zemlje Evrope nisu zemlje dizela ako malo bolje pogledaš dizel jos uvek dominira ali ajd da malo popljujemo Srbe nije na odmet.

Dejan

pre 5 godina

Pa zar je neko i ocekivao da narod u Srbiji pretrazuje automobile od 10-15 hiljada? Ocekivani podatak, a voleo bih da se oglasi neko iz drzavnih organa za ovu statistiku.
(sef strucnog staba, 17. decembar 2018 15:11)

Za >10.000€ je 21% pretraga, odnosno na drugom mestu, odmah iza 1000-2000€ (22%). Hteli su to da polu-sakriju, ni ne pominju u tekstu, samo se vidi na slici, ne znam zašto.

комша

pre 5 godina

Хоћу Ауди за 2000€, да има пређено 120.000км правих. Немам динара одозго за поправке, сервисе, зимске гуме јер су ми све остале паре отишле на леба и паштету.

Milos

pre 5 godina

Ajmo ovako Volvo xc70 od 2400ccm 2007 godiste kosta oko 4500e, registracina zbog "luksuza" 65000RSD.
Audi A4, nov, 2000ccm kosta oko 35000e, registracija i porez na luksuz 40000RSD.
Sad neka mi objasne sve strucnjaci iz agencije i ministarstva po cemu je gore pomenuti Volvo luksuzniji od Audija.

Laki78

pre 5 godina

Od 1000 do 2000 eura je prava mera za narod koji bira Vodju da ga vodi.Ne zasluzujemo bolje to je sigurno.Brze jace bolje ka dnu evropskog standarda.

Aloo

pre 5 godina

Naleteo si na dobar auto, a posle samo 12 000km si imao kvarove u vrednosti od 800e! Ja toliko nisam ulozio u golf 5 za devet godina koliko ga imam. Tesi se da si sad miran, klupko je pocelo da se odvrce i tek ces sad da imas fine izdatke. I da, Daciu, Punta poredis sa Golfom po kvalitetu. Druze, nisi ti za bolje od tog bmwa, ulozices ti jos toliko u njega, vrlo brzo.

Pa rodjeni moj, kakva potvrda stereotipa o Golfu, jel si ga terao na ratiste na Kosovo da mu nakace krila i zolje da rusis raptore americke jos? Cuje za 9godina nije dao 800evra, ja vozio Golfa nekada, hehehehehhehehehe.
Pa za 9godina je to 9registracija i tehnickih.
Ako predjes 20 000km godisnje sto je prosek, to je 2mala servisa godisnje, neka bude da je 3mala na 2god.
Na 2.5godine radis veliki servis na tim kolima.
Klima, freon, brisaci, kocnice, silen blokovi, diskovi je sve potrosna roba.
Kocnice menjas na tom modelu na oko 20 000km, znaci 9x si menjao kocnice na pogonskim tockovima.
Gume isto da kazem si morao 5-6puta da menjas.
Znaci 13x malih servisa, 3x veliki servis, 5x gume, 4x kocnice eto tu ja vec vidim oko 3000evra ulaganja u auto, pored 9tehnickih i registracija, sto je jos oko 2000evra!
Pod uslovom da nisu dizne otisle, silen blokovi, diskovi, amortizeri, akumulator, brisaci, nikakva elektronika (to mu je mana inace ali nema veze), ma idemooooo breee 9 godina se vozi golf a ni 800evra nije ulozeno, sav stereotip o vozacima golfa si tu ispunio!

C i n i k

pre 5 godina

Porazno je da su se trazili auti do 2000 e. To su krsevi nevidje
eni. Nema veze dal je to Bmw,ako je star 20 i kusur godina to vise nije ni za sta i ne treba kupovati.

stiven

pre 5 godina

a4 i a6 najpopularniji zato što je ista oznaka od 1996 do danas!!!! U srba na prvom mestu golf bez obzira na godine, tri prazna mesta, pa onda ostali!!!

neko

pre 5 godina

Kakav mentalitet... Dobro je neko rekao, nije Sloba kriv... “Imam 1 500€, razmisljam izmedju BMW trice i A4”.
Umjesto da traze neku mladju Corsu, Punta, Daciu, sa nekim atmosferskim benzincem, jeftinim dijelovima i odrzavanjem, ljudi se hvataju raga sa 500k na satu i min. 25 godina starosti.
I onda se pojavi na forumu i kaze ne valja onaj auto, znam imao sam. Naravno precuti koliko je platio krsa i koliko je bio star.
Ljudi uzimajte sto mladja vozila, ne gledajte marku, pustite to “sta ce komsija reci”...

Tamo neki

pre 5 godina

Dodao bih da ovih 19000 I kusur novoregistrovanih automobila u ovoj godini su 70% vozila u vlasnistvu pravnih lica I lizing kuca. Retko ko ima para za polovan auto a kamoli nov.

DC

pre 5 godina

Zašto zabrane uvoza? Koja je poenta insistirati na recimo Euro 5 kada se filteri za čestice masovno skidaju? Nije u Srbiji problem što je auto na papiru Euro 3 nego što on realno zagađuje iznad bilo kog Euro propisa. A to se ne rešava ograničavanjem uvoza određenih godišta, nego rigoroznim kontrolama na tehničkom pregledu. A pod time se ne podrazumevaju gluposti u stilu skidanje nalepnica ili vraćanje auta jer mu je retrovizor druge boje, nego se misli na ekološki, bezbednosno i u drugim aspektima potpuno tehnički ispravno vozilo koje se stavlja u promet.
Ja u Švajcarsku mogu da uvezem auto bilo kog godišta pod uslovom da zadovoljava propise koji su u toj zemlji važili u vreme kada je auto proizveden, i naravno da može da prođe njihov tehnički što je već druga priča jer ukoliko auto nije 100% ispravan, teško da će da se to ostvari.

NIKOLA

pre 5 godina

Ovi rezultati nesporno ukazuju na slab standard a broj registrovanih automobila godišnje na mentalitet.Kod nas mnogi voze auto a što bi narod rekao nemaju pare za žvake.Koliko samo primera omladine gde se cela uža i šira porodica uključuje da dete vozi a onda daj ćale za čorbu,kevo za delove i majstora,deda za gume,baba za registraciju itd itd a svi vi zajedno stiskajte se po prevozu i cepajte pasulj.

čika Boki

pre 5 godina

Najviše se traže VW, Audi i BMW za cenu od 1000 do 2000 €.
Za te pare od ponuđenih robnih marki se mogu kupiti samo krševi.
Toliko o standardu i inteligenciji građana!

komšija

pre 5 godina

Bolje bi statistiku potražnje automobila objasnio prosečan kupac nego Zavod za statistiku... Pre svega loše segmentirano. I bez te segmentacije znamo da se najviše traže automobili stari oko 10 godina. a kupuju ae prema finansijskim mogućnostima...

Mile

pre 5 godina

Cenim da onaj ko kupi BMW za manje od 2000 evra može da ima velike troškove održavanja i popravki u budućnosti. Za te pare se isplati jedino manji auto sa benzincem do 1300-1400 kubika.

rog

pre 5 godina

Svi mi znamo sta je dobro i sta nam odgovara. Niko ne trazi auto od 1000 do 2000 eur sto misli da je odlican, vec sto, na zalost, u ovoj drzavi nema mogucnosti da kupi bolje. I vecina onih koji voze nesto bolje 5000 do 8000 eur nemaju sredstava da odrzavaju kako treba pa tako oko sebe imam ljude koji voze auto od 8000 eur vec godinu dana sa crknutim grejacem (dizel) jer ne mogu da odvoje 100 eur da ga promene. Sve te statistike su bazirane iskljucivo na kupovnoj moci, a cinjenica da su najtrazeniji polovnjaci do 2000 eur je blago receno porazavajuca...
(Argentto, 17. decembar 2018 15:00)

Nije problem sto se trazi auto do 2000eur, narod nema para. Problem je sto takav gologuz insistira na BMW-u i Audiju od 2000eur i 2 litra. To je vec patologija.

pedja

pre 5 godina

A ostale cene automobila 21 procenat, s pod ostalim cenama jedino je ostalo one preko 10000, sto znaci da se skupa kola kupuju podjednako kao i ova od 1000 do 2000!

Hehe

pre 5 godina

@(EU Citizen, 18. decembar 2018 07:26)

Deluje, ali nije tako. Uglavnom firme uzimaju nove automobile, a i cifre ne lazu. Dosta automobila se uvozi novijeg datuma, ali sa velikom km, pa se ta kilometraza steluje na 80-150k km. Ponovicu opet, pre nekoliko godina sam iz zezanja gledao automobile sa velikom km i niskom cenom i to su uglavnom taksi vozila, npr Zafira 4g stara je presla skoro 700k km. Taj auto nije gasen, samo su se vozaci menjali. Cena smesna, 1500e. Tako nesto kod nas uvezu, ulickaju za jos 1000e da izgleda ocuvano i napisu 170k km i prodaju ga za mnogo vise. Mentalitet nam je takav da je ljudima bitnije kako ce neko da ih vidi i da misle da su tako bitni, nego da ih auto sluzi dobro. Nemam nista protiv kad se uzme auto 2-3-4godine star sa pravom kilometrazom, ali to kosta.

jer smo tako u mogucnosti

pre 5 godina

(Ja, 18. decembar 2018 11:07)

I svako jutro se budis da proveris da li je jos na parkingu il su ga rasklopili negde u Bajinoj Basti...

Ursa Minor

pre 5 godina

Хоћу Ауди за 2000€, да има пређено 120.000км правих. Немам динара одозго за поправке, сервисе, зимске гуме јер су ми све остале паре отишле на леба и паштету.
(комша, 17. decembar 2018 23:31)

A kad dođem na pumpu, opušteno kažem "majstore, daj mi za 'iljadu i po". I još prezrivo gledam vozača nove Dačije koji tankuje do čepa za 7.000...

Vivo

pre 5 godina

@cika kure, znaci hvalis se da za 9 godina nisi gume zamenio, kocnice, brisace, hahahaha!!! Registraciju i gorivo si verovatno isto preskocio. Covek sve sto je nabrojao potrosni delovi. @niki, srecno!!!

zaCikaKureta

pre 5 godina

Pa naleteo na odlican ne na dobar. Gume, balasniranje i njihovo menjanje se radi kada dodje ovo vreme, sa centriranjem trapa eto skoro 200e. Mali servis na svim kolima je izmedju 8k do 15k i eto sada je i on potreban. Servis automatskog ide na 50k pa ajde i njega da uradim i tu je otišlo 400e. Kocnice nisu mrtve ali im treba zamena na pogonskim ubrzo. Brisaci isto....to ti je skoro 50e. Ovo su cene za svaki auto na svetu skoro. Remenica radilice je nesto sto nisam ocekivao i to je 33000 sa tim kaisevima. Eto na golfu je to manje od 20 000 i na fiatu ali je ovo drugo sve ista cena. Registracija mi istice za 3dana i to mora i to je ista cena kao za 1.9tdi sva tri crvena (imao ga licno, smeće od auta i sa tih 150ks ne moze priči BMWu od 150ks). Ne znam sta je cudno ovo sto sam ispisao. Da su 14gume, 1.2motor i sta sve ne onda bi u globalu to izaslo manje jer auto manje troši manja reg itd...
Cak je remenica i ti delovu fabricki. znaci od 2004te do danas su trajali.