Petak, 14.12.2018.

14:20

Kad će punjenje baterija trajati koliko i sipanje goriva?

Izvor: B92

Kad æe punjenje baterija trajati koliko i sipanje goriva? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

Pika

pre 5 godina

Jos uvek je vozi na ceske registracije dok mu ne istekne i onda ce je registrovati kod nas. Raspitivao se malo i nije nista komplikovanije od uvoza bilo kog drugog "egzoticnog auta" koji nema zastupnika kod nas na trzistu. Trazis od proizvodjaca specifikaciju (tri stranice na engleskom koje prevedes kod zvanicnog prevodioca), odradis homologaciju vozila i ides na registraciju. MOZE se registrovati
(odgovori, 15. decembar 2018 15:53)

To je sve teorija

1. Papire nikad nece dobiti jer Tesla nema zastupnike/uvoznike vec svu prodaju vrsi sama kao firma. Nikada vam nece dozvoiti da uradite registraciju njihovog proizvoda za uvoz za trziste na kom oni nisu prisutni. Srbija ne priznaje EU papire pa je samim tim trziste samo za sebe gde je potrebna registracija proizvoda (tj da ti birokkrata lupi srpski pecat preko CE/ISO papira i uzme pare za to).

2. Homologacija u Srbiji nepostoji. "Homologacija" se sastoji iz toga da donesete uredne papire preko kojih nase birokrate lupe srpski pecat da je sve OK. Te papire ne mozes napraviti u Srbiji tj otici u neku laboratoriju u kojoj ce vam potvrditi da je vozilo po EU specifikacijama i izdati papire. Svi u zadnjih 15 godina koji su pokusali da uvezu automobile i motore iz SAD ce vam to potrvrditi jer oni moraju da prodju homologaciju a to se radi recimo u Nemackoj i onda sa tim papirima idete na nasu "homolgaciju"

3. Njemu je ceska registracija istekla vec dva puta do sada. Tesla se ne moze registrovati u Srbiji

Dusan

pre 5 godina

@Peca
Da ne polemisem puno. T3 perf pravi 1.43m krugove na toj stazi. Record je oko 1,41m cini mi se sa malim modifikacijama( opruge, amortizeri, gume). BMW m3 f80 stock ide 1.46m !!! sa profesionalnim trkacem! To vreme ne moze da postigne neko ko nije prof. trkac. Tesla se mnogo lakse vozi. Ok, stoji osecaj I sve ostalo ali sa Teslom posle zezanja na stazi odvezes se kuci kao gospodin, a m3 stavis na prikolicu da ne odvalis sebi bubrege na putu. Taj BMW trosi 25litara to svi znaju...
@moron
Da, cak su dostizali I blizu 600km jer ima opciju pracenja vozila ispred I prilikom usporavanja regenerise struju. Vrlo pametno smisljeno! A opet to je mali SUV sa 200! konjskih snaga.

Iron Man

pre 5 godina

@DDOS, @EU Citizen, @dex, @moron, @dekile, @Advokat Hadzi Antic, @Milojko, @Pobesneo Maks, @bivsi vozac, @Demosten, @Strokavi mozak, @Teslolog amater, @Kule, @Seljak, @PF1, itd.

Stotinak godina postoji definicija za to sto neki od vas rade:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertainty_and_doubt

Kada vasa konkurencija ima potencijal, vi se necete truditi da budete bolji, vec cete se truditi da stvorite privid da je vasa konkurencija losija od vas. Sirenjem straha, neizvesnosti, i sumnje.

Uvek ste vi prvi koji komentarisu, ali oni koji vam odgovaraju su "elektro botovi", zaludjenici, eko-teroristi, itd. Vrlo retko ste uopste i pokusavali da budete civilizovani u komentarima, i da vodite zdravu diskusiju, cast izuzecima. Mozete vi i bolje.

Struja ce visestruko da poskupi, jer se drzava nece odreci akciza na naftu? Kupovinom litre fosilnog goriva, polovina vaseg novca odlazi drzavi, a polovina stranoj kompaniji. Prelaskom na el. energiju, manja kolicina novca ce ici iskljucivo drzavi, ali vise nece biti izliva milijardi evra godisnje u inostranstvo. Tako da je neto dobit za drzavu na kraju mozda i veca?

Kako znate da ce baterije morati da se menjaju na 4-8 godina? EV postoje tek 6-7 godina, i tek su krenuli u drugu generaciju.

Zasto proizvodjaci ne bi prodavali i ugradjivali nove baterije u polovna vozila (u retkim slucajevima kada je to neophodno)? Pa cele postojece mreze dilera i servisera zaradjuju od prodaje i ugradnje rezervnih delova.

biće bolje

pre 5 godina

mnogi proizvodjači iz Kine imaju već spremne male gradske automobile, kada cena padne i postanu polovnjaci, imaćemo lepe gradske automobile na struju. Ako se zalažete za malu potrošnju kupujte male automobile, za dalje relacije koristite avione autobuse.

Peca

pre 5 godina

@Dusan
Cestitke za najvise netacnih tvrdnji u jednom komentaru.
Tesla model 3 long range RWD je 5.1s od 0 do 96km/h (0-60milja na sat).
AWD verziji treba 4.5s od 0 do 96km/h, a performance verziji 3.4s do 96km/h iliti 3.5s do 100km/h.
Kad se BMW M3 vozi po WLTP ciklusu domet mu je 700km. Tesla model 3 performance ima domet od manje od 450km (manji nego Model 3 long range RWD koji u najboljim mogucim uslovima ima nesto manje od 500km).
I za kraj mozes da pogledas npr. vreme Tesle model 3 performance na Laguna Seki stazi, nekih 7 sekundi sporije od M2 Competition koji je nesto sporiji od M3.
Znaci za ocekivati je da je razlika oko 8 sekundi u korist BMWa. To je na stazi ravno vecnosti.
Upravljivost, osecaj u voznji, kvalitet materijala, zavrsnu obradu, spoljni izgled necu uopste pominjati jer nema smisla. U pitanju su razlike kao nebo i zemlja.

moron

pre 5 godina

"Prema korigovanim podacima, osnovna verzija čisto električnog modela Hyundai Kona, koja koristi baterijske jedinice kapaciteta 39,2 kW/h poseduje domet sa jednim punjenjem baterije od 289 kilometara, prema WLTP protokolu, umesto prvobitno deklarisanih 300 kilometara. Verzije opemljene skupljom baterijom kapaciteta 64 kW/h, poseduju autonomiju od 449, umesto prvobitno predstavljenih 470 kilometar"

PF1

pre 5 godina

Javni prevoz (medjugradski vozovima, a u gradu tramvaji i autobusi) je mnogo vise ekoloski i na svaki drugi nacin efikasniji od elektro automobila, ali to se ne propagira vec se ulaze i guraju elektro automobili ciji su krajnji ekoloski benefiti upitni.
Bice cena elektro automobila izjednacena sa cenom danasnjih benzinaca, ali za jedno 10 god. (a do tada ce nam uzeti milijarde) i ne zato sto ce oni pojeftiniti vec zato sto ce benzince opteretiti nametima.
Smislili kako da proizvode manje a prodaju skuplje.
I ko ce da kupuje baterije na svake 4 godine. Prica je da ce baterije nakon njihovog propadanja menjati proizvodjac besplatno ali samo ako redovno ides na godisnji servis. Znaci dok vozis obavezan servis. Plus ce se garant setiti da ne menjaju baterije na automobilima starijim od npr. 8 godina. Znaci fakticki nema polovnjaka, a stalno moras da kupujes novo.
Naucna je cinjenica da gajenje stoke (zbog metana pre svega) ima veci uticaj na globalno zagrevanje od svih vidova trasporta (zajedno drumski+zeleznica+avio+morski+ recni) ali niko ne propagira smanjenje mesa u ishrani jer to ne donosi profit vec samo nesto sto obezbedjuje jos vecu zaradu. Sva ova ujdurma oko el. automobila je licemerstvo na svetskom nivou.

Dusan

pre 5 godina

Evo jedno interesantno poredjenje:
Tesla 3 long range je rame uz rame sa BMW m3. 3,3s do 100kmh itd...Performance verzija ga osramoti na stazi...
Tesla prelazi 500km
M3 prelazi 500km
Servisi, odrzavanje, pa za gorivo itd.
Da li je stvarno toliko bitno sto BMW natocite gorivo na pumpi za 10min a Tesli treba 1sat I kusur? A ko ima kucu lepo legne da spava I auto se celu noc puni!!!

Dusan

pre 5 godina

@odgovori
60kwh baterija u efikasnom autu sa *skromnim* motorom(npr 100kw) je dovoljna za oko 500km dometa. Ili 300km za ciklus 100%-30% baterija. Na brzom punjacu to je oko 30min punjenja. Tako da je tehnologija tu samo da krene masovna proizvodnja...Pasce cena brzo na 20k. Plafon 2god...

Milan

pre 5 godina

@Dusan
Ako lupeta koza ne lupeta rog. U vecini testova ta vosila nisu ni blizu deklarisanog, nekako samo odabrani novinari uspeju da dosegnu obecano.

Dusan

pre 5 godina

@Milan
Ne lupetaj. Modeli koje sam naveo to prelaze na novinarskim testovima. Informisi se malo. Kakav crni golf e, to je elektro sklopocija...

Seljak

pre 5 godina

Ovi nasi strucnjaci su do skoro kukali da je nasa mreza preopterecena i pozivali na stednju.Kaznjavaju nas crvenom tarifom ako trosimo vise.Sta vi ocekujete u Srbiji?Nema ovde buducnosti za EV vozila.Guzve sada i na pumpama gde se rezervoar napuni za 2 min.Sta bi rek bilo kada bi se cekalo sat ili 2?!Pa nemam ja vremena za z........ju.

Oskar

pre 5 godina

"Znam da si najobicniji elektro bot"
(Milojko, 15. decembar 2018 03:11)

Ne znam zašto imaš potrebu neistomišljenike da nazivaš nekakvim botovima. Možda je to fora u Srbiji, ali nema potrebe da se na taj način prozivamo.

Studija se poziva na više prethodnih studija uključujući i tu koju si spomenuo. Svaka ima mana i da nijedna nije perfektna, samo često se ovde zaboravlja kakav uticaj ima crpljenje nafte, transport, prerađivanje i odlaganje ulja nakon upotrebe vozila.

Zagađenje je širok pojam i često zaboravimo problem lokalnog zagađenja koji EV rešavaju izmeštajući (u zavisnosti od načina proizvodnje e.e) na drugo mesto.

Spomenuo si Srbiju i ugalj, a kažeš nije fer kada se uzme u obzir Euro5, pa u Srbiji često ni Euro5 modeli nemaju katalizator, pa tako ispuštaju kancerogene materije direktno pod nos građanima. A o starim autobusima, kamionima i da ne pričamo.

Gustina energije u baterijama se menja iz godine u godinu zbog čega za istu težinu dobijamo više kWh i isto tako se menja i električni miks (zavisi od države), pa shodno sa time imamo i manje prljaviji proces nego što je to bio slučaj pre.

Proći će još vremena dok EV ne zažive do ozbiljne mere, a tada će električni misk biti drugačiji, kao i baterije i sama infrastruktrura.


@Oskar
Molim vas kupite EV i uživajte u njemu.
(Milan, 15. decembar 2018 13:26)

Malo malo pa napišete nekome ovakav komentar, a upravo ste Vi ti koji stalno dolazite na vesti o EV i komentarišete.

Kule

pre 5 godina

Tecnost se ne usipa nego ulijeva ,toci i sl. Npr. Sava se ne usipa u Dunav nego ulijeva
(Dr.Ago, 15. decembar 2018 10:30)
A da ti Drago malo odjebeš sa svojim hrvatskim pravopisom, sa sve zrakomlatima i hrvatskom lisnicom? A?

jeste resenje

pre 5 godina

da se napuni kondenzator treba 1 min. a potom u daljoj voznji da on svoju strujju natenane pretace u bateriju. ovo ce da kosta ali

odgovori

pre 5 godina

@bivsi vozac - uopste nije komplikovano i ne kosta toliko koliko ti pricas. Upoznao sam lika iz NS koji je uvezao Teslu S. Jos uvek je vozi na ceske registracije dok mu ne istekne i onda ce je registrovati kod nas. Raspitivao se malo i nije nista komplikovanije od uvoza bilo kog drugog "egzoticnog auta" koji nema zastupnika kod nas na trzistu. Trazis od proizvodjaca specifikaciju (tri stranice na engleskom koje prevedes kod zvanicnog prevodioca), odradis homologaciju vozila i ides na registraciju. MOZE se registrovati, zato je po zakonu uvedeno da se pisu kubici ili kW motora. Ne plasi narod bez potrebe.

@teslolog amater - tebi druze pomoci nema. Koliko ce da potrosi u guzvi dok stoji tri sata? Pa skoro nista posto se ne pomera :) A/C ne trosi toliko puno koliko svi misle. 70% struje iz uglja u srbiji? Pa pre ce biti oko 50% sa tendencijom pada, obnovljivi izvori ce, hteli mi to ili ne hteli, doci i kod nas (vec imamo oko 200 MW vetrogeneratora...). Punjenje ce biti skupo? Zavisi brate...na kucnu uticnicu te niko nece "dirati", ali ces puniti auto 30 sati :) Na brzim punjacima i treba da sisaju, ali i to je jeftinije nego da sipas gorivo.

E sad malo o EV baterijama i proizvodnji - baterije svakim danom napreduju. Standard je postao 60 kW i oko 300 km domet. Za par godina ce verovatno ici i na 100 kW i oko 500 km domet. Cena EV ce se "zabetonirati" na oko 30000 evra (pa na to oduzmite subvencije drzava...)
Proizvodnja skace svaki dan

Srbistan

pre 5 godina

Smešno. Savremenu tehnologiju električnih automobila komentarišu u zemlji gde se godišnje proda tek 30k novih automobila. Nemate potrebe da se nervirate, neće to doći do Srbije u narednih 20 godina i još dugo će se ovde voziti dizel. Pa, gde će svi sada novi automobili u Evropi za jedno 15-20 godina kada predju "samo" 125k km.

Milan

pre 5 godina

@Dusan
Vidiš isto tako proizvođači SUS automobila nabudže svoje automobile pa troše 2,8l i pređu 2500km sa jednim punjenjem, ali realnost je domet od 600 do 900km.
Isto tako realnost EV je da tesla S na testu u hrvatskoj pređe od zagreba do rijeke i tamo mora na punjač jer ne može da se vrati ( vožena normalno) a golf E vožen 100km/h ( dakle nenormalno) ne može bez punjenja od Bg do Zg.

Teslolog amater

pre 5 godina

Aman ljudi, kavi javni punjaci!? Ko ce bre da placa toliku struju!? Sada u pocetku sve je besplatno, isto kao sto ce ti svaki narko diler u pocetku davati besplatno drogu samo da bi te "navukao", a posle zna se.

Pa zar mislite da ce se drzave odreci akciza na tecna goriva tek tako. Cene struje za domacinstva ce odleteti u nebo. Ogromna vecina populacije koja ni nema automobile ce morati od usta da odvaja-bukvalno, da bi se finansirali kojekakvi prostodusni i naivni ekoloski zaludjenici i njihova evozila.

Mozda sve ovo ima kakvog-takvog smisla u ponekoj prebogatoj drzavi, tipa Norveske, ali u Srbiji gde se 70-80% struje dobija iz uglja sve to gubi svaki smisao.

Pise se samo o dometima u km, a niko ne kaze za koliko sati ce se baterija isprazniti ako stojimo u koloni sa ukljucenim grejanjem na +20*C u kabini dok je napolju -10*C i pada sneg.

Teorija o gradskom el. autu, takodje ne "drzi vodu". Ako mi treba auto samo za po gradu, zasto bih davao 10-tine hiljada evra za el. auto, kada za samo par hiljada evra mogu da od polovnog yuga napravim potpuno novo vozilo na TNG i miran sam bar 10 godina. To je jeftinije i isplativije, sve da mi je i struja za el. auto dostupna kad god pozelim u garazi.

Sve je to jedna "sarena laza" i eksperiment na globalnom nivou koji naivni ljudi finansiraju, kao sto smo finansirali: audio kasete, VHS kasete, trinitron televizore, pejdzere, vokmene.....

Onog trenutka kada se povrate ulozene pare i kada se baterije "iscede"...

Teslolog amater

pre 5 godina

Aman ljudi, kavi javni punjaci!? Ko ce bre da placa toliku struju!? Sada u pocetku sve je besplatno, isto kao sto ce ti svaki narko diler u pocetku davati besplatno drogu samo da bi te "navukao", a posle zna se.

Pa zar mislite da ce se drzave odreci akciza na tecna goriva tek tako. Cene struje za domacinstva ce odleteti u nebo. Ogromna vecina populacije koja ni nema automobile ce morati od usta da odvaja-bukvalno, da bi se finansirali kojekakvi prostodusni i naivni ekoloski zaludjenici i njihova evozila.

Mozda sve ovo ima kakvog-takvog smisla u ponekoj prebogatoj drzavi, tipa Norveske, ali u Srbiji gde se 70-80% struje dobija iz uglja sve to gubi svaki smisao.

Pise se samo o dometima u km, a niko ne kaze za koliko sati ce se baterija isprazniti ako stojimo u koloni sa ukljucenim grejanjem na +20*C u kabini dok je napolju -10*C i pada sneg.

Teorija o gradskom el. autu, takodje ne "drzi vodu". Ako mi treba auto samo za po gradu, zasto bih davao 10-tine hiljada evra za el. auto, kada za samo par hiljada evra mogu da od polovnog yuga napravim potpuno novo vozilo na TNG i miran sam bar 10 godina. To je jeftinije i isplativije, sve da mi je i struja za el. auto dostupna kad god pozelim u garazi.

Sve je to jedna "sarena laza" i eksperiment na globalnom nivou koji naivni ljudi finansiraju, kao sto smo finansirali: audio kasete, VHS kasete, trinitron televizore, pejdzere, vokmene.....

Onog trenutka kada se povrate ulozene pare i kada se baterije "iscede"....

Demosten

pre 5 godina

Najveci problem je tehnologija litijum jonske baterije koja sama po sebi je ogranicena i gotovo nemoguce ju je unaprediti na taj nivo da baterija od 100KW se 80% i vise napuni za 5-10 minuta. Resenje je jedino preci na drugu tehnologiju baterija ali plasim se da ce i taj prelaz biti mucan i otezan kao sto je i ovaj prelaz sa motore sa unutrasnjim sagorevanjem na elektricni pogon. Mnoge stvari su ucinjene da se otkriju bolji nacini za skladistenje energije od tehnologije litijum jonske baterije. Istrazite malo vec sad ima dosta mogucnosti koji se pokazuju kao dosta bolje resenje od baterije sa litijumom.

Strokavi mozak

pre 5 godina

Tek kad se izjednaci brzina punjenja na bar slicno vreme kao kod SUS vozila,tek tada mogu EV da ih posalju u istoriju.Medjutim niko ne spominje dali ti brzi punjaci ostecuju bateriju i skracuju joj vek trajanja.

provincijalac

pre 5 godina

... ja sedmicno prelazim od min 400 km do 500 km ako ne putujem negde posebno , znaci do posla i nazad plus ostalo vozikanje do prodavnice i slicno , i za tu kilometrazu meni treba jedno punjenje TNG boce sedmicno (od 3.500 do 3.800 din) a zivim u kuci sa dvoristem , da mi je standard bolji meni bi sada jedan EV auto zavrsavao posao cele godine sem odlaska na more , tada bi rentirao neki SUS ili samo se bolje organizovao ...

bivsi vozac

pre 5 godina

Kada auto na baterije dodje u Srbistan,mozemo ocekivati mnogo toga.Na prvom mestu ocekujem da se uradi atest u "laboratoriji" gde ce nasi vrhunski strucnjaci da testiraju bateriju,da li je propisno u "kavezu" itd,itd.To ce verovatno kostati jedno bar 20.000 din.Sledece ocekujem u slucaju udesa,da li ce baterija da se zapali,za to bi osnovao posebno ministarstvo.Zamenu baterija moci ce samo da zameni visoko-tehnoloska ustanova,koju nemamo.Na 2 god obavezna kontrola baterija.Neka neko drugi nastavi,uglavnom,nece to skoro kod nas.Nismo mi svet,a ni blizu EU.Mi smo neka specijalna zemlja,sa specijalnim pravilima.Tablice i saobracajna imaju rok od 7 god,sta dalje da pricamo.Ugradis zvucnike u autu,ne mozes da ga registrujes,o cemu mi pricamo?

achitwn

pre 5 godina

Bice kad se u sva auta ugradjuju iste baterije, u npr 3 velicine pa se naprave uslovno receno banke baterija i ti dodjes autom, izvadis baterijes iz svog auta, stavis u banku na punjenje a uzmes punu i nastavis dalje. Svako bi placao neku mesecnu pretpaltu npr gde bi dobio potrebne podatke sa kojima bi mogao da koristi banku.
(misskur, 14. decembar 2018 16:37)
better Place Israely company je imala soluciju i bankrotirala.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Better_Place_(company)
https://youtu.be/DX1SB1355wc

achitwn

pre 5 godina

Dodjes na stanicu, izvadis i vratis praznu bateriju s uzmes i ubacis u auto punu i teraj.To moze biti cak i brze od ponjenja benzina ili dizela .
(kiza, 14. decembar 2018 15:32)
tacno. better Place startsp je imao tu soluciju i pilotirali su u japanu na njihovim taxijima. brzo posle su bankrotirali
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Better_Place_(company)

achitwn

pre 5 godina

Ne može da zaživi to sa zamenom baterije. Koja će "pumpa" da lageruje tolike baterije? I koliko da ih ima, 10, 50? I šta da radi sa praznima, gde ga ih puni i koliko sati? Koliki onda taj objekat treba da bude? Nije to baš sve tako kako bismo mi hteli.
(dzigi, 14. decembar 2018 19:02)
stanica za battery swap. inace kompanija etter Place je bankrotirala.
https://youtu.be/DX1SB1355wc

achitwn

pre 5 godina

Svi ovi koji zagovaraju menjanje baterija verovatno nikada nisu videli gabarit baterija jednog elektricnog automobila. Nije to akumulator. Obicno se baterije ugradjuju u pod automobila i zauzimaju veliku povrsinu. Da bi se izmenila baterija kod Tesle, mora da se rastavi kompletan automobil.
(Goran, 14. decembar 2018 17:20)
https://youtu.be/DX1SB1355wc

achitwn

pre 5 godina

Recimo u Americi postoji aplikacija na telefonu koja daje informacije gde su dostupni privatni kucni punjaci 2 kategorije za dopunu baterije. zasto neomoguciti onima koji zive u kucama i trenutno ne koriste punjac koji su ugradili da isti posude uz nadoknadu, naravno? Pa onda postaviti mrezu javnih punjaca po ulicama.
(Zeljko 2, 14. decembar 2018 17:23)
u usa narocito californija ima punjaca po parkinzima i oko restorana i hotela. a to da vlasnici daju svoje punjace ne bi dozvolile ni hosing asocijacije ni cites. a i komsiluk bi se bunio. u americi imas subdivisions u kojima ne mozes da stavis montazni bazen, kucicu u dvoristu i sl. asocijacije bi i zabranile da se otvara privatni business po kucama.

Milojko

pre 5 godina

@Oskar
Znam da si najobicniji elektro bot, ali da li si bar pogledao tu studiju koju si citirao?
Dakle poredjenje uticaja na zivotnu okolinu nije radila nikakva evropska agencija vec su samo citirali rad Hawkins et al. iz 2013 u kojem se poredi aktuelni (u tom trenutku) Nisan Leaf i bazni dizel i benzinac Mercedes A klase.
Dati rad ima gomilu mana. Kao prvo Nisan Leaf iz datog rada ima smesno malu bateriju 21kWh, a poznato je da najvece zagadjenje kod elektricnih vozila pravi upravo proizvodnja baterije. Da su uzeli Teslu model S 100D rezultat bi bio neporedivo gori. S druge strane razlika u zagadjenju izmedju Mercedesa A160 i E350 npr nije vise od 30%.
Drugo motori sa unutrasnjim sagorevanjem iz 2011-12 kad je radjena studija (dakle Euro 5) i danas (dakle Euro 6b i 7) se drasticno razlikuju i danasnji motori znacajno manje zagadjuju.
Trece za izvor elektricne energije pretpostavljen je mix izvora (30% ugalj, 30% nuklearna, 30% hidro, 10% vetar/solarno). Kad se uzme vecinski ugalj (kao sto je slucaj u Srbiji) zagadjenje elektricnih vozila skace za preko 50% i cak i ovom falicnom poredjenju znacajno premasuje zagadjenje vozila sa SUS motorom.
A cak i sa mesovitim izvorima elektricne energije i nefer poredjenjem razlika je svega 15-30% u korist elektricnih vozila.

Advokat Hadzi Antic

pre 5 godina

Na dan kada se osniva takozvana vojska takozvanog Kosova vi pišete o baterijama? Sramota.
(Svibor, 14. decembar 2018 21:25)
Koga je jos briga za to?
Kakva drzava ,takva i vojska,a pri tome svi mesecima znaju da ce se to desiti i da je to USA aminovala.
Samo su magarci iznenadjeni,kao putari snegom....

Sa druge strane,vozila na baterije su jos prilicno daleko od dobrih,usled mana koje danasnje baterije imaju,a to je kapacitet,visoka cena,sporo punjenje,kao i sumnjiva ekologija,posto je proizvodnja veoma "prljava",kao i proizvodnja struje.
Struja se i dalje najvise dobija sagorevanjem fosilnih goriva,tako da zagadjenje iz gradova izmestamo u druge regione,a sama proizvodnja vozila je prilicno prljav i neekoloski posao.

Meni se koncept el.vozila za gradsku voznju veoma dopada,posto je to znatno efikasnije na manjim relacijama,posebno u kreni-stani rezimu,ali za duza putovanja,el.vozila su ekstremno dosadna za voznju,posto radi ekonomije,zahtevaju sto vece odrzavanje brzine,sa sto manje ubrzavanja ili promene iste.Takodje,manja brzina vise stedi baterije i povecava autonomiju.
Ako uzmemo u obzir da ta vozila imaju ludacka ubrzanja (Tesla npr.),onda je pitanje cemu sve to?

Takodje,nista ne opravdava njihovi veoma visoku cenu,gde i ona sa najmanje perfomansi,bez subvencija ,kostaju kao luksuznija vozila iz vise klase.

Obicna vozila se mogu voziti i po nekoliko decenija bez vecih kvarova na motoru,dok ovde baterije se moraju menjati relativno cesto (5-8 godina).

Takozvani Džoni

pre 5 godina

Na dan kada se osniva takozvana vojska takozvanog Kosova vi pišete o baterijama? Sramota.
(Svibor, 14. decembar 2018 21:25)
O takozvanim baterijama. (prim.tzv.Dž.)

Pobesneo Maks

pre 5 godina

(Oskar, 14. decembar 2018 23:08)
U onome sto si okacio kao primere,vidim previse problema.
Naime,prvi je nedostatak mesta za punjenje,kao i potrebnih instacija velike snage za tako nesto,koje neko mora da plati da se sagrade.
Drugi nedostatak je brzina punjenja,koje je dosta sporo i zahteva da vozilo bude na punjacu znatno duzi period ,nego punjenje rezervoara na pumpi.
To znaci da broj javnih punjaca mora biti ogroman,posto niko od vlasnika nece da stoji pored svojih vozila i ceka da se ova napune,a neko opet mora da plati postavljanje istih.

Svi znamo koliko nervira kada dodjes na pumpu,a ispred tebe je desetak vozila (a neki pamtimo i 90').E,sad zamisli slicnu situaciju sa javnim punjacima,ali se kod njih punjenje ne zavrsi u par minuta,vec traje od nekoliko esetina minuta,do par sati ,u zavisnosti od vrste i snage punjaca,a u tu pricu ubaci i bahate vozace,koje bas briga da li neko jos ceka,a takvih ima svuda,pa ulazimo u besmisao celog koncepta.

Iskreno,sve ide ka tome da ce voznja u gradovima postati preskupa,a alternativa u vidu javnog saobracaja i bicikla ,postati realnost.Bicikl je zakon,osim zimi,mada ova el.cuda nisu ni tada losa,jer se sa minimumom snage moze veoma brzo stici bilo gde,a pri tome da se ne oznojis.

Zamisli samo Bg i parkinge sa javnim punjacima...Sta mislis koliko bi potrajalo dok neko ne smisli nacin da i tu krade struju,kao i gde i kako uraditi neophodnu instalaciju,postaviti nove trafo stanice i sl.?

Džoni

pre 5 godina

A ako nema mesta na pumpi e onda cekaj kao u redu za Dafinu i Jezdu..hahaha.. znaci krenem veceras u 8 i stignem sutra uvece u 8 u Pefkohori.Bas lepo.
(dex, 14. decembar 2018 18:03)
Evo ga još jedan koji svakog dana ide za Pefkohori. Trebalo je odmah da kažeš koliko si čekao kod Dafine i Jezde, da ne gubim vreme zalud čitajuć. Znaš, žurim za Halkidiki pa mi svaki minut zauvar.

Dusan

pre 5 godina

@EU Citizen

Druze, ne vredi! Dok ti hejtujes I lupetas na prazno inzinjeri rade, svet se razvija I ide napred.
Hyundai Kona ili Kia Niro prelaze blizu 600km( dokazano u voznji)! Tesla S moze I vise!Toliko I zimi prelaze jer je grejanje povezano sa hladjenjem baterija i sistema. Pre nekoliko meseci tvoji komentari su bili glupi a sada su debilni! Hyundai daje dozivotnu garanciju na bateriju za kupca! O cemu ti stalno pricas?
Ne vidim problem punjenja baterije od 30min recimo. Sta je problem na svakih 500km cekati 30min? Da li je ljudima dobro.

33 33

pre 5 godina

Dodjes na stanicu, izvadis i vratis praznu bateriju s uzmes i ubacis u auto punu i teraj. 
To moze biti cak i brze od ponjenja benzina ili dizela .
(kiza, 14. decembar 2018 15:32)

Zemljak ovo je rubrika AUTOMOBILI.

Dakle radi se o automobilima na struju i njihovim baterijama.
Nije to mobilni telefon i njegova baterija pa da se tako lako zameni.

tesko da moze

pre 5 godina

Dodjes na 'pumpu' i zamenis bateriju?

Teslina je teska oko 540 kg, prava sitnica.
A tek neki penzioner sto ce da je zameni...

Oskar

pre 5 godina

Evo par primera trenutnih rešenja sa parking mestima:

Norveška:

https://photos.app.goo.gl/Hm47WWWe7vnxNgbR9

https://photos.app.goo.gl/cyCswQUhCPGTQw6q9

https://photos.app.goo.gl/bZ2nTHu7qUFY9zPV9

Nemačka:

https://photos.app.goo.gl/i4ogFstvu1V8dPZy8

Segedin, Mađarska:

https://photos.app.goo.gl/ZhdTyC3uD19Ltfw47

A za one koji i dalje vrte priču o tome kako su EV jednaki sa SUS autima kada je reč o zagađenju bez da su ikada prosledili neku ozbiljnu studiju koja to potvrđuje (a da to nije ona sramotna srpska verzija DW-a bez ikakvih veza ka studijama), neka pročitaju poslednju studiju Evropske agencije za životnu sredinu koja je nedavno objavila nalaze:

https://www.eea.europa.eu/highlights/eea-report-confirms-electric-cars

Ova studija lepo pokazuje trenutne mane i prednosti EV-a.

Evropa dobija ozbiljniju mrežu brzih punjača:: https://ionity.eu/en/where-and-how.html

Oni koji imaju pristup javnim garažama ili oni koji poseduju kuću biće među prvima koji će uzeti EV.

U zavisnosti od kilometraže koju neko prelazi dnevno, nekome neće ni biti problem da se odveze na brzi punjač jednom u par dana, dok će nekome punjač biti dostupan i tamo gde parkira auto.


Što se tiče velikih gradova, improvizacija javnog saobraćaja bi trebala biti broj jedan, kao i biciklističkih staza. Kopenhagen je najbolji primer.

Zatvaramo oči kada se skinu katalizatori, ali zato kada se spomenu subvencije za EV (što ne podržavam) onda je to terorisanje građana. ;)

Milan

pre 5 godina

Takodje pitanje i kad ce poraditi na dizajnu tih automobila? Svi u unutrasnjosti nekakve nakaze, zasto ne mogu da imaju forme kao klasicni modeli sa SUS motorima?

Don Quixote

pre 5 godina

Evo vam primer iz života, mog: Vidim da se ovde pominje ruta BG-Pfkohori kao neki reper za dalek put (750km). Slična ruta u Americi je San Francisco do San Dijega (oko 800km). Vozim Tessla Model 3 sa 75KWh baterijom. Pre dve nedelje sam tuda prošao i uzelo mi je 3 punjenja(35min, 35min i 15min) i koštalo me je $16.

Meni je već sad ova i ovakva računica sasvim dovoljna da opravdam stajanje od skoro sat i po. Čak šta više, zgodno je: protegnu se noge, popije kafa, pojede nešto.

Pozdrav svima i ne plašite se novog!

Zeljko 3

pre 5 godina

Evo jos nesto da prosirimo temu. Naime svi analiticari predvidjaju da ce se u skorijoj buducnosti broj automobila svesto na oko 30% od broja koji imamo sada uvodjenjem auto pilota ili ti samovozecih automobil. Sad ce odmah paljba da je to daleka buducnost. Tesla je juce ili pre neki dan objavio da sledece 2019g. uvodi novu opciju kod auto pilota a to je prakticno korak do pune autonomije. Paralelno na tome rade svi koji oce da ostanu u poslu. Dakle sutra ce nacin transporta ljudi biti daleko drugaciji od ovoga sto poznajemo danas. Sto se baterija tice one ce se poboljsati i na tome se radi ali je od laboratorije do proizvodnje potrebno bar 5-10g.

maxy

pre 5 godina

Zamena baterija nije jednostavan proces i traje dugo. Unificiranje baterija nije moguće pre svega zbog različitih platformi koje proizvođači koriste za proizvodnju vozila, pa je kod svih dizajn baterija različit. Unificiranje baterija bi bitno smanjilo njihovu veličinu pa bi domet koji je i ovako problematican postao još manji. jedino rešenje je dalji razvoj baterija i punjača.

bozza

pre 5 godina

Kad se predje na novu generaciju baterija na bazi novih superprovodnika, i LiIon tehnologija isprati u penziju. Ovo sad je samo budzenje, natezanje i marketing

dzigi

pre 5 godina

Ne može da zaživi to sa zamenom baterije. Koja će "pumpa" da lageruje tolike baterije? I koliko da ih ima, 10, 50? I šta da radi sa praznima, gde ga ih puni i koliko sati? Koliki onda taj objekat treba da bude?
Nije to baš sve tako kako bismo mi hteli.

ciga

pre 5 godina

@hm
Koji stručnjaci,oni sto gledaju romanticnim ocima na struju i lupetaju,ili oni sto ne gledaju a lupetaju ali su pritom bliži istini od onih prvih !

Vozač

pre 5 godina

Zameniti baterije teške pola tone nije baš jednostavan posao, a ni brz.
Mnogo je verovatnije da će doći do proboja na polju hemije baterija koje će omogućiti brže punjenje, ili će preći na superkondenzatore koji se pune gotovo trenutno ali im težina velika mana tj 10 puta veća nego kod li ion baterije za istu količinu energije.

dex

pre 5 godina

Dobro vi sto kudite "nas Srbe" kao neobrazovane i retrogradne koji smo jos uvek u eri Golfa dvojke da pitam ja vas obrazovane koji ste za 22 vek kako oni misle da naprave te pumpe? Hmmm tacnije da li te pumpe treba da budu kao javne garaze sa min tri sprata i 300 parking-punjackih mesta jer ovako nam leba od tog posla.Punis 15 minuta i posle "pajba" pa opet punjenje pa sve tako dok ti ne dosadi tj. pukne film i kazes...ma teraj se u ... i odes i kupis beniznca.Jer do Halkidikija npr moramo da pravimo pauzu min 3 puta.A ako nema mesta na pumpi e onda cekaj kao u redu za Dafinu i Jezdu..hahaha.. znaci krenem veceras u 8 i stignem sutra uvece u 8 u Pefkohori.Bas lepo.

blabojzna

pre 5 godina

Ili da na svakom usponu postoji neki bez kontaktni punjač, pa da automobili koriste energiju za kretanje iz njega a ne iz baterija, a postojala bi i mogućnost dopune baterija u toku vožnje na uzbrdici. Posle bi na nizbrdicama opet putem kočenja dopunjavali baterije. Tako bi se autonomija vozila drastično poboljšala.

Joca

pre 5 godina

Ni jedan automobil nije za univerzalnu namenu pa to ne može da bude ni sa električnim pogonom. Elektromobil još uvek i još dugo treba da bude gradsko vozilo, a za tu upotrebu radijus je već sada sasvim dovoljan. U gradu je ograničenje (uglavnom) na 50 km/h; potpuna besmislica je praviti bilo kakav automobil koji do te brzine ubrzava za sekundu, dve. Otprilike koliko i ogromni SUV sa pogonom na sva 4 točka u gradu.
U Americi se ionako nisu nikada vozili automobili kao evropski (i obrnuto). Što je i potpuno prirodno, razdaljine pa i potrebe su drugačije. kao što ni sa SUS motorima nije bilo moguće izjednačiti navike i potrebe Evropljana i Amerikanaca, uzaludno i štetno je očekivati da će to biti moguće sa električnim pogonom.
Problem je što je uspavane evropske proizvođače probudio i uzbudio Tesla, pa pokušavaju da mu odgovore istom merom na njegovom terenu. Opet, potpuno ignorišući realne potrebe evropskih vozača i evropskih gradova.
I kako to obično biva, neće ih pameti naučiti Amerikanci, nego Japan, Koreja i pre svega Kinezi.

milos

pre 5 godina

živim u Norveškoj u Oslu , to je ovde normalna pojava el automobila. do 2025 ko se vozio sa dizelom i benzinom vozio se jer se ukidaju. dakle samo ćeš moći da voziš el. ali ima to druge posledice koje će da vuku sa sobom, porast će cena struje , cena hrane ,jer transport robe će da ide kao i pre sa dizelasima. zamislite samo kad jedno milion gradjana upale svoje aute sa se pune, mislim da će da bude haos. pozdrav.

Zeljko 2

pre 5 godina

...Recimo u Americi postoji aplikacija na telefonu koja daje informacije gde su dostupni privatni kucni punjaci 2 kategorije za dopunu baterije. zasto neomoguciti onima koji zive u kucama i trenutno ne koriste punjac koji su ugradili da isti posude uz nadoknadu, naravno? Pa onda postaviti mrezu javnih punjaca po ulicama. Ima resenja ali ona nisu ni laka, ni jeftina ni brza. U Srbiji bi se sve dalo resiti kada bi se pojednostavio uvoz e-automobila i dozvoliti privatnicima da otvaraju i postavljaju punjace uz standardizaciju naravno. Ljudi bi nasli racunicu i ulagali u to. Naravno nema brzog i lakog resenja na sta smo mi navikli. Tesla je jedina konpanija koja podrzava svoje kupce stanicama za punjenje koje su instalirali svuda po severnoj Americi (USA i CAD) a i po EU i tajna je u tome.

Goran

pre 5 godina

Svi ovi koji zagovaraju menjanje baterija verovatno nikada nisu videli gabarit baterija jednog elektricnog automobila. Nije to akumulator. Obicno se baterije ugradjuju u pod automobila i zauzimaju veliku povrsinu. Da bi se izmenila baterija kod Tesle, mora da se rastavi kompletan automobil.

Zoki

pre 5 godina

Tesline stanice za brzo punjenje za manje od 10 minuta mogu da napune 25% baterije, što je dovoljno za tih 100 km. Mislim da je budućnost u standardizaciji baterija i njihovoj brzoj zameni.

Zeljko

pre 5 godina

Dao sam plus EuCitizenu :). U pravu je. Nego da se vratim na temu. Mi naime sada trenutno se nalazimo na pragu nove revolucije, tehnoloske i drustvene. Ovo je jedan malo siri problem i jako se pojednostavljuje "problemom" punjenja baterije. Ali da se ne bih rasplinue da se vratim na isti: Kako danas stoje stvari. Izracunajte koliko auto stoji u 95% slucajve kod svih korisnika. Negde oko 90% vremena. E tu lezi zeka. Naime tad treba da je na punjacu i to sto slabijem. Tu je sad i drugi zeka a to je da sve hemije, neke vise, neke manje, litijumskih baterija ne trpe brzo punjenje i pregrevanje ili hladjenje. Obara im dugovecnost i smanjuje brze kapacitet. Dakle suprotno od logike u tekstu da treba ici na sto snaznije superpunjace bateriju treba puniti sto sporije u toku noci kad je struja najpristupacnija i najjeftinija. Dakle tu se sad javlja problem javnih punjaca i to se ne moze resiti preko noci. Posebno je to izrazeno u Srbiji i Beogradu gde ogromna vecina potecijalnih kupaca e-auta zivi u zgradam a parkiraju po trotoaru ili na ulici ili na parkinzima ispred zgrada ako su srecniji. To jeste objektivni problem jer sam i sam ziveo u zgradi u Beogradu-nekada. Mreza punjaca, javnih je jako bitna ali se i to moze na razne nacine prevazici...

misskur

pre 5 godina

Bice kad se u sva auta ugradjuju iste baterije, u npr 3 velicine pa se naprave uslovno receno banke baterija i ti dodjes autom, izvadis baterijes iz svog auta, stavis u banku na punjenje a uzmes punu i nastavis dalje. Svako bi placao neku mesecnu pretpaltu npr gde bi dobio potrebne podatke sa kojima bi mogao da koristi banku.

EU Citizen

pre 5 godina

Kad to postane realnost, dakle punjenje na barem 200-300 km za mane od deset minuta u kombinaciji sa autonomijom od minimalno 500, a poželjno i biše kilometara na temperaturama ispod nule, električni automobili će biti nešto bliži realnosti, ali ja mislim da je LiIon skrnava tehnologija koja bez nekog radikalnijeg proboja neće skoro biti tamo, pošto je bitna i trajnost baterija, a ovo napucavanje snage teško da će tome koristiti. Možda me mnogi smatraju protivnikom elekyričnih automobila, ali ja to svakako nisam, samo želim da prvo vidim normalnu i upotrebljivu tehnologiju, a to još jednostavno ne postoji, a ljudima se elektroauyomobili nameću od strane neomarksista razmim administrativnim zabranama i ograničenjima SUS motora, lopovskim haračima i jednako lopovskim i nepravednim (jer je impakt elektroautobila na prirodu za veo životmi vek praktično jednak impaktu klasičnih SUS vozila, a i da nije slobodno tržište treba d aodluči a ne državni lopovi da narede) dotacijama i poreskim olakšicama.

kiza

pre 5 godina

Dodjes na stanicu, izvadis i vratis praznu bateriju s uzmes i ubacis u auto punu i teraj.
To moze biti cak i brze od ponjenja benzina ili dizela .

DDOS

pre 5 godina

Nikada!
Jednostavno radi se o tome da je potrebno preneti ogromnu kolicinu energije u veoma kratkom vremenu bez transfera mase. To vise nije pitanje tehnologije vec fizike. Ove kerefeke sa punjacima ogromne snage su vise demonstracije radi. Koncept elektricnih automobila zahteva totalno drugaciji koncept urbanog zivota...

Don Quixote

pre 5 godina

Evo vam primer iz života, mog: Vidim da se ovde pominje ruta BG-Pfkohori kao neki reper za dalek put (750km). Slična ruta u Americi je San Francisco do San Dijega (oko 800km). Vozim Tessla Model 3 sa 75KWh baterijom. Pre dve nedelje sam tuda prošao i uzelo mi je 3 punjenja(35min, 35min i 15min) i koštalo me je $16.

Meni je već sad ova i ovakva računica sasvim dovoljna da opravdam stajanje od skoro sat i po. Čak šta više, zgodno je: protegnu se noge, popije kafa, pojede nešto.

Pozdrav svima i ne plašite se novog!

misskur

pre 5 godina

Bice kad se u sva auta ugradjuju iste baterije, u npr 3 velicine pa se naprave uslovno receno banke baterija i ti dodjes autom, izvadis baterijes iz svog auta, stavis u banku na punjenje a uzmes punu i nastavis dalje. Svako bi placao neku mesecnu pretpaltu npr gde bi dobio potrebne podatke sa kojima bi mogao da koristi banku.

Goran

pre 5 godina

Svi ovi koji zagovaraju menjanje baterija verovatno nikada nisu videli gabarit baterija jednog elektricnog automobila. Nije to akumulator. Obicno se baterije ugradjuju u pod automobila i zauzimaju veliku povrsinu. Da bi se izmenila baterija kod Tesle, mora da se rastavi kompletan automobil.

DDOS

pre 5 godina

Nikada!
Jednostavno radi se o tome da je potrebno preneti ogromnu kolicinu energije u veoma kratkom vremenu bez transfera mase. To vise nije pitanje tehnologije vec fizike. Ove kerefeke sa punjacima ogromne snage su vise demonstracije radi. Koncept elektricnih automobila zahteva totalno drugaciji koncept urbanog zivota...

kiza

pre 5 godina

Dodjes na stanicu, izvadis i vratis praznu bateriju s uzmes i ubacis u auto punu i teraj.
To moze biti cak i brze od ponjenja benzina ili dizela .

Joca

pre 5 godina

Ni jedan automobil nije za univerzalnu namenu pa to ne može da bude ni sa električnim pogonom. Elektromobil još uvek i još dugo treba da bude gradsko vozilo, a za tu upotrebu radijus je već sada sasvim dovoljan. U gradu je ograničenje (uglavnom) na 50 km/h; potpuna besmislica je praviti bilo kakav automobil koji do te brzine ubrzava za sekundu, dve. Otprilike koliko i ogromni SUV sa pogonom na sva 4 točka u gradu.
U Americi se ionako nisu nikada vozili automobili kao evropski (i obrnuto). Što je i potpuno prirodno, razdaljine pa i potrebe su drugačije. kao što ni sa SUS motorima nije bilo moguće izjednačiti navike i potrebe Evropljana i Amerikanaca, uzaludno i štetno je očekivati da će to biti moguće sa električnim pogonom.
Problem je što je uspavane evropske proizvođače probudio i uzbudio Tesla, pa pokušavaju da mu odgovore istom merom na njegovom terenu. Opet, potpuno ignorišući realne potrebe evropskih vozača i evropskih gradova.
I kako to obično biva, neće ih pameti naučiti Amerikanci, nego Japan, Koreja i pre svega Kinezi.

milos

pre 5 godina

živim u Norveškoj u Oslu , to je ovde normalna pojava el automobila. do 2025 ko se vozio sa dizelom i benzinom vozio se jer se ukidaju. dakle samo ćeš moći da voziš el. ali ima to druge posledice koje će da vuku sa sobom, porast će cena struje , cena hrane ,jer transport robe će da ide kao i pre sa dizelasima. zamislite samo kad jedno milion gradjana upale svoje aute sa se pune, mislim da će da bude haos. pozdrav.

maxy

pre 5 godina

Zamena baterija nije jednostavan proces i traje dugo. Unificiranje baterija nije moguće pre svega zbog različitih platformi koje proizvođači koriste za proizvodnju vozila, pa je kod svih dizajn baterija različit. Unificiranje baterija bi bitno smanjilo njihovu veličinu pa bi domet koji je i ovako problematican postao još manji. jedino rešenje je dalji razvoj baterija i punjača.

Vozač

pre 5 godina

Zameniti baterije teške pola tone nije baš jednostavan posao, a ni brz.
Mnogo je verovatnije da će doći do proboja na polju hemije baterija koje će omogućiti brže punjenje, ili će preći na superkondenzatore koji se pune gotovo trenutno ali im težina velika mana tj 10 puta veća nego kod li ion baterije za istu količinu energije.

EU Citizen

pre 5 godina

Kad to postane realnost, dakle punjenje na barem 200-300 km za mane od deset minuta u kombinaciji sa autonomijom od minimalno 500, a poželjno i biše kilometara na temperaturama ispod nule, električni automobili će biti nešto bliži realnosti, ali ja mislim da je LiIon skrnava tehnologija koja bez nekog radikalnijeg proboja neće skoro biti tamo, pošto je bitna i trajnost baterija, a ovo napucavanje snage teško da će tome koristiti. Možda me mnogi smatraju protivnikom elekyričnih automobila, ali ja to svakako nisam, samo želim da prvo vidim normalnu i upotrebljivu tehnologiju, a to još jednostavno ne postoji, a ljudima se elektroauyomobili nameću od strane neomarksista razmim administrativnim zabranama i ograničenjima SUS motora, lopovskim haračima i jednako lopovskim i nepravednim (jer je impakt elektroautobila na prirodu za veo životmi vek praktično jednak impaktu klasičnih SUS vozila, a i da nije slobodno tržište treba d aodluči a ne državni lopovi da narede) dotacijama i poreskim olakšicama.

dex

pre 5 godina

Dobro vi sto kudite "nas Srbe" kao neobrazovane i retrogradne koji smo jos uvek u eri Golfa dvojke da pitam ja vas obrazovane koji ste za 22 vek kako oni misle da naprave te pumpe? Hmmm tacnije da li te pumpe treba da budu kao javne garaze sa min tri sprata i 300 parking-punjackih mesta jer ovako nam leba od tog posla.Punis 15 minuta i posle "pajba" pa opet punjenje pa sve tako dok ti ne dosadi tj. pukne film i kazes...ma teraj se u ... i odes i kupis beniznca.Jer do Halkidikija npr moramo da pravimo pauzu min 3 puta.A ako nema mesta na pumpi e onda cekaj kao u redu za Dafinu i Jezdu..hahaha.. znaci krenem veceras u 8 i stignem sutra uvece u 8 u Pefkohori.Bas lepo.

bivsi vozac

pre 5 godina

Kada auto na baterije dodje u Srbistan,mozemo ocekivati mnogo toga.Na prvom mestu ocekujem da se uradi atest u "laboratoriji" gde ce nasi vrhunski strucnjaci da testiraju bateriju,da li je propisno u "kavezu" itd,itd.To ce verovatno kostati jedno bar 20.000 din.Sledece ocekujem u slucaju udesa,da li ce baterija da se zapali,za to bi osnovao posebno ministarstvo.Zamenu baterija moci ce samo da zameni visoko-tehnoloska ustanova,koju nemamo.Na 2 god obavezna kontrola baterija.Neka neko drugi nastavi,uglavnom,nece to skoro kod nas.Nismo mi svet,a ni blizu EU.Mi smo neka specijalna zemlja,sa specijalnim pravilima.Tablice i saobracajna imaju rok od 7 god,sta dalje da pricamo.Ugradis zvucnike u autu,ne mozes da ga registrujes,o cemu mi pricamo?

Zeljko

pre 5 godina

Dao sam plus EuCitizenu :). U pravu je. Nego da se vratim na temu. Mi naime sada trenutno se nalazimo na pragu nove revolucije, tehnoloske i drustvene. Ovo je jedan malo siri problem i jako se pojednostavljuje "problemom" punjenja baterije. Ali da se ne bih rasplinue da se vratim na isti: Kako danas stoje stvari. Izracunajte koliko auto stoji u 95% slucajve kod svih korisnika. Negde oko 90% vremena. E tu lezi zeka. Naime tad treba da je na punjacu i to sto slabijem. Tu je sad i drugi zeka a to je da sve hemije, neke vise, neke manje, litijumskih baterija ne trpe brzo punjenje i pregrevanje ili hladjenje. Obara im dugovecnost i smanjuje brze kapacitet. Dakle suprotno od logike u tekstu da treba ici na sto snaznije superpunjace bateriju treba puniti sto sporije u toku noci kad je struja najpristupacnija i najjeftinija. Dakle tu se sad javlja problem javnih punjaca i to se ne moze resiti preko noci. Posebno je to izrazeno u Srbiji i Beogradu gde ogromna vecina potecijalnih kupaca e-auta zivi u zgradam a parkiraju po trotoaru ili na ulici ili na parkinzima ispred zgrada ako su srecniji. To jeste objektivni problem jer sam i sam ziveo u zgradi u Beogradu-nekada. Mreza punjaca, javnih je jako bitna ali se i to moze na razne nacine prevazici...

bozza

pre 5 godina

Kad se predje na novu generaciju baterija na bazi novih superprovodnika, i LiIon tehnologija isprati u penziju. Ovo sad je samo budzenje, natezanje i marketing

Oskar

pre 5 godina

Evo par primera trenutnih rešenja sa parking mestima:

Norveška:

https://photos.app.goo.gl/Hm47WWWe7vnxNgbR9

https://photos.app.goo.gl/cyCswQUhCPGTQw6q9

https://photos.app.goo.gl/bZ2nTHu7qUFY9zPV9

Nemačka:

https://photos.app.goo.gl/i4ogFstvu1V8dPZy8

Segedin, Mađarska:

https://photos.app.goo.gl/ZhdTyC3uD19Ltfw47

A za one koji i dalje vrte priču o tome kako su EV jednaki sa SUS autima kada je reč o zagađenju bez da su ikada prosledili neku ozbiljnu studiju koja to potvrđuje (a da to nije ona sramotna srpska verzija DW-a bez ikakvih veza ka studijama), neka pročitaju poslednju studiju Evropske agencije za životnu sredinu koja je nedavno objavila nalaze:

https://www.eea.europa.eu/highlights/eea-report-confirms-electric-cars

Ova studija lepo pokazuje trenutne mane i prednosti EV-a.

Evropa dobija ozbiljniju mrežu brzih punjača:: https://ionity.eu/en/where-and-how.html

Oni koji imaju pristup javnim garažama ili oni koji poseduju kuću biće među prvima koji će uzeti EV.

U zavisnosti od kilometraže koju neko prelazi dnevno, nekome neće ni biti problem da se odveze na brzi punjač jednom u par dana, dok će nekome punjač biti dostupan i tamo gde parkira auto.


Što se tiče velikih gradova, improvizacija javnog saobraćaja bi trebala biti broj jedan, kao i biciklističkih staza. Kopenhagen je najbolji primer.

Zatvaramo oči kada se skinu katalizatori, ali zato kada se spomenu subvencije za EV (što ne podržavam) onda je to terorisanje građana. ;)

dzigi

pre 5 godina

Ne može da zaživi to sa zamenom baterije. Koja će "pumpa" da lageruje tolike baterije? I koliko da ih ima, 10, 50? I šta da radi sa praznima, gde ga ih puni i koliko sati? Koliki onda taj objekat treba da bude?
Nije to baš sve tako kako bismo mi hteli.

Zeljko 2

pre 5 godina

...Recimo u Americi postoji aplikacija na telefonu koja daje informacije gde su dostupni privatni kucni punjaci 2 kategorije za dopunu baterije. zasto neomoguciti onima koji zive u kucama i trenutno ne koriste punjac koji su ugradili da isti posude uz nadoknadu, naravno? Pa onda postaviti mrezu javnih punjaca po ulicama. Ima resenja ali ona nisu ni laka, ni jeftina ni brza. U Srbiji bi se sve dalo resiti kada bi se pojednostavio uvoz e-automobila i dozvoliti privatnicima da otvaraju i postavljaju punjace uz standardizaciju naravno. Ljudi bi nasli racunicu i ulagali u to. Naravno nema brzog i lakog resenja na sta smo mi navikli. Tesla je jedina konpanija koja podrzava svoje kupce stanicama za punjenje koje su instalirali svuda po severnoj Americi (USA i CAD) a i po EU i tajna je u tome.

Takozvani Džoni

pre 5 godina

Na dan kada se osniva takozvana vojska takozvanog Kosova vi pišete o baterijama? Sramota.
(Svibor, 14. decembar 2018 21:25)
O takozvanim baterijama. (prim.tzv.Dž.)

provincijalac

pre 5 godina

... ja sedmicno prelazim od min 400 km do 500 km ako ne putujem negde posebno , znaci do posla i nazad plus ostalo vozikanje do prodavnice i slicno , i za tu kilometrazu meni treba jedno punjenje TNG boce sedmicno (od 3.500 do 3.800 din) a zivim u kuci sa dvoristem , da mi je standard bolji meni bi sada jedan EV auto zavrsavao posao cele godine sem odlaska na more , tada bi rentirao neki SUS ili samo se bolje organizovao ...

Teslolog amater

pre 5 godina

Aman ljudi, kavi javni punjaci!? Ko ce bre da placa toliku struju!? Sada u pocetku sve je besplatno, isto kao sto ce ti svaki narko diler u pocetku davati besplatno drogu samo da bi te "navukao", a posle zna se.

Pa zar mislite da ce se drzave odreci akciza na tecna goriva tek tako. Cene struje za domacinstva ce odleteti u nebo. Ogromna vecina populacije koja ni nema automobile ce morati od usta da odvaja-bukvalno, da bi se finansirali kojekakvi prostodusni i naivni ekoloski zaludjenici i njihova evozila.

Mozda sve ovo ima kakvog-takvog smisla u ponekoj prebogatoj drzavi, tipa Norveske, ali u Srbiji gde se 70-80% struje dobija iz uglja sve to gubi svaki smisao.

Pise se samo o dometima u km, a niko ne kaze za koliko sati ce se baterija isprazniti ako stojimo u koloni sa ukljucenim grejanjem na +20*C u kabini dok je napolju -10*C i pada sneg.

Teorija o gradskom el. autu, takodje ne "drzi vodu". Ako mi treba auto samo za po gradu, zasto bih davao 10-tine hiljada evra za el. auto, kada za samo par hiljada evra mogu da od polovnog yuga napravim potpuno novo vozilo na TNG i miran sam bar 10 godina. To je jeftinije i isplativije, sve da mi je i struja za el. auto dostupna kad god pozelim u garazi.

Sve je to jedna "sarena laza" i eksperiment na globalnom nivou koji naivni ljudi finansiraju, kao sto smo finansirali: audio kasete, VHS kasete, trinitron televizore, pejdzere, vokmene.....

Onog trenutka kada se povrate ulozene pare i kada se baterije "iscede"...

Kule

pre 5 godina

Tecnost se ne usipa nego ulijeva ,toci i sl. Npr. Sava se ne usipa u Dunav nego ulijeva
(Dr.Ago, 15. decembar 2018 10:30)
A da ti Drago malo odjebeš sa svojim hrvatskim pravopisom, sa sve zrakomlatima i hrvatskom lisnicom? A?

Strokavi mozak

pre 5 godina

Tek kad se izjednaci brzina punjenja na bar slicno vreme kao kod SUS vozila,tek tada mogu EV da ih posalju u istoriju.Medjutim niko ne spominje dali ti brzi punjaci ostecuju bateriju i skracuju joj vek trajanja.

Teslolog amater

pre 5 godina

Aman ljudi, kavi javni punjaci!? Ko ce bre da placa toliku struju!? Sada u pocetku sve je besplatno, isto kao sto ce ti svaki narko diler u pocetku davati besplatno drogu samo da bi te "navukao", a posle zna se.

Pa zar mislite da ce se drzave odreci akciza na tecna goriva tek tako. Cene struje za domacinstva ce odleteti u nebo. Ogromna vecina populacije koja ni nema automobile ce morati od usta da odvaja-bukvalno, da bi se finansirali kojekakvi prostodusni i naivni ekoloski zaludjenici i njihova evozila.

Mozda sve ovo ima kakvog-takvog smisla u ponekoj prebogatoj drzavi, tipa Norveske, ali u Srbiji gde se 70-80% struje dobija iz uglja sve to gubi svaki smisao.

Pise se samo o dometima u km, a niko ne kaze za koliko sati ce se baterija isprazniti ako stojimo u koloni sa ukljucenim grejanjem na +20*C u kabini dok je napolju -10*C i pada sneg.

Teorija o gradskom el. autu, takodje ne "drzi vodu". Ako mi treba auto samo za po gradu, zasto bih davao 10-tine hiljada evra za el. auto, kada za samo par hiljada evra mogu da od polovnog yuga napravim potpuno novo vozilo na TNG i miran sam bar 10 godina. To je jeftinije i isplativije, sve da mi je i struja za el. auto dostupna kad god pozelim u garazi.

Sve je to jedna "sarena laza" i eksperiment na globalnom nivou koji naivni ljudi finansiraju, kao sto smo finansirali: audio kasete, VHS kasete, trinitron televizore, pejdzere, vokmene.....

Onog trenutka kada se povrate ulozene pare i kada se baterije "iscede"....

Srbistan

pre 5 godina

Smešno. Savremenu tehnologiju električnih automobila komentarišu u zemlji gde se godišnje proda tek 30k novih automobila. Nemate potrebe da se nervirate, neće to doći do Srbije u narednih 20 godina i još dugo će se ovde voziti dizel. Pa, gde će svi sada novi automobili u Evropi za jedno 15-20 godina kada predju "samo" 125k km.

Dusan

pre 5 godina

@EU Citizen

Druze, ne vredi! Dok ti hejtujes I lupetas na prazno inzinjeri rade, svet se razvija I ide napred.
Hyundai Kona ili Kia Niro prelaze blizu 600km( dokazano u voznji)! Tesla S moze I vise!Toliko I zimi prelaze jer je grejanje povezano sa hladjenjem baterija i sistema. Pre nekoliko meseci tvoji komentari su bili glupi a sada su debilni! Hyundai daje dozivotnu garanciju na bateriju za kupca! O cemu ti stalno pricas?
Ne vidim problem punjenja baterije od 30min recimo. Sta je problem na svakih 500km cekati 30min? Da li je ljudima dobro.

Zoki

pre 5 godina

Tesline stanice za brzo punjenje za manje od 10 minuta mogu da napune 25% baterije, što je dovoljno za tih 100 km. Mislim da je budućnost u standardizaciji baterija i njihovoj brzoj zameni.

Zeljko 3

pre 5 godina

Evo jos nesto da prosirimo temu. Naime svi analiticari predvidjaju da ce se u skorijoj buducnosti broj automobila svesto na oko 30% od broja koji imamo sada uvodjenjem auto pilota ili ti samovozecih automobil. Sad ce odmah paljba da je to daleka buducnost. Tesla je juce ili pre neki dan objavio da sledece 2019g. uvodi novu opciju kod auto pilota a to je prakticno korak do pune autonomije. Paralelno na tome rade svi koji oce da ostanu u poslu. Dakle sutra ce nacin transporta ljudi biti daleko drugaciji od ovoga sto poznajemo danas. Sto se baterija tice one ce se poboljsati i na tome se radi ali je od laboratorije do proizvodnje potrebno bar 5-10g.

Milan

pre 5 godina

Takodje pitanje i kad ce poraditi na dizajnu tih automobila? Svi u unutrasnjosti nekakve nakaze, zasto ne mogu da imaju forme kao klasicni modeli sa SUS motorima?

33 33

pre 5 godina

Dodjes na stanicu, izvadis i vratis praznu bateriju s uzmes i ubacis u auto punu i teraj. 
To moze biti cak i brze od ponjenja benzina ili dizela .
(kiza, 14. decembar 2018 15:32)

Zemljak ovo je rubrika AUTOMOBILI.

Dakle radi se o automobilima na struju i njihovim baterijama.
Nije to mobilni telefon i njegova baterija pa da se tako lako zameni.

Milojko

pre 5 godina

@Oskar
Znam da si najobicniji elektro bot, ali da li si bar pogledao tu studiju koju si citirao?
Dakle poredjenje uticaja na zivotnu okolinu nije radila nikakva evropska agencija vec su samo citirali rad Hawkins et al. iz 2013 u kojem se poredi aktuelni (u tom trenutku) Nisan Leaf i bazni dizel i benzinac Mercedes A klase.
Dati rad ima gomilu mana. Kao prvo Nisan Leaf iz datog rada ima smesno malu bateriju 21kWh, a poznato je da najvece zagadjenje kod elektricnih vozila pravi upravo proizvodnja baterije. Da su uzeli Teslu model S 100D rezultat bi bio neporedivo gori. S druge strane razlika u zagadjenju izmedju Mercedesa A160 i E350 npr nije vise od 30%.
Drugo motori sa unutrasnjim sagorevanjem iz 2011-12 kad je radjena studija (dakle Euro 5) i danas (dakle Euro 6b i 7) se drasticno razlikuju i danasnji motori znacajno manje zagadjuju.
Trece za izvor elektricne energije pretpostavljen je mix izvora (30% ugalj, 30% nuklearna, 30% hidro, 10% vetar/solarno). Kad se uzme vecinski ugalj (kao sto je slucaj u Srbiji) zagadjenje elektricnih vozila skace za preko 50% i cak i ovom falicnom poredjenju znacajno premasuje zagadjenje vozila sa SUS motorom.
A cak i sa mesovitim izvorima elektricne energije i nefer poredjenjem razlika je svega 15-30% u korist elektricnih vozila.

achitwn

pre 5 godina

Svi ovi koji zagovaraju menjanje baterija verovatno nikada nisu videli gabarit baterija jednog elektricnog automobila. Nije to akumulator. Obicno se baterije ugradjuju u pod automobila i zauzimaju veliku povrsinu. Da bi se izmenila baterija kod Tesle, mora da se rastavi kompletan automobil.
(Goran, 14. decembar 2018 17:20)
https://youtu.be/DX1SB1355wc

Demosten

pre 5 godina

Najveci problem je tehnologija litijum jonske baterije koja sama po sebi je ogranicena i gotovo nemoguce ju je unaprediti na taj nivo da baterija od 100KW se 80% i vise napuni za 5-10 minuta. Resenje je jedino preci na drugu tehnologiju baterija ali plasim se da ce i taj prelaz biti mucan i otezan kao sto je i ovaj prelaz sa motore sa unutrasnjim sagorevanjem na elektricni pogon. Mnoge stvari su ucinjene da se otkriju bolji nacini za skladistenje energije od tehnologije litijum jonske baterije. Istrazite malo vec sad ima dosta mogucnosti koji se pokazuju kao dosta bolje resenje od baterije sa litijumom.

Džoni

pre 5 godina

A ako nema mesta na pumpi e onda cekaj kao u redu za Dafinu i Jezdu..hahaha.. znaci krenem veceras u 8 i stignem sutra uvece u 8 u Pefkohori.Bas lepo.
(dex, 14. decembar 2018 18:03)
Evo ga još jedan koji svakog dana ide za Pefkohori. Trebalo je odmah da kažeš koliko si čekao kod Dafine i Jezde, da ne gubim vreme zalud čitajuć. Znaš, žurim za Halkidiki pa mi svaki minut zauvar.

Advokat Hadzi Antic

pre 5 godina

Na dan kada se osniva takozvana vojska takozvanog Kosova vi pišete o baterijama? Sramota.
(Svibor, 14. decembar 2018 21:25)
Koga je jos briga za to?
Kakva drzava ,takva i vojska,a pri tome svi mesecima znaju da ce se to desiti i da je to USA aminovala.
Samo su magarci iznenadjeni,kao putari snegom....

Sa druge strane,vozila na baterije su jos prilicno daleko od dobrih,usled mana koje danasnje baterije imaju,a to je kapacitet,visoka cena,sporo punjenje,kao i sumnjiva ekologija,posto je proizvodnja veoma "prljava",kao i proizvodnja struje.
Struja se i dalje najvise dobija sagorevanjem fosilnih goriva,tako da zagadjenje iz gradova izmestamo u druge regione,a sama proizvodnja vozila je prilicno prljav i neekoloski posao.

Meni se koncept el.vozila za gradsku voznju veoma dopada,posto je to znatno efikasnije na manjim relacijama,posebno u kreni-stani rezimu,ali za duza putovanja,el.vozila su ekstremno dosadna za voznju,posto radi ekonomije,zahtevaju sto vece odrzavanje brzine,sa sto manje ubrzavanja ili promene iste.Takodje,manja brzina vise stedi baterije i povecava autonomiju.
Ako uzmemo u obzir da ta vozila imaju ludacka ubrzanja (Tesla npr.),onda je pitanje cemu sve to?

Takodje,nista ne opravdava njihovi veoma visoku cenu,gde i ona sa najmanje perfomansi,bez subvencija ,kostaju kao luksuznija vozila iz vise klase.

Obicna vozila se mogu voziti i po nekoliko decenija bez vecih kvarova na motoru,dok ovde baterije se moraju menjati relativno cesto (5-8 godina).

blabojzna

pre 5 godina

Ili da na svakom usponu postoji neki bez kontaktni punjač, pa da automobili koriste energiju za kretanje iz njega a ne iz baterija, a postojala bi i mogućnost dopune baterija u toku vožnje na uzbrdici. Posle bi na nizbrdicama opet putem kočenja dopunjavali baterije. Tako bi se autonomija vozila drastično poboljšala.

ciga

pre 5 godina

@hm
Koji stručnjaci,oni sto gledaju romanticnim ocima na struju i lupetaju,ili oni sto ne gledaju a lupetaju ali su pritom bliži istini od onih prvih !

Milan

pre 5 godina

@Dusan
Vidiš isto tako proizvođači SUS automobila nabudže svoje automobile pa troše 2,8l i pređu 2500km sa jednim punjenjem, ali realnost je domet od 600 do 900km.
Isto tako realnost EV je da tesla S na testu u hrvatskoj pređe od zagreba do rijeke i tamo mora na punjač jer ne može da se vrati ( vožena normalno) a golf E vožen 100km/h ( dakle nenormalno) ne može bez punjenja od Bg do Zg.

odgovori

pre 5 godina

@bivsi vozac - uopste nije komplikovano i ne kosta toliko koliko ti pricas. Upoznao sam lika iz NS koji je uvezao Teslu S. Jos uvek je vozi na ceske registracije dok mu ne istekne i onda ce je registrovati kod nas. Raspitivao se malo i nije nista komplikovanije od uvoza bilo kog drugog "egzoticnog auta" koji nema zastupnika kod nas na trzistu. Trazis od proizvodjaca specifikaciju (tri stranice na engleskom koje prevedes kod zvanicnog prevodioca), odradis homologaciju vozila i ides na registraciju. MOZE se registrovati, zato je po zakonu uvedeno da se pisu kubici ili kW motora. Ne plasi narod bez potrebe.

@teslolog amater - tebi druze pomoci nema. Koliko ce da potrosi u guzvi dok stoji tri sata? Pa skoro nista posto se ne pomera :) A/C ne trosi toliko puno koliko svi misle. 70% struje iz uglja u srbiji? Pa pre ce biti oko 50% sa tendencijom pada, obnovljivi izvori ce, hteli mi to ili ne hteli, doci i kod nas (vec imamo oko 200 MW vetrogeneratora...). Punjenje ce biti skupo? Zavisi brate...na kucnu uticnicu te niko nece "dirati", ali ces puniti auto 30 sati :) Na brzim punjacima i treba da sisaju, ali i to je jeftinije nego da sipas gorivo.

E sad malo o EV baterijama i proizvodnji - baterije svakim danom napreduju. Standard je postao 60 kW i oko 300 km domet. Za par godina ce verovatno ici i na 100 kW i oko 500 km domet. Cena EV ce se "zabetonirati" na oko 30000 evra (pa na to oduzmite subvencije drzava...)
Proizvodnja skace svaki dan

tesko da moze

pre 5 godina

Dodjes na 'pumpu' i zamenis bateriju?

Teslina je teska oko 540 kg, prava sitnica.
A tek neki penzioner sto ce da je zameni...

achitwn

pre 5 godina

Dodjes na stanicu, izvadis i vratis praznu bateriju s uzmes i ubacis u auto punu i teraj.To moze biti cak i brze od ponjenja benzina ili dizela .
(kiza, 14. decembar 2018 15:32)
tacno. better Place startsp je imao tu soluciju i pilotirali su u japanu na njihovim taxijima. brzo posle su bankrotirali
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Better_Place_(company)

Seljak

pre 5 godina

Ovi nasi strucnjaci su do skoro kukali da je nasa mreza preopterecena i pozivali na stednju.Kaznjavaju nas crvenom tarifom ako trosimo vise.Sta vi ocekujete u Srbiji?Nema ovde buducnosti za EV vozila.Guzve sada i na pumpama gde se rezervoar napuni za 2 min.Sta bi rek bilo kada bi se cekalo sat ili 2?!Pa nemam ja vremena za z........ju.

Iron Man

pre 5 godina

@DDOS, @EU Citizen, @dex, @moron, @dekile, @Advokat Hadzi Antic, @Milojko, @Pobesneo Maks, @bivsi vozac, @Demosten, @Strokavi mozak, @Teslolog amater, @Kule, @Seljak, @PF1, itd.

Stotinak godina postoji definicija za to sto neki od vas rade:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertainty_and_doubt

Kada vasa konkurencija ima potencijal, vi se necete truditi da budete bolji, vec cete se truditi da stvorite privid da je vasa konkurencija losija od vas. Sirenjem straha, neizvesnosti, i sumnje.

Uvek ste vi prvi koji komentarisu, ali oni koji vam odgovaraju su "elektro botovi", zaludjenici, eko-teroristi, itd. Vrlo retko ste uopste i pokusavali da budete civilizovani u komentarima, i da vodite zdravu diskusiju, cast izuzecima. Mozete vi i bolje.

Struja ce visestruko da poskupi, jer se drzava nece odreci akciza na naftu? Kupovinom litre fosilnog goriva, polovina vaseg novca odlazi drzavi, a polovina stranoj kompaniji. Prelaskom na el. energiju, manja kolicina novca ce ici iskljucivo drzavi, ali vise nece biti izliva milijardi evra godisnje u inostranstvo. Tako da je neto dobit za drzavu na kraju mozda i veca?

Kako znate da ce baterije morati da se menjaju na 4-8 godina? EV postoje tek 6-7 godina, i tek su krenuli u drugu generaciju.

Zasto proizvodjaci ne bi prodavali i ugradjivali nove baterije u polovna vozila (u retkim slucajevima kada je to neophodno)? Pa cele postojece mreze dilera i servisera zaradjuju od prodaje i ugradnje rezervnih delova.

PF1

pre 5 godina

Javni prevoz (medjugradski vozovima, a u gradu tramvaji i autobusi) je mnogo vise ekoloski i na svaki drugi nacin efikasniji od elektro automobila, ali to se ne propagira vec se ulaze i guraju elektro automobili ciji su krajnji ekoloski benefiti upitni.
Bice cena elektro automobila izjednacena sa cenom danasnjih benzinaca, ali za jedno 10 god. (a do tada ce nam uzeti milijarde) i ne zato sto ce oni pojeftiniti vec zato sto ce benzince opteretiti nametima.
Smislili kako da proizvode manje a prodaju skuplje.
I ko ce da kupuje baterije na svake 4 godine. Prica je da ce baterije nakon njihovog propadanja menjati proizvodjac besplatno ali samo ako redovno ides na godisnji servis. Znaci dok vozis obavezan servis. Plus ce se garant setiti da ne menjaju baterije na automobilima starijim od npr. 8 godina. Znaci fakticki nema polovnjaka, a stalno moras da kupujes novo.
Naucna je cinjenica da gajenje stoke (zbog metana pre svega) ima veci uticaj na globalno zagrevanje od svih vidova trasporta (zajedno drumski+zeleznica+avio+morski+ recni) ali niko ne propagira smanjenje mesa u ishrani jer to ne donosi profit vec samo nesto sto obezbedjuje jos vecu zaradu. Sva ova ujdurma oko el. automobila je licemerstvo na svetskom nivou.

achitwn

pre 5 godina

Ne može da zaživi to sa zamenom baterije. Koja će "pumpa" da lageruje tolike baterije? I koliko da ih ima, 10, 50? I šta da radi sa praznima, gde ga ih puni i koliko sati? Koliki onda taj objekat treba da bude? Nije to baš sve tako kako bismo mi hteli.
(dzigi, 14. decembar 2018 19:02)
stanica za battery swap. inace kompanija etter Place je bankrotirala.
https://youtu.be/DX1SB1355wc

Pobesneo Maks

pre 5 godina

(Oskar, 14. decembar 2018 23:08)
U onome sto si okacio kao primere,vidim previse problema.
Naime,prvi je nedostatak mesta za punjenje,kao i potrebnih instacija velike snage za tako nesto,koje neko mora da plati da se sagrade.
Drugi nedostatak je brzina punjenja,koje je dosta sporo i zahteva da vozilo bude na punjacu znatno duzi period ,nego punjenje rezervoara na pumpi.
To znaci da broj javnih punjaca mora biti ogroman,posto niko od vlasnika nece da stoji pored svojih vozila i ceka da se ova napune,a neko opet mora da plati postavljanje istih.

Svi znamo koliko nervira kada dodjes na pumpu,a ispred tebe je desetak vozila (a neki pamtimo i 90').E,sad zamisli slicnu situaciju sa javnim punjacima,ali se kod njih punjenje ne zavrsi u par minuta,vec traje od nekoliko esetina minuta,do par sati ,u zavisnosti od vrste i snage punjaca,a u tu pricu ubaci i bahate vozace,koje bas briga da li neko jos ceka,a takvih ima svuda,pa ulazimo u besmisao celog koncepta.

Iskreno,sve ide ka tome da ce voznja u gradovima postati preskupa,a alternativa u vidu javnog saobracaja i bicikla ,postati realnost.Bicikl je zakon,osim zimi,mada ova el.cuda nisu ni tada losa,jer se sa minimumom snage moze veoma brzo stici bilo gde,a pri tome da se ne oznojis.

Zamisli samo Bg i parkinge sa javnim punjacima...Sta mislis koliko bi potrajalo dok neko ne smisli nacin da i tu krade struju,kao i gde i kako uraditi neophodnu instalaciju,postaviti nove trafo stanice i sl.?

jeste resenje

pre 5 godina

da se napuni kondenzator treba 1 min. a potom u daljoj voznji da on svoju strujju natenane pretace u bateriju. ovo ce da kosta ali

Dusan

pre 5 godina

@odgovori
60kwh baterija u efikasnom autu sa *skromnim* motorom(npr 100kw) je dovoljna za oko 500km dometa. Ili 300km za ciklus 100%-30% baterija. Na brzom punjacu to je oko 30min punjenja. Tako da je tehnologija tu samo da krene masovna proizvodnja...Pasce cena brzo na 20k. Plafon 2god...

Milan

pre 5 godina

@Dusan
Ako lupeta koza ne lupeta rog. U vecini testova ta vosila nisu ni blizu deklarisanog, nekako samo odabrani novinari uspeju da dosegnu obecano.

Dusan

pre 5 godina

Evo jedno interesantno poredjenje:
Tesla 3 long range je rame uz rame sa BMW m3. 3,3s do 100kmh itd...Performance verzija ga osramoti na stazi...
Tesla prelazi 500km
M3 prelazi 500km
Servisi, odrzavanje, pa za gorivo itd.
Da li je stvarno toliko bitno sto BMW natocite gorivo na pumpi za 10min a Tesli treba 1sat I kusur? A ko ima kucu lepo legne da spava I auto se celu noc puni!!!

achitwn

pre 5 godina

Recimo u Americi postoji aplikacija na telefonu koja daje informacije gde su dostupni privatni kucni punjaci 2 kategorije za dopunu baterije. zasto neomoguciti onima koji zive u kucama i trenutno ne koriste punjac koji su ugradili da isti posude uz nadoknadu, naravno? Pa onda postaviti mrezu javnih punjaca po ulicama.
(Zeljko 2, 14. decembar 2018 17:23)
u usa narocito californija ima punjaca po parkinzima i oko restorana i hotela. a to da vlasnici daju svoje punjace ne bi dozvolile ni hosing asocijacije ni cites. a i komsiluk bi se bunio. u americi imas subdivisions u kojima ne mozes da stavis montazni bazen, kucicu u dvoristu i sl. asocijacije bi i zabranile da se otvara privatni business po kucama.

Dusan

pre 5 godina

@Milan
Ne lupetaj. Modeli koje sam naveo to prelaze na novinarskim testovima. Informisi se malo. Kakav crni golf e, to je elektro sklopocija...

Oskar

pre 5 godina

"Znam da si najobicniji elektro bot"
(Milojko, 15. decembar 2018 03:11)

Ne znam zašto imaš potrebu neistomišljenike da nazivaš nekakvim botovima. Možda je to fora u Srbiji, ali nema potrebe da se na taj način prozivamo.

Studija se poziva na više prethodnih studija uključujući i tu koju si spomenuo. Svaka ima mana i da nijedna nije perfektna, samo često se ovde zaboravlja kakav uticaj ima crpljenje nafte, transport, prerađivanje i odlaganje ulja nakon upotrebe vozila.

Zagađenje je širok pojam i često zaboravimo problem lokalnog zagađenja koji EV rešavaju izmeštajući (u zavisnosti od načina proizvodnje e.e) na drugo mesto.

Spomenuo si Srbiju i ugalj, a kažeš nije fer kada se uzme u obzir Euro5, pa u Srbiji često ni Euro5 modeli nemaju katalizator, pa tako ispuštaju kancerogene materije direktno pod nos građanima. A o starim autobusima, kamionima i da ne pričamo.

Gustina energije u baterijama se menja iz godine u godinu zbog čega za istu težinu dobijamo više kWh i isto tako se menja i električni miks (zavisi od države), pa shodno sa time imamo i manje prljaviji proces nego što je to bio slučaj pre.

Proći će još vremena dok EV ne zažive do ozbiljne mere, a tada će električni misk biti drugačiji, kao i baterije i sama infrastruktrura.


@Oskar
Molim vas kupite EV i uživajte u njemu.
(Milan, 15. decembar 2018 13:26)

Malo malo pa napišete nekome ovakav komentar, a upravo ste Vi ti koji stalno dolazite na vesti o EV i komentarišete.

moron

pre 5 godina

"Prema korigovanim podacima, osnovna verzija čisto električnog modela Hyundai Kona, koja koristi baterijske jedinice kapaciteta 39,2 kW/h poseduje domet sa jednim punjenjem baterije od 289 kilometara, prema WLTP protokolu, umesto prvobitno deklarisanih 300 kilometara. Verzije opemljene skupljom baterijom kapaciteta 64 kW/h, poseduju autonomiju od 449, umesto prvobitno predstavljenih 470 kilometar"

Peca

pre 5 godina

@Dusan
Cestitke za najvise netacnih tvrdnji u jednom komentaru.
Tesla model 3 long range RWD je 5.1s od 0 do 96km/h (0-60milja na sat).
AWD verziji treba 4.5s od 0 do 96km/h, a performance verziji 3.4s do 96km/h iliti 3.5s do 100km/h.
Kad se BMW M3 vozi po WLTP ciklusu domet mu je 700km. Tesla model 3 performance ima domet od manje od 450km (manji nego Model 3 long range RWD koji u najboljim mogucim uslovima ima nesto manje od 500km).
I za kraj mozes da pogledas npr. vreme Tesle model 3 performance na Laguna Seki stazi, nekih 7 sekundi sporije od M2 Competition koji je nesto sporiji od M3.
Znaci za ocekivati je da je razlika oko 8 sekundi u korist BMWa. To je na stazi ravno vecnosti.
Upravljivost, osecaj u voznji, kvalitet materijala, zavrsnu obradu, spoljni izgled necu uopste pominjati jer nema smisla. U pitanju su razlike kao nebo i zemlja.

achitwn

pre 5 godina

Bice kad se u sva auta ugradjuju iste baterije, u npr 3 velicine pa se naprave uslovno receno banke baterija i ti dodjes autom, izvadis baterijes iz svog auta, stavis u banku na punjenje a uzmes punu i nastavis dalje. Svako bi placao neku mesecnu pretpaltu npr gde bi dobio potrebne podatke sa kojima bi mogao da koristi banku.
(misskur, 14. decembar 2018 16:37)
better Place Israely company je imala soluciju i bankrotirala.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Better_Place_(company)
https://youtu.be/DX1SB1355wc

Dusan

pre 5 godina

@Peca
Da ne polemisem puno. T3 perf pravi 1.43m krugove na toj stazi. Record je oko 1,41m cini mi se sa malim modifikacijama( opruge, amortizeri, gume). BMW m3 f80 stock ide 1.46m !!! sa profesionalnim trkacem! To vreme ne moze da postigne neko ko nije prof. trkac. Tesla se mnogo lakse vozi. Ok, stoji osecaj I sve ostalo ali sa Teslom posle zezanja na stazi odvezes se kuci kao gospodin, a m3 stavis na prikolicu da ne odvalis sebi bubrege na putu. Taj BMW trosi 25litara to svi znaju...
@moron
Da, cak su dostizali I blizu 600km jer ima opciju pracenja vozila ispred I prilikom usporavanja regenerise struju. Vrlo pametno smisljeno! A opet to je mali SUV sa 200! konjskih snaga.

biće bolje

pre 5 godina

mnogi proizvodjači iz Kine imaju već spremne male gradske automobile, kada cena padne i postanu polovnjaci, imaćemo lepe gradske automobile na struju. Ako se zalažete za malu potrošnju kupujte male automobile, za dalje relacije koristite avione autobuse.

Pika

pre 5 godina

Jos uvek je vozi na ceske registracije dok mu ne istekne i onda ce je registrovati kod nas. Raspitivao se malo i nije nista komplikovanije od uvoza bilo kog drugog "egzoticnog auta" koji nema zastupnika kod nas na trzistu. Trazis od proizvodjaca specifikaciju (tri stranice na engleskom koje prevedes kod zvanicnog prevodioca), odradis homologaciju vozila i ides na registraciju. MOZE se registrovati
(odgovori, 15. decembar 2018 15:53)

To je sve teorija

1. Papire nikad nece dobiti jer Tesla nema zastupnike/uvoznike vec svu prodaju vrsi sama kao firma. Nikada vam nece dozvoiti da uradite registraciju njihovog proizvoda za uvoz za trziste na kom oni nisu prisutni. Srbija ne priznaje EU papire pa je samim tim trziste samo za sebe gde je potrebna registracija proizvoda (tj da ti birokkrata lupi srpski pecat preko CE/ISO papira i uzme pare za to).

2. Homologacija u Srbiji nepostoji. "Homologacija" se sastoji iz toga da donesete uredne papire preko kojih nase birokrate lupe srpski pecat da je sve OK. Te papire ne mozes napraviti u Srbiji tj otici u neku laboratoriju u kojoj ce vam potvrditi da je vozilo po EU specifikacijama i izdati papire. Svi u zadnjih 15 godina koji su pokusali da uvezu automobile i motore iz SAD ce vam to potrvrditi jer oni moraju da prodju homologaciju a to se radi recimo u Nemackoj i onda sa tim papirima idete na nasu "homolgaciju"

3. Njemu je ceska registracija istekla vec dva puta do sada. Tesla se ne moze registrovati u Srbiji

kiza

pre 5 godina

Dodjes na stanicu, izvadis i vratis praznu bateriju s uzmes i ubacis u auto punu i teraj.
To moze biti cak i brze od ponjenja benzina ili dizela .

EU Citizen

pre 5 godina

Kad to postane realnost, dakle punjenje na barem 200-300 km za mane od deset minuta u kombinaciji sa autonomijom od minimalno 500, a poželjno i biše kilometara na temperaturama ispod nule, električni automobili će biti nešto bliži realnosti, ali ja mislim da je LiIon skrnava tehnologija koja bez nekog radikalnijeg proboja neće skoro biti tamo, pošto je bitna i trajnost baterija, a ovo napucavanje snage teško da će tome koristiti. Možda me mnogi smatraju protivnikom elekyričnih automobila, ali ja to svakako nisam, samo želim da prvo vidim normalnu i upotrebljivu tehnologiju, a to još jednostavno ne postoji, a ljudima se elektroauyomobili nameću od strane neomarksista razmim administrativnim zabranama i ograničenjima SUS motora, lopovskim haračima i jednako lopovskim i nepravednim (jer je impakt elektroautobila na prirodu za veo životmi vek praktično jednak impaktu klasičnih SUS vozila, a i da nije slobodno tržište treba d aodluči a ne državni lopovi da narede) dotacijama i poreskim olakšicama.

DDOS

pre 5 godina

Nikada!
Jednostavno radi se o tome da je potrebno preneti ogromnu kolicinu energije u veoma kratkom vremenu bez transfera mase. To vise nije pitanje tehnologije vec fizike. Ove kerefeke sa punjacima ogromne snage su vise demonstracije radi. Koncept elektricnih automobila zahteva totalno drugaciji koncept urbanog zivota...

misskur

pre 5 godina

Bice kad se u sva auta ugradjuju iste baterije, u npr 3 velicine pa se naprave uslovno receno banke baterija i ti dodjes autom, izvadis baterijes iz svog auta, stavis u banku na punjenje a uzmes punu i nastavis dalje. Svako bi placao neku mesecnu pretpaltu npr gde bi dobio potrebne podatke sa kojima bi mogao da koristi banku.

Zoki

pre 5 godina

Tesline stanice za brzo punjenje za manje od 10 minuta mogu da napune 25% baterije, što je dovoljno za tih 100 km. Mislim da je budućnost u standardizaciji baterija i njihovoj brzoj zameni.

dex

pre 5 godina

Dobro vi sto kudite "nas Srbe" kao neobrazovane i retrogradne koji smo jos uvek u eri Golfa dvojke da pitam ja vas obrazovane koji ste za 22 vek kako oni misle da naprave te pumpe? Hmmm tacnije da li te pumpe treba da budu kao javne garaze sa min tri sprata i 300 parking-punjackih mesta jer ovako nam leba od tog posla.Punis 15 minuta i posle "pajba" pa opet punjenje pa sve tako dok ti ne dosadi tj. pukne film i kazes...ma teraj se u ... i odes i kupis beniznca.Jer do Halkidikija npr moramo da pravimo pauzu min 3 puta.A ako nema mesta na pumpi e onda cekaj kao u redu za Dafinu i Jezdu..hahaha.. znaci krenem veceras u 8 i stignem sutra uvece u 8 u Pefkohori.Bas lepo.

Oskar

pre 5 godina

Evo par primera trenutnih rešenja sa parking mestima:

Norveška:

https://photos.app.goo.gl/Hm47WWWe7vnxNgbR9

https://photos.app.goo.gl/cyCswQUhCPGTQw6q9

https://photos.app.goo.gl/bZ2nTHu7qUFY9zPV9

Nemačka:

https://photos.app.goo.gl/i4ogFstvu1V8dPZy8

Segedin, Mađarska:

https://photos.app.goo.gl/ZhdTyC3uD19Ltfw47

A za one koji i dalje vrte priču o tome kako su EV jednaki sa SUS autima kada je reč o zagađenju bez da su ikada prosledili neku ozbiljnu studiju koja to potvrđuje (a da to nije ona sramotna srpska verzija DW-a bez ikakvih veza ka studijama), neka pročitaju poslednju studiju Evropske agencije za životnu sredinu koja je nedavno objavila nalaze:

https://www.eea.europa.eu/highlights/eea-report-confirms-electric-cars

Ova studija lepo pokazuje trenutne mane i prednosti EV-a.

Evropa dobija ozbiljniju mrežu brzih punjača:: https://ionity.eu/en/where-and-how.html

Oni koji imaju pristup javnim garažama ili oni koji poseduju kuću biće među prvima koji će uzeti EV.

U zavisnosti od kilometraže koju neko prelazi dnevno, nekome neće ni biti problem da se odveze na brzi punjač jednom u par dana, dok će nekome punjač biti dostupan i tamo gde parkira auto.


Što se tiče velikih gradova, improvizacija javnog saobraćaja bi trebala biti broj jedan, kao i biciklističkih staza. Kopenhagen je najbolji primer.

Zatvaramo oči kada se skinu katalizatori, ali zato kada se spomenu subvencije za EV (što ne podržavam) onda je to terorisanje građana. ;)

Teslolog amater

pre 5 godina

Aman ljudi, kavi javni punjaci!? Ko ce bre da placa toliku struju!? Sada u pocetku sve je besplatno, isto kao sto ce ti svaki narko diler u pocetku davati besplatno drogu samo da bi te "navukao", a posle zna se.

Pa zar mislite da ce se drzave odreci akciza na tecna goriva tek tako. Cene struje za domacinstva ce odleteti u nebo. Ogromna vecina populacije koja ni nema automobile ce morati od usta da odvaja-bukvalno, da bi se finansirali kojekakvi prostodusni i naivni ekoloski zaludjenici i njihova evozila.

Mozda sve ovo ima kakvog-takvog smisla u ponekoj prebogatoj drzavi, tipa Norveske, ali u Srbiji gde se 70-80% struje dobija iz uglja sve to gubi svaki smisao.

Pise se samo o dometima u km, a niko ne kaze za koliko sati ce se baterija isprazniti ako stojimo u koloni sa ukljucenim grejanjem na +20*C u kabini dok je napolju -10*C i pada sneg.

Teorija o gradskom el. autu, takodje ne "drzi vodu". Ako mi treba auto samo za po gradu, zasto bih davao 10-tine hiljada evra za el. auto, kada za samo par hiljada evra mogu da od polovnog yuga napravim potpuno novo vozilo na TNG i miran sam bar 10 godina. To je jeftinije i isplativije, sve da mi je i struja za el. auto dostupna kad god pozelim u garazi.

Sve je to jedna "sarena laza" i eksperiment na globalnom nivou koji naivni ljudi finansiraju, kao sto smo finansirali: audio kasete, VHS kasete, trinitron televizore, pejdzere, vokmene.....

Onog trenutka kada se povrate ulozene pare i kada se baterije "iscede"...

ciga

pre 5 godina

@hm
Koji stručnjaci,oni sto gledaju romanticnim ocima na struju i lupetaju,ili oni sto ne gledaju a lupetaju ali su pritom bliži istini od onih prvih !

Milan

pre 5 godina

Takodje pitanje i kad ce poraditi na dizajnu tih automobila? Svi u unutrasnjosti nekakve nakaze, zasto ne mogu da imaju forme kao klasicni modeli sa SUS motorima?

blabojzna

pre 5 godina

Ili da na svakom usponu postoji neki bez kontaktni punjač, pa da automobili koriste energiju za kretanje iz njega a ne iz baterija, a postojala bi i mogućnost dopune baterija u toku vožnje na uzbrdici. Posle bi na nizbrdicama opet putem kočenja dopunjavali baterije. Tako bi se autonomija vozila drastično poboljšala.

Don Quixote

pre 5 godina

Evo vam primer iz života, mog: Vidim da se ovde pominje ruta BG-Pfkohori kao neki reper za dalek put (750km). Slična ruta u Americi je San Francisco do San Dijega (oko 800km). Vozim Tessla Model 3 sa 75KWh baterijom. Pre dve nedelje sam tuda prošao i uzelo mi je 3 punjenja(35min, 35min i 15min) i koštalo me je $16.

Meni je već sad ova i ovakva računica sasvim dovoljna da opravdam stajanje od skoro sat i po. Čak šta više, zgodno je: protegnu se noge, popije kafa, pojede nešto.

Pozdrav svima i ne plašite se novog!

Teslolog amater

pre 5 godina

Aman ljudi, kavi javni punjaci!? Ko ce bre da placa toliku struju!? Sada u pocetku sve je besplatno, isto kao sto ce ti svaki narko diler u pocetku davati besplatno drogu samo da bi te "navukao", a posle zna se.

Pa zar mislite da ce se drzave odreci akciza na tecna goriva tek tako. Cene struje za domacinstva ce odleteti u nebo. Ogromna vecina populacije koja ni nema automobile ce morati od usta da odvaja-bukvalno, da bi se finansirali kojekakvi prostodusni i naivni ekoloski zaludjenici i njihova evozila.

Mozda sve ovo ima kakvog-takvog smisla u ponekoj prebogatoj drzavi, tipa Norveske, ali u Srbiji gde se 70-80% struje dobija iz uglja sve to gubi svaki smisao.

Pise se samo o dometima u km, a niko ne kaze za koliko sati ce se baterija isprazniti ako stojimo u koloni sa ukljucenim grejanjem na +20*C u kabini dok je napolju -10*C i pada sneg.

Teorija o gradskom el. autu, takodje ne "drzi vodu". Ako mi treba auto samo za po gradu, zasto bih davao 10-tine hiljada evra za el. auto, kada za samo par hiljada evra mogu da od polovnog yuga napravim potpuno novo vozilo na TNG i miran sam bar 10 godina. To je jeftinije i isplativije, sve da mi je i struja za el. auto dostupna kad god pozelim u garazi.

Sve je to jedna "sarena laza" i eksperiment na globalnom nivou koji naivni ljudi finansiraju, kao sto smo finansirali: audio kasete, VHS kasete, trinitron televizore, pejdzere, vokmene.....

Onog trenutka kada se povrate ulozene pare i kada se baterije "iscede"....

milos

pre 5 godina

živim u Norveškoj u Oslu , to je ovde normalna pojava el automobila. do 2025 ko se vozio sa dizelom i benzinom vozio se jer se ukidaju. dakle samo ćeš moći da voziš el. ali ima to druge posledice koje će da vuku sa sobom, porast će cena struje , cena hrane ,jer transport robe će da ide kao i pre sa dizelasima. zamislite samo kad jedno milion gradjana upale svoje aute sa se pune, mislim da će da bude haos. pozdrav.

odgovori

pre 5 godina

@bivsi vozac - uopste nije komplikovano i ne kosta toliko koliko ti pricas. Upoznao sam lika iz NS koji je uvezao Teslu S. Jos uvek je vozi na ceske registracije dok mu ne istekne i onda ce je registrovati kod nas. Raspitivao se malo i nije nista komplikovanije od uvoza bilo kog drugog "egzoticnog auta" koji nema zastupnika kod nas na trzistu. Trazis od proizvodjaca specifikaciju (tri stranice na engleskom koje prevedes kod zvanicnog prevodioca), odradis homologaciju vozila i ides na registraciju. MOZE se registrovati, zato je po zakonu uvedeno da se pisu kubici ili kW motora. Ne plasi narod bez potrebe.

@teslolog amater - tebi druze pomoci nema. Koliko ce da potrosi u guzvi dok stoji tri sata? Pa skoro nista posto se ne pomera :) A/C ne trosi toliko puno koliko svi misle. 70% struje iz uglja u srbiji? Pa pre ce biti oko 50% sa tendencijom pada, obnovljivi izvori ce, hteli mi to ili ne hteli, doci i kod nas (vec imamo oko 200 MW vetrogeneratora...). Punjenje ce biti skupo? Zavisi brate...na kucnu uticnicu te niko nece "dirati", ali ces puniti auto 30 sati :) Na brzim punjacima i treba da sisaju, ali i to je jeftinije nego da sipas gorivo.

E sad malo o EV baterijama i proizvodnji - baterije svakim danom napreduju. Standard je postao 60 kW i oko 300 km domet. Za par godina ce verovatno ici i na 100 kW i oko 500 km domet. Cena EV ce se "zabetonirati" na oko 30000 evra (pa na to oduzmite subvencije drzava...)
Proizvodnja skace svaki dan

bozza

pre 5 godina

Kad se predje na novu generaciju baterija na bazi novih superprovodnika, i LiIon tehnologija isprati u penziju. Ovo sad je samo budzenje, natezanje i marketing

Kule

pre 5 godina

Tecnost se ne usipa nego ulijeva ,toci i sl. Npr. Sava se ne usipa u Dunav nego ulijeva
(Dr.Ago, 15. decembar 2018 10:30)
A da ti Drago malo odjebeš sa svojim hrvatskim pravopisom, sa sve zrakomlatima i hrvatskom lisnicom? A?

Dusan

pre 5 godina

@odgovori
60kwh baterija u efikasnom autu sa *skromnim* motorom(npr 100kw) je dovoljna za oko 500km dometa. Ili 300km za ciklus 100%-30% baterija. Na brzom punjacu to je oko 30min punjenja. Tako da je tehnologija tu samo da krene masovna proizvodnja...Pasce cena brzo na 20k. Plafon 2god...

Zeljko 3

pre 5 godina

Evo jos nesto da prosirimo temu. Naime svi analiticari predvidjaju da ce se u skorijoj buducnosti broj automobila svesto na oko 30% od broja koji imamo sada uvodjenjem auto pilota ili ti samovozecih automobil. Sad ce odmah paljba da je to daleka buducnost. Tesla je juce ili pre neki dan objavio da sledece 2019g. uvodi novu opciju kod auto pilota a to je prakticno korak do pune autonomije. Paralelno na tome rade svi koji oce da ostanu u poslu. Dakle sutra ce nacin transporta ljudi biti daleko drugaciji od ovoga sto poznajemo danas. Sto se baterija tice one ce se poboljsati i na tome se radi ali je od laboratorije do proizvodnje potrebno bar 5-10g.

Dusan

pre 5 godina

Evo jedno interesantno poredjenje:
Tesla 3 long range je rame uz rame sa BMW m3. 3,3s do 100kmh itd...Performance verzija ga osramoti na stazi...
Tesla prelazi 500km
M3 prelazi 500km
Servisi, odrzavanje, pa za gorivo itd.
Da li je stvarno toliko bitno sto BMW natocite gorivo na pumpi za 10min a Tesli treba 1sat I kusur? A ko ima kucu lepo legne da spava I auto se celu noc puni!!!

Goran

pre 5 godina

Svi ovi koji zagovaraju menjanje baterija verovatno nikada nisu videli gabarit baterija jednog elektricnog automobila. Nije to akumulator. Obicno se baterije ugradjuju u pod automobila i zauzimaju veliku povrsinu. Da bi se izmenila baterija kod Tesle, mora da se rastavi kompletan automobil.

Zeljko 2

pre 5 godina

...Recimo u Americi postoji aplikacija na telefonu koja daje informacije gde su dostupni privatni kucni punjaci 2 kategorije za dopunu baterije. zasto neomoguciti onima koji zive u kucama i trenutno ne koriste punjac koji su ugradili da isti posude uz nadoknadu, naravno? Pa onda postaviti mrezu javnih punjaca po ulicama. Ima resenja ali ona nisu ni laka, ni jeftina ni brza. U Srbiji bi se sve dalo resiti kada bi se pojednostavio uvoz e-automobila i dozvoliti privatnicima da otvaraju i postavljaju punjace uz standardizaciju naravno. Ljudi bi nasli racunicu i ulagali u to. Naravno nema brzog i lakog resenja na sta smo mi navikli. Tesla je jedina konpanija koja podrzava svoje kupce stanicama za punjenje koje su instalirali svuda po severnoj Americi (USA i CAD) a i po EU i tajna je u tome.

dzigi

pre 5 godina

Ne može da zaživi to sa zamenom baterije. Koja će "pumpa" da lageruje tolike baterije? I koliko da ih ima, 10, 50? I šta da radi sa praznima, gde ga ih puni i koliko sati? Koliki onda taj objekat treba da bude?
Nije to baš sve tako kako bismo mi hteli.

Džoni

pre 5 godina

A ako nema mesta na pumpi e onda cekaj kao u redu za Dafinu i Jezdu..hahaha.. znaci krenem veceras u 8 i stignem sutra uvece u 8 u Pefkohori.Bas lepo.
(dex, 14. decembar 2018 18:03)
Evo ga još jedan koji svakog dana ide za Pefkohori. Trebalo je odmah da kažeš koliko si čekao kod Dafine i Jezde, da ne gubim vreme zalud čitajuć. Znaš, žurim za Halkidiki pa mi svaki minut zauvar.

Milojko

pre 5 godina

@Oskar
Znam da si najobicniji elektro bot, ali da li si bar pogledao tu studiju koju si citirao?
Dakle poredjenje uticaja na zivotnu okolinu nije radila nikakva evropska agencija vec su samo citirali rad Hawkins et al. iz 2013 u kojem se poredi aktuelni (u tom trenutku) Nisan Leaf i bazni dizel i benzinac Mercedes A klase.
Dati rad ima gomilu mana. Kao prvo Nisan Leaf iz datog rada ima smesno malu bateriju 21kWh, a poznato je da najvece zagadjenje kod elektricnih vozila pravi upravo proizvodnja baterije. Da su uzeli Teslu model S 100D rezultat bi bio neporedivo gori. S druge strane razlika u zagadjenju izmedju Mercedesa A160 i E350 npr nije vise od 30%.
Drugo motori sa unutrasnjim sagorevanjem iz 2011-12 kad je radjena studija (dakle Euro 5) i danas (dakle Euro 6b i 7) se drasticno razlikuju i danasnji motori znacajno manje zagadjuju.
Trece za izvor elektricne energije pretpostavljen je mix izvora (30% ugalj, 30% nuklearna, 30% hidro, 10% vetar/solarno). Kad se uzme vecinski ugalj (kao sto je slucaj u Srbiji) zagadjenje elektricnih vozila skace za preko 50% i cak i ovom falicnom poredjenju znacajno premasuje zagadjenje vozila sa SUS motorom.
A cak i sa mesovitim izvorima elektricne energije i nefer poredjenjem razlika je svega 15-30% u korist elektricnih vozila.

Joca

pre 5 godina

Ni jedan automobil nije za univerzalnu namenu pa to ne može da bude ni sa električnim pogonom. Elektromobil još uvek i još dugo treba da bude gradsko vozilo, a za tu upotrebu radijus je već sada sasvim dovoljan. U gradu je ograničenje (uglavnom) na 50 km/h; potpuna besmislica je praviti bilo kakav automobil koji do te brzine ubrzava za sekundu, dve. Otprilike koliko i ogromni SUV sa pogonom na sva 4 točka u gradu.
U Americi se ionako nisu nikada vozili automobili kao evropski (i obrnuto). Što je i potpuno prirodno, razdaljine pa i potrebe su drugačije. kao što ni sa SUS motorima nije bilo moguće izjednačiti navike i potrebe Evropljana i Amerikanaca, uzaludno i štetno je očekivati da će to biti moguće sa električnim pogonom.
Problem je što je uspavane evropske proizvođače probudio i uzbudio Tesla, pa pokušavaju da mu odgovore istom merom na njegovom terenu. Opet, potpuno ignorišući realne potrebe evropskih vozača i evropskih gradova.
I kako to obično biva, neće ih pameti naučiti Amerikanci, nego Japan, Koreja i pre svega Kinezi.

Dusan

pre 5 godina

@EU Citizen

Druze, ne vredi! Dok ti hejtujes I lupetas na prazno inzinjeri rade, svet se razvija I ide napred.
Hyundai Kona ili Kia Niro prelaze blizu 600km( dokazano u voznji)! Tesla S moze I vise!Toliko I zimi prelaze jer je grejanje povezano sa hladjenjem baterija i sistema. Pre nekoliko meseci tvoji komentari su bili glupi a sada su debilni! Hyundai daje dozivotnu garanciju na bateriju za kupca! O cemu ti stalno pricas?
Ne vidim problem punjenja baterije od 30min recimo. Sta je problem na svakih 500km cekati 30min? Da li je ljudima dobro.

Demosten

pre 5 godina

Najveci problem je tehnologija litijum jonske baterije koja sama po sebi je ogranicena i gotovo nemoguce ju je unaprediti na taj nivo da baterija od 100KW se 80% i vise napuni za 5-10 minuta. Resenje je jedino preci na drugu tehnologiju baterija ali plasim se da ce i taj prelaz biti mucan i otezan kao sto je i ovaj prelaz sa motore sa unutrasnjim sagorevanjem na elektricni pogon. Mnoge stvari su ucinjene da se otkriju bolji nacini za skladistenje energije od tehnologije litijum jonske baterije. Istrazite malo vec sad ima dosta mogucnosti koji se pokazuju kao dosta bolje resenje od baterije sa litijumom.

Srbistan

pre 5 godina

Smešno. Savremenu tehnologiju električnih automobila komentarišu u zemlji gde se godišnje proda tek 30k novih automobila. Nemate potrebe da se nervirate, neće to doći do Srbije u narednih 20 godina i još dugo će se ovde voziti dizel. Pa, gde će svi sada novi automobili u Evropi za jedno 15-20 godina kada predju "samo" 125k km.

Zeljko

pre 5 godina

Dao sam plus EuCitizenu :). U pravu je. Nego da se vratim na temu. Mi naime sada trenutno se nalazimo na pragu nove revolucije, tehnoloske i drustvene. Ovo je jedan malo siri problem i jako se pojednostavljuje "problemom" punjenja baterije. Ali da se ne bih rasplinue da se vratim na isti: Kako danas stoje stvari. Izracunajte koliko auto stoji u 95% slucajve kod svih korisnika. Negde oko 90% vremena. E tu lezi zeka. Naime tad treba da je na punjacu i to sto slabijem. Tu je sad i drugi zeka a to je da sve hemije, neke vise, neke manje, litijumskih baterija ne trpe brzo punjenje i pregrevanje ili hladjenje. Obara im dugovecnost i smanjuje brze kapacitet. Dakle suprotno od logike u tekstu da treba ici na sto snaznije superpunjace bateriju treba puniti sto sporije u toku noci kad je struja najpristupacnija i najjeftinija. Dakle tu se sad javlja problem javnih punjaca i to se ne moze resiti preko noci. Posebno je to izrazeno u Srbiji i Beogradu gde ogromna vecina potecijalnih kupaca e-auta zivi u zgradam a parkiraju po trotoaru ili na ulici ili na parkinzima ispred zgrada ako su srecniji. To jeste objektivni problem jer sam i sam ziveo u zgradi u Beogradu-nekada. Mreza punjaca, javnih je jako bitna ali se i to moze na razne nacine prevazici...

Strokavi mozak

pre 5 godina

Tek kad se izjednaci brzina punjenja na bar slicno vreme kao kod SUS vozila,tek tada mogu EV da ih posalju u istoriju.Medjutim niko ne spominje dali ti brzi punjaci ostecuju bateriju i skracuju joj vek trajanja.

jeste resenje

pre 5 godina

da se napuni kondenzator treba 1 min. a potom u daljoj voznji da on svoju strujju natenane pretace u bateriju. ovo ce da kosta ali

Oskar

pre 5 godina

"Znam da si najobicniji elektro bot"
(Milojko, 15. decembar 2018 03:11)

Ne znam zašto imaš potrebu neistomišljenike da nazivaš nekakvim botovima. Možda je to fora u Srbiji, ali nema potrebe da se na taj način prozivamo.

Studija se poziva na više prethodnih studija uključujući i tu koju si spomenuo. Svaka ima mana i da nijedna nije perfektna, samo često se ovde zaboravlja kakav uticaj ima crpljenje nafte, transport, prerađivanje i odlaganje ulja nakon upotrebe vozila.

Zagađenje je širok pojam i često zaboravimo problem lokalnog zagađenja koji EV rešavaju izmeštajući (u zavisnosti od načina proizvodnje e.e) na drugo mesto.

Spomenuo si Srbiju i ugalj, a kažeš nije fer kada se uzme u obzir Euro5, pa u Srbiji često ni Euro5 modeli nemaju katalizator, pa tako ispuštaju kancerogene materije direktno pod nos građanima. A o starim autobusima, kamionima i da ne pričamo.

Gustina energije u baterijama se menja iz godine u godinu zbog čega za istu težinu dobijamo više kWh i isto tako se menja i električni miks (zavisi od države), pa shodno sa time imamo i manje prljaviji proces nego što je to bio slučaj pre.

Proći će još vremena dok EV ne zažive do ozbiljne mere, a tada će električni misk biti drugačiji, kao i baterije i sama infrastruktrura.


@Oskar
Molim vas kupite EV i uživajte u njemu.
(Milan, 15. decembar 2018 13:26)

Malo malo pa napišete nekome ovakav komentar, a upravo ste Vi ti koji stalno dolazite na vesti o EV i komentarišete.

Iron Man

pre 5 godina

@DDOS, @EU Citizen, @dex, @moron, @dekile, @Advokat Hadzi Antic, @Milojko, @Pobesneo Maks, @bivsi vozac, @Demosten, @Strokavi mozak, @Teslolog amater, @Kule, @Seljak, @PF1, itd.

Stotinak godina postoji definicija za to sto neki od vas rade:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertainty_and_doubt

Kada vasa konkurencija ima potencijal, vi se necete truditi da budete bolji, vec cete se truditi da stvorite privid da je vasa konkurencija losija od vas. Sirenjem straha, neizvesnosti, i sumnje.

Uvek ste vi prvi koji komentarisu, ali oni koji vam odgovaraju su "elektro botovi", zaludjenici, eko-teroristi, itd. Vrlo retko ste uopste i pokusavali da budete civilizovani u komentarima, i da vodite zdravu diskusiju, cast izuzecima. Mozete vi i bolje.

Struja ce visestruko da poskupi, jer se drzava nece odreci akciza na naftu? Kupovinom litre fosilnog goriva, polovina vaseg novca odlazi drzavi, a polovina stranoj kompaniji. Prelaskom na el. energiju, manja kolicina novca ce ici iskljucivo drzavi, ali vise nece biti izliva milijardi evra godisnje u inostranstvo. Tako da je neto dobit za drzavu na kraju mozda i veca?

Kako znate da ce baterije morati da se menjaju na 4-8 godina? EV postoje tek 6-7 godina, i tek su krenuli u drugu generaciju.

Zasto proizvodjaci ne bi prodavali i ugradjivali nove baterije u polovna vozila (u retkim slucajevima kada je to neophodno)? Pa cele postojece mreze dilera i servisera zaradjuju od prodaje i ugradnje rezervnih delova.

Dusan

pre 5 godina

@Peca
Da ne polemisem puno. T3 perf pravi 1.43m krugove na toj stazi. Record je oko 1,41m cini mi se sa malim modifikacijama( opruge, amortizeri, gume). BMW m3 f80 stock ide 1.46m !!! sa profesionalnim trkacem! To vreme ne moze da postigne neko ko nije prof. trkac. Tesla se mnogo lakse vozi. Ok, stoji osecaj I sve ostalo ali sa Teslom posle zezanja na stazi odvezes se kuci kao gospodin, a m3 stavis na prikolicu da ne odvalis sebi bubrege na putu. Taj BMW trosi 25litara to svi znaju...
@moron
Da, cak su dostizali I blizu 600km jer ima opciju pracenja vozila ispred I prilikom usporavanja regenerise struju. Vrlo pametno smisljeno! A opet to je mali SUV sa 200! konjskih snaga.

maxy

pre 5 godina

Zamena baterija nije jednostavan proces i traje dugo. Unificiranje baterija nije moguće pre svega zbog različitih platformi koje proizvođači koriste za proizvodnju vozila, pa je kod svih dizajn baterija različit. Unificiranje baterija bi bitno smanjilo njihovu veličinu pa bi domet koji je i ovako problematican postao još manji. jedino rešenje je dalji razvoj baterija i punjača.

Advokat Hadzi Antic

pre 5 godina

Na dan kada se osniva takozvana vojska takozvanog Kosova vi pišete o baterijama? Sramota.
(Svibor, 14. decembar 2018 21:25)
Koga je jos briga za to?
Kakva drzava ,takva i vojska,a pri tome svi mesecima znaju da ce se to desiti i da je to USA aminovala.
Samo su magarci iznenadjeni,kao putari snegom....

Sa druge strane,vozila na baterije su jos prilicno daleko od dobrih,usled mana koje danasnje baterije imaju,a to je kapacitet,visoka cena,sporo punjenje,kao i sumnjiva ekologija,posto je proizvodnja veoma "prljava",kao i proizvodnja struje.
Struja se i dalje najvise dobija sagorevanjem fosilnih goriva,tako da zagadjenje iz gradova izmestamo u druge regione,a sama proizvodnja vozila je prilicno prljav i neekoloski posao.

Meni se koncept el.vozila za gradsku voznju veoma dopada,posto je to znatno efikasnije na manjim relacijama,posebno u kreni-stani rezimu,ali za duza putovanja,el.vozila su ekstremno dosadna za voznju,posto radi ekonomije,zahtevaju sto vece odrzavanje brzine,sa sto manje ubrzavanja ili promene iste.Takodje,manja brzina vise stedi baterije i povecava autonomiju.
Ako uzmemo u obzir da ta vozila imaju ludacka ubrzanja (Tesla npr.),onda je pitanje cemu sve to?

Takodje,nista ne opravdava njihovi veoma visoku cenu,gde i ona sa najmanje perfomansi,bez subvencija ,kostaju kao luksuznija vozila iz vise klase.

Obicna vozila se mogu voziti i po nekoliko decenija bez vecih kvarova na motoru,dok ovde baterije se moraju menjati relativno cesto (5-8 godina).

bivsi vozac

pre 5 godina

Kada auto na baterije dodje u Srbistan,mozemo ocekivati mnogo toga.Na prvom mestu ocekujem da se uradi atest u "laboratoriji" gde ce nasi vrhunski strucnjaci da testiraju bateriju,da li je propisno u "kavezu" itd,itd.To ce verovatno kostati jedno bar 20.000 din.Sledece ocekujem u slucaju udesa,da li ce baterija da se zapali,za to bi osnovao posebno ministarstvo.Zamenu baterija moci ce samo da zameni visoko-tehnoloska ustanova,koju nemamo.Na 2 god obavezna kontrola baterija.Neka neko drugi nastavi,uglavnom,nece to skoro kod nas.Nismo mi svet,a ni blizu EU.Mi smo neka specijalna zemlja,sa specijalnim pravilima.Tablice i saobracajna imaju rok od 7 god,sta dalje da pricamo.Ugradis zvucnike u autu,ne mozes da ga registrujes,o cemu mi pricamo?

provincijalac

pre 5 godina

... ja sedmicno prelazim od min 400 km do 500 km ako ne putujem negde posebno , znaci do posla i nazad plus ostalo vozikanje do prodavnice i slicno , i za tu kilometrazu meni treba jedno punjenje TNG boce sedmicno (od 3.500 do 3.800 din) a zivim u kuci sa dvoristem , da mi je standard bolji meni bi sada jedan EV auto zavrsavao posao cele godine sem odlaska na more , tada bi rentirao neki SUS ili samo se bolje organizovao ...

Dusan

pre 5 godina

@Milan
Ne lupetaj. Modeli koje sam naveo to prelaze na novinarskim testovima. Informisi se malo. Kakav crni golf e, to je elektro sklopocija...

PF1

pre 5 godina

Javni prevoz (medjugradski vozovima, a u gradu tramvaji i autobusi) je mnogo vise ekoloski i na svaki drugi nacin efikasniji od elektro automobila, ali to se ne propagira vec se ulaze i guraju elektro automobili ciji su krajnji ekoloski benefiti upitni.
Bice cena elektro automobila izjednacena sa cenom danasnjih benzinaca, ali za jedno 10 god. (a do tada ce nam uzeti milijarde) i ne zato sto ce oni pojeftiniti vec zato sto ce benzince opteretiti nametima.
Smislili kako da proizvode manje a prodaju skuplje.
I ko ce da kupuje baterije na svake 4 godine. Prica je da ce baterije nakon njihovog propadanja menjati proizvodjac besplatno ali samo ako redovno ides na godisnji servis. Znaci dok vozis obavezan servis. Plus ce se garant setiti da ne menjaju baterije na automobilima starijim od npr. 8 godina. Znaci fakticki nema polovnjaka, a stalno moras da kupujes novo.
Naucna je cinjenica da gajenje stoke (zbog metana pre svega) ima veci uticaj na globalno zagrevanje od svih vidova trasporta (zajedno drumski+zeleznica+avio+morski+ recni) ali niko ne propagira smanjenje mesa u ishrani jer to ne donosi profit vec samo nesto sto obezbedjuje jos vecu zaradu. Sva ova ujdurma oko el. automobila je licemerstvo na svetskom nivou.

Takozvani Džoni

pre 5 godina

Na dan kada se osniva takozvana vojska takozvanog Kosova vi pišete o baterijama? Sramota.
(Svibor, 14. decembar 2018 21:25)
O takozvanim baterijama. (prim.tzv.Dž.)

Pobesneo Maks

pre 5 godina

(Oskar, 14. decembar 2018 23:08)
U onome sto si okacio kao primere,vidim previse problema.
Naime,prvi je nedostatak mesta za punjenje,kao i potrebnih instacija velike snage za tako nesto,koje neko mora da plati da se sagrade.
Drugi nedostatak je brzina punjenja,koje je dosta sporo i zahteva da vozilo bude na punjacu znatno duzi period ,nego punjenje rezervoara na pumpi.
To znaci da broj javnih punjaca mora biti ogroman,posto niko od vlasnika nece da stoji pored svojih vozila i ceka da se ova napune,a neko opet mora da plati postavljanje istih.

Svi znamo koliko nervira kada dodjes na pumpu,a ispred tebe je desetak vozila (a neki pamtimo i 90').E,sad zamisli slicnu situaciju sa javnim punjacima,ali se kod njih punjenje ne zavrsi u par minuta,vec traje od nekoliko esetina minuta,do par sati ,u zavisnosti od vrste i snage punjaca,a u tu pricu ubaci i bahate vozace,koje bas briga da li neko jos ceka,a takvih ima svuda,pa ulazimo u besmisao celog koncepta.

Iskreno,sve ide ka tome da ce voznja u gradovima postati preskupa,a alternativa u vidu javnog saobracaja i bicikla ,postati realnost.Bicikl je zakon,osim zimi,mada ova el.cuda nisu ni tada losa,jer se sa minimumom snage moze veoma brzo stici bilo gde,a pri tome da se ne oznojis.

Zamisli samo Bg i parkinge sa javnim punjacima...Sta mislis koliko bi potrajalo dok neko ne smisli nacin da i tu krade struju,kao i gde i kako uraditi neophodnu instalaciju,postaviti nove trafo stanice i sl.?

achitwn

pre 5 godina

Svi ovi koji zagovaraju menjanje baterija verovatno nikada nisu videli gabarit baterija jednog elektricnog automobila. Nije to akumulator. Obicno se baterije ugradjuju u pod automobila i zauzimaju veliku povrsinu. Da bi se izmenila baterija kod Tesle, mora da se rastavi kompletan automobil.
(Goran, 14. decembar 2018 17:20)
https://youtu.be/DX1SB1355wc

Milan

pre 5 godina

@Dusan
Vidiš isto tako proizvođači SUS automobila nabudže svoje automobile pa troše 2,8l i pređu 2500km sa jednim punjenjem, ali realnost je domet od 600 do 900km.
Isto tako realnost EV je da tesla S na testu u hrvatskoj pređe od zagreba do rijeke i tamo mora na punjač jer ne može da se vrati ( vožena normalno) a golf E vožen 100km/h ( dakle nenormalno) ne može bez punjenja od Bg do Zg.

Seljak

pre 5 godina

Ovi nasi strucnjaci su do skoro kukali da je nasa mreza preopterecena i pozivali na stednju.Kaznjavaju nas crvenom tarifom ako trosimo vise.Sta vi ocekujete u Srbiji?Nema ovde buducnosti za EV vozila.Guzve sada i na pumpama gde se rezervoar napuni za 2 min.Sta bi rek bilo kada bi se cekalo sat ili 2?!Pa nemam ja vremena za z........ju.

achitwn

pre 5 godina

Bice kad se u sva auta ugradjuju iste baterije, u npr 3 velicine pa se naprave uslovno receno banke baterija i ti dodjes autom, izvadis baterijes iz svog auta, stavis u banku na punjenje a uzmes punu i nastavis dalje. Svako bi placao neku mesecnu pretpaltu npr gde bi dobio potrebne podatke sa kojima bi mogao da koristi banku.
(misskur, 14. decembar 2018 16:37)
better Place Israely company je imala soluciju i bankrotirala.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Better_Place_(company)
https://youtu.be/DX1SB1355wc

Milan

pre 5 godina

@Dusan
Ako lupeta koza ne lupeta rog. U vecini testova ta vosila nisu ni blizu deklarisanog, nekako samo odabrani novinari uspeju da dosegnu obecano.

Peca

pre 5 godina

@Dusan
Cestitke za najvise netacnih tvrdnji u jednom komentaru.
Tesla model 3 long range RWD je 5.1s od 0 do 96km/h (0-60milja na sat).
AWD verziji treba 4.5s od 0 do 96km/h, a performance verziji 3.4s do 96km/h iliti 3.5s do 100km/h.
Kad se BMW M3 vozi po WLTP ciklusu domet mu je 700km. Tesla model 3 performance ima domet od manje od 450km (manji nego Model 3 long range RWD koji u najboljim mogucim uslovima ima nesto manje od 500km).
I za kraj mozes da pogledas npr. vreme Tesle model 3 performance na Laguna Seki stazi, nekih 7 sekundi sporije od M2 Competition koji je nesto sporiji od M3.
Znaci za ocekivati je da je razlika oko 8 sekundi u korist BMWa. To je na stazi ravno vecnosti.
Upravljivost, osecaj u voznji, kvalitet materijala, zavrsnu obradu, spoljni izgled necu uopste pominjati jer nema smisla. U pitanju su razlike kao nebo i zemlja.

biće bolje

pre 5 godina

mnogi proizvodjači iz Kine imaju već spremne male gradske automobile, kada cena padne i postanu polovnjaci, imaćemo lepe gradske automobile na struju. Ako se zalažete za malu potrošnju kupujte male automobile, za dalje relacije koristite avione autobuse.

Vozač

pre 5 godina

Zameniti baterije teške pola tone nije baš jednostavan posao, a ni brz.
Mnogo je verovatnije da će doći do proboja na polju hemije baterija koje će omogućiti brže punjenje, ili će preći na superkondenzatore koji se pune gotovo trenutno ali im težina velika mana tj 10 puta veća nego kod li ion baterije za istu količinu energije.

tesko da moze

pre 5 godina

Dodjes na 'pumpu' i zamenis bateriju?

Teslina je teska oko 540 kg, prava sitnica.
A tek neki penzioner sto ce da je zameni...

33 33

pre 5 godina

Dodjes na stanicu, izvadis i vratis praznu bateriju s uzmes i ubacis u auto punu i teraj. 
To moze biti cak i brze od ponjenja benzina ili dizela .
(kiza, 14. decembar 2018 15:32)

Zemljak ovo je rubrika AUTOMOBILI.

Dakle radi se o automobilima na struju i njihovim baterijama.
Nije to mobilni telefon i njegova baterija pa da se tako lako zameni.

achitwn

pre 5 godina

Dodjes na stanicu, izvadis i vratis praznu bateriju s uzmes i ubacis u auto punu i teraj.To moze biti cak i brze od ponjenja benzina ili dizela .
(kiza, 14. decembar 2018 15:32)
tacno. better Place startsp je imao tu soluciju i pilotirali su u japanu na njihovim taxijima. brzo posle su bankrotirali
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Better_Place_(company)

achitwn

pre 5 godina

Recimo u Americi postoji aplikacija na telefonu koja daje informacije gde su dostupni privatni kucni punjaci 2 kategorije za dopunu baterije. zasto neomoguciti onima koji zive u kucama i trenutno ne koriste punjac koji su ugradili da isti posude uz nadoknadu, naravno? Pa onda postaviti mrezu javnih punjaca po ulicama.
(Zeljko 2, 14. decembar 2018 17:23)
u usa narocito californija ima punjaca po parkinzima i oko restorana i hotela. a to da vlasnici daju svoje punjace ne bi dozvolile ni hosing asocijacije ni cites. a i komsiluk bi se bunio. u americi imas subdivisions u kojima ne mozes da stavis montazni bazen, kucicu u dvoristu i sl. asocijacije bi i zabranile da se otvara privatni business po kucama.

achitwn

pre 5 godina

Ne može da zaživi to sa zamenom baterije. Koja će "pumpa" da lageruje tolike baterije? I koliko da ih ima, 10, 50? I šta da radi sa praznima, gde ga ih puni i koliko sati? Koliki onda taj objekat treba da bude? Nije to baš sve tako kako bismo mi hteli.
(dzigi, 14. decembar 2018 19:02)
stanica za battery swap. inace kompanija etter Place je bankrotirala.
https://youtu.be/DX1SB1355wc

moron

pre 5 godina

"Prema korigovanim podacima, osnovna verzija čisto električnog modela Hyundai Kona, koja koristi baterijske jedinice kapaciteta 39,2 kW/h poseduje domet sa jednim punjenjem baterije od 289 kilometara, prema WLTP protokolu, umesto prvobitno deklarisanih 300 kilometara. Verzije opemljene skupljom baterijom kapaciteta 64 kW/h, poseduju autonomiju od 449, umesto prvobitno predstavljenih 470 kilometar"

Pika

pre 5 godina

Jos uvek je vozi na ceske registracije dok mu ne istekne i onda ce je registrovati kod nas. Raspitivao se malo i nije nista komplikovanije od uvoza bilo kog drugog "egzoticnog auta" koji nema zastupnika kod nas na trzistu. Trazis od proizvodjaca specifikaciju (tri stranice na engleskom koje prevedes kod zvanicnog prevodioca), odradis homologaciju vozila i ides na registraciju. MOZE se registrovati
(odgovori, 15. decembar 2018 15:53)

To je sve teorija

1. Papire nikad nece dobiti jer Tesla nema zastupnike/uvoznike vec svu prodaju vrsi sama kao firma. Nikada vam nece dozvoiti da uradite registraciju njihovog proizvoda za uvoz za trziste na kom oni nisu prisutni. Srbija ne priznaje EU papire pa je samim tim trziste samo za sebe gde je potrebna registracija proizvoda (tj da ti birokkrata lupi srpski pecat preko CE/ISO papira i uzme pare za to).

2. Homologacija u Srbiji nepostoji. "Homologacija" se sastoji iz toga da donesete uredne papire preko kojih nase birokrate lupe srpski pecat da je sve OK. Te papire ne mozes napraviti u Srbiji tj otici u neku laboratoriju u kojoj ce vam potvrditi da je vozilo po EU specifikacijama i izdati papire. Svi u zadnjih 15 godina koji su pokusali da uvezu automobile i motore iz SAD ce vam to potrvrditi jer oni moraju da prodju homologaciju a to se radi recimo u Nemackoj i onda sa tim papirima idete na nasu "homolgaciju"

3. Njemu je ceska registracija istekla vec dva puta do sada. Tesla se ne moze registrovati u Srbiji