Petak, 09.11.2018.

19:40

S kojim električnim automobilom možete da pređete najviše kilometara?

Izvor: B92

S kojim elektriènim automobilom možete da preðete najviše kilometara? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

achitwn

pre 5 godina

Nocu se 92 posto el energije dobija iz nuklearki i hidrocentrala, tako da ne zagadjuje. Voznja je pravo zadovoljstvo.
(Dragan, Ontario, 11. novembar 2018 18:26)
lepo vas brainwash u kanadi. pa da no u ukljuce nuklearke i turbine na niagari sto je tesla napravio da vi kanadjani ne zagadjujete nocni zrak.

achitwn

pre 5 godina

zasto vi koji imate vozila na benzin ili dizel postirate na ovu vest koliko prelazite sa tim vozilima. koliko ja znam da citam text je o poredjenju elektricnih automobila. mislim zaista bre kakvi su to komplexi. ja sa biciklom predjem 100milja a ne potrosim mi kap goriva, samo dva proteinska bara i dve flasice gatorades.

achitwn

pre 5 godina

Nije mi jasno kako su uspeli sa teslom da predju samo 326 km sa punim baterijama kada na sajtu lepo pise da po NEDC standardu tesla model s 75D prelazi 595 km. Jel to znaci da model s 100D prelazi nesto manje od 280 km jer na sajtu pise da moze da predje oko 530 km. Ma bre ovo nije moguce tesla je apsolutni vladar na ovome polju, oni imaju superiornu tehnologiju, mega fabrike za proizvodnju najboljih baterija na svetu. Kakva crna kona i bakraci! Hoce neko da kaze da korejci prave bolja kola na struju??? Ma nemoguce
(O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan, 10. novembar 2018 12:37)
75D pravi 400km 100D 507km

Milan

pre 5 godina

@ivan
Išao sam na more i sa avionom, očigledno nemaš iskustva sa tim jer je mnogo veće maltretiranje nego autom. Let noću, vožnja do aerodroma, ranije na aerodrom, onda bus do hotela. Za isto vreme stignem u grčku. Na moru volim da se vozam a ne da glumim foku na plaži, rent- a - car skup, osim na kipru gde imaš jeftinih polovnjaka iz japana.
Za železnicu si se svakako šalio. U svakom slučaju treba ti auto i tamo gde dođeš, zamisli posetu sarajevu bez roštilja na igmanu. Ne ide!
Ja ću i dalje mojim autom gde ja hoću, a moj priključak u garaži će sačekati da mi se isplati kada prodaja EV bude vođena jedinom zdravom logikom - ekonomskom.

Ivan

pre 5 godina

@Milan. Na more idi npr avionom kao sav normalan svet a ne da maltretiras i porodicu i sebe vozeci kola hiljadama kilometara. A u posetu rodbini mozes isto avionom a ako ne zelis mozes vozom i usput se naspavas da budes odmoran za rostilj i gajbu laskog piva. A po gradu vozis hibrid ili EV i ustedis godisnje toliko da te taj avion i voz isto dodju dzabe.

Ivan

pre 5 godina

@Moron. Kako volis da se pravis pametan pa to je strasno. Ima u srbiji jos kako snaznih prikljucaka. Svaka kuca ima prikljucak struje koji moze nesmetano da daje 75A na uticnici i to nije nista novo jedino ulaganje bi bilo u jenu trofaznu industrijsku uticnicu. A stanovi imaju mogucnost 48A na uticnici naravno trofaznoj. To sto si ti kupio sklepanu garazu sa nabudzenim kontrolnim monofaznim brojilom to je tvoj problem. Tu mozes da punis akumulator na svom dizelu kad ga istrosi od teskog paljenja zimi. Ja u kuci koja je zidana pre II sv. rata imam 3 osiguraca od 25A a u garazi imam tri faze po 16A i nemam problem da punim ako zatreba i Teslu 100d. To sto se kod nas zidalo i budzilo kako ko stigne izmedju ostalog dovodi i do takvih rebusa koje imas i ti sa monofaznim prikljuckom.

Ivan

pre 5 godina

@Ekolog za dizel...Ja identican put sa hibridom benzincem od 1800ccm i 136ks karavanom sa 2 odraslih i 2 dece punim gepekom do krova toliko opterecenim da mi zadnje gume udju blatobrane i pri tom vozim minimum na autoputu 140kmh potrosim prosecno 5.2litre BENZINA!!!

Dragan, Ontario

pre 5 godina

Vozim Nissan Leaf od Februara i veoma sam zadovoljan. Uvek punim na svom punjacu od 6,6 kw i kilometar me kosta 10 puta manje nego benzin. Prelazim 600 km nedeljno i kada odbijem ustedu na gorivu i odrzavanju od mesecne rate auto me dodje ispod 200 dolara mesecno. Nema teorije da kupim benzinca za te pare. Tako da zaista stedim pare. Nocu se 92 posto el energije dobija iz nuklearki i hidrocentrala, tako da ne zagadjuje. Voznja je pravo zadovoljstvo.

Pedja

pre 5 godina

i da se nezaboravi da deo električne energije za punjenje možete sami obezbediti solarno ili vetrom , postoje sada i kućne mini vetro turbine sa velikim iskorišćenjem , a da li možete proizvesti dizel , benzin ili auto-gas ?!? možda može metan samo ?!

Milan

pre 5 godina

@Željko

još da na računicu za potrošnju dodaš na koliko hiljada km elektro automobil kroz nižu potrošnju opravda svoju bar 10.000 evra višu cenu.
Drugo, da objasniš kako da odem na more, posetim rodbinu u nemačkoj, sloveniji i bosni sa takvim automobilom.
Treće, zar zaista misliš da država neće uvesti akcize na struju u slučaju masovnog korišćenja EV? Koliko bi bila isplativa EV kad gorivo ne bi bilo opterećeno dažbinama i 1l da košta oko 0,6 evra?
Nisam uopšte protiv EV, u svojoj novoj kući sam ostavio najjači mogući priključak za punjenje u budućnosti. Meni bi mnogo više odgovarao neki plug-in hibrid ili EV za ženu ali nabavne cene novih vozila su još uvek suludo visoke i nema ekonomske opravdanosti nabavke ovakvog vozila.

Gradimir

pre 5 godina

Aco, vrlo paušalne ocene o gubitku kapaciteta i starenju baterije. Električna vozila koja imaju aktivnu kontrolu baterija, najbolje tečno hlađenje, vrlo malo i gube zimi i sporo im pada kapacitet. Imaš na netu statistike gde korisnici razmenjuju podatke. Retkost je da baterija izgubi i 10%, čak i posle više stotina hiljada kilometara. Imaš i realne podatke o potrošnji, kao i za benzince i dizelaša. To su činjenice, a ovo što ti iznosiš odokativne procene.

Milan

pre 5 godina

Odem od Bg do Nisa i toliko, ma strasan domet, milina za duza putovanja. Kad budu mogli da predju 1000km i ne budu nakaze od dizajna, tad cu da ih kupim.

Aca

pre 5 godina

Svi proizvodjaci vozila na unutrasnje sagorevanje lazu za potrosnju 30% pa taj podatak uzmite u obzir i za elektricno vozilo. Sledeci podatak uzmite da baterije u el vozilima gube kapacitet na hladnom vremenu. Na tempetaturi oko nule 25% ili da budem precizniji gube 1% kapaciteta svakim stepenom manje od 25c. Treci podatak je starenje baterije koje je neminovan proces i ono iznosi u proseku 5% godisnje koliko baterija izgubi kapacitet. Sada je lako izracunati koliko vozilo prelazi u praksi.

Zeljko

pre 5 godina

Pa nista nepoznato. Na -10c domet pada na jedno 50-60% od onog u idelanim uslovima. Znaci autonomija od jedno 285-300km je dovoljna za 90% korisnika automobila. Jer se dnevno predje do 90km. u proseku. u Evropi i manje. Za severnu ameriku domet od oko 400km je idealan jer zimi pada na recimo 200-220km sto je meni licno i vise nego dovoljno. U stavri i tih nekih 280km je sasvim dovoljno. Domet zimi zavisi] od toga kako je resena kontrola temperature baterije. Ako se ista odrzava u idelanoj temperaturi onda gubitka nema. Dakle ko ima garazu preko noci ne gubi nista a tokom dana opet manje i kod najhladnijeg vremena. A to je samo 2-3 meseca u Srbiji i ne vidim zasto plakanje. U kanadi je to skoro 6 meseci i sve je vise e-automobila. Za sledecih 2g ce ih biti jos jako vise. A sto se tice jednog od komentara ja nisam strucnjak za takva stanja ali mislim da se to moze kontrolisati lekovima i pomoci strucnjaka iz medicinske oblasti. Iskreno se nadam da ce mu pomoci.

Zeljko

pre 5 godina

Dakle ovako: Tesla model 3 sa punom baterijom koja pokazuje 310 milja domet u uslovima auto puta (brzina od 120km/h) prelazi 281 milju sa koriscenjem klime i u normalnoj voznji. Lako proveriti. 452km i 75KW energije.

Zeljko

pre 5 godina

e da, Tesla model 3 se puni do 80% za 50min na superpunjacu, kao sto sam rekao i to kosta $10.00 USA ili $13.00 CAD. za 400+ km sto je 3.25c (centi) po km. Ako je gorivo 1.3eura i auto trosi recimo 8l onda je to oko 0.1 eura po km. znaci bar 3X skuplje. Neka me neko ispravi ako sam nesto pogresno izracunao. naravno ako se auto puni kod kuce onda je jos jeftinije na najjeftiniju tarifu. dakle vozi se skoro dzabe. da ne pricam o minimalnim troskovima odrzavanja e automobila. Ince je Kona e odlicna stvar jer ce sad Musk i Tesla morati da izbace model Y koji je bilji od Kone e ili im to niko nece kupovati a Hundai ce trljati ruke. Inace WV najavljuje e auto od 18,000 eura i dometom od minimalno 285km tako da vec negde 2020 trziste ce biti jako zanimljivije.

Zeljko

pre 5 godina

Tesla model 3 se puni za 50min do 80% baterije na superpunjacu (severna amerika). inace i mali reno e moze da se dopunjuje na 220v i 15amp preko noci dok je struja jeftina. dovoljno za dnevnu upotrebu. inace punjaca ima po Beogradu i vidim da se polako instaliraju i po Srbiji. Problem je sto veliki broj gradjana u Srbiji zive po zgradama a parkiraju gde stignu ispred istih. Ima i tu resenja ali nije elegantno. Plate se dva penzosa da dezuraju i umreze se produzni kablovi i divota. Nas narod je snalazljiv posto drzava uvek radi protiv pojedinca.Za razliku od prosvecenih zemalja gde je drzvni aparat u sluzbi gradjana. skrenuh sa teme. Dakle pritisnite drzavni aparat da pojednostavi homologaciju e-automobila i pravac u madjarsku po Renault Zoe, idealan za grad i prelazi garant 90km i po cici zimi. a polovan je i jeftiniji od polovnih dizela kojim trujete sebe decu i komsije.

EU Citizen

pre 5 godina

Živo me zanima kođimo bi bilo na nula, a koliko na minus deset, šteta što to nisu ispitibali,. ali nisu namermo, jer bi rezultati bili katastrofa, a to skreće sa neomarksističko-ekoterorističke partijske linije, pa bi ih odmah neko lupio po prstima :)) Dakle, kao što nikad nije zgoreg ponoviti, s obzirom da nam državni i plaćenički mediji stalno ispiraju mozak sa elektroautomobilima, u ovom trenutku još uvek primitcna i za ozbiljne korisnike koji ne idu jednom nedeljno na pijacu potpuno neupotrebljiva tehnologija.

O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan

pre 5 godina

Nije mi jasno kako su uspeli sa teslom da predju samo 326 km sa punim baterijama kada na sajtu lepo pise da po NEDC standardu tesla model s 75D prelazi 595 km. Jel to znaci da model s 100D prelazi nesto manje od 280 km jer na sajtu pise da moze da predje oko 530 km. Ma bre ovo nije moguce tesla je apsolutni vladar na ovome polju, oni imaju superiornu tehnologiju, mega fabrike za proizvodnju najboljih baterija na svetu. Kakva crna kona i bakraci! Hoce neko da kaze da korejci prave bolja kola na struju??? Ma nemoguce

Džoni

pre 5 godina

Ne bi bilo prvi put da interesni konzorcijumi proguraju potpuno inferiorno i lošije rešenje za ceo svet.
(only fools and horses, 10. novembar 2018 09:29)

MA 3ABEPA!! 3HAO CAM!

only fools and horses

pre 5 godina

...
Kako bi bilo super kad bi bili kao mobilni, stavis bateriju na punjenje nocu na jeftinu struju dok spavas i teras sutradan. 
(max, 9. novembar 2018 23:18)

Ne daj bože da kola ikad budu kao mobilni i njihove baterije.
A to sa jeftinom strujom zaboravi. Pa sad ti je oko 60% cene goriva državni harač. Kad to prebace na struju, pa kad proizvođači još dignu cene, uz njihove nedostatke što se tiče autonomije i brzine punjenja, proplakaćete svi vi koji se sad palite na elektroautomobile sa mislima o besplatnoj vožnji.
Sve to uz neminovno skuplje automobile nego što su sada. Ne zato što su skuplji za proizvodnju već što proizvođači iskoriste takve stvari da neosetno povećaju cene.
Jedino se nadam da ovaj vid elektroautomobila neće stvarno proći, ali kako su krenuli..
Ne bi bilo prvi put da interesni konzorcijumi proguraju potpuno inferiorno i lošije rešenje za ceo svet.

cile

pre 5 godina

Sve je to lepo samo treba da se montira jos jedno 943 miliona punjača koji će se napadati ne znam čime i super.Da,i vozićemo se besplatno hahaha

Gradimir

pre 5 godina

Stvarno mi nisu jasni ovi koji imaju razne negativne tvrdnje o električnim automobilima, a sve se lako može naći na Internetu. Ako već imate pristup informacijama, proverite nešto pre nego što opljujete. Već danas, većini vozača u 98 % situacija električni automobili završavaju posao. A uz mnogo manje glavobolja, jeftinije, čistije, jednostavnije. Ja jesam možda subjektivan, ali pročitam i ono što mi se ne sviđa. Skoro sam gledao neku analizu o zagađenju tokom celog veka automobila, uključujući i proizvodnju. U velikoj većini slučajeva, dizeli i benzinci višestruko nadmašuju električne po emitovanom CO2. U poređenju je bio Teslin auto, sa velikom baterijom i 5 m dug (a benzinac Toyota Camry), tako da kada dobijemo povoljnije električne automobile, ta razlika će ići još više u njihovu korist. Samo na lokacijama gde se veliki deo struje dobija iz uglja su na kraju benzinci i električni bliski jedni drugima u izbačenom CO2. Inače, Kona je izuzetno efikasan auto, male potrošnje, upotrebljivih dimenzija. Još kad bi bio pristupačniji, i ja bih razmišljao o njemu. Ovima što voze Tesle, mogu samo da zavidim.

vladebb

pre 5 godina

Zato je ovde u Norveskoj red na KONA(na norveskim znači supruga inace, pa oni svi čitaju "Kuna") sve do 2020 za sada, a neki od ovih koji su vec dobili nov auto prodaju odmah na oglasima za 10.000 eur vise i prodaju kao ludi. Inace sa ful opremom kosta oko 34.000 eur (ovde jos uvek nema poreza na el automobile).
Sto se tice punjenja, ako kuci instalirate 32A punjac imate mogucnost da za 9 sati napunite od 0 do 100%, a na obicnu uticnicu od 10A ide oko 2,3kw po satu, tj trebalo bi oko 27 sata za punu bateriju.

dva zeca,tri zeca

pre 5 godina

da,kao sto je vec neko dole nize napisao,bice to jednog dana boga mi skupa struja,razmisljam da kupim za male pare polovni hibrid prius II i ugradim jos plin,kud je zilavo tu i luksuza ko u prici a obzirom na moje godine,ha, moze me i sahraniti;)

ekolog za dizel

pre 5 godina

Sa mojom Dačijom 1.5dCi i rezervoarom napunjenim do vrha (skoro 60 litara) pređem put Beograd-Kalamata 1.341 km (prosek 4.3 l/100km sa upaljenim erkondišnom). Punjenje rezervoara oko 5 minuta.

Toronto

pre 5 godina

Ja sa mojom Teslom prelazim oko 420 km i ostane nekih 15-20%. Baterija je 100kwh. Verujem da bih mogao da predjem mnogo više kada bih vodio računa ali to nije tako lako. Jednostavno vas ponese vožnja.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Totalno je nebitno koliko moze da predje, pa necu svaki dan bez pauze da vozim od Subotice do Vranja. Dovoljno je da mogu da odem na posao i nazad i eventualno posle posla nesto obavim. Bitnije je da budu jeftini, kako za kupovinu, tako i za punjenje i odrzavanje. Potrebna je gusta infastruktura za punjenje. Kada bi sve to bilo kako treba vozili bi se daleko jeftinije i ekoloskije. Bolje da rade na snizenju cena elektricnih automobila i razvoju sto prakticnijih, manjih i jeftinijih punjaca. Kako bi bilo super kad bi bili kao mobilni, stavis bateriju na punjenje nocu na jeftinu struju dok spavas i teras sutradan.
(max, 9. novembar 2018 23:18)
Naravno da neces i sva E vozila su idealna za grad.
Ali,uvek postoji ali,njihova zutonomija je u realnosti duplo niza nego na fabricki kontrolisanim testovima,a nacin voznje potpuno drugaciji.
Oni se voze penzionerski,bez naglih ubrzanja,a odrzavanje brzine je imperativ,jer se u prtivnom baterije veoma brzo trose.Sve u vozilu je na struju,sto znaci i klime,grejanje,muzika i sl. i sve se napaja iz istih baterija.

Sto se jeftine struje tice,kada se ova vozila omasove,ona ce prestati da bude jeftina,jer ce se trositi u nocnom rezimu ,kao i u dnevnom,tako da eletrane nece imati prazne hodove kao sada,koje pokusavaju da nadomeste smanjenom proizvodnjom i jeftinijom strujom.

Superhik

pre 5 godina

Bolt (sevrolet) i Ampera(opel)nisu u konkurenciji jer su (bili)GM,a njemu sad lose ide,medjutim, njihova kola su sa LG baterijama imala radijus 600 km!

krokdil

pre 5 godina

U stvari Kona moze da predje vise od 414km.Bjorn Nyland koji testira elektricna vozila na jutjubu,presao je sa Konom 510 kilometara,pri brizini od 90km/h.Ostalo jos bilo 2% baterije:)

max

pre 5 godina

Totalno je nebitno koliko moze da predje, pa necu svaki dan bez pauze da vozim od Subotice do Vranja. Dovoljno je da mogu da odem na posao i nazad i eventualno posle posla nesto obavim. Bitnije je da budu jeftini, kako za kupovinu, tako i za punjenje i odrzavanje. Potrebna je gusta infastruktura za punjenje. Kada bi sve to bilo kako treba vozili bi se daleko jeftinije i ekoloskije. Bolje da rade na snizenju cena elektricnih automobila i razvoju sto prakticnijih, manjih i jeftinijih punjaca. Kako bi bilo super kad bi bili kao mobilni, stavis bateriju na punjenje nocu na jeftinu struju dok spavas i teras sutradan.

moron

pre 5 godina

Iskrene čestitke za Koreance. Stvarno im svaka čast.
Nego, ta baterija, od 64 kWh, za koliko "minuta" bih je sa 80% dopunio u mojoj garaži (imam tamo samo monofaznu struju)?
Znam da može za samo 54 minuta (do 80%) ako bih imao "brzi punjač od 100kW", ali, ja sam čuo da u Srbiji "nema utičnice" za tako nešto, pa se pitam da li bih "monofazno", a dok je "jeftina struja", moglo "to" da se napuni.

samo da kažem...

pre 5 godina

Ne kažete pod kojom uslovima? Moj 500L 1.3 dizel može da ima potrošnju čak i 3.4 l/100 km na otvorenom putu, ali u gradu i na autoputu je skoro duplo veća...

only fools and horses

pre 5 godina

Ja sa škodom od 1000 kubika i rezervoarom od 55 litara mogu da pređem 900-1000 km. I što je najvažnije, da napunim rezerviar za 5 minuta bez čekanja bilo gde u gradu ili na putu.

Toronto

pre 5 godina

Ja sa mojom Teslom prelazim oko 420 km i ostane nekih 15-20%. Baterija je 100kwh. Verujem da bih mogao da predjem mnogo više kada bih vodio računa ali to nije tako lako. Jednostavno vas ponese vožnja.

max

pre 5 godina

Totalno je nebitno koliko moze da predje, pa necu svaki dan bez pauze da vozim od Subotice do Vranja. Dovoljno je da mogu da odem na posao i nazad i eventualno posle posla nesto obavim. Bitnije je da budu jeftini, kako za kupovinu, tako i za punjenje i odrzavanje. Potrebna je gusta infastruktura za punjenje. Kada bi sve to bilo kako treba vozili bi se daleko jeftinije i ekoloskije. Bolje da rade na snizenju cena elektricnih automobila i razvoju sto prakticnijih, manjih i jeftinijih punjaca. Kako bi bilo super kad bi bili kao mobilni, stavis bateriju na punjenje nocu na jeftinu struju dok spavas i teras sutradan.

krokdil

pre 5 godina

U stvari Kona moze da predje vise od 414km.Bjorn Nyland koji testira elektricna vozila na jutjubu,presao je sa Konom 510 kilometara,pri brizini od 90km/h.Ostalo jos bilo 2% baterije:)

samo da kažem...

pre 5 godina

Ne kažete pod kojom uslovima? Moj 500L 1.3 dizel može da ima potrošnju čak i 3.4 l/100 km na otvorenom putu, ali u gradu i na autoputu je skoro duplo veća...

moron

pre 5 godina

Iskrene čestitke za Koreance. Stvarno im svaka čast.
Nego, ta baterija, od 64 kWh, za koliko "minuta" bih je sa 80% dopunio u mojoj garaži (imam tamo samo monofaznu struju)?
Znam da može za samo 54 minuta (do 80%) ako bih imao "brzi punjač od 100kW", ali, ja sam čuo da u Srbiji "nema utičnice" za tako nešto, pa se pitam da li bih "monofazno", a dok je "jeftina struja", moglo "to" da se napuni.

ekolog za dizel

pre 5 godina

Sa mojom Dačijom 1.5dCi i rezervoarom napunjenim do vrha (skoro 60 litara) pređem put Beograd-Kalamata 1.341 km (prosek 4.3 l/100km sa upaljenim erkondišnom). Punjenje rezervoara oko 5 minuta.

only fools and horses

pre 5 godina

...
Kako bi bilo super kad bi bili kao mobilni, stavis bateriju na punjenje nocu na jeftinu struju dok spavas i teras sutradan. 
(max, 9. novembar 2018 23:18)

Ne daj bože da kola ikad budu kao mobilni i njihove baterije.
A to sa jeftinom strujom zaboravi. Pa sad ti je oko 60% cene goriva državni harač. Kad to prebace na struju, pa kad proizvođači još dignu cene, uz njihove nedostatke što se tiče autonomije i brzine punjenja, proplakaćete svi vi koji se sad palite na elektroautomobile sa mislima o besplatnoj vožnji.
Sve to uz neminovno skuplje automobile nego što su sada. Ne zato što su skuplji za proizvodnju već što proizvođači iskoriste takve stvari da neosetno povećaju cene.
Jedino se nadam da ovaj vid elektroautomobila neće stvarno proći, ali kako su krenuli..
Ne bi bilo prvi put da interesni konzorcijumi proguraju potpuno inferiorno i lošije rešenje za ceo svet.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Totalno je nebitno koliko moze da predje, pa necu svaki dan bez pauze da vozim od Subotice do Vranja. Dovoljno je da mogu da odem na posao i nazad i eventualno posle posla nesto obavim. Bitnije je da budu jeftini, kako za kupovinu, tako i za punjenje i odrzavanje. Potrebna je gusta infastruktura za punjenje. Kada bi sve to bilo kako treba vozili bi se daleko jeftinije i ekoloskije. Bolje da rade na snizenju cena elektricnih automobila i razvoju sto prakticnijih, manjih i jeftinijih punjaca. Kako bi bilo super kad bi bili kao mobilni, stavis bateriju na punjenje nocu na jeftinu struju dok spavas i teras sutradan.
(max, 9. novembar 2018 23:18)
Naravno da neces i sva E vozila su idealna za grad.
Ali,uvek postoji ali,njihova zutonomija je u realnosti duplo niza nego na fabricki kontrolisanim testovima,a nacin voznje potpuno drugaciji.
Oni se voze penzionerski,bez naglih ubrzanja,a odrzavanje brzine je imperativ,jer se u prtivnom baterije veoma brzo trose.Sve u vozilu je na struju,sto znaci i klime,grejanje,muzika i sl. i sve se napaja iz istih baterija.

Sto se jeftine struje tice,kada se ova vozila omasove,ona ce prestati da bude jeftina,jer ce se trositi u nocnom rezimu ,kao i u dnevnom,tako da eletrane nece imati prazne hodove kao sada,koje pokusavaju da nadomeste smanjenom proizvodnjom i jeftinijom strujom.

Gradimir

pre 5 godina

Stvarno mi nisu jasni ovi koji imaju razne negativne tvrdnje o električnim automobilima, a sve se lako može naći na Internetu. Ako već imate pristup informacijama, proverite nešto pre nego što opljujete. Već danas, većini vozača u 98 % situacija električni automobili završavaju posao. A uz mnogo manje glavobolja, jeftinije, čistije, jednostavnije. Ja jesam možda subjektivan, ali pročitam i ono što mi se ne sviđa. Skoro sam gledao neku analizu o zagađenju tokom celog veka automobila, uključujući i proizvodnju. U velikoj većini slučajeva, dizeli i benzinci višestruko nadmašuju električne po emitovanom CO2. U poređenju je bio Teslin auto, sa velikom baterijom i 5 m dug (a benzinac Toyota Camry), tako da kada dobijemo povoljnije električne automobile, ta razlika će ići još više u njihovu korist. Samo na lokacijama gde se veliki deo struje dobija iz uglja su na kraju benzinci i električni bliski jedni drugima u izbačenom CO2. Inače, Kona je izuzetno efikasan auto, male potrošnje, upotrebljivih dimenzija. Još kad bi bio pristupačniji, i ja bih razmišljao o njemu. Ovima što voze Tesle, mogu samo da zavidim.

vladebb

pre 5 godina

Zato je ovde u Norveskoj red na KONA(na norveskim znači supruga inace, pa oni svi čitaju "Kuna") sve do 2020 za sada, a neki od ovih koji su vec dobili nov auto prodaju odmah na oglasima za 10.000 eur vise i prodaju kao ludi. Inace sa ful opremom kosta oko 34.000 eur (ovde jos uvek nema poreza na el automobile).
Sto se tice punjenja, ako kuci instalirate 32A punjac imate mogucnost da za 9 sati napunite od 0 do 100%, a na obicnu uticnicu od 10A ide oko 2,3kw po satu, tj trebalo bi oko 27 sata za punu bateriju.

Superhik

pre 5 godina

Bolt (sevrolet) i Ampera(opel)nisu u konkurenciji jer su (bili)GM,a njemu sad lose ide,medjutim, njihova kola su sa LG baterijama imala radijus 600 km!

only fools and horses

pre 5 godina

Ja sa škodom od 1000 kubika i rezervoarom od 55 litara mogu da pređem 900-1000 km. I što je najvažnije, da napunim rezerviar za 5 minuta bez čekanja bilo gde u gradu ili na putu.

Zeljko

pre 5 godina

e da, Tesla model 3 se puni do 80% za 50min na superpunjacu, kao sto sam rekao i to kosta $10.00 USA ili $13.00 CAD. za 400+ km sto je 3.25c (centi) po km. Ako je gorivo 1.3eura i auto trosi recimo 8l onda je to oko 0.1 eura po km. znaci bar 3X skuplje. Neka me neko ispravi ako sam nesto pogresno izracunao. naravno ako se auto puni kod kuce onda je jos jeftinije na najjeftiniju tarifu. dakle vozi se skoro dzabe. da ne pricam o minimalnim troskovima odrzavanja e automobila. Ince je Kona e odlicna stvar jer ce sad Musk i Tesla morati da izbace model Y koji je bilji od Kone e ili im to niko nece kupovati a Hundai ce trljati ruke. Inace WV najavljuje e auto od 18,000 eura i dometom od minimalno 285km tako da vec negde 2020 trziste ce biti jako zanimljivije.

cile

pre 5 godina

Sve je to lepo samo treba da se montira jos jedno 943 miliona punjača koji će se napadati ne znam čime i super.Da,i vozićemo se besplatno hahaha

Džoni

pre 5 godina

Ne bi bilo prvi put da interesni konzorcijumi proguraju potpuno inferiorno i lošije rešenje za ceo svet.
(only fools and horses, 10. novembar 2018 09:29)

MA 3ABEPA!! 3HAO CAM!

Zeljko

pre 5 godina

Pa nista nepoznato. Na -10c domet pada na jedno 50-60% od onog u idelanim uslovima. Znaci autonomija od jedno 285-300km je dovoljna za 90% korisnika automobila. Jer se dnevno predje do 90km. u proseku. u Evropi i manje. Za severnu ameriku domet od oko 400km je idealan jer zimi pada na recimo 200-220km sto je meni licno i vise nego dovoljno. U stavri i tih nekih 280km je sasvim dovoljno. Domet zimi zavisi] od toga kako je resena kontrola temperature baterije. Ako se ista odrzava u idelanoj temperaturi onda gubitka nema. Dakle ko ima garazu preko noci ne gubi nista a tokom dana opet manje i kod najhladnijeg vremena. A to je samo 2-3 meseca u Srbiji i ne vidim zasto plakanje. U kanadi je to skoro 6 meseci i sve je vise e-automobila. Za sledecih 2g ce ih biti jos jako vise. A sto se tice jednog od komentara ja nisam strucnjak za takva stanja ali mislim da se to moze kontrolisati lekovima i pomoci strucnjaka iz medicinske oblasti. Iskreno se nadam da ce mu pomoci.

dva zeca,tri zeca

pre 5 godina

da,kao sto je vec neko dole nize napisao,bice to jednog dana boga mi skupa struja,razmisljam da kupim za male pare polovni hibrid prius II i ugradim jos plin,kud je zilavo tu i luksuza ko u prici a obzirom na moje godine,ha, moze me i sahraniti;)

Zeljko

pre 5 godina

Tesla model 3 se puni za 50min do 80% baterije na superpunjacu (severna amerika). inace i mali reno e moze da se dopunjuje na 220v i 15amp preko noci dok je struja jeftina. dovoljno za dnevnu upotrebu. inace punjaca ima po Beogradu i vidim da se polako instaliraju i po Srbiji. Problem je sto veliki broj gradjana u Srbiji zive po zgradama a parkiraju gde stignu ispred istih. Ima i tu resenja ali nije elegantno. Plate se dva penzosa da dezuraju i umreze se produzni kablovi i divota. Nas narod je snalazljiv posto drzava uvek radi protiv pojedinca.Za razliku od prosvecenih zemalja gde je drzvni aparat u sluzbi gradjana. skrenuh sa teme. Dakle pritisnite drzavni aparat da pojednostavi homologaciju e-automobila i pravac u madjarsku po Renault Zoe, idealan za grad i prelazi garant 90km i po cici zimi. a polovan je i jeftiniji od polovnih dizela kojim trujete sebe decu i komsije.

Aca

pre 5 godina

Svi proizvodjaci vozila na unutrasnje sagorevanje lazu za potrosnju 30% pa taj podatak uzmite u obzir i za elektricno vozilo. Sledeci podatak uzmite da baterije u el vozilima gube kapacitet na hladnom vremenu. Na tempetaturi oko nule 25% ili da budem precizniji gube 1% kapaciteta svakim stepenom manje od 25c. Treci podatak je starenje baterije koje je neminovan proces i ono iznosi u proseku 5% godisnje koliko baterija izgubi kapacitet. Sada je lako izracunati koliko vozilo prelazi u praksi.

Milan

pre 5 godina

Odem od Bg do Nisa i toliko, ma strasan domet, milina za duza putovanja. Kad budu mogli da predju 1000km i ne budu nakaze od dizajna, tad cu da ih kupim.

EU Citizen

pre 5 godina

Živo me zanima kođimo bi bilo na nula, a koliko na minus deset, šteta što to nisu ispitibali,. ali nisu namermo, jer bi rezultati bili katastrofa, a to skreće sa neomarksističko-ekoterorističke partijske linije, pa bi ih odmah neko lupio po prstima :)) Dakle, kao što nikad nije zgoreg ponoviti, s obzirom da nam državni i plaćenički mediji stalno ispiraju mozak sa elektroautomobilima, u ovom trenutku još uvek primitcna i za ozbiljne korisnike koji ne idu jednom nedeljno na pijacu potpuno neupotrebljiva tehnologija.

Gradimir

pre 5 godina

Aco, vrlo paušalne ocene o gubitku kapaciteta i starenju baterije. Električna vozila koja imaju aktivnu kontrolu baterija, najbolje tečno hlađenje, vrlo malo i gube zimi i sporo im pada kapacitet. Imaš na netu statistike gde korisnici razmenjuju podatke. Retkost je da baterija izgubi i 10%, čak i posle više stotina hiljada kilometara. Imaš i realne podatke o potrošnji, kao i za benzince i dizelaša. To su činjenice, a ovo što ti iznosiš odokativne procene.

Zeljko

pre 5 godina

Dakle ovako: Tesla model 3 sa punom baterijom koja pokazuje 310 milja domet u uslovima auto puta (brzina od 120km/h) prelazi 281 milju sa koriscenjem klime i u normalnoj voznji. Lako proveriti. 452km i 75KW energije.

O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan

pre 5 godina

Nije mi jasno kako su uspeli sa teslom da predju samo 326 km sa punim baterijama kada na sajtu lepo pise da po NEDC standardu tesla model s 75D prelazi 595 km. Jel to znaci da model s 100D prelazi nesto manje od 280 km jer na sajtu pise da moze da predje oko 530 km. Ma bre ovo nije moguce tesla je apsolutni vladar na ovome polju, oni imaju superiornu tehnologiju, mega fabrike za proizvodnju najboljih baterija na svetu. Kakva crna kona i bakraci! Hoce neko da kaze da korejci prave bolja kola na struju??? Ma nemoguce

Milan

pre 5 godina

@Željko

još da na računicu za potrošnju dodaš na koliko hiljada km elektro automobil kroz nižu potrošnju opravda svoju bar 10.000 evra višu cenu.
Drugo, da objasniš kako da odem na more, posetim rodbinu u nemačkoj, sloveniji i bosni sa takvim automobilom.
Treće, zar zaista misliš da država neće uvesti akcize na struju u slučaju masovnog korišćenja EV? Koliko bi bila isplativa EV kad gorivo ne bi bilo opterećeno dažbinama i 1l da košta oko 0,6 evra?
Nisam uopšte protiv EV, u svojoj novoj kući sam ostavio najjači mogući priključak za punjenje u budućnosti. Meni bi mnogo više odgovarao neki plug-in hibrid ili EV za ženu ali nabavne cene novih vozila su još uvek suludo visoke i nema ekonomske opravdanosti nabavke ovakvog vozila.

Pedja

pre 5 godina

i da se nezaboravi da deo električne energije za punjenje možete sami obezbediti solarno ili vetrom , postoje sada i kućne mini vetro turbine sa velikim iskorišćenjem , a da li možete proizvesti dizel , benzin ili auto-gas ?!? možda može metan samo ?!

Milan

pre 5 godina

@ivan
Išao sam na more i sa avionom, očigledno nemaš iskustva sa tim jer je mnogo veće maltretiranje nego autom. Let noću, vožnja do aerodroma, ranije na aerodrom, onda bus do hotela. Za isto vreme stignem u grčku. Na moru volim da se vozam a ne da glumim foku na plaži, rent- a - car skup, osim na kipru gde imaš jeftinih polovnjaka iz japana.
Za železnicu si se svakako šalio. U svakom slučaju treba ti auto i tamo gde dođeš, zamisli posetu sarajevu bez roštilja na igmanu. Ne ide!
Ja ću i dalje mojim autom gde ja hoću, a moj priključak u garaži će sačekati da mi se isplati kada prodaja EV bude vođena jedinom zdravom logikom - ekonomskom.

achitwn

pre 5 godina

zasto vi koji imate vozila na benzin ili dizel postirate na ovu vest koliko prelazite sa tim vozilima. koliko ja znam da citam text je o poredjenju elektricnih automobila. mislim zaista bre kakvi su to komplexi. ja sa biciklom predjem 100milja a ne potrosim mi kap goriva, samo dva proteinska bara i dve flasice gatorades.

Dragan, Ontario

pre 5 godina

Vozim Nissan Leaf od Februara i veoma sam zadovoljan. Uvek punim na svom punjacu od 6,6 kw i kilometar me kosta 10 puta manje nego benzin. Prelazim 600 km nedeljno i kada odbijem ustedu na gorivu i odrzavanju od mesecne rate auto me dodje ispod 200 dolara mesecno. Nema teorije da kupim benzinca za te pare. Tako da zaista stedim pare. Nocu se 92 posto el energije dobija iz nuklearki i hidrocentrala, tako da ne zagadjuje. Voznja je pravo zadovoljstvo.

Ivan

pre 5 godina

@Moron. Kako volis da se pravis pametan pa to je strasno. Ima u srbiji jos kako snaznih prikljucaka. Svaka kuca ima prikljucak struje koji moze nesmetano da daje 75A na uticnici i to nije nista novo jedino ulaganje bi bilo u jenu trofaznu industrijsku uticnicu. A stanovi imaju mogucnost 48A na uticnici naravno trofaznoj. To sto si ti kupio sklepanu garazu sa nabudzenim kontrolnim monofaznim brojilom to je tvoj problem. Tu mozes da punis akumulator na svom dizelu kad ga istrosi od teskog paljenja zimi. Ja u kuci koja je zidana pre II sv. rata imam 3 osiguraca od 25A a u garazi imam tri faze po 16A i nemam problem da punim ako zatreba i Teslu 100d. To sto se kod nas zidalo i budzilo kako ko stigne izmedju ostalog dovodi i do takvih rebusa koje imas i ti sa monofaznim prikljuckom.

Ivan

pre 5 godina

@Ekolog za dizel...Ja identican put sa hibridom benzincem od 1800ccm i 136ks karavanom sa 2 odraslih i 2 dece punim gepekom do krova toliko opterecenim da mi zadnje gume udju blatobrane i pri tom vozim minimum na autoputu 140kmh potrosim prosecno 5.2litre BENZINA!!!

Ivan

pre 5 godina

@Milan. Na more idi npr avionom kao sav normalan svet a ne da maltretiras i porodicu i sebe vozeci kola hiljadama kilometara. A u posetu rodbini mozes isto avionom a ako ne zelis mozes vozom i usput se naspavas da budes odmoran za rostilj i gajbu laskog piva. A po gradu vozis hibrid ili EV i ustedis godisnje toliko da te taj avion i voz isto dodju dzabe.

achitwn

pre 5 godina

Nije mi jasno kako su uspeli sa teslom da predju samo 326 km sa punim baterijama kada na sajtu lepo pise da po NEDC standardu tesla model s 75D prelazi 595 km. Jel to znaci da model s 100D prelazi nesto manje od 280 km jer na sajtu pise da moze da predje oko 530 km. Ma bre ovo nije moguce tesla je apsolutni vladar na ovome polju, oni imaju superiornu tehnologiju, mega fabrike za proizvodnju najboljih baterija na svetu. Kakva crna kona i bakraci! Hoce neko da kaze da korejci prave bolja kola na struju??? Ma nemoguce
(O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan, 10. novembar 2018 12:37)
75D pravi 400km 100D 507km

achitwn

pre 5 godina

Nocu se 92 posto el energije dobija iz nuklearki i hidrocentrala, tako da ne zagadjuje. Voznja je pravo zadovoljstvo.
(Dragan, Ontario, 11. novembar 2018 18:26)
lepo vas brainwash u kanadi. pa da no u ukljuce nuklearke i turbine na niagari sto je tesla napravio da vi kanadjani ne zagadjujete nocni zrak.

only fools and horses

pre 5 godina

Ja sa škodom od 1000 kubika i rezervoarom od 55 litara mogu da pređem 900-1000 km. I što je najvažnije, da napunim rezerviar za 5 minuta bez čekanja bilo gde u gradu ili na putu.

ekolog za dizel

pre 5 godina

Sa mojom Dačijom 1.5dCi i rezervoarom napunjenim do vrha (skoro 60 litara) pređem put Beograd-Kalamata 1.341 km (prosek 4.3 l/100km sa upaljenim erkondišnom). Punjenje rezervoara oko 5 minuta.

Milan

pre 5 godina

Odem od Bg do Nisa i toliko, ma strasan domet, milina za duza putovanja. Kad budu mogli da predju 1000km i ne budu nakaze od dizajna, tad cu da ih kupim.

EU Citizen

pre 5 godina

Živo me zanima kođimo bi bilo na nula, a koliko na minus deset, šteta što to nisu ispitibali,. ali nisu namermo, jer bi rezultati bili katastrofa, a to skreće sa neomarksističko-ekoterorističke partijske linije, pa bi ih odmah neko lupio po prstima :)) Dakle, kao što nikad nije zgoreg ponoviti, s obzirom da nam državni i plaćenički mediji stalno ispiraju mozak sa elektroautomobilima, u ovom trenutku još uvek primitcna i za ozbiljne korisnike koji ne idu jednom nedeljno na pijacu potpuno neupotrebljiva tehnologija.

O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan

pre 5 godina

Nije mi jasno kako su uspeli sa teslom da predju samo 326 km sa punim baterijama kada na sajtu lepo pise da po NEDC standardu tesla model s 75D prelazi 595 km. Jel to znaci da model s 100D prelazi nesto manje od 280 km jer na sajtu pise da moze da predje oko 530 km. Ma bre ovo nije moguce tesla je apsolutni vladar na ovome polju, oni imaju superiornu tehnologiju, mega fabrike za proizvodnju najboljih baterija na svetu. Kakva crna kona i bakraci! Hoce neko da kaze da korejci prave bolja kola na struju??? Ma nemoguce

Aca

pre 5 godina

Svi proizvodjaci vozila na unutrasnje sagorevanje lazu za potrosnju 30% pa taj podatak uzmite u obzir i za elektricno vozilo. Sledeci podatak uzmite da baterije u el vozilima gube kapacitet na hladnom vremenu. Na tempetaturi oko nule 25% ili da budem precizniji gube 1% kapaciteta svakim stepenom manje od 25c. Treci podatak je starenje baterije koje je neminovan proces i ono iznosi u proseku 5% godisnje koliko baterija izgubi kapacitet. Sada je lako izracunati koliko vozilo prelazi u praksi.

only fools and horses

pre 5 godina

...
Kako bi bilo super kad bi bili kao mobilni, stavis bateriju na punjenje nocu na jeftinu struju dok spavas i teras sutradan. 
(max, 9. novembar 2018 23:18)

Ne daj bože da kola ikad budu kao mobilni i njihove baterije.
A to sa jeftinom strujom zaboravi. Pa sad ti je oko 60% cene goriva državni harač. Kad to prebace na struju, pa kad proizvođači još dignu cene, uz njihove nedostatke što se tiče autonomije i brzine punjenja, proplakaćete svi vi koji se sad palite na elektroautomobile sa mislima o besplatnoj vožnji.
Sve to uz neminovno skuplje automobile nego što su sada. Ne zato što su skuplji za proizvodnju već što proizvođači iskoriste takve stvari da neosetno povećaju cene.
Jedino se nadam da ovaj vid elektroautomobila neće stvarno proći, ali kako su krenuli..
Ne bi bilo prvi put da interesni konzorcijumi proguraju potpuno inferiorno i lošije rešenje za ceo svet.

Gradimir

pre 5 godina

Stvarno mi nisu jasni ovi koji imaju razne negativne tvrdnje o električnim automobilima, a sve se lako može naći na Internetu. Ako već imate pristup informacijama, proverite nešto pre nego što opljujete. Već danas, većini vozača u 98 % situacija električni automobili završavaju posao. A uz mnogo manje glavobolja, jeftinije, čistije, jednostavnije. Ja jesam možda subjektivan, ali pročitam i ono što mi se ne sviđa. Skoro sam gledao neku analizu o zagađenju tokom celog veka automobila, uključujući i proizvodnju. U velikoj većini slučajeva, dizeli i benzinci višestruko nadmašuju električne po emitovanom CO2. U poređenju je bio Teslin auto, sa velikom baterijom i 5 m dug (a benzinac Toyota Camry), tako da kada dobijemo povoljnije električne automobile, ta razlika će ići još više u njihovu korist. Samo na lokacijama gde se veliki deo struje dobija iz uglja su na kraju benzinci i električni bliski jedni drugima u izbačenom CO2. Inače, Kona je izuzetno efikasan auto, male potrošnje, upotrebljivih dimenzija. Još kad bi bio pristupačniji, i ja bih razmišljao o njemu. Ovima što voze Tesle, mogu samo da zavidim.

max

pre 5 godina

Totalno je nebitno koliko moze da predje, pa necu svaki dan bez pauze da vozim od Subotice do Vranja. Dovoljno je da mogu da odem na posao i nazad i eventualno posle posla nesto obavim. Bitnije je da budu jeftini, kako za kupovinu, tako i za punjenje i odrzavanje. Potrebna je gusta infastruktura za punjenje. Kada bi sve to bilo kako treba vozili bi se daleko jeftinije i ekoloskije. Bolje da rade na snizenju cena elektricnih automobila i razvoju sto prakticnijih, manjih i jeftinijih punjaca. Kako bi bilo super kad bi bili kao mobilni, stavis bateriju na punjenje nocu na jeftinu struju dok spavas i teras sutradan.

samo da kažem...

pre 5 godina

Ne kažete pod kojom uslovima? Moj 500L 1.3 dizel može da ima potrošnju čak i 3.4 l/100 km na otvorenom putu, ali u gradu i na autoputu je skoro duplo veća...

Toronto

pre 5 godina

Ja sa mojom Teslom prelazim oko 420 km i ostane nekih 15-20%. Baterija je 100kwh. Verujem da bih mogao da predjem mnogo više kada bih vodio računa ali to nije tako lako. Jednostavno vas ponese vožnja.

cile

pre 5 godina

Sve je to lepo samo treba da se montira jos jedno 943 miliona punjača koji će se napadati ne znam čime i super.Da,i vozićemo se besplatno hahaha

Zeljko

pre 5 godina

Tesla model 3 se puni za 50min do 80% baterije na superpunjacu (severna amerika). inace i mali reno e moze da se dopunjuje na 220v i 15amp preko noci dok je struja jeftina. dovoljno za dnevnu upotrebu. inace punjaca ima po Beogradu i vidim da se polako instaliraju i po Srbiji. Problem je sto veliki broj gradjana u Srbiji zive po zgradama a parkiraju gde stignu ispred istih. Ima i tu resenja ali nije elegantno. Plate se dva penzosa da dezuraju i umreze se produzni kablovi i divota. Nas narod je snalazljiv posto drzava uvek radi protiv pojedinca.Za razliku od prosvecenih zemalja gde je drzvni aparat u sluzbi gradjana. skrenuh sa teme. Dakle pritisnite drzavni aparat da pojednostavi homologaciju e-automobila i pravac u madjarsku po Renault Zoe, idealan za grad i prelazi garant 90km i po cici zimi. a polovan je i jeftiniji od polovnih dizela kojim trujete sebe decu i komsije.

Superhik

pre 5 godina

Bolt (sevrolet) i Ampera(opel)nisu u konkurenciji jer su (bili)GM,a njemu sad lose ide,medjutim, njihova kola su sa LG baterijama imala radijus 600 km!

krokdil

pre 5 godina

U stvari Kona moze da predje vise od 414km.Bjorn Nyland koji testira elektricna vozila na jutjubu,presao je sa Konom 510 kilometara,pri brizini od 90km/h.Ostalo jos bilo 2% baterije:)

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Totalno je nebitno koliko moze da predje, pa necu svaki dan bez pauze da vozim od Subotice do Vranja. Dovoljno je da mogu da odem na posao i nazad i eventualno posle posla nesto obavim. Bitnije je da budu jeftini, kako za kupovinu, tako i za punjenje i odrzavanje. Potrebna je gusta infastruktura za punjenje. Kada bi sve to bilo kako treba vozili bi se daleko jeftinije i ekoloskije. Bolje da rade na snizenju cena elektricnih automobila i razvoju sto prakticnijih, manjih i jeftinijih punjaca. Kako bi bilo super kad bi bili kao mobilni, stavis bateriju na punjenje nocu na jeftinu struju dok spavas i teras sutradan.
(max, 9. novembar 2018 23:18)
Naravno da neces i sva E vozila su idealna za grad.
Ali,uvek postoji ali,njihova zutonomija je u realnosti duplo niza nego na fabricki kontrolisanim testovima,a nacin voznje potpuno drugaciji.
Oni se voze penzionerski,bez naglih ubrzanja,a odrzavanje brzine je imperativ,jer se u prtivnom baterije veoma brzo trose.Sve u vozilu je na struju,sto znaci i klime,grejanje,muzika i sl. i sve se napaja iz istih baterija.

Sto se jeftine struje tice,kada se ova vozila omasove,ona ce prestati da bude jeftina,jer ce se trositi u nocnom rezimu ,kao i u dnevnom,tako da eletrane nece imati prazne hodove kao sada,koje pokusavaju da nadomeste smanjenom proizvodnjom i jeftinijom strujom.

moron

pre 5 godina

Iskrene čestitke za Koreance. Stvarno im svaka čast.
Nego, ta baterija, od 64 kWh, za koliko "minuta" bih je sa 80% dopunio u mojoj garaži (imam tamo samo monofaznu struju)?
Znam da može za samo 54 minuta (do 80%) ako bih imao "brzi punjač od 100kW", ali, ja sam čuo da u Srbiji "nema utičnice" za tako nešto, pa se pitam da li bih "monofazno", a dok je "jeftina struja", moglo "to" da se napuni.

Zeljko

pre 5 godina

e da, Tesla model 3 se puni do 80% za 50min na superpunjacu, kao sto sam rekao i to kosta $10.00 USA ili $13.00 CAD. za 400+ km sto je 3.25c (centi) po km. Ako je gorivo 1.3eura i auto trosi recimo 8l onda je to oko 0.1 eura po km. znaci bar 3X skuplje. Neka me neko ispravi ako sam nesto pogresno izracunao. naravno ako se auto puni kod kuce onda je jos jeftinije na najjeftiniju tarifu. dakle vozi se skoro dzabe. da ne pricam o minimalnim troskovima odrzavanja e automobila. Ince je Kona e odlicna stvar jer ce sad Musk i Tesla morati da izbace model Y koji je bilji od Kone e ili im to niko nece kupovati a Hundai ce trljati ruke. Inace WV najavljuje e auto od 18,000 eura i dometom od minimalno 285km tako da vec negde 2020 trziste ce biti jako zanimljivije.

Zeljko

pre 5 godina

Pa nista nepoznato. Na -10c domet pada na jedno 50-60% od onog u idelanim uslovima. Znaci autonomija od jedno 285-300km je dovoljna za 90% korisnika automobila. Jer se dnevno predje do 90km. u proseku. u Evropi i manje. Za severnu ameriku domet od oko 400km je idealan jer zimi pada na recimo 200-220km sto je meni licno i vise nego dovoljno. U stavri i tih nekih 280km je sasvim dovoljno. Domet zimi zavisi] od toga kako je resena kontrola temperature baterije. Ako se ista odrzava u idelanoj temperaturi onda gubitka nema. Dakle ko ima garazu preko noci ne gubi nista a tokom dana opet manje i kod najhladnijeg vremena. A to je samo 2-3 meseca u Srbiji i ne vidim zasto plakanje. U kanadi je to skoro 6 meseci i sve je vise e-automobila. Za sledecih 2g ce ih biti jos jako vise. A sto se tice jednog od komentara ja nisam strucnjak za takva stanja ali mislim da se to moze kontrolisati lekovima i pomoci strucnjaka iz medicinske oblasti. Iskreno se nadam da ce mu pomoci.

Džoni

pre 5 godina

Ne bi bilo prvi put da interesni konzorcijumi proguraju potpuno inferiorno i lošije rešenje za ceo svet.
(only fools and horses, 10. novembar 2018 09:29)

MA 3ABEPA!! 3HAO CAM!

Zeljko

pre 5 godina

Dakle ovako: Tesla model 3 sa punom baterijom koja pokazuje 310 milja domet u uslovima auto puta (brzina od 120km/h) prelazi 281 milju sa koriscenjem klime i u normalnoj voznji. Lako proveriti. 452km i 75KW energije.

dva zeca,tri zeca

pre 5 godina

da,kao sto je vec neko dole nize napisao,bice to jednog dana boga mi skupa struja,razmisljam da kupim za male pare polovni hibrid prius II i ugradim jos plin,kud je zilavo tu i luksuza ko u prici a obzirom na moje godine,ha, moze me i sahraniti;)

Gradimir

pre 5 godina

Aco, vrlo paušalne ocene o gubitku kapaciteta i starenju baterije. Električna vozila koja imaju aktivnu kontrolu baterija, najbolje tečno hlađenje, vrlo malo i gube zimi i sporo im pada kapacitet. Imaš na netu statistike gde korisnici razmenjuju podatke. Retkost je da baterija izgubi i 10%, čak i posle više stotina hiljada kilometara. Imaš i realne podatke o potrošnji, kao i za benzince i dizelaša. To su činjenice, a ovo što ti iznosiš odokativne procene.

Milan

pre 5 godina

@Željko

još da na računicu za potrošnju dodaš na koliko hiljada km elektro automobil kroz nižu potrošnju opravda svoju bar 10.000 evra višu cenu.
Drugo, da objasniš kako da odem na more, posetim rodbinu u nemačkoj, sloveniji i bosni sa takvim automobilom.
Treće, zar zaista misliš da država neće uvesti akcize na struju u slučaju masovnog korišćenja EV? Koliko bi bila isplativa EV kad gorivo ne bi bilo opterećeno dažbinama i 1l da košta oko 0,6 evra?
Nisam uopšte protiv EV, u svojoj novoj kući sam ostavio najjači mogući priključak za punjenje u budućnosti. Meni bi mnogo više odgovarao neki plug-in hibrid ili EV za ženu ali nabavne cene novih vozila su još uvek suludo visoke i nema ekonomske opravdanosti nabavke ovakvog vozila.

Pedja

pre 5 godina

i da se nezaboravi da deo električne energije za punjenje možete sami obezbediti solarno ili vetrom , postoje sada i kućne mini vetro turbine sa velikim iskorišćenjem , a da li možete proizvesti dizel , benzin ili auto-gas ?!? možda može metan samo ?!

achitwn

pre 5 godina

zasto vi koji imate vozila na benzin ili dizel postirate na ovu vest koliko prelazite sa tim vozilima. koliko ja znam da citam text je o poredjenju elektricnih automobila. mislim zaista bre kakvi su to komplexi. ja sa biciklom predjem 100milja a ne potrosim mi kap goriva, samo dva proteinska bara i dve flasice gatorades.

vladebb

pre 5 godina

Zato je ovde u Norveskoj red na KONA(na norveskim znači supruga inace, pa oni svi čitaju "Kuna") sve do 2020 za sada, a neki od ovih koji su vec dobili nov auto prodaju odmah na oglasima za 10.000 eur vise i prodaju kao ludi. Inace sa ful opremom kosta oko 34.000 eur (ovde jos uvek nema poreza na el automobile).
Sto se tice punjenja, ako kuci instalirate 32A punjac imate mogucnost da za 9 sati napunite od 0 do 100%, a na obicnu uticnicu od 10A ide oko 2,3kw po satu, tj trebalo bi oko 27 sata za punu bateriju.

Ivan

pre 5 godina

@Moron. Kako volis da se pravis pametan pa to je strasno. Ima u srbiji jos kako snaznih prikljucaka. Svaka kuca ima prikljucak struje koji moze nesmetano da daje 75A na uticnici i to nije nista novo jedino ulaganje bi bilo u jenu trofaznu industrijsku uticnicu. A stanovi imaju mogucnost 48A na uticnici naravno trofaznoj. To sto si ti kupio sklepanu garazu sa nabudzenim kontrolnim monofaznim brojilom to je tvoj problem. Tu mozes da punis akumulator na svom dizelu kad ga istrosi od teskog paljenja zimi. Ja u kuci koja je zidana pre II sv. rata imam 3 osiguraca od 25A a u garazi imam tri faze po 16A i nemam problem da punim ako zatreba i Teslu 100d. To sto se kod nas zidalo i budzilo kako ko stigne izmedju ostalog dovodi i do takvih rebusa koje imas i ti sa monofaznim prikljuckom.

Dragan, Ontario

pre 5 godina

Vozim Nissan Leaf od Februara i veoma sam zadovoljan. Uvek punim na svom punjacu od 6,6 kw i kilometar me kosta 10 puta manje nego benzin. Prelazim 600 km nedeljno i kada odbijem ustedu na gorivu i odrzavanju od mesecne rate auto me dodje ispod 200 dolara mesecno. Nema teorije da kupim benzinca za te pare. Tako da zaista stedim pare. Nocu se 92 posto el energije dobija iz nuklearki i hidrocentrala, tako da ne zagadjuje. Voznja je pravo zadovoljstvo.

Milan

pre 5 godina

@ivan
Išao sam na more i sa avionom, očigledno nemaš iskustva sa tim jer je mnogo veće maltretiranje nego autom. Let noću, vožnja do aerodroma, ranije na aerodrom, onda bus do hotela. Za isto vreme stignem u grčku. Na moru volim da se vozam a ne da glumim foku na plaži, rent- a - car skup, osim na kipru gde imaš jeftinih polovnjaka iz japana.
Za železnicu si se svakako šalio. U svakom slučaju treba ti auto i tamo gde dođeš, zamisli posetu sarajevu bez roštilja na igmanu. Ne ide!
Ja ću i dalje mojim autom gde ja hoću, a moj priključak u garaži će sačekati da mi se isplati kada prodaja EV bude vođena jedinom zdravom logikom - ekonomskom.

achitwn

pre 5 godina

Nije mi jasno kako su uspeli sa teslom da predju samo 326 km sa punim baterijama kada na sajtu lepo pise da po NEDC standardu tesla model s 75D prelazi 595 km. Jel to znaci da model s 100D prelazi nesto manje od 280 km jer na sajtu pise da moze da predje oko 530 km. Ma bre ovo nije moguce tesla je apsolutni vladar na ovome polju, oni imaju superiornu tehnologiju, mega fabrike za proizvodnju najboljih baterija na svetu. Kakva crna kona i bakraci! Hoce neko da kaze da korejci prave bolja kola na struju??? Ma nemoguce
(O'sk-Ar Željko Toronto Pakistan, 10. novembar 2018 12:37)
75D pravi 400km 100D 507km

Ivan

pre 5 godina

@Milan. Na more idi npr avionom kao sav normalan svet a ne da maltretiras i porodicu i sebe vozeci kola hiljadama kilometara. A u posetu rodbini mozes isto avionom a ako ne zelis mozes vozom i usput se naspavas da budes odmoran za rostilj i gajbu laskog piva. A po gradu vozis hibrid ili EV i ustedis godisnje toliko da te taj avion i voz isto dodju dzabe.

Ivan

pre 5 godina

@Ekolog za dizel...Ja identican put sa hibridom benzincem od 1800ccm i 136ks karavanom sa 2 odraslih i 2 dece punim gepekom do krova toliko opterecenim da mi zadnje gume udju blatobrane i pri tom vozim minimum na autoputu 140kmh potrosim prosecno 5.2litre BENZINA!!!

achitwn

pre 5 godina

Nocu se 92 posto el energije dobija iz nuklearki i hidrocentrala, tako da ne zagadjuje. Voznja je pravo zadovoljstvo.
(Dragan, Ontario, 11. novembar 2018 18:26)
lepo vas brainwash u kanadi. pa da no u ukljuce nuklearke i turbine na niagari sto je tesla napravio da vi kanadjani ne zagadjujete nocni zrak.