Subota, 15.09.2018.

12:30

Češki sindikati ne daju da se Škoda Superb proizvodi u Nemačkoj

Izvor: B92

Èeški sindikati ne daju da se Škoda Superb proizvodi u Nemaèkoj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Znalac

pre 5 godina

Vrati se ti malo na Kursk i pročitaj ponovo,Nemci su se povukli zbog nedostataka rezervi u ljudstvu,a broj žrtava i broj unistenih tenkova nikako ne idu u prilog Rusima.Na jednog tigra je išlo 10 unistenih T34.
(cile, 17. septembar 2018 10:46

Uvlacis me u detalje kojima ovde nije mesto. Nemci su se kazes povukli zbog nedostatka rezervi u ljudsvu, pa gde im se dede silno ljudstvo? Poginuli od "inferniorne" ruske tehnike, eto gde je.
Isto kao sto sada sada hoce da proizvode Superb u Nemackoj, sigurno nisu u pitanju patrotski razlozi.
A o T34 moze da se napise roman, koja je verzija bila 1939, 1942. 1944, ko je u njegovoj klasi (panzer) a ko nije (tigar)....necemo ovde o tome.

cile

pre 5 godina

@Znalac
Vrati se ti malo na Kursk i pročitaj ponovo,Nemci su se povukli zbog nedostataka rezervi u ljudstvu,a broj žrtava i broj unistenih tenkova nikako ne idu u prilog Rusima.Na jednog tigra je išlo 10 unistenih T34.

Znalac

pre 5 godina

jel moze neki izvor da je T34 bio bolji od nemackog Tigra ??!! Jel tesko prihvatiti cinjenice. Zasto bi amerikanci amnestirali vecinu nemackih naucnika, (kao recimo Fon Brauna), koji je bio okosnica tima kojo ih je odveo na mesec. Da nisu mozda nekog Ceha doveli?! Nisam ljubitelj nemaca, ali im se mora priznati da su kroz istoriju uvek bili u vrhu, cak i kad su od pepela pocinjali.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (bre, 16. septembar 2018 23:08)

T34 je imao bolje manevarske sposobnosti od Tigra, bio je mnogo jeftiniji (pa se masovno proizvodio), bio je mnogo pouzdaniji, laksi sa opravku i kao najvazniji dokaz pobedio je u najvecoj tenkovskoj bitki u istoriji! Takodje mi je drago sto si precutno potvrdio ostale moje navode o premoci ruske tehnike u WWII a nisam sve ni naveo (na primer najbolja jurisna puska u istoriji Kalasnjikov AK47 je razvijena tokom rata).
Drugo, niko ne spori vrhunski inzenjering koji su Nemci uvek imali. Obrnuto, ti si tak koji osporava inzenjering drugih naroda, ukljucujuci i Cehe koji kako vidimo zadnjih godina prevazilaze Nemce u njihovoj igri, pa je Superb iako napravljen na istoj platformi pokazuje mnoge prednosti u odnosu na Pasat.

krol

pre 5 godina

Gross, opet vi sirite dezinformacije, a vidim i da vam razumevanje procitanog lose ide.

Pogledajte ko je imao koje i kakve tenkove i avione. Opet history chalnel i kafana progovara iz vas.
Brodovlje je bilo i ostalo Engleski fah.
Radar su prvi takodje imali englezi.
Churchill tenk je u Africi napravio kasapnicu medju nemackim pz3 i 4 tenkovima koji su cinili apsolutnu vecinu nemackog oklopa u Africi. Takodje matilda i valentina (takodje tenkovi, ne devojke).

Zapravo jedini nemacki avion koji je ostao egal tokom celog rata je bio focke wolf fw 190. Mesersmit bf 109 je bio ok, ali npr nas ik3 da je imao brojnost i dobre posade (tj da su imali prilike da odu i ubijaju nad Španijom jedno pet godina kao njihovi luftwafe savremenici) bombardovanje Beograda bi drugacije proslo, ili bi bilo mnogo skuplje.

Vi pricate o v1 i 2 raketama, a amerikanci su bacili dve atomske bombe.


Citajte malo, ne boli.

bre

pre 5 godina

(Znalac, 16. septembar 2018 09:51)

jel moze neki izvor da je T 34 bio bolji od nemackog Tigra ??!! Jel tesko prihvatiti cinjenice. Zasto bi amerikanci amnestirali vecinu nemackih naucnika, (kao recimo Fon Brauna), koji je bio okosnica tima kojo ih je odveo na mesec. Da nisu mozda nekog Ceha doveli?! Nisam ljubitelj nemaca, ali im se mora priznati da su kroz istoriju uvek bili u vrhu, cak i kad su od pepela pocinjali.

Gross

pre 5 godina

@krol nisam pricao o bolesnom rukovodstvu, nego o tehnici. Saveznici su napravili tehniku tek pred kraj rata, kad su pokrali ideje od zarobljenih aviona. Posle Drugog svetskog rata Nemackoj je zabranjen samostalan razvoj vojne tehnike. Sto se tice kafanskih prica, to je tvoj fah. Ja iznosim samo činjenice, bez uplitanja u politiku (koja me ne zanima). I nemam nameru da se dalje ubedjujem sa ljudima kao sto si ti. Pozdrav

N\A

pre 5 godina

pre neki dan sam gledao, Nemci su osvajanjem čehoslovačke početkom ww2 više nego duplirali svoje naoružanje i to im je omogućilo da osvoje Francusku za par nedelja.

Znalac

pre 5 godina

Nemci su neprikosnoveni kad je inzenjering u pitanju. Njihova posvecenost je nevidjena kod drugih naroda. Uporedite nemacke avione iz tog doba i sve ostale. Jedino je britanski Spitfajer mogao da mu parira. I to je jedan avion. Nemci su imali nekoliko naprednih aviona u to doba. Da ne pominjem prvi mlazni avion Heinkel, prvu krstarecu raketu V2. Ne omalovažavam Cehe. Divan i radan narod, industrijski pismen, ali Nemci su napredniji na mnogim poljima.
(Gross, 16. septembar 2018 02:04

Auh koliko neistine ima u tvom komentaru! Prvo, istina je da su na pocetku WW2 Nemci imali najbolje ratne masine ali su ih do kraja rata mnogi stigli i prestigli. Na primer Rusi su napravili jurisni avion Sturmovnik i Jak-9, raketni bacac Katjusu, unapredjeni T34 koji su svi bili u rangu nemacke tehnike ili bolji. Amerikanci su napedovali vise od jednih i od drugih!
Tako da smanjite malo taj mit o Nemcima. Sto se tice autoindustrije ona ne spada u vrh svetskog tehnoloskog razvitka. Na protiv, auto tehnologija je komercionalna, dostigla je svoj vrhunac i sada njen razvitak zavisi vise od drugih tehnologija (razvijanje baterija, softver, razni gedzeti koji postoje vec odavno kao radari i senzori) nego od nje same.

cile

pre 5 godina

@mozak jedne kokoške
Kakve veze ima civic sa ovom temom i Škodi ? Hondu i ovako i onako nećes na ulici videti,pre će naići Ferrari nego Honda.

krol

pre 5 godina

Gross, aj malo manje history chanel i kafanskog obozavanja Nemaca.
Samo ovo za Drugi svetski, Cesi i Francuzi su imali bolju tehniku, ali mnogo manje agresivno i bolesno rukovodstvo i losu komandu.
Nije hitler slucajno napao kada jeste.

C i n i k

pre 5 godina

Skoda je i zamisljena da bude jeftinija od VW "narodnih auta" da za manje pare ponudi tehniku VW i kvalitet koji ne odudara mnogo od VW.
Naravno da ce onaj ko ima para pre da kupi VW nego Skodu,isto kao sto ce svako pre da kupi PSA nego Opel. Jer bolje je kupiti original nego kopiju.

Gross

pre 5 godina

@nece_biti Česi jesu imali jaku industriju pre Drugog svetskog rata, ali Nemci su neprikosnoveni kad je inzenjering u pitanju. Njihova posvecenost je nevidjena kod drugih naroda. Čitava Evropa je preuzela nemacki DIN kao standard. Uporedite nemacke avione iz tog doba i sve ostale. Jedino je britanski Spitfajer mogao da mu parira. I to je jedan avion. Nemci su imali nekoliko naprednih aviona u to doba. Da ne pominjem prvi mlazni avion Heinkel, prvu krstarecu raketu V2. Ne omalovažavam Cehe. Divan i radan narod, industrijski pismen, ali Nemci su napredniji na mnogim poljima.

drvobradi

pre 5 godina

@renault-team
Ima istu tehnologiju kao i cela grupacija. Neki motori (1.2tsi, 1.4tsi, 1.6mpi i 1.2htp) su se čak proizvodili u Škodinim fabrikama za celu VW grupaciju. Platforme iste. Razlika je u kvalitetu materijala i dizajnu kabine. Audi koristi najbolje materijale, VW kvalitetnije a Škoda zadovoljavajuće. Uglavnom, Škoda je ono što je VW nekada bio, najbolji odnos ulozeno/dobijeno sa malim gubitkom cene u daljoj prodaji.

Bojan

pre 5 godina

samo da pitam skodine vozace i fanove. da li je tacno da skoda ima jednu generaciju stariju tehniku od vw? ili mozda prati vw u stopu?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (renault-team, 15. septembar 2018 14:16)

Prate ih u stopu sto se mehanike tice. U superb se ugradjuju isti motori i menjaci kao u Passat, platforma je MQB, jedino po cemu je VW bolji jeste komfor (digitalni kokpit, multimetija, zavrsna obrada, zvucna izolacija).

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

(rog, 15. septembar 2018 16:45)

"Nego mene zanima zasto nova honda civic kosta kao dragi kamen a proizvodi se u UK (hatchback) i Turskoj (sedan)?"

Nisi u pravu. Veruj mi.
Pogledaj cenu baznog civica 1,5, od 182 ks, pa pažljivio pogledaj spisak opreme. Posebno obrati pažnju i na bezbednosne sisteme. Sve je to kod civica standard.

Onda "uzmi" oktaviju TSI 180, najviši paket, pa je kroz opcije opremi sa svim onim što ima i BAZNI civic 1,5.

I tada shvatiš da je oktavija dosta skuplja od civica.

stefan

pre 5 godina

Skoda superb, neverovtno dobar auto, dizajn je perfektan,a cena potpuno prihvativlja, oko 25% niza od passata..... prava masina..... i treba nemce da plase....

nece biti

pre 5 godina

Izgleda da su Cesi brzo zaboravili kako su i uz ciju pomoc (novac, znanje, itd) dosli na nivo na kom su sada.
(Srdjan, 15. septembar 2018 13:05)

VW je nastao na bubi, koja je opet nastala kradjom Tatrinog prototipa posle nemacke okupacije 1938. Posle II svetskog rata engleski vojni inzenjeri su unapredili bubu za vreme dok je taj deo Nemacke bio njihova okupaciona zona. Koliko god to srpskim germanofilima delovalo neverovatno, nisu Nemci izmislili sve sto postoji.

mala siren

pre 5 godina

Škoda rutinski masovno probija rokove isporuke za Superb, jer ne mogu da ih proizvedu kolika je tražnja. Realno auto nema lošiju tehniku od Passata a drastično je jeftiniji, a veći.

rog

pre 5 godina

Ako presele i povecaju cenu smanjice se drasticno prodaja, i treba.

Nego mene zanima zasto nova honda civic kosta kao dragi kamen a proizvodi se u UK (hatchback) i Turskoj (sedan)?

Veliki brat

pre 5 godina

Pa dobro, ako oni kažu "ne damo naše", mogu i nemci da izmeste sklapanje tog Seat-a negde drugde.
A potom da im podignu cene gotovih VW motora ili cenu licence za svaki primerak motora koji Škoda izradi.

Sa druge strane, Škoda je mogla i sama, ali znatno sporije, da unapredi svoje modele, jer znamo gde su bili pre Drugog svetskog rata, kada je i Porše od njih kupovao komponente. Ali, u vlasništvu VW-a je ipak sve to išlo brže, Felicia je bio prelazni model na bazi Škode Favorit, dok VW nije preuzeo 100% vlasništva, a onda je krenula Fabia, Octavia...
Prva generacija Škode Superb je rađena na platformi Pasata za kinesko tržište (Volkswagen Passat Lingyu) koji ima za oko 10cm veće međuosovinsko rastojanje od standardnog Pasata.

Naravno, pitanje je da li je i koliko VW naneo sebi indirektnu štetu kroz ovakve modele unutar grupacije (Superb, Karoq, Kodiaq), jer se time umanjuje prodaja modela matične kompanije (Passat, Tiguan, Tuareg).
Međutim, imate ljude koji će za određenu cenu/budžet pre odabrati jeftiniji model sa višim paketom opreme nego obrnuto, pa će neko pre kupiti Superb sa maltene najvišim paketom opreme nego osnovnu verziju Pasata sa istim dizel motorom (osim ako se uzmu 4x4 i kožna sedišta).

Takođe, u Srbiji Škodu više kupuju firme, jer imaju bolji dil sa zastupnikom, pa dobijaju automobile po mnogo nižim cenama (npr. Rapid 1.6tdi sa klimom za firmu košta kao najjeftiniji Polo za nas "obične smrtnike).

zapamtićeš kad si majku za sisu ujeo (ova se bukvalno prevodi na ovo sa tarifama)

pre 5 godina

Kreće priprema to jest reakcija na tarife. Zašto bi Nemac gubio radna mesta kod sebe i to u auto industriji koja je mega psolodavac u Nemačkoj zbog smanjenja konkuretnosti u SAD? Stvarno zašto bi (zbog jedinstva EU)?

renault-team

pre 5 godina

samo da pitam skodine vozace i fanove. da li je tacno da skoda ima jednu generaciju stariju tehniku od vw? ili mozda prati vw u stopu?

automobilista

pre 5 godina

Nisu se Nemci uplasili ali je cinjenica da je Skoda legla u istocnoj Evropi kao kec na deset.Nemci su se malo zaigrali tj nisu ocekivali da ce se ovoliko razviti.Realno ima pristojnu cenu,dobar kvalitet i dizajn plus pouzdana.U 2017.su prodali 1.2 miliona primeraka Skodi i svake godine prodaja raste oko 10 posto.To ne bi bio problem vlasnicima da sve 3 fabrike Skode nisu upravo u Ceskoj.Zbog toga su konkurecija nekim drugim fabrikama u Nemackoj koje se bore za prevlast u istocnoj i srednjoj Evropi.Plus Cesi vrse pritisak da cetvrta fabrika koja je u planu jer su ove 3 vec prebukirane isto bude u Ceskoj a vlasnici su protiv pa se sada pregovara da li je u pitanju neka druga lokacija u Evropi,spominjala se Rumunija ili vracaju deo proizvodnje u Nemacku.Meni se cini da ipak nece u Nemacku zbog vecih profita ali postoji mogucnost a i predsednik vlade Saksonije je najavljivao da mozda otvore tamo jer nemacka vlada jako ulaze u nerazvijene delove Nemacke,gurnuli su sve najvece firme da od Saksonije naprave ekonomsko cudo da bi smanjili jaz sa zapadnim pokrajinama.

nece biti

pre 5 godina

Izgleda da su Cesi brzo zaboravili kako su i uz ciju pomoc (novac, znanje, itd) dosli na nivo na kom su sada.
(Srdjan, 15. septembar 2018 13:05)

VW je nastao na bubi, koja je opet nastala kradjom Tatrinog prototipa posle nemacke okupacije 1938. Posle II svetskog rata engleski vojni inzenjeri su unapredili bubu za vreme dok je taj deo Nemacke bio njihova okupaciona zona. Koliko god to srpskim germanofilima delovalo neverovatno, nisu Nemci izmislili sve sto postoji.

stefan

pre 5 godina

Skoda superb, neverovtno dobar auto, dizajn je perfektan,a cena potpuno prihvativlja, oko 25% niza od passata..... prava masina..... i treba nemce da plase....

automobilista

pre 5 godina

Nisu se Nemci uplasili ali je cinjenica da je Skoda legla u istocnoj Evropi kao kec na deset.Nemci su se malo zaigrali tj nisu ocekivali da ce se ovoliko razviti.Realno ima pristojnu cenu,dobar kvalitet i dizajn plus pouzdana.U 2017.su prodali 1.2 miliona primeraka Skodi i svake godine prodaja raste oko 10 posto.To ne bi bio problem vlasnicima da sve 3 fabrike Skode nisu upravo u Ceskoj.Zbog toga su konkurecija nekim drugim fabrikama u Nemackoj koje se bore za prevlast u istocnoj i srednjoj Evropi.Plus Cesi vrse pritisak da cetvrta fabrika koja je u planu jer su ove 3 vec prebukirane isto bude u Ceskoj a vlasnici su protiv pa se sada pregovara da li je u pitanju neka druga lokacija u Evropi,spominjala se Rumunija ili vracaju deo proizvodnje u Nemacku.Meni se cini da ipak nece u Nemacku zbog vecih profita ali postoji mogucnost a i predsednik vlade Saksonije je najavljivao da mozda otvore tamo jer nemacka vlada jako ulaze u nerazvijene delove Nemacke,gurnuli su sve najvece firme da od Saksonije naprave ekonomsko cudo da bi smanjili jaz sa zapadnim pokrajinama.

mala siren

pre 5 godina

Škoda rutinski masovno probija rokove isporuke za Superb, jer ne mogu da ih proizvedu kolika je tražnja. Realno auto nema lošiju tehniku od Passata a drastično je jeftiniji, a veći.

Veliki brat

pre 5 godina

Pa dobro, ako oni kažu "ne damo naše", mogu i nemci da izmeste sklapanje tog Seat-a negde drugde.
A potom da im podignu cene gotovih VW motora ili cenu licence za svaki primerak motora koji Škoda izradi.

Sa druge strane, Škoda je mogla i sama, ali znatno sporije, da unapredi svoje modele, jer znamo gde su bili pre Drugog svetskog rata, kada je i Porše od njih kupovao komponente. Ali, u vlasništvu VW-a je ipak sve to išlo brže, Felicia je bio prelazni model na bazi Škode Favorit, dok VW nije preuzeo 100% vlasništva, a onda je krenula Fabia, Octavia...
Prva generacija Škode Superb je rađena na platformi Pasata za kinesko tržište (Volkswagen Passat Lingyu) koji ima za oko 10cm veće međuosovinsko rastojanje od standardnog Pasata.

Naravno, pitanje je da li je i koliko VW naneo sebi indirektnu štetu kroz ovakve modele unutar grupacije (Superb, Karoq, Kodiaq), jer se time umanjuje prodaja modela matične kompanije (Passat, Tiguan, Tuareg).
Međutim, imate ljude koji će za određenu cenu/budžet pre odabrati jeftiniji model sa višim paketom opreme nego obrnuto, pa će neko pre kupiti Superb sa maltene najvišim paketom opreme nego osnovnu verziju Pasata sa istim dizel motorom (osim ako se uzmu 4x4 i kožna sedišta).

Takođe, u Srbiji Škodu više kupuju firme, jer imaju bolji dil sa zastupnikom, pa dobijaju automobile po mnogo nižim cenama (npr. Rapid 1.6tdi sa klimom za firmu košta kao najjeftiniji Polo za nas "obične smrtnike).

rog

pre 5 godina

Ako presele i povecaju cenu smanjice se drasticno prodaja, i treba.

Nego mene zanima zasto nova honda civic kosta kao dragi kamen a proizvodi se u UK (hatchback) i Turskoj (sedan)?

renault-team

pre 5 godina

samo da pitam skodine vozace i fanove. da li je tacno da skoda ima jednu generaciju stariju tehniku od vw? ili mozda prati vw u stopu?

zapamtićeš kad si majku za sisu ujeo (ova se bukvalno prevodi na ovo sa tarifama)

pre 5 godina

Kreće priprema to jest reakcija na tarife. Zašto bi Nemac gubio radna mesta kod sebe i to u auto industriji koja je mega psolodavac u Nemačkoj zbog smanjenja konkuretnosti u SAD? Stvarno zašto bi (zbog jedinstva EU)?

drvobradi

pre 5 godina

@renault-team
Ima istu tehnologiju kao i cela grupacija. Neki motori (1.2tsi, 1.4tsi, 1.6mpi i 1.2htp) su se čak proizvodili u Škodinim fabrikama za celu VW grupaciju. Platforme iste. Razlika je u kvalitetu materijala i dizajnu kabine. Audi koristi najbolje materijale, VW kvalitetnije a Škoda zadovoljavajuće. Uglavnom, Škoda je ono što je VW nekada bio, najbolji odnos ulozeno/dobijeno sa malim gubitkom cene u daljoj prodaji.

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

(rog, 15. septembar 2018 16:45)

"Nego mene zanima zasto nova honda civic kosta kao dragi kamen a proizvodi se u UK (hatchback) i Turskoj (sedan)?"

Nisi u pravu. Veruj mi.
Pogledaj cenu baznog civica 1,5, od 182 ks, pa pažljivio pogledaj spisak opreme. Posebno obrati pažnju i na bezbednosne sisteme. Sve je to kod civica standard.

Onda "uzmi" oktaviju TSI 180, najviši paket, pa je kroz opcije opremi sa svim onim što ima i BAZNI civic 1,5.

I tada shvatiš da je oktavija dosta skuplja od civica.

Bojan

pre 5 godina

samo da pitam skodine vozace i fanove. da li je tacno da skoda ima jednu generaciju stariju tehniku od vw? ili mozda prati vw u stopu?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (renault-team, 15. septembar 2018 14:16)

Prate ih u stopu sto se mehanike tice. U superb se ugradjuju isti motori i menjaci kao u Passat, platforma je MQB, jedino po cemu je VW bolji jeste komfor (digitalni kokpit, multimetija, zavrsna obrada, zvucna izolacija).

Znalac

pre 5 godina

Nemci su neprikosnoveni kad je inzenjering u pitanju. Njihova posvecenost je nevidjena kod drugih naroda. Uporedite nemacke avione iz tog doba i sve ostale. Jedino je britanski Spitfajer mogao da mu parira. I to je jedan avion. Nemci su imali nekoliko naprednih aviona u to doba. Da ne pominjem prvi mlazni avion Heinkel, prvu krstarecu raketu V2. Ne omalovažavam Cehe. Divan i radan narod, industrijski pismen, ali Nemci su napredniji na mnogim poljima.
(Gross, 16. septembar 2018 02:04

Auh koliko neistine ima u tvom komentaru! Prvo, istina je da su na pocetku WW2 Nemci imali najbolje ratne masine ali su ih do kraja rata mnogi stigli i prestigli. Na primer Rusi su napravili jurisni avion Sturmovnik i Jak-9, raketni bacac Katjusu, unapredjeni T34 koji su svi bili u rangu nemacke tehnike ili bolji. Amerikanci su napedovali vise od jednih i od drugih!
Tako da smanjite malo taj mit o Nemcima. Sto se tice autoindustrije ona ne spada u vrh svetskog tehnoloskog razvitka. Na protiv, auto tehnologija je komercionalna, dostigla je svoj vrhunac i sada njen razvitak zavisi vise od drugih tehnologija (razvijanje baterija, softver, razni gedzeti koji postoje vec odavno kao radari i senzori) nego od nje same.

krol

pre 5 godina

Gross, aj malo manje history chanel i kafanskog obozavanja Nemaca.
Samo ovo za Drugi svetski, Cesi i Francuzi su imali bolju tehniku, ali mnogo manje agresivno i bolesno rukovodstvo i losu komandu.
Nije hitler slucajno napao kada jeste.

cile

pre 5 godina

@mozak jedne kokoške
Kakve veze ima civic sa ovom temom i Škodi ? Hondu i ovako i onako nećes na ulici videti,pre će naići Ferrari nego Honda.

Gross

pre 5 godina

@nece_biti Česi jesu imali jaku industriju pre Drugog svetskog rata, ali Nemci su neprikosnoveni kad je inzenjering u pitanju. Njihova posvecenost je nevidjena kod drugih naroda. Čitava Evropa je preuzela nemacki DIN kao standard. Uporedite nemacke avione iz tog doba i sve ostale. Jedino je britanski Spitfajer mogao da mu parira. I to je jedan avion. Nemci su imali nekoliko naprednih aviona u to doba. Da ne pominjem prvi mlazni avion Heinkel, prvu krstarecu raketu V2. Ne omalovažavam Cehe. Divan i radan narod, industrijski pismen, ali Nemci su napredniji na mnogim poljima.

N\A

pre 5 godina

pre neki dan sam gledao, Nemci su osvajanjem čehoslovačke početkom ww2 više nego duplirali svoje naoružanje i to im je omogućilo da osvoje Francusku za par nedelja.

C i n i k

pre 5 godina

Skoda je i zamisljena da bude jeftinija od VW "narodnih auta" da za manje pare ponudi tehniku VW i kvalitet koji ne odudara mnogo od VW.
Naravno da ce onaj ko ima para pre da kupi VW nego Skodu,isto kao sto ce svako pre da kupi PSA nego Opel. Jer bolje je kupiti original nego kopiju.

Gross

pre 5 godina

@krol nisam pricao o bolesnom rukovodstvu, nego o tehnici. Saveznici su napravili tehniku tek pred kraj rata, kad su pokrali ideje od zarobljenih aviona. Posle Drugog svetskog rata Nemackoj je zabranjen samostalan razvoj vojne tehnike. Sto se tice kafanskih prica, to je tvoj fah. Ja iznosim samo činjenice, bez uplitanja u politiku (koja me ne zanima). I nemam nameru da se dalje ubedjujem sa ljudima kao sto si ti. Pozdrav

Znalac

pre 5 godina

jel moze neki izvor da je T34 bio bolji od nemackog Tigra ??!! Jel tesko prihvatiti cinjenice. Zasto bi amerikanci amnestirali vecinu nemackih naucnika, (kao recimo Fon Brauna), koji je bio okosnica tima kojo ih je odveo na mesec. Da nisu mozda nekog Ceha doveli?! Nisam ljubitelj nemaca, ali im se mora priznati da su kroz istoriju uvek bili u vrhu, cak i kad su od pepela pocinjali.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (bre, 16. septembar 2018 23:08)

T34 je imao bolje manevarske sposobnosti od Tigra, bio je mnogo jeftiniji (pa se masovno proizvodio), bio je mnogo pouzdaniji, laksi sa opravku i kao najvazniji dokaz pobedio je u najvecoj tenkovskoj bitki u istoriji! Takodje mi je drago sto si precutno potvrdio ostale moje navode o premoci ruske tehnike u WWII a nisam sve ni naveo (na primer najbolja jurisna puska u istoriji Kalasnjikov AK47 je razvijena tokom rata).
Drugo, niko ne spori vrhunski inzenjering koji su Nemci uvek imali. Obrnuto, ti si tak koji osporava inzenjering drugih naroda, ukljucujuci i Cehe koji kako vidimo zadnjih godina prevazilaze Nemce u njihovoj igri, pa je Superb iako napravljen na istoj platformi pokazuje mnoge prednosti u odnosu na Pasat.

cile

pre 5 godina

@Znalac
Vrati se ti malo na Kursk i pročitaj ponovo,Nemci su se povukli zbog nedostataka rezervi u ljudstvu,a broj žrtava i broj unistenih tenkova nikako ne idu u prilog Rusima.Na jednog tigra je išlo 10 unistenih T34.

krol

pre 5 godina

Gross, opet vi sirite dezinformacije, a vidim i da vam razumevanje procitanog lose ide.

Pogledajte ko je imao koje i kakve tenkove i avione. Opet history chalnel i kafana progovara iz vas.
Brodovlje je bilo i ostalo Engleski fah.
Radar su prvi takodje imali englezi.
Churchill tenk je u Africi napravio kasapnicu medju nemackim pz3 i 4 tenkovima koji su cinili apsolutnu vecinu nemackog oklopa u Africi. Takodje matilda i valentina (takodje tenkovi, ne devojke).

Zapravo jedini nemacki avion koji je ostao egal tokom celog rata je bio focke wolf fw 190. Mesersmit bf 109 je bio ok, ali npr nas ik3 da je imao brojnost i dobre posade (tj da su imali prilike da odu i ubijaju nad Španijom jedno pet godina kao njihovi luftwafe savremenici) bombardovanje Beograda bi drugacije proslo, ili bi bilo mnogo skuplje.

Vi pricate o v1 i 2 raketama, a amerikanci su bacili dve atomske bombe.


Citajte malo, ne boli.

bre

pre 5 godina

(Znalac, 16. septembar 2018 09:51)

jel moze neki izvor da je T 34 bio bolji od nemackog Tigra ??!! Jel tesko prihvatiti cinjenice. Zasto bi amerikanci amnestirali vecinu nemackih naucnika, (kao recimo Fon Brauna), koji je bio okosnica tima kojo ih je odveo na mesec. Da nisu mozda nekog Ceha doveli?! Nisam ljubitelj nemaca, ali im se mora priznati da su kroz istoriju uvek bili u vrhu, cak i kad su od pepela pocinjali.

Znalac

pre 5 godina

Vrati se ti malo na Kursk i pročitaj ponovo,Nemci su se povukli zbog nedostataka rezervi u ljudstvu,a broj žrtava i broj unistenih tenkova nikako ne idu u prilog Rusima.Na jednog tigra je išlo 10 unistenih T34.
(cile, 17. septembar 2018 10:46

Uvlacis me u detalje kojima ovde nije mesto. Nemci su se kazes povukli zbog nedostatka rezervi u ljudsvu, pa gde im se dede silno ljudstvo? Poginuli od "inferniorne" ruske tehnike, eto gde je.
Isto kao sto sada sada hoce da proizvode Superb u Nemackoj, sigurno nisu u pitanju patrotski razlozi.
A o T34 moze da se napise roman, koja je verzija bila 1939, 1942. 1944, ko je u njegovoj klasi (panzer) a ko nije (tigar)....necemo ovde o tome.

renault-team

pre 5 godina

samo da pitam skodine vozace i fanove. da li je tacno da skoda ima jednu generaciju stariju tehniku od vw? ili mozda prati vw u stopu?

C i n i k

pre 5 godina

Skoda je i zamisljena da bude jeftinija od VW "narodnih auta" da za manje pare ponudi tehniku VW i kvalitet koji ne odudara mnogo od VW.
Naravno da ce onaj ko ima para pre da kupi VW nego Skodu,isto kao sto ce svako pre da kupi PSA nego Opel. Jer bolje je kupiti original nego kopiju.

Gross

pre 5 godina

@nece_biti Česi jesu imali jaku industriju pre Drugog svetskog rata, ali Nemci su neprikosnoveni kad je inzenjering u pitanju. Njihova posvecenost je nevidjena kod drugih naroda. Čitava Evropa je preuzela nemacki DIN kao standard. Uporedite nemacke avione iz tog doba i sve ostale. Jedino je britanski Spitfajer mogao da mu parira. I to je jedan avion. Nemci su imali nekoliko naprednih aviona u to doba. Da ne pominjem prvi mlazni avion Heinkel, prvu krstarecu raketu V2. Ne omalovažavam Cehe. Divan i radan narod, industrijski pismen, ali Nemci su napredniji na mnogim poljima.

nece biti

pre 5 godina

Izgleda da su Cesi brzo zaboravili kako su i uz ciju pomoc (novac, znanje, itd) dosli na nivo na kom su sada.
(Srdjan, 15. septembar 2018 13:05)

VW je nastao na bubi, koja je opet nastala kradjom Tatrinog prototipa posle nemacke okupacije 1938. Posle II svetskog rata engleski vojni inzenjeri su unapredili bubu za vreme dok je taj deo Nemacke bio njihova okupaciona zona. Koliko god to srpskim germanofilima delovalo neverovatno, nisu Nemci izmislili sve sto postoji.

stefan

pre 5 godina

Skoda superb, neverovtno dobar auto, dizajn je perfektan,a cena potpuno prihvativlja, oko 25% niza od passata..... prava masina..... i treba nemce da plase....

cile

pre 5 godina

@mozak jedne kokoške
Kakve veze ima civic sa ovom temom i Škodi ? Hondu i ovako i onako nećes na ulici videti,pre će naići Ferrari nego Honda.

rog

pre 5 godina

Ako presele i povecaju cenu smanjice se drasticno prodaja, i treba.

Nego mene zanima zasto nova honda civic kosta kao dragi kamen a proizvodi se u UK (hatchback) i Turskoj (sedan)?

zapamtićeš kad si majku za sisu ujeo (ova se bukvalno prevodi na ovo sa tarifama)

pre 5 godina

Kreće priprema to jest reakcija na tarife. Zašto bi Nemac gubio radna mesta kod sebe i to u auto industriji koja je mega psolodavac u Nemačkoj zbog smanjenja konkuretnosti u SAD? Stvarno zašto bi (zbog jedinstva EU)?

mozak jedne kokoške ...

pre 5 godina

(rog, 15. septembar 2018 16:45)

"Nego mene zanima zasto nova honda civic kosta kao dragi kamen a proizvodi se u UK (hatchback) i Turskoj (sedan)?"

Nisi u pravu. Veruj mi.
Pogledaj cenu baznog civica 1,5, od 182 ks, pa pažljivio pogledaj spisak opreme. Posebno obrati pažnju i na bezbednosne sisteme. Sve je to kod civica standard.

Onda "uzmi" oktaviju TSI 180, najviši paket, pa je kroz opcije opremi sa svim onim što ima i BAZNI civic 1,5.

I tada shvatiš da je oktavija dosta skuplja od civica.

Gross

pre 5 godina

@krol nisam pricao o bolesnom rukovodstvu, nego o tehnici. Saveznici su napravili tehniku tek pred kraj rata, kad su pokrali ideje od zarobljenih aviona. Posle Drugog svetskog rata Nemackoj je zabranjen samostalan razvoj vojne tehnike. Sto se tice kafanskih prica, to je tvoj fah. Ja iznosim samo činjenice, bez uplitanja u politiku (koja me ne zanima). I nemam nameru da se dalje ubedjujem sa ljudima kao sto si ti. Pozdrav

Veliki brat

pre 5 godina

Pa dobro, ako oni kažu "ne damo naše", mogu i nemci da izmeste sklapanje tog Seat-a negde drugde.
A potom da im podignu cene gotovih VW motora ili cenu licence za svaki primerak motora koji Škoda izradi.

Sa druge strane, Škoda je mogla i sama, ali znatno sporije, da unapredi svoje modele, jer znamo gde su bili pre Drugog svetskog rata, kada je i Porše od njih kupovao komponente. Ali, u vlasništvu VW-a je ipak sve to išlo brže, Felicia je bio prelazni model na bazi Škode Favorit, dok VW nije preuzeo 100% vlasništva, a onda je krenula Fabia, Octavia...
Prva generacija Škode Superb je rađena na platformi Pasata za kinesko tržište (Volkswagen Passat Lingyu) koji ima za oko 10cm veće međuosovinsko rastojanje od standardnog Pasata.

Naravno, pitanje je da li je i koliko VW naneo sebi indirektnu štetu kroz ovakve modele unutar grupacije (Superb, Karoq, Kodiaq), jer se time umanjuje prodaja modela matične kompanije (Passat, Tiguan, Tuareg).
Međutim, imate ljude koji će za određenu cenu/budžet pre odabrati jeftiniji model sa višim paketom opreme nego obrnuto, pa će neko pre kupiti Superb sa maltene najvišim paketom opreme nego osnovnu verziju Pasata sa istim dizel motorom (osim ako se uzmu 4x4 i kožna sedišta).

Takođe, u Srbiji Škodu više kupuju firme, jer imaju bolji dil sa zastupnikom, pa dobijaju automobile po mnogo nižim cenama (npr. Rapid 1.6tdi sa klimom za firmu košta kao najjeftiniji Polo za nas "obične smrtnike).

Znalac

pre 5 godina

Nemci su neprikosnoveni kad je inzenjering u pitanju. Njihova posvecenost je nevidjena kod drugih naroda. Uporedite nemacke avione iz tog doba i sve ostale. Jedino je britanski Spitfajer mogao da mu parira. I to je jedan avion. Nemci su imali nekoliko naprednih aviona u to doba. Da ne pominjem prvi mlazni avion Heinkel, prvu krstarecu raketu V2. Ne omalovažavam Cehe. Divan i radan narod, industrijski pismen, ali Nemci su napredniji na mnogim poljima.
(Gross, 16. septembar 2018 02:04

Auh koliko neistine ima u tvom komentaru! Prvo, istina je da su na pocetku WW2 Nemci imali najbolje ratne masine ali su ih do kraja rata mnogi stigli i prestigli. Na primer Rusi su napravili jurisni avion Sturmovnik i Jak-9, raketni bacac Katjusu, unapredjeni T34 koji su svi bili u rangu nemacke tehnike ili bolji. Amerikanci su napedovali vise od jednih i od drugih!
Tako da smanjite malo taj mit o Nemcima. Sto se tice autoindustrije ona ne spada u vrh svetskog tehnoloskog razvitka. Na protiv, auto tehnologija je komercionalna, dostigla je svoj vrhunac i sada njen razvitak zavisi vise od drugih tehnologija (razvijanje baterija, softver, razni gedzeti koji postoje vec odavno kao radari i senzori) nego od nje same.

krol

pre 5 godina

Gross, aj malo manje history chanel i kafanskog obozavanja Nemaca.
Samo ovo za Drugi svetski, Cesi i Francuzi su imali bolju tehniku, ali mnogo manje agresivno i bolesno rukovodstvo i losu komandu.
Nije hitler slucajno napao kada jeste.

bre

pre 5 godina

(Znalac, 16. septembar 2018 09:51)

jel moze neki izvor da je T 34 bio bolji od nemackog Tigra ??!! Jel tesko prihvatiti cinjenice. Zasto bi amerikanci amnestirali vecinu nemackih naucnika, (kao recimo Fon Brauna), koji je bio okosnica tima kojo ih je odveo na mesec. Da nisu mozda nekog Ceha doveli?! Nisam ljubitelj nemaca, ali im se mora priznati da su kroz istoriju uvek bili u vrhu, cak i kad su od pepela pocinjali.

automobilista

pre 5 godina

Nisu se Nemci uplasili ali je cinjenica da je Skoda legla u istocnoj Evropi kao kec na deset.Nemci su se malo zaigrali tj nisu ocekivali da ce se ovoliko razviti.Realno ima pristojnu cenu,dobar kvalitet i dizajn plus pouzdana.U 2017.su prodali 1.2 miliona primeraka Skodi i svake godine prodaja raste oko 10 posto.To ne bi bio problem vlasnicima da sve 3 fabrike Skode nisu upravo u Ceskoj.Zbog toga su konkurecija nekim drugim fabrikama u Nemackoj koje se bore za prevlast u istocnoj i srednjoj Evropi.Plus Cesi vrse pritisak da cetvrta fabrika koja je u planu jer su ove 3 vec prebukirane isto bude u Ceskoj a vlasnici su protiv pa se sada pregovara da li je u pitanju neka druga lokacija u Evropi,spominjala se Rumunija ili vracaju deo proizvodnje u Nemacku.Meni se cini da ipak nece u Nemacku zbog vecih profita ali postoji mogucnost a i predsednik vlade Saksonije je najavljivao da mozda otvore tamo jer nemacka vlada jako ulaze u nerazvijene delove Nemacke,gurnuli su sve najvece firme da od Saksonije naprave ekonomsko cudo da bi smanjili jaz sa zapadnim pokrajinama.

mala siren

pre 5 godina

Škoda rutinski masovno probija rokove isporuke za Superb, jer ne mogu da ih proizvedu kolika je tražnja. Realno auto nema lošiju tehniku od Passata a drastično je jeftiniji, a veći.

drvobradi

pre 5 godina

@renault-team
Ima istu tehnologiju kao i cela grupacija. Neki motori (1.2tsi, 1.4tsi, 1.6mpi i 1.2htp) su se čak proizvodili u Škodinim fabrikama za celu VW grupaciju. Platforme iste. Razlika je u kvalitetu materijala i dizajnu kabine. Audi koristi najbolje materijale, VW kvalitetnije a Škoda zadovoljavajuće. Uglavnom, Škoda je ono što je VW nekada bio, najbolji odnos ulozeno/dobijeno sa malim gubitkom cene u daljoj prodaji.

Bojan

pre 5 godina

samo da pitam skodine vozace i fanove. da li je tacno da skoda ima jednu generaciju stariju tehniku od vw? ili mozda prati vw u stopu?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (renault-team, 15. septembar 2018 14:16)

Prate ih u stopu sto se mehanike tice. U superb se ugradjuju isti motori i menjaci kao u Passat, platforma je MQB, jedino po cemu je VW bolji jeste komfor (digitalni kokpit, multimetija, zavrsna obrada, zvucna izolacija).

cile

pre 5 godina

@Znalac
Vrati se ti malo na Kursk i pročitaj ponovo,Nemci su se povukli zbog nedostataka rezervi u ljudstvu,a broj žrtava i broj unistenih tenkova nikako ne idu u prilog Rusima.Na jednog tigra je išlo 10 unistenih T34.

N\A

pre 5 godina

pre neki dan sam gledao, Nemci su osvajanjem čehoslovačke početkom ww2 više nego duplirali svoje naoružanje i to im je omogućilo da osvoje Francusku za par nedelja.

krol

pre 5 godina

Gross, opet vi sirite dezinformacije, a vidim i da vam razumevanje procitanog lose ide.

Pogledajte ko je imao koje i kakve tenkove i avione. Opet history chalnel i kafana progovara iz vas.
Brodovlje je bilo i ostalo Engleski fah.
Radar su prvi takodje imali englezi.
Churchill tenk je u Africi napravio kasapnicu medju nemackim pz3 i 4 tenkovima koji su cinili apsolutnu vecinu nemackog oklopa u Africi. Takodje matilda i valentina (takodje tenkovi, ne devojke).

Zapravo jedini nemacki avion koji je ostao egal tokom celog rata je bio focke wolf fw 190. Mesersmit bf 109 je bio ok, ali npr nas ik3 da je imao brojnost i dobre posade (tj da su imali prilike da odu i ubijaju nad Španijom jedno pet godina kao njihovi luftwafe savremenici) bombardovanje Beograda bi drugacije proslo, ili bi bilo mnogo skuplje.

Vi pricate o v1 i 2 raketama, a amerikanci su bacili dve atomske bombe.


Citajte malo, ne boli.

Znalac

pre 5 godina

jel moze neki izvor da je T34 bio bolji od nemackog Tigra ??!! Jel tesko prihvatiti cinjenice. Zasto bi amerikanci amnestirali vecinu nemackih naucnika, (kao recimo Fon Brauna), koji je bio okosnica tima kojo ih je odveo na mesec. Da nisu mozda nekog Ceha doveli?! Nisam ljubitelj nemaca, ali im se mora priznati da su kroz istoriju uvek bili u vrhu, cak i kad su od pepela pocinjali.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (bre, 16. septembar 2018 23:08)

T34 je imao bolje manevarske sposobnosti od Tigra, bio je mnogo jeftiniji (pa se masovno proizvodio), bio je mnogo pouzdaniji, laksi sa opravku i kao najvazniji dokaz pobedio je u najvecoj tenkovskoj bitki u istoriji! Takodje mi je drago sto si precutno potvrdio ostale moje navode o premoci ruske tehnike u WWII a nisam sve ni naveo (na primer najbolja jurisna puska u istoriji Kalasnjikov AK47 je razvijena tokom rata).
Drugo, niko ne spori vrhunski inzenjering koji su Nemci uvek imali. Obrnuto, ti si tak koji osporava inzenjering drugih naroda, ukljucujuci i Cehe koji kako vidimo zadnjih godina prevazilaze Nemce u njihovoj igri, pa je Superb iako napravljen na istoj platformi pokazuje mnoge prednosti u odnosu na Pasat.

Znalac

pre 5 godina

Vrati se ti malo na Kursk i pročitaj ponovo,Nemci su se povukli zbog nedostataka rezervi u ljudstvu,a broj žrtava i broj unistenih tenkova nikako ne idu u prilog Rusima.Na jednog tigra je išlo 10 unistenih T34.
(cile, 17. septembar 2018 10:46

Uvlacis me u detalje kojima ovde nije mesto. Nemci su se kazes povukli zbog nedostatka rezervi u ljudsvu, pa gde im se dede silno ljudstvo? Poginuli od "inferniorne" ruske tehnike, eto gde je.
Isto kao sto sada sada hoce da proizvode Superb u Nemackoj, sigurno nisu u pitanju patrotski razlozi.
A o T34 moze da se napise roman, koja je verzija bila 1939, 1942. 1944, ko je u njegovoj klasi (panzer) a ko nije (tigar)....necemo ovde o tome.