Sreda, 12.09.2018.

14:00

Šta je neophodno znati prilikom rentiranja automobila u inostranstvu?

Izvor: B92

Šta je neophodno znati prilikom rentiranja automobila u inostranstvu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Nenad Mihajlovic

pre 2 godine

Ovo i kod nas treba omasoviti. Varijantu da te odvezu i dovezu sa bilo koje lokacije u Srbiji. Mislim da kod nas jedino radi jedna rent a car agencija iz Beograda kod koje sam prošle godine uzeo škodu superb. https://www.rentacargalaxypro.rs/

Mislilac

pre 5 godina

@ Najobičnija lam je da vam treba međunarodna vozačka! Ne treba vam nigde!
(Domaćin, 14. septembar 2018 13:11)
E to sam i ja do skora pričao dok nisam u Briselu morao da pokažem da bi uzeo auto.

EU Citizen

pre 5 godina

Iznajmljivao sam auto u par desetina država, i generalno, osim očiglednih stvari o kojima govori i članak, važno je da na prvom mestu odlučite da li je bolje da vozite sami ili iznajmite vozača (recimo, ako se vozi levom stranom, to nije samo po sebi ultraproblematično, ako saobraćaj nije gust, prvih par sati vozite jako sporo, a već drugi dan je kao da ste ceo život vozili tako, ali, recimo, kombinacija velike gužve u saobraćaju, dosta motora, tuk-tukova i slično i leve strane je fatalna, pa je bolje iznajmiti i vozača u paketu, samo proverite da li ste po lokalnom zakonodavstvu i vi odgovorni ako on napravi nešto), a na drugom mestu da se ne bojite lokalnih agencija, ne samo da su cene značajno niže, već ja lično mnogo više volim da ostavim novac nekom manjem lokalnom biznisu nego međunarodnom molohu, samo treba uvek proveriti kakva im je reputacija, pa ako ih dosta ljudi hvali, možete uglavnom da budete potpuno mirni, što ne znači da ne treba da slikate auto, pročitate sitna slova vezana za osiguranje i slično :)) To jedino može da bude problem ako želite da ostavite auto na drugoj, naročito udaljenoj destinaciji od one gde ste ga preuzeli, što se meni često dešavalo, mada i u tom slučaju, naročito u većim zemljama i tržištima tipa Turske, često može da se nađe velika lokalna firma za iznajmljivanje sa dosta filijala i dobrom reputacijom. Napokon, čak i naizgled najhaotičniji saobraćaj ima svoja pravila, koja se, ako čovek drži otvorene oči i razmišlja, vrlo brzo shvate, niko ne želi da se slupa, mada ipak ima zemalja, poput Egipta i sličnih država gde ljudi, recimo, imaju običaj da voze noću bez svetala i slične sumanutosti gde generalno treba izbegavati auto ako je ikako moguće, čak i sa lokalnim vozačem, a isto važi i za države gde je bolji auto sam po sebi meta za krađu i kriminal, ali i takve države u suštini ne treba ni ići ako ne morate.

Pedu

pre 5 godina

Vrlo NEBITNA stavka, međunarodna vozačka dozvola.
Bar što se većeg dela Evrope tiče, apsolutno nebitan papir, i nepotreban trošak.

Unirent

pre 5 godina

Full casco, odnosno proverite polisu osiguranje. Mozda i vas i vase osiguranje pokriva. Gorivo sami punite. Snimite vozilo pre preuzimanja i polako.

hm

pre 5 godina

ja sam ovog leta hteo da iznajmim auto u beogradu za odlazak na more do hrvatske i crne gore na mesec dana. automobili su podeljeni u kategorije do preuzimanja auta ne znate koji model ste dobili sto je apsolutno nedopustivo za mene. hocu da znam sta placam. cena je bila oko 25e po danu ili oko 700e za skoro ceo mesec a za full osiguranje su mi trazili jos 27e po danu! znaci jos oko 800e. vise kosta osiguranje nego najam auta...

achitwn

pre 5 godina

U Grckoj, krs do krsa, svi automobili pokvareni. Agencija se pravi blesava, kao ne zna. Promenio sam tri automobila na Krfu i svi su bili neispravni. Na kraju sam vratio auto pre isteka roka i nisam uzeo pare koje su mi nudili, samo da ih ne gledam vise, daleko im lepa kuca, stoka obicna.
(chombe, 13. septembar 2018 15:27)
28
Da ako iznajmljujete kod privatnih no-name kompanija.

achitwn

pre 5 godina

Možda je najbitnije koji auto vozite. KIA je veoma laka za vožnju i štedljiva, pa je preporučujem. Naravno da je nezaobilazna u rent a car kućama. Manevrisanje autom je važno posebno u novim predelima i prirodi. Inače auto kuća drži kasko osigurana vozila, tako da vi ne uzimate osiguranje. Mogu vam traziti depozit. Jedino ne smete biti pijani i ne smete voziti safari (na primer po grčkim ostrvima).
(Picanto, 13. septembar 2018 14:58)
Ja volim National Rental i njihov Emerald membershigip. Jednostavno odete do aisle i sednete auto koje vam se svidja. Cena je ista za clanove. Hertz jenuveo slicno za Gold Members.

achitwn

pre 5 godina

PicantoAko ne uzmes potpuno osiguranje (koje cesto ne pokriva gume i podvozje) moras platiti i depozit koji u UK zna da bude i do 1800 funti i toliko ti je ucesce u steti. JEstinije je platiti 20-30 funti dnevno i imati full osiguranje uz koje je ucesce u steti 0 funti/eura/dolara. Dodatna prednost je sto ne moras gledati kakva su kola posto je sve pokriveno. moja iskustva iz USA i zapadne Evrope su da su kola skoro nova i odlicna.
(Mr M, 13. septembar 2018 18:01)
0ja ne bih prporucio placanje extra osiguranja. To jencisto up-sale. Umesto toga imajte Vizu ili Master koja pokriva osiguranje vozila. Zovnite ih da vam posalju pdf ako treba da imate uza sebe detalje. Ja imam na telefonu osiguranje koje ide uz moju capita one vizu i nikad nenplqcam extra at point of sale.

Gross

pre 5 godina

Sve u svemu autor teksta nikada u zivotu nije uzeo rentakar u inostranstvu. Divota. Tekst preuzet sa interneta i preveden na srpski jezik. Savet, izbegnite plaćanje depozita jer se dosta ceka na povraćaj. Lokalne agencije mogu da imaju mnogo bolju ponudu od renomiranih (Budget, AVIS...), osiguranje uvek (obično je trošak u slucaju nezgode do 200€ za zakupca ili ga uopste nema). Pročitajte tudja iskustva na internetu. To je to rodjaci.

achitwn

pre 5 godina

Od sveze opecenog putnika: budite svesni da sve rent a car kuce mogu da vam "svuku" novac bez vase saglasnosti, ne zanosite se malim iznosom depozita, jer obicno njime navlaçe ljude pa posle naplacuju sta im se prohte!
(tije01, 13. septembar 2018 18:04)
Apsolutno neistinito. Zadto vi iz srbije uvek mislite negativno. Deposit bude u “pending” state na vasoj kartici dok ne vratite voIlo kad vam se naplati stvarni iNos. Nikakve prevare nema. Osim toga ako ima problem, generalno zovnete kredit card customer service i odmah vas refndiraju i oni istraze sta se desilo.

Pex

pre 5 godina

Kod nas mozete, samo svirajte i kome treba i kome ne treba. Ali ako neko izadje sa pajserom nemojte da se zalite. Mada, pajser je cudan instrument, od kada ga nosim u vratima jos mi niko nije trubio !
(WiFI ?, 13. septembar 2018 17:14)

Mudar si bas kao prosecna srbenda , tj moj drugar koji je dobio batine od nekoga ko se ne plasi pajsera. Uneti oruzje je mnogo opasnije nego sto vecina vas shvata. Ako vec planiras da se obracunavas, uzmi sprej. Em ima veci domet, em nije smrtonosan, em na sudu na koji ces skoro sigurno dospeti imas sanse za manju kaznu. Sa pajserom si se pokazao ,ko si i sta si. Iace ja ga se ne plasim, moras da zamahnes a mozes da mlatis koliko oces kada ti neko prije na 50 cm. Ukljucite mozak

achitwn

pre 5 godina

Ja poslovno putujem po ceom svetu i imao sam rent a car od kine izreala naravno USA i zemlje evrope.
1. Nigde ali nigde vam ne treba “mesjunarodna dozvola”. To je bacanje para
2. U vecini zapadnih zemalja kod veikih rental kompanija tipa National Hertz Enteprise, preuzimanje vozila je self service. Naime odete do aisle gde je vase auto (informacija je dosla d vas putem txt, email, ili dosplay na aerdromu) i jednostavno udjete u voZilo, na rampi dobijete papire (nema pregleda vozila) i to je to
3. Ne kupujte opciju za gorivo. Naplate dva reErvoara vrednosti. Jednostavno napunite na 30tak km pre aerodroma
4. Ne uzimajte njihovo osiguranje. Koristite svoje licno za base vozilio ako vam firma ne pokriva. Isto tako u vecini slicajeva Visa, Master, American vec imaju osiguranj ukljucena ako platite rental sa njima. Ja uvek koristim tu pogodnost ako nije business trip.

Toliko.

tije01

pre 5 godina

Od sveze opecenog putnika: budite svesni da sve rent a car kuce mogu da vam "svuku" novac bez vase saglasnosti, ne zanosite se malim iznosom depozita, jer obicno njime navlaçe ljude pa posle naplacuju sta im se prohte!

Mr M

pre 5 godina

@Picanto
Ako ne uzmes potpuno osiguranje (koje cesto ne pokriva gume i podvozje) moras platiti i depozit koji u UK zna da bude i do 1800 funti i toliko ti je ucesce u steti. JEstinije je platiti 20-30 funti dnevno i imati full osiguranje uz koje je ucesce u steti 0 funti/eura/dolara. Dodatna prednost je sto ne moras gledati kakva su kola posto je sve pokriveno. moja iskustva iz USA i zapadne Evrope su da su kola skoro nova i odlicna.

WiFI ?

pre 5 godina

"Samo, nemojte da "ležete" na sirenu čim vozilo ispred vas malo uspori ili ne krene na žuto na semaforu. Naročito ako vozite u Zapadnoj Evropi. Tamo se cene strpljenje i tolerancija. "

Kod nas mozete, samo svirajte i kome treba i kome ne treba. Ali ako neko izadje sa pajserom nemojte da se zalite. Mada, pajser je cudan instrument, od kada ga nosim u vratima jos mi niko nije trubio !

chombe

pre 5 godina

U Grckoj, krs do krsa, svi automobili pokvareni. Agencija se pravi blesava, kao ne zna. Promenio sam tri automobila na Krfu i svi su bili neispravni. Na kraju sam vratio auto pre isteka roka i nisam uzeo pare koje su mi nudili, samo da ih ne gledam vise, daleko im lepa kuca, stoka obicna.

boris

pre 5 godina

Nigde na svetu ne sme da se krene na žuto jer je ono upaljeno zajedno sa crvenim. U Italiji ga i nema, posle crvenog odmah zeleno.
Žuto posle zelenog je samo i kroz njega sme da se prođe ako niste u mogućnosti bezbedno da se zaustavite. Važi u celom svetu, pa mora i kod nas, bez obzira na razna tumačenja.

Aca

pre 5 godina

Sve u svemu u inostranstvu je lakse iznajmiti autombil nego u srbiji bicikl. Kada je jedan nas domaci proizvodjac bicikala pravio javni test bicikala za njegovo besplatno testiranje potrebna su cak dva dokumenta sa slikom.

Picanto

pre 5 godina

Možda je najbitnije koji auto vozite. KIA je veoma laka za vožnju i štedljiva, pa je preporučujem. Naravno da je nezaobilazna u rent a car kućama. Manevrisanje autom je važno posebno u novim predelima i prirodi. Inače auto kuća drži kasko osigurana vozila, tako da vi ne uzimate osiguranje. Mogu vam traziti depozit. Jedino ne smete biti pijani i ne smete voziti safari (na primer po grčkim ostrvima).

Aca

pre 5 godina

Sve u svemu u inostranstvu je lakse iznajmiti autombil nego u srbiji bicikl. Kada je jedan nas domaci proizvodjac bicikala pravio javni test bicikala za njegovo besplatno testiranje potrebna su cak dva dokumenta sa slikom.

boris

pre 5 godina

Nigde na svetu ne sme da se krene na žuto jer je ono upaljeno zajedno sa crvenim. U Italiji ga i nema, posle crvenog odmah zeleno.
Žuto posle zelenog je samo i kroz njega sme da se prođe ako niste u mogućnosti bezbedno da se zaustavite. Važi u celom svetu, pa mora i kod nas, bez obzira na razna tumačenja.

Pex

pre 5 godina

Kod nas mozete, samo svirajte i kome treba i kome ne treba. Ali ako neko izadje sa pajserom nemojte da se zalite. Mada, pajser je cudan instrument, od kada ga nosim u vratima jos mi niko nije trubio !
(WiFI ?, 13. septembar 2018 17:14)

Mudar si bas kao prosecna srbenda , tj moj drugar koji je dobio batine od nekoga ko se ne plasi pajsera. Uneti oruzje je mnogo opasnije nego sto vecina vas shvata. Ako vec planiras da se obracunavas, uzmi sprej. Em ima veci domet, em nije smrtonosan, em na sudu na koji ces skoro sigurno dospeti imas sanse za manju kaznu. Sa pajserom si se pokazao ,ko si i sta si. Iace ja ga se ne plasim, moras da zamahnes a mozes da mlatis koliko oces kada ti neko prije na 50 cm. Ukljucite mozak

chombe

pre 5 godina

U Grckoj, krs do krsa, svi automobili pokvareni. Agencija se pravi blesava, kao ne zna. Promenio sam tri automobila na Krfu i svi su bili neispravni. Na kraju sam vratio auto pre isteka roka i nisam uzeo pare koje su mi nudili, samo da ih ne gledam vise, daleko im lepa kuca, stoka obicna.

achitwn

pre 5 godina

Ja poslovno putujem po ceom svetu i imao sam rent a car od kine izreala naravno USA i zemlje evrope.
1. Nigde ali nigde vam ne treba “mesjunarodna dozvola”. To je bacanje para
2. U vecini zapadnih zemalja kod veikih rental kompanija tipa National Hertz Enteprise, preuzimanje vozila je self service. Naime odete do aisle gde je vase auto (informacija je dosla d vas putem txt, email, ili dosplay na aerdromu) i jednostavno udjete u voZilo, na rampi dobijete papire (nema pregleda vozila) i to je to
3. Ne kupujte opciju za gorivo. Naplate dva reErvoara vrednosti. Jednostavno napunite na 30tak km pre aerodroma
4. Ne uzimajte njihovo osiguranje. Koristite svoje licno za base vozilio ako vam firma ne pokriva. Isto tako u vecini slicajeva Visa, Master, American vec imaju osiguranj ukljucena ako platite rental sa njima. Ja uvek koristim tu pogodnost ako nije business trip.

Toliko.

Gross

pre 5 godina

Sve u svemu autor teksta nikada u zivotu nije uzeo rentakar u inostranstvu. Divota. Tekst preuzet sa interneta i preveden na srpski jezik. Savet, izbegnite plaćanje depozita jer se dosta ceka na povraćaj. Lokalne agencije mogu da imaju mnogo bolju ponudu od renomiranih (Budget, AVIS...), osiguranje uvek (obično je trošak u slucaju nezgode do 200€ za zakupca ili ga uopste nema). Pročitajte tudja iskustva na internetu. To je to rodjaci.

WiFI ?

pre 5 godina

"Samo, nemojte da "ležete" na sirenu čim vozilo ispred vas malo uspori ili ne krene na žuto na semaforu. Naročito ako vozite u Zapadnoj Evropi. Tamo se cene strpljenje i tolerancija. "

Kod nas mozete, samo svirajte i kome treba i kome ne treba. Ali ako neko izadje sa pajserom nemojte da se zalite. Mada, pajser je cudan instrument, od kada ga nosim u vratima jos mi niko nije trubio !

Picanto

pre 5 godina

Možda je najbitnije koji auto vozite. KIA je veoma laka za vožnju i štedljiva, pa je preporučujem. Naravno da je nezaobilazna u rent a car kućama. Manevrisanje autom je važno posebno u novim predelima i prirodi. Inače auto kuća drži kasko osigurana vozila, tako da vi ne uzimate osiguranje. Mogu vam traziti depozit. Jedino ne smete biti pijani i ne smete voziti safari (na primer po grčkim ostrvima).

achitwn

pre 5 godina

Od sveze opecenog putnika: budite svesni da sve rent a car kuce mogu da vam "svuku" novac bez vase saglasnosti, ne zanosite se malim iznosom depozita, jer obicno njime navlaçe ljude pa posle naplacuju sta im se prohte!
(tije01, 13. septembar 2018 18:04)
Apsolutno neistinito. Zadto vi iz srbije uvek mislite negativno. Deposit bude u “pending” state na vasoj kartici dok ne vratite voIlo kad vam se naplati stvarni iNos. Nikakve prevare nema. Osim toga ako ima problem, generalno zovnete kredit card customer service i odmah vas refndiraju i oni istraze sta se desilo.

achitwn

pre 5 godina

Možda je najbitnije koji auto vozite. KIA je veoma laka za vožnju i štedljiva, pa je preporučujem. Naravno da je nezaobilazna u rent a car kućama. Manevrisanje autom je važno posebno u novim predelima i prirodi. Inače auto kuća drži kasko osigurana vozila, tako da vi ne uzimate osiguranje. Mogu vam traziti depozit. Jedino ne smete biti pijani i ne smete voziti safari (na primer po grčkim ostrvima).
(Picanto, 13. septembar 2018 14:58)
Ja volim National Rental i njihov Emerald membershigip. Jednostavno odete do aisle i sednete auto koje vam se svidja. Cena je ista za clanove. Hertz jenuveo slicno za Gold Members.

achitwn

pre 5 godina

U Grckoj, krs do krsa, svi automobili pokvareni. Agencija se pravi blesava, kao ne zna. Promenio sam tri automobila na Krfu i svi su bili neispravni. Na kraju sam vratio auto pre isteka roka i nisam uzeo pare koje su mi nudili, samo da ih ne gledam vise, daleko im lepa kuca, stoka obicna.
(chombe, 13. septembar 2018 15:27)
28
Da ako iznajmljujete kod privatnih no-name kompanija.

hm

pre 5 godina

ja sam ovog leta hteo da iznajmim auto u beogradu za odlazak na more do hrvatske i crne gore na mesec dana. automobili su podeljeni u kategorije do preuzimanja auta ne znate koji model ste dobili sto je apsolutno nedopustivo za mene. hocu da znam sta placam. cena je bila oko 25e po danu ili oko 700e za skoro ceo mesec a za full osiguranje su mi trazili jos 27e po danu! znaci jos oko 800e. vise kosta osiguranje nego najam auta...

Mr M

pre 5 godina

@Picanto
Ako ne uzmes potpuno osiguranje (koje cesto ne pokriva gume i podvozje) moras platiti i depozit koji u UK zna da bude i do 1800 funti i toliko ti je ucesce u steti. JEstinije je platiti 20-30 funti dnevno i imati full osiguranje uz koje je ucesce u steti 0 funti/eura/dolara. Dodatna prednost je sto ne moras gledati kakva su kola posto je sve pokriveno. moja iskustva iz USA i zapadne Evrope su da su kola skoro nova i odlicna.

Pedu

pre 5 godina

Vrlo NEBITNA stavka, međunarodna vozačka dozvola.
Bar što se većeg dela Evrope tiče, apsolutno nebitan papir, i nepotreban trošak.

tije01

pre 5 godina

Od sveze opecenog putnika: budite svesni da sve rent a car kuce mogu da vam "svuku" novac bez vase saglasnosti, ne zanosite se malim iznosom depozita, jer obicno njime navlaçe ljude pa posle naplacuju sta im se prohte!

Unirent

pre 5 godina

Full casco, odnosno proverite polisu osiguranje. Mozda i vas i vase osiguranje pokriva. Gorivo sami punite. Snimite vozilo pre preuzimanja i polako.

achitwn

pre 5 godina

PicantoAko ne uzmes potpuno osiguranje (koje cesto ne pokriva gume i podvozje) moras platiti i depozit koji u UK zna da bude i do 1800 funti i toliko ti je ucesce u steti. JEstinije je platiti 20-30 funti dnevno i imati full osiguranje uz koje je ucesce u steti 0 funti/eura/dolara. Dodatna prednost je sto ne moras gledati kakva su kola posto je sve pokriveno. moja iskustva iz USA i zapadne Evrope su da su kola skoro nova i odlicna.
(Mr M, 13. septembar 2018 18:01)
0ja ne bih prporucio placanje extra osiguranja. To jencisto up-sale. Umesto toga imajte Vizu ili Master koja pokriva osiguranje vozila. Zovnite ih da vam posalju pdf ako treba da imate uza sebe detalje. Ja imam na telefonu osiguranje koje ide uz moju capita one vizu i nikad nenplqcam extra at point of sale.

Mislilac

pre 5 godina

@ Najobičnija lam je da vam treba međunarodna vozačka! Ne treba vam nigde!
(Domaćin, 14. septembar 2018 13:11)
E to sam i ja do skora pričao dok nisam u Briselu morao da pokažem da bi uzeo auto.

EU Citizen

pre 5 godina

Iznajmljivao sam auto u par desetina država, i generalno, osim očiglednih stvari o kojima govori i članak, važno je da na prvom mestu odlučite da li je bolje da vozite sami ili iznajmite vozača (recimo, ako se vozi levom stranom, to nije samo po sebi ultraproblematično, ako saobraćaj nije gust, prvih par sati vozite jako sporo, a već drugi dan je kao da ste ceo život vozili tako, ali, recimo, kombinacija velike gužve u saobraćaju, dosta motora, tuk-tukova i slično i leve strane je fatalna, pa je bolje iznajmiti i vozača u paketu, samo proverite da li ste po lokalnom zakonodavstvu i vi odgovorni ako on napravi nešto), a na drugom mestu da se ne bojite lokalnih agencija, ne samo da su cene značajno niže, već ja lično mnogo više volim da ostavim novac nekom manjem lokalnom biznisu nego međunarodnom molohu, samo treba uvek proveriti kakva im je reputacija, pa ako ih dosta ljudi hvali, možete uglavnom da budete potpuno mirni, što ne znači da ne treba da slikate auto, pročitate sitna slova vezana za osiguranje i slično :)) To jedino može da bude problem ako želite da ostavite auto na drugoj, naročito udaljenoj destinaciji od one gde ste ga preuzeli, što se meni često dešavalo, mada i u tom slučaju, naročito u većim zemljama i tržištima tipa Turske, često može da se nađe velika lokalna firma za iznajmljivanje sa dosta filijala i dobrom reputacijom. Napokon, čak i naizgled najhaotičniji saobraćaj ima svoja pravila, koja se, ako čovek drži otvorene oči i razmišlja, vrlo brzo shvate, niko ne želi da se slupa, mada ipak ima zemalja, poput Egipta i sličnih država gde ljudi, recimo, imaju običaj da voze noću bez svetala i slične sumanutosti gde generalno treba izbegavati auto ako je ikako moguće, čak i sa lokalnim vozačem, a isto važi i za države gde je bolji auto sam po sebi meta za krađu i kriminal, ali i takve države u suštini ne treba ni ići ako ne morate.

Nenad Mihajlovic

pre 2 godine

Ovo i kod nas treba omasoviti. Varijantu da te odvezu i dovezu sa bilo koje lokacije u Srbiji. Mislim da kod nas jedino radi jedna rent a car agencija iz Beograda kod koje sam prošle godine uzeo škodu superb. https://www.rentacargalaxypro.rs/

WiFI ?

pre 5 godina

"Samo, nemojte da "ležete" na sirenu čim vozilo ispred vas malo uspori ili ne krene na žuto na semaforu. Naročito ako vozite u Zapadnoj Evropi. Tamo se cene strpljenje i tolerancija. "

Kod nas mozete, samo svirajte i kome treba i kome ne treba. Ali ako neko izadje sa pajserom nemojte da se zalite. Mada, pajser je cudan instrument, od kada ga nosim u vratima jos mi niko nije trubio !

chombe

pre 5 godina

U Grckoj, krs do krsa, svi automobili pokvareni. Agencija se pravi blesava, kao ne zna. Promenio sam tri automobila na Krfu i svi su bili neispravni. Na kraju sam vratio auto pre isteka roka i nisam uzeo pare koje su mi nudili, samo da ih ne gledam vise, daleko im lepa kuca, stoka obicna.

Picanto

pre 5 godina

Možda je najbitnije koji auto vozite. KIA je veoma laka za vožnju i štedljiva, pa je preporučujem. Naravno da je nezaobilazna u rent a car kućama. Manevrisanje autom je važno posebno u novim predelima i prirodi. Inače auto kuća drži kasko osigurana vozila, tako da vi ne uzimate osiguranje. Mogu vam traziti depozit. Jedino ne smete biti pijani i ne smete voziti safari (na primer po grčkim ostrvima).

achitwn

pre 5 godina

Od sveze opecenog putnika: budite svesni da sve rent a car kuce mogu da vam "svuku" novac bez vase saglasnosti, ne zanosite se malim iznosom depozita, jer obicno njime navlaçe ljude pa posle naplacuju sta im se prohte!
(tije01, 13. septembar 2018 18:04)
Apsolutno neistinito. Zadto vi iz srbije uvek mislite negativno. Deposit bude u “pending” state na vasoj kartici dok ne vratite voIlo kad vam se naplati stvarni iNos. Nikakve prevare nema. Osim toga ako ima problem, generalno zovnete kredit card customer service i odmah vas refndiraju i oni istraze sta se desilo.

boris

pre 5 godina

Nigde na svetu ne sme da se krene na žuto jer je ono upaljeno zajedno sa crvenim. U Italiji ga i nema, posle crvenog odmah zeleno.
Žuto posle zelenog je samo i kroz njega sme da se prođe ako niste u mogućnosti bezbedno da se zaustavite. Važi u celom svetu, pa mora i kod nas, bez obzira na razna tumačenja.

achitwn

pre 5 godina

Možda je najbitnije koji auto vozite. KIA je veoma laka za vožnju i štedljiva, pa je preporučujem. Naravno da je nezaobilazna u rent a car kućama. Manevrisanje autom je važno posebno u novim predelima i prirodi. Inače auto kuća drži kasko osigurana vozila, tako da vi ne uzimate osiguranje. Mogu vam traziti depozit. Jedino ne smete biti pijani i ne smete voziti safari (na primer po grčkim ostrvima).
(Picanto, 13. septembar 2018 14:58)
Ja volim National Rental i njihov Emerald membershigip. Jednostavno odete do aisle i sednete auto koje vam se svidja. Cena je ista za clanove. Hertz jenuveo slicno za Gold Members.

achitwn

pre 5 godina

PicantoAko ne uzmes potpuno osiguranje (koje cesto ne pokriva gume i podvozje) moras platiti i depozit koji u UK zna da bude i do 1800 funti i toliko ti je ucesce u steti. JEstinije je platiti 20-30 funti dnevno i imati full osiguranje uz koje je ucesce u steti 0 funti/eura/dolara. Dodatna prednost je sto ne moras gledati kakva su kola posto je sve pokriveno. moja iskustva iz USA i zapadne Evrope su da su kola skoro nova i odlicna.
(Mr M, 13. septembar 2018 18:01)
0ja ne bih prporucio placanje extra osiguranja. To jencisto up-sale. Umesto toga imajte Vizu ili Master koja pokriva osiguranje vozila. Zovnite ih da vam posalju pdf ako treba da imate uza sebe detalje. Ja imam na telefonu osiguranje koje ide uz moju capita one vizu i nikad nenplqcam extra at point of sale.

tije01

pre 5 godina

Od sveze opecenog putnika: budite svesni da sve rent a car kuce mogu da vam "svuku" novac bez vase saglasnosti, ne zanosite se malim iznosom depozita, jer obicno njime navlaçe ljude pa posle naplacuju sta im se prohte!

Gross

pre 5 godina

Sve u svemu autor teksta nikada u zivotu nije uzeo rentakar u inostranstvu. Divota. Tekst preuzet sa interneta i preveden na srpski jezik. Savet, izbegnite plaćanje depozita jer se dosta ceka na povraćaj. Lokalne agencije mogu da imaju mnogo bolju ponudu od renomiranih (Budget, AVIS...), osiguranje uvek (obično je trošak u slucaju nezgode do 200€ za zakupca ili ga uopste nema). Pročitajte tudja iskustva na internetu. To je to rodjaci.

achitwn

pre 5 godina

Ja poslovno putujem po ceom svetu i imao sam rent a car od kine izreala naravno USA i zemlje evrope.
1. Nigde ali nigde vam ne treba “mesjunarodna dozvola”. To je bacanje para
2. U vecini zapadnih zemalja kod veikih rental kompanija tipa National Hertz Enteprise, preuzimanje vozila je self service. Naime odete do aisle gde je vase auto (informacija je dosla d vas putem txt, email, ili dosplay na aerdromu) i jednostavno udjete u voZilo, na rampi dobijete papire (nema pregleda vozila) i to je to
3. Ne kupujte opciju za gorivo. Naplate dva reErvoara vrednosti. Jednostavno napunite na 30tak km pre aerodroma
4. Ne uzimajte njihovo osiguranje. Koristite svoje licno za base vozilio ako vam firma ne pokriva. Isto tako u vecini slicajeva Visa, Master, American vec imaju osiguranj ukljucena ako platite rental sa njima. Ja uvek koristim tu pogodnost ako nije business trip.

Toliko.

achitwn

pre 5 godina

U Grckoj, krs do krsa, svi automobili pokvareni. Agencija se pravi blesava, kao ne zna. Promenio sam tri automobila na Krfu i svi su bili neispravni. Na kraju sam vratio auto pre isteka roka i nisam uzeo pare koje su mi nudili, samo da ih ne gledam vise, daleko im lepa kuca, stoka obicna.
(chombe, 13. septembar 2018 15:27)
28
Da ako iznajmljujete kod privatnih no-name kompanija.

Pex

pre 5 godina

Kod nas mozete, samo svirajte i kome treba i kome ne treba. Ali ako neko izadje sa pajserom nemojte da se zalite. Mada, pajser je cudan instrument, od kada ga nosim u vratima jos mi niko nije trubio !
(WiFI ?, 13. septembar 2018 17:14)

Mudar si bas kao prosecna srbenda , tj moj drugar koji je dobio batine od nekoga ko se ne plasi pajsera. Uneti oruzje je mnogo opasnije nego sto vecina vas shvata. Ako vec planiras da se obracunavas, uzmi sprej. Em ima veci domet, em nije smrtonosan, em na sudu na koji ces skoro sigurno dospeti imas sanse za manju kaznu. Sa pajserom si se pokazao ,ko si i sta si. Iace ja ga se ne plasim, moras da zamahnes a mozes da mlatis koliko oces kada ti neko prije na 50 cm. Ukljucite mozak

Mr M

pre 5 godina

@Picanto
Ako ne uzmes potpuno osiguranje (koje cesto ne pokriva gume i podvozje) moras platiti i depozit koji u UK zna da bude i do 1800 funti i toliko ti je ucesce u steti. JEstinije je platiti 20-30 funti dnevno i imati full osiguranje uz koje je ucesce u steti 0 funti/eura/dolara. Dodatna prednost je sto ne moras gledati kakva su kola posto je sve pokriveno. moja iskustva iz USA i zapadne Evrope su da su kola skoro nova i odlicna.

Pedu

pre 5 godina

Vrlo NEBITNA stavka, međunarodna vozačka dozvola.
Bar što se većeg dela Evrope tiče, apsolutno nebitan papir, i nepotreban trošak.

Aca

pre 5 godina

Sve u svemu u inostranstvu je lakse iznajmiti autombil nego u srbiji bicikl. Kada je jedan nas domaci proizvodjac bicikala pravio javni test bicikala za njegovo besplatno testiranje potrebna su cak dva dokumenta sa slikom.

hm

pre 5 godina

ja sam ovog leta hteo da iznajmim auto u beogradu za odlazak na more do hrvatske i crne gore na mesec dana. automobili su podeljeni u kategorije do preuzimanja auta ne znate koji model ste dobili sto je apsolutno nedopustivo za mene. hocu da znam sta placam. cena je bila oko 25e po danu ili oko 700e za skoro ceo mesec a za full osiguranje su mi trazili jos 27e po danu! znaci jos oko 800e. vise kosta osiguranje nego najam auta...

Unirent

pre 5 godina

Full casco, odnosno proverite polisu osiguranje. Mozda i vas i vase osiguranje pokriva. Gorivo sami punite. Snimite vozilo pre preuzimanja i polako.

EU Citizen

pre 5 godina

Iznajmljivao sam auto u par desetina država, i generalno, osim očiglednih stvari o kojima govori i članak, važno je da na prvom mestu odlučite da li je bolje da vozite sami ili iznajmite vozača (recimo, ako se vozi levom stranom, to nije samo po sebi ultraproblematično, ako saobraćaj nije gust, prvih par sati vozite jako sporo, a već drugi dan je kao da ste ceo život vozili tako, ali, recimo, kombinacija velike gužve u saobraćaju, dosta motora, tuk-tukova i slično i leve strane je fatalna, pa je bolje iznajmiti i vozača u paketu, samo proverite da li ste po lokalnom zakonodavstvu i vi odgovorni ako on napravi nešto), a na drugom mestu da se ne bojite lokalnih agencija, ne samo da su cene značajno niže, već ja lično mnogo više volim da ostavim novac nekom manjem lokalnom biznisu nego međunarodnom molohu, samo treba uvek proveriti kakva im je reputacija, pa ako ih dosta ljudi hvali, možete uglavnom da budete potpuno mirni, što ne znači da ne treba da slikate auto, pročitate sitna slova vezana za osiguranje i slično :)) To jedino može da bude problem ako želite da ostavite auto na drugoj, naročito udaljenoj destinaciji od one gde ste ga preuzeli, što se meni često dešavalo, mada i u tom slučaju, naročito u većim zemljama i tržištima tipa Turske, često može da se nađe velika lokalna firma za iznajmljivanje sa dosta filijala i dobrom reputacijom. Napokon, čak i naizgled najhaotičniji saobraćaj ima svoja pravila, koja se, ako čovek drži otvorene oči i razmišlja, vrlo brzo shvate, niko ne želi da se slupa, mada ipak ima zemalja, poput Egipta i sličnih država gde ljudi, recimo, imaju običaj da voze noću bez svetala i slične sumanutosti gde generalno treba izbegavati auto ako je ikako moguće, čak i sa lokalnim vozačem, a isto važi i za države gde je bolji auto sam po sebi meta za krađu i kriminal, ali i takve države u suštini ne treba ni ići ako ne morate.

Mislilac

pre 5 godina

@ Najobičnija lam je da vam treba međunarodna vozačka! Ne treba vam nigde!
(Domaćin, 14. septembar 2018 13:11)
E to sam i ja do skora pričao dok nisam u Briselu morao da pokažem da bi uzeo auto.

Nenad Mihajlovic

pre 2 godine

Ovo i kod nas treba omasoviti. Varijantu da te odvezu i dovezu sa bilo koje lokacije u Srbiji. Mislim da kod nas jedino radi jedna rent a car agencija iz Beograda kod koje sam prošle godine uzeo škodu superb. https://www.rentacargalaxypro.rs/