Ponedeljak, 30.04.2018.

11:23

Nove Lade stižu u Nemačku, najveći rival Dacia

Izvor: B92

Nove Lade stižu u Nemaèku, najveæi rival Dacia IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Мики

pre 5 godina

Руси и кола...Имао је отац Ладу, ишла је, завршавала посао. Волео бих да грешим, али тешко је поверовати да су нсаправили ауто који је на нивоу познатих.

vreli

pre 5 godina

Ja sam apsolutno protiv da se za cenu novog automobila kupuje polovan. Jer ti isti polovni Mercedesi, Audi... su premijum automobili i njihovo održavanje je dosta skuplje nego za Ladu, Daciju... A da ne govorim da je urnebesno kad vidiš Mercedes E klase na Tigar gumama.

marwell

pre 5 godina

Swarog.

Моја је 1500. На вратима гепека пише "Лада 1500 SL". Крајем 80-тих сам виђао моделе са руским таблицама, код нас, али је на њиховим возилима писало "Жигули". Чуо сам тада причу да су назив "Лада" имали за извозне моделе а "Жигули" за моделе продаване у Русији.

marwell

pre 5 godina

Гаги.

У праву си. Модел покојних родитеља је модел 2103. 4 округла фара, брдо лајсни, хромирани браници, брдо цагера на инструмент табли. Има цагер притиска уља у мотору, што је за то годиште изузетна рекост. Нема фабричка 4 жигавца, да се могу упалити, за разлику од ње модел 2106 је имао и ту могућност. Знам да су модел 2103 у нашим крајевима често звали "Лада специјал" или "специјалка". Задња стоп светла су двобојна па ме у садашњости, кад је виде, често питају: " Је ли то ПЗ-јац?" Пошто је он имао слична задња светла. Чињеница да им је порекло исто а то је Фиат 125 П. Мислим да се тако звао. Он је имао 4 квадратна фара и исто лајсне са стране. Био је нешто дужи и неупоредиво бржи.

he,he

pre 5 godina

Sve sami stručnjaci,kažu bolje uzeti polovan,kvalitetniji auto star 5 godina nego kante kao što su Dacia I Lada.Pa ti ako si badža,ti kupi novu Tojotu,Folksvagena,Audija,daj lepo ko čovek 20-30 hiljada I vozi se.Nemoj glumiti mangupa sa polovnim Audijem starim deset godina a cele godine ga voziš sa ćelavim zimskim gumama.Hoćemo da živimo tuđe živote,da budemo nešto drugo,da vozimo auto koji nije za nas I koji ne možemo da održavamo.120 hiljada Francuza su,dakle,kompletne budale jer ih toliko kupi novu Daciu svake godine.Treba biti realan,za nas su nove Lade I Dacie,sve ostalo je foliranje.Ah,da,zaboravih,naše ljubitelje Audija I Folksvagena je sramota da voze te Lade I Dacie(kante).

Duci

pre 5 godina

@napredna matematika
Kako to da svi Dačijini modeli koriste Renoove motore, a svi Ladini modeli sopstvene motore?
A nije samo do motora. Kod Dačije je sve by Renault, do poslednjeg šrafa, što se za Ladine modele ne može reći.

napredna matematika

pre 5 godina

(Duci, 30. april 2018 23:04)
61% (pa i 51%) ili 100% je isto, sto se tice upravljanja, odlucivanja, razvoja. Samo profit malo manji (ali opet u skladu s ulaganjem).

Kumanovo

pre 5 godina

Export-Import secne radi POLITICKI.
Radi se takoda u ovom Slucaju Renault Nissan,Pokusavaju da procenecmogucnost plasmana i sami ce uvesti doticne automobile na Trziste Eu i pokusati plasman.

Gagi

pre 5 godina

2 Marwell & Swarog

Ih bre, pa kakvi ste vi "Ladaši", pa ih zovete 1500 ili 1600? ;) "Ladaši" puristi ih zovu po fabričkim oznakama.

Nije poređeno hronološki, već po rastućim ciframa u oznaci - od te "klasične" linije imamo modele 2101, sa po jednim farom levo i desno, uskim štopaljkama i bez hromiranih lajsni, 1,2 i 1,3, pa 2102, što je karavan verzija prethodnog modela. Sledi 2103, sa duplim farovima, hromom na sve strane, količinom cajgera na instrument tabli kao na avionu i motorom od 1,45 litara (u oznaci zaokruženo na 1,5 ili 1500 za izvoz).

Potom ide 2104, što je karavan verzija poslednjih modela sa početka '80-ih, onih sa četvrtastim farovima, u koju su ubacivali sve motore koje su imali (1,3 sa kaišem, 1,45, 1,6, 1,7 i čak 1,5 dizel), pa model 2105, sedan iz koga je nastao ovaj pre njega pomenuti karavan. Potom se prema oznakama u taj niz udenuo model 2106, što je model izveden iz onog 2103. Njega su za izvoz "krstili" 1600 i on je imao crnu rešetku hladnjaka. Poslednji model je 2107, što je dobro nam znana "Riva". To je čitava linija "Lada" za zadnjim pogonom.

Da su se složile prilike, možda bi početkom 2000-ih u seriju ušao i koncept pokazan na prototipu sa oznakom VAZ 2151, opet sa zadnjim pogonom, al'... Kića!

Ma ..Ruska kanta

pre 5 godina

Spolja gladac a unutra, jadac. Ne bi me to izbenadilo jer nije prvi put. Svaka cast Daciji, Ladi, Fiatu 500 lmi ostalim kantama....ali za cifru od 11 do 13 holjadaevra, covek moze da kupi odlocno ucuvan 5 godina star RAV 4, KOJI JE IAKO U SESTOJ GODINI, zmaj za sve, ove tzv. automobile. Neunistiv motor, savrsena elektronika, uz regovno odrzavanhe, jos 20 hod da se vozi u Srbiji, sto nece uspeti ni jedna nova Lada, Dacijs i slicno


Pti tom, fascinsntan dizajn, udobnost, motoro 4D4 neprevazidjeni....

Kakve bre ladee

EU

pre 5 godina

куповаћу руско у случају кад се ради о оружју, а кола НЕ
(ИБАРСКА ЗУМЗАРА, 30. april 2018 20:23)

Konacno iskreni rusofil. Rusija je naj-naj, ali neka ga zaobidju sa svojim rukotvorinama, vise voli zapadne proizvode. Cestitam ti, ali onako bas iskreno! Retka sorta u svojoj vrsti.

Swarog

pre 5 godina

Marwell

1978? Kul, cekaj jel' tvoja ona od 1600 ili 1500 kubika? Ja sam nekako citavo detinjstvo proveo sa ladama, cale je imao prvo jednu crvenu od 1600 pa onda rivu tamo krajem osamdestih. Stric je vozio specijal (mrzi me da gledam sad modele, to je bila ona starija od 1500 kubika) pa je posle kupio onu neku jeftiniju varijantu rive za ruznim, crnim plasticnim grilom napred. Brat od strica jos uvek ima nivu za lov ali je nesto ne vozi. Kad sam bio tinejdzer cale jednog ortaka kupi novu samaru, ja mislim da je to bilo 1988. Au sto je to bio auto covece. Pa mi nismo izlazili iz nje a svi roditelji vozali neke lade, skode i stojadine...

Moca

pre 5 godina

Nedavno sam proveo par nedelja na severu Nemačke, u okolini Hamburga. Iako dominira VW, iznenađujuće mnogo Dustera sam primetio na putevima. Što se Lade tiče, ne bi čudilo da sl. godine vidim više ovih Vesta nego kod nas, tamo ima više ljudi koji ne pate od marke.

Duci

pre 5 godina

@ko im smislja tako glupe izgovore
Sa 61,1% nisu kompletni vlasnici Lade, već "samo" većinski, a Dacia je 100% u vlasništvu Renaulta. Da im nisu sankcije, udeo bi verovatno ostao kakav je i bio i imali bi još par novih modela. Ali dobro je sad, rusko tržište se konačno oporavlja.

marwell

pre 5 godina

Swarog

Имам од покојних родитеља 1500 SL, 1978 годиште, још увек у фабричком стању, а прешла 200942 км, без дирања мотора. Још су на њој делови "зделано в СССР". Истина, покојни тата је био аутомеханичар, па ју је увек држао баш наштеловану. Данас је тешко наћи доброг механичара који би знао да је одржава и штелује, па ми зато више стоји у гаражи него што се вози, али је ипак провозам понекад, да не би пропала безвезе. И дан данас зими на -12 пали на пола кључа. Једино сам јој заменио разводник палења, пошто сам јој ставио разводник без платинске дугмади. Лети кад се провозам по граду могу признати да се људи окрећу за њом. У Новом Саду има још само једна таква црвене боје али је поприлично кородирала. Никада није издала, и удобна је за вожњу. Прошле године ми је нудио један човек на паркингу за њу 1500€.

lole

pre 5 godina

Lada je omasila. Pokusavaju tamo gde su drugi vec stigli. Posto je Lada poznata po kockastim autmobilima, trebali su neki zavremeni kocaksti dizajn da odenu u najbolji moguci kvalitet. Mislim da bi tada bila hit, i da bi je kupovali kao alvu. Ne bi imali konkurenciju.

ko im smislja tako glupe izgovore

pre 5 godina

(Duci, 30. april 2018 18:40)
Renault–Nissan–Mitsubishi je skoro povecao udeo u Ladi na 61.1%...
A to sto "zajednicki razvijaju" znaci da deo dobiju nacrtano/napravljeno a deo im ovi plate da nacrtaju/naprave. Znaci isto.

pera

pre 5 godina

Zasto nisu zapoceli prodaju Lada X-Ray, SUV. U Rusiji kosta nekih 8.000 evra (naravno u rubljama) i izgleda odlicno. SUV za te pare je super ponuda ali dok dodje do nas cena ce biti duplirana.

Duci

pre 5 godina

@ko im smislja tako glupe izgovore
Ne karavan, nego Cross karavan zbog 17" felni.
Lada za razliku od Dačije nije u potpunom vlasništvu Renaulta i ne može da se kaže da Lada nije ruska. Lada i Renault imaju više partnerski odnos. Njoj Renault ne daje na izvolte gotove modele da ih proizvede, kao što je to slučaj sa Dačijom, nego zajedno razvijaju kao ovu Vestu.

coa90

pre 5 godina

Mnogo lepše od Dačije nadam se da je kvalitet bolji. Vozio sam se u Sanderu los kvalitet plastike unutra mada ne ide loše 1.5 dci dobar motor.

ko im smislja tako glupe izgovore

pre 5 godina

(dzigi, 30. april 2018 13:57)
Sto ne bi, pare stizu u istu kasicu...

(Gulag, 30. april 2018 14:06)
Lada je ruska koliko je i Dacia rumunska...

p.s. Jel se zna jesu sredili onaj problem sa crash testom, kad je valjda karavan verzija odsecala/lomila noge vozacu?

golf dizlo

pre 5 godina

Nema sta Lada da trazi u Nemackoj! Em je to osetljivo politicko pitanje em nemci svejedno vec imaju ogroman izbor. Kao da prodaju drva u sumi ili pesak u pustinji!

Swarog

pre 5 godina

Ovo nema veze sa ladom. Za mene je lada bila auto do samare, dakle 1500, 1600, niva i ti modeli. Pri tome, samara je u stvari prilicno chic auto kad se malo bolje razmisli, prava ona neka socijalisticka estetika, posrnula komunisticka supersila pokusava da napravi fancy auto a ne moze jer su sve resurse potrosili na hladni rat :-). Uglavnom, ja bi voleo da nabavim dobro ocuvanu ladu 1600, kapiram da bi bio najveci hipster u kraju...

nagard

pre 5 godina

Da im je cena 6.990 evra pa i nekako da prodjku, ovako nemaju sanse, za te pare ima mnogo toga dobrog sto moze da se pazari (Kia i Hyundai pre svega)
(Nikola, 30. april 2018 12:32)

Ne znam gde ti zivis, covece? Pa za te pare ne mozes ni obican skuter da kupis! Koji to Hjundaji ima za 11000 evra?

achitwn

pre 5 godina

a što se tiče konkurencije u vidu Dačie nije moguće jer je jednim i drugim vlasnik Reno.
(E' živote, 30. april 2018 12:14)
Vrlo ogrqniceno razmisljanje. Znaci ja ne smel da se dvoumim iedju dacia suv i lada suv

Makki

pre 5 godina

Nedaj boze nikome to zlo od poluproizvoda, imamo relativno novu ladu koja je na 70.000 km imala kvarove u vrednosti 800 evra (sve sto moze je crklo) dok smo ove godine na 80.000 dali "samo" 400 evra za sada. O delovima i nepostojanju istih na trzistu do ovlascenih servisera koji u najmanju ruku lice na otpade necu ni da pricam. Sve novo sto ugrade u ladu prvo crkne i crkava non stop dok ne zavrsite na prosjackom stapu!

Gulag

pre 5 godina

Tesko da ce nemac da kupi nesto rusko, mora da se dogodi neko cudo ili da kvalitet bude na nivou tojote ili honde pa da pragmaticni nemac kupi tako nesto.

Vladimir

pre 5 godina

Obzirom da će takse za registraciju vozila u skorije vreme obračunavati i prema emisiji štetnih gasova tako da će za auto 2001 god. registracija biti duplo skuplja nego sada ovo će biti dobra kupovina.

achitwn

pre 5 godina

Лепо ово изгледа, причајте ви шта хоћете. Ал', где ће Србин у Ладу, да му се комшије смеју.
(Ненад, 30. april 2018 12:58)
Tvoj komentar objasniqva u jednoj recenici bedu naseg coveka. U americi ili australiji niko ne bi ni obratio paznju...osim alo nisu srbijanci

cicija

pre 5 godina

jaka konkurencija koja u prvom redu zavisi od potreba kupca,evo,bas sam sad pogledao u svici,autoscout - nova dacia logan mcv 1.0 access kombi verzija, cena chf 8.790,- to nije ni osam hiljada evra,od a do b nebi trebalo vise a za razliku u ceni moze lepo da se navoza makar pet godina a i vise?

dzigi

pre 5 godina

Da je neki dizel i onaj 0.9 turbo benzinac iz Dačija i pun pogodak. Nego je pitanje da li će Reno da dozvoli Ladi da toliko konkuriše Dačiji.

Duci

pre 5 godina

E, moj @zatucanibot... Ako ćemo da pričamo o kvalitetu, Dacia je tu možda na prvom mestu, jer koristi staru ali proverenu Renault tehnologiju. To da li je enterijer opremljen ovom ili onom vrstom materijala je stvar luksuza, a ne kvaliteta. Bitno je da auto služi svrsi.

zatucanibot

pre 5 godina

dopuna...?Dacia postala best baj brend u zapadnoj Evropi???Nije zapadna Evropa Srbija,Bosna i slicno pa da im Dacia i Lada budu best baj,tamo su best baj brendovi kojima je kvalitet na prvom mestu(oni to mogu da priuste) a nama su best baj Dacia i Lada,kupis nov a od opreme imas kao da si kupio neka slabija kola iz 2001. godine,a o kvalitetu materijala da ne govorimo.

Nikola

pre 5 godina

Da im je cena 6.990 evra pa i nekako da prodjku, ovako nemaju sanse, za te pare ima mnogo toga dobrog sto moze da se pazari (Kia i Hyundai pre svega)

konkurencija

pre 5 godina

@dopuna Dacia se pokazala na trzistu jefninih vozila. Sada Lada mora da se dokaze, zato za iste pare nudi vise opreme. Za sada, ovo ide u korist kupaca.

E' živote

pre 5 godina

Jedno je siguro a to je da od Dačije izgledaju bar lepše i to neuporedivo a što se tiče konkurencije u vidu Dačie nije moguće jer je jednim i drugim vlasnik Reno.

Ненад

pre 5 godina

Лепо ово изгледа, причајте ви шта хоћете. Ал', где ће Србин у Ладу, да му се комшије смеју.

E' živote

pre 5 godina

Jedno je siguro a to je da od Dačije izgledaju bar lepše i to neuporedivo a što se tiče konkurencije u vidu Dačie nije moguće jer je jednim i drugim vlasnik Reno.

Ненад

pre 5 godina

Лепо ово изгледа, причајте ви шта хоћете. Ал', где ће Србин у Ладу, да му се комшије смеју.

konkurencija

pre 5 godina

@dopuna Dacia se pokazala na trzistu jefninih vozila. Sada Lada mora da se dokaze, zato za iste pare nudi vise opreme. Za sada, ovo ide u korist kupaca.

nagard

pre 5 godina

Da im je cena 6.990 evra pa i nekako da prodjku, ovako nemaju sanse, za te pare ima mnogo toga dobrog sto moze da se pazari (Kia i Hyundai pre svega)
(Nikola, 30. april 2018 12:32)

Ne znam gde ti zivis, covece? Pa za te pare ne mozes ni obican skuter da kupis! Koji to Hjundaji ima za 11000 evra?

Duci

pre 5 godina

E, moj @zatucanibot... Ako ćemo da pričamo o kvalitetu, Dacia je tu možda na prvom mestu, jer koristi staru ali proverenu Renault tehnologiju. To da li je enterijer opremljen ovom ili onom vrstom materijala je stvar luksuza, a ne kvaliteta. Bitno je da auto služi svrsi.

achitwn

pre 5 godina

Лепо ово изгледа, причајте ви шта хоћете. Ал', где ће Србин у Ладу, да му се комшије смеју.
(Ненад, 30. april 2018 12:58)
Tvoj komentar objasniqva u jednoj recenici bedu naseg coveka. U americi ili australiji niko ne bi ni obratio paznju...osim alo nisu srbijanci

Nikola

pre 5 godina

Da im je cena 6.990 evra pa i nekako da prodjku, ovako nemaju sanse, za te pare ima mnogo toga dobrog sto moze da se pazari (Kia i Hyundai pre svega)

coa90

pre 5 godina

Mnogo lepše od Dačije nadam se da je kvalitet bolji. Vozio sam se u Sanderu los kvalitet plastike unutra mada ne ide loše 1.5 dci dobar motor.

dzigi

pre 5 godina

Da je neki dizel i onaj 0.9 turbo benzinac iz Dačija i pun pogodak. Nego je pitanje da li će Reno da dozvoli Ladi da toliko konkuriše Dačiji.

he,he

pre 5 godina

Sve sami stručnjaci,kažu bolje uzeti polovan,kvalitetniji auto star 5 godina nego kante kao što su Dacia I Lada.Pa ti ako si badža,ti kupi novu Tojotu,Folksvagena,Audija,daj lepo ko čovek 20-30 hiljada I vozi se.Nemoj glumiti mangupa sa polovnim Audijem starim deset godina a cele godine ga voziš sa ćelavim zimskim gumama.Hoćemo da živimo tuđe živote,da budemo nešto drugo,da vozimo auto koji nije za nas I koji ne možemo da održavamo.120 hiljada Francuza su,dakle,kompletne budale jer ih toliko kupi novu Daciu svake godine.Treba biti realan,za nas su nove Lade I Dacie,sve ostalo je foliranje.Ah,da,zaboravih,naše ljubitelje Audija I Folksvagena je sramota da voze te Lade I Dacie(kante).

Gulag

pre 5 godina

Tesko da ce nemac da kupi nesto rusko, mora da se dogodi neko cudo ili da kvalitet bude na nivou tojote ili honde pa da pragmaticni nemac kupi tako nesto.

Makki

pre 5 godina

Nedaj boze nikome to zlo od poluproizvoda, imamo relativno novu ladu koja je na 70.000 km imala kvarove u vrednosti 800 evra (sve sto moze je crklo) dok smo ove godine na 80.000 dali "samo" 400 evra za sada. O delovima i nepostojanju istih na trzistu do ovlascenih servisera koji u najmanju ruku lice na otpade necu ni da pricam. Sve novo sto ugrade u ladu prvo crkne i crkava non stop dok ne zavrsite na prosjackom stapu!

marwell

pre 5 godina

Swarog

Имам од покојних родитеља 1500 SL, 1978 годиште, још увек у фабричком стању, а прешла 200942 км, без дирања мотора. Још су на њој делови "зделано в СССР". Истина, покојни тата је био аутомеханичар, па ју је увек држао баш наштеловану. Данас је тешко наћи доброг механичара који би знао да је одржава и штелује, па ми зато више стоји у гаражи него што се вози, али је ипак провозам понекад, да не би пропала безвезе. И дан данас зими на -12 пали на пола кључа. Једино сам јој заменио разводник палења, пошто сам јој ставио разводник без платинске дугмади. Лети кад се провозам по граду могу признати да се људи окрећу за њом. У Новом Саду има још само једна таква црвене боје али је поприлично кородирала. Никада није издала, и удобна је за вожњу. Прошле године ми је нудио један човек на паркингу за њу 1500€.

Vladimir

pre 5 godina

Obzirom da će takse za registraciju vozila u skorije vreme obračunavati i prema emisiji štetnih gasova tako da će za auto 2001 god. registracija biti duplo skuplja nego sada ovo će biti dobra kupovina.

zatucanibot

pre 5 godina

dopuna...?Dacia postala best baj brend u zapadnoj Evropi???Nije zapadna Evropa Srbija,Bosna i slicno pa da im Dacia i Lada budu best baj,tamo su best baj brendovi kojima je kvalitet na prvom mestu(oni to mogu da priuste) a nama su best baj Dacia i Lada,kupis nov a od opreme imas kao da si kupio neka slabija kola iz 2001. godine,a o kvalitetu materijala da ne govorimo.

cicija

pre 5 godina

jaka konkurencija koja u prvom redu zavisi od potreba kupca,evo,bas sam sad pogledao u svici,autoscout - nova dacia logan mcv 1.0 access kombi verzija, cena chf 8.790,- to nije ni osam hiljada evra,od a do b nebi trebalo vise a za razliku u ceni moze lepo da se navoza makar pet godina a i vise?

Swarog

pre 5 godina

Ovo nema veze sa ladom. Za mene je lada bila auto do samare, dakle 1500, 1600, niva i ti modeli. Pri tome, samara je u stvari prilicno chic auto kad se malo bolje razmisli, prava ona neka socijalisticka estetika, posrnula komunisticka supersila pokusava da napravi fancy auto a ne moze jer su sve resurse potrosili na hladni rat :-). Uglavnom, ja bi voleo da nabavim dobro ocuvanu ladu 1600, kapiram da bi bio najveci hipster u kraju...

vreli

pre 5 godina

Ja sam apsolutno protiv da se za cenu novog automobila kupuje polovan. Jer ti isti polovni Mercedesi, Audi... su premijum automobili i njihovo održavanje je dosta skuplje nego za Ladu, Daciju... A da ne govorim da je urnebesno kad vidiš Mercedes E klase na Tigar gumama.

Duci

pre 5 godina

@ko im smislja tako glupe izgovore
Ne karavan, nego Cross karavan zbog 17" felni.
Lada za razliku od Dačije nije u potpunom vlasništvu Renaulta i ne može da se kaže da Lada nije ruska. Lada i Renault imaju više partnerski odnos. Njoj Renault ne daje na izvolte gotove modele da ih proizvede, kao što je to slučaj sa Dačijom, nego zajedno razvijaju kao ovu Vestu.

pera

pre 5 godina

Zasto nisu zapoceli prodaju Lada X-Ray, SUV. U Rusiji kosta nekih 8.000 evra (naravno u rubljama) i izgleda odlicno. SUV za te pare je super ponuda ali dok dodje do nas cena ce biti duplirana.

golf dizlo

pre 5 godina

Nema sta Lada da trazi u Nemackoj! Em je to osetljivo politicko pitanje em nemci svejedno vec imaju ogroman izbor. Kao da prodaju drva u sumi ili pesak u pustinji!

Moca

pre 5 godina

Nedavno sam proveo par nedelja na severu Nemačke, u okolini Hamburga. Iako dominira VW, iznenađujuće mnogo Dustera sam primetio na putevima. Što se Lade tiče, ne bi čudilo da sl. godine vidim više ovih Vesta nego kod nas, tamo ima više ljudi koji ne pate od marke.

achitwn

pre 5 godina

a što se tiče konkurencije u vidu Dačie nije moguće jer je jednim i drugim vlasnik Reno.
(E' živote, 30. april 2018 12:14)
Vrlo ogrqniceno razmisljanje. Znaci ja ne smel da se dvoumim iedju dacia suv i lada suv

ko im smislja tako glupe izgovore

pre 5 godina

(dzigi, 30. april 2018 13:57)
Sto ne bi, pare stizu u istu kasicu...

(Gulag, 30. april 2018 14:06)
Lada je ruska koliko je i Dacia rumunska...

p.s. Jel se zna jesu sredili onaj problem sa crash testom, kad je valjda karavan verzija odsecala/lomila noge vozacu?

ko im smislja tako glupe izgovore

pre 5 godina

(Duci, 30. april 2018 18:40)
Renault–Nissan–Mitsubishi je skoro povecao udeo u Ladi na 61.1%...
A to sto "zajednicki razvijaju" znaci da deo dobiju nacrtano/napravljeno a deo im ovi plate da nacrtaju/naprave. Znaci isto.

Swarog

pre 5 godina

Marwell

1978? Kul, cekaj jel' tvoja ona od 1600 ili 1500 kubika? Ja sam nekako citavo detinjstvo proveo sa ladama, cale je imao prvo jednu crvenu od 1600 pa onda rivu tamo krajem osamdestih. Stric je vozio specijal (mrzi me da gledam sad modele, to je bila ona starija od 1500 kubika) pa je posle kupio onu neku jeftiniju varijantu rive za ruznim, crnim plasticnim grilom napred. Brat od strica jos uvek ima nivu za lov ali je nesto ne vozi. Kad sam bio tinejdzer cale jednog ortaka kupi novu samaru, ja mislim da je to bilo 1988. Au sto je to bio auto covece. Pa mi nismo izlazili iz nje a svi roditelji vozali neke lade, skode i stojadine...

lole

pre 5 godina

Lada je omasila. Pokusavaju tamo gde su drugi vec stigli. Posto je Lada poznata po kockastim autmobilima, trebali su neki zavremeni kocaksti dizajn da odenu u najbolji moguci kvalitet. Mislim da bi tada bila hit, i da bi je kupovali kao alvu. Ne bi imali konkurenciju.

marwell

pre 5 godina

Гаги.

У праву си. Модел покојних родитеља је модел 2103. 4 округла фара, брдо лајсни, хромирани браници, брдо цагера на инструмент табли. Има цагер притиска уља у мотору, што је за то годиште изузетна рекост. Нема фабричка 4 жигавца, да се могу упалити, за разлику од ње модел 2106 је имао и ту могућност. Знам да су модел 2103 у нашим крајевима често звали "Лада специјал" или "специјалка". Задња стоп светла су двобојна па ме у садашњости, кад је виде, често питају: " Је ли то ПЗ-јац?" Пошто је он имао слична задња светла. Чињеница да им је порекло исто а то је Фиат 125 П. Мислим да се тако звао. Он је имао 4 квадратна фара и исто лајсне са стране. Био је нешто дужи и неупоредиво бржи.

marwell

pre 5 godina

Swarog.

Моја је 1500. На вратима гепека пише "Лада 1500 SL". Крајем 80-тих сам виђао моделе са руским таблицама, код нас, али је на њиховим возилима писало "Жигули". Чуо сам тада причу да су назив "Лада" имали за извозне моделе а "Жигули" за моделе продаване у Русији.

Duci

pre 5 godina

@ko im smislja tako glupe izgovore
Sa 61,1% nisu kompletni vlasnici Lade, već "samo" većinski, a Dacia je 100% u vlasništvu Renaulta. Da im nisu sankcije, udeo bi verovatno ostao kakav je i bio i imali bi još par novih modela. Ali dobro je sad, rusko tržište se konačno oporavlja.

EU

pre 5 godina

куповаћу руско у случају кад се ради о оружју, а кола НЕ
(ИБАРСКА ЗУМЗАРА, 30. april 2018 20:23)

Konacno iskreni rusofil. Rusija je naj-naj, ali neka ga zaobidju sa svojim rukotvorinama, vise voli zapadne proizvode. Cestitam ti, ali onako bas iskreno! Retka sorta u svojoj vrsti.

Duci

pre 5 godina

@napredna matematika
Kako to da svi Dačijini modeli koriste Renoove motore, a svi Ladini modeli sopstvene motore?
A nije samo do motora. Kod Dačije je sve by Renault, do poslednjeg šrafa, što se za Ladine modele ne može reći.

Gagi

pre 5 godina

2 Marwell & Swarog

Ih bre, pa kakvi ste vi "Ladaši", pa ih zovete 1500 ili 1600? ;) "Ladaši" puristi ih zovu po fabričkim oznakama.

Nije poređeno hronološki, već po rastućim ciframa u oznaci - od te "klasične" linije imamo modele 2101, sa po jednim farom levo i desno, uskim štopaljkama i bez hromiranih lajsni, 1,2 i 1,3, pa 2102, što je karavan verzija prethodnog modela. Sledi 2103, sa duplim farovima, hromom na sve strane, količinom cajgera na instrument tabli kao na avionu i motorom od 1,45 litara (u oznaci zaokruženo na 1,5 ili 1500 za izvoz).

Potom ide 2104, što je karavan verzija poslednjih modela sa početka '80-ih, onih sa četvrtastim farovima, u koju su ubacivali sve motore koje su imali (1,3 sa kaišem, 1,45, 1,6, 1,7 i čak 1,5 dizel), pa model 2105, sedan iz koga je nastao ovaj pre njega pomenuti karavan. Potom se prema oznakama u taj niz udenuo model 2106, što je model izveden iz onog 2103. Njega su za izvoz "krstili" 1600 i on je imao crnu rešetku hladnjaka. Poslednji model je 2107, što je dobro nam znana "Riva". To je čitava linija "Lada" za zadnjim pogonom.

Da su se složile prilike, možda bi početkom 2000-ih u seriju ušao i koncept pokazan na prototipu sa oznakom VAZ 2151, opet sa zadnjim pogonom, al'... Kića!

Ma ..Ruska kanta

pre 5 godina

Spolja gladac a unutra, jadac. Ne bi me to izbenadilo jer nije prvi put. Svaka cast Daciji, Ladi, Fiatu 500 lmi ostalim kantama....ali za cifru od 11 do 13 holjadaevra, covek moze da kupi odlocno ucuvan 5 godina star RAV 4, KOJI JE IAKO U SESTOJ GODINI, zmaj za sve, ove tzv. automobile. Neunistiv motor, savrsena elektronika, uz regovno odrzavanhe, jos 20 hod da se vozi u Srbiji, sto nece uspeti ni jedna nova Lada, Dacijs i slicno


Pti tom, fascinsntan dizajn, udobnost, motoro 4D4 neprevazidjeni....

Kakve bre ladee

Kumanovo

pre 5 godina

Export-Import secne radi POLITICKI.
Radi se takoda u ovom Slucaju Renault Nissan,Pokusavaju da procenecmogucnost plasmana i sami ce uvesti doticne automobile na Trziste Eu i pokusati plasman.

napredna matematika

pre 5 godina

(Duci, 30. april 2018 23:04)
61% (pa i 51%) ili 100% je isto, sto se tice upravljanja, odlucivanja, razvoja. Samo profit malo manji (ali opet u skladu s ulaganjem).

Мики

pre 5 godina

Руси и кола...Имао је отац Ладу, ишла је, завршавала посао. Волео бих да грешим, али тешко је поверовати да су нсаправили ауто који је на нивоу познатих.

zatucanibot

pre 5 godina

dopuna...?Dacia postala best baj brend u zapadnoj Evropi???Nije zapadna Evropa Srbija,Bosna i slicno pa da im Dacia i Lada budu best baj,tamo su best baj brendovi kojima je kvalitet na prvom mestu(oni to mogu da priuste) a nama su best baj Dacia i Lada,kupis nov a od opreme imas kao da si kupio neka slabija kola iz 2001. godine,a o kvalitetu materijala da ne govorimo.

Nikola

pre 5 godina

Da im je cena 6.990 evra pa i nekako da prodjku, ovako nemaju sanse, za te pare ima mnogo toga dobrog sto moze da se pazari (Kia i Hyundai pre svega)

Gulag

pre 5 godina

Tesko da ce nemac da kupi nesto rusko, mora da se dogodi neko cudo ili da kvalitet bude na nivou tojote ili honde pa da pragmaticni nemac kupi tako nesto.

golf dizlo

pre 5 godina

Nema sta Lada da trazi u Nemackoj! Em je to osetljivo politicko pitanje em nemci svejedno vec imaju ogroman izbor. Kao da prodaju drva u sumi ili pesak u pustinji!

Ma ..Ruska kanta

pre 5 godina

Spolja gladac a unutra, jadac. Ne bi me to izbenadilo jer nije prvi put. Svaka cast Daciji, Ladi, Fiatu 500 lmi ostalim kantama....ali za cifru od 11 do 13 holjadaevra, covek moze da kupi odlocno ucuvan 5 godina star RAV 4, KOJI JE IAKO U SESTOJ GODINI, zmaj za sve, ove tzv. automobile. Neunistiv motor, savrsena elektronika, uz regovno odrzavanhe, jos 20 hod da se vozi u Srbiji, sto nece uspeti ni jedna nova Lada, Dacijs i slicno


Pti tom, fascinsntan dizajn, udobnost, motoro 4D4 neprevazidjeni....

Kakve bre ladee

lole

pre 5 godina

Lada je omasila. Pokusavaju tamo gde su drugi vec stigli. Posto je Lada poznata po kockastim autmobilima, trebali su neki zavremeni kocaksti dizajn da odenu u najbolji moguci kvalitet. Mislim da bi tada bila hit, i da bi je kupovali kao alvu. Ne bi imali konkurenciju.

Makki

pre 5 godina

Nedaj boze nikome to zlo od poluproizvoda, imamo relativno novu ladu koja je na 70.000 km imala kvarove u vrednosti 800 evra (sve sto moze je crklo) dok smo ove godine na 80.000 dali "samo" 400 evra za sada. O delovima i nepostojanju istih na trzistu do ovlascenih servisera koji u najmanju ruku lice na otpade necu ni da pricam. Sve novo sto ugrade u ladu prvo crkne i crkava non stop dok ne zavrsite na prosjackom stapu!

Ненад

pre 5 godina

Лепо ово изгледа, причајте ви шта хоћете. Ал', где ће Србин у Ладу, да му се комшије смеју.

nagard

pre 5 godina

Da im je cena 6.990 evra pa i nekako da prodjku, ovako nemaju sanse, za te pare ima mnogo toga dobrog sto moze da se pazari (Kia i Hyundai pre svega)
(Nikola, 30. april 2018 12:32)

Ne znam gde ti zivis, covece? Pa za te pare ne mozes ni obican skuter da kupis! Koji to Hjundaji ima za 11000 evra?

Swarog

pre 5 godina

Ovo nema veze sa ladom. Za mene je lada bila auto do samare, dakle 1500, 1600, niva i ti modeli. Pri tome, samara je u stvari prilicno chic auto kad se malo bolje razmisli, prava ona neka socijalisticka estetika, posrnula komunisticka supersila pokusava da napravi fancy auto a ne moze jer su sve resurse potrosili na hladni rat :-). Uglavnom, ja bi voleo da nabavim dobro ocuvanu ladu 1600, kapiram da bi bio najveci hipster u kraju...

EU

pre 5 godina

куповаћу руско у случају кад се ради о оружју, а кола НЕ
(ИБАРСКА ЗУМЗАРА, 30. april 2018 20:23)

Konacno iskreni rusofil. Rusija je naj-naj, ali neka ga zaobidju sa svojim rukotvorinama, vise voli zapadne proizvode. Cestitam ti, ali onako bas iskreno! Retka sorta u svojoj vrsti.

E' živote

pre 5 godina

Jedno je siguro a to je da od Dačije izgledaju bar lepše i to neuporedivo a što se tiče konkurencije u vidu Dačie nije moguće jer je jednim i drugim vlasnik Reno.

Мики

pre 5 godina

Руси и кола...Имао је отац Ладу, ишла је, завршавала посао. Волео бих да грешим, али тешко је поверовати да су нсаправили ауто који је на нивоу познатих.

Duci

pre 5 godina

E, moj @zatucanibot... Ako ćemo da pričamo o kvalitetu, Dacia je tu možda na prvom mestu, jer koristi staru ali proverenu Renault tehnologiju. To da li je enterijer opremljen ovom ili onom vrstom materijala je stvar luksuza, a ne kvaliteta. Bitno je da auto služi svrsi.

Vladimir

pre 5 godina

Obzirom da će takse za registraciju vozila u skorije vreme obračunavati i prema emisiji štetnih gasova tako da će za auto 2001 god. registracija biti duplo skuplja nego sada ovo će biti dobra kupovina.

ko im smislja tako glupe izgovore

pre 5 godina

(dzigi, 30. april 2018 13:57)
Sto ne bi, pare stizu u istu kasicu...

(Gulag, 30. april 2018 14:06)
Lada je ruska koliko je i Dacia rumunska...

p.s. Jel se zna jesu sredili onaj problem sa crash testom, kad je valjda karavan verzija odsecala/lomila noge vozacu?

dzigi

pre 5 godina

Da je neki dizel i onaj 0.9 turbo benzinac iz Dačija i pun pogodak. Nego je pitanje da li će Reno da dozvoli Ladi da toliko konkuriše Dačiji.

coa90

pre 5 godina

Mnogo lepše od Dačije nadam se da je kvalitet bolji. Vozio sam se u Sanderu los kvalitet plastike unutra mada ne ide loše 1.5 dci dobar motor.

Duci

pre 5 godina

@ko im smislja tako glupe izgovore
Ne karavan, nego Cross karavan zbog 17" felni.
Lada za razliku od Dačije nije u potpunom vlasništvu Renaulta i ne može da se kaže da Lada nije ruska. Lada i Renault imaju više partnerski odnos. Njoj Renault ne daje na izvolte gotove modele da ih proizvede, kao što je to slučaj sa Dačijom, nego zajedno razvijaju kao ovu Vestu.

achitwn

pre 5 godina

Лепо ово изгледа, причајте ви шта хоћете. Ал', где ће Србин у Ладу, да му се комшије смеју.
(Ненад, 30. april 2018 12:58)
Tvoj komentar objasniqva u jednoj recenici bedu naseg coveka. U americi ili australiji niko ne bi ni obratio paznju...osim alo nisu srbijanci

marwell

pre 5 godina

Swarog

Имам од покојних родитеља 1500 SL, 1978 годиште, још увек у фабричком стању, а прешла 200942 км, без дирања мотора. Још су на њој делови "зделано в СССР". Истина, покојни тата је био аутомеханичар, па ју је увек држао баш наштеловану. Данас је тешко наћи доброг механичара који би знао да је одржава и штелује, па ми зато више стоји у гаражи него што се вози, али је ипак провозам понекад, да не би пропала безвезе. И дан данас зими на -12 пали на пола кључа. Једино сам јој заменио разводник палења, пошто сам јој ставио разводник без платинске дугмади. Лети кад се провозам по граду могу признати да се људи окрећу за њом. У Новом Саду има још само једна таква црвене боје али је поприлично кородирала. Никада није издала, и удобна је за вожњу. Прошле године ми је нудио један човек на паркингу за њу 1500€.

cicija

pre 5 godina

jaka konkurencija koja u prvom redu zavisi od potreba kupca,evo,bas sam sad pogledao u svici,autoscout - nova dacia logan mcv 1.0 access kombi verzija, cena chf 8.790,- to nije ni osam hiljada evra,od a do b nebi trebalo vise a za razliku u ceni moze lepo da se navoza makar pet godina a i vise?

achitwn

pre 5 godina

a što se tiče konkurencije u vidu Dačie nije moguće jer je jednim i drugim vlasnik Reno.
(E' živote, 30. april 2018 12:14)
Vrlo ogrqniceno razmisljanje. Znaci ja ne smel da se dvoumim iedju dacia suv i lada suv

ko im smislja tako glupe izgovore

pre 5 godina

(Duci, 30. april 2018 18:40)
Renault–Nissan–Mitsubishi je skoro povecao udeo u Ladi na 61.1%...
A to sto "zajednicki razvijaju" znaci da deo dobiju nacrtano/napravljeno a deo im ovi plate da nacrtaju/naprave. Znaci isto.

pera

pre 5 godina

Zasto nisu zapoceli prodaju Lada X-Ray, SUV. U Rusiji kosta nekih 8.000 evra (naravno u rubljama) i izgleda odlicno. SUV za te pare je super ponuda ali dok dodje do nas cena ce biti duplirana.

vreli

pre 5 godina

Ja sam apsolutno protiv da se za cenu novog automobila kupuje polovan. Jer ti isti polovni Mercedesi, Audi... su premijum automobili i njihovo održavanje je dosta skuplje nego za Ladu, Daciju... A da ne govorim da je urnebesno kad vidiš Mercedes E klase na Tigar gumama.

konkurencija

pre 5 godina

@dopuna Dacia se pokazala na trzistu jefninih vozila. Sada Lada mora da se dokaze, zato za iste pare nudi vise opreme. Za sada, ovo ide u korist kupaca.

he,he

pre 5 godina

Sve sami stručnjaci,kažu bolje uzeti polovan,kvalitetniji auto star 5 godina nego kante kao što su Dacia I Lada.Pa ti ako si badža,ti kupi novu Tojotu,Folksvagena,Audija,daj lepo ko čovek 20-30 hiljada I vozi se.Nemoj glumiti mangupa sa polovnim Audijem starim deset godina a cele godine ga voziš sa ćelavim zimskim gumama.Hoćemo da živimo tuđe živote,da budemo nešto drugo,da vozimo auto koji nije za nas I koji ne možemo da održavamo.120 hiljada Francuza su,dakle,kompletne budale jer ih toliko kupi novu Daciu svake godine.Treba biti realan,za nas su nove Lade I Dacie,sve ostalo je foliranje.Ah,da,zaboravih,naše ljubitelje Audija I Folksvagena je sramota da voze te Lade I Dacie(kante).

Moca

pre 5 godina

Nedavno sam proveo par nedelja na severu Nemačke, u okolini Hamburga. Iako dominira VW, iznenađujuće mnogo Dustera sam primetio na putevima. Što se Lade tiče, ne bi čudilo da sl. godine vidim više ovih Vesta nego kod nas, tamo ima više ljudi koji ne pate od marke.

Swarog

pre 5 godina

Marwell

1978? Kul, cekaj jel' tvoja ona od 1600 ili 1500 kubika? Ja sam nekako citavo detinjstvo proveo sa ladama, cale je imao prvo jednu crvenu od 1600 pa onda rivu tamo krajem osamdestih. Stric je vozio specijal (mrzi me da gledam sad modele, to je bila ona starija od 1500 kubika) pa je posle kupio onu neku jeftiniju varijantu rive za ruznim, crnim plasticnim grilom napred. Brat od strica jos uvek ima nivu za lov ali je nesto ne vozi. Kad sam bio tinejdzer cale jednog ortaka kupi novu samaru, ja mislim da je to bilo 1988. Au sto je to bio auto covece. Pa mi nismo izlazili iz nje a svi roditelji vozali neke lade, skode i stojadine...

Gagi

pre 5 godina

2 Marwell & Swarog

Ih bre, pa kakvi ste vi "Ladaši", pa ih zovete 1500 ili 1600? ;) "Ladaši" puristi ih zovu po fabričkim oznakama.

Nije poređeno hronološki, već po rastućim ciframa u oznaci - od te "klasične" linije imamo modele 2101, sa po jednim farom levo i desno, uskim štopaljkama i bez hromiranih lajsni, 1,2 i 1,3, pa 2102, što je karavan verzija prethodnog modela. Sledi 2103, sa duplim farovima, hromom na sve strane, količinom cajgera na instrument tabli kao na avionu i motorom od 1,45 litara (u oznaci zaokruženo na 1,5 ili 1500 za izvoz).

Potom ide 2104, što je karavan verzija poslednjih modela sa početka '80-ih, onih sa četvrtastim farovima, u koju su ubacivali sve motore koje su imali (1,3 sa kaišem, 1,45, 1,6, 1,7 i čak 1,5 dizel), pa model 2105, sedan iz koga je nastao ovaj pre njega pomenuti karavan. Potom se prema oznakama u taj niz udenuo model 2106, što je model izveden iz onog 2103. Njega su za izvoz "krstili" 1600 i on je imao crnu rešetku hladnjaka. Poslednji model je 2107, što je dobro nam znana "Riva". To je čitava linija "Lada" za zadnjim pogonom.

Da su se složile prilike, možda bi početkom 2000-ih u seriju ušao i koncept pokazan na prototipu sa oznakom VAZ 2151, opet sa zadnjim pogonom, al'... Kića!

marwell

pre 5 godina

Гаги.

У праву си. Модел покојних родитеља је модел 2103. 4 округла фара, брдо лајсни, хромирани браници, брдо цагера на инструмент табли. Има цагер притиска уља у мотору, што је за то годиште изузетна рекост. Нема фабричка 4 жигавца, да се могу упалити, за разлику од ње модел 2106 је имао и ту могућност. Знам да су модел 2103 у нашим крајевима често звали "Лада специјал" или "специјалка". Задња стоп светла су двобојна па ме у садашњости, кад је виде, често питају: " Је ли то ПЗ-јац?" Пошто је он имао слична задња светла. Чињеница да им је порекло исто а то је Фиат 125 П. Мислим да се тако звао. Он је имао 4 квадратна фара и исто лајсне са стране. Био је нешто дужи и неупоредиво бржи.

Duci

pre 5 godina

@ko im smislja tako glupe izgovore
Sa 61,1% nisu kompletni vlasnici Lade, već "samo" većinski, a Dacia je 100% u vlasništvu Renaulta. Da im nisu sankcije, udeo bi verovatno ostao kakav je i bio i imali bi još par novih modela. Ali dobro je sad, rusko tržište se konačno oporavlja.

Kumanovo

pre 5 godina

Export-Import secne radi POLITICKI.
Radi se takoda u ovom Slucaju Renault Nissan,Pokusavaju da procenecmogucnost plasmana i sami ce uvesti doticne automobile na Trziste Eu i pokusati plasman.

napredna matematika

pre 5 godina

(Duci, 30. april 2018 23:04)
61% (pa i 51%) ili 100% je isto, sto se tice upravljanja, odlucivanja, razvoja. Samo profit malo manji (ali opet u skladu s ulaganjem).

Duci

pre 5 godina

@napredna matematika
Kako to da svi Dačijini modeli koriste Renoove motore, a svi Ladini modeli sopstvene motore?
A nije samo do motora. Kod Dačije je sve by Renault, do poslednjeg šrafa, što se za Ladine modele ne može reći.

marwell

pre 5 godina

Swarog.

Моја је 1500. На вратима гепека пише "Лада 1500 SL". Крајем 80-тих сам виђао моделе са руским таблицама, код нас, али је на њиховим возилима писало "Жигули". Чуо сам тада причу да су назив "Лада" имали за извозне моделе а "Жигули" за моделе продаване у Русији.