Guverner "promenio ploču", zabranjuje autonomna vozila

Guverner Arizone, koji je svojevremeno sa ushićenjem pozdravio dolazak Uberovih autonomnih test vozila na ulice Finiksa, doneo je odluku o suspenziji testiranja samovozećih automobila nakon što je u nezgodi poginula žena pešak.

Pošaljite komentar
 1. evo jos jedared da kazem-Tempe nije nikakav "grad u blizini Finiksa",nego je spojen s njim u Metropolis Finix,dodje mu kao jugoistochni shiri centar Finiksa,chak NIKAKO predgradje!...predgradja su na toj strani Chendler ,Mesa, Dzilbert,Gvadelup i ostalo,a na suprotnoj,severozapadnoj Sun City,Piorija,Glendejl,Jangtaun,itd...
   (dovla, 28. mart 2018 11:14)

  # Link komentara

 2. guverner Doug(y) Doocey..:-D ...ako ima nashih tamo,verovatno ga zovu Draga Dusho...;-)
   (dovla, 28. mart 2018 09:13)

  # Link komentara

 3. Snimak sve govori, pesak je gurao bicikli na neosvetljenom delu puta, uopste ne obracajuci paznju na saobracaj, cak ledjima okrenut ka pravcu odakle dolaze vozila.
  Vozac je mozda mogao da primeti pesaka koji prelazi put (ja licno mozda ne bi ni reagovao, da dovedem sebe i saputnike u opasnost zbog pesaka kome nije mesto na sred puta), te to ne umanjuje rizik koji je pesak preneo na sebe u "ruskom ruletu" koji je sam skovao.
  Ne zelim ovo nikome, ali jednostavno zato postoje ulice i trotoari.
  Sadasnja pravila zakona koja vaze i za samovozece automobile ce najverovatnije ovo proglasiti kao jednu tuznu nesrecu, sa smrtnim isodom, a podatci koji su u ovom slucaju prikupljeni ce pomoci da se ovakve nesrece potpuno iskorene.
  Takodje zakoni ce najverovatnije biti promenjeni da pesake stite bilo gde i na putu i van njega, kad tehnologija dobro uznapreduje... TO I JESTE CILJ!!!
  (EkstraGalaktican, 27. mart 2018 20:31)

  # Link komentara

 4. Jasno je da je Uber krivac ovde. Ne razumem kako mogu testirati vozilo po mraku na ulicama, a da nisu na zatvorenim stazama ordadili sve bezbednosne testove tj, osnovne bezbednosne testove po mraku. Ok, ne moze se 100% situacija predvideti, ali moze 95% ili koliko vec. Da covek prelazi ili pretrcava ulicu po mraku ulazi u prvih 3%. Jeste, kriv je pesak ali nije zasluzio(la) smrtnu kaznu. Kompanije se utrkuju ko ce prvi izbaciti nesto na trziste, a Uberu je dodatno vazno da sto pre otpusti vozace kako bi zaradili vise novca i pritom se bezbednost stavlja na trece mesto. Nadam se da ce debelo platiti sto su svesno rizikovali.
  (mamba, 27. mart 2018 14:43)

  # Link komentara

 5. Gledao sam snimak, ali snimak je samo to, snimak. Kamere nemaju ni pribliznu osetljivost na slabo svetlo koju ima ljudsko oko. Zbog toga se ta zena i ne vidi na snimku.
  Sa leve strane puta odakle je zena prelazila ulicu postoji put koji se odvaja od ovog kojim se kretalo vozilo. Zena se ukljucivala sa tog puta na ovaj. Raskrsnica je osvetljena, put je osvetljen i da je vozac gledao put morao bi da vidi da se nesto mrda. Karakteristika ljudskog oka je da pri veoma slabom osvetljenju periferni vid relativno lako prepoznaje obrise predmeta i prepoznaje pomeranje istog dok je centralni u tom pogledu slab. Ne bi video sta je u pitanju ali bi video da necega ima. Usporio bi, upalio bi dugacka svetla, obratio bi dodatnu paznju i nesreca se ne bi desila. Najveci problem u uocavanju prepreka na putu su farovi drugog automobila a toga ovde nije bilo. Prema mom misljenju UBER je ovde kriv kao kifla i za zlocin treba da odgovara i UBER a i ova sto nije gledala put.
  (Igor, 27. mart 2018 13:47)

  # Link komentara

 6. Moram da priznam da "patim" od bezbednosnih gedžeta u kolima ( mada sam tek posle 28 godina vozačke karijere prvi put kupio kola i sa banalnim ESP-om ) i baš bih voleo da imam kola sa onim "ADAS"-om i "SENSING"-om ( ili kako to već zove koji proizvodjač ). Prosto, ne mogu da zamislim da bih danas kupio kola koja nemaju bar "AEB", "adaptivni tempomat" i sve te silne "radare", "kamere" ... Pa da budem bezbedniji ja, moja porodica i svi oko mene.

  Posle ove nesreće sa smrtnim ishodom, u kome je zakazala sva ta silna i skupocena autonomna tehnika, i kola ubila ženu kao zeca, bez da su kola i počela da koče, ja mislim da "okrećem drugi list". I da sam bio teška budala što sam bio spreman da platim skupo "neupotrebljivu tehniku", a pri tome da budem u zabludi da ta tehnika štiti mene i sve oko mene.
  I mislim da ću da se "vratim" na moju prastaru dragu ladu nivu "prve generacije". Sa menjačem sa 4 stepena prenosa, bez serva, bez brisača na zadnjem staklu, ali sa brisačima farova ... Jeste trošila "100 na 100", ali mi barem "za okolinu" deluje bezbednije od ovih autonomnih ...
  (moron, 27. mart 2018 12:55)

  # Link komentara

 7. tako i treba izbaciti sva samovozeca vozila iz saobracaja
   (CCCC, 27. mart 2018 12:42)

  # Link komentara

 8. @ igor,
  Какав бре мрак, да ли уоште схваташ да је тај ауто са свим могућим сензорима морао да закочи и било је довољно времена. Да ли ти уопште знаш о каквој се ту технологији ради?
  Возач који онако седи за воланом и уоште га ништа не интересује шта се дешава на путу, треба да добије доживотну, без обзира како је неко прелазио цесту.

  П.С
  Стварно је уживање возити ауто са свим тим чудесима. Само док седиш за воланом ти си одговоран. Нагледали смо се како је та технологија беспомоћна у рукама бахатог света.
  (Неки више воле чучавац, 27. mart 2018 12:38)

  # Link komentara

 9. Gledao sam snimak, žena nije bila uopšte vidljiva do par metara pre udara, tada je kasno i da iskusan vozač izbegne udar. 
  Ako nije video do par metara znači da ne valjaju farovi..tako da ako mene neko pita snimak je malo editovan tj zaracen..pa i u najgoroj magli vidiš dalje od 2 metra.
  Drugo kakve veze ima mrak sa radarom i lidarom..aposlutno nikakve ..znači zakazala su oba uređaja ..kaže kretao se polako ..pa pesak se i kreće polako..još gore ako bi trčao.
   (bla, 27. mart 2018 12:26)

  # Link komentara

 10. Ma dodjite u Srbiju testirajte vozila, ovde su pesaci uvek krivi tako da nema problema, a jos bude i subvencija tako da Welcomen.
  (deda mraz, 27. mart 2018 12:00)

  # Link komentara

 11. Auto je udario ženu koja je u sred mraka prelazila magistralu, obučena u crno (utopila se u okruženje), van pešačkog prelaza, i pri tome je išla veoma sporo jer je gurala biciklu. Gledao sam snimak, žena nije bila uopšte vidljiva do par metara pre udara, tada je kasno i da iskusan vozač izbegne udar.
  Drugo, zar nije ONA morala da vidi svetla od auta i sačeka da auto prođe?
  Mogu da razumem da Uber ima sistem koji nije još uvek usavršen (nije mi jasno zašto ne koriste sistem koji Volvo ima nego razvijaju svoj), ali ovde je žena napravila sve moguće prekršaje, nema nikakvog osnova za priču šta bi bilo kad bi bilo.
   (igor, 27. mart 2018 11:55)

  # Link komentara

 12. Dodjite u Srbiji slobodno,ovde zgazis pešaka i nikom ništa,a i Vučić će vam dati subvencije, tako da vas ništa ne košta!!
   (stefan, 27. mart 2018 11:36)

  # Link komentara