Četvrtak, 22.03.2018.

09:03

BMW obećava – 700 km na struju do 2021.

Izvor: B92

BMW obeæava – 700 km na struju do 2021. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

fz1000

pre 6 godina

Oni koji se plaše da će se drastično povećati proizvodnja električne energije neka uzmu u obzir i smanjenje potrošnje električne energije koja bi se inače potrošila za proizvodnju i transport svog onog goriva koje bi se sipalo u sve automobile svakog dana, a i sve cisterne koje ga prevoze.

Gross

pre 6 godina

@baron oni kasne 5 godina za Teslom, Tesla kasni 100 godina. I kvarcni satovi su sedamdesetih skoro sahranile švajcarske mehanicke satove i bili skuplji. Vidi sad gde je ko. Istorija je učiteljica života.

sasa

pre 6 godina

BMW u ne treba hiper auto da bi dokazivao nesto,BMW vredi 2 i po puta vise od audija,BMW se uopste toliko ne kvari koliko se plasira,pokusavaju na sve nacine da ga uruse,BMW je tehnoloski najnapredniji ali moze im se da ne prikazuju odmah sve ko merc i audi,to je auto koji zeli najveci broj populacije do 40 godina,nas tu ne ubrajam.itd.

Drejan

pre 6 godina

Lično mislim će koreanci prvi da naprave najmanje baterije, bice i prvi svakako u ovom segmentu, Imajj par jakih firmi koje ce da ih poguraju

EF

pre 6 godina

Sto se baterija tice i ko sta radi trenutno evo linka, ovo su najsvezije vesti:
https://www.greencarreports.com/news/1115806_silicon-anodes-to-boost-lithium-ion-battery-capacity-within-a-few-years
Definitivno i relano je ocekivati da ce za 5-10g. baterija biti mnogo efikasnije nego danasnja. BMW cak ima i veoma konzervaivno ocekivanje. Ali nije poenta u kapacitetu nego u efikasnosti i brzini punjenja. Mala baterija je laksa, nekih 400km je sasvim dovoljno ako se smanji punjenje iste na max. 30min ili 15 min, 80% i naravno ono sto samo Tesla ima a drugi obecavaju je mreza brzih punjaca. GM je najavio da ce oni udruzeni sa jos nekom firmom postaviti 16,000 sirom sveta. Njihov Bolt (Ampera) je najbolji E-auto trenutno ako se gleda odnos cene i performansi ali im fale punjaci i zato svi pominju Teslu.

Oskar

pre 6 godina

@insajder - pa postavite tu studiju koja potvrđuje sve Vaše navode.
Postavljao sam mnogo puta razne studije koje tvrde suprotno, a interesantno je da svi oni koji tvrde neuspeh EV-a i nemogućnosti realizacije obnovljivih izvora nikada ne dostave nešto što će njihove tvrdnje podržati.

nedostizni

pre 6 godina

Moje potrebe su takve da auto može da pređe barem 1000km autoputem bez dopune pri 130km/h. To je neka relacija koju prelazim u cugu radi letovanja ili zimovanja. Pauze me ne interesuju i ne volim ih. Dok autonomija ne bude mnogo veća, mene to ne interesuje.

Milojko

pre 6 godina

"Paralelno sa razvojem foto čelija na vozilu"

@karburator
A te foto "Čelije" cemu sluze, da napajaju migavce?
Dal imas predstavu koliko se kWh (ili bolje receno Wh) elektricne energije dobije iz 1m2 solarenih panela svakog sata?
Ako nemas, Google u sake.

EU

pre 6 godina

Dejanl,
1.Ko najavljuje hiper auto? Novinari ili fabrika? NOVINARI.Dakle,lupaš.
2.Sa prvog mesta su pali na drugo? Juuuuu katastrofe :-).Pretekao ih Mercedes sa sve vanovima i kamionetima.Stvarno,srami se BMW :-)
3.BMW i3 prelazi oko 200 kilometara.Prodali su preko 100.00 komada,a sa obzirom na cenu,ne moze se reci da je mala stvar.I sto je interesantnije,iz godine u godinu se sve vise prodaje.
4.Ko to jos nema opozive?
5.Tako je,reklame su izvukle BMW :-) .
Nego,druze,imas li nesto da potkrepis cinjenicama ili stalno tako lupas? Sprdaju te na v.g, sa autoB su te izbacili,najavljivao si da ce Audi biti premium br.1.Pa sta bi? I za tebe je premium br.1 ko vise proda? Ja sam mislio samo Replay i Dax tako razmisljaju.Nazalost,izgleda da vas ima jos tako "pametnih".
Evo predloga:Posalji mail Audiju da krenu da proizvode trotinete i eto im prvog mesta.Kad Mercedes moze u MB cars da stavlja vanove i kamionete,zasto Audi ne bi trotinete :-) ?

Oksimoron

pre 6 godina

A ja imam pitanje za njih, šta da se nije toliko reklamirao? Znači bio bi iza Audija, jel da?
(Dejan L, 22. mart 2018 11:51)

Redom:

1. BMW se vec opekao sa 2002 turbo i M8 koji nikad nije ni video svetlost dana - upravo jer su ih razvijali u pogresno vreme (naftne krize i zalivskog rata). A ti razmisli zasto 10 godina ne prave v12 kupe od 300 000 evra koji trosi 20 litara, vec su medju prvima poceli da prave hibride.
2. Bili su 12 godina prvi premijum proizvodjac, duze nego iko u kontinuitetu. Izbacuju 4 nova modela na leto, vratice se opet. I, sta to dokazuje?
3. i3 ismejan? Ko mu se to smejao, ti? A kakva je konkurencija Mercedesa i Audija za i3 i i8? Ah da, nema je.
4. Odakle ti podatak, preterano bar 3 puta. A ko to nema opozive? Znas li koliko ih je imao Audi u 2016? A Mercedes? I, sta sad?
5. Otkud tebi da je reklama garant najvece prodaje? Po tom principu mogu da prave krseve i da umesto ulaganja u proizvodnju kvalitetnog auta oni zakupe sve marketinske termine, i svi kupuju BMW. Kakva ideja, pa kako se toga neko ranije nije setio?!? I daj izvor 'leba ti, kako si ti to izracunao da je BMW 6x vise marketinski eksponiran od Audija, gde si to procitao, daj link? Ili si brojao?
A to sto pises da ce ti BMW botovi davati minuse, vidi se ko je ciji bot, jer, pobogu, da BMW ne iskace iz frizidera i ne bombarduje nas reklamama svakog dana na svim televizijama, Audi bi bio ispred njega. "Ne pada sneg da prekrije breg, vec da vuk pokaze trag."
A, papir trpi sve...

Dejan L

pre 6 godina

A sada 5 činjenica o BMW-u
1. već 11 godina najavljuju Hyper car
2. sa 1. mesta u premijum klasi su pali na drugo
3. njihov i3 koji su najavili kao svojevrsnu revoluciju je ismejan na globalnom nivou zbog autonomije od SAMO 130km.
4. preko 2 miliona opoziva za 4 godine
5. najironičnija činjenica je ta, da je BMW bio marketinški 4x više zastupljen u javnim TV, Internet i štampanim oglasima (reklamama) od Mercedesa i čak 6x više reklamiran od Audija. Najčešći glumac u video spotovima je bio upravo BMW, najčešći glumac u filmovima je bio takodje BMW, najčešći glumac u tv serijama je bio, ko? pa BMW. I pored svega toga srozao se sa pijadestala.
Činjenice su činjenice i sve ostalo mogu samo da budu okoreli ljubitelji marke koji će davati minuse. Tzv BMW botovi.
A ja imam pitanje za njih, šta da se nije toliko reklamirao? Znači bio bi iza Audija, jel da?
Još jedna najava obećanje dok magarci ne lipšu?

insajder

pre 6 godina

@oskar @kliker Da li stvarno mislite da citava planeta ima dovoljno kapaciteta da proizvede toliku kolicinu el.energije i da se za to koriste samo hidroelektrane,solarne elektrane i vetroelektrane.Po svim istrazivanjima citava planeta iz godinu u godinu trosi sve vise elektricne energije koja se vec danas ne moze pokriti iz ekoloskih prihvatljivih elektrana,stoga postoje i termoelektrane,a sad na sve to dodajte jos desetine miliona elektricnih vozila,dakle,bice neophodna gradnja novih elektrana,samim tim i termoelektrana sto direktno povecava zagadjenost.A onda dodajte na to rudnike litijuma pa neka se izracuna kolika ce zagadjenost biti.Ovo i pricam zato sto po netu postoje istrazivanja koji to i dokazuju.Takodje,veliki problem bice i reciklaza baterija koji ispadnu iz upotrebe.I na kraju,citava planeta postaje prenaseljena, iz godine u godinu se povecava broj stanovnika,a to dalje vodi totalnoj eksplataciji planete.Pa svi procenjuju da ce vec do 2050 godina nastati uopsta nestasica vode u svetu,a mi ovde pricamo o nekakvim el.vozilima.

karburator

pre 6 godina

700 km bez dopunjavanja može da se postigne i danas, pa i više od toga, ali... Za sada (pri oko 20 kWh potrebne energije iz baterija za ovakav tip vozila (limuzinu) da bi prešla 100 km puta), zahteva se baterija od 140 kWh, što je ipak malo preglomazno. Do 2021. g. se očekuje da razvoj baterija smanji njihovu masu, pa će biti prihvatljivije. Setimo se samo prvobitnih mob. telefona tipa ''cigle'' čija je Ni-Cd baterija bila velika, i koliko su takvi telefoni koštali, pa pogledajmo danas, svega posle 20-tak god., kakvi su mob. telefoni. Tako će biti i sa EV. Vrlo intenzivno se posvuda radi na tome. Paralelno sa razvojem foto čelija na vozilu ili upotrebljenih u SE (Solarnim Elektranama), koje već danas prete da će izbaciti iz upotrebe TE.

Oskar

pre 6 godina

@insajder - ".Kada svi automobili budu isli na struju,proizvodnja struje ce se povecati" - ma nemoguće da će se struja povećati. :)

Mi smo svi mislili da će se ona smanjiti... Kako smo samo taj deo propustili....

- nego, hoće li se to desiti preko noći, ili za nedelju dana, ili će im trebati decenija?


"Pa ce nam planeta biti duplo vise zagadjena nego sto je danas"

- na osnovu čega to tvrdite?

Sreća je ta što nam fosilna goriva rastu na drvetu, pa ih samo uberemo iz dvorišta i eto goriva.

Dja

pre 6 godina

Znate šta je ovde najkasnije? Što naftni lobi, članice OPEC-a, političari i svi giganti bliski njima, ulazi enormne količine novca i energije kako bi skroz omalovazili i obezvredili automobile na elektro pogon...a ovi naši to rada za džabe...ili možda ne bas za džabe, nekim se svidja kako zvuci SUS motor!?!?! WTF!!!

kliker

pre 6 godina

@insajder
Nemo' se nerviraš! Upoznaj se sa tehnologijom SUSV, tehnologijom proizvodnje nafte, tehnologijom EV, ekološkim zagađenjima, i sl. Ako te ''mrzi da studiraš'', ili ''nemaš živaca'' da čitaš tekstove sa neta, a onda bar preko YT – tamo se od tebe očekuje samo da gledaš, pa će nešto 'ti uđe.

Tamo Daleko

pre 6 godina

Zamislite kako ce da nam se smeju generacije nasih sinova/unuka kada im budemo pricali da smo vozili kola u koja se sipala zapaljiva tecnost sa otrovnim isparenjima, I koja su trosila 15 litara na mizernih 100km voznje .. Verovatno ce misliti da senilni deda prica bajke .. Mada kakvo je stanje u Srbiji i nasi unuci ce voziti raskantane dizele za 40 godina ..

insajder

pre 6 godina

Koliko me nervira ova elektronizacija automobila,ljudi misle da ce se time smanjiti zagadjenost,a zapravo zagadjenost ce se samo povecati.Kada svi automobili budu isli na struju,proizvodnja struje ce se povecati i kao i eksplatacija litijuma u svetu.Pa ce nam planeta biti duplo vise zagadjena nego sto je danas.Trebalo bi raditi na stvaranju efikasnijih motora koji ce manje trositi i uredjanja koji ce uspevati da maksimalno prociste svaki otrov koji motor proizvodi.Ovako cemo dobiti elektricne trotinete i do zemlje zatrovanu planetu.

insajder

pre 6 godina

Koliko me nervira ova elektronizacija automobila,ljudi misle da ce se time smanjiti zagadjenost,a zapravo zagadjenost ce se samo povecati.Kada svi automobili budu isli na struju,proizvodnja struje ce se povecati i kao i eksplatacija litijuma u svetu.Pa ce nam planeta biti duplo vise zagadjena nego sto je danas.Trebalo bi raditi na stvaranju efikasnijih motora koji ce manje trositi i uredjanja koji ce uspevati da maksimalno prociste svaki otrov koji motor proizvodi.Ovako cemo dobiti elektricne trotinete i do zemlje zatrovanu planetu.

Tamo Daleko

pre 6 godina

Zamislite kako ce da nam se smeju generacije nasih sinova/unuka kada im budemo pricali da smo vozili kola u koja se sipala zapaljiva tecnost sa otrovnim isparenjima, I koja su trosila 15 litara na mizernih 100km voznje .. Verovatno ce misliti da senilni deda prica bajke .. Mada kakvo je stanje u Srbiji i nasi unuci ce voziti raskantane dizele za 40 godina ..

karburator

pre 6 godina

700 km bez dopunjavanja može da se postigne i danas, pa i više od toga, ali... Za sada (pri oko 20 kWh potrebne energije iz baterija za ovakav tip vozila (limuzinu) da bi prešla 100 km puta), zahteva se baterija od 140 kWh, što je ipak malo preglomazno. Do 2021. g. se očekuje da razvoj baterija smanji njihovu masu, pa će biti prihvatljivije. Setimo se samo prvobitnih mob. telefona tipa ''cigle'' čija je Ni-Cd baterija bila velika, i koliko su takvi telefoni koštali, pa pogledajmo danas, svega posle 20-tak god., kakvi su mob. telefoni. Tako će biti i sa EV. Vrlo intenzivno se posvuda radi na tome. Paralelno sa razvojem foto čelija na vozilu ili upotrebljenih u SE (Solarnim Elektranama), koje već danas prete da će izbaciti iz upotrebe TE.

kliker

pre 6 godina

@insajder
Nemo' se nerviraš! Upoznaj se sa tehnologijom SUSV, tehnologijom proizvodnje nafte, tehnologijom EV, ekološkim zagađenjima, i sl. Ako te ''mrzi da studiraš'', ili ''nemaš živaca'' da čitaš tekstove sa neta, a onda bar preko YT – tamo se od tebe očekuje samo da gledaš, pa će nešto 'ti uđe.

Oksimoron

pre 6 godina

A ja imam pitanje za njih, šta da se nije toliko reklamirao? Znači bio bi iza Audija, jel da?
(Dejan L, 22. mart 2018 11:51)

Redom:

1. BMW se vec opekao sa 2002 turbo i M8 koji nikad nije ni video svetlost dana - upravo jer su ih razvijali u pogresno vreme (naftne krize i zalivskog rata). A ti razmisli zasto 10 godina ne prave v12 kupe od 300 000 evra koji trosi 20 litara, vec su medju prvima poceli da prave hibride.
2. Bili su 12 godina prvi premijum proizvodjac, duze nego iko u kontinuitetu. Izbacuju 4 nova modela na leto, vratice se opet. I, sta to dokazuje?
3. i3 ismejan? Ko mu se to smejao, ti? A kakva je konkurencija Mercedesa i Audija za i3 i i8? Ah da, nema je.
4. Odakle ti podatak, preterano bar 3 puta. A ko to nema opozive? Znas li koliko ih je imao Audi u 2016? A Mercedes? I, sta sad?
5. Otkud tebi da je reklama garant najvece prodaje? Po tom principu mogu da prave krseve i da umesto ulaganja u proizvodnju kvalitetnog auta oni zakupe sve marketinske termine, i svi kupuju BMW. Kakva ideja, pa kako se toga neko ranije nije setio?!? I daj izvor 'leba ti, kako si ti to izracunao da je BMW 6x vise marketinski eksponiran od Audija, gde si to procitao, daj link? Ili si brojao?
A to sto pises da ce ti BMW botovi davati minuse, vidi se ko je ciji bot, jer, pobogu, da BMW ne iskace iz frizidera i ne bombarduje nas reklamama svakog dana na svim televizijama, Audi bi bio ispred njega. "Ne pada sneg da prekrije breg, vec da vuk pokaze trag."
A, papir trpi sve...

Oskar

pre 6 godina

@insajder - ".Kada svi automobili budu isli na struju,proizvodnja struje ce se povecati" - ma nemoguće da će se struja povećati. :)

Mi smo svi mislili da će se ona smanjiti... Kako smo samo taj deo propustili....

- nego, hoće li se to desiti preko noći, ili za nedelju dana, ili će im trebati decenija?


"Pa ce nam planeta biti duplo vise zagadjena nego sto je danas"

- na osnovu čega to tvrdite?

Sreća je ta što nam fosilna goriva rastu na drvetu, pa ih samo uberemo iz dvorišta i eto goriva.

EU

pre 6 godina

Dejanl,
1.Ko najavljuje hiper auto? Novinari ili fabrika? NOVINARI.Dakle,lupaš.
2.Sa prvog mesta su pali na drugo? Juuuuu katastrofe :-).Pretekao ih Mercedes sa sve vanovima i kamionetima.Stvarno,srami se BMW :-)
3.BMW i3 prelazi oko 200 kilometara.Prodali su preko 100.00 komada,a sa obzirom na cenu,ne moze se reci da je mala stvar.I sto je interesantnije,iz godine u godinu se sve vise prodaje.
4.Ko to jos nema opozive?
5.Tako je,reklame su izvukle BMW :-) .
Nego,druze,imas li nesto da potkrepis cinjenicama ili stalno tako lupas? Sprdaju te na v.g, sa autoB su te izbacili,najavljivao si da ce Audi biti premium br.1.Pa sta bi? I za tebe je premium br.1 ko vise proda? Ja sam mislio samo Replay i Dax tako razmisljaju.Nazalost,izgleda da vas ima jos tako "pametnih".
Evo predloga:Posalji mail Audiju da krenu da proizvode trotinete i eto im prvog mesta.Kad Mercedes moze u MB cars da stavlja vanove i kamionete,zasto Audi ne bi trotinete :-) ?

Dja

pre 6 godina

Znate šta je ovde najkasnije? Što naftni lobi, članice OPEC-a, političari i svi giganti bliski njima, ulazi enormne količine novca i energije kako bi skroz omalovazili i obezvredili automobile na elektro pogon...a ovi naši to rada za džabe...ili možda ne bas za džabe, nekim se svidja kako zvuci SUS motor!?!?! WTF!!!

Dejan L

pre 6 godina

A sada 5 činjenica o BMW-u
1. već 11 godina najavljuju Hyper car
2. sa 1. mesta u premijum klasi su pali na drugo
3. njihov i3 koji su najavili kao svojevrsnu revoluciju je ismejan na globalnom nivou zbog autonomije od SAMO 130km.
4. preko 2 miliona opoziva za 4 godine
5. najironičnija činjenica je ta, da je BMW bio marketinški 4x više zastupljen u javnim TV, Internet i štampanim oglasima (reklamama) od Mercedesa i čak 6x više reklamiran od Audija. Najčešći glumac u video spotovima je bio upravo BMW, najčešći glumac u filmovima je bio takodje BMW, najčešći glumac u tv serijama je bio, ko? pa BMW. I pored svega toga srozao se sa pijadestala.
Činjenice su činjenice i sve ostalo mogu samo da budu okoreli ljubitelji marke koji će davati minuse. Tzv BMW botovi.
A ja imam pitanje za njih, šta da se nije toliko reklamirao? Znači bio bi iza Audija, jel da?
Još jedna najava obećanje dok magarci ne lipšu?

Milojko

pre 6 godina

"Paralelno sa razvojem foto čelija na vozilu"

@karburator
A te foto "Čelije" cemu sluze, da napajaju migavce?
Dal imas predstavu koliko se kWh (ili bolje receno Wh) elektricne energije dobije iz 1m2 solarenih panela svakog sata?
Ako nemas, Google u sake.

sasa

pre 6 godina

BMW u ne treba hiper auto da bi dokazivao nesto,BMW vredi 2 i po puta vise od audija,BMW se uopste toliko ne kvari koliko se plasira,pokusavaju na sve nacine da ga uruse,BMW je tehnoloski najnapredniji ali moze im se da ne prikazuju odmah sve ko merc i audi,to je auto koji zeli najveci broj populacije do 40 godina,nas tu ne ubrajam.itd.

insajder

pre 6 godina

@oskar @kliker Da li stvarno mislite da citava planeta ima dovoljno kapaciteta da proizvede toliku kolicinu el.energije i da se za to koriste samo hidroelektrane,solarne elektrane i vetroelektrane.Po svim istrazivanjima citava planeta iz godinu u godinu trosi sve vise elektricne energije koja se vec danas ne moze pokriti iz ekoloskih prihvatljivih elektrana,stoga postoje i termoelektrane,a sad na sve to dodajte jos desetine miliona elektricnih vozila,dakle,bice neophodna gradnja novih elektrana,samim tim i termoelektrana sto direktno povecava zagadjenost.A onda dodajte na to rudnike litijuma pa neka se izracuna kolika ce zagadjenost biti.Ovo i pricam zato sto po netu postoje istrazivanja koji to i dokazuju.Takodje,veliki problem bice i reciklaza baterija koji ispadnu iz upotrebe.I na kraju,citava planeta postaje prenaseljena, iz godine u godinu se povecava broj stanovnika,a to dalje vodi totalnoj eksplataciji planete.Pa svi procenjuju da ce vec do 2050 godina nastati uopsta nestasica vode u svetu,a mi ovde pricamo o nekakvim el.vozilima.

Oskar

pre 6 godina

@insajder - pa postavite tu studiju koja potvrđuje sve Vaše navode.
Postavljao sam mnogo puta razne studije koje tvrde suprotno, a interesantno je da svi oni koji tvrde neuspeh EV-a i nemogućnosti realizacije obnovljivih izvora nikada ne dostave nešto što će njihove tvrdnje podržati.

EF

pre 6 godina

Sto se baterija tice i ko sta radi trenutno evo linka, ovo su najsvezije vesti:
https://www.greencarreports.com/news/1115806_silicon-anodes-to-boost-lithium-ion-battery-capacity-within-a-few-years
Definitivno i relano je ocekivati da ce za 5-10g. baterija biti mnogo efikasnije nego danasnja. BMW cak ima i veoma konzervaivno ocekivanje. Ali nije poenta u kapacitetu nego u efikasnosti i brzini punjenja. Mala baterija je laksa, nekih 400km je sasvim dovoljno ako se smanji punjenje iste na max. 30min ili 15 min, 80% i naravno ono sto samo Tesla ima a drugi obecavaju je mreza brzih punjaca. GM je najavio da ce oni udruzeni sa jos nekom firmom postaviti 16,000 sirom sveta. Njihov Bolt (Ampera) je najbolji E-auto trenutno ako se gleda odnos cene i performansi ali im fale punjaci i zato svi pominju Teslu.

Drejan

pre 6 godina

Lično mislim će koreanci prvi da naprave najmanje baterije, bice i prvi svakako u ovom segmentu, Imajj par jakih firmi koje ce da ih poguraju

Gross

pre 6 godina

@baron oni kasne 5 godina za Teslom, Tesla kasni 100 godina. I kvarcni satovi su sedamdesetih skoro sahranile švajcarske mehanicke satove i bili skuplji. Vidi sad gde je ko. Istorija je učiteljica života.

fz1000

pre 6 godina

Oni koji se plaše da će se drastično povećati proizvodnja električne energije neka uzmu u obzir i smanjenje potrošnje električne energije koja bi se inače potrošila za proizvodnju i transport svog onog goriva koje bi se sipalo u sve automobile svakog dana, a i sve cisterne koje ga prevoze.

nedostizni

pre 6 godina

Moje potrebe su takve da auto može da pređe barem 1000km autoputem bez dopune pri 130km/h. To je neka relacija koju prelazim u cugu radi letovanja ili zimovanja. Pauze me ne interesuju i ne volim ih. Dok autonomija ne bude mnogo veća, mene to ne interesuje.

insajder

pre 6 godina

Koliko me nervira ova elektronizacija automobila,ljudi misle da ce se time smanjiti zagadjenost,a zapravo zagadjenost ce se samo povecati.Kada svi automobili budu isli na struju,proizvodnja struje ce se povecati i kao i eksplatacija litijuma u svetu.Pa ce nam planeta biti duplo vise zagadjena nego sto je danas.Trebalo bi raditi na stvaranju efikasnijih motora koji ce manje trositi i uredjanja koji ce uspevati da maksimalno prociste svaki otrov koji motor proizvodi.Ovako cemo dobiti elektricne trotinete i do zemlje zatrovanu planetu.

Dejan L

pre 6 godina

A sada 5 činjenica o BMW-u
1. već 11 godina najavljuju Hyper car
2. sa 1. mesta u premijum klasi su pali na drugo
3. njihov i3 koji su najavili kao svojevrsnu revoluciju je ismejan na globalnom nivou zbog autonomije od SAMO 130km.
4. preko 2 miliona opoziva za 4 godine
5. najironičnija činjenica je ta, da je BMW bio marketinški 4x više zastupljen u javnim TV, Internet i štampanim oglasima (reklamama) od Mercedesa i čak 6x više reklamiran od Audija. Najčešći glumac u video spotovima je bio upravo BMW, najčešći glumac u filmovima je bio takodje BMW, najčešći glumac u tv serijama je bio, ko? pa BMW. I pored svega toga srozao se sa pijadestala.
Činjenice su činjenice i sve ostalo mogu samo da budu okoreli ljubitelji marke koji će davati minuse. Tzv BMW botovi.
A ja imam pitanje za njih, šta da se nije toliko reklamirao? Znači bio bi iza Audija, jel da?
Još jedna najava obećanje dok magarci ne lipšu?

insajder

pre 6 godina

@oskar @kliker Da li stvarno mislite da citava planeta ima dovoljno kapaciteta da proizvede toliku kolicinu el.energije i da se za to koriste samo hidroelektrane,solarne elektrane i vetroelektrane.Po svim istrazivanjima citava planeta iz godinu u godinu trosi sve vise elektricne energije koja se vec danas ne moze pokriti iz ekoloskih prihvatljivih elektrana,stoga postoje i termoelektrane,a sad na sve to dodajte jos desetine miliona elektricnih vozila,dakle,bice neophodna gradnja novih elektrana,samim tim i termoelektrana sto direktno povecava zagadjenost.A onda dodajte na to rudnike litijuma pa neka se izracuna kolika ce zagadjenost biti.Ovo i pricam zato sto po netu postoje istrazivanja koji to i dokazuju.Takodje,veliki problem bice i reciklaza baterija koji ispadnu iz upotrebe.I na kraju,citava planeta postaje prenaseljena, iz godine u godinu se povecava broj stanovnika,a to dalje vodi totalnoj eksplataciji planete.Pa svi procenjuju da ce vec do 2050 godina nastati uopsta nestasica vode u svetu,a mi ovde pricamo o nekakvim el.vozilima.

nedostizni

pre 6 godina

Moje potrebe su takve da auto može da pređe barem 1000km autoputem bez dopune pri 130km/h. To je neka relacija koju prelazim u cugu radi letovanja ili zimovanja. Pauze me ne interesuju i ne volim ih. Dok autonomija ne bude mnogo veća, mene to ne interesuje.

EU

pre 6 godina

Dejanl,
1.Ko najavljuje hiper auto? Novinari ili fabrika? NOVINARI.Dakle,lupaš.
2.Sa prvog mesta su pali na drugo? Juuuuu katastrofe :-).Pretekao ih Mercedes sa sve vanovima i kamionetima.Stvarno,srami se BMW :-)
3.BMW i3 prelazi oko 200 kilometara.Prodali su preko 100.00 komada,a sa obzirom na cenu,ne moze se reci da je mala stvar.I sto je interesantnije,iz godine u godinu se sve vise prodaje.
4.Ko to jos nema opozive?
5.Tako je,reklame su izvukle BMW :-) .
Nego,druze,imas li nesto da potkrepis cinjenicama ili stalno tako lupas? Sprdaju te na v.g, sa autoB su te izbacili,najavljivao si da ce Audi biti premium br.1.Pa sta bi? I za tebe je premium br.1 ko vise proda? Ja sam mislio samo Replay i Dax tako razmisljaju.Nazalost,izgleda da vas ima jos tako "pametnih".
Evo predloga:Posalji mail Audiju da krenu da proizvode trotinete i eto im prvog mesta.Kad Mercedes moze u MB cars da stavlja vanove i kamionete,zasto Audi ne bi trotinete :-) ?

Dja

pre 6 godina

Znate šta je ovde najkasnije? Što naftni lobi, članice OPEC-a, političari i svi giganti bliski njima, ulazi enormne količine novca i energije kako bi skroz omalovazili i obezvredili automobile na elektro pogon...a ovi naši to rada za džabe...ili možda ne bas za džabe, nekim se svidja kako zvuci SUS motor!?!?! WTF!!!

Tamo Daleko

pre 6 godina

Zamislite kako ce da nam se smeju generacije nasih sinova/unuka kada im budemo pricali da smo vozili kola u koja se sipala zapaljiva tecnost sa otrovnim isparenjima, I koja su trosila 15 litara na mizernih 100km voznje .. Verovatno ce misliti da senilni deda prica bajke .. Mada kakvo je stanje u Srbiji i nasi unuci ce voziti raskantane dizele za 40 godina ..

Oskar

pre 6 godina

@insajder - ".Kada svi automobili budu isli na struju,proizvodnja struje ce se povecati" - ma nemoguće da će se struja povećati. :)

Mi smo svi mislili da će se ona smanjiti... Kako smo samo taj deo propustili....

- nego, hoće li se to desiti preko noći, ili za nedelju dana, ili će im trebati decenija?


"Pa ce nam planeta biti duplo vise zagadjena nego sto je danas"

- na osnovu čega to tvrdite?

Sreća je ta što nam fosilna goriva rastu na drvetu, pa ih samo uberemo iz dvorišta i eto goriva.

Milojko

pre 6 godina

"Paralelno sa razvojem foto čelija na vozilu"

@karburator
A te foto "Čelije" cemu sluze, da napajaju migavce?
Dal imas predstavu koliko se kWh (ili bolje receno Wh) elektricne energije dobije iz 1m2 solarenih panela svakog sata?
Ako nemas, Google u sake.

kliker

pre 6 godina

@insajder
Nemo' se nerviraš! Upoznaj se sa tehnologijom SUSV, tehnologijom proizvodnje nafte, tehnologijom EV, ekološkim zagađenjima, i sl. Ako te ''mrzi da studiraš'', ili ''nemaš živaca'' da čitaš tekstove sa neta, a onda bar preko YT – tamo se od tebe očekuje samo da gledaš, pa će nešto 'ti uđe.

sasa

pre 6 godina

BMW u ne treba hiper auto da bi dokazivao nesto,BMW vredi 2 i po puta vise od audija,BMW se uopste toliko ne kvari koliko se plasira,pokusavaju na sve nacine da ga uruse,BMW je tehnoloski najnapredniji ali moze im se da ne prikazuju odmah sve ko merc i audi,to je auto koji zeli najveci broj populacije do 40 godina,nas tu ne ubrajam.itd.

karburator

pre 6 godina

700 km bez dopunjavanja može da se postigne i danas, pa i više od toga, ali... Za sada (pri oko 20 kWh potrebne energije iz baterija za ovakav tip vozila (limuzinu) da bi prešla 100 km puta), zahteva se baterija od 140 kWh, što je ipak malo preglomazno. Do 2021. g. se očekuje da razvoj baterija smanji njihovu masu, pa će biti prihvatljivije. Setimo se samo prvobitnih mob. telefona tipa ''cigle'' čija je Ni-Cd baterija bila velika, i koliko su takvi telefoni koštali, pa pogledajmo danas, svega posle 20-tak god., kakvi su mob. telefoni. Tako će biti i sa EV. Vrlo intenzivno se posvuda radi na tome. Paralelno sa razvojem foto čelija na vozilu ili upotrebljenih u SE (Solarnim Elektranama), koje već danas prete da će izbaciti iz upotrebe TE.

Oksimoron

pre 6 godina

A ja imam pitanje za njih, šta da se nije toliko reklamirao? Znači bio bi iza Audija, jel da?
(Dejan L, 22. mart 2018 11:51)

Redom:

1. BMW se vec opekao sa 2002 turbo i M8 koji nikad nije ni video svetlost dana - upravo jer su ih razvijali u pogresno vreme (naftne krize i zalivskog rata). A ti razmisli zasto 10 godina ne prave v12 kupe od 300 000 evra koji trosi 20 litara, vec su medju prvima poceli da prave hibride.
2. Bili su 12 godina prvi premijum proizvodjac, duze nego iko u kontinuitetu. Izbacuju 4 nova modela na leto, vratice se opet. I, sta to dokazuje?
3. i3 ismejan? Ko mu se to smejao, ti? A kakva je konkurencija Mercedesa i Audija za i3 i i8? Ah da, nema je.
4. Odakle ti podatak, preterano bar 3 puta. A ko to nema opozive? Znas li koliko ih je imao Audi u 2016? A Mercedes? I, sta sad?
5. Otkud tebi da je reklama garant najvece prodaje? Po tom principu mogu da prave krseve i da umesto ulaganja u proizvodnju kvalitetnog auta oni zakupe sve marketinske termine, i svi kupuju BMW. Kakva ideja, pa kako se toga neko ranije nije setio?!? I daj izvor 'leba ti, kako si ti to izracunao da je BMW 6x vise marketinski eksponiran od Audija, gde si to procitao, daj link? Ili si brojao?
A to sto pises da ce ti BMW botovi davati minuse, vidi se ko je ciji bot, jer, pobogu, da BMW ne iskace iz frizidera i ne bombarduje nas reklamama svakog dana na svim televizijama, Audi bi bio ispred njega. "Ne pada sneg da prekrije breg, vec da vuk pokaze trag."
A, papir trpi sve...

Drejan

pre 6 godina

Lično mislim će koreanci prvi da naprave najmanje baterije, bice i prvi svakako u ovom segmentu, Imajj par jakih firmi koje ce da ih poguraju

EF

pre 6 godina

Sto se baterija tice i ko sta radi trenutno evo linka, ovo su najsvezije vesti:
https://www.greencarreports.com/news/1115806_silicon-anodes-to-boost-lithium-ion-battery-capacity-within-a-few-years
Definitivno i relano je ocekivati da ce za 5-10g. baterija biti mnogo efikasnije nego danasnja. BMW cak ima i veoma konzervaivno ocekivanje. Ali nije poenta u kapacitetu nego u efikasnosti i brzini punjenja. Mala baterija je laksa, nekih 400km je sasvim dovoljno ako se smanji punjenje iste na max. 30min ili 15 min, 80% i naravno ono sto samo Tesla ima a drugi obecavaju je mreza brzih punjaca. GM je najavio da ce oni udruzeni sa jos nekom firmom postaviti 16,000 sirom sveta. Njihov Bolt (Ampera) je najbolji E-auto trenutno ako se gleda odnos cene i performansi ali im fale punjaci i zato svi pominju Teslu.

Oskar

pre 6 godina

@insajder - pa postavite tu studiju koja potvrđuje sve Vaše navode.
Postavljao sam mnogo puta razne studije koje tvrde suprotno, a interesantno je da svi oni koji tvrde neuspeh EV-a i nemogućnosti realizacije obnovljivih izvora nikada ne dostave nešto što će njihove tvrdnje podržati.

Gross

pre 6 godina

@baron oni kasne 5 godina za Teslom, Tesla kasni 100 godina. I kvarcni satovi su sedamdesetih skoro sahranile švajcarske mehanicke satove i bili skuplji. Vidi sad gde je ko. Istorija je učiteljica života.

fz1000

pre 6 godina

Oni koji se plaše da će se drastično povećati proizvodnja električne energije neka uzmu u obzir i smanjenje potrošnje električne energije koja bi se inače potrošila za proizvodnju i transport svog onog goriva koje bi se sipalo u sve automobile svakog dana, a i sve cisterne koje ga prevoze.