Petak, 09.02.2018.

17:06

Izbor goriva – sve se svodi na novčanik?

Izvor: B92

Izbor goriva – sve se svodi na novèanik? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Što goni, to pogoni

pre 6 godina

U tekstu se apeluje na savest građana u pogledu izbora ekološki prihvatljivijeg pogona putničkih automobila, ali stvarnost je malo drugačija. Najveći zagađivači čovekove okoline su velika vozila (kamioni, autobusi, itd), koji ujedno prelaze i najveće kilometraže, što ih čini ekološki još opasnijim. Sa druge strane, u gradovima, najveće aerozagađenje u delu koji se odnosi na putničke automobile ispuštaju vozila koja se svakodnevno koriste za prevoz od kuće do posla i obrnuto, kao i sve više dostavnih i službenih vozila, koja se voze tokom celog radnog dana, a često i van radnog vremena. Suština problema nije u ekološkoj svesti vozača, nego u ekološkoj svesti države i nedostatku investiranja u železnicu, kako međugradsku i međunarodnu, tako i gradsku, pre svega podzemnu.

Osim toga, da bi prosečan građanin bio u mogućnosti da kupuje novije, savremenije i ekološki prihvatljivije automobile, preduslov je da prosečna plata bude znatno, znatno viša nego što, nažalost, jeste. Realna stvarnost je surova: Srbija je zemlja jeftine radne snage, i, u skladu s tim, zemlja izvoza starijih polovnih automobila sa razvijenog zapada. A stariji polovnjaci sa zapada su iz perioda kada su dizeli bili u modi.

hm

pre 6 godina

@alex
Naravno da svaki od navedenih modela postoji i u benzin varijantu. Nema čovek problem sa proizvođačima, već sa prodavcima polovnjaka, koji su se prethodno uglavnom odlučili za dizelaše, pa su takva vozila sada u ponudi. Da gleda nove automobile ne bi pominjao modele koji se više ne proizvode (npr. Latitude).

kole

pre 6 godina

Ljudi na zapadu voze dizele jer im omogucavaju da iskuse spotrsku, dinamicnu voznju uz malu potrosnju. Ko je imao srece da vozi Audi ili BMW 2.0 160-170 ks, zna o cemu govorim. Svako davanje gasa vas katapultira i osetite ogromno zadovoljstvo u voznji, a sve to sa potrosnjom koja ne prelazi 9 litara. S benzincem bi u takvom rezimu potrosnja isla preko 17 litara po gradu. Proizvodjaci su toga svesni i sad pokusavaju da uz pomoc struje rasterete benzince u startu i pri naglom davanju gasa kod preticanja cime bi smanjili potrosnju, a zadrzali dinamiku voznje na koju su vlasnici dizela navikli.

Pop

pre 6 godina

Dobro ugrađen i kvalitetan plinski uređaj, je najbolje rešenje , jer ne zagađuje ni kod starijih vozila!

Po Beogradu su takve gužve, poodavno, a čini se da će ubuduće biti sve gore...

skupi automobili visokih performansi u 90% eksploatacije , osim statusa, prestiža i ostalih potrošačkih metoda za lečenje i podilazenje sujeti (oboleloj možda) nemaju nikakvu funkcionalnu prednost, naprotiv, rizik veliki, kvarovi skupi, mora kasko a i to je pitanje, ali ko ima para na bacanje, OK ima smisla!

Lično, uvek benzinac, ako može nečujni dosadni ruznjikavi Japanac, eventualno hibrid, ako ima računica jer su preskupi još!

bodane

pre 6 godina

Imao sam auto Euro 4/1.4/57KW Benzin-Gas.Potrošnja gasa 8 litara+benzin.Kupio 1.3 mjet/55 KW.Vozim svaki dan u proseku 80-100 km.Potrošnja prosečna 4-4.5 lit. G-drive.Za novčanik isto a manje peripetije,gorivo,registracija,atest...U Srbiji gledati kako što jeftine proći jer ovde reč EKOLOGIJA??? VEZE S VEZOM NEMA.

Nenad

pre 6 godina

Ovde je rec o globalnoj svetskoj politici koja pravi zaokret tako sto uvodi elrktricne automobile a srazmerno izbacuje dizele koji su prvi na udaru "zelenih". Kod nemaca je to izrazenije jer im je ekoloska svest visoko kotirana i ne odrazava se samo na auto industriju.A mi Srbi smo prica za sebe, sirotinja gleda sta je jeftinije...

Ivan

pre 6 godina

Nije tačno da su vozila sa dizel motorima jeftinija za vožnju i održavanje od vozila sa bezinskim motorima. Vozim kola 22 godine i sve sam vozio (benzin, dizel i TNG). Benzinski motori do 1600 kubika su u svakom aspektu povoljniji od dizela. Registracija nije skupa, održavanje je DALEKO jeftinije, potrošnja je skoro ista kao kod dizela i cena benzina je niža od dizela. Ko prelazi godišnje do 10.000 kilometara benzin je pravi izbor, a ko prelazi više od toga nema šta da brine jer ako ima para da sipa toliko goriva za kilometražu verovatno ga nebrine na koje gorivo vozi.

Siniša

pre 6 godina

Naravni odgovornost snosi vlast ,vozim na TNG ali je suviše skupo i komplokovano ! Akcize ,atesti ,porezi ! Jednostavno sve se manje isplati pa nema smisla voziti na TNG ! Neka smanje svoju otimačinu i za koju godinu ponovo će mnogi voziti na TNG i mnogoo smanjiti zagađenje okoline.

Mladen

pre 6 godina

Prednosti plina spram dizela:

Veoma niska cena po kilometru

Plinaš pali na benzin, pali i na -30

Redovan srervis plina je mnogo jeftini nego iznendni kvar na Dizelu

Kombinovani radijus sa plinom i benzinom je veći nego kog dizela

Ako plinski uređaj se pokvari ili se ostane bez plina, uvek ima benzina

Siniša

pre 6 godina

TNG jeste još uvek isplatljiviji ali sve manje ,tako da onome ko godišnje pređe 10 k treba mnogo vremena da isplati ugradnju i atest pa mu se praktično i ne isplati da uloži u ugradnju da bi je isplatio posle X godina. Meni se isplatilo relativno brzo ali prelazim 65000 k godišnje ali koliko je takvih ?

Dozvoliće i Euro 2

pre 6 godina

Samo čekam kad će ova naša vlast, na čelu sa onim koji se u sve razume, da zabrani uvoz automobila koji ispunjavaju Euro 4 i bolje norme. Objasniće nam oni da je to za naše dobro jer su jeftini a ne zato što su dobili nalog da se isprazne auto otpadi iz Evrope. Ko iz toga izvlači korist na našu štetu neću komentarisati. Jedno od opravdanja im je da je ovu normu uvela prethodna vlast a to što su oni 6 godina na vlasti, a ništa pametno nisu uradili nema veze. To govori o njihovoj sposobnosti

Lala iz Banata

pre 6 godina

Pa poceo bi vrlo brzo da ti posustaje i taj Audi! A taj Fiat 2017. bi vozio bez problema dugi niz godina, jer je nov i nema zamora materijala! Mozda ne bi bio faca u kraju, ali bi se vozio i ne bi trosio novac na preskupe delove! Promenio sam preko 20 automobila, raznoraznih i pre 3 godine po prvi put sam kupio nov auto! Vec sam presao 110 hiljada, skoro sve po gradu i ne znam jos uvek za majstora. Automobil je gomila gvozdja koja nam sluzi za prevoz i treba da on nas sluzi, a ne mi njega! Voli se zena, deca, familija, a auto se tera, bato!
(ce, 09. februar 2018 18:56)

Svaka čast, majstore! U centar.

Miloje

pre 6 godina

Pa sad, da li je novčanik, ili proizvođač taj koji određuje šta ćemo voziti?
U Australiji skoro da uopšte nema da se kupe dizel automobili. Ali zato Hyundai i30, Golf imaju 1.8 benzinski turbo motor. To jednostavno ne-po-sto-ji, ne u Srbiji, nego u Evropi.

Ivan

pre 6 godina

Eh, blago onom ko je blizu Bosne. Cena goriva kod nas je nenormalna zaista, u poređenju sa prosečnim primanjem. Ali najjače mi je ono, kad pada cena nafte u svetu cena goriva kod nas miruje (eventualno padne za dinar jelte), a čim krene da raste odmah se utrkuju ko će više da podigne cenu. Gde te tolike pare od tih silnih akciza završe, pojma nemam.
Govori se o napretku turbo benzinaca, što je naravno tačno i ja sam svestan toga. Ali (u vezi potrošnje) mora se reći da je značajan napredak napravljen pre svega za male gradske automobile, ili automobile čija je masa ispod cca 1400kg. Za automobile preko te težine, jednostavno i dalje dizel ima dosta primetnu razliku. Jeste se ona smanjila, ali i dalje nije nikako beznačajna.
I još jedna stvar sa zdravstevnog aspekta. Dizel, odnosno produkt njegovog sagorevanja NOx svakako jeste opasna supstanca, ali kao što je u tekstu rečeno, savremeni dizel motori su znatno napredovali u "kontroli" ispuštanja ovih jedinjenja. Ipak, mnogo pre (za pojavu neke bolesti) treba kriviti genetiku i lične životne navike, nego li udisanje/prisustvo NOx u vazduhu. To jeste neželjeni faktor, ali u poređenju sa spomenuta dva ipak znatno, znatno manje značajan. Da je to zaista tako kao što neki žele da predstave, pa ceo Beograd bi imao astmu i kojekakva oboljenja pluća.

Alex

pre 6 godina

Izbor goriva odredjuje proizvodjac automobila a ne novcanik. Hocu da kupim neki veliki auto sa benzinskim motorom do 2000ccm posto godisnje predjem 8-10k. Gde su benzinci kod C5, lagune 3, Latitude, Avensis, Crome, Vektra C, 407... Gotovo ih ne vidjam u ponudi, sve same naftarice. Dizel nije moj izbor nego mi proizvodjac namece da vozim na naftu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aca, 9. februar 2018 20:26

Druže, svaki od ovih modela ima i benzince 1.8 i 2.0 u ponudi. O čemu ti to ?!

Srle

pre 6 godina

Vozio teng dugo godina.Sad vozim dizel i za sad sam zadovoljan.Dosta se vozamo
pa nam odgovara dizel ili tng.Kad budem smanjio kilometražu na godišnjem nivou,
recimo do nekih 10.000km ili oko 5.000km kupujem auto na benzin bez tng
a.Za sada mi se ovo isplati.Trudim se da auto odrzavam ispravnim i sigurnim.Možda spoljašnost nije za neku pohvalu,ali to mi je manje bitno.Ispravan i siguran auto.To je prioritet.

gile

pre 6 godina

Klasičan primer teksta u kojem se priča šta bi trebalo a u realnosti ne da nije primenjivo nego je smešno uopšte pričati o tome...ljudi,pa država u kojoj je prosečna plata 250 eura vi pišete da bi eto bilo bolje da se uvede euro 4 ili 5 standard...prestanite više sa ovakvim tekstovima negirati stvarnost,to je isto kao ovi sa vlasti koji kažu da je prosek plata 450 eura a ja oko sebe ne znam nikog ko tu platu uopšte ima,a znam dosta ljudi...narod vozi ono što može a ne ono što želi...pa ko ne voli nov automobil da ima,hej?!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dacha, 9. februar 2018 20:14)

Upravo tako i to se nikada nece desiti posto nisu oni tako glupi . Prvo ako bi uveli zabranu pola ne bi vozilo automobile to znaci za 50% manje potrosnje goriva i registracija sto su sigurne pare za budzet . Krsevi ce se voziti zauvek posto ovde plata nece da raste narednih 1000 godina

kappa

pre 6 godina

O kakvoj ekologiji svet prica kad u 21. veku i dalje spaljujemo fosilna goriva?! Sreca pa izduvni gasovi motornih vozila ne izazivaju rak kao cigarete ili palmino ulje. Sreca!

Nicolás

pre 6 godina

Imam Dizel Zafiru A 2002 već 3 i po godine,samo zato što ima lanac umesto kajiša(Nije potreban veliki servis)

A zašto Dizel? Zato što je jeftiniji(Kod nas je 150 po jednoj litri,a možda i više) a u Madjarskoj 134 forinte(Blizu 140 dinara,a možda i 135,ne znam tačno)

гокси

pre 6 godina

Срби не схватају суштину дизела. Дизел стварно троши мање горива од бензина у моторима сличне кубикаже, али људи овде превиде скупе сервисе и скупе поправке на дизелима. Ко нема пара да одржава дизела, не треба ни да га вози.

upamet se, ljudi!

pre 6 godina

Dizel voze cicije (Nemci) i sirotinja raja na Balkanu.
U Kuvajtu, Emiratima, Saudi Arabiji, Bahreinu... dizel putničkih nema ni 5%.
Zna se: dizel je za kamione i traktore. :)
Tamo ljudi vole da se motor NE ČUJE u kabini. To se zove komfor.

Staja

pre 6 godina

Volim benzin i vozim na njega ali me ljubav sve vise kosta. U sustini sve zavisi od toga koliko kilometara prelazite godisnje. Dok sam vozio 10-15 hiljada nije bio problem. Sada na 25 hiljada vec jeste.

Dejca-LE

pre 6 godina

A kad se kupac upusti u potragu benzinca tad vidi realnu ponudu. Dizel automobili se nude u daleko većem broju od benzinaca i hoćeš nećeš moraš kupiti dezel auto.

Rotkvarija

pre 6 godina

Dolazi radnik na posao za pola sata, automobilom na benzin, gas, hibridom i seda u građevinsku mašinu koja troši 35 litara/sat, čega...dizela. 8 sati radi pun gas, seda u kola i za pola sata je kod kuće. Jedan sat ekologije i osam sati...

Miki

pre 6 godina

Ne zelim da vozim kotaricu sa 1.0 motorom pa neka bude i euro 28! Iako sam pristalica benzinskih motora opredelio sam se za dizelasa iz 2001. godine. Resenje za Srbiju: neka drzava smanji akcize na benzin pa ce vise ljudi kupovati benzinske motore i bice nam cistiji vazduh. I naravno, Agencija za bezbednost u saobracaju da se bavi bezbednoscu a ne izmisljanjem raznoraznih propisa kojih nigde u Evropi nema ili su uprosceni do maksimuma.

Doktor Živago

pre 6 godina

A gde to u EU se "proteruje" diesel? Ja ne videh u Evropi takve akcije. Ima par gradova u DE koji su autima koji nemaju Euro 4 zabranili ulaz u strogi centar. Ali o kakvom "proterivanju" vi pisete? Na zapadu su dizeli trazeniji i skuplji.Mislite da ljudi na zapadu vole da placaju skuplje gorivo i vecu potrosnju? Srbija je ja mislim jedina zemlja na planeti gde je benzin jeftiniji od dizela pa je opet preskup. 1.3 ili 1.4 e za litar?!
(C i n i k, 09. februar 2018 18:03)

Na Zapadu voze dizele zato što imaju bolji standard pa samim tim prelaze veću kilometražu. U takvim situacijama se dizel isplati. Ja vozim benzinac i prelazim godišnje minimum 15 hiljada kilometara i tvrdim da mi se više isplati od dizela. Ovde ljudi kupuju automobile a ne razmišljaju da li mogu da ih održavaju bilo benzinci ili dizeli. Kako crkne neki senzor oni kod majstora ne da ga zamene nego ako može da ga isključi. Da me ne shvatiš pogrešno. Slažem se da je tekst malo i senzacionalistički što se tiče proterivanja dizel automobila.

gorski

pre 6 godina

Ako govorimo o ekološki prihvatljivim gorivima niko ne može da me ubedi da benzinac kao što je zastava 101 (ima ih još uvek dosta na putevima ) manje zagadjuje vazduh od dizelaša sa HDI motorom

expert

pre 6 godina

Meni se svodi na način vožnje. Dizelaš se daleko lakše vozi od benzinca, naročito pri parkiranju. Na dizelašu sam se obučavao, benzinac iskreno ni ne znam da vozim kako treba.

borivoje surdilovic

pre 6 godina

gorivo iz bosne je za nas novcanik... kad ovi nasi lopovi na akcizi po litri zarade vise od onog sto je iskopao prevezao obradio i plasirao do pumpe...

Bob

pre 6 godina

Najveći problem je kupovna moć i svest Srba. Evo prvi ja ću da kažem. Pre bih kupio audi a4 2.0 tdi 2008. sa euro 4 nego neki fiat 2017. sa euro 6 standardom za iste pare. Ali kao što sam rekao ljudi nemaju para... Evo vozim astru g 2004. god i evo gledam je sve više posustaje... Kad sam ga uzeo bio je fenomenalan auto sad polako postaje loš (evo crko alternator pa posle popravke servo se delimično pokvario). Kupio bih ja novi auto ali nema se. Verovatno te euro 6 voze odabrana "elita"

Slazem se da je kupovna moc srba slaba, ali ne slazem se da je auto 10 godina star bolji od novog. Jednom u zivotu sam imao nov auto i slatko sam se navozao sa njim. Prvih 3 godine nista sem ulja i filtera, posle 5 godina prvi put plocice i aknovi i po neki silen blok. Svi znaju da delovi koji se ugradjuju u nova vozila (takozvana prva ugradnja) traju najduze.

mega bot

pre 6 godina

U normalnim zemljama drzava stimulise ugradnju auto gasa. Kod nas naopako zbog proklete alavosti. Izmisljaju kojekakve gluposti, ateste, reateste, skup plin...

dacha

pre 6 godina

Klasičan primer teksta u kojem se priča šta bi trebalo a u realnosti ne da nije primenjivo nego je smešno uopšte pričati o tome...ljudi,pa država u kojoj je prosečna plata 250 eura vi pišete da bi eto bilo bolje da se uvede euro 4 ili 5 standard...prestanite više sa ovakvim tekstovima negirati stvarnost,to je isto kao ovi sa vlasti koji kažu da je prosek plata 450 eura a ja oko sebe ne znam nikog ko tu platu uopšte ima,a znam dosta ljudi...narod vozi ono što može a ne ono što želi...pa ko ne voli nov automobil da ima,hej?!

Pera kojot

pre 6 godina

Nisu mi jasni likovi koji se uvek jave i kazu kako se ne isplati voziti na gas kao mnogo je poskupeo.Moj auto na benzin trosi 9,5 l a na gas 10,5 l.Gas duplo jeftiniji.I sta se ovde ne isplati stvarno ne znam.Auto mi na gas presao 170000 km bez kvarova gasnog dela.Na 1000 km otplatis re-atest koji ti vazi 5 god.I nema cimanja kao nekad.

Aca

pre 6 godina

Izbor goriva odredjuje proizvodjac automobila a ne novcanik. Hocu da kupim neki veliki auto sa benzinskim motorom do 2000ccm posto godisnje predjem 8-10k. Gde su benzinci kod C5, lagune 3, Latitude, Avensis, Crome, Vektra C, 407... Gotovo ih ne vidjam u ponudi, sve same naftarice. Dizel nije moj izbor nego mi proizvodjac namece da vozim na naftu.

Ihdbsgua

pre 6 godina

To bi se jednostavno resilo,ali kakva nam je drzava i ne cudi sto niko o tome ne misli..smanjti akcize na benzin i prvenstveno TNG i resen problem..ali ne,nama su akcize vise od pola cene goriva,to vam sve govori.

ma idi bre!

pre 6 godina

"Da li mi, kao pojedinci, možemo nešto da uradimo da popravimo tu sliku?"

Ovaj podnaslov zlata vredi!
Cuj, "mozemo li"! Mozemo itekako sa 30000 RSD mesecne plate! Pa bre, zar vi mislite da se mi iz neke nostalgije i hirova vozimo sa porodicama u cetvrt veka starim krsevima desetak puta zakrpljenih?! Uopste mi nije jasno kome su ovakvi artikli u medijima namenjeni I iz kog razloga? Da se probudi savest? Vazi, ali za ekolosku savest treba imati i mogucnosti. Tacka!

Dizlo je zlo

pre 6 godina

Svest je na jako niskom nivou. Kao da taj zatrovan vazduh ne udišu vozači, već samo njihove komšije. Vozio sam na benzin/plin dok sam mogao besprekorno da održavam auto, prelazio do 60.000 km godišnje.Kada sam procenio da ću na nečemu od održavanja morati da prištedim, prodao sam ga i vozim se vozom/autobusom/peške.Dok ne budem imao za sledeći nov auto.Na benzin/plin naravno.

Mg

pre 6 godina

O kakvoj se ekologiji u srbiji govori kada država upravo radi sve suprotno samo da bi isterala pare vozačima na svaki mogući način.Plin podigli do astronomskih granica uz ateste i svakojake troškove a dizel koji je najtraženije gorivo poskupeli toliko da smo nadmašili po ceni zapadne zemlje i jedina smo zemlja gde je dizel skuplji od benzina na svetu.Uz sve to kvalitet svih goriva nam je očajan

SASA

pre 6 godina

Nekada je dizel bio jeftiniji a motori iste kubikaze dizel je trosio duplo manje. Kod nas se koristilo loz ulje za lozenje, isto dizel samo obojen ali opet jeftiniji tako da je voznja bila i do tri puta jeftinija. Skladistenje je bolje i sigurnije obzirom da smo godinama imali nestasice, embargo pa pre toga nestasice struje pa nestasice zbog niske cene. Tada su dizeli lose palili preko zime zbog same konstrukcije motora i loseg goriva. Sada situacija se menja. Benzinci sa elektronikom smanjili potrosnju i doboli snagu a dizel gorivo poboljsano i motori bolje uradjeni, bolje pale i brzi su od ranijih dizela.

de rosi

pre 6 godina

Srpska večita dilema,dizel ili benzin,Ceca ili Karleuša,Zvezda ili Partizan,itd.Neka svako vozi i voli šta mu odgovara,ima većih stvari za uraditi i urediti ovo naše društvo i našu zemlju,ako nije kasno za to.

Nenad

pre 6 godina

Postoji i moment kada ste na putu, sa benzincem mnogo cesce stajete a i u gradu češće idete na pumpu. Svećice, kablovi i razvodna kapa nisu baš najpouzdaniji element benzinca.

Pedu

pre 6 godina

Ne lupajte gluposti.
U EU dizel jeftiniji od benzina, i manja je potrošnja.
Kako to koristi "proterivanju"?
A u Srbiji dizel skuplji od benzina!

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Stvar je da sada dizel motori imaju veliku snagu i nisu lenstine kao nekada,na protiv,lepe za sedista.Ali ni benzinci nisu potrosaci kao do pre deset godina.Mercedes c clas,2013,175 ks ne kw, potrosnja mu oko 7 litara.Licno se uverio i znenadio jer pre toga znam da su oni pre dizeli mercedesi trosili po 10 litara.

ce

pre 6 godina

Evo prvi ja ću da kažem. Pre bih kupio audi a4 2.0 tdi 2008. sa euro 4 nego neki fiat 2017. sa euro 6 standardom za iste pare. Ali kao što sam rekao ljudi nemaju para... Evo vozim astru g 2004. god i evo gledam je sve više posustaje... Kad sam ga uzeo bio je fenomenalan auto sad polako postaje loš (evo crko alternator pa posle popravke servo se delimično pokvario).


Pa poceo bi vrlo brzo da ti posustaje i taj Audi! A taj Fiat 2017. bi vozio bez problema dugi niz godina, jer je nov i nema zamora materijala! Mozda ne bi bio faca u kraju, ali bi se vozio i ne bi trosio novac na preskupe delove! Promenio sam preko 20 automobila, raznoraznih i pre 3 godine po prvi put sam kupio nov auto! Vec sam presao 110 hiljada, skoro sve po gradu i ne znam jos uvek za majstora. Automobil je gomila gvozdja koja nam sluzi za prevoz i treba da on nas sluzi, a ne mi njega! Voli se zena, deca, familija, a auto se tera, bato!

Selfi Romeo

pre 6 godina

Kod nas se samo dizelasi i uvoze... Hocete benzinca sa iole jacom kubikazom (preko 2000 kubika), ne mozete naci na oglasima novijeg od 2010. godista.

zuk

pre 6 godina

Koliko je briga o ekologiji ustvari "zadnja briga", govori ponašanje vlasti prema najekološkijem gorivu - auto gasu. Radi plata zaposlenih u agenciji za saobraćaj izmišljaju se atesti reatesti i zamene rezervoara. Zbog toga Srbi odustaju od auto gasa.

C i n i k

pre 6 godina

A gde to u EU se "proteruje" diesel? Ja ne videh u Evropi takve akcije. Ima par gradova u DE koji su autima koji nemaju Euro 4 zabranili ulaz u strogi centar. Ali o kakvom "proterivanju" vi pisete? Na zapadu su dizeli trazeniji i skuplji.Mislite da ljudi na zapadu vole da placaju skuplje gorivo i vecu potrosnju? Srbija je ja mislim jedina zemlja na planeti gde je benzin jeftiniji od dizela pa je opet preskup. 1.3 ili 1.4 e za litar?!

Gross

pre 6 godina

Jako lep tekst za čitaoce koji nisu skoro izasli iz svog dvorišta. U većem delu Evrope se i dalje najvise prodaju dizel automobili. Imate zvanicne izveštaje o prodaji u 2017. godini. Pri tom je najomrazenija marka u Srbiji VW najprodavanija marka u Nemačkoj.

DC

pre 6 godina

Ne, nego hajde da ogranicimo uvoz polovnih vozila samo na Euro 6, pa da nam stanovnistvo vozi Golfove dvojke i trojke umesto koliko-toliko moderniji Euro 3. Koja je svrha bilo kojeg ogranicenja Euro standarda kada znamo da nam je prakticno svaki auto na ulici neispravan, sa popaljenim lampicama na instrument tabli, skinutim katalizatorima, DPF filterima itd? Koja je svrha Euro 5 ili Euro 6 ako vozila zadovoljavaju te standarde samo na papiru? Kako bi bilo da se zapocetak pobrinemo da ono sto imamo na drumu bude u ispravnom stanju, da je Euro 3 zaista Euro 3? To je nas problem i vec to bi bio veliki pomak za nasu ekologiju.

Inace, cisto radi poredjenja, Svajcarci dozvoljavaju uvoz polovnog auta bilo kojeg godista pod uslovom da zadovoljava standarde koji su vladali u Svajcarskoj godine kada je vozilo proizvedeno. I pod uslovom da moze da prodje njihov tehnicki pregled...

nije mi lako....braleee

pre 6 godina

Vozim se,uživam i štedim u isto vreme.
Prelazim 20 - 25 000 km godišnje vozim dizela starog 5 godina.
Zašto vozim dizela pa zato što se provozam do Republike Srpske i za 45 eura natočim pun rezervoar EuroDizela euro 5 (na točenje preko 50 l dobijem popust 10 feninga po litri) dok nije od skoro poskupilo a prošle godine je bilo oko 90 dinara litar rezervoar sam rada punio do čepa za 35 - 40 e.
Sa punim rezervoarom pređem oko 1 000 km što me košta oko 500 dinara za 100 kilometara mislim da to jeftinije i od metana.
Auto je relativno nov sem redovnog servisa ništa pipnuo nisam,uradio sam veliki servis ma da nije bilo potrebno uradio sam ga na 100 000 km iako fabrika preporučuje na 150 000 km.
Još jedno 5 godina i on će sebe sam otplatiti zbog niske potrošnje a i zbog jeftinog dizela u Republici Srpskoj.

Pera

pre 6 godina

Ja imam dizela euro 5 , šesta.mu je godina, prešao 140.000. Istina, pomalo smrdi, ali dima nema uopšte. Kvalitet goriva je višestruko popravljen, a i dpf filter radi posao.

Aleksandar

pre 6 godina

Svakodnevno zbog posla prelazim oko 150km. Jezim se starih dizela koji purnjaju crni dim koji moram da udisem. Za iste ili manje para moze se kupiti ispravniji benzinac manje zapremine ali onda nebi mogli da divljaju razni raspali jtd, tdi... Nemam ja protiv dizela nista ali ispravnih. Nek bude i euro 3 ali da su ispravni katalizatori, dpf... Ovo sto se vozi kod nas nije euro 0.

pravnik

pre 6 godina

Najveći problem je kupovna moć i svest Srba. Evo prvi ja ću da kažem. Pre bih kupio audi a4 2.0 tdi 2008. sa euro 4 nego neki fiat 2017. sa euro 6 standardom za iste pare. Ali kao što sam rekao ljudi nemaju para... Evo vozim astru g 2004. god i evo gledam je sve više posustaje... Kad sam ga uzeo bio je fenomenalan auto sad polako postaje loš (evo crko alternator pa posle popravke servo se delimično pokvario). Kupio bih ja novi auto ali nema se. Verovatno te euro 6 voze odabrana "elita"

zuk

pre 6 godina

Koliko je briga o ekologiji ustvari "zadnja briga", govori ponašanje vlasti prema najekološkijem gorivu - auto gasu. Radi plata zaposlenih u agenciji za saobraćaj izmišljaju se atesti reatesti i zamene rezervoara. Zbog toga Srbi odustaju od auto gasa.

DC

pre 6 godina

Ne, nego hajde da ogranicimo uvoz polovnih vozila samo na Euro 6, pa da nam stanovnistvo vozi Golfove dvojke i trojke umesto koliko-toliko moderniji Euro 3. Koja je svrha bilo kojeg ogranicenja Euro standarda kada znamo da nam je prakticno svaki auto na ulici neispravan, sa popaljenim lampicama na instrument tabli, skinutim katalizatorima, DPF filterima itd? Koja je svrha Euro 5 ili Euro 6 ako vozila zadovoljavaju te standarde samo na papiru? Kako bi bilo da se zapocetak pobrinemo da ono sto imamo na drumu bude u ispravnom stanju, da je Euro 3 zaista Euro 3? To je nas problem i vec to bi bio veliki pomak za nasu ekologiju.

Inace, cisto radi poredjenja, Svajcarci dozvoljavaju uvoz polovnog auta bilo kojeg godista pod uslovom da zadovoljava standarde koji su vladali u Svajcarskoj godine kada je vozilo proizvedeno. I pod uslovom da moze da prodje njihov tehnicki pregled...

ce

pre 6 godina

Evo prvi ja ću da kažem. Pre bih kupio audi a4 2.0 tdi 2008. sa euro 4 nego neki fiat 2017. sa euro 6 standardom za iste pare. Ali kao što sam rekao ljudi nemaju para... Evo vozim astru g 2004. god i evo gledam je sve više posustaje... Kad sam ga uzeo bio je fenomenalan auto sad polako postaje loš (evo crko alternator pa posle popravke servo se delimično pokvario).


Pa poceo bi vrlo brzo da ti posustaje i taj Audi! A taj Fiat 2017. bi vozio bez problema dugi niz godina, jer je nov i nema zamora materijala! Mozda ne bi bio faca u kraju, ali bi se vozio i ne bi trosio novac na preskupe delove! Promenio sam preko 20 automobila, raznoraznih i pre 3 godine po prvi put sam kupio nov auto! Vec sam presao 110 hiljada, skoro sve po gradu i ne znam jos uvek za majstora. Automobil je gomila gvozdja koja nam sluzi za prevoz i treba da on nas sluzi, a ne mi njega! Voli se zena, deca, familija, a auto se tera, bato!

C i n i k

pre 6 godina

A gde to u EU se "proteruje" diesel? Ja ne videh u Evropi takve akcije. Ima par gradova u DE koji su autima koji nemaju Euro 4 zabranili ulaz u strogi centar. Ali o kakvom "proterivanju" vi pisete? Na zapadu su dizeli trazeniji i skuplji.Mislite da ljudi na zapadu vole da placaju skuplje gorivo i vecu potrosnju? Srbija je ja mislim jedina zemlja na planeti gde je benzin jeftiniji od dizela pa je opet preskup. 1.3 ili 1.4 e za litar?!

Rotkvarija

pre 6 godina

Dolazi radnik na posao za pola sata, automobilom na benzin, gas, hibridom i seda u građevinsku mašinu koja troši 35 litara/sat, čega...dizela. 8 sati radi pun gas, seda u kola i za pola sata je kod kuće. Jedan sat ekologije i osam sati...

mega bot

pre 6 godina

U normalnim zemljama drzava stimulise ugradnju auto gasa. Kod nas naopako zbog proklete alavosti. Izmisljaju kojekakve gluposti, ateste, reateste, skup plin...

ma idi bre!

pre 6 godina

"Da li mi, kao pojedinci, možemo nešto da uradimo da popravimo tu sliku?"

Ovaj podnaslov zlata vredi!
Cuj, "mozemo li"! Mozemo itekako sa 30000 RSD mesecne plate! Pa bre, zar vi mislite da se mi iz neke nostalgije i hirova vozimo sa porodicama u cetvrt veka starim krsevima desetak puta zakrpljenih?! Uopste mi nije jasno kome su ovakvi artikli u medijima namenjeni I iz kog razloga? Da se probudi savest? Vazi, ali za ekolosku savest treba imati i mogucnosti. Tacka!

Miki

pre 6 godina

Ne zelim da vozim kotaricu sa 1.0 motorom pa neka bude i euro 28! Iako sam pristalica benzinskih motora opredelio sam se za dizelasa iz 2001. godine. Resenje za Srbiju: neka drzava smanji akcize na benzin pa ce vise ljudi kupovati benzinske motore i bice nam cistiji vazduh. I naravno, Agencija za bezbednost u saobracaju da se bavi bezbednoscu a ne izmisljanjem raznoraznih propisa kojih nigde u Evropi nema ili su uprosceni do maksimuma.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Pa poceo bi vrlo brzo da ti posustaje i taj Audi! A taj Fiat 2017. bi vozio bez problema dugi niz godina, jer je nov i nema zamora materijala! Mozda ne bi bio faca u kraju, ali bi se vozio i ne bi trosio novac na preskupe delove! Promenio sam preko 20 automobila, raznoraznih i pre 3 godine po prvi put sam kupio nov auto! Vec sam presao 110 hiljada, skoro sve po gradu i ne znam jos uvek za majstora. Automobil je gomila gvozdja koja nam sluzi za prevoz i treba da on nas sluzi, a ne mi njega! Voli se zena, deca, familija, a auto se tera, bato!
(ce, 09. februar 2018 18:56)

Svaka čast, majstore! U centar.

Ihdbsgua

pre 6 godina

To bi se jednostavno resilo,ali kakva nam je drzava i ne cudi sto niko o tome ne misli..smanjti akcize na benzin i prvenstveno TNG i resen problem..ali ne,nama su akcize vise od pola cene goriva,to vam sve govori.

Gross

pre 6 godina

Jako lep tekst za čitaoce koji nisu skoro izasli iz svog dvorišta. U većem delu Evrope se i dalje najvise prodaju dizel automobili. Imate zvanicne izveštaje o prodaji u 2017. godini. Pri tom je najomrazenija marka u Srbiji VW najprodavanija marka u Nemačkoj.

borivoje surdilovic

pre 6 godina

gorivo iz bosne je za nas novcanik... kad ovi nasi lopovi na akcizi po litri zarade vise od onog sto je iskopao prevezao obradio i plasirao do pumpe...

Aleksandar

pre 6 godina

Svakodnevno zbog posla prelazim oko 150km. Jezim se starih dizela koji purnjaju crni dim koji moram da udisem. Za iste ili manje para moze se kupiti ispravniji benzinac manje zapremine ali onda nebi mogli da divljaju razni raspali jtd, tdi... Nemam ja protiv dizela nista ali ispravnih. Nek bude i euro 3 ali da su ispravni katalizatori, dpf... Ovo sto se vozi kod nas nije euro 0.

Doktor Živago

pre 6 godina

A gde to u EU se "proteruje" diesel? Ja ne videh u Evropi takve akcije. Ima par gradova u DE koji su autima koji nemaju Euro 4 zabranili ulaz u strogi centar. Ali o kakvom "proterivanju" vi pisete? Na zapadu su dizeli trazeniji i skuplji.Mislite da ljudi na zapadu vole da placaju skuplje gorivo i vecu potrosnju? Srbija je ja mislim jedina zemlja na planeti gde je benzin jeftiniji od dizela pa je opet preskup. 1.3 ili 1.4 e za litar?!
(C i n i k, 09. februar 2018 18:03)

Na Zapadu voze dizele zato što imaju bolji standard pa samim tim prelaze veću kilometražu. U takvim situacijama se dizel isplati. Ja vozim benzinac i prelazim godišnje minimum 15 hiljada kilometara i tvrdim da mi se više isplati od dizela. Ovde ljudi kupuju automobile a ne razmišljaju da li mogu da ih održavaju bilo benzinci ili dizeli. Kako crkne neki senzor oni kod majstora ne da ga zamene nego ako može da ga isključi. Da me ne shvatiš pogrešno. Slažem se da je tekst malo i senzacionalistički što se tiče proterivanja dizel automobila.

Ivan

pre 6 godina

Nije tačno da su vozila sa dizel motorima jeftinija za vožnju i održavanje od vozila sa bezinskim motorima. Vozim kola 22 godine i sve sam vozio (benzin, dizel i TNG). Benzinski motori do 1600 kubika su u svakom aspektu povoljniji od dizela. Registracija nije skupa, održavanje je DALEKO jeftinije, potrošnja je skoro ista kao kod dizela i cena benzina je niža od dizela. Ko prelazi godišnje do 10.000 kilometara benzin je pravi izbor, a ko prelazi više od toga nema šta da brine jer ako ima para da sipa toliko goriva za kilometražu verovatno ga nebrine na koje gorivo vozi.

pravnik

pre 6 godina

Najveći problem je kupovna moć i svest Srba. Evo prvi ja ću da kažem. Pre bih kupio audi a4 2.0 tdi 2008. sa euro 4 nego neki fiat 2017. sa euro 6 standardom za iste pare. Ali kao što sam rekao ljudi nemaju para... Evo vozim astru g 2004. god i evo gledam je sve više posustaje... Kad sam ga uzeo bio je fenomenalan auto sad polako postaje loš (evo crko alternator pa posle popravke servo se delimično pokvario). Kupio bih ja novi auto ali nema se. Verovatno te euro 6 voze odabrana "elita"

Staja

pre 6 godina

Volim benzin i vozim na njega ali me ljubav sve vise kosta. U sustini sve zavisi od toga koliko kilometara prelazite godisnje. Dok sam vozio 10-15 hiljada nije bio problem. Sada na 25 hiljada vec jeste.

Mg

pre 6 godina

O kakvoj se ekologiji u srbiji govori kada država upravo radi sve suprotno samo da bi isterala pare vozačima na svaki mogući način.Plin podigli do astronomskih granica uz ateste i svakojake troškove a dizel koji je najtraženije gorivo poskupeli toliko da smo nadmašili po ceni zapadne zemlje i jedina smo zemlja gde je dizel skuplji od benzina na svetu.Uz sve to kvalitet svih goriva nam je očajan

Bob

pre 6 godina

Najveći problem je kupovna moć i svest Srba. Evo prvi ja ću da kažem. Pre bih kupio audi a4 2.0 tdi 2008. sa euro 4 nego neki fiat 2017. sa euro 6 standardom za iste pare. Ali kao što sam rekao ljudi nemaju para... Evo vozim astru g 2004. god i evo gledam je sve više posustaje... Kad sam ga uzeo bio je fenomenalan auto sad polako postaje loš (evo crko alternator pa posle popravke servo se delimično pokvario). Kupio bih ja novi auto ali nema se. Verovatno te euro 6 voze odabrana "elita"

Slazem se da je kupovna moc srba slaba, ali ne slazem se da je auto 10 godina star bolji od novog. Jednom u zivotu sam imao nov auto i slatko sam se navozao sa njim. Prvih 3 godine nista sem ulja i filtera, posle 5 godina prvi put plocice i aknovi i po neki silen blok. Svi znaju da delovi koji se ugradjuju u nova vozila (takozvana prva ugradnja) traju najduze.

dacha

pre 6 godina

Klasičan primer teksta u kojem se priča šta bi trebalo a u realnosti ne da nije primenjivo nego je smešno uopšte pričati o tome...ljudi,pa država u kojoj je prosečna plata 250 eura vi pišete da bi eto bilo bolje da se uvede euro 4 ili 5 standard...prestanite više sa ovakvim tekstovima negirati stvarnost,to je isto kao ovi sa vlasti koji kažu da je prosek plata 450 eura a ja oko sebe ne znam nikog ko tu platu uopšte ima,a znam dosta ljudi...narod vozi ono što može a ne ono što želi...pa ko ne voli nov automobil da ima,hej?!

de rosi

pre 6 godina

Srpska večita dilema,dizel ili benzin,Ceca ili Karleuša,Zvezda ili Partizan,itd.Neka svako vozi i voli šta mu odgovara,ima većih stvari za uraditi i urediti ovo naše društvo i našu zemlju,ako nije kasno za to.

Alex

pre 6 godina

Izbor goriva odredjuje proizvodjac automobila a ne novcanik. Hocu da kupim neki veliki auto sa benzinskim motorom do 2000ccm posto godisnje predjem 8-10k. Gde su benzinci kod C5, lagune 3, Latitude, Avensis, Crome, Vektra C, 407... Gotovo ih ne vidjam u ponudi, sve same naftarice. Dizel nije moj izbor nego mi proizvodjac namece da vozim na naftu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aca, 9. februar 2018 20:26

Druže, svaki od ovih modela ima i benzince 1.8 i 2.0 u ponudi. O čemu ti to ?!

nije mi lako....braleee

pre 6 godina

Vozim se,uživam i štedim u isto vreme.
Prelazim 20 - 25 000 km godišnje vozim dizela starog 5 godina.
Zašto vozim dizela pa zato što se provozam do Republike Srpske i za 45 eura natočim pun rezervoar EuroDizela euro 5 (na točenje preko 50 l dobijem popust 10 feninga po litri) dok nije od skoro poskupilo a prošle godine je bilo oko 90 dinara litar rezervoar sam rada punio do čepa za 35 - 40 e.
Sa punim rezervoarom pređem oko 1 000 km što me košta oko 500 dinara za 100 kilometara mislim da to jeftinije i od metana.
Auto je relativno nov sem redovnog servisa ništa pipnuo nisam,uradio sam veliki servis ma da nije bilo potrebno uradio sam ga na 100 000 km iako fabrika preporučuje na 150 000 km.
Još jedno 5 godina i on će sebe sam otplatiti zbog niske potrošnje a i zbog jeftinog dizela u Republici Srpskoj.

Siniša

pre 6 godina

Naravni odgovornost snosi vlast ,vozim na TNG ali je suviše skupo i komplokovano ! Akcize ,atesti ,porezi ! Jednostavno sve se manje isplati pa nema smisla voziti na TNG ! Neka smanje svoju otimačinu i za koju godinu ponovo će mnogi voziti na TNG i mnogoo smanjiti zagađenje okoline.

Pedu

pre 6 godina

Ne lupajte gluposti.
U EU dizel jeftiniji od benzina, i manja je potrošnja.
Kako to koristi "proterivanju"?
A u Srbiji dizel skuplji od benzina!

Dejca-LE

pre 6 godina

A kad se kupac upusti u potragu benzinca tad vidi realnu ponudu. Dizel automobili se nude u daleko većem broju od benzinaca i hoćeš nećeš moraš kupiti dezel auto.

Dozvoliće i Euro 2

pre 6 godina

Samo čekam kad će ova naša vlast, na čelu sa onim koji se u sve razume, da zabrani uvoz automobila koji ispunjavaju Euro 4 i bolje norme. Objasniće nam oni da je to za naše dobro jer su jeftini a ne zato što su dobili nalog da se isprazne auto otpadi iz Evrope. Ko iz toga izvlači korist na našu štetu neću komentarisati. Jedno od opravdanja im je da je ovu normu uvela prethodna vlast a to što su oni 6 godina na vlasti, a ništa pametno nisu uradili nema veze. To govori o njihovoj sposobnosti

Siniša

pre 6 godina

TNG jeste još uvek isplatljiviji ali sve manje ,tako da onome ko godišnje pređe 10 k treba mnogo vremena da isplati ugradnju i atest pa mu se praktično i ne isplati da uloži u ugradnju da bi je isplatio posle X godina. Meni se isplatilo relativno brzo ali prelazim 65000 k godišnje ali koliko je takvih ?

Dizlo je zlo

pre 6 godina

Svest je na jako niskom nivou. Kao da taj zatrovan vazduh ne udišu vozači, već samo njihove komšije. Vozio sam na benzin/plin dok sam mogao besprekorno da održavam auto, prelazio do 60.000 km godišnje.Kada sam procenio da ću na nečemu od održavanja morati da prištedim, prodao sam ga i vozim se vozom/autobusom/peške.Dok ne budem imao za sledeći nov auto.Na benzin/plin naravno.

Pera kojot

pre 6 godina

Nisu mi jasni likovi koji se uvek jave i kazu kako se ne isplati voziti na gas kao mnogo je poskupeo.Moj auto na benzin trosi 9,5 l a na gas 10,5 l.Gas duplo jeftiniji.I sta se ovde ne isplati stvarno ne znam.Auto mi na gas presao 170000 km bez kvarova gasnog dela.Na 1000 km otplatis re-atest koji ti vazi 5 god.I nema cimanja kao nekad.

Mladen

pre 6 godina

Prednosti plina spram dizela:

Veoma niska cena po kilometru

Plinaš pali na benzin, pali i na -30

Redovan srervis plina je mnogo jeftini nego iznendni kvar na Dizelu

Kombinovani radijus sa plinom i benzinom je veći nego kog dizela

Ako plinski uređaj se pokvari ili se ostane bez plina, uvek ima benzina

gile

pre 6 godina

Klasičan primer teksta u kojem se priča šta bi trebalo a u realnosti ne da nije primenjivo nego je smešno uopšte pričati o tome...ljudi,pa država u kojoj je prosečna plata 250 eura vi pišete da bi eto bilo bolje da se uvede euro 4 ili 5 standard...prestanite više sa ovakvim tekstovima negirati stvarnost,to je isto kao ovi sa vlasti koji kažu da je prosek plata 450 eura a ja oko sebe ne znam nikog ko tu platu uopšte ima,a znam dosta ljudi...narod vozi ono što može a ne ono što želi...pa ko ne voli nov automobil da ima,hej?!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dacha, 9. februar 2018 20:14)

Upravo tako i to se nikada nece desiti posto nisu oni tako glupi . Prvo ako bi uveli zabranu pola ne bi vozilo automobile to znaci za 50% manje potrosnje goriva i registracija sto su sigurne pare za budzet . Krsevi ce se voziti zauvek posto ovde plata nece da raste narednih 1000 godina

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Stvar je da sada dizel motori imaju veliku snagu i nisu lenstine kao nekada,na protiv,lepe za sedista.Ali ni benzinci nisu potrosaci kao do pre deset godina.Mercedes c clas,2013,175 ks ne kw, potrosnja mu oko 7 litara.Licno se uverio i znenadio jer pre toga znam da su oni pre dizeli mercedesi trosili po 10 litara.

гокси

pre 6 godina

Срби не схватају суштину дизела. Дизел стварно троши мање горива од бензина у моторима сличне кубикаже, али људи овде превиде скупе сервисе и скупе поправке на дизелима. Ко нема пара да одржава дизела, не треба ни да га вози.

SASA

pre 6 godina

Nekada je dizel bio jeftiniji a motori iste kubikaze dizel je trosio duplo manje. Kod nas se koristilo loz ulje za lozenje, isto dizel samo obojen ali opet jeftiniji tako da je voznja bila i do tri puta jeftinija. Skladistenje je bolje i sigurnije obzirom da smo godinama imali nestasice, embargo pa pre toga nestasice struje pa nestasice zbog niske cene. Tada su dizeli lose palili preko zime zbog same konstrukcije motora i loseg goriva. Sada situacija se menja. Benzinci sa elektronikom smanjili potrosnju i doboli snagu a dizel gorivo poboljsano i motori bolje uradjeni, bolje pale i brzi su od ranijih dizela.

gorski

pre 6 godina

Ako govorimo o ekološki prihvatljivim gorivima niko ne može da me ubedi da benzinac kao što je zastava 101 (ima ih još uvek dosta na putevima ) manje zagadjuje vazduh od dizelaša sa HDI motorom

Aca

pre 6 godina

Izbor goriva odredjuje proizvodjac automobila a ne novcanik. Hocu da kupim neki veliki auto sa benzinskim motorom do 2000ccm posto godisnje predjem 8-10k. Gde su benzinci kod C5, lagune 3, Latitude, Avensis, Crome, Vektra C, 407... Gotovo ih ne vidjam u ponudi, sve same naftarice. Dizel nije moj izbor nego mi proizvodjac namece da vozim na naftu.

upamet se, ljudi!

pre 6 godina

Dizel voze cicije (Nemci) i sirotinja raja na Balkanu.
U Kuvajtu, Emiratima, Saudi Arabiji, Bahreinu... dizel putničkih nema ni 5%.
Zna se: dizel je za kamione i traktore. :)
Tamo ljudi vole da se motor NE ČUJE u kabini. To se zove komfor.

Pera

pre 6 godina

Ja imam dizela euro 5 , šesta.mu je godina, prešao 140.000. Istina, pomalo smrdi, ali dima nema uopšte. Kvalitet goriva je višestruko popravljen, a i dpf filter radi posao.

Selfi Romeo

pre 6 godina

Kod nas se samo dizelasi i uvoze... Hocete benzinca sa iole jacom kubikazom (preko 2000 kubika), ne mozete naci na oglasima novijeg od 2010. godista.

Ivan

pre 6 godina

Eh, blago onom ko je blizu Bosne. Cena goriva kod nas je nenormalna zaista, u poređenju sa prosečnim primanjem. Ali najjače mi je ono, kad pada cena nafte u svetu cena goriva kod nas miruje (eventualno padne za dinar jelte), a čim krene da raste odmah se utrkuju ko će više da podigne cenu. Gde te tolike pare od tih silnih akciza završe, pojma nemam.
Govori se o napretku turbo benzinaca, što je naravno tačno i ja sam svestan toga. Ali (u vezi potrošnje) mora se reći da je značajan napredak napravljen pre svega za male gradske automobile, ili automobile čija je masa ispod cca 1400kg. Za automobile preko te težine, jednostavno i dalje dizel ima dosta primetnu razliku. Jeste se ona smanjila, ali i dalje nije nikako beznačajna.
I još jedna stvar sa zdravstevnog aspekta. Dizel, odnosno produkt njegovog sagorevanja NOx svakako jeste opasna supstanca, ali kao što je u tekstu rečeno, savremeni dizel motori su znatno napredovali u "kontroli" ispuštanja ovih jedinjenja. Ipak, mnogo pre (za pojavu neke bolesti) treba kriviti genetiku i lične životne navike, nego li udisanje/prisustvo NOx u vazduhu. To jeste neželjeni faktor, ali u poređenju sa spomenuta dva ipak znatno, znatno manje značajan. Da je to zaista tako kao što neki žele da predstave, pa ceo Beograd bi imao astmu i kojekakva oboljenja pluća.

Srle

pre 6 godina

Vozio teng dugo godina.Sad vozim dizel i za sad sam zadovoljan.Dosta se vozamo
pa nam odgovara dizel ili tng.Kad budem smanjio kilometražu na godišnjem nivou,
recimo do nekih 10.000km ili oko 5.000km kupujem auto na benzin bez tng
a.Za sada mi se ovo isplati.Trudim se da auto odrzavam ispravnim i sigurnim.Možda spoljašnost nije za neku pohvalu,ali to mi je manje bitno.Ispravan i siguran auto.To je prioritet.

Miloje

pre 6 godina

Pa sad, da li je novčanik, ili proizvođač taj koji određuje šta ćemo voziti?
U Australiji skoro da uopšte nema da se kupe dizel automobili. Ali zato Hyundai i30, Golf imaju 1.8 benzinski turbo motor. To jednostavno ne-po-sto-ji, ne u Srbiji, nego u Evropi.

bodane

pre 6 godina

Imao sam auto Euro 4/1.4/57KW Benzin-Gas.Potrošnja gasa 8 litara+benzin.Kupio 1.3 mjet/55 KW.Vozim svaki dan u proseku 80-100 km.Potrošnja prosečna 4-4.5 lit. G-drive.Za novčanik isto a manje peripetije,gorivo,registracija,atest...U Srbiji gledati kako što jeftine proći jer ovde reč EKOLOGIJA??? VEZE S VEZOM NEMA.

expert

pre 6 godina

Meni se svodi na način vožnje. Dizelaš se daleko lakše vozi od benzinca, naročito pri parkiranju. Na dizelašu sam se obučavao, benzinac iskreno ni ne znam da vozim kako treba.

Pop

pre 6 godina

Dobro ugrađen i kvalitetan plinski uređaj, je najbolje rešenje , jer ne zagađuje ni kod starijih vozila!

Po Beogradu su takve gužve, poodavno, a čini se da će ubuduće biti sve gore...

skupi automobili visokih performansi u 90% eksploatacije , osim statusa, prestiža i ostalih potrošačkih metoda za lečenje i podilazenje sujeti (oboleloj možda) nemaju nikakvu funkcionalnu prednost, naprotiv, rizik veliki, kvarovi skupi, mora kasko a i to je pitanje, ali ko ima para na bacanje, OK ima smisla!

Lično, uvek benzinac, ako može nečujni dosadni ruznjikavi Japanac, eventualno hibrid, ako ima računica jer su preskupi još!

kole

pre 6 godina

Ljudi na zapadu voze dizele jer im omogucavaju da iskuse spotrsku, dinamicnu voznju uz malu potrosnju. Ko je imao srece da vozi Audi ili BMW 2.0 160-170 ks, zna o cemu govorim. Svako davanje gasa vas katapultira i osetite ogromno zadovoljstvo u voznji, a sve to sa potrosnjom koja ne prelazi 9 litara. S benzincem bi u takvom rezimu potrosnja isla preko 17 litara po gradu. Proizvodjaci su toga svesni i sad pokusavaju da uz pomoc struje rasterete benzince u startu i pri naglom davanju gasa kod preticanja cime bi smanjili potrosnju, a zadrzali dinamiku voznje na koju su vlasnici dizela navikli.

kappa

pre 6 godina

O kakvoj ekologiji svet prica kad u 21. veku i dalje spaljujemo fosilna goriva?! Sreca pa izduvni gasovi motornih vozila ne izazivaju rak kao cigarete ili palmino ulje. Sreca!

hm

pre 6 godina

@alex
Naravno da svaki od navedenih modela postoji i u benzin varijantu. Nema čovek problem sa proizvođačima, već sa prodavcima polovnjaka, koji su se prethodno uglavnom odlučili za dizelaše, pa su takva vozila sada u ponudi. Da gleda nove automobile ne bi pominjao modele koji se više ne proizvode (npr. Latitude).

Što goni, to pogoni

pre 6 godina

U tekstu se apeluje na savest građana u pogledu izbora ekološki prihvatljivijeg pogona putničkih automobila, ali stvarnost je malo drugačija. Najveći zagađivači čovekove okoline su velika vozila (kamioni, autobusi, itd), koji ujedno prelaze i najveće kilometraže, što ih čini ekološki još opasnijim. Sa druge strane, u gradovima, najveće aerozagađenje u delu koji se odnosi na putničke automobile ispuštaju vozila koja se svakodnevno koriste za prevoz od kuće do posla i obrnuto, kao i sve više dostavnih i službenih vozila, koja se voze tokom celog radnog dana, a često i van radnog vremena. Suština problema nije u ekološkoj svesti vozača, nego u ekološkoj svesti države i nedostatku investiranja u železnicu, kako međugradsku i međunarodnu, tako i gradsku, pre svega podzemnu.

Osim toga, da bi prosečan građanin bio u mogućnosti da kupuje novije, savremenije i ekološki prihvatljivije automobile, preduslov je da prosečna plata bude znatno, znatno viša nego što, nažalost, jeste. Realna stvarnost je surova: Srbija je zemlja jeftine radne snage, i, u skladu s tim, zemlja izvoza starijih polovnih automobila sa razvijenog zapada. A stariji polovnjaci sa zapada su iz perioda kada su dizeli bili u modi.

Nenad

pre 6 godina

Ovde je rec o globalnoj svetskoj politici koja pravi zaokret tako sto uvodi elrktricne automobile a srazmerno izbacuje dizele koji su prvi na udaru "zelenih". Kod nemaca je to izrazenije jer im je ekoloska svest visoko kotirana i ne odrazava se samo na auto industriju.A mi Srbi smo prica za sebe, sirotinja gleda sta je jeftinije...

Nenad

pre 6 godina

Postoji i moment kada ste na putu, sa benzincem mnogo cesce stajete a i u gradu češće idete na pumpu. Svećice, kablovi i razvodna kapa nisu baš najpouzdaniji element benzinca.

Nicolás

pre 6 godina

Imam Dizel Zafiru A 2002 već 3 i po godine,samo zato što ima lanac umesto kajiša(Nije potreban veliki servis)

A zašto Dizel? Zato što je jeftiniji(Kod nas je 150 po jednoj litri,a možda i više) a u Madjarskoj 134 forinte(Blizu 140 dinara,a možda i 135,ne znam tačno)

expert

pre 6 godina

Meni se svodi na način vožnje. Dizelaš se daleko lakše vozi od benzinca, naročito pri parkiranju. Na dizelašu sam se obučavao, benzinac iskreno ni ne znam da vozim kako treba.

pravnik

pre 6 godina

Najveći problem je kupovna moć i svest Srba. Evo prvi ja ću da kažem. Pre bih kupio audi a4 2.0 tdi 2008. sa euro 4 nego neki fiat 2017. sa euro 6 standardom za iste pare. Ali kao što sam rekao ljudi nemaju para... Evo vozim astru g 2004. god i evo gledam je sve više posustaje... Kad sam ga uzeo bio je fenomenalan auto sad polako postaje loš (evo crko alternator pa posle popravke servo se delimično pokvario). Kupio bih ja novi auto ali nema se. Verovatno te euro 6 voze odabrana "elita"

Nenad

pre 6 godina

Postoji i moment kada ste na putu, sa benzincem mnogo cesce stajete a i u gradu češće idete na pumpu. Svećice, kablovi i razvodna kapa nisu baš najpouzdaniji element benzinca.

Gross

pre 6 godina

Jako lep tekst za čitaoce koji nisu skoro izasli iz svog dvorišta. U većem delu Evrope se i dalje najvise prodaju dizel automobili. Imate zvanicne izveštaje o prodaji u 2017. godini. Pri tom je najomrazenija marka u Srbiji VW najprodavanija marka u Nemačkoj.

Aca

pre 6 godina

Izbor goriva odredjuje proizvodjac automobila a ne novcanik. Hocu da kupim neki veliki auto sa benzinskim motorom do 2000ccm posto godisnje predjem 8-10k. Gde su benzinci kod C5, lagune 3, Latitude, Avensis, Crome, Vektra C, 407... Gotovo ih ne vidjam u ponudi, sve same naftarice. Dizel nije moj izbor nego mi proizvodjac namece da vozim na naftu.

C i n i k

pre 6 godina

A gde to u EU se "proteruje" diesel? Ja ne videh u Evropi takve akcije. Ima par gradova u DE koji su autima koji nemaju Euro 4 zabranili ulaz u strogi centar. Ali o kakvom "proterivanju" vi pisete? Na zapadu su dizeli trazeniji i skuplji.Mislite da ljudi na zapadu vole da placaju skuplje gorivo i vecu potrosnju? Srbija je ja mislim jedina zemlja na planeti gde je benzin jeftiniji od dizela pa je opet preskup. 1.3 ili 1.4 e za litar?!

upamet se, ljudi!

pre 6 godina

Dizel voze cicije (Nemci) i sirotinja raja na Balkanu.
U Kuvajtu, Emiratima, Saudi Arabiji, Bahreinu... dizel putničkih nema ni 5%.
Zna se: dizel je za kamione i traktore. :)
Tamo ljudi vole da se motor NE ČUJE u kabini. To se zove komfor.

Rotkvarija

pre 6 godina

Dolazi radnik na posao za pola sata, automobilom na benzin, gas, hibridom i seda u građevinsku mašinu koja troši 35 litara/sat, čega...dizela. 8 sati radi pun gas, seda u kola i za pola sata je kod kuće. Jedan sat ekologije i osam sati...

Ivan

pre 6 godina

Nije tačno da su vozila sa dizel motorima jeftinija za vožnju i održavanje od vozila sa bezinskim motorima. Vozim kola 22 godine i sve sam vozio (benzin, dizel i TNG). Benzinski motori do 1600 kubika su u svakom aspektu povoljniji od dizela. Registracija nije skupa, održavanje je DALEKO jeftinije, potrošnja je skoro ista kao kod dizela i cena benzina je niža od dizela. Ko prelazi godišnje do 10.000 kilometara benzin je pravi izbor, a ko prelazi više od toga nema šta da brine jer ako ima para da sipa toliko goriva za kilometražu verovatno ga nebrine na koje gorivo vozi.

Miki

pre 6 godina

Ne zelim da vozim kotaricu sa 1.0 motorom pa neka bude i euro 28! Iako sam pristalica benzinskih motora opredelio sam se za dizelasa iz 2001. godine. Resenje za Srbiju: neka drzava smanji akcize na benzin pa ce vise ljudi kupovati benzinske motore i bice nam cistiji vazduh. I naravno, Agencija za bezbednost u saobracaju da se bavi bezbednoscu a ne izmisljanjem raznoraznih propisa kojih nigde u Evropi nema ili su uprosceni do maksimuma.

Dejca-LE

pre 6 godina

A kad se kupac upusti u potragu benzinca tad vidi realnu ponudu. Dizel automobili se nude u daleko većem broju od benzinaca i hoćeš nećeš moraš kupiti dezel auto.

Mladen

pre 6 godina

Prednosti plina spram dizela:

Veoma niska cena po kilometru

Plinaš pali na benzin, pali i na -30

Redovan srervis plina je mnogo jeftini nego iznendni kvar na Dizelu

Kombinovani radijus sa plinom i benzinom je veći nego kog dizela

Ako plinski uređaj se pokvari ili se ostane bez plina, uvek ima benzina

nije mi lako....braleee

pre 6 godina

Vozim se,uživam i štedim u isto vreme.
Prelazim 20 - 25 000 km godišnje vozim dizela starog 5 godina.
Zašto vozim dizela pa zato što se provozam do Republike Srpske i za 45 eura natočim pun rezervoar EuroDizela euro 5 (na točenje preko 50 l dobijem popust 10 feninga po litri) dok nije od skoro poskupilo a prošle godine je bilo oko 90 dinara litar rezervoar sam rada punio do čepa za 35 - 40 e.
Sa punim rezervoarom pređem oko 1 000 km što me košta oko 500 dinara za 100 kilometara mislim da to jeftinije i od metana.
Auto je relativno nov sem redovnog servisa ništa pipnuo nisam,uradio sam veliki servis ma da nije bilo potrebno uradio sam ga na 100 000 km iako fabrika preporučuje na 150 000 km.
Još jedno 5 godina i on će sebe sam otplatiti zbog niske potrošnje a i zbog jeftinog dizela u Republici Srpskoj.

gorski

pre 6 godina

Ako govorimo o ekološki prihvatljivim gorivima niko ne može da me ubedi da benzinac kao što je zastava 101 (ima ih još uvek dosta na putevima ) manje zagadjuje vazduh od dizelaša sa HDI motorom

kole

pre 6 godina

Ljudi na zapadu voze dizele jer im omogucavaju da iskuse spotrsku, dinamicnu voznju uz malu potrosnju. Ko je imao srece da vozi Audi ili BMW 2.0 160-170 ks, zna o cemu govorim. Svako davanje gasa vas katapultira i osetite ogromno zadovoljstvo u voznji, a sve to sa potrosnjom koja ne prelazi 9 litara. S benzincem bi u takvom rezimu potrosnja isla preko 17 litara po gradu. Proizvodjaci su toga svesni i sad pokusavaju da uz pomoc struje rasterete benzince u startu i pri naglom davanju gasa kod preticanja cime bi smanjili potrosnju, a zadrzali dinamiku voznje na koju su vlasnici dizela navikli.

Pera kojot

pre 6 godina

Nisu mi jasni likovi koji se uvek jave i kazu kako se ne isplati voziti na gas kao mnogo je poskupeo.Moj auto na benzin trosi 9,5 l a na gas 10,5 l.Gas duplo jeftiniji.I sta se ovde ne isplati stvarno ne znam.Auto mi na gas presao 170000 km bez kvarova gasnog dela.Na 1000 km otplatis re-atest koji ti vazi 5 god.I nema cimanja kao nekad.

ce

pre 6 godina

Evo prvi ja ću da kažem. Pre bih kupio audi a4 2.0 tdi 2008. sa euro 4 nego neki fiat 2017. sa euro 6 standardom za iste pare. Ali kao što sam rekao ljudi nemaju para... Evo vozim astru g 2004. god i evo gledam je sve više posustaje... Kad sam ga uzeo bio je fenomenalan auto sad polako postaje loš (evo crko alternator pa posle popravke servo se delimično pokvario).


Pa poceo bi vrlo brzo da ti posustaje i taj Audi! A taj Fiat 2017. bi vozio bez problema dugi niz godina, jer je nov i nema zamora materijala! Mozda ne bi bio faca u kraju, ali bi se vozio i ne bi trosio novac na preskupe delove! Promenio sam preko 20 automobila, raznoraznih i pre 3 godine po prvi put sam kupio nov auto! Vec sam presao 110 hiljada, skoro sve po gradu i ne znam jos uvek za majstora. Automobil je gomila gvozdja koja nam sluzi za prevoz i treba da on nas sluzi, a ne mi njega! Voli se zena, deca, familija, a auto se tera, bato!

Bob

pre 6 godina

Najveći problem je kupovna moć i svest Srba. Evo prvi ja ću da kažem. Pre bih kupio audi a4 2.0 tdi 2008. sa euro 4 nego neki fiat 2017. sa euro 6 standardom za iste pare. Ali kao što sam rekao ljudi nemaju para... Evo vozim astru g 2004. god i evo gledam je sve više posustaje... Kad sam ga uzeo bio je fenomenalan auto sad polako postaje loš (evo crko alternator pa posle popravke servo se delimično pokvario). Kupio bih ja novi auto ali nema se. Verovatno te euro 6 voze odabrana "elita"

Slazem se da je kupovna moc srba slaba, ali ne slazem se da je auto 10 godina star bolji od novog. Jednom u zivotu sam imao nov auto i slatko sam se navozao sa njim. Prvih 3 godine nista sem ulja i filtera, posle 5 godina prvi put plocice i aknovi i po neki silen blok. Svi znaju da delovi koji se ugradjuju u nova vozila (takozvana prva ugradnja) traju najduze.

dacha

pre 6 godina

Klasičan primer teksta u kojem se priča šta bi trebalo a u realnosti ne da nije primenjivo nego je smešno uopšte pričati o tome...ljudi,pa država u kojoj je prosečna plata 250 eura vi pišete da bi eto bilo bolje da se uvede euro 4 ili 5 standard...prestanite više sa ovakvim tekstovima negirati stvarnost,to je isto kao ovi sa vlasti koji kažu da je prosek plata 450 eura a ja oko sebe ne znam nikog ko tu platu uopšte ima,a znam dosta ljudi...narod vozi ono što može a ne ono što želi...pa ko ne voli nov automobil da ima,hej?!

Doktor Živago

pre 6 godina

A gde to u EU se "proteruje" diesel? Ja ne videh u Evropi takve akcije. Ima par gradova u DE koji su autima koji nemaju Euro 4 zabranili ulaz u strogi centar. Ali o kakvom "proterivanju" vi pisete? Na zapadu su dizeli trazeniji i skuplji.Mislite da ljudi na zapadu vole da placaju skuplje gorivo i vecu potrosnju? Srbija je ja mislim jedina zemlja na planeti gde je benzin jeftiniji od dizela pa je opet preskup. 1.3 ili 1.4 e za litar?!
(C i n i k, 09. februar 2018 18:03)

Na Zapadu voze dizele zato što imaju bolji standard pa samim tim prelaze veću kilometražu. U takvim situacijama se dizel isplati. Ja vozim benzinac i prelazim godišnje minimum 15 hiljada kilometara i tvrdim da mi se više isplati od dizela. Ovde ljudi kupuju automobile a ne razmišljaju da li mogu da ih održavaju bilo benzinci ili dizeli. Kako crkne neki senzor oni kod majstora ne da ga zamene nego ako može da ga isključi. Da me ne shvatiš pogrešno. Slažem se da je tekst malo i senzacionalistički što se tiče proterivanja dizel automobila.

Dizlo je zlo

pre 6 godina

Svest je na jako niskom nivou. Kao da taj zatrovan vazduh ne udišu vozači, već samo njihove komšije. Vozio sam na benzin/plin dok sam mogao besprekorno da održavam auto, prelazio do 60.000 km godišnje.Kada sam procenio da ću na nečemu od održavanja morati da prištedim, prodao sam ga i vozim se vozom/autobusom/peške.Dok ne budem imao za sledeći nov auto.Na benzin/plin naravno.

Siniša

pre 6 godina

Naravni odgovornost snosi vlast ,vozim na TNG ali je suviše skupo i komplokovano ! Akcize ,atesti ,porezi ! Jednostavno sve se manje isplati pa nema smisla voziti na TNG ! Neka smanje svoju otimačinu i za koju godinu ponovo će mnogi voziti na TNG i mnogoo smanjiti zagađenje okoline.

Nicolás

pre 6 godina

Imam Dizel Zafiru A 2002 već 3 i po godine,samo zato što ima lanac umesto kajiša(Nije potreban veliki servis)

A zašto Dizel? Zato što je jeftiniji(Kod nas je 150 po jednoj litri,a možda i više) a u Madjarskoj 134 forinte(Blizu 140 dinara,a možda i 135,ne znam tačno)

Ivan

pre 6 godina

Eh, blago onom ko je blizu Bosne. Cena goriva kod nas je nenormalna zaista, u poređenju sa prosečnim primanjem. Ali najjače mi je ono, kad pada cena nafte u svetu cena goriva kod nas miruje (eventualno padne za dinar jelte), a čim krene da raste odmah se utrkuju ko će više da podigne cenu. Gde te tolike pare od tih silnih akciza završe, pojma nemam.
Govori se o napretku turbo benzinaca, što je naravno tačno i ja sam svestan toga. Ali (u vezi potrošnje) mora se reći da je značajan napredak napravljen pre svega za male gradske automobile, ili automobile čija je masa ispod cca 1400kg. Za automobile preko te težine, jednostavno i dalje dizel ima dosta primetnu razliku. Jeste se ona smanjila, ali i dalje nije nikako beznačajna.
I još jedna stvar sa zdravstevnog aspekta. Dizel, odnosno produkt njegovog sagorevanja NOx svakako jeste opasna supstanca, ali kao što je u tekstu rečeno, savremeni dizel motori su znatno napredovali u "kontroli" ispuštanja ovih jedinjenja. Ipak, mnogo pre (za pojavu neke bolesti) treba kriviti genetiku i lične životne navike, nego li udisanje/prisustvo NOx u vazduhu. To jeste neželjeni faktor, ali u poređenju sa spomenuta dva ipak znatno, znatno manje značajan. Da je to zaista tako kao što neki žele da predstave, pa ceo Beograd bi imao astmu i kojekakva oboljenja pluća.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Pa poceo bi vrlo brzo da ti posustaje i taj Audi! A taj Fiat 2017. bi vozio bez problema dugi niz godina, jer je nov i nema zamora materijala! Mozda ne bi bio faca u kraju, ali bi se vozio i ne bi trosio novac na preskupe delove! Promenio sam preko 20 automobila, raznoraznih i pre 3 godine po prvi put sam kupio nov auto! Vec sam presao 110 hiljada, skoro sve po gradu i ne znam jos uvek za majstora. Automobil je gomila gvozdja koja nam sluzi za prevoz i treba da on nas sluzi, a ne mi njega! Voli se zena, deca, familija, a auto se tera, bato!
(ce, 09. februar 2018 18:56)

Svaka čast, majstore! U centar.

DC

pre 6 godina

Ne, nego hajde da ogranicimo uvoz polovnih vozila samo na Euro 6, pa da nam stanovnistvo vozi Golfove dvojke i trojke umesto koliko-toliko moderniji Euro 3. Koja je svrha bilo kojeg ogranicenja Euro standarda kada znamo da nam je prakticno svaki auto na ulici neispravan, sa popaljenim lampicama na instrument tabli, skinutim katalizatorima, DPF filterima itd? Koja je svrha Euro 5 ili Euro 6 ako vozila zadovoljavaju te standarde samo na papiru? Kako bi bilo da se zapocetak pobrinemo da ono sto imamo na drumu bude u ispravnom stanju, da je Euro 3 zaista Euro 3? To je nas problem i vec to bi bio veliki pomak za nasu ekologiju.

Inace, cisto radi poredjenja, Svajcarci dozvoljavaju uvoz polovnog auta bilo kojeg godista pod uslovom da zadovoljava standarde koji su vladali u Svajcarskoj godine kada je vozilo proizvedeno. I pod uslovom da moze da prodje njihov tehnicki pregled...

Selfi Romeo

pre 6 godina

Kod nas se samo dizelasi i uvoze... Hocete benzinca sa iole jacom kubikazom (preko 2000 kubika), ne mozete naci na oglasima novijeg od 2010. godista.

Pedu

pre 6 godina

Ne lupajte gluposti.
U EU dizel jeftiniji od benzina, i manja je potrošnja.
Kako to koristi "proterivanju"?
A u Srbiji dizel skuplji od benzina!

ma idi bre!

pre 6 godina

"Da li mi, kao pojedinci, možemo nešto da uradimo da popravimo tu sliku?"

Ovaj podnaslov zlata vredi!
Cuj, "mozemo li"! Mozemo itekako sa 30000 RSD mesecne plate! Pa bre, zar vi mislite da se mi iz neke nostalgije i hirova vozimo sa porodicama u cetvrt veka starim krsevima desetak puta zakrpljenih?! Uopste mi nije jasno kome su ovakvi artikli u medijima namenjeni I iz kog razloga? Da se probudi savest? Vazi, ali za ekolosku savest treba imati i mogucnosti. Tacka!

гокси

pre 6 godina

Срби не схватају суштину дизела. Дизел стварно троши мање горива од бензина у моторима сличне кубикаже, али људи овде превиде скупе сервисе и скупе поправке на дизелима. Ко нема пара да одржава дизела, не треба ни да га вози.

Miloje

pre 6 godina

Pa sad, da li je novčanik, ili proizvođač taj koji određuje šta ćemo voziti?
U Australiji skoro da uopšte nema da se kupe dizel automobili. Ali zato Hyundai i30, Golf imaju 1.8 benzinski turbo motor. To jednostavno ne-po-sto-ji, ne u Srbiji, nego u Evropi.

Dozvoliće i Euro 2

pre 6 godina

Samo čekam kad će ova naša vlast, na čelu sa onim koji se u sve razume, da zabrani uvoz automobila koji ispunjavaju Euro 4 i bolje norme. Objasniće nam oni da je to za naše dobro jer su jeftini a ne zato što su dobili nalog da se isprazne auto otpadi iz Evrope. Ko iz toga izvlači korist na našu štetu neću komentarisati. Jedno od opravdanja im je da je ovu normu uvela prethodna vlast a to što su oni 6 godina na vlasti, a ništa pametno nisu uradili nema veze. To govori o njihovoj sposobnosti

de rosi

pre 6 godina

Srpska večita dilema,dizel ili benzin,Ceca ili Karleuša,Zvezda ili Partizan,itd.Neka svako vozi i voli šta mu odgovara,ima većih stvari za uraditi i urediti ovo naše društvo i našu zemlju,ako nije kasno za to.

mega bot

pre 6 godina

U normalnim zemljama drzava stimulise ugradnju auto gasa. Kod nas naopako zbog proklete alavosti. Izmisljaju kojekakve gluposti, ateste, reateste, skup plin...

bodane

pre 6 godina

Imao sam auto Euro 4/1.4/57KW Benzin-Gas.Potrošnja gasa 8 litara+benzin.Kupio 1.3 mjet/55 KW.Vozim svaki dan u proseku 80-100 km.Potrošnja prosečna 4-4.5 lit. G-drive.Za novčanik isto a manje peripetije,gorivo,registracija,atest...U Srbiji gledati kako što jeftine proći jer ovde reč EKOLOGIJA??? VEZE S VEZOM NEMA.

zuk

pre 6 godina

Koliko je briga o ekologiji ustvari "zadnja briga", govori ponašanje vlasti prema najekološkijem gorivu - auto gasu. Radi plata zaposlenih u agenciji za saobraćaj izmišljaju se atesti reatesti i zamene rezervoara. Zbog toga Srbi odustaju od auto gasa.

Pera

pre 6 godina

Ja imam dizela euro 5 , šesta.mu je godina, prešao 140.000. Istina, pomalo smrdi, ali dima nema uopšte. Kvalitet goriva je višestruko popravljen, a i dpf filter radi posao.

SASA

pre 6 godina

Nekada je dizel bio jeftiniji a motori iste kubikaze dizel je trosio duplo manje. Kod nas se koristilo loz ulje za lozenje, isto dizel samo obojen ali opet jeftiniji tako da je voznja bila i do tri puta jeftinija. Skladistenje je bolje i sigurnije obzirom da smo godinama imali nestasice, embargo pa pre toga nestasice struje pa nestasice zbog niske cene. Tada su dizeli lose palili preko zime zbog same konstrukcije motora i loseg goriva. Sada situacija se menja. Benzinci sa elektronikom smanjili potrosnju i doboli snagu a dizel gorivo poboljsano i motori bolje uradjeni, bolje pale i brzi su od ranijih dizela.

Staja

pre 6 godina

Volim benzin i vozim na njega ali me ljubav sve vise kosta. U sustini sve zavisi od toga koliko kilometara prelazite godisnje. Dok sam vozio 10-15 hiljada nije bio problem. Sada na 25 hiljada vec jeste.

kappa

pre 6 godina

O kakvoj ekologiji svet prica kad u 21. veku i dalje spaljujemo fosilna goriva?! Sreca pa izduvni gasovi motornih vozila ne izazivaju rak kao cigarete ili palmino ulje. Sreca!

Aleksandar

pre 6 godina

Svakodnevno zbog posla prelazim oko 150km. Jezim se starih dizela koji purnjaju crni dim koji moram da udisem. Za iste ili manje para moze se kupiti ispravniji benzinac manje zapremine ali onda nebi mogli da divljaju razni raspali jtd, tdi... Nemam ja protiv dizela nista ali ispravnih. Nek bude i euro 3 ali da su ispravni katalizatori, dpf... Ovo sto se vozi kod nas nije euro 0.

Mg

pre 6 godina

O kakvoj se ekologiji u srbiji govori kada država upravo radi sve suprotno samo da bi isterala pare vozačima na svaki mogući način.Plin podigli do astronomskih granica uz ateste i svakojake troškove a dizel koji je najtraženije gorivo poskupeli toliko da smo nadmašili po ceni zapadne zemlje i jedina smo zemlja gde je dizel skuplji od benzina na svetu.Uz sve to kvalitet svih goriva nam je očajan

gile

pre 6 godina

Klasičan primer teksta u kojem se priča šta bi trebalo a u realnosti ne da nije primenjivo nego je smešno uopšte pričati o tome...ljudi,pa država u kojoj je prosečna plata 250 eura vi pišete da bi eto bilo bolje da se uvede euro 4 ili 5 standard...prestanite više sa ovakvim tekstovima negirati stvarnost,to je isto kao ovi sa vlasti koji kažu da je prosek plata 450 eura a ja oko sebe ne znam nikog ko tu platu uopšte ima,a znam dosta ljudi...narod vozi ono što može a ne ono što želi...pa ko ne voli nov automobil da ima,hej?!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dacha, 9. februar 2018 20:14)

Upravo tako i to se nikada nece desiti posto nisu oni tako glupi . Prvo ako bi uveli zabranu pola ne bi vozilo automobile to znaci za 50% manje potrosnje goriva i registracija sto su sigurne pare za budzet . Krsevi ce se voziti zauvek posto ovde plata nece da raste narednih 1000 godina

Siniša

pre 6 godina

TNG jeste još uvek isplatljiviji ali sve manje ,tako da onome ko godišnje pređe 10 k treba mnogo vremena da isplati ugradnju i atest pa mu se praktično i ne isplati da uloži u ugradnju da bi je isplatio posle X godina. Meni se isplatilo relativno brzo ali prelazim 65000 k godišnje ali koliko je takvih ?

Pop

pre 6 godina

Dobro ugrađen i kvalitetan plinski uređaj, je najbolje rešenje , jer ne zagađuje ni kod starijih vozila!

Po Beogradu su takve gužve, poodavno, a čini se da će ubuduće biti sve gore...

skupi automobili visokih performansi u 90% eksploatacije , osim statusa, prestiža i ostalih potrošačkih metoda za lečenje i podilazenje sujeti (oboleloj možda) nemaju nikakvu funkcionalnu prednost, naprotiv, rizik veliki, kvarovi skupi, mora kasko a i to je pitanje, ali ko ima para na bacanje, OK ima smisla!

Lično, uvek benzinac, ako može nečujni dosadni ruznjikavi Japanac, eventualno hibrid, ako ima računica jer su preskupi još!

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Stvar je da sada dizel motori imaju veliku snagu i nisu lenstine kao nekada,na protiv,lepe za sedista.Ali ni benzinci nisu potrosaci kao do pre deset godina.Mercedes c clas,2013,175 ks ne kw, potrosnja mu oko 7 litara.Licno se uverio i znenadio jer pre toga znam da su oni pre dizeli mercedesi trosili po 10 litara.

Ihdbsgua

pre 6 godina

To bi se jednostavno resilo,ali kakva nam je drzava i ne cudi sto niko o tome ne misli..smanjti akcize na benzin i prvenstveno TNG i resen problem..ali ne,nama su akcize vise od pola cene goriva,to vam sve govori.

Nenad

pre 6 godina

Ovde je rec o globalnoj svetskoj politici koja pravi zaokret tako sto uvodi elrktricne automobile a srazmerno izbacuje dizele koji su prvi na udaru "zelenih". Kod nemaca je to izrazenije jer im je ekoloska svest visoko kotirana i ne odrazava se samo na auto industriju.A mi Srbi smo prica za sebe, sirotinja gleda sta je jeftinije...

Alex

pre 6 godina

Izbor goriva odredjuje proizvodjac automobila a ne novcanik. Hocu da kupim neki veliki auto sa benzinskim motorom do 2000ccm posto godisnje predjem 8-10k. Gde su benzinci kod C5, lagune 3, Latitude, Avensis, Crome, Vektra C, 407... Gotovo ih ne vidjam u ponudi, sve same naftarice. Dizel nije moj izbor nego mi proizvodjac namece da vozim na naftu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aca, 9. februar 2018 20:26

Druže, svaki od ovih modela ima i benzince 1.8 i 2.0 u ponudi. O čemu ti to ?!

Srle

pre 6 godina

Vozio teng dugo godina.Sad vozim dizel i za sad sam zadovoljan.Dosta se vozamo
pa nam odgovara dizel ili tng.Kad budem smanjio kilometražu na godišnjem nivou,
recimo do nekih 10.000km ili oko 5.000km kupujem auto na benzin bez tng
a.Za sada mi se ovo isplati.Trudim se da auto odrzavam ispravnim i sigurnim.Možda spoljašnost nije za neku pohvalu,ali to mi je manje bitno.Ispravan i siguran auto.To je prioritet.

hm

pre 6 godina

@alex
Naravno da svaki od navedenih modela postoji i u benzin varijantu. Nema čovek problem sa proizvođačima, već sa prodavcima polovnjaka, koji su se prethodno uglavnom odlučili za dizelaše, pa su takva vozila sada u ponudi. Da gleda nove automobile ne bi pominjao modele koji se više ne proizvode (npr. Latitude).

borivoje surdilovic

pre 6 godina

gorivo iz bosne je za nas novcanik... kad ovi nasi lopovi na akcizi po litri zarade vise od onog sto je iskopao prevezao obradio i plasirao do pumpe...

Što goni, to pogoni

pre 6 godina

U tekstu se apeluje na savest građana u pogledu izbora ekološki prihvatljivijeg pogona putničkih automobila, ali stvarnost je malo drugačija. Najveći zagađivači čovekove okoline su velika vozila (kamioni, autobusi, itd), koji ujedno prelaze i najveće kilometraže, što ih čini ekološki još opasnijim. Sa druge strane, u gradovima, najveće aerozagađenje u delu koji se odnosi na putničke automobile ispuštaju vozila koja se svakodnevno koriste za prevoz od kuće do posla i obrnuto, kao i sve više dostavnih i službenih vozila, koja se voze tokom celog radnog dana, a često i van radnog vremena. Suština problema nije u ekološkoj svesti vozača, nego u ekološkoj svesti države i nedostatku investiranja u železnicu, kako međugradsku i međunarodnu, tako i gradsku, pre svega podzemnu.

Osim toga, da bi prosečan građanin bio u mogućnosti da kupuje novije, savremenije i ekološki prihvatljivije automobile, preduslov je da prosečna plata bude znatno, znatno viša nego što, nažalost, jeste. Realna stvarnost je surova: Srbija je zemlja jeftine radne snage, i, u skladu s tim, zemlja izvoza starijih polovnih automobila sa razvijenog zapada. A stariji polovnjaci sa zapada su iz perioda kada su dizeli bili u modi.