Utorak, 16.01.2018.

20:15

Vozićemo samo automobile na struju

Izvor: B92

Voziæemo samo automobile na struju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Sinko

pre 6 godina

'Proverite prvo gubitke što se struje tiče, od same elektrane do baterije, gubitke prilikom punjenja.
A što je isto tako važno, zamislite svet bez nafte.'
Proverio. Gubitak na generisanju stuje 45%. Na prenosu 3-5% od preostalog. Punjenje i pražnjenje baterije 7-14% od toga. Gubitak elektromotora 2-3% od ostatka. Gubitak SUS motora samo od rezervoara do točka je 70%! Ušteda je opet bar 20% a zagađenje 3 puta manje. I to bez ušteda u rafinerijama (za proizvodnju 3 litre benzina potroši se 1 ) zbog manje proizvodnje i distrubicije. Naravno da nafta treba zbog đubriva i što manje potrošimo na vozikanje više ostaje za proizvodnju hrane.

only fools and horses

pre 6 godina

@pffffffffffffff
Evo zamislio sam sve to. I došao do zaključka da neko razmišlja kao mali Perica.
Kao prvo, rafinerije za zagrevanje ne koriste struju več plin. Kao i većina industrije. Taman posla da greju na struju. A drugo, energiju bi svakako trošili rudnici za dobijanje litijuma i fabrike za preradu, proizvodnju i recikliranje baterija. Kao i nove elektrane (verovatno nuklearne) za dobijanje struje.
Zatim ta efikasnost o kojoj pričate nema veze sa realnošću. Proverite prvo gubitke što se struje tiče, od same elektrane do baterije, gubitke prilikom punjenja.
A što je isto tako važno, zamislite svet bez nafte. Sa svim današnjim tehnologijama. Nema plastike, niti svih derivata od nafte koje danas koristimo. Mi trenutno nemamo materijal koji bi zamenio plastiku, koliko god da je ne volimo.
I što je još važnije nema azotnih (veštačkih) đubriva. Da li vi uopšte možete da zamislite kolika bi glad u svetu zavladala kad ne bi bilo veštačkih đubriva.
Eto do je valjda dovoljno da shvatite da za sada, dok se ne pronađu bolja rešenja, nafta mora da se vadi i prerađuje.

T

pre 6 godina

@Low Key Lyesmith Eksploatacija litijuma se trenutvno radi tako sto se u pustinji u Cileu upumpa voda i izadje rastvor litijumove soli. Posle toga ostane pustos. Samo treba napomenuti da je i pre toga na istom mestu bila kompletna pustos, kompletna pustinja, potpuno bez zivota. Sto se tice potrosnje elektricne energije, ona u zapadnom svetu vise ne raste, vec stagnira godinama. Ukucajte u Google "us electricity consumption" i pojavice vam se grafik na ekranu za SAD i jos par zemalja. Ne shvatam zasto mislite da su litijum jonske baterije samo prelazno resenje? I postojece su upotrebljive za deo populacije. Ionako necemo svi preci na elektricne automobile preko noci. A ako se ostvari razumna pretpostavka da ce se napraviti komercijalna baterija sa cvrstim elektrolitom ("solid state battery") na cemu rade izmedju ostalog BMW i Tojota, brzina punjenja baterija ce biti uporediva sa punjenjem rezervoara gorivom.

drax

pre 6 godina

Elektricni automobil nije elektricni koliko je automobil na baterije.Ja od kako znam za sebe baterija je potrosna roba koja rikava posle 2-3 godine.Moje punjive baterije za Xbox nisu trajale punu godinu od kako su drasticno pale sa drzanjem struje.I ja sad treba da verujem da ce da me sluze 8 godina punjenja i trosenja punjenja i trosenja punjenja i trosenja.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@T, 17. januar 2018 11:53
Er, nope...
Deo Vašeg komentara je sasvim u redu - naročito onaj koji se odnosi na eksploataciju nafte. Ali... Gigafactory carbon footprint nije nula, a lithium-ion baterije su jako loše rešenje i sve drugo osim održivo. Plus, jeste li videli šta eksploatacija lithiuma čini okolišu?. Jedino stvarno environmentally friendly i dugoročno održivo rešenje za automobile, bi bila hydrogen fuel cell. Nešto slično bi se moglo koristiti i za avione. Potpuni prelaz na obnovljive izvore je, naročito u slučaju zemalja poput UK, ZND, NRK, praktično nemoguć. Suočimo se, ono što "Tesla" predlaže, se baš i ne može smatrati rešenjem. U najboljem slučaju, može imati ograničenu primenu, nikako globalnu - i posmatrano u tom kontekstu, jedino Tesla Solar Roof zaista nešto vredi, sve ostalo... A potrebe za strujom rastu, znatno više i brže nego što ih možemo zadovoljiti. Sve dok ne budemo u stanju napraviti Dyson sphere, Dyson ring, ili barem solarnu farmu parkiranu u L1 Lagranžovoj tačci, jedino stvarno održivo rešenje koje može podmiriti rastuće potrebe za strujom - i sve što je u sprezi stim - je nuklearna energija (naravno, treba rešiti problem otpada; nije nerešivo), ne kojekakve Muskove fantazije.
BTW, najveći problem aktualnih automobila na struju je i dalje range, i to što lithium-ion baterije nisu otporne na temperaturne ekstreme.

*Nadam se da će komentar biti u celosti objavljen.

Jasam

pre 6 godina

A šta ako nećemo?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (EU Citizen, 17. januar 2018 10:28)

Nece ni curan na svadbu ali... Stara narodna poslovica.

Dzoni

pre 6 godina

A gde cemo mi iz moje zgrade da "punimo" auto strujom? Jedva nadjem parking mesto a o garazi mogu samo da sanjam. Da cekam na "pumpi" svakog dana? Pa tu ce biti kilometarski redovi, vecina je sirotinja kao i ja. Struja nije resenje.

T

pre 6 godina

Samo Srbi kukaju da nece biti dovoljno struje i da je to ekoloska katastrofa (za razliku od dizela koji je super). Po proceni za SAD, proizvodnja struje treba da poraste 7%. To je skoro zanemarljivo, jer za 15 godina koliko ce minimalno biti potrebno da se sva vozila zamene to nece ni da se oseti. Sto se tice ekologije, porede se babe i zabe. Litijumska baterija zaista zahteva dosta struje da se napravi, ali npr. Teslina Gigafactory je "carbon neutral", pa ne pravi ugljen dioksid. A stalno se zaboravlja koliko je zagadjenje dok se nafta izvadi, preradi i donese na pumpu. Ne dodje benzin na pumpu tako sto neko mahne carobnim stapicem. Vozila na struju ce zameniti vozila na fosilna goriva, samo je pitanje koliko brzo. I to ne treba nikoga da plasi vec je to stvar koja treba da nas raduje.

drvobradi

pre 6 godina

@rani
Nije to luksuz iz cistog hira, vec iz zelje bogatih da imaju lepo, uredjeno i cisto drustvo. Bogati ce voziti ekoloska vozila, jesti kvalitetniju hranu, disati cistiji vazduh, prodavati znanje i usluge, a marketingom predstaviti da je sve to ok. Siromasni ce proizvoditi struju iz fosilnih goriva, reciklirati baterije (i to ako daju subvenciju za radnike), kopati litijum, disace zagadjen vazduh i jesti GMO hranu.

NIKOLA

pre 6 godina

Ne baš tako prebrzo ipak je reč o kompaniji koja je u odnosu na ostale Američke najaktivnija na drugim tržištima,samo u zadnjih par godina su otvorili nove evropske fabrike fabrike u Španiji,Rusiji i Rumuniji,ipak da će toliko ulaganje da pogura to sigurno, neće ni drugi samo da gledaju.

Boba NS

pre 6 godina

dok se ne resi punjenje vozila za 5 minuta nema sanse da to bude masovno kao fosilna goriva
Zamislite sitaciju da svi voze na struju sa dometom 300-500km i krene turisticki talas i svi treba da pune struju. Nek ima 50 pumpi samo kroz srbiju naprimer sa 10 prikljucaka. To zanci da se moze puniti odjednom 500 vozila i to znaci da je su svi punjaci zauzeti naredna 4-6 sati. Kojesta

only fools and horses

pre 6 godina

Ne pada mi na pamet. Sve dok punjači ne budu bili rasprostranjeni barem trećinu kao sada benziske pumpe, da može da se napuni za 5 minuta i da minimalna autonomija bude 500 km.
A bojim se da će struja drastično da poskupi, što bi se odrazilo ne samo na domaćinstva već i na kompletnu ibdustriju.

bob

pre 6 godina

Zapravo pravo rešenje je vodonični generator što pokreće 4 elektromotora, za svaki točak ponaosob.Samo da se reši problem skladištenja vodonika.

sve je lični interes

pre 6 godina

To će se desiti kada današnji vlasnici proizvodnje, prerade i trgovine naftom preuzmu proizvodnju, distribuciju i trgovinu strujom. Do tada će civilizacijski i tehnološki napredak morati da sečeka. Razvoj se dozvoljava samo ako se isplati.

rog

pre 6 godina

E pa to je resenje vise problema. Zabraniti licna prevozna sredstva u gradovima koja nisu na struju i naterati sve da kupuju znatno skuplje automobile. Resava se problem zagadjenja u gradovima, guzvi a i parkinga.

Wonder

pre 6 godina

Prodajem golf 2, TDI, 1988 gp. Bijeli, akumulator nov, Led trake na registraciji, original ratkape, gume barut presle 5000 ocuvan prvi vlasnik. Racune za struju uredno placam.

samo da kazem...

pre 6 godina

Kada stigne dekret svi ćemo voziti, hteli, ne hteli... Kad propišu porez na luksuz na benzin automobile veći nego što običan čovek može da plati videćete.

trt

pre 6 godina

I dalje ce da bude jos 90% siromasnih zemalja u kojima ce se i dalje voziti na benzin i naftu. U Srbiji ce elektrika kasniti barem 20 godina.

kiza

pre 6 godina

Kako ce se ta vozila voziti u Srbiji?Mislim kako mogu da se registruju,da li ce se placati porez na luksuz po kubikazi?
Da li ce placati muzicki dinar,pretplata za rts,zbog struje, i gde ce se puniti?Ima jos pitanja,ali zurim sada do pekare....

samo da kazem...

pre 6 godina

@ Možda nije baš vezano direktno za temu ,ali baš me zanima šta se desi ako auto na struju upadne u vodu da li vozač gine od strujnog udara ?) - Ne, napon u el.automobilima je mali i nije je opasan po život.

Iv Che

pre 6 godina

Za one koji postavljaju pitanje struje, pogledajte vest iz Kine o solarnom autoputu koji puni vozila dok su na njemu...nisu te kompanije od juce i ne vode ih nasi politicari, razmislja se i o tome kad se strateski planira prelazak na EV. Licno mislim da ce biti i brze.

kako da ne

pre 6 godina

@Ilija Cvorovic
Ma nije njima frka od Arapa. Pa oni i rade za Amere. Prvi put kada odbiju poslusnost proci ce kao Sirija, Irak i svi ostali. Nego to nije bitno, stvar je u tome da je marketing doveo do toga da elektro automobili zaista postanu popularni, pa onda cene goriva, pa npr afera Volksvagena, pa Tesla i uopste marketing Tesle. Npr danas jedini elektro koji bih kupio je Renault Zoe. Auto koji je jednostavno elektro gradski auto, ima fin domet nekih 150km sto je takodje dobro za grad, a ovde gde zivim, tj u Svajcarskoj u mnogo trznih centara imate po 10-tak mesta za parking elektro auta i punjace i stvarno za neku metalnu novcanicu ga napunite. Tesla je preskupa, drugi elektro auti su nesto sto nisu, dok je Zoe ‘iskren’. Po Francuskoj sam vidjao neke elektro aute koji nisu nesto poznati, ima ih po vecim gradovima dosta i bas su mali, ali i ruzni, jako ‘siromasni’ unutra. Zato je Zoe po meni br.1. Tesla ce biti kada naprave bolji domet jer za te pare koliko kosta, treba imati mnogo bolji domet.
@neko iz mase
Ne mora ni 1000. Moze kao i dosta normalnih auta, 600-700. Mada 700 minimum jer nema punjaca kao sto ima pumpi. Mada ovde na zapadu ne treba puno misliti jer obicno ima punjaca dosta i na dosta pumpi na autoputevima, po gradovima, ali opet i ja sam za sada za normalan auto. Mada kao fan auta, fan sportskih masina, tesko da cu ja preci u elektro auto. :)

Milan

pre 6 godina

Cim ih naprave da izgledaju kao danasnji automobili, dakle normalnog izgleda, a ne kao ovi danas sto su se pojavili i cim budem mogao da predjem moju deonicu od 1100km bez stajanja, ja ga kupujem.

Tihi

pre 6 godina

Znaci mi u Srbiji smo mirni jos jedno 20 godina...super.
Nista nije ispitamo,samo pare da uzmu!
Ako dodje do (kratkog spoja, curenja... oksplozija u kolima je neminovna.
Bice vatre vidim ja!

A isplativost,ne postoji..kosta ko 6 automobila prosecne vrednosti sto mi da nas vozimo.

Pero

pre 6 godina

@ Joc@

Druze Joco, pre 100-tinjak godina imali smo aute na benzin, struju, paru, a verovali ili ne cak i hibride, samo sto tehnologija nije bila na danasnjem nivou p anisu nikad zaziveli. Razlog zasto je benzin pobedio je jer je bio najekonomicniji. Brz za dopunu, obogucavao daleko vecu autonomiju i sl. Ono sto je glavno pitanje kod EV je a kako ces da dopunis bateriju kad ti se isprazi na sred puta u nekoj nedodjiji? Benzin moze da se sipa u kanister, ili recimo cisteru pa da se tako prenosi, a kako ce se struja prenositi? Drugo, kako se baterije ponasaju na ekstremnim hladnocama? Koliko ja znam isprzne se dosta brzo, a to u zemljama kao sto je Kanada moze da bude itekako velik problem. . . A sta cemo sa ekstremno visokim temperaturama? U Arizonu su mnogi kupili Nissana Leaf i zazalili jer su preko 50% dometa izgubili u roku od svega 6 meseci. . . Ovo sto se sad radi sa EV je na nivou decije igre i 19-tog veka koji spominjes i daleko je od bilo kakve komercijalne i ozbiljne upotrebe. EV tek pocinju da se razvijaju i jos velik put treba da prevale pre no sto dodju na nivo na kojem su danjasnji auti. Sto neko rece, sta ce se desiti ako auto upadne u vodu, ili ako se auto zapali (Rimca su gasili 5 dana kao se nevaram kad ga je Hamond slupao). . . I zato su skupi, jer na sva ova pitanja, a i jos gomilu drugih ukljucujuci i ona pitanja koja jos ne znamo ni da postoje, treba dati odgovor koji za sada jos niko ne zna koji je. . .

Mladen

pre 6 godina

Par odgovora na komentare:

Ako upadne u vodu nema strujnlg udara. Strujni udar nastaje kada struja teče kroz telo. Inače bi ptice na dalekovodima ginule.

Vađenje rude je prljav posao. Ali jednom izvađena ruda se reciklira bez zagađenja. Nafta kada se vadi je stalno zagađenje.

Struje ima dovoljno i sa sadašnjim sistemom. Smart grid to rešava - autu kažete kad ga stavite na punjač koliko treba da bude napunjen i kada vam treba. On se ne puni sa 100kW kada vam treba tek za 7 sati. Ideja je da se pune noću kada je potrošnja najmanja, a preko dana mogu i da vraćaju struju nazad po višoj tarifi. Trenutni elektro energetski sistem je dimenzionosan po maksimalnoj očekivanoj potrošnji. Smart grid je po prosečnoj.

Niko vas ne tera da vozite na struju, kao što niko danas ne sprečava ljude da se voze fijakerom. Može, ali je teško i nepraktično. Meni više odgovara struja. Imam garažu, dnevno pređem 120km. 2 puta nedeljno točim plin i gubim vreme na pumpi. Sa električnim bi samo bila rutina da kad dođem kući ga uključim u struju.

pffffffffffffff

pre 6 godina

Dokle ćete više postavljati pitanja... A ko će proizvesti toliku struju? Ako se svi prebacimo na električni pogon, šta to onda znači? Da ćemo svi zajedno opet trošiti istu količinu goriva? Pa naravno da će potražnja za klasičnim gorivom drastično opasti. E sad... Pitanje za milion evra... Da li vi koji stalno postavljate pitanja tipa a gde je struja, da li možda znate kako se sada iz nafte dobijaju svi njihovi silni derivati? Jel mislite da je samo dovoljno da se pucne prstima i da odjednom nastanu gorivo, dizel i svi ostali derivati? Ili se možda za to (čitaj destilaciju) koristi upravo ta famozna struja da bi se zagrejalo I na preko 1000 stepeni za neke derivate ? Pored struje za to, da li znate koliko se dodatno zagađivanja stvori tim procesima da bi se proizvela samo jedna litra goriva, na primer ? Da li znate možda vi isti, koji opet postavljate pitanja a gde je struja, na kom je mestu po potrošnji upravo sama rafinerija nafte iz koje se dobija to trenutno gorivo? Proverite na Google malo te podatke. Jeste? E super... Sad kad to znate, proverite koliko (čitaj puta) su motori na električni pogon efikasniji od bilo kog suv motora... Proverili? Oh, pa vi ste sada pravi genije... Aj sad još nešto da izračunate... Zamislite sada da trenutne rafinerije ne troše više toliko struje za preradu te silne nafte koja je trenutno dostupna svima, možete li da pretpostavite gde će se ta potrošnja energije prebaciti? Ma bravo :))) Inače, evo samo jedan malo glup podatak za sve nevernike elektrifikacije... 1 litar goriva ti omogućuje da sa svojim autom na SUV motor pređeš oko 15km puta ili drugim rečima, ona sadrži u sebi oko 13kw čiste energije. Kada bi tu litru pretvorio u energiju struje, sa autom na električni pogon bi sa tom istom litrom goriva prešao 100km, pa sad zamisli koliko bi se moralo manje električne energije proizvoditi da bi je pretvorili u kineticku, to jest, da gurne tvoj automobil... Onaj ko je do sada ovo sve razumeo, shvatiće, a onaj koji nije, opet će postaviti pitanje na sledeću vest o električnim vozilima... A gde je struja za sva ta električna vozila :)

Tatamata

pre 6 godina

Ja bih odmah kupio električni auto. I tako 90% kilometara pređem u gradu autonomija baterije mi u tom slučaju apsolutno nije bitna jer ako ga punim jednom nedeljno preko noći potpuno je svejedno. Zapravo jedva čekam da za deceniju kupim električni auto.

Xli

pre 6 godina

Bice potrebno vise el. energije ali zamislite kada bi se jedan Los Angeles prebacio na strogo elektricna vozila koliko bi manje smoga bilo. Takodje bi se trosilo mnogoooo manje nafte i drasticno bi se okratile stetne emisije. Ne bi bilo ni hiljade novih busotina od kojih je svaka potencijalna ekoloska katastrofa, narocito ove morske. Problem su sve te baterije ali se i one recikliraju. Osim toga uskoro ce pogon na vodonik da postane komercijalan a cak postoji i resenje gde je baterija u stvari pun rezervoar slane vode. Lamborgini eksperimentise sa baterijama u samoj karoseriji tako da se svasta zanimljivo dogadja. Skoro sam se vozio iza hibridnog Volvo autobusa u Cacku gde gradski prevoz cine samo hibridni autobusi i stvarno izgleda odlicno u praksi. Buducnost stize konacno.

Džoni

pre 6 godina

O tome se ne piše u novinama a tema je na skupovima energeticara.
(Srba, 16. januar 2018 22:58)
Teslolog, divan ispred prodavnice sa pivom nije "skup energetičara" ma koliko pijane budale izgledale energično. Nije čak ni onda kad vam se pridruži električar Paja na po jedno. Paja vas zajebava da bi mu platili pivo.

Ivan

pre 6 godina

Bolhe ulagati u proizvodnju struje nego u ekonomicne agregate na fosilna goriva. Ulaganjem i istrazivanjima doci ce se do jeftinih obnovljivih ili sigurnih nuklearnih ili ko zna kojih izvora. Svakako i sagorevanje uglja u elektranama je cistije nego produkata sirove nafte.

Sinko

pre 6 godina

'Odakle struja? Nema šanse da se u narednih 15 godina kapaciteti elektrana toliko povecanu da podmire potrebe.'
Svi automobili u Srbiji da pređu na struju, to je povećenje potrošnje od 15-17%, u svakom slučaju manje od 20%. To je praktično jedna veća elektrana, štaviše obavezali smo se pred EU da ćemo toliki procenat dobijati iz obnovljivih izvora koje i tako moramo izgraditi u tom periodu. Naravno da treba poboljšati distributivnu mrežu i da to košta, ali ni naftu niko ne poklanja, pogledaj koliko se godišnje potroši na uvoz derivata, skoro milijarda evra. Samo na lošoj izolaciji stanova i kuća i gubicima na mreži Srbija godišnje izgubi struje da svi automobili mogu džaba da se voze na stuju.

borivoje surdilovic

pre 6 godina

vlada srbije u suzama cita vesti kako nece vise biti para od akciza na gorivo...pa vec sada planira da akciza na kilovat struje bude 10 puta skuplja od istog.

Bane Slon

pre 6 godina

Tako je bilo na početku i sa plinom. Bilo jjeftino do neba, a onda su počeli nameti: atest, reatest, menjanje burića i te stvari. I sve će to bti vremenom nepovoljno. Zar da ti neko da besplatnu vožnju? Kako proizvesti 300 miliona baterija godišnje i kako to napuniti? Neće to biti, baš, jednostavno.

Ilija Čvorović

pre 6 godina

Eh moji profiteri, kada vam je to Nikola Tesla savetovao, svi ste ga pravili ludim. Sada kada frka oko arapa, ajmo green, green, green je u modi...

tandara mandara

pre 6 godina

@Mediocritical
Prvi auto koji je išao 100 km/h je bio električni auto zvani ''cigara'' zbog svog oblika i to se desilo 1899 što znači u 19-om veku. Suštinski ništa novo se nije desilo do današnjeg dana sem u glavama kupaca kao rezultat dobro upakovanog marketinga. Ukupno gledano od proizvodnje struje i baterija pa do reciklaže potrošenih baterija to je izuzetno ekološki ne prihvatljiv proces.

да да

pre 6 godina

Знају да ће Кинези за 4 године остварити свој план да минимум 20-25% свих произведених аутомобила у Кинеским фабрикама буде на струју ! Ко то не успе плаћа пенале који пак иду у фонд из кога се помаже онима који не успевају да достигнунте цифре !

Srba

pre 6 godina

Odakle struja? Nema šanse da se u narednih 15 godina kapaciteti elektrana toliko povecanu da podmire potrebe. Za toliku ekspanziju ce morati da se izgradi na desetine nuklearnih elektrana, na hiljde trafostanica i milioni kilometara dalekovoda.... da bi ti automobi mogli da se pune. To je investicija reda 1000 milijardi dolara. O tome se ne piše u novinama a tema je na skupovima energeticara.

gorski

pre 6 godina

Možda nije baš vezano direktno za temu ,ali baš me zanima šta se desi ako auto na struju upadne u vodu da li vozač gine od strujnog udara ?

rani

pre 6 godina

Sada ostaje samo jedno pitanje – ko će kupovati sva ta električna vozila?

Ja mislim da je pravo pitanje, ko će obezbediti toliku struju? Super bi bilo ako bi se ona dobijala od obnovljivih izvora, ali teško da će to biti tako jednostavno! Bojim se da će struja postati luksuz iz čistog hira bogatih zemalja, iako automobili mogu da idu i na prirodni gas (CNG metan), koga ima u izobilju!

Joc@

pre 6 godina

Lepo. Ulaganja u razvoj Električnih Vozila (EV) po prirodi tehnike i tehnologije EV su neuporedivo manja od ulaganja u razvoj SUSV. Motor EV je najjednostavniji mogući motor koji postoji (Teslin asinhroni motor patentiran 1888.g.), a zahvaljujući savremenim feromagnetnim materijalima za konstrukciju motora (koji rade na do skora nezamislivoj indukciji od 5 T), imaju oko 6x manju masu od SUS motora iste snage. Kao takav, E motor je višestruko jeftiniji. Energetska i upravljačka elektronika je razrađena, osvojena u svim detaljima. Tehnologija baterija je jedino zahtevna po parametru povećanja kapaciteta prema težini i volumenu. Prema svemu, već sada EV imaju sve uslove da budu jeftinija od SUSV iste klase. Zašto to nije slučaj, ne leži razlog u tehnici ili tehnologiji već u očuvanju isplativosti ogromnih postojećih kapaciteta za proizvodnju SUSV.

Mediocritical

pre 6 godina

Vozićemo??? Ovo geografski locirano mesto, ima takve prostorno vremenske turbulencije, i fluktuacije, između 20 i 19 veka, da čak i oni, koji dohvate nešto od 21veka, dohvate, jer ih baci talas neraščišćenog paradoksa, pomenituh vekova.

Mediocritical

pre 6 godina

Vozićemo??? Ovo geografski locirano mesto, ima takve prostorno vremenske turbulencije, i fluktuacije, između 20 i 19 veka, da čak i oni, koji dohvate nešto od 21veka, dohvate, jer ih baci talas neraščišćenog paradoksa, pomenituh vekova.

Joc@

pre 6 godina

Lepo. Ulaganja u razvoj Električnih Vozila (EV) po prirodi tehnike i tehnologije EV su neuporedivo manja od ulaganja u razvoj SUSV. Motor EV je najjednostavniji mogući motor koji postoji (Teslin asinhroni motor patentiran 1888.g.), a zahvaljujući savremenim feromagnetnim materijalima za konstrukciju motora (koji rade na do skora nezamislivoj indukciji od 5 T), imaju oko 6x manju masu od SUS motora iste snage. Kao takav, E motor je višestruko jeftiniji. Energetska i upravljačka elektronika je razrađena, osvojena u svim detaljima. Tehnologija baterija je jedino zahtevna po parametru povećanja kapaciteta prema težini i volumenu. Prema svemu, već sada EV imaju sve uslove da budu jeftinija od SUSV iste klase. Zašto to nije slučaj, ne leži razlog u tehnici ili tehnologiji već u očuvanju isplativosti ogromnih postojećih kapaciteta za proizvodnju SUSV.

Ilija Čvorović

pre 6 godina

Eh moji profiteri, kada vam je to Nikola Tesla savetovao, svi ste ga pravili ludim. Sada kada frka oko arapa, ajmo green, green, green je u modi...

rani

pre 6 godina

Sada ostaje samo jedno pitanje – ko će kupovati sva ta električna vozila?

Ja mislim da je pravo pitanje, ko će obezbediti toliku struju? Super bi bilo ako bi se ona dobijala od obnovljivih izvora, ali teško da će to biti tako jednostavno! Bojim se da će struja postati luksuz iz čistog hira bogatih zemalja, iako automobili mogu da idu i na prirodni gas (CNG metan), koga ima u izobilju!

tandara mandara

pre 6 godina

@Mediocritical
Prvi auto koji je išao 100 km/h je bio električni auto zvani ''cigara'' zbog svog oblika i to se desilo 1899 što znači u 19-om veku. Suštinski ništa novo se nije desilo do današnjeg dana sem u glavama kupaca kao rezultat dobro upakovanog marketinga. Ukupno gledano od proizvodnje struje i baterija pa do reciklaže potrošenih baterija to je izuzetno ekološki ne prihvatljiv proces.

Srba

pre 6 godina

Odakle struja? Nema šanse da se u narednih 15 godina kapaciteti elektrana toliko povecanu da podmire potrebe. Za toliku ekspanziju ce morati da se izgradi na desetine nuklearnih elektrana, na hiljde trafostanica i milioni kilometara dalekovoda.... da bi ti automobi mogli da se pune. To je investicija reda 1000 milijardi dolara. O tome se ne piše u novinama a tema je na skupovima energeticara.

да да

pre 6 godina

Знају да ће Кинези за 4 године остварити свој план да минимум 20-25% свих произведених аутомобила у Кинеским фабрикама буде на струју ! Ко то не успе плаћа пенале који пак иду у фонд из кога се помаже онима који не успевају да достигнунте цифре !

gorski

pre 6 godina

Možda nije baš vezano direktno za temu ,ali baš me zanima šta se desi ako auto na struju upadne u vodu da li vozač gine od strujnog udara ?

kiza

pre 6 godina

Kako ce se ta vozila voziti u Srbiji?Mislim kako mogu da se registruju,da li ce se placati porez na luksuz po kubikazi?
Da li ce placati muzicki dinar,pretplata za rts,zbog struje, i gde ce se puniti?Ima jos pitanja,ali zurim sada do pekare....

pffffffffffffff

pre 6 godina

Dokle ćete više postavljati pitanja... A ko će proizvesti toliku struju? Ako se svi prebacimo na električni pogon, šta to onda znači? Da ćemo svi zajedno opet trošiti istu količinu goriva? Pa naravno da će potražnja za klasičnim gorivom drastično opasti. E sad... Pitanje za milion evra... Da li vi koji stalno postavljate pitanja tipa a gde je struja, da li možda znate kako se sada iz nafte dobijaju svi njihovi silni derivati? Jel mislite da je samo dovoljno da se pucne prstima i da odjednom nastanu gorivo, dizel i svi ostali derivati? Ili se možda za to (čitaj destilaciju) koristi upravo ta famozna struja da bi se zagrejalo I na preko 1000 stepeni za neke derivate ? Pored struje za to, da li znate koliko se dodatno zagađivanja stvori tim procesima da bi se proizvela samo jedna litra goriva, na primer ? Da li znate možda vi isti, koji opet postavljate pitanja a gde je struja, na kom je mestu po potrošnji upravo sama rafinerija nafte iz koje se dobija to trenutno gorivo? Proverite na Google malo te podatke. Jeste? E super... Sad kad to znate, proverite koliko (čitaj puta) su motori na električni pogon efikasniji od bilo kog suv motora... Proverili? Oh, pa vi ste sada pravi genije... Aj sad još nešto da izračunate... Zamislite sada da trenutne rafinerije ne troše više toliko struje za preradu te silne nafte koja je trenutno dostupna svima, možete li da pretpostavite gde će se ta potrošnja energije prebaciti? Ma bravo :))) Inače, evo samo jedan malo glup podatak za sve nevernike elektrifikacije... 1 litar goriva ti omogućuje da sa svojim autom na SUV motor pređeš oko 15km puta ili drugim rečima, ona sadrži u sebi oko 13kw čiste energije. Kada bi tu litru pretvorio u energiju struje, sa autom na električni pogon bi sa tom istom litrom goriva prešao 100km, pa sad zamisli koliko bi se moralo manje električne energije proizvoditi da bi je pretvorili u kineticku, to jest, da gurne tvoj automobil... Onaj ko je do sada ovo sve razumeo, shvatiće, a onaj koji nije, opet će postaviti pitanje na sledeću vest o električnim vozilima... A gde je struja za sva ta električna vozila :)

trt

pre 6 godina

I dalje ce da bude jos 90% siromasnih zemalja u kojima ce se i dalje voziti na benzin i naftu. U Srbiji ce elektrika kasniti barem 20 godina.

samo da kazem...

pre 6 godina

Kada stigne dekret svi ćemo voziti, hteli, ne hteli... Kad propišu porez na luksuz na benzin automobile veći nego što običan čovek može da plati videćete.

Mladen

pre 6 godina

Par odgovora na komentare:

Ako upadne u vodu nema strujnlg udara. Strujni udar nastaje kada struja teče kroz telo. Inače bi ptice na dalekovodima ginule.

Vađenje rude je prljav posao. Ali jednom izvađena ruda se reciklira bez zagađenja. Nafta kada se vadi je stalno zagađenje.

Struje ima dovoljno i sa sadašnjim sistemom. Smart grid to rešava - autu kažete kad ga stavite na punjač koliko treba da bude napunjen i kada vam treba. On se ne puni sa 100kW kada vam treba tek za 7 sati. Ideja je da se pune noću kada je potrošnja najmanja, a preko dana mogu i da vraćaju struju nazad po višoj tarifi. Trenutni elektro energetski sistem je dimenzionosan po maksimalnoj očekivanoj potrošnji. Smart grid je po prosečnoj.

Niko vas ne tera da vozite na struju, kao što niko danas ne sprečava ljude da se voze fijakerom. Može, ali je teško i nepraktično. Meni više odgovara struja. Imam garažu, dnevno pređem 120km. 2 puta nedeljno točim plin i gubim vreme na pumpi. Sa električnim bi samo bila rutina da kad dođem kući ga uključim u struju.

drvobradi

pre 6 godina

@rani
Nije to luksuz iz cistog hira, vec iz zelje bogatih da imaju lepo, uredjeno i cisto drustvo. Bogati ce voziti ekoloska vozila, jesti kvalitetniju hranu, disati cistiji vazduh, prodavati znanje i usluge, a marketingom predstaviti da je sve to ok. Siromasni ce proizvoditi struju iz fosilnih goriva, reciklirati baterije (i to ako daju subvenciju za radnike), kopati litijum, disace zagadjen vazduh i jesti GMO hranu.

borivoje surdilovic

pre 6 godina

vlada srbije u suzama cita vesti kako nece vise biti para od akciza na gorivo...pa vec sada planira da akciza na kilovat struje bude 10 puta skuplja od istog.

Džoni

pre 6 godina

O tome se ne piše u novinama a tema je na skupovima energeticara.
(Srba, 16. januar 2018 22:58)
Teslolog, divan ispred prodavnice sa pivom nije "skup energetičara" ma koliko pijane budale izgledale energično. Nije čak ni onda kad vam se pridruži električar Paja na po jedno. Paja vas zajebava da bi mu platili pivo.

Wonder

pre 6 godina

Prodajem golf 2, TDI, 1988 gp. Bijeli, akumulator nov, Led trake na registraciji, original ratkape, gume barut presle 5000 ocuvan prvi vlasnik. Racune za struju uredno placam.

Sinko

pre 6 godina

'Odakle struja? Nema šanse da se u narednih 15 godina kapaciteti elektrana toliko povecanu da podmire potrebe.'
Svi automobili u Srbiji da pređu na struju, to je povećenje potrošnje od 15-17%, u svakom slučaju manje od 20%. To je praktično jedna veća elektrana, štaviše obavezali smo se pred EU da ćemo toliki procenat dobijati iz obnovljivih izvora koje i tako moramo izgraditi u tom periodu. Naravno da treba poboljšati distributivnu mrežu i da to košta, ali ni naftu niko ne poklanja, pogledaj koliko se godišnje potroši na uvoz derivata, skoro milijarda evra. Samo na lošoj izolaciji stanova i kuća i gubicima na mreži Srbija godišnje izgubi struje da svi automobili mogu džaba da se voze na stuju.

Boba NS

pre 6 godina

dok se ne resi punjenje vozila za 5 minuta nema sanse da to bude masovno kao fosilna goriva
Zamislite sitaciju da svi voze na struju sa dometom 300-500km i krene turisticki talas i svi treba da pune struju. Nek ima 50 pumpi samo kroz srbiju naprimer sa 10 prikljucaka. To zanci da se moze puniti odjednom 500 vozila i to znaci da je su svi punjaci zauzeti naredna 4-6 sati. Kojesta

T

pre 6 godina

Samo Srbi kukaju da nece biti dovoljno struje i da je to ekoloska katastrofa (za razliku od dizela koji je super). Po proceni za SAD, proizvodnja struje treba da poraste 7%. To je skoro zanemarljivo, jer za 15 godina koliko ce minimalno biti potrebno da se sva vozila zamene to nece ni da se oseti. Sto se tice ekologije, porede se babe i zabe. Litijumska baterija zaista zahteva dosta struje da se napravi, ali npr. Teslina Gigafactory je "carbon neutral", pa ne pravi ugljen dioksid. A stalno se zaboravlja koliko je zagadjenje dok se nafta izvadi, preradi i donese na pumpu. Ne dodje benzin na pumpu tako sto neko mahne carobnim stapicem. Vozila na struju ce zameniti vozila na fosilna goriva, samo je pitanje koliko brzo. I to ne treba nikoga da plasi vec je to stvar koja treba da nas raduje.

Tatamata

pre 6 godina

Ja bih odmah kupio električni auto. I tako 90% kilometara pređem u gradu autonomija baterije mi u tom slučaju apsolutno nije bitna jer ako ga punim jednom nedeljno preko noći potpuno je svejedno. Zapravo jedva čekam da za deceniju kupim električni auto.

sve je lični interes

pre 6 godina

To će se desiti kada današnji vlasnici proizvodnje, prerade i trgovine naftom preuzmu proizvodnju, distribuciju i trgovinu strujom. Do tada će civilizacijski i tehnološki napredak morati da sečeka. Razvoj se dozvoljava samo ako se isplati.

Dzoni

pre 6 godina

A gde cemo mi iz moje zgrade da "punimo" auto strujom? Jedva nadjem parking mesto a o garazi mogu samo da sanjam. Da cekam na "pumpi" svakog dana? Pa tu ce biti kilometarski redovi, vecina je sirotinja kao i ja. Struja nije resenje.

Iv Che

pre 6 godina

Za one koji postavljaju pitanje struje, pogledajte vest iz Kine o solarnom autoputu koji puni vozila dok su na njemu...nisu te kompanije od juce i ne vode ih nasi politicari, razmislja se i o tome kad se strateski planira prelazak na EV. Licno mislim da ce biti i brze.

rog

pre 6 godina

E pa to je resenje vise problema. Zabraniti licna prevozna sredstva u gradovima koja nisu na struju i naterati sve da kupuju znatno skuplje automobile. Resava se problem zagadjenja u gradovima, guzvi a i parkinga.

Jasam

pre 6 godina

A šta ako nećemo?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (EU Citizen, 17. januar 2018 10:28)

Nece ni curan na svadbu ali... Stara narodna poslovica.

Bane Slon

pre 6 godina

Tako je bilo na početku i sa plinom. Bilo jjeftino do neba, a onda su počeli nameti: atest, reatest, menjanje burića i te stvari. I sve će to bti vremenom nepovoljno. Zar da ti neko da besplatnu vožnju? Kako proizvesti 300 miliona baterija godišnje i kako to napuniti? Neće to biti, baš, jednostavno.

Xli

pre 6 godina

Bice potrebno vise el. energije ali zamislite kada bi se jedan Los Angeles prebacio na strogo elektricna vozila koliko bi manje smoga bilo. Takodje bi se trosilo mnogoooo manje nafte i drasticno bi se okratile stetne emisije. Ne bi bilo ni hiljade novih busotina od kojih je svaka potencijalna ekoloska katastrofa, narocito ove morske. Problem su sve te baterije ali se i one recikliraju. Osim toga uskoro ce pogon na vodonik da postane komercijalan a cak postoji i resenje gde je baterija u stvari pun rezervoar slane vode. Lamborgini eksperimentise sa baterijama u samoj karoseriji tako da se svasta zanimljivo dogadja. Skoro sam se vozio iza hibridnog Volvo autobusa u Cacku gde gradski prevoz cine samo hibridni autobusi i stvarno izgleda odlicno u praksi. Buducnost stize konacno.

Ivan

pre 6 godina

Bolhe ulagati u proizvodnju struje nego u ekonomicne agregate na fosilna goriva. Ulaganjem i istrazivanjima doci ce se do jeftinih obnovljivih ili sigurnih nuklearnih ili ko zna kojih izvora. Svakako i sagorevanje uglja u elektranama je cistije nego produkata sirove nafte.

Pero

pre 6 godina

@ Joc@

Druze Joco, pre 100-tinjak godina imali smo aute na benzin, struju, paru, a verovali ili ne cak i hibride, samo sto tehnologija nije bila na danasnjem nivou p anisu nikad zaziveli. Razlog zasto je benzin pobedio je jer je bio najekonomicniji. Brz za dopunu, obogucavao daleko vecu autonomiju i sl. Ono sto je glavno pitanje kod EV je a kako ces da dopunis bateriju kad ti se isprazi na sred puta u nekoj nedodjiji? Benzin moze da se sipa u kanister, ili recimo cisteru pa da se tako prenosi, a kako ce se struja prenositi? Drugo, kako se baterije ponasaju na ekstremnim hladnocama? Koliko ja znam isprzne se dosta brzo, a to u zemljama kao sto je Kanada moze da bude itekako velik problem. . . A sta cemo sa ekstremno visokim temperaturama? U Arizonu su mnogi kupili Nissana Leaf i zazalili jer su preko 50% dometa izgubili u roku od svega 6 meseci. . . Ovo sto se sad radi sa EV je na nivou decije igre i 19-tog veka koji spominjes i daleko je od bilo kakve komercijalne i ozbiljne upotrebe. EV tek pocinju da se razvijaju i jos velik put treba da prevale pre no sto dodju na nivo na kojem su danjasnji auti. Sto neko rece, sta ce se desiti ako auto upadne u vodu, ili ako se auto zapali (Rimca su gasili 5 dana kao se nevaram kad ga je Hamond slupao). . . I zato su skupi, jer na sva ova pitanja, a i jos gomilu drugih ukljucujuci i ona pitanja koja jos ne znamo ni da postoje, treba dati odgovor koji za sada jos niko ne zna koji je. . .

bob

pre 6 godina

Zapravo pravo rešenje je vodonični generator što pokreće 4 elektromotora, za svaki točak ponaosob.Samo da se reši problem skladištenja vodonika.

only fools and horses

pre 6 godina

Ne pada mi na pamet. Sve dok punjači ne budu bili rasprostranjeni barem trećinu kao sada benziske pumpe, da može da se napuni za 5 minuta i da minimalna autonomija bude 500 km.
A bojim se da će struja drastično da poskupi, što bi se odrazilo ne samo na domaćinstva već i na kompletnu ibdustriju.

Milan

pre 6 godina

Cim ih naprave da izgledaju kao danasnji automobili, dakle normalnog izgleda, a ne kao ovi danas sto su se pojavili i cim budem mogao da predjem moju deonicu od 1100km bez stajanja, ja ga kupujem.

kako da ne

pre 6 godina

@Ilija Cvorovic
Ma nije njima frka od Arapa. Pa oni i rade za Amere. Prvi put kada odbiju poslusnost proci ce kao Sirija, Irak i svi ostali. Nego to nije bitno, stvar je u tome da je marketing doveo do toga da elektro automobili zaista postanu popularni, pa onda cene goriva, pa npr afera Volksvagena, pa Tesla i uopste marketing Tesle. Npr danas jedini elektro koji bih kupio je Renault Zoe. Auto koji je jednostavno elektro gradski auto, ima fin domet nekih 150km sto je takodje dobro za grad, a ovde gde zivim, tj u Svajcarskoj u mnogo trznih centara imate po 10-tak mesta za parking elektro auta i punjace i stvarno za neku metalnu novcanicu ga napunite. Tesla je preskupa, drugi elektro auti su nesto sto nisu, dok je Zoe ‘iskren’. Po Francuskoj sam vidjao neke elektro aute koji nisu nesto poznati, ima ih po vecim gradovima dosta i bas su mali, ali i ruzni, jako ‘siromasni’ unutra. Zato je Zoe po meni br.1. Tesla ce biti kada naprave bolji domet jer za te pare koliko kosta, treba imati mnogo bolji domet.
@neko iz mase
Ne mora ni 1000. Moze kao i dosta normalnih auta, 600-700. Mada 700 minimum jer nema punjaca kao sto ima pumpi. Mada ovde na zapadu ne treba puno misliti jer obicno ima punjaca dosta i na dosta pumpi na autoputevima, po gradovima, ali opet i ja sam za sada za normalan auto. Mada kao fan auta, fan sportskih masina, tesko da cu ja preci u elektro auto. :)

Tihi

pre 6 godina

Znaci mi u Srbiji smo mirni jos jedno 20 godina...super.
Nista nije ispitamo,samo pare da uzmu!
Ako dodje do (kratkog spoja, curenja... oksplozija u kolima je neminovna.
Bice vatre vidim ja!

A isplativost,ne postoji..kosta ko 6 automobila prosecne vrednosti sto mi da nas vozimo.

samo da kazem...

pre 6 godina

@ Možda nije baš vezano direktno za temu ,ali baš me zanima šta se desi ako auto na struju upadne u vodu da li vozač gine od strujnog udara ?) - Ne, napon u el.automobilima je mali i nije je opasan po život.

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@T, 17. januar 2018 11:53
Er, nope...
Deo Vašeg komentara je sasvim u redu - naročito onaj koji se odnosi na eksploataciju nafte. Ali... Gigafactory carbon footprint nije nula, a lithium-ion baterije su jako loše rešenje i sve drugo osim održivo. Plus, jeste li videli šta eksploatacija lithiuma čini okolišu?. Jedino stvarno environmentally friendly i dugoročno održivo rešenje za automobile, bi bila hydrogen fuel cell. Nešto slično bi se moglo koristiti i za avione. Potpuni prelaz na obnovljive izvore je, naročito u slučaju zemalja poput UK, ZND, NRK, praktično nemoguć. Suočimo se, ono što "Tesla" predlaže, se baš i ne može smatrati rešenjem. U najboljem slučaju, može imati ograničenu primenu, nikako globalnu - i posmatrano u tom kontekstu, jedino Tesla Solar Roof zaista nešto vredi, sve ostalo... A potrebe za strujom rastu, znatno više i brže nego što ih možemo zadovoljiti. Sve dok ne budemo u stanju napraviti Dyson sphere, Dyson ring, ili barem solarnu farmu parkiranu u L1 Lagranžovoj tačci, jedino stvarno održivo rešenje koje može podmiriti rastuće potrebe za strujom - i sve što je u sprezi stim - je nuklearna energija (naravno, treba rešiti problem otpada; nije nerešivo), ne kojekakve Muskove fantazije.
BTW, najveći problem aktualnih automobila na struju je i dalje range, i to što lithium-ion baterije nisu otporne na temperaturne ekstreme.

*Nadam se da će komentar biti u celosti objavljen.

NIKOLA

pre 6 godina

Ne baš tako prebrzo ipak je reč o kompaniji koja je u odnosu na ostale Američke najaktivnija na drugim tržištima,samo u zadnjih par godina su otvorili nove evropske fabrike fabrike u Španiji,Rusiji i Rumuniji,ipak da će toliko ulaganje da pogura to sigurno, neće ni drugi samo da gledaju.

T

pre 6 godina

@Low Key Lyesmith Eksploatacija litijuma se trenutvno radi tako sto se u pustinji u Cileu upumpa voda i izadje rastvor litijumove soli. Posle toga ostane pustos. Samo treba napomenuti da je i pre toga na istom mestu bila kompletna pustos, kompletna pustinja, potpuno bez zivota. Sto se tice potrosnje elektricne energije, ona u zapadnom svetu vise ne raste, vec stagnira godinama. Ukucajte u Google "us electricity consumption" i pojavice vam se grafik na ekranu za SAD i jos par zemalja. Ne shvatam zasto mislite da su litijum jonske baterije samo prelazno resenje? I postojece su upotrebljive za deo populacije. Ionako necemo svi preci na elektricne automobile preko noci. A ako se ostvari razumna pretpostavka da ce se napraviti komercijalna baterija sa cvrstim elektrolitom ("solid state battery") na cemu rade izmedju ostalog BMW i Tojota, brzina punjenja baterija ce biti uporediva sa punjenjem rezervoara gorivom.

drax

pre 6 godina

Elektricni automobil nije elektricni koliko je automobil na baterije.Ja od kako znam za sebe baterija je potrosna roba koja rikava posle 2-3 godine.Moje punjive baterije za Xbox nisu trajale punu godinu od kako su drasticno pale sa drzanjem struje.I ja sad treba da verujem da ce da me sluze 8 godina punjenja i trosenja punjenja i trosenja punjenja i trosenja.

Sinko

pre 6 godina

'Proverite prvo gubitke što se struje tiče, od same elektrane do baterije, gubitke prilikom punjenja.
A što je isto tako važno, zamislite svet bez nafte.'
Proverio. Gubitak na generisanju stuje 45%. Na prenosu 3-5% od preostalog. Punjenje i pražnjenje baterije 7-14% od toga. Gubitak elektromotora 2-3% od ostatka. Gubitak SUS motora samo od rezervoara do točka je 70%! Ušteda je opet bar 20% a zagađenje 3 puta manje. I to bez ušteda u rafinerijama (za proizvodnju 3 litre benzina potroši se 1 ) zbog manje proizvodnje i distrubicije. Naravno da nafta treba zbog đubriva i što manje potrošimo na vozikanje više ostaje za proizvodnju hrane.

only fools and horses

pre 6 godina

@pffffffffffffff
Evo zamislio sam sve to. I došao do zaključka da neko razmišlja kao mali Perica.
Kao prvo, rafinerije za zagrevanje ne koriste struju več plin. Kao i većina industrije. Taman posla da greju na struju. A drugo, energiju bi svakako trošili rudnici za dobijanje litijuma i fabrike za preradu, proizvodnju i recikliranje baterija. Kao i nove elektrane (verovatno nuklearne) za dobijanje struje.
Zatim ta efikasnost o kojoj pričate nema veze sa realnošću. Proverite prvo gubitke što se struje tiče, od same elektrane do baterije, gubitke prilikom punjenja.
A što je isto tako važno, zamislite svet bez nafte. Sa svim današnjim tehnologijama. Nema plastike, niti svih derivata od nafte koje danas koristimo. Mi trenutno nemamo materijal koji bi zamenio plastiku, koliko god da je ne volimo.
I što je još važnije nema azotnih (veštačkih) đubriva. Da li vi uopšte možete da zamislite kolika bi glad u svetu zavladala kad ne bi bilo veštačkih đubriva.
Eto do je valjda dovoljno da shvatite da za sada, dok se ne pronađu bolja rešenja, nafta mora da se vadi i prerađuje.

gorski

pre 6 godina

Možda nije baš vezano direktno za temu ,ali baš me zanima šta se desi ako auto na struju upadne u vodu da li vozač gine od strujnog udara ?

Srba

pre 6 godina

Odakle struja? Nema šanse da se u narednih 15 godina kapaciteti elektrana toliko povecanu da podmire potrebe. Za toliku ekspanziju ce morati da se izgradi na desetine nuklearnih elektrana, na hiljde trafostanica i milioni kilometara dalekovoda.... da bi ti automobi mogli da se pune. To je investicija reda 1000 milijardi dolara. O tome se ne piše u novinama a tema je na skupovima energeticara.

tandara mandara

pre 6 godina

@Mediocritical
Prvi auto koji je išao 100 km/h je bio električni auto zvani ''cigara'' zbog svog oblika i to se desilo 1899 što znači u 19-om veku. Suštinski ništa novo se nije desilo do današnjeg dana sem u glavama kupaca kao rezultat dobro upakovanog marketinga. Ukupno gledano od proizvodnje struje i baterija pa do reciklaže potrošenih baterija to je izuzetno ekološki ne prihvatljiv proces.

rani

pre 6 godina

Sada ostaje samo jedno pitanje – ko će kupovati sva ta električna vozila?

Ja mislim da je pravo pitanje, ko će obezbediti toliku struju? Super bi bilo ako bi se ona dobijala od obnovljivih izvora, ali teško da će to biti tako jednostavno! Bojim se da će struja postati luksuz iz čistog hira bogatih zemalja, iako automobili mogu da idu i na prirodni gas (CNG metan), koga ima u izobilju!

Ilija Čvorović

pre 6 godina

Eh moji profiteri, kada vam je to Nikola Tesla savetovao, svi ste ga pravili ludim. Sada kada frka oko arapa, ajmo green, green, green je u modi...

Milan

pre 6 godina

Cim ih naprave da izgledaju kao danasnji automobili, dakle normalnog izgleda, a ne kao ovi danas sto su se pojavili i cim budem mogao da predjem moju deonicu od 1100km bez stajanja, ja ga kupujem.

Mediocritical

pre 6 godina

Vozićemo??? Ovo geografski locirano mesto, ima takve prostorno vremenske turbulencije, i fluktuacije, između 20 i 19 veka, da čak i oni, koji dohvate nešto od 21veka, dohvate, jer ih baci talas neraščišćenog paradoksa, pomenituh vekova.

pffffffffffffff

pre 6 godina

Dokle ćete više postavljati pitanja... A ko će proizvesti toliku struju? Ako se svi prebacimo na električni pogon, šta to onda znači? Da ćemo svi zajedno opet trošiti istu količinu goriva? Pa naravno da će potražnja za klasičnim gorivom drastično opasti. E sad... Pitanje za milion evra... Da li vi koji stalno postavljate pitanja tipa a gde je struja, da li možda znate kako se sada iz nafte dobijaju svi njihovi silni derivati? Jel mislite da je samo dovoljno da se pucne prstima i da odjednom nastanu gorivo, dizel i svi ostali derivati? Ili se možda za to (čitaj destilaciju) koristi upravo ta famozna struja da bi se zagrejalo I na preko 1000 stepeni za neke derivate ? Pored struje za to, da li znate koliko se dodatno zagađivanja stvori tim procesima da bi se proizvela samo jedna litra goriva, na primer ? Da li znate možda vi isti, koji opet postavljate pitanja a gde je struja, na kom je mestu po potrošnji upravo sama rafinerija nafte iz koje se dobija to trenutno gorivo? Proverite na Google malo te podatke. Jeste? E super... Sad kad to znate, proverite koliko (čitaj puta) su motori na električni pogon efikasniji od bilo kog suv motora... Proverili? Oh, pa vi ste sada pravi genije... Aj sad još nešto da izračunate... Zamislite sada da trenutne rafinerije ne troše više toliko struje za preradu te silne nafte koja je trenutno dostupna svima, možete li da pretpostavite gde će se ta potrošnja energije prebaciti? Ma bravo :))) Inače, evo samo jedan malo glup podatak za sve nevernike elektrifikacije... 1 litar goriva ti omogućuje da sa svojim autom na SUV motor pređeš oko 15km puta ili drugim rečima, ona sadrži u sebi oko 13kw čiste energije. Kada bi tu litru pretvorio u energiju struje, sa autom na električni pogon bi sa tom istom litrom goriva prešao 100km, pa sad zamisli koliko bi se moralo manje električne energije proizvoditi da bi je pretvorili u kineticku, to jest, da gurne tvoj automobil... Onaj ko je do sada ovo sve razumeo, shvatiće, a onaj koji nije, opet će postaviti pitanje na sledeću vest o električnim vozilima... A gde je struja za sva ta električna vozila :)

Joc@

pre 6 godina

Lepo. Ulaganja u razvoj Električnih Vozila (EV) po prirodi tehnike i tehnologije EV su neuporedivo manja od ulaganja u razvoj SUSV. Motor EV je najjednostavniji mogući motor koji postoji (Teslin asinhroni motor patentiran 1888.g.), a zahvaljujući savremenim feromagnetnim materijalima za konstrukciju motora (koji rade na do skora nezamislivoj indukciji od 5 T), imaju oko 6x manju masu od SUS motora iste snage. Kao takav, E motor je višestruko jeftiniji. Energetska i upravljačka elektronika je razrađena, osvojena u svim detaljima. Tehnologija baterija je jedino zahtevna po parametru povećanja kapaciteta prema težini i volumenu. Prema svemu, već sada EV imaju sve uslove da budu jeftinija od SUSV iste klase. Zašto to nije slučaj, ne leži razlog u tehnici ili tehnologiji već u očuvanju isplativosti ogromnih postojećih kapaciteta za proizvodnju SUSV.

Dzoni

pre 6 godina

A gde cemo mi iz moje zgrade da "punimo" auto strujom? Jedva nadjem parking mesto a o garazi mogu samo da sanjam. Da cekam na "pumpi" svakog dana? Pa tu ce biti kilometarski redovi, vecina je sirotinja kao i ja. Struja nije resenje.

Tihi

pre 6 godina

Znaci mi u Srbiji smo mirni jos jedno 20 godina...super.
Nista nije ispitamo,samo pare da uzmu!
Ako dodje do (kratkog spoja, curenja... oksplozija u kolima je neminovna.
Bice vatre vidim ja!

A isplativost,ne postoji..kosta ko 6 automobila prosecne vrednosti sto mi da nas vozimo.

Pero

pre 6 godina

@ Joc@

Druze Joco, pre 100-tinjak godina imali smo aute na benzin, struju, paru, a verovali ili ne cak i hibride, samo sto tehnologija nije bila na danasnjem nivou p anisu nikad zaziveli. Razlog zasto je benzin pobedio je jer je bio najekonomicniji. Brz za dopunu, obogucavao daleko vecu autonomiju i sl. Ono sto je glavno pitanje kod EV je a kako ces da dopunis bateriju kad ti se isprazi na sred puta u nekoj nedodjiji? Benzin moze da se sipa u kanister, ili recimo cisteru pa da se tako prenosi, a kako ce se struja prenositi? Drugo, kako se baterije ponasaju na ekstremnim hladnocama? Koliko ja znam isprzne se dosta brzo, a to u zemljama kao sto je Kanada moze da bude itekako velik problem. . . A sta cemo sa ekstremno visokim temperaturama? U Arizonu su mnogi kupili Nissana Leaf i zazalili jer su preko 50% dometa izgubili u roku od svega 6 meseci. . . Ovo sto se sad radi sa EV je na nivou decije igre i 19-tog veka koji spominjes i daleko je od bilo kakve komercijalne i ozbiljne upotrebe. EV tek pocinju da se razvijaju i jos velik put treba da prevale pre no sto dodju na nivo na kojem su danjasnji auti. Sto neko rece, sta ce se desiti ako auto upadne u vodu, ili ako se auto zapali (Rimca su gasili 5 dana kao se nevaram kad ga je Hamond slupao). . . I zato su skupi, jer na sva ova pitanja, a i jos gomilu drugih ukljucujuci i ona pitanja koja jos ne znamo ni da postoje, treba dati odgovor koji za sada jos niko ne zna koji je. . .

bob

pre 6 godina

Zapravo pravo rešenje je vodonični generator što pokreće 4 elektromotora, za svaki točak ponaosob.Samo da se reši problem skladištenja vodonika.

Boba NS

pre 6 godina

dok se ne resi punjenje vozila za 5 minuta nema sanse da to bude masovno kao fosilna goriva
Zamislite sitaciju da svi voze na struju sa dometom 300-500km i krene turisticki talas i svi treba da pune struju. Nek ima 50 pumpi samo kroz srbiju naprimer sa 10 prikljucaka. To zanci da se moze puniti odjednom 500 vozila i to znaci da je su svi punjaci zauzeti naredna 4-6 sati. Kojesta

T

pre 6 godina

Samo Srbi kukaju da nece biti dovoljno struje i da je to ekoloska katastrofa (za razliku od dizela koji je super). Po proceni za SAD, proizvodnja struje treba da poraste 7%. To je skoro zanemarljivo, jer za 15 godina koliko ce minimalno biti potrebno da se sva vozila zamene to nece ni da se oseti. Sto se tice ekologije, porede se babe i zabe. Litijumska baterija zaista zahteva dosta struje da se napravi, ali npr. Teslina Gigafactory je "carbon neutral", pa ne pravi ugljen dioksid. A stalno se zaboravlja koliko je zagadjenje dok se nafta izvadi, preradi i donese na pumpu. Ne dodje benzin na pumpu tako sto neko mahne carobnim stapicem. Vozila na struju ce zameniti vozila na fosilna goriva, samo je pitanje koliko brzo. I to ne treba nikoga da plasi vec je to stvar koja treba da nas raduje.

да да

pre 6 godina

Знају да ће Кинези за 4 године остварити свој план да минимум 20-25% свих произведених аутомобила у Кинеским фабрикама буде на струју ! Ко то не успе плаћа пенале који пак иду у фонд из кога се помаже онима који не успевају да достигнунте цифре !

only fools and horses

pre 6 godina

Ne pada mi na pamet. Sve dok punjači ne budu bili rasprostranjeni barem trećinu kao sada benziske pumpe, da može da se napuni za 5 minuta i da minimalna autonomija bude 500 km.
A bojim se da će struja drastično da poskupi, što bi se odrazilo ne samo na domaćinstva već i na kompletnu ibdustriju.

drvobradi

pre 6 godina

@rani
Nije to luksuz iz cistog hira, vec iz zelje bogatih da imaju lepo, uredjeno i cisto drustvo. Bogati ce voziti ekoloska vozila, jesti kvalitetniju hranu, disati cistiji vazduh, prodavati znanje i usluge, a marketingom predstaviti da je sve to ok. Siromasni ce proizvoditi struju iz fosilnih goriva, reciklirati baterije (i to ako daju subvenciju za radnike), kopati litijum, disace zagadjen vazduh i jesti GMO hranu.

Bane Slon

pre 6 godina

Tako je bilo na početku i sa plinom. Bilo jjeftino do neba, a onda su počeli nameti: atest, reatest, menjanje burića i te stvari. I sve će to bti vremenom nepovoljno. Zar da ti neko da besplatnu vožnju? Kako proizvesti 300 miliona baterija godišnje i kako to napuniti? Neće to biti, baš, jednostavno.

rog

pre 6 godina

E pa to je resenje vise problema. Zabraniti licna prevozna sredstva u gradovima koja nisu na struju i naterati sve da kupuju znatno skuplje automobile. Resava se problem zagadjenja u gradovima, guzvi a i parkinga.

sve je lični interes

pre 6 godina

To će se desiti kada današnji vlasnici proizvodnje, prerade i trgovine naftom preuzmu proizvodnju, distribuciju i trgovinu strujom. Do tada će civilizacijski i tehnološki napredak morati da sečeka. Razvoj se dozvoljava samo ako se isplati.

Džoni

pre 6 godina

O tome se ne piše u novinama a tema je na skupovima energeticara.
(Srba, 16. januar 2018 22:58)
Teslolog, divan ispred prodavnice sa pivom nije "skup energetičara" ma koliko pijane budale izgledale energično. Nije čak ni onda kad vam se pridruži električar Paja na po jedno. Paja vas zajebava da bi mu platili pivo.

Mladen

pre 6 godina

Par odgovora na komentare:

Ako upadne u vodu nema strujnlg udara. Strujni udar nastaje kada struja teče kroz telo. Inače bi ptice na dalekovodima ginule.

Vađenje rude je prljav posao. Ali jednom izvađena ruda se reciklira bez zagađenja. Nafta kada se vadi je stalno zagađenje.

Struje ima dovoljno i sa sadašnjim sistemom. Smart grid to rešava - autu kažete kad ga stavite na punjač koliko treba da bude napunjen i kada vam treba. On se ne puni sa 100kW kada vam treba tek za 7 sati. Ideja je da se pune noću kada je potrošnja najmanja, a preko dana mogu i da vraćaju struju nazad po višoj tarifi. Trenutni elektro energetski sistem je dimenzionosan po maksimalnoj očekivanoj potrošnji. Smart grid je po prosečnoj.

Niko vas ne tera da vozite na struju, kao što niko danas ne sprečava ljude da se voze fijakerom. Može, ali je teško i nepraktično. Meni više odgovara struja. Imam garažu, dnevno pređem 120km. 2 puta nedeljno točim plin i gubim vreme na pumpi. Sa električnim bi samo bila rutina da kad dođem kući ga uključim u struju.

samo da kazem...

pre 6 godina

@ Možda nije baš vezano direktno za temu ,ali baš me zanima šta se desi ako auto na struju upadne u vodu da li vozač gine od strujnog udara ?) - Ne, napon u el.automobilima je mali i nije je opasan po život.

kiza

pre 6 godina

Kako ce se ta vozila voziti u Srbiji?Mislim kako mogu da se registruju,da li ce se placati porez na luksuz po kubikazi?
Da li ce placati muzicki dinar,pretplata za rts,zbog struje, i gde ce se puniti?Ima jos pitanja,ali zurim sada do pekare....

Low Key Lyesmith

pre 6 godina

@T, 17. januar 2018 11:53
Er, nope...
Deo Vašeg komentara je sasvim u redu - naročito onaj koji se odnosi na eksploataciju nafte. Ali... Gigafactory carbon footprint nije nula, a lithium-ion baterije su jako loše rešenje i sve drugo osim održivo. Plus, jeste li videli šta eksploatacija lithiuma čini okolišu?. Jedino stvarno environmentally friendly i dugoročno održivo rešenje za automobile, bi bila hydrogen fuel cell. Nešto slično bi se moglo koristiti i za avione. Potpuni prelaz na obnovljive izvore je, naročito u slučaju zemalja poput UK, ZND, NRK, praktično nemoguć. Suočimo se, ono što "Tesla" predlaže, se baš i ne može smatrati rešenjem. U najboljem slučaju, može imati ograničenu primenu, nikako globalnu - i posmatrano u tom kontekstu, jedino Tesla Solar Roof zaista nešto vredi, sve ostalo... A potrebe za strujom rastu, znatno više i brže nego što ih možemo zadovoljiti. Sve dok ne budemo u stanju napraviti Dyson sphere, Dyson ring, ili barem solarnu farmu parkiranu u L1 Lagranžovoj tačci, jedino stvarno održivo rešenje koje može podmiriti rastuće potrebe za strujom - i sve što je u sprezi stim - je nuklearna energija (naravno, treba rešiti problem otpada; nije nerešivo), ne kojekakve Muskove fantazije.
BTW, najveći problem aktualnih automobila na struju je i dalje range, i to što lithium-ion baterije nisu otporne na temperaturne ekstreme.

*Nadam se da će komentar biti u celosti objavljen.

only fools and horses

pre 6 godina

@pffffffffffffff
Evo zamislio sam sve to. I došao do zaključka da neko razmišlja kao mali Perica.
Kao prvo, rafinerije za zagrevanje ne koriste struju več plin. Kao i većina industrije. Taman posla da greju na struju. A drugo, energiju bi svakako trošili rudnici za dobijanje litijuma i fabrike za preradu, proizvodnju i recikliranje baterija. Kao i nove elektrane (verovatno nuklearne) za dobijanje struje.
Zatim ta efikasnost o kojoj pričate nema veze sa realnošću. Proverite prvo gubitke što se struje tiče, od same elektrane do baterije, gubitke prilikom punjenja.
A što je isto tako važno, zamislite svet bez nafte. Sa svim današnjim tehnologijama. Nema plastike, niti svih derivata od nafte koje danas koristimo. Mi trenutno nemamo materijal koji bi zamenio plastiku, koliko god da je ne volimo.
I što je još važnije nema azotnih (veštačkih) đubriva. Da li vi uopšte možete da zamislite kolika bi glad u svetu zavladala kad ne bi bilo veštačkih đubriva.
Eto do je valjda dovoljno da shvatite da za sada, dok se ne pronađu bolja rešenja, nafta mora da se vadi i prerađuje.

Sinko

pre 6 godina

'Odakle struja? Nema šanse da se u narednih 15 godina kapaciteti elektrana toliko povecanu da podmire potrebe.'
Svi automobili u Srbiji da pređu na struju, to je povećenje potrošnje od 15-17%, u svakom slučaju manje od 20%. To je praktično jedna veća elektrana, štaviše obavezali smo se pred EU da ćemo toliki procenat dobijati iz obnovljivih izvora koje i tako moramo izgraditi u tom periodu. Naravno da treba poboljšati distributivnu mrežu i da to košta, ali ni naftu niko ne poklanja, pogledaj koliko se godišnje potroši na uvoz derivata, skoro milijarda evra. Samo na lošoj izolaciji stanova i kuća i gubicima na mreži Srbija godišnje izgubi struje da svi automobili mogu džaba da se voze na stuju.

Xli

pre 6 godina

Bice potrebno vise el. energije ali zamislite kada bi se jedan Los Angeles prebacio na strogo elektricna vozila koliko bi manje smoga bilo. Takodje bi se trosilo mnogoooo manje nafte i drasticno bi se okratile stetne emisije. Ne bi bilo ni hiljade novih busotina od kojih je svaka potencijalna ekoloska katastrofa, narocito ove morske. Problem su sve te baterije ali se i one recikliraju. Osim toga uskoro ce pogon na vodonik da postane komercijalan a cak postoji i resenje gde je baterija u stvari pun rezervoar slane vode. Lamborgini eksperimentise sa baterijama u samoj karoseriji tako da se svasta zanimljivo dogadja. Skoro sam se vozio iza hibridnog Volvo autobusa u Cacku gde gradski prevoz cine samo hibridni autobusi i stvarno izgleda odlicno u praksi. Buducnost stize konacno.

kako da ne

pre 6 godina

@Ilija Cvorovic
Ma nije njima frka od Arapa. Pa oni i rade za Amere. Prvi put kada odbiju poslusnost proci ce kao Sirija, Irak i svi ostali. Nego to nije bitno, stvar je u tome da je marketing doveo do toga da elektro automobili zaista postanu popularni, pa onda cene goriva, pa npr afera Volksvagena, pa Tesla i uopste marketing Tesle. Npr danas jedini elektro koji bih kupio je Renault Zoe. Auto koji je jednostavno elektro gradski auto, ima fin domet nekih 150km sto je takodje dobro za grad, a ovde gde zivim, tj u Svajcarskoj u mnogo trznih centara imate po 10-tak mesta za parking elektro auta i punjace i stvarno za neku metalnu novcanicu ga napunite. Tesla je preskupa, drugi elektro auti su nesto sto nisu, dok je Zoe ‘iskren’. Po Francuskoj sam vidjao neke elektro aute koji nisu nesto poznati, ima ih po vecim gradovima dosta i bas su mali, ali i ruzni, jako ‘siromasni’ unutra. Zato je Zoe po meni br.1. Tesla ce biti kada naprave bolji domet jer za te pare koliko kosta, treba imati mnogo bolji domet.
@neko iz mase
Ne mora ni 1000. Moze kao i dosta normalnih auta, 600-700. Mada 700 minimum jer nema punjaca kao sto ima pumpi. Mada ovde na zapadu ne treba puno misliti jer obicno ima punjaca dosta i na dosta pumpi na autoputevima, po gradovima, ali opet i ja sam za sada za normalan auto. Mada kao fan auta, fan sportskih masina, tesko da cu ja preci u elektro auto. :)

Wonder

pre 6 godina

Prodajem golf 2, TDI, 1988 gp. Bijeli, akumulator nov, Led trake na registraciji, original ratkape, gume barut presle 5000 ocuvan prvi vlasnik. Racune za struju uredno placam.

Iv Che

pre 6 godina

Za one koji postavljaju pitanje struje, pogledajte vest iz Kine o solarnom autoputu koji puni vozila dok su na njemu...nisu te kompanije od juce i ne vode ih nasi politicari, razmislja se i o tome kad se strateski planira prelazak na EV. Licno mislim da ce biti i brze.

trt

pre 6 godina

I dalje ce da bude jos 90% siromasnih zemalja u kojima ce se i dalje voziti na benzin i naftu. U Srbiji ce elektrika kasniti barem 20 godina.

Jasam

pre 6 godina

A šta ako nećemo?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (EU Citizen, 17. januar 2018 10:28)

Nece ni curan na svadbu ali... Stara narodna poslovica.

drax

pre 6 godina

Elektricni automobil nije elektricni koliko je automobil na baterije.Ja od kako znam za sebe baterija je potrosna roba koja rikava posle 2-3 godine.Moje punjive baterije za Xbox nisu trajale punu godinu od kako su drasticno pale sa drzanjem struje.I ja sad treba da verujem da ce da me sluze 8 godina punjenja i trosenja punjenja i trosenja punjenja i trosenja.

T

pre 6 godina

@Low Key Lyesmith Eksploatacija litijuma se trenutvno radi tako sto se u pustinji u Cileu upumpa voda i izadje rastvor litijumove soli. Posle toga ostane pustos. Samo treba napomenuti da je i pre toga na istom mestu bila kompletna pustos, kompletna pustinja, potpuno bez zivota. Sto se tice potrosnje elektricne energije, ona u zapadnom svetu vise ne raste, vec stagnira godinama. Ukucajte u Google "us electricity consumption" i pojavice vam se grafik na ekranu za SAD i jos par zemalja. Ne shvatam zasto mislite da su litijum jonske baterije samo prelazno resenje? I postojece su upotrebljive za deo populacije. Ionako necemo svi preci na elektricne automobile preko noci. A ako se ostvari razumna pretpostavka da ce se napraviti komercijalna baterija sa cvrstim elektrolitom ("solid state battery") na cemu rade izmedju ostalog BMW i Tojota, brzina punjenja baterija ce biti uporediva sa punjenjem rezervoara gorivom.

Tatamata

pre 6 godina

Ja bih odmah kupio električni auto. I tako 90% kilometara pređem u gradu autonomija baterije mi u tom slučaju apsolutno nije bitna jer ako ga punim jednom nedeljno preko noći potpuno je svejedno. Zapravo jedva čekam da za deceniju kupim električni auto.

samo da kazem...

pre 6 godina

Kada stigne dekret svi ćemo voziti, hteli, ne hteli... Kad propišu porez na luksuz na benzin automobile veći nego što običan čovek može da plati videćete.

Sinko

pre 6 godina

'Proverite prvo gubitke što se struje tiče, od same elektrane do baterije, gubitke prilikom punjenja.
A što je isto tako važno, zamislite svet bez nafte.'
Proverio. Gubitak na generisanju stuje 45%. Na prenosu 3-5% od preostalog. Punjenje i pražnjenje baterije 7-14% od toga. Gubitak elektromotora 2-3% od ostatka. Gubitak SUS motora samo od rezervoara do točka je 70%! Ušteda je opet bar 20% a zagađenje 3 puta manje. I to bez ušteda u rafinerijama (za proizvodnju 3 litre benzina potroši se 1 ) zbog manje proizvodnje i distrubicije. Naravno da nafta treba zbog đubriva i što manje potrošimo na vozikanje više ostaje za proizvodnju hrane.

borivoje surdilovic

pre 6 godina

vlada srbije u suzama cita vesti kako nece vise biti para od akciza na gorivo...pa vec sada planira da akciza na kilovat struje bude 10 puta skuplja od istog.

Ivan

pre 6 godina

Bolhe ulagati u proizvodnju struje nego u ekonomicne agregate na fosilna goriva. Ulaganjem i istrazivanjima doci ce se do jeftinih obnovljivih ili sigurnih nuklearnih ili ko zna kojih izvora. Svakako i sagorevanje uglja u elektranama je cistije nego produkata sirove nafte.

NIKOLA

pre 6 godina

Ne baš tako prebrzo ipak je reč o kompaniji koja je u odnosu na ostale Američke najaktivnija na drugim tržištima,samo u zadnjih par godina su otvorili nove evropske fabrike fabrike u Španiji,Rusiji i Rumuniji,ipak da će toliko ulaganje da pogura to sigurno, neće ni drugi samo da gledaju.