Da li je ovo gorivo vozila budućnosti? Toyota kaže "da"

Kupci koji žele da nabave nov automobil u SAD uglavnom imaju tri opcije – benzinac, benzinsko-električni hibrid, ili potpuno električno vozilo. Međutim, pojavila se i četvrta opcija – automobil na vodonik, za koji neki proizvođači smatraju da će biti gorivo budućnosti.

Pošaljite komentar
 1. Sve je to lepo, ali mi se još uvek vrtimo oko golfa dvojke...
  (Toma, 27. novembar 2
  Vozio bih ja bolje od te dvojke, da imam para da kupim ;)
  (cole, 3. decembar 2017 21:24)

  # Link komentara

 2. Za ove śto stavljaju filtere na dimnjake i rešavaju problem i porede to sa auspuhom auta,automobili učestvuju u zagađenju atmosfere sa 17%,ne nasedajte na razne priče.
   (Wtf, 30. novembar 2017 07:32)

  # Link komentara

 3. @Alex - jesi li ti bio ozbiljan kada si naveo kao referencu ovog [link]/ koji se sam opisuje kao
  "Keynote Speaker" "Inspirational and Engaging... World Renowed Thought Leader" - ?!?
  Takvih na Webu ima na tone, većina su ko NGO nekog Ilon Mask. Ozbiljnije je naći studije i račun onog od-do, isplativost celokupnog sistema od energane do točka, kako sada tako i tehnološki mogućeg, pod pretpostavkom industrijskog sviča. Ima ih i dve ozbiljne takve sam pročitao.
  Ključno je pitanje kako će se dobijati struja. Alternativno - sigurno ne. Već sad su solarni paneli, vetrenjače itd. veći zagađivači nego "spasioci" te je odgovor koliko neminovan toliko i jednostavan - dobijaće se nuklearno. Nije jasno kako zaista: fuzijom, znanom a sada i uznapredovanom fisijom urana ili kako je najsmislenije - fisijom torijuma. A i tu ima podvarijanti.
  I u tome je ključ broj jedan - kako zaista; termodinamički najefikasnije su izvedbe visoke temperature - gde je vodonik najprirodniji kao deo kogeneracije. Ne ovako kako se sada dobija, skupo i neekološki. Ali tada i tako - odličan je!
  Ključ broj dva je naizmenični, dijalektični aspekt obe opcije. Struja je odlična jer je odmah bilo gde - ali je mana što ju je teško čuvati. Hidrogen gorive ćelije, cela infrastuktura i čuvanje su skupi i napor - ali su i prednost hemijskog goriva nad strujom: može da stoji i može da se nosi. Tu će napredak baterija vs. napretka gorivih ćelija odlučiti.
  Trenutno objektivno - vodonik ima izvesnu prednost!
  (Helios, 28. novembar 2017 23:29)

  # Link komentara

 4. Vozim isti ovakav, čak i boja :) zviždi kao spejs šatl kad das gas, mislim ne znam šta reci, naročito posle običnog auta koji sam vozio pre nego sam došao u USA
  (dane, 28. novembar 2017 19:26)

  # Link komentara

 5. Jednog dana kada vozila koja troše vodonik budu pristupačna korisnicima u Srbiji - sačekaće ih .... pogodili ste AKCIZA.
  (PDV, 28. novembar 2017 07:43)

  # Link komentara

 6. 'Vozila na alkohol su bolja varijanta. Obnovljivi izvor i jeftinija proizvodnja.'
  Iako se u Brazilu masovno koriste nažalost nisu. Da bi se napunio jedan prosečan rezervoar pikapa treba npr. 120 kilograma kukuruza. Prosečan afrikanac toliko ugljikohidrata pojede za celu godinu. Sećate li se onog vremena u Britaniji kada su "ovce pojele ljude"? Takvo gorivo je prosto nemoralno, da ne upotrebimo jaču reč.
  (Sinko, 28. novembar 2017 02:50)

  # Link komentara

 7. Konačno će postati istina onaj mit iz filmova, kada pucaš u rezervoar auta on eksplodira u ogromnu vaternu loptu. Pošto je za benzin provaljeno da nije istina...
  (Rambo T Schwarzenegger, 27. novembar 2017 23:36)

  # Link komentara

 8. Budalaština.

  Ako je gorivo budućnosti, bolje neka naprave fabrike vodonika blizu potrošača, tj. stanica za punjenje električnih automobila. Očigledno je da nije "portabilan", a i vrlo je opasan.
  (ReTox, 27. novembar 2017 23:07)

  # Link komentara

 9. ideja nije da se forsiraju elektricna vozila bez razloga. vodonicna celija i dalje trosi slabo obnovljiv resurs tj kiseonik. poenta elektricnih vozila je da se struja jednog dana dobija iz fuzionih kao i izvora na vetar i solarnu energiju kako je to u kojim krajevima perspektivnije. time je u teoriji footprint bez obzira na potrosnju na okolinu mali. to sa sirokom upotrebom vodonicnih celija ne bi bio slucaj.
   (darwinove nagrade, 27. novembar 2017 22:57)

  # Link komentara

 10. E, ovo sa vodonikom će da napravi pravi BUM na tržištu automobila ;)

  Čak i ako se reši problem skladištenja, vodonik je pogodan možda baš za to - skladištenje energije. Na primer, imate solarne panele na krovu, kad je dovoljno sunčano da proizvodite višak energije, treba je skladištiti tako da imate dovoljno energije i preko noći, tu je vodonik.

  Ali, sve zavisi od toga kako će napredovati baterije. Nemci su razvili neke nove baterije koje se znatno brže pune i većeg su kapaciteta, ali za industrijsku proizvodnju treba navodno bar još 10 godina testiranja i ispitivanja.

  Takođe, nemci su napravili i LiIon baterije koje imaju elektrolit od specijalne plastike, tako da nemaju problem sa pregrevanjem (zbog koga današnje LiIon baterije nemaju teorijski maksimalan kapacitet), plus imune su na fizička oštećenja - npr. u jednom video šrafcigerom naprave rupe na bateriji i ona i dalje fukcioniše normalno.


  A to gde se i kako energija proizvodi... pa u Obrenovcu postaviš jedan filter na dimnjak i problem rešen, ali kod SUS motora na benzin i dizel nikakvi filteri ne pomažu 100%, samo delimično.
  (Veliki brat, 27. novembar 2017 22:25)

  # Link komentara

 11. A gde je plin ?
   (nenadmašni, 27. novembar 2017 20:50)

  # Link komentara

 12. Vodonik se već skladisti u celicnim bocama, znači skladistenje nije problem! Ako Srbija hoće da u necemu prednjači, evo sanse!
   (Bridge, 27. novembar 2017 17:57)

  # Link komentara

 13. Na koje gorivo brazilci ćeraju autobuse i kola. Koliko sam skontao, to je neka 'kija od šećerne trske. Prepečenica, naravno.
   (plaćenik & domaći izdajnik, 27. novembar 2017 17:17)

  # Link komentara

 14. Imate li vodonik kući? Pogledajte samo taj sklop motora i prenosa snage i uporedite ih sa elektromotorima. Zašto komplikovano kada može jednostavno. Budućnost je u vozilima na električni pogon, a u ne bilo kakvim razgradivim ćelijama/supstancama.
  (Dragan, 27. novembar 2017 17:11)

  # Link komentara

 15. oce tojota da popije jos jedan cunami izgleda.
  (tony, 27. novembar 2017 16:55)

  # Link komentara

 16. Benzin i dizel zagadjuju atmosferu, ali su zato vodonik i elektricni automobili cool. To sto se i za elektricne automobile a i za proizvodnju vodonika trosi struja, koju opet proizvodimo zagadjivanjem prirode je takodje cool ...
  (z, 27. novembar 2017 12:53)

  Чак и ону струју коју добијаш из угља (све мањи проценат), правиш у једној фабрици, са једним димњаком. На тај димњак можеш да накачиш најбољи могући филтер, све и ако он кошта милион евра. 1.000.000 аутомобила има 1.000.000 ауспуха, и не можеш да платиш да се на сваки од њих стави најквалитетнији филтер.
   (Горан, 27. novembar 2017 16:25)

  # Link komentara

 17. Sve je to lepo, ali mi se još uvek vrtimo oko golfa dvojke...
   (Toma, 27. novembar 2017 16:02)

  # Link komentara

 18. Ova tehnologija bi pomogla da se procisti atmosfera u velikim gradovima. Jedino bi bila povećana vlažnost vazduha. Sa druge strane za dobijanje vodonika potrebna je električna energija, a opet nju treba dobiti iz nekih drugih izvora -termoelektrana, ili obnovljivih izvora energije. Mislim da ova tehnologija nema budućnosti zbog nerazvijene infrastrukture.
   (Samo istina, 27. novembar 2017 15:19)

  # Link komentara

 19. Bitno je da mi Srbi polemisemo o ovome a ne umemo ni motor da napravimo...Jasno je da vodonik ima prednost u odnosu na struju,alu je takođe jasno da postoji i veca barijera ulaska vodoonicnih automobila na trziste zbog malog broja pumpi sa tim gorivom...Mislim da je neka nasa realnost, nažalost i dalje hibrid verzija automobila, ali sa strujom i tecnim naftnim gasom jer najmanje zagadjuje zivotnu okolinu u odnosu na benzin i dizel...
   (Matrix, 27. novembar 2017 15:17)

  # Link komentara

 20. kad bude radila fuzijska elektrara bice struje za sve. Nece to iz termoelektrara da ide. nisu Japanci glupi, nije to Tdi...bluemotion.
   (ja, 27. novembar 2017 14:27)

  # Link komentara

 21. U Zajecaru se vec vozi na vodinik i to direktno iz El-lize u motor sa unutrasnjim sagorevanjem. Potrosnja, sitnica. Al se ne moze registrovati Ako na tehnickom vide uredjaj ispod haube. Inace je to benziski motor.
  (bojan, 27. novembar 2017 13:31)

  # Link komentara

 22. Nekog sa boljom pozadinom za reklamu... :-)
   (mare, 27. novembar 2017 13:07)

  # Link komentara

 23. Dobra ideja ali jos uvek ima dosta problema sa ovim tipom goriva.

  1. dugorocno skladistenje, vodonik je zbog njegove male atomske mase veoma tesko zadrzati.
  Bukvalno sa protokom vremena izlazi iz rezervoara (prolazi kroz njegove zidove) (malo po malo ali ipak gubici), primer su helijumski baloni. Koliko god ih dobro vezete kroz dan dva primeticete da su se primetno izduvali.

  2. proizvodnja elektricne energije
  Koristi se vodonicna celija sa katalizatorom koji jos uvek treba skupe materijale (platina) i vremenom se degradira. Radi se na tome da se koriste jeftiniji i otporniji materijali ali jos se radi na tome.

  3. konverzija
  Utrosena elektricna energija potrebna da se izdvoji vodonik, ohladi i skladisti ce uvek biti veca od energije koju bi mogli da dobijete od tog vodonika.
  Znaci opet je pitanje ko je efikasniji za utrosenu kolicini el. energije.

  Evo clanka:
  [link]/
  (Aleks, 27. novembar 2017 13:04)

  # Link komentara

 24. za sad idemo na elektro, pa da vidimo kako ce se pokazati...
   (Sub-Zero, 27. novembar 2017 12:56)

  # Link komentara

 25. A šta sa tolikom vodom i vodenom parom?
  (Vreme će pokazati, 27. novembar 2017 12:54)

  # Link komentara

 26. Benzin i dizel zagadjuju atmosferu, ali su zato vodonik i elektricni automobili cool. To sto se i za elektricne automobile a i za proizvodnju vodonika trosi struja, koju opet proizvodimo zagadjivanjem prirode je takodje cool ...
  (z, 27. novembar 2017 12:53)

  # Link komentara

 27. Skladištenje eksplozivnog, i prema ugljeniku iz čelika, korozivnog vodonika, je još uvek problem, i dosta skupo, sa gledišta izbora drugih izdržljivih materijala, za izradu rezervoara, i komercijalizaciju ovog goriva. Inače, kao gorivo, vodonik je odličan izbor, a proizvod njegovog sagorevanja je isključivo vodena para/voda.
   (Smuleco, 27. novembar 2017 12:50)

  # Link komentara

 28. To u srbiji nece zaziveti sigurno.Ima da nam i naplacuju vodu kao benzin sad.
   (srbin, 27. novembar 2017 12:39)

  # Link komentara

 29. Ovo je za nas vest iz buducnosti daleko smo i od elektricno hibridnih a jos vise od vodonicnih automobila. Zna se ko caruje ovde i dugo ce: TDI, JTD, HDI, CDTI...
   (Dizel zakon, 27. novembar 2017 12:28)

  # Link komentara

 30. Vodonik kao energija za pogon avtomobila je glupost. Jer u 50 godina, otkad se ljudi bave sa njim za tu namenu, jos uvek nismo ni blizu resenja ni efikasne proizvodnje, a ni skladistenja istog. Ako želite da biste iz vodonika dobili energiju ekvivalentnu 10 kW, i dalje je potrebno oko 25kW sati elektrike, a stom elektrikom mozemo preci mnogo km. A dodatno je elektrika potrebna za komprimiranje vodonika na700 bara pritiska. Hidrogen auto sam po sebi nije problem, moze da ide, to se ne spori. A vodonik kao gorivo bi bio pogodan jedino za neke države, koje imaju veliki višak elektrike i predaleko su od neke lokacije, da se naprimer prikljuce na neke mreze, odakle bi mogli te viskove izvoziti. Naprimer Island.
  (Slovenac, 27. novembar 2017 12:15)

  # Link komentara

 31. Da. I sta kazu? Vodonik koji te vodonicne stanice natoce ne eksplodira? Rezervoar ne mora biti izuzetno tezak i ne mora se hladiti? To hladjenje ne steti okolini? Zamislite malo jaci sudar automobila koji ima pun rezervoar vodonika i jednu varnicu. Onda zamislite grad sa sravnjenim blokom zgrada.
  Vodonik je zaista sjajno gorivo ali je njegovo skladistenje veoma skupo i pravilima definisano. Jedno koje vazi i kod nas je da bocu sa vodonikom ne smete nikako transportovati cak ni liftom. Pri ikakvom kontaktu sa kozom izaziva simptome slicne opekotinama, a udisanje nije strasno ali onemoguva udisanje vazduha sto moze dovesti do trovanja. Gas je bez mirisa i boje pa ljudi ni ne znaju da je oko njih. Tecni vodonik se dobija elektrolizom sto je dosta sporo. Znajuci ljudsku nezajazljivost ubrzo bi ga poceli proizvoditi metodom sa uzarenim Koksom na temperaturama preko 1400 stepeni C i sa produktom u vidu ugljen dioksida. Sjajno za zagadjenje okoline! Tek su u razvoju vodonik generatori manje zabremine koji bi se mogli ugraditi u svaki automobil, a koji bi gorivo direktno generisali i ubrizgavali u motor. Verovali ili ne, firma iz Srbije je odlicna u rayvoju ovog sistema. Do tada ovo je cista utopija, a mislim da bi se ovom gorivu u slobodnoj prodaji najvise obradovali teroristi. Pored Tojote naravno, koja je ulozila silna sredstva u razvoj ovakvih motora.
  (Hmm, 27. novembar 2017 12:03)

  # Link komentara

 32. Vozila na alkohol su bolja varijanta. Obnovljivi izvor i jeftinija proizvodnja.
  (Ognjen, 27. novembar 2017 11:54)

  # Link komentara

 33. Japanci i vizija buducnosti.
  Dve dijametralno suprotne stvari.
  (Dejan, 27. novembar 2017 11:44)

  # Link komentara

 34. Hoce li konacno ovi iz Toyote da imaju ideju kakao da naprave lep automobil, a ne samo nakaze sto prave.
   (Milan, 27. novembar 2017 11:41)

  # Link komentara

 35. Tu je odavno sve tehnološki jasno i rešeno, pronblem je samo skladištenje. Atom vodonika toliko je mali da nijedan rezervoar ne može dugo sa ga zadrži, on se provuče i pobegne, ishlapi. Bilo je nekih patenata prethodnih godina, ali onda odjednom tišina. Jasno je da je nafta toliko velik svetski biznis, da mnogim opasnim igračima konačno rešenje nikako ne bi odgovaralo.
  (Rade, 27. novembar 2017 11:37)

  # Link komentara

 36. Ovo je ok ideja,najbolja alternativa za buducnost...
   (Molder, 27. novembar 2017 11:24)

  # Link komentara