Petak, 06.10.2017.

10:11

VW želi da obuzda Škodu, postala im previše konkurentna

Izvor: B92

VW želi da obuzda Škodu, postala im previše konkurentna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

stosone

pre 6 godina

Treba ispujdati Nemce iz "Škode", to je zaključak, i dovesti nekog drugog strateškog partnera. ...
EU Citizen, 8. oktobar 2017 13:07)

A da se ti malo informises pre nego sto lupis?
VW nije strateski partner vec 100% vlasnik ... Skoda je njegovo vlasnistvo, tako da je prilicno nemoguce ispujdati ih, sta god to u tvojoj glavi znacilo.
(Lemi, 9. oktobar 2017 07:32)

Nemoj da se uzbudjujes zbog njegovih komentara. Ako si nekada citao komentare na b92 valjda si shvatio do sada da on cesto lu...ta o stvarima o kojima nema pojma. I obavezno pominje socijaliste, neolibelare, cia, bia... i ko zna sta se mota po njegovoj glavi. Nije vredan komentara.

Jo

pre 6 godina

Sta su ti menadzeri. Zabrljali u VW pa sad hajde da uzmemo Skodu i eto nama nasih bonusa opet. A Cesi, ko ih sisa nek crknu. Gasi fabrike , otpustaj ljude ...

Lemi

pre 6 godina

Treba ispujdati Nemce iz "Škode", to je zaključak, i dovesti nekog drugog strateškog partnera. ...
EU Citizen, 8. oktobar 2017 13:07)

A da se ti malo informises pre nego sto lupis?
VW nije strateski partner vec 100% vlasnik ... Skoda je njegovo vlasnistvo, tako da je prilicno nemoguce ispujdati ih, sta god to u tvojoj glavi znacilo.

EU Citizen

pre 6 godina

Treba ispujdati Nemce iz "Škode", to je zaključak, i dovesti nekog drugog strateškog partnera. Jedno su menadžerske odluke koje se rukovode objektivnim poslovnim razlozima, ali da grupa preplaćenih neokomunističkih sindikalnih neradnika baca klipove pod noge jednoj uspešnoj firmi, jer se osećaju ugroženo boljom, produktivnijom i jefrinijom radnom snagom, to je čisti socijalsitički bezobrazluk, i na to bi češka vlada morala da reaguje, i siguran sam da će reagovati, jer je kupovina Škode bila i međudržavni dil. Siguran sam da ima japanskih, korejskih ili kineskih firmi koje bi jedva dočekale, "Škodu", pa se s Nemcima ne treba maziti, već ih staviti pred jednostavan izbor: ili ne gušite "Škodu" veštački iz toksičnih i nemoralnih političkih razloga, ili doviđenja i prijatno, više niste dobrodošli, ionako je za sve zemlje Višegrada odlično da smanje udeo i uticaj nemačkog novca u privredi, jer, kolilo vidim, putevi Višegrada i EU će se uskoro i politički početi da radikalnike razilaze, i to je samo dobro za zemlje Višegrada, kojima će se verovatno pridružiti i Baltik, a zabisno od unutrašnjepolitičkog razvoja, vremenom vrlo moguće i Austrija, Hrvatska, Danska, Irska i još neke istočnoevropske i skandinavske zemlje koje su sve nezadovoljnije federealističkim pritiskom i/ili socijalsitičkom pljačkom berlinsko-parisko-briselske osovine, i spremaju se ili za neki Exit ili, minmalno, za formiranje antiimigracionog, nesocijalističkog i ekonomski liberalnog bloka u EU, mada ja lično mislim da za to nema šanse, odnosno da je cepanje verovatnije.

Bane

pre 6 godina

@ MikiBG

Pa koncern, odnosno akcionari se ni ne bune, njima je sve jedno odakle se lova sliva i njima su VW i Skoda kao razliciti dzepovi istih pantalona. Medjutim buni se menadzment VW ali cak ne ni on ceo, vec se bune predstavnici sindikata koji su u VW toliko mocni da njihovi predstavnici sede u upravnim odborima, njihov glas se direktno cuje i cak ucestvuju u donosenju odluka. Radnici u VW rade za 38 evra po satu dok radnik u Skodi radi za 10 evra po satu, naravno jasno je zasto Skoda ostvaruje 8% profita a VW i pored znamo kakvih cena 1,8% profita. Znaci prostora za smanjenje cena VW nema a po ovim se slabo prodaje i samim tim sledeci na udaru su radnici. Zato se njihovi predstavnici bune i za sve krive Skodu odnosno deo menadzmenta koji je svakako pod pritiskom zbog niskog profita trazi da se promene kooperantske cene po kojima VW prodaje Skodi platforme, motore i menjace. Time bi profit Skode direktno presuli u svoje dzepove i pred akcionarima oni bili ti koji ostvaruju profit. Medjutim radnici u proizvodnji VW od toga nemaju nista oni traze da se deo proizvodnje Skode preseli u Nemacke pogone kako bi se uposlio Nemacki skupi radnik, ali ja mislim da akcionari nece dozvoliti to, jer gde je tek tu racunica da Nemacki 4 puta skuplji radnik sklapa Skodu po istoj ceni, a ni po ceni VW nemaju profit.

malo o VW

pre 6 godina

@Mladen
Buba je pokradena Tatra V570 (1933) čije je planove tadašnji direktor Hans Ladvinka predao Dr. Ferdinandu Poršeu (rođen u Bohemiji- Češka) koji ih preradio u Bubu. Posle II sv. rata proizvodnju Bube su pokrenuli britanci ( 09,1945). Inače VW je osnovao Nemački Radnički Front (Deutsche Arbeitsfront) 28.05.1937.

Banjalučanin

pre 6 godina

Statistika je zanimljiva. 1991. je pravljen jedan model i prodavao se godišnje u 170 000 primjeraka. Danas ih ima 7, prodaju ih u nešto više od 1 125 000. To i dalje znači da u prosjeku prave manje od 170 000 primjeraka svakog modela (7 x 170 000 = 1 190 000). Znači, modeli su im u prosjeku manje atraktivni danas nego 1991?

bakicar

pre 6 godina

Kada vidim Škodu to meni šalje poruku: nisam imao pare za fauve. Zato imam više respekta za Dačiju koja ima svoj karakter, dakle neka esencija automobila za razumnu cijenu.

Mladen

pre 6 godina

Svaki proizvođač pokušava da se digne i uzme skuplje tržište.

VW je počeo a Bubom, što je bilo dno tržišta. Pravili su je do 2003. Već 2005. su izbacili Phaeton i Tuareg.

Naša Zastava je nudila Skalu 2008. god. za 4000€ jer su poznavali tržište. Čak je i Dacia brend koji pokušava da se digne. Sandero je već 20% skuplji od onoga koliko treba da košta.

Jedini proizvođač koji poznajr svoju klijentelu je Mazda, Tata u Indiji i ostajem bez ideja.

popp

pre 6 godina

Pored ovakvog Superb-a, nikad vise Passat (B5 i B6 kupljeni novi). Kao sto je neko vec napisao, VW je trebao da bude kao danas Škoda, robustan, kvalitetan i relativno povoljan. Kupiti radnicki auto po cenama koje VW danas plasira je ludost.

Replay

pre 6 godina

Svaka cast VW-u sta je napravio od Skode. Mada realno, Skoda se pravi kao jeftini VW, slabija zavrsna obrada, losija zvucna izolacija, za nijansu nedopadljiviji od VW, znak i ime koje iritira svakog coveka kojeg sam sreo. Ali bas briga VW, ubira profit na svemu i uopste nije konkurentna vec je to njihovo i onu mogu i da ih ugase ako hoce.
Onaj ko misli da je Skoda bolja od VW da se javi psihijatru i to odmah. :) Seat je bolji auto, sportskiji i lepsi od Skode a i skuplji po cenovniku, zamalo pa kao VW.

Nebojsa

pre 6 godina

Ne buni se koncern, nego proizvodjac VW. Kao kad bi se jedno od dvoje dece pobunilo kod mame i tate ko ima veci dzeparac a manje domaceg.

Gross

pre 6 godina

Pa realno Supeb (Super B - za Zemun i okolinu) izgleda mnogo moćnije od Passat-a. VW bi morao da stavi prst na celo kad je dizajn Passata u pitanju. Sve je tu na mestu, ali se radi o možda najdosadnijem automobilu na svetu (pri tom ja “se kunem u Golf” i smatram ga ultra naj modelom klase).

MikiBG

pre 6 godina

Ne razumem kako rast Škode može da šteti VW-u, kada je on, prema podatku na Wikipedia, u potpunosti poseduje. To znači da ne postoji deo profita koji napravi Škoda a ne završi u VW-u. Da šteti radnicima u drugim fabrikama možda još i mogu da razumem, ali kako šteti koncernu u celini ne mogu, ako može neko neka objasni.

Radovan

pre 6 godina

"Misli se pre svega na to da Škoda dobija razvijenu nemačku tehnologiju, a istovremeno manje plaća radnike u svojim fabrikama od Volkswagena, što joj omogućava da ima veći profit".

Ovo se čita i razmišlja drugačije, a to je da će fabrika biti preseljena u Nemačku i radnici će imati nižu platu.
Ako se nemački beli radnik bude bunio, biće zamenjen dospelim emigrantom.
U Nemačkoj sada ima puno nezaposlene jeftine radne snage i puno zaposlene skupe radne snage. Šta mislite šta će uraditi fabrikanti?

Još sam davno rekao da će sve fabrike proizvoditi "Logana", auto sa niskom proizvodnom cenom, a visokom prodajnom. Pre proizvodnje LOgana, Francuzi su pokupili recept od ruskog AVTOVAZ, što su oni i priznali.

Timer

pre 6 godina

Danasnja Skoda je zapravo VW po realnoj ceni. Narod to polako shvata i logicno bira jeftinije. Da bi zauzdao Skodu VW mkra da joj podigne cenu ili da joj smanji kvalitet a i jedno i drugo nije lako uraditi.

Dejan

pre 6 godina

Rast cene Škode je bio logičan jer iako su modeli planirani da pokore konkurenciju, u stvarnosti su se dobro prodavali nauštrb rođaka iz Nemačke.
Što me je samo navelo da posumnjam u prodaje matične kuće a naročito Golfa, što su vesti o lažnim izveštajima iz Francuske i potvrdili.
Čak šta više izgledali su poslovnije i elegantnije od VW modela i time pospešili flotnu prodaju...
Nisam bio poklonik pravca u koji su nas odveli klonirani modeli WAG grupe ali npr. Seatovi Leon, Ateca, kao i Škodin Superb u obe izvedbe su mi dominantniji, atraktivniji i nose više emocija u dizajnu u odnosu na klasiće iz Wolfsburga, Passata, Golfa, i naročito Tiguana ...
Svo to kupovanje silnih bedževa je negde moralo da pukne i da citiram Maxy-ija koji je dao komentar na jednom drugom sajtu: Pokušali su da uguraju VW koji je u stvari trebao biti ono što je Škoda danas u premijum segment i sa brutalnim cenama ... Pored živog Audija, koji se jedva izborio za treće mesto pored BMW-a, Mercedesa i Lexusa ...
Ludist

Ajnštajn, neograničenost, svemir, ljudka glupost,

pre 6 godina

VW zato razmatra mogućnost da deo proizvodnje Škode preseli u Nemačku, gde bi radnici morali da budu više plaćeni...
I ovi počeli da izjavljuju stvari za Njuz.net. Ako je pervod tačan, naravno...

Nevolem

pre 6 godina

Pa, da su pre 25 godina imali slobu zlikovca i prateću bulumentu kriminalaca, pardon privrednika kao mi, danas bi imali samo čir (ne nekom delu tela).

да да

pre 6 godina

Рецимо, дигните још цену шкоди или је једноставно, угасите и сл. За нас је и оваква шкода постала прескупа. Шкода је морала да остане највећим делом у јефтином сегменту тржишта а да постепено повећава квалитет, но алавост је унивррзална, ...

Timer

pre 6 godina

Danasnja Skoda je zapravo VW po realnoj ceni. Narod to polako shvata i logicno bira jeftinije. Da bi zauzdao Skodu VW mkra da joj podigne cenu ili da joj smanji kvalitet a i jedno i drugo nije lako uraditi.

Nevolem

pre 6 godina

Pa, da su pre 25 godina imali slobu zlikovca i prateću bulumentu kriminalaca, pardon privrednika kao mi, danas bi imali samo čir (ne nekom delu tela).

Ajnštajn, neograničenost, svemir, ljudka glupost,

pre 6 godina

VW zato razmatra mogućnost da deo proizvodnje Škode preseli u Nemačku, gde bi radnici morali da budu više plaćeni...
I ovi počeli da izjavljuju stvari za Njuz.net. Ako je pervod tačan, naravno...

popp

pre 6 godina

Pored ovakvog Superb-a, nikad vise Passat (B5 i B6 kupljeni novi). Kao sto je neko vec napisao, VW je trebao da bude kao danas Škoda, robustan, kvalitetan i relativno povoljan. Kupiti radnicki auto po cenama koje VW danas plasira je ludost.

Dejan

pre 6 godina

Rast cene Škode je bio logičan jer iako su modeli planirani da pokore konkurenciju, u stvarnosti su se dobro prodavali nauštrb rođaka iz Nemačke.
Što me je samo navelo da posumnjam u prodaje matične kuće a naročito Golfa, što su vesti o lažnim izveštajima iz Francuske i potvrdili.
Čak šta više izgledali su poslovnije i elegantnije od VW modela i time pospešili flotnu prodaju...
Nisam bio poklonik pravca u koji su nas odveli klonirani modeli WAG grupe ali npr. Seatovi Leon, Ateca, kao i Škodin Superb u obe izvedbe su mi dominantniji, atraktivniji i nose više emocija u dizajnu u odnosu na klasiće iz Wolfsburga, Passata, Golfa, i naročito Tiguana ...
Svo to kupovanje silnih bedževa je negde moralo da pukne i da citiram Maxy-ija koji je dao komentar na jednom drugom sajtu: Pokušali su da uguraju VW koji je u stvari trebao biti ono što je Škoda danas u premijum segment i sa brutalnim cenama ... Pored živog Audija, koji se jedva izborio za treće mesto pored BMW-a, Mercedesa i Lexusa ...
Ludist

да да

pre 6 godina

Рецимо, дигните још цену шкоди или је једноставно, угасите и сл. За нас је и оваква шкода постала прескупа. Шкода је морала да остане највећим делом у јефтином сегменту тржишта а да постепено повећава квалитет, но алавост је унивррзална, ...

MikiBG

pre 6 godina

Ne razumem kako rast Škode može da šteti VW-u, kada je on, prema podatku na Wikipedia, u potpunosti poseduje. To znači da ne postoji deo profita koji napravi Škoda a ne završi u VW-u. Da šteti radnicima u drugim fabrikama možda još i mogu da razumem, ali kako šteti koncernu u celini ne mogu, ako može neko neka objasni.

Gross

pre 6 godina

Pa realno Supeb (Super B - za Zemun i okolinu) izgleda mnogo moćnije od Passat-a. VW bi morao da stavi prst na celo kad je dizajn Passata u pitanju. Sve je tu na mestu, ali se radi o možda najdosadnijem automobilu na svetu (pri tom ja “se kunem u Golf” i smatram ga ultra naj modelom klase).

Nebojsa

pre 6 godina

Ne buni se koncern, nego proizvodjac VW. Kao kad bi se jedno od dvoje dece pobunilo kod mame i tate ko ima veci dzeparac a manje domaceg.

Mladen

pre 6 godina

Svaki proizvođač pokušava da se digne i uzme skuplje tržište.

VW je počeo a Bubom, što je bilo dno tržišta. Pravili su je do 2003. Već 2005. su izbacili Phaeton i Tuareg.

Naša Zastava je nudila Skalu 2008. god. za 4000€ jer su poznavali tržište. Čak je i Dacia brend koji pokušava da se digne. Sandero je već 20% skuplji od onoga koliko treba da košta.

Jedini proizvođač koji poznajr svoju klijentelu je Mazda, Tata u Indiji i ostajem bez ideja.

bakicar

pre 6 godina

Kada vidim Škodu to meni šalje poruku: nisam imao pare za fauve. Zato imam više respekta za Dačiju koja ima svoj karakter, dakle neka esencija automobila za razumnu cijenu.

Replay

pre 6 godina

Svaka cast VW-u sta je napravio od Skode. Mada realno, Skoda se pravi kao jeftini VW, slabija zavrsna obrada, losija zvucna izolacija, za nijansu nedopadljiviji od VW, znak i ime koje iritira svakog coveka kojeg sam sreo. Ali bas briga VW, ubira profit na svemu i uopste nije konkurentna vec je to njihovo i onu mogu i da ih ugase ako hoce.
Onaj ko misli da je Skoda bolja od VW da se javi psihijatru i to odmah. :) Seat je bolji auto, sportskiji i lepsi od Skode a i skuplji po cenovniku, zamalo pa kao VW.

Radovan

pre 6 godina

"Misli se pre svega na to da Škoda dobija razvijenu nemačku tehnologiju, a istovremeno manje plaća radnike u svojim fabrikama od Volkswagena, što joj omogućava da ima veći profit".

Ovo se čita i razmišlja drugačije, a to je da će fabrika biti preseljena u Nemačku i radnici će imati nižu platu.
Ako se nemački beli radnik bude bunio, biće zamenjen dospelim emigrantom.
U Nemačkoj sada ima puno nezaposlene jeftine radne snage i puno zaposlene skupe radne snage. Šta mislite šta će uraditi fabrikanti?

Još sam davno rekao da će sve fabrike proizvoditi "Logana", auto sa niskom proizvodnom cenom, a visokom prodajnom. Pre proizvodnje LOgana, Francuzi su pokupili recept od ruskog AVTOVAZ, što su oni i priznali.

Bane

pre 6 godina

@ MikiBG

Pa koncern, odnosno akcionari se ni ne bune, njima je sve jedno odakle se lova sliva i njima su VW i Skoda kao razliciti dzepovi istih pantalona. Medjutim buni se menadzment VW ali cak ne ni on ceo, vec se bune predstavnici sindikata koji su u VW toliko mocni da njihovi predstavnici sede u upravnim odborima, njihov glas se direktno cuje i cak ucestvuju u donosenju odluka. Radnici u VW rade za 38 evra po satu dok radnik u Skodi radi za 10 evra po satu, naravno jasno je zasto Skoda ostvaruje 8% profita a VW i pored znamo kakvih cena 1,8% profita. Znaci prostora za smanjenje cena VW nema a po ovim se slabo prodaje i samim tim sledeci na udaru su radnici. Zato se njihovi predstavnici bune i za sve krive Skodu odnosno deo menadzmenta koji je svakako pod pritiskom zbog niskog profita trazi da se promene kooperantske cene po kojima VW prodaje Skodi platforme, motore i menjace. Time bi profit Skode direktno presuli u svoje dzepove i pred akcionarima oni bili ti koji ostvaruju profit. Medjutim radnici u proizvodnji VW od toga nemaju nista oni traze da se deo proizvodnje Skode preseli u Nemacke pogone kako bi se uposlio Nemacki skupi radnik, ali ja mislim da akcionari nece dozvoliti to, jer gde je tek tu racunica da Nemacki 4 puta skuplji radnik sklapa Skodu po istoj ceni, a ni po ceni VW nemaju profit.

Lemi

pre 6 godina

Treba ispujdati Nemce iz "Škode", to je zaključak, i dovesti nekog drugog strateškog partnera. ...
EU Citizen, 8. oktobar 2017 13:07)

A da se ti malo informises pre nego sto lupis?
VW nije strateski partner vec 100% vlasnik ... Skoda je njegovo vlasnistvo, tako da je prilicno nemoguce ispujdati ih, sta god to u tvojoj glavi znacilo.

malo o VW

pre 6 godina

@Mladen
Buba je pokradena Tatra V570 (1933) čije je planove tadašnji direktor Hans Ladvinka predao Dr. Ferdinandu Poršeu (rođen u Bohemiji- Češka) koji ih preradio u Bubu. Posle II sv. rata proizvodnju Bube su pokrenuli britanci ( 09,1945). Inače VW je osnovao Nemački Radnički Front (Deutsche Arbeitsfront) 28.05.1937.

Banjalučanin

pre 6 godina

Statistika je zanimljiva. 1991. je pravljen jedan model i prodavao se godišnje u 170 000 primjeraka. Danas ih ima 7, prodaju ih u nešto više od 1 125 000. To i dalje znači da u prosjeku prave manje od 170 000 primjeraka svakog modela (7 x 170 000 = 1 190 000). Znači, modeli su im u prosjeku manje atraktivni danas nego 1991?

EU Citizen

pre 6 godina

Treba ispujdati Nemce iz "Škode", to je zaključak, i dovesti nekog drugog strateškog partnera. Jedno su menadžerske odluke koje se rukovode objektivnim poslovnim razlozima, ali da grupa preplaćenih neokomunističkih sindikalnih neradnika baca klipove pod noge jednoj uspešnoj firmi, jer se osećaju ugroženo boljom, produktivnijom i jefrinijom radnom snagom, to je čisti socijalsitički bezobrazluk, i na to bi češka vlada morala da reaguje, i siguran sam da će reagovati, jer je kupovina Škode bila i međudržavni dil. Siguran sam da ima japanskih, korejskih ili kineskih firmi koje bi jedva dočekale, "Škodu", pa se s Nemcima ne treba maziti, već ih staviti pred jednostavan izbor: ili ne gušite "Škodu" veštački iz toksičnih i nemoralnih političkih razloga, ili doviđenja i prijatno, više niste dobrodošli, ionako je za sve zemlje Višegrada odlično da smanje udeo i uticaj nemačkog novca u privredi, jer, kolilo vidim, putevi Višegrada i EU će se uskoro i politički početi da radikalnike razilaze, i to je samo dobro za zemlje Višegrada, kojima će se verovatno pridružiti i Baltik, a zabisno od unutrašnjepolitičkog razvoja, vremenom vrlo moguće i Austrija, Hrvatska, Danska, Irska i još neke istočnoevropske i skandinavske zemlje koje su sve nezadovoljnije federealističkim pritiskom i/ili socijalsitičkom pljačkom berlinsko-parisko-briselske osovine, i spremaju se ili za neki Exit ili, minmalno, za formiranje antiimigracionog, nesocijalističkog i ekonomski liberalnog bloka u EU, mada ja lično mislim da za to nema šanse, odnosno da je cepanje verovatnije.

Jo

pre 6 godina

Sta su ti menadzeri. Zabrljali u VW pa sad hajde da uzmemo Skodu i eto nama nasih bonusa opet. A Cesi, ko ih sisa nek crknu. Gasi fabrike , otpustaj ljude ...

stosone

pre 6 godina

Treba ispujdati Nemce iz "Škode", to je zaključak, i dovesti nekog drugog strateškog partnera. ...
EU Citizen, 8. oktobar 2017 13:07)

A da se ti malo informises pre nego sto lupis?
VW nije strateski partner vec 100% vlasnik ... Skoda je njegovo vlasnistvo, tako da je prilicno nemoguce ispujdati ih, sta god to u tvojoj glavi znacilo.
(Lemi, 9. oktobar 2017 07:32)

Nemoj da se uzbudjujes zbog njegovih komentara. Ako si nekada citao komentare na b92 valjda si shvatio do sada da on cesto lu...ta o stvarima o kojima nema pojma. I obavezno pominje socijaliste, neolibelare, cia, bia... i ko zna sta se mota po njegovoj glavi. Nije vredan komentara.

bakicar

pre 6 godina

Kada vidim Škodu to meni šalje poruku: nisam imao pare za fauve. Zato imam više respekta za Dačiju koja ima svoj karakter, dakle neka esencija automobila za razumnu cijenu.

Replay

pre 6 godina

Svaka cast VW-u sta je napravio od Skode. Mada realno, Skoda se pravi kao jeftini VW, slabija zavrsna obrada, losija zvucna izolacija, za nijansu nedopadljiviji od VW, znak i ime koje iritira svakog coveka kojeg sam sreo. Ali bas briga VW, ubira profit na svemu i uopste nije konkurentna vec je to njihovo i onu mogu i da ih ugase ako hoce.
Onaj ko misli da je Skoda bolja od VW da se javi psihijatru i to odmah. :) Seat je bolji auto, sportskiji i lepsi od Skode a i skuplji po cenovniku, zamalo pa kao VW.

Banjalučanin

pre 6 godina

Statistika je zanimljiva. 1991. je pravljen jedan model i prodavao se godišnje u 170 000 primjeraka. Danas ih ima 7, prodaju ih u nešto više od 1 125 000. To i dalje znači da u prosjeku prave manje od 170 000 primjeraka svakog modela (7 x 170 000 = 1 190 000). Znači, modeli su im u prosjeku manje atraktivni danas nego 1991?

да да

pre 6 godina

Рецимо, дигните још цену шкоди или је једноставно, угасите и сл. За нас је и оваква шкода постала прескупа. Шкода је морала да остане највећим делом у јефтином сегменту тржишта а да постепено повећава квалитет, но алавост је унивррзална, ...

Nevolem

pre 6 godina

Pa, da su pre 25 godina imali slobu zlikovca i prateću bulumentu kriminalaca, pardon privrednika kao mi, danas bi imali samo čir (ne nekom delu tela).

EU Citizen

pre 6 godina

Treba ispujdati Nemce iz "Škode", to je zaključak, i dovesti nekog drugog strateškog partnera. Jedno su menadžerske odluke koje se rukovode objektivnim poslovnim razlozima, ali da grupa preplaćenih neokomunističkih sindikalnih neradnika baca klipove pod noge jednoj uspešnoj firmi, jer se osećaju ugroženo boljom, produktivnijom i jefrinijom radnom snagom, to je čisti socijalsitički bezobrazluk, i na to bi češka vlada morala da reaguje, i siguran sam da će reagovati, jer je kupovina Škode bila i međudržavni dil. Siguran sam da ima japanskih, korejskih ili kineskih firmi koje bi jedva dočekale, "Škodu", pa se s Nemcima ne treba maziti, već ih staviti pred jednostavan izbor: ili ne gušite "Škodu" veštački iz toksičnih i nemoralnih političkih razloga, ili doviđenja i prijatno, više niste dobrodošli, ionako je za sve zemlje Višegrada odlično da smanje udeo i uticaj nemačkog novca u privredi, jer, kolilo vidim, putevi Višegrada i EU će se uskoro i politički početi da radikalnike razilaze, i to je samo dobro za zemlje Višegrada, kojima će se verovatno pridružiti i Baltik, a zabisno od unutrašnjepolitičkog razvoja, vremenom vrlo moguće i Austrija, Hrvatska, Danska, Irska i još neke istočnoevropske i skandinavske zemlje koje su sve nezadovoljnije federealističkim pritiskom i/ili socijalsitičkom pljačkom berlinsko-parisko-briselske osovine, i spremaju se ili za neki Exit ili, minmalno, za formiranje antiimigracionog, nesocijalističkog i ekonomski liberalnog bloka u EU, mada ja lično mislim da za to nema šanse, odnosno da je cepanje verovatnije.

Mladen

pre 6 godina

Svaki proizvođač pokušava da se digne i uzme skuplje tržište.

VW je počeo a Bubom, što je bilo dno tržišta. Pravili su je do 2003. Već 2005. su izbacili Phaeton i Tuareg.

Naša Zastava je nudila Skalu 2008. god. za 4000€ jer su poznavali tržište. Čak je i Dacia brend koji pokušava da se digne. Sandero je već 20% skuplji od onoga koliko treba da košta.

Jedini proizvođač koji poznajr svoju klijentelu je Mazda, Tata u Indiji i ostajem bez ideja.

Dejan

pre 6 godina

Rast cene Škode je bio logičan jer iako su modeli planirani da pokore konkurenciju, u stvarnosti su se dobro prodavali nauštrb rođaka iz Nemačke.
Što me je samo navelo da posumnjam u prodaje matične kuće a naročito Golfa, što su vesti o lažnim izveštajima iz Francuske i potvrdili.
Čak šta više izgledali su poslovnije i elegantnije od VW modela i time pospešili flotnu prodaju...
Nisam bio poklonik pravca u koji su nas odveli klonirani modeli WAG grupe ali npr. Seatovi Leon, Ateca, kao i Škodin Superb u obe izvedbe su mi dominantniji, atraktivniji i nose više emocija u dizajnu u odnosu na klasiće iz Wolfsburga, Passata, Golfa, i naročito Tiguana ...
Svo to kupovanje silnih bedževa je negde moralo da pukne i da citiram Maxy-ija koji je dao komentar na jednom drugom sajtu: Pokušali su da uguraju VW koji je u stvari trebao biti ono što je Škoda danas u premijum segment i sa brutalnim cenama ... Pored živog Audija, koji se jedva izborio za treće mesto pored BMW-a, Mercedesa i Lexusa ...
Ludist

Radovan

pre 6 godina

"Misli se pre svega na to da Škoda dobija razvijenu nemačku tehnologiju, a istovremeno manje plaća radnike u svojim fabrikama od Volkswagena, što joj omogućava da ima veći profit".

Ovo se čita i razmišlja drugačije, a to je da će fabrika biti preseljena u Nemačku i radnici će imati nižu platu.
Ako se nemački beli radnik bude bunio, biće zamenjen dospelim emigrantom.
U Nemačkoj sada ima puno nezaposlene jeftine radne snage i puno zaposlene skupe radne snage. Šta mislite šta će uraditi fabrikanti?

Još sam davno rekao da će sve fabrike proizvoditi "Logana", auto sa niskom proizvodnom cenom, a visokom prodajnom. Pre proizvodnje LOgana, Francuzi su pokupili recept od ruskog AVTOVAZ, što su oni i priznali.

Timer

pre 6 godina

Danasnja Skoda je zapravo VW po realnoj ceni. Narod to polako shvata i logicno bira jeftinije. Da bi zauzdao Skodu VW mkra da joj podigne cenu ili da joj smanji kvalitet a i jedno i drugo nije lako uraditi.

popp

pre 6 godina

Pored ovakvog Superb-a, nikad vise Passat (B5 i B6 kupljeni novi). Kao sto je neko vec napisao, VW je trebao da bude kao danas Škoda, robustan, kvalitetan i relativno povoljan. Kupiti radnicki auto po cenama koje VW danas plasira je ludost.

Ajnštajn, neograničenost, svemir, ljudka glupost,

pre 6 godina

VW zato razmatra mogućnost da deo proizvodnje Škode preseli u Nemačku, gde bi radnici morali da budu više plaćeni...
I ovi počeli da izjavljuju stvari za Njuz.net. Ako je pervod tačan, naravno...

Nebojsa

pre 6 godina

Ne buni se koncern, nego proizvodjac VW. Kao kad bi se jedno od dvoje dece pobunilo kod mame i tate ko ima veci dzeparac a manje domaceg.

MikiBG

pre 6 godina

Ne razumem kako rast Škode može da šteti VW-u, kada je on, prema podatku na Wikipedia, u potpunosti poseduje. To znači da ne postoji deo profita koji napravi Škoda a ne završi u VW-u. Da šteti radnicima u drugim fabrikama možda još i mogu da razumem, ali kako šteti koncernu u celini ne mogu, ako može neko neka objasni.

Gross

pre 6 godina

Pa realno Supeb (Super B - za Zemun i okolinu) izgleda mnogo moćnije od Passat-a. VW bi morao da stavi prst na celo kad je dizajn Passata u pitanju. Sve je tu na mestu, ali se radi o možda najdosadnijem automobilu na svetu (pri tom ja “se kunem u Golf” i smatram ga ultra naj modelom klase).

malo o VW

pre 6 godina

@Mladen
Buba je pokradena Tatra V570 (1933) čije je planove tadašnji direktor Hans Ladvinka predao Dr. Ferdinandu Poršeu (rođen u Bohemiji- Češka) koji ih preradio u Bubu. Posle II sv. rata proizvodnju Bube su pokrenuli britanci ( 09,1945). Inače VW je osnovao Nemački Radnički Front (Deutsche Arbeitsfront) 28.05.1937.

Lemi

pre 6 godina

Treba ispujdati Nemce iz "Škode", to je zaključak, i dovesti nekog drugog strateškog partnera. ...
EU Citizen, 8. oktobar 2017 13:07)

A da se ti malo informises pre nego sto lupis?
VW nije strateski partner vec 100% vlasnik ... Skoda je njegovo vlasnistvo, tako da je prilicno nemoguce ispujdati ih, sta god to u tvojoj glavi znacilo.

Bane

pre 6 godina

@ MikiBG

Pa koncern, odnosno akcionari se ni ne bune, njima je sve jedno odakle se lova sliva i njima su VW i Skoda kao razliciti dzepovi istih pantalona. Medjutim buni se menadzment VW ali cak ne ni on ceo, vec se bune predstavnici sindikata koji su u VW toliko mocni da njihovi predstavnici sede u upravnim odborima, njihov glas se direktno cuje i cak ucestvuju u donosenju odluka. Radnici u VW rade za 38 evra po satu dok radnik u Skodi radi za 10 evra po satu, naravno jasno je zasto Skoda ostvaruje 8% profita a VW i pored znamo kakvih cena 1,8% profita. Znaci prostora za smanjenje cena VW nema a po ovim se slabo prodaje i samim tim sledeci na udaru su radnici. Zato se njihovi predstavnici bune i za sve krive Skodu odnosno deo menadzmenta koji je svakako pod pritiskom zbog niskog profita trazi da se promene kooperantske cene po kojima VW prodaje Skodi platforme, motore i menjace. Time bi profit Skode direktno presuli u svoje dzepove i pred akcionarima oni bili ti koji ostvaruju profit. Medjutim radnici u proizvodnji VW od toga nemaju nista oni traze da se deo proizvodnje Skode preseli u Nemacke pogone kako bi se uposlio Nemacki skupi radnik, ali ja mislim da akcionari nece dozvoliti to, jer gde je tek tu racunica da Nemacki 4 puta skuplji radnik sklapa Skodu po istoj ceni, a ni po ceni VW nemaju profit.

Jo

pre 6 godina

Sta su ti menadzeri. Zabrljali u VW pa sad hajde da uzmemo Skodu i eto nama nasih bonusa opet. A Cesi, ko ih sisa nek crknu. Gasi fabrike , otpustaj ljude ...

stosone

pre 6 godina

Treba ispujdati Nemce iz "Škode", to je zaključak, i dovesti nekog drugog strateškog partnera. ...
EU Citizen, 8. oktobar 2017 13:07)

A da se ti malo informises pre nego sto lupis?
VW nije strateski partner vec 100% vlasnik ... Skoda je njegovo vlasnistvo, tako da je prilicno nemoguce ispujdati ih, sta god to u tvojoj glavi znacilo.
(Lemi, 9. oktobar 2017 07:32)

Nemoj da se uzbudjujes zbog njegovih komentara. Ako si nekada citao komentare na b92 valjda si shvatio do sada da on cesto lu...ta o stvarima o kojima nema pojma. I obavezno pominje socijaliste, neolibelare, cia, bia... i ko zna sta se mota po njegovoj glavi. Nije vredan komentara.