1. Sad još glisere i jahte na struju da trend bude potpun,samo ne znam kako bi veslali na jahti kad se isparazni baterija.
   (Wtf, 18. septembar 2017 23:40)

  # Link komentara

 2. Cummins je to već uradio, Tesla malo kasni!
   (Goran G, 16. septembar 2017 16:03)

  # Link komentara

 3. Nema razloga da ne bude mesta za baterije. Ne postoji veliki dizel motor, ne postoji menjac, tj. kompletan sistem manuelne transmisije, ne postoje dizel rezervoari, i ko zna sta sve jos sto je vezano za SUS motor.

  Za sada nema smisla da baterije budu u prikolicama, jer kamion treba da koristi postojece prikolice. Onog trenutka kada Tesla (ili bilo ko drugi) resi da proizvodi i prikolice na el. pogon, to ce verovatno biti samovozece prikolice, bez kamiona. Mozda ce se kaciti na kamione tek kad izadju sa autoputa, ili kad udju u naseljenu zonu. Takodje, mozda budu pokrivene PV panelima sa svih strana, ako ekonomski bude imalo smisla.
  (Iron Man, 15. septembar 2017 13:23)

  # Link komentara

 4. Još i da dodam - u zemljama sa razvijenim trolejbuskim sistemom postoje kamioni koji koriste tu mrežu tokom noći.
  Đubretari, prašinari i perači ulica koriste mrežu noću kada nema prevoza. Tako je manja buka noću i štedi se na gorivu, naročito u kreni stani vožnji kakvu imaju đubretari.

  Mislim da je bilo par takvih kamiona u Budimpešti, u Rusiji i S. Koreji.
   (Mladen, 15. septembar 2017 13:11)

  # Link komentara

 5. Ako pogledate semu Teslinih vozila, ima takvih slika na Internetu, videcete da su baterije prilicno umerene zapremine, iako su dosta teske. Tako da je moguce napraviti kamion na baterije a da ostane dovoljno prostora za teret. U konkretnom slucaju, ovaj kamion je sleper pa je teret u prikolici, ali i dalje bi trebalo da bude dovoljno mesta za baterije bez sustinskog menjanja izgleda vozila.
  (T, 15. septembar 2017 10:34)

  # Link komentara

 6. Za neupućene, damperi imaju skoro uvek dizel-električni pogon. U nekim rudnicima je postavljena mreža slična trolejbuskoj gde na zonama van radova, pri usponima kamion koji ide gore crpi struju iz mreže, dok onaj koji ide dole vraća deo struje nazad. Kamion se kreće i dalje uz pomoć dizel motora, ali se štedi na energiji svuda gde može.

  U Nemačkoj i Švedskoj postoje planovi za električni auto-put. Pošto kamioni ionako voze u koloni ograničeni na 80, na autoputu podignu pantografe i koriste energiju iz mreže.

  Ja ne vidim razlog zašto baterija od 200-300kWh ne bi bila dovoljna. Masa te baterije je za kamion ništa, jer bi bila do 2 tone, dovoljna je za manervisanje u gradu. Na autoputu ima pantograf, pa se puni. Isto na odmorištima gde vozači spavaju. A same prikolice mogu da imaju svoje baterije i pogon. Baterije u prostor između zadnjih točkova i kamiona, tu ionako sada nema ništa. Uz brdo kamion ima bolju trakciju, naročito po snegu, sama reneriše energiju tokom vožnje niz brdo što čuva kočnice od pregrevanja. Može i na običan kamion da se nakači, pa vozač ima mnogo bolje ubrzanje kad je pun, a u gradu vože u gužvi da vozi u leru, prikolica da ga gura, a tako vozač štedi kvačilo. Samo ima komandu sličnu retarderu za upravljanje prikolicom i to je sve.
   (Mladen, 15. septembar 2017 06:30)

  # Link komentara

 7. 'Jedina je nevolja sto u tovarni prostor tog kamiona nece moci puno toga da stane jer ce biti zauzet gabaritnim i teskim baterijama.'
  Baterija u Tesli S ima 85 kWh i teška je 544 kg. Omogućava automobilu od 2 tone max. snagu od preko 420ks i "kamionski" obrtni momenat od preko 600 nm. Jasno je da dve takve baterije bez problema mogu da pokreću kamion nosivosti 5-7 tona. Masa kamiona neće biti veća ni za jednu tonu zato jer tom kamionu ne treba rezervoar niti teški SUS motor. Baterije ladno staju unutar šasije kamiona, tako da nikako ne utiču na veličinu tovarnog prostora. I brzina takvih kamiona je uglavnom ograničena na ispod 100km/h tako da ni domet nije problem. Nije mi jasno zašto Musk nije i ranije izbacio kamion, verovatno je bio zauzet jeftinijim automobilom.
  (Sinko, 15. septembar 2017 01:31)

  # Link komentara

 8. 'Kamion na struju, po meni, mora da menja baterije. Jer kamion je "alat" koji donosi novac. Ako stoji (i puni se) ne donosi struju.'
  Otprilike polovinu operativnih troškova kamiona iznosi gorivo. Znači da ovaj kamion u startu može skoro duplo duže da stoji. Bilo koji ne sme praktično da vozi više od 16 časova dnevno (ostaje 8 za punjenje). Također je namenjen za regionalni transport, npr. luka Beograd-Kragujevac, tamo gde uzima i ostavlja robu mora da bude bar pola časa za koje vreme može i da se dopuni. Izmenjive baterije su potrebnije kamionima za međudržavni transport, mada je realnije da oni budi hibridi sa trolom preko koje se dopunjavaju na posebnim deonicama autoputa, što nemci trenutno i isprobavaju. U svakom slučaju ovaj kamiončić će verovatno biti hit, elektromotor je toliko efikasniji od SUS motora, pogotovo u većim razmerama, da će uštede biti značajne.
  (Sinko, 15. septembar 2017 01:04)

  # Link komentara

 9. Alo hejteri,pustite ljude da menjaju svet. . .
   (liberal, 14. septembar 2017 23:34)

  # Link komentara

 10. (Teslolog amater, 14. septembar 2017 19:17)
  Malo ste pobrkali pojmove, ovo nije kamion već kamion tegljač(kamion kod kojeg ne postoji tovarni prostor), na njega se kači poluprikolica koju on vuče tako da su baterije verovatno ispod ili iza kabine i to neće imati nikakve veze sa vučom tereta.
  Verovatno će trošiti više energije za teže natovarenu prikolicu i samim time imati manju autonomiju što je i logično a i vidite da je namenjen za manje domete.
  (Dalmatinac, 14. septembar 2017 23:19)

  # Link komentara

 11. @Teslolog Amater

  Ne brini se za mesto jer ovo nije klasicno kamionce, semi truck je sleper. Sto znaci da ce moci da kaci prikolice, jos ako ima dodatne baterije u prikolicama. U svakom slucaju mogu da vidim velike kompanije da prve ovo uvedu pa onda njihovi saradnici takodje, kamion moze da se dopunjuje pri utovaru i istovaru. Ako imas 40 rampi za kamione mozes i da sprovedes kablove za punjenje. U svakom slucaju bio bi ogroman izdatak prvobitno ali onda ljudi ne bi placali osiguranje za vozila od 5000-9000 kubika koja trose 30-45 litara goriva na 100km. Za krace relacije bi bilo extra ako mora recimo dva puta dnevno da predje 150-200 km u jednom pravcu, uz dopunjavanje bi uspeo bez problema.
  (Vlada, 14. septembar 2017 22:12)

  # Link komentara

 12. Kamioni na baterije imaju vise smisla nego auta na baterije.
  (Mirko Pantic, 14. septembar 2017 16:48)
  Zapravo najviše smisla ima ono što se najmanje populariše: električni traktori. Sada imamo apsurdnu situaciju da se hrana truje još na njivi, a i sama njiva. Traktorima dodatna težina (baterija) nije balast, naprotiv i sada se balast dodaje, naravno balast koji je totalno pasivni, utoliko "nekoristan".
  Ako postoji oblast gde stimulacija prelaska na električni pogon ima puno opravdanje, onda je to upravo oblast poljoprivrednih mašina. Ali to (verovatno) nije dovoljno medijski atraktivno.
  (Joca, 14. septembar 2017 22:07)

  # Link komentara

 13. Ovo ima smisla samo za manja dostavna vozila koja kruze u gradu.
   (Aca, 14. septembar 2017 21:45)

  # Link komentara

 14. ... i zvaće se Nikola
   (dzigi, 14. septembar 2017 20:22)

  # Link komentara

 15. Jedina je nevolja sto u tovarni prostor tog kamiona nece moci puno toga da stane jer ce biti zauzet gabaritnim i teskim baterijama.

  Dobro, malo sam preterao ali bojim se da moja, gore navedena opaska nije bas bez osnova jer nigde u clanku se ne kaze koliko ce taj kamion biti tezak kad je prazan i sto je jos vaznije kolika mu je nosivost.

  Takodje ostaje nejasno, da li se navedena autonomija odnosi na prazno ili do maksimuma natovareno vozilo, koje treba da, zimi, nocu, uz permanentno ukljuceno grejanje kabine i upaljenim svetlima stigne na odrediste koje se nalazi na vrhu nekog brda u Nevadi.

  Zbog svega navedenog, predlazem Masku da pod hitno konstruise prikolicu, ili bolje prikolice koje ce za ovaj kamion biti zakacene i u kojima ce se nalaziti rezervne baterije direktno kablom povezane sa motorima kamiona.

  Ma u stvari i nije mi bas dobar predlog, jer onda u taj kamion nece moci nista tesko da se utovari jer ce te prikolice biti preteske, ali bitno je da se fama i dalje siri uprkos Zakonu o odrzanju energije.
  (Teslolog amater, 14. septembar 2017 19:17)

  # Link komentara

 16. Kamioni na baterije imaju vise smisla nego auta na baterije.
  Razlog za to je sto mogu da ponesu vise tereta,samim tim i vise baterija,sto im povecava autonomiju,najcesce se voze sa tempomatom i konstantnim brzinama,a dok pri velikim nizbrdicama koriste retardere i spore brzine,sto se potencijalno moze iskoristiti za dopunjavanje baterija,ako se napravi sistem koji ce doprinositi kocenju,bez upotrebe kocnica,kao sto to cini retarder.Tu su u pitanju ogromne sile,tako da bi i dopunjavanje bilo znatno vece nego kod kola,pogoovo ako uzmemo u obzir da se kamioni na spustovima krecu veoma sporo i konstantno.
  (Mirko Pantic, 14. septembar 2017 16:48)

  # Link komentara

 17. Kamion na struju, po meni, mora da menja baterije. Jer kamion je "alat" koji donosi novac. Ako stoji (i puni se) ne donosi struju.
  Ekstremni primer, kamioni damperi u kopovima, rade 24h/365 dana. A ti kamioni imaju ogromnu efikasnost.
  Kako će to raditi sa elektro kamionima, nemam pojma.. možda ako imaju trole.....
  Inače, ne mračim oko ove ideje, jer da mogu, sutra bih kupio neku teslu da vozim, jer mi se ta ideja vozila na struju mnogo sviđa. Samo mislim da je rano za ovo.
  (nn, 14. septembar 2017 15:34)

  # Link komentara