Aktuelno 4

26.03.2024.

15:55

Novi sigurnosni pojasevi: Prilagođavaju se različitim veličinama i masama tela

Stariji ljudi, koji imaju veći rizik od povreda zbog promena u strukturi kostiju povezanih sa uzrastom, takođe mogu imati koristi od ovoga.

Izvor: Revijahak, B92

Novi sigurnosni pojasevi: Prilagođavaju se različitim veličinama i masama tela
ZF promo

Podeli:

Sa novim sistemom sigurnosnih pojaseva, ZF će omogućiti značajno poboljšano prilagođavanje pojasa veličini i telesnoj težini putnika u vozilu.

Višestepeni limiter opterećenja (MSLL) je novi sistem za individualno podešavanje. Pomaže u smanjenju posledica nesreća za sve putnike i omogućava proizvođačima automobila da ispune povećane bezbednosne zahteve NCAP mape puta 2030.

Sistem pretvara sigurnosni pojas sa MSLL limiterom sile, koji se može isključiti, u inteligentni bezbednosni uređaj koji može biti fleksibilno kontrolisan.

Savremeni sistemi bezbednosti već intervenišu u nezgodama u vrlo ranoj fazi. U slučaju neizbežnog sudara, sigurnosni pojas se zateže oko tela pre sudara (prethodno zatezanje) da bi se smanjio labavost pojasa i kontrolisano usporio telo nakon sudara i usmerio ga u vazdušni jastuk.

U budućnosti će NCAP test sudara zahtevati još bolju zaštitu za pojedinačne putnike u vozilu.

Da bi se smanjile sile koje deluju na telo u slučaju nezgode, mnogi sistemi sigurnosnih pojaseva već imaju dvostepeni kontrolisani limitator opterećenja (SLL).

Da bi pružio još veću fleksibilnost, ZF sada nudi svoj zatezač pojasa sa višestrukim varijabilnim limitatorom opterećenja (MSLL). Ima višestepeni dizajn i može još bolje menjati intezitet sile vezivanja tela tokom sudara.

Sistem omogućava individualno reagovanje u odnosu na osobe različite građe i odgovarajuću kontrolu sile pojasa.

ZF promo

U budućnosti će se primenjivati senzorsko snimanje unutrašnjosti kako bi se još bolje prepoznalo koji ljudi gde sede i koje sile pojasa treba primeniti pojedinačno u slučaju ozbiljnog ili manjeg sudara.

Za to će se koristiti različiti izvori: pored unutrašnjih kamera, koje, na primer, detektuju kada vozač desnom rukom kontroliše infotejnment sistem ili okreće glavu prema putnicima na zadnjim sedištima, sam sistem sigurnosnih pojaseva može da obezbedi vredne informacije.

To je zato što senzori u pojasu mogu da izmere dužinu produžetka pojasa i na taj način omogućavaju da se izvuku zaključci o obimu tela, a time i visini i težini osobe.

Pored toga, postoji veza sa sistemima aktivne bezbednosti i njihovim senzorima van vozila – od kamera do radara. Za umreženi bezbednosni sistem, na primer, važno je znati iz kog pravca dolazi udarac.

Na ovaj način, MSLL može malim i lakim ljudima da ponudi bolje prilagođenu individualnu zaštitu u slučaju udesa srednje težine (sa brzinama sudara do 35 km/h). Ovo se, na primer, odnosi na decu na zadnjem sedištu.

Stariji ljudi, koji imaju veći rizik od povreda zbog promena u strukturi kostiju povezanih sa uzrastom, takođe mogu imati koristi od ovoga.

Takođe, sistem ima potencijal da poboljša bezbednost težih putnika.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: