Aktuelno 3

23.04.2024.

14:15

Veći i svestraniji od prethodnika: Opel predstavio novi Grandland FOTO/VIDEO

Novi Grandland imaće i električnu verziju, što bi trebalo da mu da prednost u borbi sa uvek jakom konkurencijom.

Izvor: B92

Veći i svestraniji od prethodnika: Opel predstavio novi Grandland FOTO/VIDEO
Opel

Podeli:

Stigao je potpuno novi Opel Grandland, uz hrabar odmak od prethodne generacije. SUV će biti dostupan kupcima kasnije ove godine kao Opel širom kontinentalne Evrope, a tradicionalno kao Vauxhall u Velikoj Britaniji.

Kao što je najavljeno u novembru 2023, novi Grandland će biti ponuđen u potpuno električnoj i opciji sa SUS pogonom.

Opel

Stellantisov najnoviji kompaktni krosover za Evropu pozicioniran je iznad nedavno predstavljene (i pristupačnije) Opel Frontere.

U poređenju sa prethodnim modelom, novi Grandland je znatno veći. Duži je za 173 mm, viši za 19 mm i širi za 64 mm.

Sa ovim povećanjem, Grandland ima dimenzije (d/š/v) 4.650/1.905/1.660 mm.

Opel

Takođe raspolaže većem međuosovinskim rastojanjem od 2.784 mm.

Kao rezultat toga, prtljažnik je porastao za 36 litara, a putnici na zadnjim sedištima imaju koristi od dodatnih 20 mm prostora za noge u poređenju sa odlazećom generacijom.

Opel

Izgrađen na Stellantisovoj mehaničkoj platformi STLA Medium (koju deli sa SUV modelom Peugeot 3008), Grandland se može pohvaliti svestranošću.

Naime, ova platforma može da primi različite vrste pogonskih sistema. Za sada su poznati samo neki detalji.

U električnim verzijama, Grandland nudi izbor između baterije od 73 kWh ili 98 kWh. Koristeći arhitekturu od 400 V, ovi EV mogu brzo da se pune jednosmernom strujom snagom do 160 kW, postižući impresivan domet do 700 km.

Iako za sada nije potvrđeno, očekujte osnovnu verziju sa pogonom na prednje točkove prilikom lansiranja na tržište, dok bi varijanta sa dva motora i pogonom na sva 4 točka trebalo da se pojavi naknadno.

Opel

Možda je zanimljivija vest da novi Grandland dolazi i u verziji sa SUS pogonom koja uključuje 1.2-litarski trocilindarski motor i "laki" hibridni sistem od 48 volti, ali i sa plug-in hibridnom varijantom koja će kasnije uslediti i koja će nuditi oko 80 km čisto električnog dometa.

Opel navodi da planira da bude isključivo "električni" brend do 2028. godine, ali bi ga nedavno zahlađenje na tom tržištu moglo naterati da ponovo razmisli o svojoj strategiji. Za sada bi hibridna opcija mogla da se pokaže kao dobitna kombinacija.

Opel

Novine koje dolaze sa drugom generacijom Grandlanda trebalo bi da poguraju njegovu prodaju.

Uključuju novi osvetljeni logo na prednjoj strani, prednji deo u stilu "Vizor", zajedno sa Intelli-Lux Pixel Matrix HD svetlima, dvobojnu karoseriju sa vizuelno "plutajućim" krovom i atraktivnim dizajnom točkova.

Opel

Kabina je takođe nudi puno inovacija u odnosu na prethodnika, uključujući 16-inčni ekran multimedijalnog sistema, head-up displej i sedišta koja imaju dobru bočnu podršku, ventilaciju, pa čak i funkciju masaže.

Tu je prorez na prednjim sedištima posebno dizajniran da smanji pritisak i na trtičnu kost.

Opel

Iako Opel još nije potvrdio datum lansiranja, očekuje se da će Grandland krenuti u prodaju ove jeseni.

Dodatni tehnički detalji o motorima će verovatno stići pre toga.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: