Aktuelno 19

01.04.2024.

13:40

Šta se dešava sa ruskom auto-industrijom dve godine nakon početka rata

Rusi žele da ožive proizvodnju u zemlji, koja je na svom vrhuncu izrađivala oko 1,5 miliona vozila godišnje i želela da postane najveće evropsko tržište automobila.

Izvor: Avto magazin

Šta se dešava sa ruskom auto-industrijom dve godine nakon početka rata
Shutterstock/ParamePrizma

Podeli:

Ruska automobilska industrija mogla bi da stane na noge, ali za kineske proizvođače automobila izvoz vozila je trenutno bolji posao od proizvodnje u Rusiji, piše slovenački Avto magazin.

Kada su međunarodne kompanije počele da napuštaju Rusiju nakon invazije na Ukrajinu, tajkuni Andrej Pavlovič i Andrej Olhovski pridružili su se talasu preduzetnika koji su tamo počeli da kupuju zapadne fabrike automobila.

Sada žele da ožive proizvodnju u zemlji, koja je na svom vrhuncu izrađivala oko 1,5 miliona vozila godišnje i želela da postane najveće evropsko tržište automobila.

Hyundai

Pavlovičev Art-Finance, koji je kupio fabrike od Hyundaija i Volkswagena, i Avtodom grupa Olhovskog, kupac obe fabrike Mercedes-Benza, sada traže partnere u Kini, ali su njihova ulaganja upitna bez vladinih podsticaja.

Inače, Mercedes je bio veoma popularan u Rusiji, a na otvaranju fabrike svojevremeno se pojavio i Vladimir Putin.

Ali pustimo prošlost, jer su Kinezi sada najbolja šansa Rusa. Međutim, za kineske proizvođače automobila u ovom trenutku izvoz vozila je važan i isplativiji od njihove sopstvene proizvodnje u Rusiji, gde bi država trebalo da pruži brojne pogodnosti.

Moskvič promo

Iako je iznos koji su Pavlovič i Olhovski potrošili na kupovinu nepoznat, veruje se da su uložena sredstva bila znatno ispod vrednosti fabrika pre invazije Ukrajine. Bez obzira na to, izgledi za ove investicije su neizvesni.

Pavlovičev Art-Finance, koji posluje kao AGR Automotive Group, objavio je prošlog meseca u saopštenju da je nastavio proizvodnju modela Solaris u bivšoj fabrici Hyundaija, ne otkrivajući koliko će automobila biti proizvedeno.

Avtodom, međutim, želi da privuče partnera iz Kine da ponovo pokrene bivšu fabriku Mercedes-Benza, ali će njena relativno mala veličina otežati profitabilnost, rekao je Olhovski.

Ostale fabrike automobila polako se dižu na noge. U nekadašnjem Renaultu, kojim danas upravlja gradska uprava Moskve, oživeli su proizvodnju marke Moskvič iz sovjetskog doba, a u stvari sklapaju rebrendirane modele kineskog JAC Motorsa.

Trenutno su u potrazi za drugim kineskim partnerom, objavili su ovog meseca lokalni mediji.

Autotor, operater fabrike za sklapanje Hyundaija i BMW-a, proizvodi kineske modele BAIC i Kaiyi, ali se oba izrađuju u obimu oko jedne šestine ili manje u odnosu na pun kapacitet.

Great Wall Motors

Great Wall Haval je jedini kineski proizvođač automobila koji ima fabriku u Rusiji. Fabrika u kojoj se proizvode terenci i krosoveri otvorena je 2019. godine, a uz ulaganje od 500 miliona dolara, prošle godine su udvostručili proizvodnju na oko 100.000 vozila.

Zatim je tu domaći Avtovaz, koji je prošle godine uz državnu podršku proizveo približno 374.000 automobila marke Lada.

Iako je prodaja automobila bila u porastu 2023. godine, biće potrebno mnogo vremena da se ponovo pokrenu sve fabrike u stanju mirovanja. Ruske vlasti stvaraju novi automobilski klaster za oživljavanje lokalne proizvodnje, ali Banka Rusije procenjuje da će proces povratka u punu proizvodnju verovatno trajati do 2027. godine.

Dalji rast proizvodnje putničkih automobila u Rusiji biće povezan sa razvojem domaće automobilske industrije i povećanjem broja ugovora za sklapanje automobila iz prijateljskih zemalja u domaćim fabrikama, navodi se u izveštaju.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

21 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: