Ni 1.000 evra neće biti dovoljno: Koliko će koštati obuka vozača?

Poskupljenje je izvesno, samo se još ne zna koliko bi mogla da košta kompletna obuka.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Kurir, Mondo

Ponedeljak, 21.11.2022.

14:41

Ni 1.000 evra neće biti dovoljno: Koliko će koštati obuka vozača?
Foto: B92/NÆ

Sve se češće se priča o skoku cene u auto-školama u Srbiji, a nova cena bi mogla da bude i 128.000 dinara, odnosno da premaši 1.000 evra.

Obuka vozača u auto-školama košta podosta, ali ovih dana počela su dodatna poskupljenja i sada smo došli u situaciju da će, po svemu sudeći, na obuku ići samo oni koji imaju mnogo novca, piše Kurir.

Predstavnici Privredne komore auto-škola Srbije i nekoliko drugih auto-škola, gostovali su u emisiji SAT, gde su obrazložili zašto se poskupljenje događa, da li zaista mora da se desi, šta treba da se promeni da bi obuka bila jeftinija i ko je zapravo krivac za sve što se dešava.

"Cena auto-škole nije menjana od 2012. godine, tad je litar goriva bio 100 dinara, sad je uveliko prešao 200 dinara. Ovaj posao rade mala privredna društva od 5-8 zaposlenih i vrlo senzibilno reaguju na svaku promenu na tržištu", rekao je Goran Kojadinović, iz auto-škole "Gazela" u Beogradu.

Imajući u vidu poskupljenja u svim sektorima, a najviše poskupljenje goriva, koje utiče na rad auto-škola, obuka vozača bi uskoro mogla da košta oko 1.000 evra, prenosi Mondo.

Složni oko jedne cene

Foto: B92/NÆ
"Da bi se pokrili svi troškovi, poskupljenje mora da bude minimalno 128.000 dinara" potvrdio je Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije. Željko Regoda iz SAT plus revije, navodi da je razgovarajući sa više auto-škola u Srbiji, zaključio da mnogi predstavnici pominju novu cenu od 128.000 dinara.

"Poslednjih nekoliko meseci sve se promenilo, sve cene su otišle na gore, gorivo je poskupelo, delovi za vozila su skuplji, sama vozila su takođe skuplja. Ovo je nešto što se plaća za ceo život", navodi Bojan Vraneš iz auto-škole "Pravo" u Beogradu.

Auto-škole u Novom Sadu već od juna meseca podigle su cene u auto-školama:

"Cene smo podigli u junu na 110.000 dinara, a govori se da će cene ići nagore, što je i realno da se podigne cena na nekih 130.000 dinara", kaže Emil Turai iz auto-škole "Flojd" u Novom Sadu.

Cene obuke vozača u auto-školama u Vršcu su oko 90.000 dinara, a kako navodi Slobodan Milošević iz auto škole "Bos" cene obuke u ovom gradu bi trebalo da budu oko 130.000 dinara.

Srbija najskuplja u regionu

Prema istraživanju SAT plus revije, u regionu je cena obuke vozača između 500-600 evra, pa imajući to u vidu, cene u auto-školama u Srbiji su među najskupljim u regionu.

"Kada se formira nova cena, otplata će biti dinamičnija, biće omogućeno da se plaća na rate, naći ćemo način da olakšamo otplatu budućim vozačima", ističe Kojadinović iz auto-škole "Gazela".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: