EuroNCAP: 5* za Tucson, po 4 za Opel Karl i Mazdu MX-5

U najnovijoj seriji testova bezbednosti koje sprovodi nezavisna agencija EuroNCAP, maksimalnu ocenu dobio je samo novi Hyundai Tucson.

Podeli

Korejski SUV zaradio je 5 zvezdica, jer je u u svim segmentima testa zabeležio dobre rezultate.

Tucson je na polju bezbednosti odraslih putnika osvojio 86%, dok je za zaštitu dece u vozilu dobio 85%. Za bezbednost pešaka nagrađen je sa 71%, a isti skor imao je u oblasti sistema asistencije.

EuroNCAP posebno ističe napredak u novim bezbednosnim sistemima u odnosu na prethodnu generaciju (Hyundai ix35).

Mali gradski automobil, Opel Karl, na testu je dobio četiri zvezdice, ali je navedeno da je rezultat ipak pohvalan za vozilo iz tog segmenta.

Nedostaci su nedovoljno dobra zaštita glave vozača prilikom frontalnog sudara i grudi u slučaju bočnog sudara. Euro NCAP je zaključio da bi optimizacija sistema sigurnosnih pojaseva poboljšala rezultat na testu.

Opel Karl je zabeležio sledeći skor: bezbednost odraslih 74%, dece 72%, pešaka 68%, dok je za sisteme asistencije osvojio 64%.

Poslednji testirani model u ovoj turi bila je nova Mazda MX-5. Četvrta generacija popularnog "roadstera" takođe je ocenjena sa četiri zvezdice.

Iako je pohvaljena za zaštitu pešaka zahvaljujući haubi koja se otvara prilikom sudara i ublažava udarac, Mazda je izgubila petu zvezdicu zbog nedostatka sistema autonomnog kočenja koji služi za prevenciju sudara.

Mazda MX-5 imala je skor 84% kada je u pitanju zaštita odraslih putnika, a 80% kada je reč o bezbednosti dece u vozilu.

Izvanredna zaštita pešaka donela joj je čak 93%, ali je za bezbednosne sisteme asistencije osvojila svega 64%.

Snimke sva tri EuroNCAP testa možete pogledati u nastavku:

Hyundai Tucson

Opel Karl

Mazda MX-5

Aktuelno

Automobili budućnosti proizvodiće struju za domaćinstva

Do sada su automobilske kompanije razvijale električne modele koji su se punili strujom na kućnim utičnicama. Novi koncept vozila budućnosti preokreće taj proces tako da se električna energija kreće i u suprotnom smeru - automobil proizvodi struju koja će se koristiti u domaćinstvu ili kancelariji.

Aktuelno četvrtak 29.10. 12:28 Komentara: 16

Mercedes C350e nije blistao na "testu severnog jelena"

Švedski magazin Teknikens Värld postao je poznat široj automobilskoj javnosti po tome što je 1997. godine prilikom izvođenja takozvanog "testa severnog jelena" uspeo da prevrne Mercedesovu A klasu koja se tada tek pojavila na tržištu. Rezultat testa naterao je nemačku kompaniju da izvrši izmene na automobilu i unapredi njegovo ponašanje prilikom naglih manevara u vožnji. Sada se na istom testu našla hibridna verzija novog Mercedesa C klase.

Aktuelno ponedeljak 26.10. 08:59 Komentara: 24
strana 1 od 11 idi na stranu