Život

Utorak, 08.01.2013.

21:30

Kada posada "Enterprajza" tvituje sa MSS

Realnost i fikcija sudarile su se prošle nedelje u svemiru - jedan astronaut sa Međunarodne svemirske stanice (MSS) komunicirao je putem Twitera sa posadom "Enterprajza", svemirske letelice iz popularne američke naučno-fantastične TV serije "Zvezdane staze".

Izvor: Tanjug

Default images

Kako prenosi "Hafington post", sve je počelo porukom koju je kanadski glumac Vilijam Šatner, koji je u seriji tumačio ulogu kapetana Kirka, poslao svom zemljaku, astronautu Krisu Hedfildu, aktuelnom komandantu posade MSS-a, sa pitanjem da li tvituje iz svemira.

Hedfild mu je odgovorio replikom iz pomenutog TV klasika: "Standardno orbitiranje kapetane. Detektujemo znakove života na površini".

Ubrzo su im se u diskusiji pridružili i drugi glumci serije, poput Džordža Takeija (Hikaru Sulu), Lenarda Nimoja (Spok) i Vila Vitona (Vesli Krašer).

Slavni američki astronaut Baz Oldrin poslao je poruku u kojoj se žali što Twiter nije postojao 1969. godine kada se sa Nilom Amstrongom spustio na Mesec.

Hedfild, koji se otisnuo na MSS prošlog decembra, redovno tvituje fotografije iz svemira i odgovara na pitanja.

Njegov zadatak na MSS je da izvodi eksperimente u kojima se tečnosti ponašaju poput čvrstih tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: