Ljudski mozak je dostigao svoj vrhunac

Izmislili smo penicilin, svemirske brodove, kompjutere, pa čak i veštačke delove tela. Da li možemo postati još pametniji?

Život

Izvor: B92

Utorak, 02.08.2011.

16:47

Default images

Odgovor nekih naučnika je da nas u budućnosti više ne očekuju nikakvi značajniji pomaci.

Moć ljudskog mozga dosegla je navodno svoj vrhunac, pa postaje fizički nemoguće da postanemo pametniji, smatraju oni.

Da bismo postali inteligentniji, mozak bi morao da se snabdeva drugačijom energijom i dodatnim količinama kiseonika, a mi to sebi ne možemo da priuštimo.

Naime, istraživači sa Kembridž Univerziteta analizirali su strukturu mozga i izračunali koliko energije koristi svaki od neurona.

Sajmon Laflin profesor neurobiologije kaže: “Za veće moći mozga potrebna je veća energija, a nju nismo u mogućnosti da unesemo. Zbog toga imamo ograničene mogućnosti razvoja”.

Drugi naučnici tvrde da se povezivanje različitih delova mozga ne može unaprediti.

Otkrili su da najpametniji ljudi imaju najumreženije delove mozga, a poruke između njih se prenose znatno brže nego kod prosečno inteligentnih ljudi.

Međutim, to povezivanje zahteva dodatnu energiju za povećavanje efikasnosti, a pošto ne možemo da je proizvedemo, ne možemo postati pametniji.

Foto: Boaz Yiftach / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: