CIA: Sadam Husein je gej!

Tokom planiranja američke invazije na Irak 2003. godine CIA je razmatrala niz svakakvih ideja da se Sadam Husein diskredituje pred iračkim narodom, obelodanio je "Vašington post".

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 27.05.2010.

18:23

Default images

Jedna od ideja bila je da se kreira video snimak iračkog diktatora u seksualnom odnosu s tinejdžerom, otkrila su dva bivša agenta CIA koji su planirali tu akciju.

"Izgledalo bi kao da je reč o skrivenoj kameri", opisao je jedan od bivših agenata, dodavši da bi sve delovalo kao da je posredi tajno snimanje seksualne afere.

Prema tom planu, predviđao je da se Irak preplavi tim snimcima i da se tako masovno diskredituje Sadam Husein.

Druga ideja bazirala se na prekidu programa nacionalne televizije specijalnim programom, vanrednim vestima koje bi, naravno, bile lažne.

Spiker koji bi glumio Sadama, na primer, najavio bi da će odstupiti s vlasti u korist svog sina Udaja.

Udaj je u Iraku vodio novine "Babel" i lokalnu televiziju "El Šebab", a smatran je Sadamovim naslednikom. Ubijen je 2003. kada je imao 39 godina tokom pucnjave u gradu Mosulu.

CIA je napravila i pilot-projekat snimka na kome se vidi Osama bin Laden u društvu saboraca kako sede oko logorske vatre, dodajući bocu alkohola jedan drugome.

Glumci u tom projektu, kako se priseća bivši agent koji je radio na tom projektu, bili su tamnoputi službenici CIA, ali je plan na kraju zaustavljen, pa je video završio u nekoj polici u arhivi.

Taj i slični projekti, međutim, naišli su na snažne otpore tadašnjeg šefa operativnih odeljenja u CIA, Džejmsa Pavita, i njegovog zamenika Hjua Tarnera.

"Ideje su zaista bile smešne", ocenio je bivši agent CIA koji kaže da su dolazile od ljudi koji su svoje karijere unutar agencije ostvarili u Latinskoj Americi i istočnoj Aziji, a uopšte nisu razumevali kulturne razlike i okruženje.

"Sadam koji se zabavlja sa mladićem ne bi nikoga uznemirio na Srednjem Istoku. Jednostavno, nikoga nije briga za to", složio se treći agent koji je dobro poznavao to područje.

"Takva kampanja pokazala bi totalno nerazumevanje i bila bi potpuni promašaj. Uvek grešimo kad sopstvene tabue smatramo univerzalnim, a oni su, u stvari, samo naši tabui", ispravno konstatuje agent.

Funkcioneri američke vlade nisu hteli da potvrde takve planove američke obaveštajne agencije, ali je jedan od njih, pod uslovom stroge anonimnosti, rekao da, čak i ako su postojali, takvi planovi nisu ostvareni.

U stvarnosti, CIA navodno nije imala novca i stručnosti da izvede te projekte, pa ih je preuzela vojska, rekao je izvor iz odeljenja specijalnog rata.

"CIA se rešila većine paravojnih tajnih operacija iz 80-ih, nakon smrti Bila Kejsija. Bil je bio veliki pobornik tajnih operacija, ali Bob Gejts, njegov naslednik na položaju direktora CIA, a i svaki posle, nije hteo da ima ništa s takvim akcijama", rekao je još jedan izvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: