Svaki trinaesti na svetu piše levom rukom

Svaka trinaesta osoba na planeti ne piše desnom rukom, a levoruki su se izborili i za svoj dan - 13. avgust, koji se obeležava sutra u svetu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2009.

17:04

Default images

Nekada anatemisane kao smotane i nevešte, ljude koji pišu i većinu poslova obavljaju levom rukom danas, srećom, skoro niko ne pokušava da natera da pišu desnom rukom, već pokušavaju da razumeju kako to izgleda živeti u svetu "dešnjaka".

Poslednjih 100 godina broj levorukih se gotovo učetvorostručio, pa sada oko 13 odsto stanovništva piše levom rukom.

Utvrđeno je da levoruki muškarci čine osam odsto, a žene oko šest odsto anglosaksonskog područja, levorukih Japanaca ima nešto više od četiri odsto i malo više od dva odsto Japanki, dok samo 1,5 odsto Kineza piše i jede levom rukom.

Stručnjaci smatraju da se levorukost, odnosno desnorukost određuje još u prenatalnom periodu, jer se zna da se u porodicama koje imaju bar jednog levorukog roditelja 10 do 12 puta češće rađaju levoruka deca.

Deca vrlo rano pokazuju svoju opredeljenost da li su dešnjaci ili levaci, ali ima i slučajeva da se ta sklonost uočava kod neke dece i kasnije, međutim ređe posle četvrte, odnosno pete godine.

Ako je razvijenija leva polovina mozga, osoba je dešnjak, a ako je razvijenija desna strana mozga, ona je levoruka.

U zabavnim tekstovima u mnogim časopisima navode se slavne osobe koje su levoruke, pri čemu obično taj spisak počinje sa Leonardom da Vinčijem, Mikelanđelom, Betovenom, Bahom, Čarlijem Čaplinom, Polom Makartnijem ili vojskovođama Cezarom, Aleksandrom Makedonskim, Napoleonom, Ajnštajnom ili Maksvelom.

Pitajući se kako je nastala tolika razlika u korist dešnjaka, naučnici su pokušavali da nađu odgovor upoređujući istraživanja koja su se bavila životinjama, ali i različitim podacima o broju levorukih osoba, zavisno od zemlje u kojoj su se rodili i odrasli. Interesantna su istraživanja na životinjama, naročito na papagajima, od kojih oko 60 odsto njih kada jede koristi desnu nožicu, a 40 odsto levu. Slično je otkriveno prilikom praćenja ponašanja miševa i kokošaka.

Naučnici se bave razlozima nastanka, ispitivanjima psiholoških karakteristika - kako funkcioniše mozak i motorika levorukih.

U tu pojavu uključene su i industrija i trgovina - prave se makaze za levoruke i mnogi drugi instrumenti.

Levoruki nekako prevazilaze teškoće sa kojima se suočavaju kod kuće - sipanje kafe iz džezve, otvaranje konzerve ili sečenje makazama. Veće probleme imaju na poslu gde su, neretko, suočeni sa aparatima pravljenim za dešnjake.

Tanjug

Foto: Getty images

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: