Hrišćanska kamasutra

Uticajna Poljska katolička crkva učinila je neobičan korak da se približi vernicima - uz njen blagoslov i promociju u sedištu Episkopata, poljskim čitaocima ponudila je knjigu "Seks kakav ne znate, za supružnike koji vole Boga".

Život

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2009.

12:00

Default images

Taj originalni priručnik za bračni život koji odricanje od seksa u braku označava čak za greh, ima sve šanse da ne samo u Poljskoj postane "bestseler nad bestselerima".

Autor tog priručnika, harizmatični sveštenik iz kapucinskog reda, otac Ksaveri Knoz ovih dana bez zazora predstavlja svoju, kako su je odmah nazvali "hrišćansku Kamasutru", u brojnim intervjuima za poljske medije.

"U Crkvi se često govori o seksu samo negativno. Odbijam mentalitet koji propoveda u kategorijama krivičnog prava. Pišući tu knjigu želeo sam da odbacim negativno. Seks poredim sa fudbalskom utkamicom. Faulovi nisu dozvoljeni a seks su utakmice raznih liga, mogu da budu divne kao prva liga ali i dosadne kao lokalna", kaže otac Knoc.

Da sastavi priručnik za vernički seks pomogla su mu pitanja koje mu o seksu postavljaju njegovi vernici. "Često su me pitali da li je u redu uzajamno milovanje, neki to pogrešno dovode u vezu sa masturbacijom", navodi Knoc jednu od čestih zabluda koje pokušava da razbije.

"Da se približite Bogu ne treba da idete na hodočašće u Čenstohovu ili da izgovorite dve tri molitve. Možete da se poljubite, pomazite i tako budete Bogu bliže. Hrišćanska vera i počiva na tome da je Isus stupio među nas i ušao u naš život. Pa tako i u bračni i seksualni", tvrdi autor "hrišćanske Kamasutre".

Otac Knoc vernicima u Poljskoj nije nepoznat. Veoma je posećen njegov internet sajt o seksu u katoličkom braku gde savetuje i kako dospeti do orgazma, jer po njegovom dubokom uverenju bračna fizička ljubav i seks nisu samo susret muškarca i žene, vec i simobolična veza sa Bogom.

"Muž je dužan da se pobrine da i žena uživa tokom seksualnog odnosa", piše Knoc i upozorava da je milovanje žene i stimulacija njenih erogenih zona važno "oružje muškaraca katolika" da svojoj supruzi učini seks prijatnim.

Iako je verski seksualni priručnik katoličke izdavačke kuće Sveti Pavle dočekan u Poljskoj pohvalama, konkurencija u mantiji ljuti pomalo poljske seksologe.

"Šta može da zna o seksu sveštenik koji živi u celibatu, to je kao kad bih ja učio o tajnama vere", pita slavni poljski seksolog Zbignjev Lev Starovič.

Vernici, posebno oni mladji, vični internetu, brane Knoca. "Ni psihijatri ne moraju da ubijaju ljude da bi znali šta se odigrava u mračnoj glavi serijskih ubica", najčešći su komentari na sajtovima.

Daša Pavlović dopisnica Bete

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: