Zakon o pravima životinja u Švajcarskoj

Švajcarska zlatna ribica može mirno da spava jer o njoj brine novi zakon o zaštiti životinja koji je stupio na snagu u Švajcarskoj.

Život

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2008.

12:00

Default images

Više niko neće smeti da je likvidira u klozetskoj šolji ili zamrzivaču već će pre ubijanja morati da je "uspava", odnosno onesvesti.

Novi propisi detaljno regulišu ponašanje prema životinjama bilo da je reč o domaćim životinjama, kućnim ljubimcima, životinjama koje se koriste u naučne svrhe ili divljim životinjama u zoo vrtovima ili cirkusima.

U Švajcarskoj je, između ostalog, od sada strogo zabranjeno pecati ribe s namerom da se ponovo vrate u vodu kao i koristiti žive ribe kao mamac.

Psi Helvetske Konfederacije uživaju posebnu zaštitu s obzirom da svako ko bude hteo da poseduje psa mora prethodno da prođe specijalnu obuku.

Obuka, koja je obavezna i koju drže akreditovani treneri, ima za cilj da "dresira" vlasnike pasa kako bi se smanjio rizik od ujeda. Agresivni psi će ubuduće biti odstranjivani iz legla kako bi se prednost dala miroljubivim i uravnoteženim jedinkama.

Takođe je strogo zabranjeno seći psima rep i uši ili podvrgavati ih estetskim hirurškim intervencijama.

Uvoz pasa koji su bili podvrgnuti ovakvom tretmanu je zabranjen.

Pojedine vrste životinja, poput papige i hrčka, više neće moći da budu same u kavezu dok će koze i ovce morati da budu makar u "vizuelnom" kontaktu sa svojim srodnicima.

Za svinje je predviđena obaveza ugradnje tuša radi povremenog osveženja.

Konji će, pak, morati da budu u stalnom međusobnom "vizuelnom, auditivnom i olfaktivnom" kontaktu. Prostorije u kojima se čuvaju moraju da imaju po nekolilo otvora, a korišćenje bodljikave žice za obore je strogo zabranjeno.

Zakon detaljno propisuje i veličinu prostora rezervisanog za svaku životinju. Mužjaku slona, na primer, potreban je boks od minimum 30 kvadratnih metara dok se ženke mogu držati i u dvostruko manjem prostoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: