Statua Marije Kiri u sedištu IAEA

Život

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2006.

16:05

Default images

Statua francuske naučnice poljskog porekla Marije Sklodovske-Kiri čiji su radovi bili osnova nauke o radioaktivnosti, otkrivena je u sedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

Statua je postavljena povodom obeležavanja 50. godišnjice od osnivanja te agencije koja radi u okviru Ujedinjenih nacija.

Bronzana statua žene sa dve Nobelove nagrade poklon je delegacija Francuske i Poljske Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

"Ovaj poklon predstavlja simbol duge tradicije prijateljstva i posebnih odnosa Francuske i Poljske, kao i dokaz doprinosa te dve zemlje radu agencije", rekao je Alen Biga, šef glavne francuske državne agencije za nuklearna istraživanja.

Rođena 1867. u Varšavi, Marija Kiri je najveći deo života provela u Francuskoj čije je i državljanstvo uzela.

Ona je 1903. zajedno sa svojim mužem i Anrijem Bekerelom dobila Nobelovu nagradu za fiziku za naučna istraživanja u oblasti radioaktivnih supstanci.

Godine 1911. ponovo je dobila Nobelovu nagradu, ovog puta iz hemije za istraživanje radijuma.

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: