Belgijski sud protiv Gugla

Život

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2006.

16:05

Default images

Sud u Belgiji naredio je kompaniji “Gugl”, vlasniku istoimenog Internet pretraživača, da na njemu prestane da reprodukuje delove članaka preuzetih iz belgijskih novina na francuskom jeziku.

S obzirom da je ovo ustaljena praksa na Internetu, belgijski sud je doneo odluku iz domena autorskih prava koja je bez presedana, ocenila je agencija Rojters.

Tužbu protiv najpopularnijeg veb-pretraživača na svetu uložio je "Kopipres", organizacija koja štiti autorska prava belgijske štampe na francuskom i nemačkom jeziku.

Presuda, izrečena 5. septembra, nalaže "Guglu" da plaća dnevnu kaznu od milion evra, odnosno 1,3 milion američkih dolara, ukoliko se ne pokori sudskom naređenju, rekla je Rojtersu generalni sekretar "Kopipresa" Margaret Boribon.

"Gugl" je saopštio da je "razočaran presudom" i najavio da će se žaliti. Potom je obavestio javnost da je uklonio linkove sa "Guglovog" belgijskog sajta za vesti, i da je u toku njihovo skidanje sa "Guglovih" sajtova za vesti u drugim zemljama.

Boribonova je rekla da je obavestila kolege u drugim evropskim zemljama o sadržini presude i ukazala da bi slične akcije mogle biti poduzete bilo gde u Evropi.

"Gugl" se suočava sa sličnom tužbom koju je pokrenula novinska agencija Frans pres (AFP), i koja takođe traži novčanu odštetu.

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: