Poljske firme traže starije radnike

Život

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2006.

16:04

Default images

Velika međunarodna preduzeća u Poljskoj sve češće, zbog masovnog odlaska Poljaka u gastarbajtere na Zapad, planski na nova radna mesta primaju starije ljude koji donedavno nisu imali šansu.

I u Poljskoj, kao i u susednoj Češkoj, krupni strani investitori sve teže nalaze kvalifikovane radnike.

Iako stopa nezaposlenosti prelazi 15 odsto i najviša je u Evropskoj uniji, nema dovoljno ruku željnih da rade u regionima u koje su masovno stigle strane investicije, kao što je slučaj sa zonom oko Lođa ili u Vroclavu.

Pogođeni regioni dovijaju se na različite načine, Vroclav u velikim britanskim i irskim gradovima pokušava da namami poljske gastarbajtere da se vrate u domovinu, dok su u Lođu glavni adut radnici preko 45 godina starosti.

"Izuzetno su motivisani da rade, obično imaju sređenu porodičnu situaciju i ne bojimo se da će iznebuha otputovati u Englesku", rekla je dnevniku "Gazeta Viborča" kadrovska direktorka fabrike bele tehnike "Indesit" u Lođu Izabela Pilžis.

Prema podacima gradskih vlasti, zahvaljujući tom receptu za rešavanje problema na tržištu rada u Lođu je pre dve godine bez posla bilo 27.600 ljudi starijih od 45 godina, dok ih je letos bilo svega 21.400.

Izabela Pilžis rekla je da je "Indesit" izuzetno zadovoljan starijim radnicima i vidi kod njih veliku volju da se dalje obrazuju, tako da mogu i da napreduju na rukovodeća mesta.

I istraživanje za Univerzitet u Lođu, u kome su mlađe i starije radnike ocenjivali direktori 50 državnih i privatnih preduzeća, pokazalo je da sredovečni i stariji, koje su donedavno preduzeća u Srednjoj Evropi diskriminisala, dobijaju od svojih poslodavaca više ocene.

Iz Poljske je, prema nezvaničnim procenama od ulaska u Evropsku uniju, u gastarbajtere, najčešće u Veliku Britaniju i Irsku, otišlo oko dva miliona Poljaka.

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: