Život

Četvrtak, 29.09.2016.

14:23

Tesline dokumente koje je zaplenio FBI analizirao Trampov stric

FBI je objavio brojna dokumenta o naučniku Nikoli Tesli i njegovim nacrtima koji su nakon njegove smrti zaplenjeni.

Izvor: B92

Tesline dokumente koje je zaplenio FBI analizirao Trampov stric

Nakon što su agenti FBI prikupili sve Tesline papire, odneli su ih u skladište na Menhetnu i o tome napisali izveštaj. Nakon tog događaja, dokumenti su još samo jednom došli u nečije ruke i to 26. i 27. januara 1943. Tada je pristup njima zatražila kada je pristup njima tražila Kancelarija kustosa za imovinu stranaca, koja je tokom Prvog i Drugog svetskog rata procenjivala imovinu koja je pripadala neprijateljima SAD.

Prema objavljenom dopisu koji je FBI uputio Teslinom rođaku Savi Kosanoviću 17. aprila 1950. papiri su skladišteni u sobama 5J i 5L skladišta u Menhetnu na uglu 52. ulice i 7. avenije u Njujorku.

Između ostalog, na 52. strani trećeg dokumenta koji je objavio FBI, navodi se sadržaj nekih Teslinih beležaka, prepiski i ideja, u vidu "dokaznog materijala".

FBi je za potrebe analize Teslinih dokumenata angažovao tehničkog saradnika Džona O. Trampa, elektroinženjera, fizičara i pronalazača, inače rođenog strica aktuelnog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa.

Prilažemo vam utiske agenata koji su ispitivali Tesline papire:

Dokaz A: Mogućnost elektrostatičkih generatora

Tekst koji nije datiran i napisan verovatno oko 1934. govori o mogućnostima Van de Grafovih elektrostatičkih generatora kao izvora jednosmerne struje visokog napona. Tekst tačno navodi elektrostatičke principe na osnovu kojih ovaj uređaj funkcioniše i ističe da takvi generatori nisu pogodni za komercijalnu primenu, iako bez sumnje imaju naučnu vrednost. Teslin bežični toranj, podignut 1902. na Long Ajlendu dostizao je, kako stoji u ovom tekstu, do 30 miliona volti.

Dokaz B: Reaktivne sile glicerina i dinamita

Nedatirani memorandum uključuje neke proračune o eksplozivnoj moći pojedinih jedinjenja, a onda se okreće diskusiji o mogućnosti prenošenja struje mehaničkim vibracijama kroz Zemljinu koru.

Dokaz C: Proces degasifikacije i pročišćavanja metala

Memorandum na 41 strani, verovatno napisan oko 1930. govori o ovoj temi izlaže i nove teorije kapilarnosti i površinskog napona. Ova prepiska sugeriše da su do ovih materijala došle industrijske kompanije.

Dokaz D: Odgovor kompaniji Amtorg" o "generisanju visokog napona i ubrzavanju naelektrisanih čestica"

Ovaj dokument napisan 8. novembra 1935. odgovara na pitanja sovjetskih inženjera i naučnika o teoriji koju je Tesla izložio 16. maja 1935. Iz ovog odgovora može se zaključiti da se teorija odnosila na stvaranje visokih napona na osnovu elektrostatičkih generatora. Ideje koje sadrži ovaj memorandum su vrlo slične metodama elektrostatičkog generatora koji je osmislio Van de Graf i ne deluje da nudi neke neobične dodatke.

Dokaz E: Veština telegeodinamike ili veština proizvodnje zemaljskih pokreta na daljinu

U ovom dokumentu u vidu pisma datiranog na 12. jun 1940. upućenog Westinghouse Electric and Manufacturing Company, predlaže metod za prenos velikih količina energije na velike udaljenosti u vidu mehaničkih vibracija kroz Zemljinu koru. Izvor struje je mehanički ili elektromehanički uređaj pričvršćen za neko stenovito uzvišenje koji prenosi struju na rezonantnoj frekvenciji Zemljine kore.

Priložena šema je potpuno vizionarska i neizvodljiva. Odgovor Westinghouse kompanije ukazuje da su pristojno odbili ovu ideju.

Dokaz F: Nova veština projektovanja koncentrisane nedisperzivne energije kroz prirodne posrednike

U ovom dokumentu koji nije datiran Tesla opisuje elektrostatički metod za proizvodnju visokih napona velike moći. Ovaj generator koristi se za ubrzavanje naelektrisanih čestica, verovatno elektrona. Takav snop visokoenergetskih elektrona prolazi kroz vazduh je "koncentrovan i nedisperzivan" što znači da se energija prenosi kroz prirodne posrednike.

Kao deo ovog aparata opisuje se vakuumska cev sa jednim otvorenim krajem u kojoj se elektroni najpre ubrzavaju.

Dokaz F (objašnjenje)

Priložena šema je na neki način povezana sa postojećim sredstvima za proizvodnju visokonaponskih katodnih zraka za zajedničku upotrebu elektrostatičkog generatora i vakuumske cevi. Dobro je poznato, međutim, da takvi uređaji, iako od naučnog i medicinskog značaja, nisu sposobni da prenose veliku količinu energije u nedisperzivnim snopovima na velike razdaljine. Teslina otkrića u ovom memorandumu ne bi mogla da posluže za izgradnju funkcionalne kombinacije generatora i cevi, čak ni ograničene moći, iako su opšti elementi takve kombinacije uspešno opisani.

Dokaz G

Pismo Karola Fida datirano na 10. septembar 1938. naslovljen: "Uskoro će biti oslobođena izuzetna nova moć". Tekst opisuje u popularnom stilu neke biografske informacije o Nikoli Tesli i neke ideje za prenos struje za koje je on tvrdio da rade. Deluje da je reč o metodu prenošenja mehaničkom rezonancom isključen u gore izloženom Dokazu F.

Dokaz H

Ovaj dokaz sastoji se iz niza pisama predstavnicima britanske vlade datiranih na 28. avgust 1936, 26. oktobar 1937, 15. decembar 1937, 5. april 1933. Uključuje i odgovor datiran 7. januara 1938. od Britanske vlade. U pismima nudi Britanskoj vladi, uz nadoknadu, otkrivanje tehnike za ubrzavanje sićušnih čestica. Takvi snopovi bi činili zrak smrti sposoban za zaštitu Velike Britanije od vazdušnog napada.

Predloženi metod je u suštini ono što je opisano u Dokazu F.Nakon prvog pisma datiranog 29. avgusta 1936. kasnija pisma pokušavaju da razjasne "nesporazum" sa predstavnicima Britanije i ubrzaju njihovo prihvatanje Teslinog predloga. Britanski odgovor 7. januara je pristojan izraz nezainteresovanosti za predlog.

Dokaz I

Nedatirani tekst napisan nakon 79. Teslinog rođendana opisuje nekoliko otkrića do kojih smatra da je došao. Prvi se odnosi na dinamičku teoriju gravitacije, koja je opisana kao "još nedovršena". Drugi je nazvan fizičkom istinom da "ne postoji energija u materiji izuzev one koju prima iz okruženja". O drugom iskazu opširno piše. U tim i drugim Teslinim papirima vidi se da on ne veruje u postojanje atomske ili nuklearne energije.

Dokaz J: Metod proizvodnje moćne radijacije

Nedatirani dokument napisan Teslinim rukopisom opisuje "Novi proces stvaranja moćnih znakova radijacije". Dokument analizira radove Lenarda i Kruksa, opisuje Teslin rad na proizvodnji visokog napona i na posletku daje jedini opis izuma koji stoji u naslovu. Ovaj opis glasi ovako: "Ukratko, moj novi pojednostavljeni proces stvaranja moćnih zraka sastoji se u stvaranju praznog prostora oko terminala električnog kola posredstvom mlaza pogodnog fluida i snabdevanju istog strujom adekvatnog napona i gustine".

Dokaz K: Pismo potencijalnim davaocima licenci o telegeodinamici datirano 27. decembra 1941.

Ovo je pismo na jednoj kucanoj strani u kojoj se Tesla predstavlja potencijalnim davaocima licence i kaže da je više od pola miliona dolara potrošeno na razvoj tog metoda koje su priložili Morgans, Crawford, J. J. Astor i Fish, kao i komercijalne organizacije i kaže da će ovo biti nova veština s kojom se mogu "postići neverovatna čuda".

Dokaz L: Teslin Novi sistem fluidnog pogona

Ovaj nedatirani dokument od oko 20 kucanih strana opisuje sistem fluidnog pogona u kom se konverzija od hidraulične u rotacionu mehaničku energiju postiže prolaskom fluida između ravnih kružnih diskova, montiranih na osovine i zatvorenih u kućište.

Dokaz M: "Energija budućnosti"

Dokument koji je po svemu sudeći napisao Tesla i to verovatno kao odgovor na zahtev neke grupe zaljubljenika u popularnu nauku da izrazi svoje mišljenje o budućim izvorima energije. Ovaj dokument analizira postepenu evoluciju izvora energije. Diskutuje do detalja mogućnost postojanja atomske energije i kaže da je njegovo mišljenje da atomska energija nije dostižna. Deluje da donekle meša atomsku i planetarnu energiju. U tekstu dalje govori o vetru, plimi, munjama i vodi kao mogućem izvoru komercijalne energije. U poslednjoj rečenici kaže: "Sa mojim bežičnim sistemom, praktično je prenositi električnu energiju na udaljenost od 12 hiljada milja bez gubitka većeg od pet procenata. Ne mogu da zamislim drugačiji izum koji bi bio poželjniji u ovom trenutku i korisniji na duže staze napretku čovečanstva". Ovaj dokument sadrži zanimljivu opštu diskusiju o različitim izvorima struje. Kvalitativno je uglavnom tačno, izuzev dela koji se odnosi na atomsku energiju.

Dokaz N: Prenošenje električne energije bez žica

Tekst koji je napisao Nikola Tesla za "Electric World" 5. marta 1904. od 429 - 432. strane. Uopšte, reč je o biografskom članku o Teslinim ranim radovima sa nekim spekulacijama o mogućnosti bežičnog prenosa struje na velike udaljenosti.

Dokaz O: "Svetski sistem bežičnog prenosa energije"

Članak Nikole Tesle u "Telegraph and Telephone Age", 16. oktobra 1927. od 457. do 460. strane. Članak prati rani rad na proizvodnji i prenošenju elektromagnetnog zračenja, opisuje Teslin trud da poveća količinu energije koja se može bežično preneti i zaključuje "Svetskim sistemom" bežičnog prenosa i energije i komunikacija. Ovde nije razjašnjeno kako to može da se postigne i takav opšti pristup koji je Tesla imao u vidu deluje neizvodljivo.

Dokaz P: Intervju sa dr Nikolom Teslom

Intervju je napisao Alden P. Armanjak za "POpular Science Monthly" 24. maja 1928. Na 11 strana teksta je intervju sa dr Teslom i opis njegovog rada u popularnom stilu. Ovaj izveštaj uključuje izjave o novom avionu, raketnim brodovima, bežičnom prenosu struje, svetskom sistemu prenošenja govora i televizije i nepraktičnosti ovladavanja atomskom energijom, o radioaktivnosti i ubrzanjunaelektrisanih čestica, kao što su katodni zraci visokog napona.

Dokaz Q

Dogovor datiran 20. aprila 1935. između Nikole Telse i Amtorg Traiding Corporation, u kom se Tesla slaže da dostavlja planove, specifikacije i kompletne informacije o metodi i aparaturi za proizvodnju visokog napona od pedeset miliona volti, vrlo sitnih četica u otvorenoj cevi, za povećanje napona čestica do punog kapaciteta terminala i slanje čestica duž udaljenosti većih od stotinu milja. Maksimalna brzina čestica ne treba da bude manja od 350 milja po sekundi. U ugovoru je i priznanica za 825.000 koje će mu biti isplaćene na osnovu ovog ugovora koji potpisuju Nikola Tesla i A. Bartanijan iz Amtorg Trading Corporation. Metod o kom se govori u ovom ugovoru je po svemu sudeći onaj koji je opisan u Dokazu F. Moguće je i da je Dokaz D Teslin pokušaj da razjasni pitanja koja su postavili sovjetski inženjeri. Nema dokaza da su izumi i informacije o kojima se govori u ovom ugovoru bilo šta drugo od onog što je napisano u mnogim Teslinim radovima i člancima. Zato bi trebalo očekivati, kako stoji u Dokazu D, da se ovo otkriće pokazalo neupotrebljivim.

Ispitivanje nekih predmeta i naučnih aparatura među Teslinim stvarima u skladištu na Mehetnu i sefu u Governor Clinton Hotelu pokazalo je da je reč o standardnim instrumentima za merenje koji su bili uobičajeni pre više decenija.

Džon O. Tramp

Tehnički savetnik, 14 Odeljenje Nacionalnog bezbednosnog istraživačkog komiteta

Tehnološki institut u Masačusetsu, Kembridž (Masačusets) 30. januar 1943.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: