Ljudska DNK povećava mozak miševa

Ljudski genetski kod je veoma sličan kodu našeg najbližeg srodnika - šimpanze, a od svih razlika, jedna je naročito interesantna: ljudski mozak je znatno veći.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.02.2015.

17:35

Default images
YouTube Printscreen

U proseku, težina mozga šimpanze je 384 grama, dok je ljudski mozak tri puta teži, prenosi cnet.com.

Iako sama veličina mozga ne određuje nivo inteligencije ljudi, svakako ima značajnu ulogu, a istraživači sa Univerziteta Djuk su identifikovali DNK sekvencu koja može da bude odgovorna za evolucionarno odstupanje.

DNK sekvenca koja se zove HARE5 je regulator aktivnosti gena koja je, kada se ubrizgala u embrion miša, znatno uvećala njegov mozak.

HARE5 je poznat kao “poboljšivač” i predstavlja mali deo DNK unutar svakog genoma koji kontroliše aktivnosti gena.

Da bi locirali DNK koja može da utiče na razvoj mozga, tim naučnika je pretraživao baze podataka o genomima ljudi i šimpanza, tražeći “poboljšivače” koji su naročito izraženi u moždanom tkivu.

Zanimljivo je da je ljudska DNK sekvenca HARE5 veoma slična sa onom kod šimpanzi, ali se efekat nakon što je ubrizgaju u mozak miša veoma razlikuje.

Naime, kod miševa kod kojih je ubrizgana ljudska HARE5 zabeleženo je brže širenje neurona nego kod onih kod kojih je ubrizgana HARE5 šimpanzi.

Ti neuroni utiču na neokorteks - region mozga koji je zadužen za funkciju jezika i rezonovanja.

Naučnici veruju da bi ovo istraživanje moglo da bude veoma korisno u pružanju uvida o specifičnim stanjima mozga kao što je Alchajmerova bolest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: