Zell am See

Za razliku od većine austrijskih skijaških centara, Zell am See nije rustično selo između dva brda, već stari gradić na obali jezera, i to sa skoro 10,000 stanovnika. Ovo skijalište ima ukupno 130 km staza.

Uroš Veličković

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2006.

21:53

Default images

Gradić Zell su 740. godine osnovali monasi iz Salzburga i dali mu ime Cella in Bisonzio. Grad se nalazi na samo 700 metara nadmorske visine, dok su okolni vrhovi visoki preko 3,000 metara. Zell am See se sastoji od tri dela – skijališta Kitzsteinhorn koji se nalazi na glečeru Kaprun i gde snega ima preko cele godine; skijališta Maiskogel na Kaprunu; i skijališta Schmittenhöhe u Zell am See-u. Ukupno ima 130 km staza i 54 lifta.

Ova tri skijališta nisu povezana liftovima, što znači da iz jednog u drugi ne možete ići na skijama. Ipak, ski busevi su dobro organizovani i špartaju preko celog dana.

S obzirom na svoju veličinu, Zell ima ozbiljnu ponudu staza, ali ipak nedovoljnu za napredne skijaše, naročito ako ne padne dovoljno snega. U tom slučaju, svi skijaši odlaze na glečer Kaprun, koji je, s druge strane, okružen mnogobrojnim skijalištima na niskoj nadmorskoj visini što rezultira velikim gužvama na žičarama.

Glavni problem je činjenica da su staze na niskoj nadmorskoj visini i prepune sunca tako da često nema dovoljno snega, čak i pored vodenih topova. Nedostatak je i to što hoteli i pansioni često nisu blizu staza, a ski busevi su ponekad pretrpani.

Ipak, u normalnim uslovima ovom mestu se ne može mnogo toga prigovoriti.

Staze na Kitzsteinhornu su na visini od 911 do 3,029 metara, na Maiskogelu od 786 do 1,675 metara, a na Schmittenhöhen od 758 do 2,000 metara. Sam gradić Zell situiran je u sred planinskog regiona Hohe Tauern, u kojem je 30 vrhova iznad 3,000 metara, a jedan od njih je i najviša planina u Austriji, Großglockner. Jezero Zell jedno je od najčistijih u Evropi.
Kliknite na sliku za uveæanje
Zell am See je dobra varijanta za početnike, jer su 54 od 130 staza označene plavom bojom. Razbacane su po čitavom skijalištu, a najviše ih je na višim nadmorskim visinama, što je važno jer je sneg gore retko vlažan, pa samim time i manje opasan za početnike. Nezgodno je samo što je temperatura često vrlo niska – čak i u kasno proleće desi se da padne i do -20.

Za one koji se solidno skijaju, ovo skijalište je idealno. Crvenih staza najviše ima u Zellu, a znatno manje na Kaprunu.

Ali, ako ste napredan skijaš, brzo ćete se zasititi, jer ovde ima samo 25 km crnih staza.

Sedmodnevni ski pas je 170 eur, a deca od 5 do 16 godina plaćaju 50%, a mlađa od 5 godina se skijaju besplatno. Poređenja radi, na Kopaoniku deca od 2 godine sedmodnevni ski pas plaćaju skoro 60 eura.

Apres-ski

U Zell am See-u i Kaprunu ima preko 120 restorana, od kojih se 20 nalazi na stazama.

Dominira austrijska i bavarska kuhinja, ali tu su i grčki, italijanski, meksički, i kineski restorani, kao i McDonald's. Postoji i veliki broj kafeterija i pabova, i nekoliko noćnih klubova.

Smeštaj

Za raskalašne, najbolji je hotel Grand (+43 6542 788 0). Nalazi se na samoj obali jezera, a dvokrevetne sobe oko su oko 180 eur. Još gizdaviji je Salzburgerhof (5 zvezdica). Dvokrevetne sobe imaju 35 m2 i koštaju 300 eur.
Srećom, Zell am See je veliko skijalište, tako da je lako naći jeftinije spavanje. Pansioni za četiri osobe koštaju oko 70 eura.

Yout Hosteli su od 20 do 30 eura. Probali smo Haus der Jugend Areitbahn, koji se nalazi na obali jezera. Sobe imaju od 2 do 6 kreveta, a hrana u kantini zadovoljava sve standarde. Najbliža žičara je na 15 minuta hoda.

Kako stići

Najjednostavnije je avionom – aerodrom u Salzburgu je udaljen 80 km, a u Minhenu 210 km. Ako ste u prilici, odlučite se za Salzburg. Brže ćete stići do Zella, a i gužve na salzburškom aerodromu su manje. Od Salzburga do Zella treba oko 1 sat vozom ili autobusom, a karta je oko 20 eura.

Ako idete avionom do Minhena, računajte 45 minuta vozom do glavne železničke stanice u centru (5 eura), a zatim još tri-četiri sata do Zella (80-110 eur).

Možete i ceo put preći vozom – od Beograda preko Zagreba i Ljubljane do Minhena, ili preko Budimpešte i Beča do Salzburga.

Za više informacija pogledajte naš tekst Skijanje u Austriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: