Banka humanog mleka i u centralnoj Srbiji

Posle Beograda i Novog Sada, Rosa pokrenula otvaranje banke humanog mleka u Kragujevcu.

Život

Izvor: B92

Petak, 20.12.2013.

09:15

Default images

Svake godine u Srbiji se prevremeno rodi nekoliko hiljada mališana za koje je humano mleko ne samo hrana neophodna za pravilan razvoj, već i lek važan za njihov oporavak. Upravo zato, Rosa voda pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja nastavlja svoju tradicionalnu akciju i pokreće otvaranje još jedne, treće po redu, banke humanog mleka u Srbiji u kojoj će se ovo mleko prikupljati i čuvati.

Posle Instituta za neonatologiju u Beogradu, i Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, i Klinika za pedijatriju Kliničkog centra u Kragujevcu dobiće banku humanog mleka. Na ovaj način i prevremeno rođene bebe iz centralne Srbije, a čije mame nisu u mogućnosti da doje, od rođenja će moći da dobijaju humano mleko koje je važno za jačanje njihovog imuniteta.
Dušan Antonijeviæ, direktor fabrike Rosa
Svega nekoliko mililitara humanog mleka u toku dana za prevremeno rođene mališane je nada da će ojačati i pravilno rasti. Zato Rosa od početka akcije sprovodi i edukativne aktivnosti kako bi podigla svest o značaju dojenja, humanog mleka i njegovog doniranja. Zahvaljujući edukaciji, broj majki dobrovoljnih davalaca kao i količina prikupljenog mleka višestruko su uvećani.

Donor može biti svaka zdrava žena koja ima više mleka nego što je potrebno njenom detetu da dobro napreduje, a pre doniranja proverava se njeno zdravstveno stanje.

„Kada znate da je svaka kap ove dragocene tečnosti presudna za razvoj prevremeno rođenih beba, odluka da donirate svoje mleko je veoma laka i jednostavna. Na taj način malim pacijentima pružićete najzdraviju hranu, zato pozivam sve mame koje imaju višak mleka da ga poklone bebama kojima je ono neophodno.

Doniranje uopšte nije komplikovano, zdravstveni radnici će vas uputiti u sve detalje, a osećaj nakon ovako humanog gesta je neprocenjiv“, kaže jedna od majki donorki.
Klinika za pedijatriju Klinièkog centra Kragujevac
Rosa poziva sve ljude dobre volje da podrže akciju i time daju svoj doprinos kako bi zajedno mališanima obezbedili bolje sutra.

Kupovinom Rosa vode do kraja marta biće izdvajana sredstva za nabavku najsavremenije medicinske opreme za novu banku humanog mleka u Kragujevcu, a biće nastavljena podrška postojećim bankama u Beogradu i Novom Sadu.

Više informacija o projektu i mogućnosti doniranja mleka potražite na sajtu www.bankamleka.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: