Rusi vode u trci za osvajanje Marsa

Rusija vodi u trci za slanje prve ljudske misije na Mars, pa bi tako Rusi bili prvi koji bi osvojili Crvenu planetu do 2025. godine, izjavio je vodeći ruski naučnik iz oblasti astronomije.

Život

Izvor: B92

Subota, 12.01.2008.

12:58

Default images

"Imamo dobru, početnu prednost u odnosu na druge, a uz sve to imamo i najviše iskustva po pitanju letova sa ljudskom posadom", izjavio je Lav Zeljonij, direktor prestižnog Instituta za istraživanje svemira.

Cilj je krajnje jasan. Rusija mora da bude prva zemlja koja će na Mars poslati čoveka, a Zeljonij kaže da je to "tehnički i ekonomski moguće" do 2025. godine.

Mars bi bio najveća nagrada za Rusiju i za sva njena dosadašnja dostignuća u svemirskoj industriji.

Sjedinjene Američke Države dosegnule su sličan cilj 20. jula 1969. godine kada je Nil Armstrong, komandant "Apolla 11" postao prvi čovek koji je kročio na Mesec.

Upravo na to aludira i Zeljonij, koji kaže: "Izgubili smo trku za Mesec, ne smemo i za Mars." On je još dodao da će Rusija biti tehnički spremna za misiju na Mars 2020. godine.

"Da pošaljemo našeg astronauta na Mars je prestižan, ali i realan ruski prioritet koji je izvodljiv kako sa tehničke, tako i sa ekonomske strane", pojasnio je Zeljonij.

Prema njegovim rečima, ako se u bližoj budućnosti počne s pripremanjem leta na Mars, ruski kosmonaut bi mogao da poleti u periodu između 2023 i 2025. godine.

Rusija je do sada učinila daleko više po tom pitanju nego bilo koja druga zemlja na svetu, uključujući i SAD.

Ova ekspedicija podrazumoeva i opremu poput satelita, rovera za Mars, jer upravo automatska oprema može da izvede najveći broj istraživanja na Marsu.

"Generalno govoreći, poslati čoveka na Mesec ili Mars iz čisto naučnih pobuda jednostavno nije profitabilno. Međutim, težnja da se sazna nešto novo je sastavni deo ljudske prirode i to niko ne može da zaustavi", rekao je Zeljonij.

On je dodao da Rusija planira učešće i u evropskoj misiji istraživanja Jupiterovog meseca Evropa u potrazi za prostim formama života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: