Pomračenje Sunca

U sredu 29. marta događa se prvo pomračenje Sunca ove godine. Za neka područja Afrike i Azije biće to potpuno pomračenje, ali iz naših krajeva ono će se videti samo kao delimično. Potpuno pomračenje je slučaj kada Mesec zakloni ceo disk Sunca, a delimično kada zakloni samo jedan deo diska. Ono se vidi kao potpuno iz svih mesta preko kojih pređe senka Meseca, a delimično iz mesta preko kojih pređe polusenka Meseca.Drugo pomračenje ove godine će biti 22. septembra, ali se neće videti iz naših krajeva.

Piše: Aleksandar Zorkić
Izvor: Astronomski magazin

Život

Izvor: B92

Subota, 25.03.2006.

17:07

Default images

Tok potpunog pomračenja

Pomračenje počinje u svitanje na krajnjem istoku Brazila. Tu Mesečeva senka prvi put dotiče planetu u 08:36 po UT, tj. po svetskom vremenu, i zatim brzinom od 9 km u sekundi, pojuri preko Atlanskog okeana, prelazi ekvator i za pola sata već je na obalama Gane, u Africi (09:08 UT). Tu će brzina senke već opasti na 0,958 km/s. Iz Gane senka prelazi u Togo, pa u Benin i malo zatim u prostranu Nigeriju. Za 16 minuta senka će preći zapadni deo ove zemlje i ući u Niger (09:37 UT).

Senka potom ide dalje po užarenom bespuću Sahare i ulazi u severozapadni deo Čada kroz koji će proći za oko 6 minuta da bi zatim ušla u Libiju. I baš tu, na granici između Čada i Libije, gde je verovatno niko neće dočekati, sem ponekog usijanog guštera, odigraće se glavna predstava – maksimum pomračenja. To će biti u 10 sati 11 minuta i 18 sekundi UT. Potpuno pomračenje tu će potrajati 4 minuta i 7 sekundi, a širina staze koju senka pravi biće 184 km. Ako vas i to interesuje brzina senke u tom momentu iznosiće 0,697 kilometara u sekundi.

Nakon ovog spektakla senka putuje dalje, opet severoistočno, i dolazi do obala Sredozemnog mora, zahvatajući u jednom momentu i krajnji istok Libije i krajnji zapad Egipta. Onda ide morem između Krita i Kipra, te konačno ulazi u Tursku (10:54 UT).

Iz političkih, turističkih i drugih razloga Turska će biti zemlja u koju će se sjatiti zagriženi lovci na pomračenja Sunca iz celog sveta.

U 11:10 UT senka stiže u Crno more i potom nastavlja duž severne Azije sve dok ne sklizne sa planete u 11:48 UT.Na ovom putu senka Meseca šetaće Zemljom ukupno 3 sata i 12 minuta i prevaliće put od oko 14.500 kilometara.

Maksimum u Sahari

Na svom ovogodišnjem putu senka Meseca preći će pustinjske oblasti Čada. Neki kažu da je to najtužnije područje na planeti. A ni sam Čad nije mnogo srećniji, bar sa našeg stanovišta. U toj prostranoj zemlji od milion i dvesta hiljada kvadratnih kilometara živi, kako se procenjuje, nešto oko 10 miliona ljudi koji se sporazumevaju na 132 jezika (dva su izumrla inače ih je bilo 134). Službeni jezici su arapski i francuski. Oko 53 % stanovnika je pismeno (po nekim izvorima, svega 11%).

Ako živite u Čadu i imate 48 godina, u proseku ste na samrti pošto baš toliko iznosi prosečan ljudski vek u ovoj zemlji. (podaci po Encarti).

Pomračenje iz naših krajeva

Iz naših krajeva ovo pomračenje će se videti kao delimično, pošto će preko nas preći samo Mesečeva polusenka. Ipak i to ima svojih čari i ne propustite da vidite ovo pomračenje, pogotovo što nam sledeće veće sledi tek 2011. godine. U međuvremenu bićemo svedoci još dva, ali u oba ta slučaja Mesec će, posmatrano od nas, tek da okrzne Sučev disk.

Naravno, sigurno već znate da se Sunce, pa i njegovo pomračenje, sme gledati samo kroz specijalne filtere.

Posmatranje pomračenja Sunca golim okom, bez specijalnog zaštitog filtera, može izazvati trajno oštećenje vida.

Najbezbedniji način da vidite pomračenje Sunca je posmatranje projekcije pomračenja na nekoj svetloj podlozi. Postavite dogled na stalak, usmerite ga ka Suncu i projektujte njegov odraz na papir. Pa onda posmatrajte sliku na papiru.

Pomračenje počinje u Beogradu u 11:40, završava se u 14:01, a maximum je u 12:50.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: