Sam svoja muza - Tom Ford

Ako ste jeseni 2004, kada je prikazana poslednja kolekcija Toma Forda za Guči, rešili da nikada više ne kupujete garderobu, onda je ova priča definitivno za Vas. A ako Vas uopšte ne interesuje moda, već menadžment, ova priča je opet definitivno za Vas, jer Tom Ford je taj koji je od kompanije koja zarađuje 230 miliona 1994. godine, iz Gučija izašao sa prihodom od 3 milijarde dolara godišnje.

Piše: Marko Stojaković

Izvor: B92

Sreda, 01.08.2007.

22:24

Default images

Gospodin Ford (devojačko Ford) rođen je u Ostinu (država Texas), gde je još kao dečačić slagao svoje Guči mokasine na uzglavlje ni ne sluteći da će baš on devedesetih fiorentinsku kuću izvući iz bankrota i od nje napraviti najuzorniju modnu imperiju 20. veka. No, sa sedamnaest godina maleni Toma odlazi u NY da studira arhitekturu na Parsons univerzitetu gde usamljen sedi u svojoj malenoj studentskoj  sobici. Jedne večeri kolega sa časova istorije umetnosti ga poziva na zabavu na kojoj se sasvim slučajno zadesio i sam Endi Vorhol koji ih vodi kasnije sa sobom u Studio 54... Ostalo je Guči...

Tih godina, Tom je radije đuskao u Studiu 54 uz Donu Samer, nego što je posećivao školu, a, kako sam kaže, radove je u jutarnjim časovima pisao na salveti (?!). Za život je zarađivao kao model, a u jednom trenutku na televiziji se vrtelo njegovih 12 reklama. Parsons školu za dizajn u Njujorku zamenjuje istom u Parizu gde i završava studije.
Jedna od prvih Guèi haljina i èuvena Guèi tanga
Dizajnersku karijeru započinje 1986. kod Keti Hardvik i 1988. kod Peri Elisa kao dizajn direktor ispod Marka Džejkobsa, sve do najznačajnije 1990 godine. Još tada Tom je bio u vezi sa Ričardom Baklijem koji se teško razboljeva od raka. Kako bi pobegli od užurbanog života Njujorka, Ford prihvata ponudu Gučija na mesto dizajnera ženske linije i seli se u Italiju. Do 1992.  stvari u Gučiju nisu bas išle najbolje sve dok 1994. nije postao direktor dizajna, a zatim i kreativni direktor kompletnog Gučija. 1995. godine Tom uzima sudbinu Gučija u svoje ruke i  unajmljuje IN francusku stilisticu Karin Rojtfeld, kao i fotografa Maria Testina kako bi predstavio potpuno nouveau riche Guči. Od tada pa do danas glad sveta za Gučijem nije prestala. Svi su hteli sve, i to što više –  od nosiljki, preko povodaca za pse, tapeta, do torbe za pelene –  sve je moralo biti Guči, pa i sama Guči G kuća, dizajnirana od strane Ore Ita kao odgovor na kompletno Guči ludilo. Pored toga što je kuća bila izmišljeni projekat Ore Ita, telefon za narudžbine se usijao.

A nije se sve to slučajno desilo...

Tom Ford nije bio osoba zadužena samo za dizajn lepih haljina. Osim što je osmislio potpuno novi imidž kuće (nešto poput sex, drugs & rock’n’roll), ništa sa potpisom Guči nije se moglo pojaviti bez Tomovog aminovanja. Kompletna Guči priča bila je njegovo delo –  od haljina, preko tašni, parfema, sve do izgleda prodavnica i reklamnih kampanja. Ford je diktirao i diktirao asistentima, noću držeći notes pored stola za slučaj da mu u tih par sati sna koje je imao padne neka sjajna ideja na pamet. Najzad za spokesman-a Guči je imao Toma Forda lično, samo sexy božanstvo. Svi koji su kupovali Guči, u svojoj najdubljoj intimi su u stvari samo želeli da imaju golog Toma Forda na sebi, eventualno u košulji nepristojno otkopčanoj za dva dugmeta više od uobičajenog, što će i postati potpis Guči muškarca. Kako sam Ford kaže, on nije uopšte dizajnirao s namerom da izmisli nešto novo, jednostavno se sasvim slučajno desilo da milioni ljudi širom sveta imaju ukus sličan njemu... na svu sreću po Guči..

A zašto je u to doba baš to uspelo? Ili sex sells?

Jesen 2004 - T.F. za Guèi
Minimalizam devedesetih je bio u punom jeku. Na jednoj strani mogli ste kupiti božanstvene crne pantalone, ili crnu majicu, ili možda crnu Armani tuniku, dok ste se na drugoj strani mogli biti sijati od ulja, obučeni u tesnu stensku košulju i metalize čizme, razbarušhene zlatne kose, u Gučiju, u sred zlatnog lifta u kome Vas gleda nauljeni preplanuli nabildovani baja. Primamljivije moraćete priznati, naročito za ruske tajkune i njihove devojke... da ne spominjemo srpske...

U januaru 2000. Guči grupa kupuje YSL i YSL Beauté, a Tom, pored svojih redovnih dužnosti u Gučiju, preuzima i mesto kreativnog direktora YSL Rive Gauche i YSL Beauté. Kao i kod Gučija, u Tomovim rukama YSL cveta. Jula 2002. godine postaje Potpredsednik borda direktora Guči grupe.

A koja je razlika između Gučija i YSL-a? Dok će Guči devojka imati odmah seks, YSL devojka će prvo namazati svog mladića vrelom čokoladom, onda ga olizati, a zatim imati sex sa njim.

Aprila 2004. godine zajedno sa svojim lifetime poslovnim partnerom Domenikom de Sole, Ford daje ostavku na sva mesta u Guči grupi. Objašnjenje za ovaj potez bilo je : „To je kao da imate kuću, ženu i dvoje dece 20 godina, a onda jednog dana dođete kući, a kuća zaključana, žena unutra ima seks sa drugim muškarcem, a vi napolju, nije vam dozvoljeno da uđete.”

Najzad, Tom je izašao kada je shvatio da svi postaju Guči, kada su svi rešili da svoje modele namažu uljem. I kada je glamur postao IN, Tom je otišao, jer nije želeo da radi nešto što svi ostali rade.

"Katastrofa" rekla je Ana Vintur

Tom se privremeno povukao na vrhuncu svoje karijere, svi su bili u žalosti. Poslednja Guči ženska linija by Tom Ford bila je u jesen 2004. Iz Gučija je otišao sa metalize zelenim šljokičastim haljinama sa perjem, kako i priliči kralju. Na njegovoj poslednjoj YSL reviji kao znak poštovanja pojavili su se Diana fon Firstenberg, Valentino, Oskar de la Renta, Karl Lagerfeld kao i Stela Mekartni.

Ali ovo nije kraj priče o čoveku za koga vezujemo famoznu „frizuru” u obliku slova G.

Tom Ford za W magazin
Mesecima smo se odmarali od kreacija Toma Forda, ali smo u isto vreme mogli u časopisima čitati njegove intimne ispovesti. O tome kako za vreme Gučija nije stigao ni internet naučiti, niti uživati u fotografijama svog ranča od 15.000 kvadratnih stopa, na kome ima crnog konja, crni traktor (ofarban iz narandžaste boje na insistiranje vlasnika) i crni Range Rover. Na ovom ranču on i Ričard imaju takođe i svoje sarkofage, koje su sami dizajnirali.
Prodavnica Toma Forda na Medison Aveniji
Godinu dana po napuštanju Guči grupe, nakon 6 meseci terapije, Tom Ford i Domeniko de Sole objavljuju kreiranje nove imperije, brenda Tom Ford.Takođe objavljuju i partnerstvo sa Marcolin grupacijom koja proizvodi Tom Ford naočare (momentalni hit). Jedinjenje sa Este Loderom vodi ka dve nove kolekcije: Tom za Este Loder i Tom Ford beauty, a kao poslednji projekat brenda Tom Ford pojavljuje se grandiozan butik muške mode na Medison Aveniji. Ovakav poslovni potez Ford objašnjava sasvim nonšalantno, ne kao posao, ili investiciju, već jednostavno –  njegovi prijatelji nemaju gde da kupe čestitu garderobu, te im on izlazi u susret deluxe muškom linijom, od papuča i bademantila do prvoklasnih odela.  Kako ova linija ide više nego dobro, najavljuje se otvaranje obilja butika širom planete 2008. godine.

Fordove naočare danas nose svi poznati, a uskoro ponovo očekujemo i njegovu žensku liniju. Tom Ford danas ima 45 godina (rođendan mu možete čestitati 27. avgusta), perfektno izmanikirane nokte, ni grama sala, a sa svojom 4 dugmeta otkopčanom košuljom i dalje je sam sebi muza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: