Masna hrana kod dece povećava rizik od mentalnih bolesti

Masna hrana utiče na razvoj dečijeg mozga, povećava rizik za razvoj mentalnih bolesti ili Alchajmera, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 25.11.2016.

20:40

Masna hrana kod dece povećava rizik od mentalnih bolesti
Foto: Thinkstock

Prema studiji objavljenoj u časopisu Molecular Psychiatry, prekomerne količine šećera i masti smanjuju nivo proteina reelina koji je ključan za povezivanje neurona. Bez ovog proteina funkcije mozga usporavaju, što utiče na ponašanje i memoriju. Alarmantno nizak nivo reelina povezan je sa drastično visokim rizikom za razvoj Alchajmerove bolesti u kasnijem životu.

"Promene koje se dešavaju su rezultat konzumiranja masnih namirnica koje utiču na mozak", rekao je jedan od istraživača Urs Mejer.

Mejer je ovu teoriju istraživao s kolegom Paskalom Šovisom iz francuskog INMED Instituta. Na njihovo iznenađenje, moždane funkcije miševa su postale sporije već nakon četiri nedelje od konzumiranja masnoće i šećera. Oštećenje mozga je bilo vidljivo pre nego što su miševi počeli da dobijaju na težini.

Studija je usmerena na deo mozga koji je povezan sa donošenjem odluka, izražavanjem ličnosti, kontrolisanjem ponašanja i planiranjem složenih radnji. Reelin reguliše veze između neurona, dopuštajući im da postanu jači ili slabiji kada je to potrebno.

"Naše istraživanje je pokazalo da kvalitet hrane koju jedu tinejdžeri može da bude veoma važan za optimalno sazrevanje prefrontalnog korteksa", kaže Mari Labus, glavna autorka studije.

Istraživači tvrde da dobijeni rezultati mogu da pomognu u objašnjenju da su nezdrava hrana i gojaznost povezani s razvojem neuropsihijatrijskih i neuroloških stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: