Srbija druga u Evropi po smrtnosti od raka

Srbija je na drugom mestu u Evropi po stopi smrtnosti od raka, iako nije među zemljama u kojima ima najviše obolelih od te bolesti, pa je neophodno povećati svest o neophodnosti preventivnih pregleda, jer je rano otkrivanje karcinoma ključno za njegovo izlečenje, poručeno je s današnjeg Zdravstvenog samita u Beogradu.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 08.05.2015.

15:43

Default images
Foto: Thinkstock

Na skupu, održanom u hotelu Metropol, rečeno je i da je potrebno raditi na integraciji privatnog zdravstvenog sektora u jedinstveni zdravstveni sistem, koristiti inovativne terapije radi efikasnijeg lečenja, ali i formirati registar pacijenata, koji je važan zbog racionalizacije resursa u zdravstvu.

Pomoćnik ministra zdravlja Predrag Sazdanović rekao je da je ministarstvo na putu da probleme koji se pre svega odnose na nabavku opreme reši i da će u narednih nekoliko meseci iz kredita Svetske banke biti obezbeđeni aparati za zračenje.

On je podsetio da je nož za zračenje tumora centralnog nervnog sistema, takozvani "gama nož" već stigao u Srbiju i da je trenutno u fazi instalacije, dok je prva operacija zakazana za 24. avgust.

"Kad je reč o tretmanu onkoloških pacijenata, ovaj samit je veoma značajan i sve predloge i preporuke ministarstvo zdravlja svakako će usvojiti radi boljeg tretmana onkoloških pacijenata u Srbiji”, rekao je Sazdanović.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju KCS profesor Radan Džodić izneo je podatke iz 2012. godine po kojima je Srbija na 18. mestu u Evropi po broju obolelih, ali druga po broju umrlih od raka, naglašavajući da je razlog za to u kasnom otkrivanju karcinoma, kada on ne može da se izleči.

"Sa ranim postavljanjem dijagnoze i rano otpočetim lečenjem, dok je karcinom u prvom stadijumu, može se postići potpuno izlečenje”, poručio je Džodić.

Kako je rekao, najčesći primarni faktori rizika su gojaznost, pušenje i alkoholizam i njjihovim izbegavanjem može se smanjiti broj obolelih za više od 30 odsto.

"Sa jednim ozbiljnim planom može se podići kvalitet lečenja, a plan podrazumeva eliminaciju faktora rizika, bolju sekundarnu prevenciju, odnosno uvođenje skrininga za rak dojke, grlića materice i debelog creva”, rekao je Džodić.

Prema njegovim rečima, Srbiji je na 250.000 stanovnika potrebno da ima radioterapijsku mašinu, što znači da bi mi trebalo da imamo 30 takvih aparata. “To je jako skupo, ali nadam se da ćemo polako da popravljamo situaciju. Uz nabaku nove, čeka nas i popravka stare opreme”, rekao je Džodić.

On je dodao i da se u Srbiji malo novca izdvaja za naučna istraživanja, što je takođe potrebno podići na viši nivo.

Načelnica Neuroonkologije Klinike za neurohirurgiju KCS profesorka Danica Grujičić istakla je da kad je reč o tumorima centralnog nervnog sistema, nema mogućnosti prevencije.

Navodeći da u Srbiji postoji problem djagnostike, Grujičićeva je predložila da se i lekarima opšte prakse omogući da pacijentima daju uput za skener, ukoliko sumnjaju na rak.

"Bez reorganizacije zdravstvenog osiguranja i kompletne zdravstvene službe, ne može se dobiti borba protiv bolesti”, poručila je Grujičićeva i dodala da će se pri Klinici za neurohirurgiju otvoriti dnevna bolnica u kojoj će pacijentima biti pružena kompletna onkološka terapija.

Načelnik Klinike za medikalnu onkologiju Davorin Radosavljević istakao je da bi u našoj zemlji hemoterapija morala da bude dostupnija.

Organizator današnjeg Samita je TGI International, a pokrovitelji Asocijacija privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije i Udruženje proizvođača inovativnih lekova (INOVIA).

Sponzor Samita je farmaceutska kuća Roše, a generalni medijski partner je agencija Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: