Otkriven virus koji ljude čini „glupljim“

Virus koji inficira ljudski mozak i čini osobu „glupljom“ upravo je otkriven tvrde istraživači iz SAD, piše "Independent".

Zdravlje

Izvor: Independent

Ponedeljak, 10.11.2014.

10:36

Default images

Virus koji inficira alge nikada ranije nije primećen kod zdravih ljudi, ali naučnici su otkrili da on može uticati na kognitivne funkcije, uključujući vizuelno procesiranje i svest o prostoru.

Istraživači sa Džon Hopkins medicinske škole Univerziteta Nebraska došli su do ovog otkrića kada su sprovodili nepovezanu studiju u vezi sa mikrobima grla.

Iznenađujuće, oni su otkrili da se DNK u grlima zdravih osoba poklapao sa DNK virusa koji inficira zelene alge.

DR Robert Jolken, virolog koji je predvodio originalnu studiju, ovom prilikom je izjavio: „Ovo je upečatljiv primer koji nam pokazuje da mikroorganizmi koje nosimo u nama mogu uticati na ponašanje i kognitivne sposobnosti. Mnoge fiziološke razlike enkodirane su u setu gena koje nasleđujemo od roditelja, međutim, neke od ovih različitosti su dodatno izražene brojnim mikroorganizmima koje nosimo u sebi i koji vrše interakciju sa našim genima“.

Od 90 učesnika studije, 40 je bilo pozitivno na ovaj virus. Osobe sa virusom imale su lošije rezultate na testovima dizajniranim da mere brzinu i preciznost vizuelnog procesiranja.

Ljudska tela sadrže trilione bakterija , virusa i gljivica. Većina je bezopasna, ali nalazi ovog otkrića ukazuju da postoje pojedini mikrobi koji mogu da utiču na kognitivne sposobnosti, dok su zaražene osobe zdrave.

Foto: Image courtesy of cuteimage at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: