Povrede glave opasnije nego što se misli

Stručnjaci sa švedskog Instituta Karolinsk i Univerziteta u Oksfordu upozorili su da povrede glave mogu da ostave trajne posledice, pa čak dovedu i do prerane smrti tokom života.

Zdravlje

Izvor: Izvor: Ž. P. / Veèernje novosti

Petak, 14.02.2014.

11:57

Default images

Oni su istraživali čak dva miliona ljudi tokom 40 godina. Ovo je vrlo važno otkriće, budući da samo u Evropi godišnje više od milion osoba zatraži pomoć u bolnici zbog traumatskih povreda glave, pišu Večernje novosti.

Dr Šina Fazel, član istraživačkog tima, ističe da je od ukupnog broja pacijenata koji su preživeli povređivanje, pre 56. rođendana umrlo 0,2 odsto, iako nisu imali nikakve smrtonosne bolesti i tegobe. Kada se izračuna, broj prerano umrlih koji su ranije imali traumatske povrede glave iznosi 4 procenta.

- Uobičajeni uzroci prerane smrti osoba koje su povređivale glavu su samoubistvo, saobraćajne nesreće i nasilje. Mi smatramo da se to dešava kao posledica trajnog oštećenja mreže neurona izazvanog povredama mozga. Zato dolazi do promena u rasuđivanju, pa takve osobe nisu u stanju da se racionalno ponašaju i dovode sebe u tragične situacije - objašnjava dr Fazel.

Foto: scottchan / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: