Pobedite PMS u četiri koraka!

Prvi korak u borbi protiv predmenstrualnog sinsroma (PMS) je uvođenje zdravih životnih navika. To podrazumeva izbalansiranu ishranu, vežbanje, kontrolu stresa i uzimanje vitaminskih i mineralnih suplemenata.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2011.

13:48

Default images

Jedite zdravo

Smanjite unos zasićenih masti, a povećajte žitarice celog zrna, voće i povrće. Smanjite unos kofeina, alkohola, soli i šećera oko dve nedelje pre početka mesečnog ciklusa.

Pijte mnogo vode i sveže ceđenih sokova. Neka istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline koje se nalaze u masnim ribama poput lososa i skuše mogu umanjiti predmenstrualnu nelagodnost.

Vežbajte redovno

Studije su otkrile da žene koje pohađaju časove umerenog aerobika barem tri puta nedeljno imaju blaži predmenstrualni sindrom od onih koje ne vežbaju.

Umanjite stres

Visok nivo stresa pogoršava PMS. Kako biste se izborili s tim problemom, pokušajte da se više odmarate i opuštate u nedelji pre početka ciklusa.

Veliku korist doneće vam i meditacija, duboko disanje i joga.

Ove tehnike pomoćiće vam da prepoznate napetost i oslobodite se negativnih osećanja. Zabavne aktivnosti vam takođe mogu pomoći da se rešite stresa.

Ako ne možete sami da se izborite sa stresom, možda bi trebalo da se odlučite za kognitivno bihejvioralnu terapiju koja može biti veoma efektna, ne samo za ublaživanje PMS, nego i za poboljšavanje opšteg raspoloženja i zdravlja.

Takvo lečenje omogućiće vam preispitivanje osećanja i naučiti tehnikama kojima ćete poboljšati vašu produktivnost.

Naučićete da se nosite sa stresom, preraspodelite prioritete i nosite se sa preprekama, frustracijama i nelagodnošću.

Vitaminski i mineralni suplementi

Suplementi mogu značajno umanjiti PMS. Najbolji minerali za oslobađanje predmenstrualne napetosti su klacijum, magnezijum i mangan, kao i vitamin E.

Najbolje bi bilo da sa svojim lekarom utvrdite koji dodaci ishrani su najadekvatniji za vaš slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: