Topla voda i limun za detoksikaciju

Mnogi stručnjaci predlažu da dan započnete velikom čašom tople vode „začinjene“ limunom.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2014.

09:58

Default images

Mnogi stručnjaci predlažu da dan započnete velikom čašom tople vode „začinjene“ limunom, ali da li je ova kombinacija zaista dobra za detoksikaciju? Evo nekoliko argumenata koji pogoduju tvrdnjama stručnjaka, a i pojedinih koji ih opovrgavaju:

Citrusna kiselina iz limuna može da prouzrokuje bolove u stomaku, pa se logično nameće pitanje - kako je uopšte zaključeno da limunov sok poboljšava varenje? Jedna studija, objavljena još pre tri decenije, pokazala je da citrusna kiselina može da poboljša apsorpciju aluminijum-hidroksida, aktivne supstance u mnogim antacidima (u lekovima koji neutrališu želudačnu kiselinu).

Dokazano je da vitamin C, kojeg ima u limunovom soku, poboljšava apsorpciju minerala, ali nije potrebno da pijete topao limunov sok da biste postigli ovaj efekat. Vitamin C je jedan od najprisutnijih vitamina u voću i povrću. Iako često mislimo da je citrusno voće najveći, čak i jedini izvor ovog vitamina, i paprike, jagode, brokoli i spanać sadrže poprilične količine vitamina C. To znači da sve dotle dok za doručak imate voće i povrće, možete da očekujete da apsorpcija minerala iz njih bude bolja.

Za limun se obično kaže da čisti organizam od toksina, ali pojedini stručnjaci kažu da treba da uzmemo sa rezervom tvrdnje da ijedno voće ili suplement mogu da učine čudo u procesu detoksikacije. U limunu postoji antioksidans nazvan d-limonen, kojeg ima i u pomorandžama, a najviše u kori limuna i pomorandže. Za d-limonen je dokazano da aktivira enzime u jetri koji utiču na proces detoksikacije. Ali da li limunov sok sadrži dovoljno d-limonena koji je potreban da pojača ovaj proces? Verovatno nije. Jedan litar citrusnog soka sadrži u proseku 100 miligrama d-limonena, a istraživači procenjuju da aktivna doza iznosi minimum 500 mg. Dakle, d-limonen jeste odličan sastojak koji može da utiče na bolestan gastroezofagealni refluks, ali doze koje su neophodne nalaze se jedino u suplementima, a ne u svežem limunovom soku.

Nema sumnje u to da limun ima dobre osobine i sastojke koji doprinose zdravlju, ali jedan limun isceđen u čaši vruće vode verovatno neće mnogo uticati na poboljšanje zdravstvenog stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: