Bakterije u ustima okidač za rak stomaka

Naučnici su saopštili da su u dva odvojena istraživanja otkrili kako fusobakterija koja se uobičajeno može naći u ustima čoveka, svojim delovanjem izaziva lančanu reakciju koja pomaže nastanak raka creva.

Zdravlje

Izvor: Izvor: BBC

Četvrtak, 15.08.2013.

16:22

Default images

Dva američka istraživanja objavljena su u žurnalu Cell Host & Microbe, a iako je poznato da je ova bakterija jedan od faktora koji izaziva kolorektalni kancer, nije bilo sasvim jasno da li i direktno pomaže rast agresivnog tumora.

Naučnici koji su učestvovali u istraživanju saopštili su da im nova saznanja možda mogu pomoći prilikom preciznijeg ustanovljavanja dijagnoza bolesti, prevencije i potencijalno uspešnijih načina lečenja.

Prvo istraživanje koje je bilo sprovedeno na Harvardu, pokazalo je da je fusobakterija bila prisutna u velikom broju adenoma - benignim izraslinama na crevima koje tokom vremene mogu da se pretvore u maligni kancer.

Isti istraživači su takođe sproveli testove na miševima koji su pokazali da su fusobakterije ubrzavale nastanak kolorektalnih tumora napadajući specijalne protivzapaljenske ćelilje, čineći ih manje efikasnim.

Druga sprovedena studija pokazala je da fusobakaterije na svojoj površini imaju molekule koje im omogućavaju da privuku i napadnu ljudske kolorektalne tumorske ćelije.

Nakon toga molekul FadA se prebacuje na gene rasta raka i stimuliše protivzapaljenske procese i reaguje na nastajanje tumora.

Sintetički sastojak FadA koji je pronađen tokom istraživanja kompletno zaustavlja proces, povećavajući mogućnost da se jednog dana koristi kao instrument za prevenciju nastanka bolesti.

Ono što je takođe bilo zanimljivo otkriće jeste da je koncentracija FadA bila mnogo veća kod onih koji su bolovali od kolorektalnog kancera i kod onih sa adenomima, nego što je to bio slučaj kod potpuno zdravih ljudi.

"Pomoću fusobakterija ne samo da se može opisati način kako nastaje rak creva, već što je mnogo bitnije, baca potpuno novo svetlo na to kako da se identifikuju načini nastanka tumora i mogućnost sprečavanja njegovog rasta i širenje" rekla je doktorka Vendi Geret i dodala da bi u budućnosti prisustvo ove bakterije moglo biti korišćeno prilikom određivanja terapije, kao neka vrsta vodiča za način lečenja.

Ono što je za naučnike naročito važno jeste da su dokazali infektivnu komponentu u nastanku raka creva, koja je do sada prilično zanemarivana.

"Pokazali smo da se FadA može koristiti kao marker za rano otkrivanje kolorektalnog tumora i za identifikaciju najboljih terapeutskih načina, kao i za sprečavanje ove teške bolesti" rekao je profesor Liping Han.

U istraživanju se naglašava da naše telo sadrži stotine mikroba, a mnogi od njih zapravo su angažovani na čuvanju našeg zdravlja i čuvaju nas od bolesti. Međutim neki su štetni, a ovo poslednje istraživanje naučnicima daje dokaz da je fusobakterija jedan od faktora koji doprinosi razvoju određenih vrsta raka creva

Sledeći zadatak naučnika je da se razviju testovi pomoću kojih će biti moguće identifikovati ljude sa većim rizikom ood pojave raka creva ili lekove koji će poništavati štetne uticaje bakterija, zaključuje se u saopštenju.

Foto: freedigitalphotos.net/ualberto107

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: