Celer: Zdravlje za celo telo

Među začinskim biljkama celer (Apium graveolens) zauzima posebno mesto. Kroz istoriju i mitologiju celeru su pridavana različita značenja, a verovanje da celer pospešuje polnu moć ostalo je do danas.

Zdravlje

Izvor: Z.O.J.

Subota, 19.10.2013.

09:41

Default images

Zbog bogatstva različitim korisnim sastojcima celer ima izuzetna lekovita svojstva. Sa šargarepom, lukom i peršunom predstavlja četiri glavna aduta svake kuhinje. Koristi se svež i obaren za pripremanje supa i jela, seme se koristi kao začin, dok lišće vrlo često služi za dekorisanje raznovrsnih kulinarskih specijaliteta. Može da se nađe tokom cele godine, mada je najbolji u jesen.

Listovi i koren vade se do kraja oktobra i izuzetno su bogati mineralima, vitaminima, nutrijentima i eteričnim uljima, koji mu daju snažan, karakterističan miris. U sto grama korena nalazi se samo sedam kalorija, ali zato 320 miligrama magnezijuma i 16 milicentigrama folata. Odličan je izvor i vitamina K kao i dijetalnih vlakana.

Delotvoran je u lečenju astme, promuklosti, reume, zbog visokog sadržaja natrijuma, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja. Poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, a uklanja smetnje kod varenja. Acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka.

Celer sadrži i supstance koje deluju relaksirajuće na arterije, omogućavajući im da se šire, smanjuju količinu hormona stresa, koji, takođe, utiče na kontrakciju krvnih sudova. Celer smanjuje i koncentraciju lošeg holesterola, a zbog obilja vitamina C pomaže da se smanje simptomi prehlade i poboljša odgovor imunog sistema. To je zato što u svom sastavu sadrži aktivne ftalide, sastojke koji opuštaju mišiće arterija i na taj način regulišu krvni pritisak. Za snižavanje holesterola najbolje dejstvo postiže se sokom od celera, s tim što treba biti uporan jer se očekivani efekat može videti tek posle osam nedelja.

Inače lekoviti sastojci najbolje ostaju očuvani u sveže isceđenom soku sirovog korena, listova i stabljike, zbog čega se posebno preporučuje trudnicama i deci. Sa listovima ne treba preterivati jer sok postaje gorak. Ovako spremljen napitak odličan je lek u ranim fazama reumatizma i gihta, a preporučuje se i osobama sklonim debljanju i sa celulitom. Povoljno deluje i na regulisanje menstrualnog ciklusa.

U vidu čaja delotvoran je protiv reume. Čaj se spravlja tako što se u jednom litru vode kuva 40 grama celerovog lišća nekoliko minuta. Zatim se ostavi poklopljeno dok se ne ohladi, procedi, a onda mlako pije nekoliko puta dnevno, nekoliko nedelja.

Prilikom odabira celera treba voditi računa da njegova težina u ruci mora da odgovara njegovoj veličini, a na dodir mora biti čvrst.

Ostaci stabljike na vrhu moraju biti sveži i bez tragova sušenja i truljenja.

Svežina se može proveriti jednostavni pritiskom po sredini stabljike. Ukoliko je zvuk pucketav, celer je svež. Ako su pri dnu svežnja spoljne stabljike odvojene, najverovatnije je da takav celer stoji duže.

Kumarin

tillwe / Flickr.com
Celer sadrži supstancu kumarin koja sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, a podstiče aktivnost belih krvnih zrnaca važnih za očuvanje odbrambene moći organizma. Svi vitamini B kompleksa iz ove biljke podstiču razmenu ugljenih hidrata u organizmu, jačaju nerve i mozak, a kožu, kosu, oči i jetru čine zdravima.

Diuretik

Sirovi celer je veoma delotvoran sastojak ishrane kod kožnih oboljenja. Preporučuje se i osobama koje imaju kamen u bubregu ili mokraćnoj bešici, zato što je dobar diuretik. Da bi se postigao željeni efekat treba sitno nastrugati jednake količine celera i jabuke, dobro sastojke izmešati i uzimati više puta u toku dana. U ovu smesu može da se dodaju i narendani orasi i šećer po želji.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: