Signali za uzbunu?

Koliko ozbiljno treba shvatiti nagle simptome koji vas u sekundi ubede da ste u zdravstvenoj opasnosti, da biste već u sledećem trenutku nestali?

Piše: Džim Gorman, Men's Health
Foto ilustracija: Paul Sahre

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 06.11.2010.

11:56

Default images

Nekada se vaše telo iznenada protrese, zbog iznenadnog spazma, ili naglog probadajućeg bola u grudima. Mozak vam brzo radi. Da li da odmah zovem lekara? Da li da se pretvaram da se ništa nije desilo?

Dag Livud iz Kanzas Sitija je svoj simptom odmah protumačio najgorim scenarijom. Njegov problem – video je krv u stolici. “Uplašio sam se”, kaže Livud, četrdesetjednogodišnji agent osiguranja koji je u odličnoj formi. “Odmah sam pomislio na rak debelog creva, i bio sam siguran da sam mrtav čovek.”

Na njegovo veliko olakšanje, krv u stolici se sledećih dana nije ponavljala. Ipak, bio je dovoljno uplašen da zakaže pregled kod svog lekara. Veoma brzo, našao se u gastroenterološkoj ambulanti, čekajući da mu lekar uradi kolonoskopiju. Nalaz je bio uredan, nije bilo raka ni drugih ozbiljnih bolesti, samo analna fisura, mala pukotina kože i sluzokože na samom analnom otvoru. Ipak, baš kao vozač koji je odveo havarisani automobil automehaničaru i rekao: “Motor mi se potpuno istopio”, ni Livudu se nije u potpunosti vratilo poverenje u njegovu mašineriju.

Niko od nas zapravo i nema potpuno poverenje, s obzirom na različite probadajuće bolove, grčeve, klokotanja i krckanja koja nas iznanade u nekom trenutku. Da li su to znaci ozbiljnih poremećaja ili samo bezopasna, kratkotrajna odstupanja od stabilnog stanja? Uz pomoć naših iskusnih lekara, koji su se sa svim tim već sretali, napravili smo ovaj vodič za tumačenje iznenadnih tegoba.

Probadajući bol u grudima

Najgori strah:  srčani udar
Najverovatniji uzrok:  mišićni spazam

“Ovo je noćna mora svakog muškarca”, kaže dr Rejd Blekvelder, profesor porodične medicine. “Ali ako bol prolazi relativno brzo, nema razloga za brigu.” Iznenadni, intenzivni bol u grudima je verovatno samo znak grča međurebarnih mišića.

Nekad se javlja i iznenadno sevanje sa leve strane grudnog koša, što većinu neupućenih osoba ubedi da se radi o srčanom udaru. Ipak, reč je o bezopasnom bolu čiji uzrok nije poznat, a koji može potrajati od nekoliko sekundi, do nekoliko minuta. Najčešće se javlja kod dece i tinejdžera, ali nije redak ni kod mlađih muškaraca.

Međutim, pojava jakog bola u grudima (najčešće tačno iza grudne kosti), praćenog slabošću, mučninom, znojenjem i osećajem nedostatka daha, verovatno znači upravo srčani udar. “Kao opšte pravilo treba uzeti da svaki bol koji duže traje, treba ozbiljno shvatiti”, kaže dr Blekvelder. Odmah pozovite hitnu pomoć, a dok čekate da ona stigne, sažvaćite tabletu aspirina koji će usporiti zgrušavanje krvi i poboljšati krvotok u srcu.

Trzajevi očnog kapka

Najgori strah:  amiotrofična lateralna skleroza
Najverovatniji uzrok:  spazam mišića kapka

“Mi ovo stalno srećemo u praksi”, kaže dr Čarls Katler, internista. Pacijenti obično misle da je grčenje kapka rani simptom neke užasne bolesti, kao što je amiotrofična lateralna skleroza (ALS), progresivna, degenerativna bolest koja zahvata nervne ćelije u mozgu i kičmenoj moždini. “Međutim, ovi trzajevi, iako često dosadni i nekontrolisani, obično su sasvim bezazleni”, kaže dr Katler.

Medicinski izraz za ove trzajeve je – blefaro-spazam. To je jednostavno odraz nekontrolisanog grčenja mišića u očnom kapku. Ovi spazmi se pojavljuju iznenada i ponavljaju svakih nekoliko sekundi tokom par minuta, a epizode trzajeva mogu trajati i do nekoliko nedelja. Tačan uzrok zasad nije poznat, ali kao verovatni krivci označavaju se stres, umor i kofein.

Klecanje kolena

Najgori strah:  teško oštećenje zgloba
Najverovatniji uzrok:  slabi kvadricepsi

Koleno nekada može tako naglo da popusti, da pomislite da vas je metak pogodio u nogu. Preskok ili krckanje koje tada osetite posledica je “refleksne inhibicije” vašeg kvadricepsa. U pitanju je zaštitni refleks, isti kao onaj koji se javi kad ugazite na ekser. Vaš kvadriceps pokušava da sačuva bolno koleno tako što uklanja teret sa njega. Labavost kolena je verovatno znak da se potrošila hrskavica ispod čašice kolena, čija je uloga da amortizuje pokrete, a to vodi u sindrom patelofemoralnog bola.

Rešenje – jači kvadricepsi koji smanjuju stres kolena apsorbujući težinu i udarce. Da biste ojačali kvadricepse, počnite sa ispružanjima kolena. Lezite na leđa i postavite zamotan peškir ispod povređenog kolena. Ispravite nogu, držite tako 5 sekundi, a zatim opustite. Radite deset ponavljanja, dvaput dnevno.

Da biste smanjili patelofemoralni bol, radite vežbe za gluteus medius, mišić kuka koji pokreće butinu. Lezite na bok, leđima okrenuti zidu, sa zadnjicom naslonjenom na zid, a kukovima i kolenima savijenim za 45 stepeni. Ne razdvajajući pete, podižite gornje koleno, otva-rajući i zatvarajući noge kao školjku. Nakon 15 do 20 ponavljanja se okrenite i vežbajte drugom nogom. Uradite 2 do 3 seta svakog drugog dana.

Jaka glavobolja

Najgori strah:  tumor na mozgu
Najverovatniji uzrok:  tenziona ili klaster glavobolja

Svako ko dobije jaku, iznenadnu glavobolju, odmah pomisli da ima tumor na mozgu. Uprkos mnogim tumorima mozga koji se pominju na TV-u, oni zapravo i nisu tako česti. Ono što je mnogo češće, kaže on, su obične jake glavobolje, kao što je migrena, tenziona glavobolja, ili klaster glavobolja. Migrena proizvodi jak, pulsirajući bol, obično lokalizovan sa jedne strane glave. Često je prate mučnina i preosetljivost na svetlost. Još jedan bitan podatak – osobe koje boluju od migrene, obično prvi napad imaju pre svoje dvadesete godine.

Ako imate preko 40 godina i niste ranije imali glavobolje, verovatno imate tenzionu ili klaster glavobolju. Tenziona glavobolja stvara osećaj tupog pritiska ili stezanja glave (naročito čela), dok se klaster glavobolja ispoljava iznenadnim jakim bolom, tipično lokalizovanim sa jedne strane lica, najjačim u predelu oka. Simptomi tumora mozga zavise od njegove veličine, lokalizacije i brzine rasta, a najkarakterističniji simptom su jutarnje glavobolje.

Ako se često budite sa glavoboljom, javite se lekaru da biste isključili mogućnost tumora. Takođe treba da odete na pregled ako se vaša glavobolja pogoršava u situacijama koje povećavaju pritisak unutar glave, kao što su kijanje, kašalj ili fizička aktivnost.

Bol ispod pazuha

Najgori strah:  limfom
Najverovatniji uzrok:  mišićni spazam

Oštar bol pod pazuhom koji se naglo pojavljuje i brzo nestaje, verovatno je posledica mišićnog spazma, ali može biti izazvan i pleuritisom, upalom plućne maramice. Pleuritis je obično uzrokovan infekcijom, a ispoljava se bolom u pazuhu koji se tipično pojačava kad pacijent duboko udahne. Masaža i lagano istezanje ruke mogu smanjiti spazam, dok nesteroidni antiinflamatorni lekovi smanjuju bol.

Ako je bol u pazuhu tup, a pritom možete da napipate sitne čvoriće, bolno osetljive na dodir, onda verovatno imate otok limfnih čvorova. To se redovno dešava kad se vaš organizam bori sa nekom infekcijom. Otok može biti i znak limfoma, ali su šanse za tako nešto veoma, veoma male. Javite se lekaru ako postoji bilo kakav otok, ili dugotrajan bol.

Krv u stolici

Najgori strah:  rak debelog creva
Najverovatniji uzrok:  hemoroidi ili analna fisura

Ako primetite svetlocrvenu krv u WC šolji, ili iste takve mrlje na toalet papiru, verovatno imate hemoroide, ili analnu fisuru, naročito ako imate bol i osetljivost analnog predela. Analna fisura, što zvuči gore nego što jeste, predstavlja samo malu pukotinu na kožno-sluzokožnoj granici analnog kanala. Fisura se može javiti tokom prolaska veće, tvrde stolice i tipično zaceljuje sama od sebe. Duboke, hronične fisure nekad zahtevaju hiruršku intervenciju.

Tamnocrvena krv pomešana sa stolicom, ukazuje na mesto krvarenja negde u gornjim delovima gastrointestinalnog trakta. Ako je krvarenje bezbolno, uzrok može biti polip debelog creva, ili unutrašnji hemoroidi. Pojava stolice crne kao katran ukazuje na krvarenje iz početnih delova gastrointestinalne cevi, obično iz čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Ako se krvarenje ponavlja, javite se lekaru i zakažite endoskopski pregled da biste isključili tumor.

Foto. Paul Sahre

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: