Strah od zubara - odlaganje odmaže

Stomatolozi su ubedljivo prvi na top listi lekara za izbegavanje. Puni straha, njihovi pacijenti ponekad godinama odlažu posetu zubaru, zakucavši na njegova vrata tek kada ih velika muka na to natera. Da li je moguće prevazići taj strah?

Piše: Lidija Obradović
Izvor: VIVA
Foto: br3akthru / FreeDigitalPhotos.net

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 15.10.2010.

09:47

Default images

Kada ste poslednji put imali stomatološki pregled? Ne možete da se setite? Ništa neobično. Za armije ljudi diljem sveta odlazak zubaru ne nalaze se na listi zdravstvenih prioriteta, čak i kada se pojave bolni problemi. Put do ordinacije je Sizifov posao, noćna mora koja može da potraje mesecima. Razlog? Strah.

Po rečima dr Majkla Krokaka, osnivača i direktora Dental Fofija Tretman Centra u Nju Jorku, reč je o ozbiljnom, duboko ukorenjenom psihološkom stanju kojim se moraju pozabaviti i stomatolozi. Neko ima strah od nepoznatog iskustva, druge je oblio zbog priča o bolnim i negativnim iskustvima sa stomatolozima, a ima i onih koje zubarski pregled asocira na osećanje bespomoćnosti i gubitak kontrole nad onim što im se dešava. Najčešće, ovi strahovi imaju korene u traumatičnim, bolnim iskustvima stečenim u detinjstvu.

Kako kaže ovaj stručnjak, strah ne poznaje starosnu dob, pol, ekonomski i obrazovani status pacijenata. Podjednakom snagom lebdi nad glavama svih njih.

I nagriza zdravlje. Oni koji zaobilaze zubarske ordinacije u velikom luku po pravilu pate od brojnih oralnih problema s najgorom posledicama – bespotrebnim gubljenjem zuba za koje više nema spasa i zapuštenim bolestima desni i usne duplje. Dodatna neprijatnost je zadah prouzrokovan bakterijama u pokvarenim zubima, na desnima i u usnoj duplji koje se ne mogu odstraniti nikakvim četkicama i mirišljavim, dezinfekcionim vodicama za ispiranje usta.

Još alarmantiji su rezultati brojnih studija koje potvrđuju uzročnu vezu između dentalnih bolesti i oboljenja kao što su dijabetes, srčane bolesti i prevremeni porođaji. Infekcije u ustima lako se šire organizmom i najpre pogađaju imuni sistem. Jedan od prvih signala da je to tako su učestale prehlade, jer je imuni sistem zabavljen borbom sa teškim dentalnim infekcijama i nema dovoljno kapaciteta da se pobrine za druge zdravstvene probleme.

Svakako najpogubnija posledica zapuštanja oralnog zdravlja su kanceri unutar usne duplje. Nisu tako retki, a i u ovom slučaju problem je što se pacijenti javljaju lekaru u već uznapredovaloj fazi bolesti kada su šanse za izlečenje znatno smanjene, a put za širenje metastaza potpuno otvoren.

Nisu zanemarljivi ni emocionalni i psihološki aspekti straha od zubara. Osobe sa pokvarenim zubima svakako nisu lep prizor kada se nasmeju. Ili kada stisnutih usana pokušavaju nešto da kažu. Smanjivanje ili izbegavanje socijalnih kontakata vremenom stvara frustracije, a od njih do anksioznosti, čak i depresije, nije daleko. Posebna priča su situacije kada strah preraste u fobiju, stanje koje zahteva pomoć psihologa ili psihijatra.

U razvijenim zemljama, posebno u Americi, problem straha od zubara tretira se kao masovan i ozbiljan, pa se traže načini pomoći takvim pacijentima. Savremena tehnologija je najveći saveznik u tretmanu zastrašenih i fobičnih pacijenata.

Budući da je najveći strah – strah od bola, iznalaze se novi načini da se najpre izbegne davanje anestezije ubodom igle, što je bez sumnje bolno. Nije retkost da je upravo strah od davanja anestezije ono što sputava odlazak lekaru. Sada postoje kompjuterizovani sistemi za dozirano ubrizgavanje anestezije mikroiglama čiji ubod pacijent ni ne oseti, a anestetik se lagano širi željenom zonom. Time se i bol i neprijatnost širenja anestetika dupljom maksimalno izbegavaju. Umesto stomatoloških instrumenata koji zastrašuju pacijenta samim pogledom na bušilice i slušanjem zujanja mašina koje ih pokreću, u stomatološkim ordinacijama sve je više lasera, bešumnih, preciznih i manje invazivnih od klasičnog instrumentarija.

Komforniji način davanja anestezije kombinovan s laserskim intervencijama, prema iskustvima američkih stomatologa, drastično smanjuje strah pacijenata, ponekad ga i potpuno eliminiše tokom samo jednog sedanja u stomatološku stolicu. Dodatni stimulans je aromaterapija kojoj pribegava sve veći broj zubara. Prijatne arome ne samo da relaksiraju pacijenta, već neutrališu i mirise tipične za ove ordinacije. Opuštajuća muzika je samo dodatak za psihičko rasterećenje pacijenta.

Naravno da je u čitavoj ovoj priči najvažniji ljudski faktor – odnos stomatologa prema strahu osobe koja kroči u njegovu ordinaciju. I dalje ima lekara koji zanemaruju tu činjenicu, pa je čest slučaj da su oni i tokom pregleda ili intervencije grublji i manje osetljivi na patnje pacijenta. Srećom, veći je broj zubara punih saosećanja i razumevanja nečijeg osećanja straha. Dečiji stomatolozi su najčešće posebno senzitivni, strpljivi i spremni ne samo da razgovaraju sa mališanima, već i da se sa njima poigraju pre nego što dete sedne u stolicu. U toj priči su itekako važni i roditelji koji treba da izbegavaju pred decom zastrašujuće priče o zubarima, ali da ih ne lažu da "ništa neće boleti" ili "neće ti lekar ništa raditi". Laži koje čuju, a bolna iskustva ih dodatno demantuju, dobar su put useljavanja straha koji će trajati čitavog života. Zarad opšteg zdravlja, treba ga preduprediti na vreme.

Kako odabrati stomatologa

Nije sve jedno kakvog ćete stomatologa odabrati ako ste prepuni straha od zubarske stolice. Evo nekoliko korisnih sveta koje nudi dr Zorica Joksimović, specijalistkinja stomatološke protetike:

– Nemojte čekati da oralni problem uzme maha, pa da tek onda odete zubaru. I onaj najpažljiviji neće moći da vas liši bolnih neprijatnosti. One će izostati ako se za pomoć obratite čim osetite i najmanju smetnju vezanu za zube, desni ili usnu duplju.

– Zakažite preventivni pregled kod nekoliko stomatologa za koje ste dobili preporuke. Tokom susreta svakako predočite strah koji osećate i na šta se on konkretno odnosi – na davanje anestezije, samu intervenciju, nerazumevanje šta lekar zapravo radi kada tretira bolestan zub… Ako vidite i osetite da vas lekar s pažnjom i razumevanjem sluša, sigurno je da će i tokom lečenja odnos biti isti.

– Posetu zakažite samo onda kada imate dovoljno vremena i kada niste ophrvani bilo kakvim stresom, poslovnim, ličnim ili porodičnim.

– Ako se tokom preventivnog pregleda ispostavi da je potrebno odmah uraditi nešto, a stomatolog je po vašem sudu upravo onakav kakvog želite, svakako tražite da vam objasni šta će raditi, kako i koliko će intervencija trajati. Neizvesnost i nerazumevanje onoga što stomatolog čini čest je izvor straha, a na ovaj način će se lako prebroditi.

– Stomatološkom lečenju prepustite se polako – samo po jedna intervencija. Čišćenje zubnog kamenca, na primer, ostavite za drugu posetu, ne radite to odmah posle saniranja karijesa. I to je jedan od načina relaksiranja i oslobađanja straha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: