Crvena traka za Svetski dan borbe protiv side

Širom Srbije danas se obeležava 1. decembar, Svetski dan borbe protiv side pod sloganom „Nijedan život izgubljen zbog side!“.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 01.12.2013.

09:00

Default images

Pored već tradicionalnih tribina i aktivnosti na javnim mestima, biće realizovane interaktivne edukacije u školama i na fakultetima, izložbe, koncerti i brojne druge aktivnosti u 47 gradova na teritoriji Srbije (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Kraljevo, Kikinda, Vranje, Leskovac, Šabac, Sremska Mitrovica, Zaječar i dr.).

U Beogradu, na Trgu Republike, od 13 do 16 časova, u organizaciji AS-Centra za osnaživanje mladih osoba koji žive sa HIV-om, u partnerstvu sa institucijama, udruženjima građana, kancelarijama za mlade i Crvenim krstom Beograda biće organizovana ulična manifestacija.

Na štandovima organizatora deliće se informativno-edukativni materijal, kondomi i pružati informacije zainteresovanim građanima. Istog dana, u institutima i zavodima za javno zdravlje biće organizovano pružanje usluga dobrovoljnog i poverljivog, anonimnog i besplatnog savetovanja i testiranja na HIV.

U Beogradu, u Gradskom zavodu za javno zdravlje, savetovanje i testiranje u nedelju će biti organizovano u periodu od 9 do 14 časova, a u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu (Studentskoj poliklinici) od 10 do 18 časova.

Testiranje na HIV je jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen HIV-om, uzročnikom side, i trebalo bi da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca, posebno ako se rizično ponaša. Rano otkrivanje HIV infekcije omogućava pravovremeno lečenje i kvalitetan i dug život osobama inficiranim HIV-om, kao i zaštitu drugih i sprečavanje prenošenja HIV-a sa majke na bebu.

Kampanju obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side koordiniše Nacionalna kancelarija za HIV/AIDS, pri Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo omladine i sporta, u partnerstvu sa institutima/zavodima za javno zdravlje i organizacijama civilnog društva koje realizuju aktivnosti na prevenciji HIV-a.

U svetu je, prema podacima Ujedinjenih nacija, krajem 2012. sa HIV-om živelo 35,3 miliona osoba, što je za 18 odsto više u odnosu na 2001. godinu.

Srbija među zemljama sa niskom stopom oboljevanja od side

Foto: Beta
Srbija očekuje da će zadržati nisku stopu oboljevanja od side, zahvaljujući merama koje su preduzete da se spreči širenje HIV virusa, poručili su stručnjaci povodom Svetskog dana borbe protiv side, 1. decembra, koji se ove godine obeležava pod sloganom "Nijedan život izgubljen zbog side!".

"Pitanje je da li uopšte može da se govori o epidemiji HIV infekcijom u našoj zemlji, s obzirom na to da se broj novootkrivenih slučajeva poslednjih godina kreće između 110 i 130", izjavio je direktor Instituta za javno zdravlje Srbije dr Dragan Ilić.

On je istakao da je program dobrovoljnog i besplatnog testiranja doprineo da se poboljša uvid i podigne svest stanovništva o rizicima od širenja HIV virusa, dodajući da je ove godine do početka novembra u Srbiji otkriveno 109 novoobolelih, zbog čega može da se govori o "blagoj stagnaciji" širenja virusa side.

U Beogradu, osobe koje su zainteresovane da provere svoj HIV status mogu da obave anonimno testiranje i savetovanje u Gradskom zavodu za javno zdravlje i u Studentskoj poliklinici, koje će raditi i u nedelju, 1. decembra.

Stopa testiranja u Srbiji iznosi svega jedan odsto, a zvanična statistika je registrovala 1.600 HIV pozitivnih osoba. Njihov realni broj bi, prema procenama stručnjaka Programa Ujedinjenih nacija za HIV/AIDS (UNAIDS) mogao da se kreće između 2.500 i 5.500.

Diskriminacija obolelih

Danijela Simić, koordinatorka Nacionalne kancelarije za borbu protiv HIV/AIDS kaže da je deo borbe protiv HIV i borba protiv diskriminacije osoba inficiranih tim virusom.

„Prema istraživanju koje je radio Institut za javno zdravlje, jedna četvrtina ispitanih koji žive s HIV bila je stigmatizovana zbog svog statusa. U zdravstvu je to još veća sramota, jer ljudi ne smeju da budu uskraćeni za osnovna ljudska prava“, rekla je ona za B92.

Ona je objasnila da je zahvaljujući savremenim antivirusnim lekovima koji se uzimaju celog života, značajno smanjen broj obolelih od side, kao i smrtni slučajevi izazvani tom bolešću.

„Međutim, mi možemo da pomognemo samo osobama koje na vreme saznaju da su inficirane. Prema nekim podacima, čak jedna trećina do jedne petine osoba obolelih od HIV nije to saznalo na vreme“, kaže Simić.

Besplatno testiranje u Čačku

Foto: Beta
Čačanski Zavod za javno zdravlje organizuje besplatno testiranje na HIV, povodom 1. decembra, svetskog dana borbe protiv side.

Direktor Zavoda dr Ana Mišović kaže da će sledeće sedmice na gradskom trgu biti organizovana akcija besplatnog testiranja.

"U proteklih nekoliko dana zainteresovani građani su imali priliku da se testiraju na HIV i polno prenosive bolesti u Domu zdravlja, a 4. decembra od 10 do 12 časova biće postavljen štand gde će ekipa vršiti brzo testiranje koje će trajati svega desetak minuta", navela je ona u izjavi Tanjugu.

Prema podacima ŽJZ, u Moravičkom okrugu 1986. godine je registrovano prvo lice inficirano HIV virusom, a danas je taj broj 26.

"Ima godina kada se otkriju dva do tri nova slučaja, ali i kada nema novoobolelih. Zahvaljujući preventivnim aktivnostim, beleži se pad novoobolelih, koji nije veliki, ali ohrabruje", kaže dr Mišović ističući da u tome veliku ulogu imaju Savetovališta za HIV i polno prenosive bolesti.

Na testiranjima koja su sprovedena prošle godine u Čačku nije bilo novih slučajeva inficiranja HIV-om.

Crna Gora - 11 novih zaraženih

Foto: ✿D-Munkhuulei✿/Flickr.com
U Crnoj Gori ove godine je registrovano 11 novih slučajeva HIV/AIDS, saopšteno je danas u Podgorici, povodom 1. decembra , Međunarodnog dana borbe protiv side.

Jedna osoba je umrla od te smrtonosne bolesti. Od 1989. godine u Crnoj Gori je od side umrlo 38 osoba.

Od tada su registrovane 153 osobe sa HIV virusom. Lekar Instituta za javno zdravlje Aleksandra Marjanović je na konferenciji za novinare rekla da je među obolelima dominiraju muškarci - 130 inficiranih osoba.

Najveći broj HIV infekcija, po njenim rečima, dijagnostifikuje se u uzrastu od 20 do 39 godina.

Pomoćnik crnogorskog ministra zdravlja Mensud Grbović je ocenio da je HIV/AIDS u Crnoj Gori pod kontrolom, ali da "infektivni potencijal" nije zanemarljiv.

BIH - 4 osobe umrle od AIDS-a

Prvi slučaj zaraze HIV-om u Bosni i Hercegovini registrovan je 1986. godine, od tada do novembra 2013. godine registrovano je 245 osoba s HIV infekcijom, a kod 126 osoba razvio se AIDS.

U proteklih pet godina u BiH, prosečno, je registrovano 16 osoba s HIV-om što BiH svrstava u zemlje s niskim nivoom učestalosti HIV infekcije, saopšteno je na konferenciji za novinare povodom 1. decembra Svetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Federalni koordinator za HIV/AIDS Zlatko Čardaklija je rekao da su u toku ove godine zabeležena 22 slučaja HIV-a, od čega devet u Republici Srpskoj i 13 u Federaciji. Od 22 osobe kod šest se razvio AIDS, a četiri osobe su umrle.

Čardaklija je kazao da četiri smrtna slučaja od AIDS-a nisu odavno zabeležena u BiH.

Trenutno u BiH živi 126 osoba s HIV-om, od čega je 91 na lečenju u BiH, a dve u inostranstvu.

Čardaklija je podsetio i da BiH koristi sredstva Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a i da je do sada aplicirala dva puta za sredstva za borbu protiv HIV-a i dva puta za borbu protiv tuberkuloze. Odobrena su sredstva od 60 miliona dolara od čega je do sada uplaćeno 46 miliona.

Prema sadašnjim pokazateljima, istakao je Čardaklija, BiH više neće moći da aplicira za ova sredstva jer prema procenama Svetske banke ima nisku stopu opterećenosti tim bolestima.

Podsetio je da danas u svetu s HIV-om živi 35,3 miliona ljudi, obolelih adolescenata je 21,5 miliona, dok 9,7 miliona osoba u srednje i niskorazvijenim zemljama prima antiretroviralnu terapiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

4 h

Podeli: