Ivan Dimković, Product Manager, Nero AG

Prvi intervju u Tehnopolisu je napravljen sa mladim Ivanom Dimkovićem, koji već nekoliko godina radi kao product manager u najpoznatijoj firmi kada je reč o softveru za multimedia authoring i koja postavlja standarde kada je reč o multimedijalnim komunikacijama - Nero AG.

Široj stručnoj IT javnosti u Srbiji, Ivan je poznat po tome što je prvi napravio novi, bolji standard kompresije audio/videa u MP4 formatu i po veoma aktivnom učestvovanju u diskusijama na najvećem IT web forumu u jugoistočnoj Evropi Elitesecurity-ju. Saznajte čime se bavi, kako je dospeo u Nero i planove za budućnost kompanije Nero AG.

Razgovarao: Slobodan Mišković

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 29.09.2006.

10:56

Default images

S.M.: Reci nam za početak nešto o sebi, gde radiš i koja je tvoja trenutna pozicija u firmi. Kada i zašto si počeo da se baviš poslom koji te je doveo u sadašnju firmu?

I.D.: 25-godina, pol muški, poreklo: Beograd :)

Radim u firmi Nero, tačnije u centrali firme u Nemačkoj i trenutna pozicija mi je product manager za mobilne proizvode, tj. posao koji uključuje strategiju mobilnih proizvoda kao i koordinaciju njihovog razvoja sa zahtevima tržista i evolucije samih tehnologija. Poslom koji me je doveo u sadašnju firmu sam počeo da se bavim davno – neke 1998-te godine, a to je bila mala firma koja je razvijala i licencirala sisteme kompresije multimedijalnih signala zasnovane na međuarodnim standardima (ISO, ITU).

S.M.: Reci nam nešto više o nero AG firmi, pozicija na tržištu i delatnosti kojima se bavi?

I.D.: Nero  je formiran 1995-te godine od strane Richarda Lessera koji je CEO firme - Nero ima 4 kancelarije u svetu, centralu u Nemačkoj, kao i business development centre u Americi (Glendale, USA), Evropi (Karlsbad, Germany) i Japanu (Yokohama, JP) - Nero je tržišni lider u domenu softvera za multimedia authoring i skladištenje na optičke medije i ima sve veći značaj na multimedijalnim i consumer electronic tržištima preko
Nero Digital tehnologije.

Nero Burning ROM

S.M.: Izdavanjem Nero Burning ROM software-a Nero je došao u krug velikih firmi i postao prepoznatljiv brend kod velikog broja korisnika, šta se sprema u narednom periodu a što bi moglo da interesuje naše čitaoce?

I.D.: Najinteresantnije novo tržište je tržište softvera za mobilne telefone – to mislim ne zato što sam odgovoran za konkretne Nero proizvode u toj industriji već zato što je to tržište koje je najmlađe i ima vrlo jak potencijal za rast - Nero će ponuditi nešto potpuno novo, softver koji mobilni telefon pretvara u pravi multimedijalni centar, opremljen tehnologijama koje nude još neviđen kvalitet slike i zvuka kao i vrlo laku vezu sa kućnim multimedijalnim centrom, PC računarom - preko Digital Home mrežnog protokola koji se zove Universal Plug'n'Play (UPnP) - Nero Mobile će pratiti i Nero Digital Audio+ tehnologija koja nudi stepene kompresije od 44:1 (44 CD-a na jednom) kao i mogućnost skladištenja kompletnog CD albuma, sa sve pratećim slikama (front/back cover) u jedan Nero Digital Audio+ fajl veličine 8-15 MB visokog kvaliteta.

Primera radi, to je veličina 2-3 prosečna MP3 fajla - uz ovakav kvalitet biće moguće pretvoriti mobilne telefone u kvalitetne digitalne plejere. Osim mobilnih proizvoda, uskoro se mogu očekivati novosti i na pogledu već dobro poznatog tržišta na kome je Nero i najpoznatiji - a to je CD/DVD authoring - dolazi nova era novih formata optičkih diskova, koji kućnim korisnicima nude skoro bioskopski kvalitet slike i zvuka (HDTV) i Nero je pozicioniran da duboko utiče na podršku tih novih formata. Tu je naravno i evolucija Nero Digital tehnologije za kompresiju - sada u HDTV formatu i sa uznapredovanim kvalitetom kompresije.

Nero Mobile

S.M.: Koje su to opcije koje Nero Mobile daje korisniku i šta je to što predstavlja korak napred u odnosu na slične aplikacije? Ukratko, šta je Nero Mobile?

I.D.: Umesto dosadašnjih playera, Nero Mobile je potpuno fokusiran na sadržaj (Audio, Video, Photo) i omogućava laku vezu sa kućnim multimedijalnim centrima - moguće je praviti slide-show od fotografija koje ste napravili telefonom, kao i jednostavna konekcija na kućne multimedijalne uredjaje kompatibilne sa UPnP standardom. Prosto - Nero Mobile pretvara mobilni telefon u hi-fi multimedijalni centar.

S.M.: Nero AG u svojoj paleti proizvoda nudi i druge multimedijalne software-e različite namene. Da li će Nero Mobile podrzavati interakciju izmedju ostalih proizvoda NERO AG kompanije?

I.D.: Naravno - već sada svi Nero proizvodi koriste najkvalitetniju Nero Digital tehnologiju za razmenu multimedijalnih fajlova – a, takođe, uskoro se očekuje još dosta novih mogućnosti koje do sada ne postoje u pogledu konvergencije kućnih i mobilnih uređaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: