Sony Ericsson Xperia X10i

Kao što je iPhone verovatno najpoželjnija mobilna sprava "na neviđeno", Xperia X10 mogla bi biti njegova antiteza.

Ivan Jelić

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2010.

09:46

Default images

Da se manemo eufemizama - Sony Ericcson Xperia X10 na prvi pogled je glomazna sprava, oštrih ivica i diskutabilnog dizajna, sa fejsliftovanim Androidom 1.6 u mutnim plavim nijansama. Ipak, sve to zajedno X10 čini novinarskom poslasticom, skupom karakteristika koji tera na istraživanje u cilju potvrde ili negacije potencijalne brljotine.

Iluzije i razjašnjenja

X10 dizajniran je tako da se zaobljenja ne vide na prvi pogled. To znači da je kućište za donje strane zaobljeno, dok prednju strana telefona, onu koja čini osnovu percepcije, karaterišu oštre ivice i uglovi. Takva kakva je odaje utisak mnogo većih gabarita nego što realno jesu.

Brojke nepogrešivo govore: X10 je dug u milimetar isto koliko i HTC Desire, širi je za tri, a "deblji" za oko jedan. Ono što je takođe realno jeste da je Desire lakše držati zahvaljujući zaobljenosti, dok osobe sa manjim šakama mogu naići na probleme sa Xperiom X10.
Sony Ericcson je u kućište skoro istih dimenzija smestio za 0,3 inča (oko 7,6 mm) veći ekran u odnosu na Desire, rezolucije 480x854 piksela. Pomenuti fejslift ustvari je UX, SE-ovo viđenje korisničkog interfejsa (ista stvar kao Sense na HTC-ovim spravama). UX je sa estetske strane realizovan u sijasetu nijansi plave boje, uz intenzivno prisustvo transparetnosti i prelivanja boja.

Radi se o TFT ekranu koji je sposoban da prikaže 16 miliona boja, no usled ograničenja verzijom Androida, na ekranu se vidi samo 65 hiljada. To u pojedinim momentima dovodi do loše (mutne) interpretacije grafičkih elemenata, posebno gradijenata i senki. Kako se može pročitati na zvaničnom blogu, Sony Ericcson će u četvrtom kvartalu tekuće godine objaviti upgrade koji će doneti Android 2.1 (koji će moći da iskoristi ekran u potpunosti), snimanje u HD kvalitetu i poboljšanja Mediascape i Timescape aplikacija.

Skejpovi

Pored boja i vizuelnog ugođaja, osnovu UX-a čine i dve aplikacije - Timescape i Mediascape.

Timescape zamišljen je kao polazna tačka za hronološki pregled i praćenje aktivnosti. Aktivnosti su u stvari pozivi, fotografije, preslušana muzika, SMS-ovi, Facebook newsfeed i Twitter poruke. Sve to moguće je pratiti sve zajedno ili pojedinačno u vidu 3D kartica koje su poređane jedna ispod druge. Prelaz između različitih aktivnosti, pregled pojedinačnih elemenata i ostale akcije opskrbljene su animacijama i tranzicionim efektima. Timescape se može, ali i ne mora, koristiti kao home ekran.

Mediascape se pak bavi audiom, videom i fotografijama, omogućava organizaciju i reprodukciju. Mediascape može uvesti i fotografije sa Flickr i Picasa naloga.

Ove aplikacije su međusobno integrisane, a valja primetiti i "infinity" dugme, tapom na njega će se, na primer, za određeni Twitter kontakt prikazati njegovi postovi sa Facebooka, emailovi i ostale informacije. U slučaju Mediascapea, "inifinity" dugme će za nekog izvođača pored dostupnog pokušati da prikupi i sadržaj sa YouTubea, na primer.

Sony Ericcson nudi i svoj servis za sinhronizaciju - Sync.

Multimedija

Sony Ericcson Xperia X10i jedan je od najboljih, ako ne i najbolji Android telefon na našem tržištu kada je multimedija u pitanju. Kamera od 8,1 Mpx pravi veoma dobre fotografije, tačnije dovoljno dobre da dovodi u pitanje isplativnost posedovanja fotoaparata za manje zahtevne korisnike. Fotografisanje u noćnim uslovima je nešto teže, ali kada svetla ima dovoljno X10 snima sasvim dobre fotografije.

Pored velikog broja piksela, Xperijina kamera opskrbljena je LED blicom, stabilizacijom slike, detekcijom lica, touch i auto fokusom.

X10 je istovetno dobro rešenje i kada je audio player aspekt u pitanju. Slušalice koje se isporučuju uz njega emituju zvuk odličnog kvaliteta, što je dobro softverski dopunjeno kada je korisnički interfejs u pitanju (pomenuti Mediascape).

Reprodukcija video sadržaja je zahvaljujući velikom ekranu dobra, no najavljeni upgrade i prenebregavanje ograničenja trenutne verzije operativnog sistema trebalo bi stvari da dovedu do optimalnog nivoa.

Zaključak

Hardverski, X10 pogoni procesor od 1GHz uz 384 megabajta RAM-a. To je više nego dovoljno za trenutne zahteve operativnog sistema i programa, uz povremene benigne zastoje koji su posledica Androida 1.6, a ne samog uređaja. Google, doduše, tvrdi da će Android 3.0 biti namenjen spravama koje imaju makar takav procesor i bar pola gigabajta RAM-a, no 2.1 ili 2.2 će biti sasvim dovoljan upgrade za početak.

Valja napomenuti da je upgrade koji je postao dostupan tokom testiranja (i dalje se radi o Androidu 1.6) drastično promenio preformanse telefona, te ako se odlučite za kupovinu ne propustite da uradite upgrade ukoliko je dostupan.

Ukoliko Timescape i Mediascape iz bilo kog razloga ne zadovoljavaju potrebe ili očekivanja, X10 moguće je koristiti kao i svaki drugi telefon sa defaultnom instalacijom Androida (doduše uz nešto drugačiji kolorit od vanilla Androida). Podrška za Exchange realizovana je kroz Moxier Mail koji se isporučuje uz X10.

Ako je prvi utisak sa početka, nastao nakon otvaranja kutije, takav kakav je, onda je zaključak nakon vremena provedenog uz Xperiu X10 osetno drugačiji.

Pre svega, kvalitet izrade je odličan, uz plastičnu, sjajnu prednju površinu koja donekle umanjuje početnu percepciju kvaliteta sprave. Osim toga drugih zamerki u domenu izrade nema.

Odlične multimedijalne sposobnosti (audio/video reprodukcija, kamera) su važan argument za X10, dok Andorid 1.6 (bez multitoucha) jeste realan nedostatak, naročito u vreme kada se konkurencija budi i pokušava da održi korak sa Googleom. Ipak, Xperia X10 je bila dobro društvo tokom vremena koje je provela na posmatranju, kako zbog kvaliteta izrade, obilja hardverskih resursa, tako i zbog odlične multimedije.

Prema tome, ako zanemarimo lične preference kada su dizajn i ergonomija u pitanju, i poverujemo Sony Ericcsonu da će se najavljeni upgrade i dogoditi, Xperia X10i predstavlja apsolutno dobru kupovinu.

Uređaj je na test ustupio MTS, detaljne specifikacije i cene pogledajte na njihovom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: