EU nema koncept za Jugoistočnu Evropu

Koordinator Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu Erhard Busek rekao je da Evropska unija nema politički koncept za rešavanje problema u Jugoistočnoj Evropi i da bi SAD mogle zatražiti da u Uniju budu primljeni istovremeno i nezavisno Kosovo i Srbija.

Izvor: Beta

Utorak, 09.05.2006.

13:20

Default images

"Ukoliko finski posrednik Marti Ahtisari ne uspe da pronađe brzo rešenje, bojim se da će stvar da prelome SAD, a da će račun za to da plate Evropljani.

Na primer, tako što će Vašington od Evrope zahtevati da istovremeno u EU primi i nezavisno Kosovo i Srbiju", rekao je Busek.

Austrijski diplomata kaže da su na Balkanu pretnje SAD bitno delotvornije nego one iz Brisela i objašnjava da "kada se ne ispune zahtevi Vašingtona, dolazi - grubo rečeno - vojska".

"Čime može da zapreti opunomoćenik EU za spoljnu politiku Havijer Solana? Da će ponovo da dođe! Nama su potrebni evropska vojska i evropska vlada. Predsednici vlada 25 zemalja-članica EU nisu jedinstvena sila, a to znaju i zemlje Jugoistočne Evrope", izjavio je Busek.

Koordinator Pakta stabilnosti je saglasan sa ocenom da postoje nesigurnosti i nejasnoće u vezi sposobnosti EU da se dalje širi, kao i u vezi uslova za prijem novih članica iz Jugoistočne Evrope i kasnijim stvarnim ispunjavanjem tih uslova.

Odluku EU da obustavi pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Beogradom Busek je nazvao "nužnom, jer bi u protivnom Unija izgubila svaku verodostojnost" i dodao da da „strahuje i od loših posledica po čitav region. On bi, kada je reč o narednim rundama širenja EU, mogao da bude zaboravljen kao region siromašnih grešnika" i da postoji "potpuno realna opasnost da Srbija, kao zemlja koja je ostala izvan članstva u EU, bude crna rupa u Evropi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: