Belim mercedesom u prosjačenje

Mnogi veruju da je prosjačenje unosan posao, pa ni Kruševljani nisu izuzetak. Oni tvrde da "njihovi" lokalni prosjaci na svoja "radna mesta" dolaze belim "mercedesom".

Info

Izvor: Nevena Erac Stanisavljeviæ, Beta

Četvrtak, 20.04.2006.

15:24

Default images

Mnogi veruju da je prosjačenje unosan posao, pa ni Kruševljani nisu izuzetak. Oni tvrde da "njihovi" lokalni prosjaci na svoja "radna mesta" dolaze belim "mercedesom".

"Nije tajna da u Srbiji ima grupa koje se organizovano bave prosjačenjem i da je to dobar izvor prihoda. Jako su dobro uigrani. Organizatori grupa prebacuju prosjake kolima od crkve do crkve, kada je neki praznik u crkvenom kalendaru ili vašar. Prate sve dogadjaje, pa ih prema njima i rasporedjuju", kaže direktor kruševačkog Centra za socijalni rad Radomir Jeftić.

Tvrdnje Kruševljana da prosjake dovoze baš belim "mercedesom" nisu zvanično potvrdjene, ali je tačno da im je prevoz do "radnog mesta" obezbedjen.

Prema informacijama iz kruševačkog SUP-a, u grupi prosjaka su uglavnom starije žene, koje rade same, i mladje s decom, koja nisu njihova. Medju njima nema invalida i svi su romske nacionalnosti.

Samo u proteklih mesec dana kruševačka policija intervenisala je pet puta uklanjajući prosjake sa najprometnijih mesta u gradu. Uzalud. U suzbijanju prosjačenja nemoćni su i radnici Centra za socijalni rad.

"Uklanjamo prosjake sa ulice i prijavljujemo ovakve slucajeve Centru za socijalni rad. Prosjaci uglavnom nemaju dokumenta, pa proveru identiteta utvrdjujemo na druge načine. Upućujemo ih da se sklone sa javnih površina, a u proteklih mesec dana intervenisali smo čak pet puta", kaže komandir SUP-a Kruševac Zoran Siketić.
Na platou ispred hotela "Rubin", samo dvadesetak metara od Spomenika kosovskim junacima, obično sedi Nada, koja ima tridesetak godina. Na skoro svako pitanje odgovara nedužnim osmehom. U krilu joj spava bucmasto dete, a slobodnom rukom traži novac.

Kaže da je iz Kruševca, da je devojčica koju drži njena i da dete ima oko godinu i po dana. Pedesetak metara dalje je starija žena sa maramom na glavi, koja monotonim glasom jednolično ponavlja iste rečenice tražeći novac - "za zdravlje, za sreću".

Još jedno "radno mesto" prosjaka je ispred "Trajalove" robne kuće, gde sedi stara Romkinja, a u poslu joj pomaže troje dece.

Dva dečačića i devojčica, kako kažu u kruševačkoj policiji, nisu u srodstvu sa ovom ženom. Dok ona sedi, deca zaustavljaju prolaznike i traže novac.

Direktor Centra za socijalni rad priča kako im je nedavno trstenička policija dovela dvoje dece od devet i deset godina. Pronadjeni su u skitnji, a sa majkom su tog dana prosili u Vrnjačkoj Banji, a onda ih je ona ostavila i otišla.

"Decu smo smestili u prihvatnu stanicu, nahranili i obukli, a majka je došla ujutru i pokupila ih", kaže Jeftić.

U Centru za socijalni rad smatraju da je za borbu protiv prosjačenja potreban širi društveni konsenzus, a toga očigledno zasad nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: